Ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst een 3d-printer in de ruimte gebruikt om objecten te maken. Het gebruik van 3d-printers in de ruimte is belangrijk om ruimtestations en -vaartuigen minder afhankelijk te maken van leveringen vanaf de aarde.
De 3d-printer werd op 17 november geïnstalleerd in het ISS, waarna er twee kalibratietesten zijn gehouden. Afgelopen maandag werd vanaf grondstations de printer in werking gezet om een reserveonderdeel voor de printer laag voor laag zelf te printen. Het gaat om een bedekkingsplaat voor de printkop. Na inspectie van het onderdeel, leek het erop dat de hechting sterker was dan verwacht en mogelijk komt dit door de lagere zwaartekracht. NASA gaat dit verder onderzoeken. De organisatie heeft de printer gereedgemaakt om een tweede object in de ruimte te printen.
De productie stelt NASA in staat te begrijpen welke parameters gebruikt moeten worden in de ruimte voor het maken van objecten. "Naarmate we meer printen kunnen we leren welke effecten de microzwaartekracht veroorzaakt en welke het gevolg zijn van het finetuning van de printer. Als we de onderdelen weer op aarde hebben, kunnen we de verschillen met op aarde geprinte objecten vergelijken.", zegt Niki Werkheiser, leider van het project bij NASA.
Uiteindelijk moeten 3d-printers in de ruimte reserveonderdelen voor kritieke machines in ruimtestations en capsules kunnen maken, maar om dat gegarandeerd te kunnen doen, moeten ze ook eigen reserveonderdelen kunnen printen. Volgens NASA moet een printer op termijn zichzelf compleet kunnen repliceren.