NASA stelt lancering Orion-capsule voor bemande langeafstandsreizen uit - update

Donderdagmiddag zou ruimtevaartorganisatie NASA de capsule Orion met een Delta IV Heavy-draagraket lanceren, maar de lancering is uitgesteld. De testcapsule moet tweemaal rond de aarde cirkelen om na te gaan of het ruimtevaartuig geschikt is voor bemande ruimtevluchten.

Donderdagmiddag vindt de lancering plaats vanaf Cape Canaveral in Florida, maar het lanceertijdstip van 13.05 werd niet gehaald doordat er eerst een boot de prohibited zone rond de lanceerbasis invoer en daarna de wind roet in het eten gooide. Om 13.55 wilde de NASA het opnieuw proberen maar ook die lancering werd uitgesteld vanwege de wind. Na meerdere keren uitstel heeft NASA besloten de lancering tot vrijdag uit te stellen.

De ruimtecapsule wordt gedragen door de Delta IV Heavy-raket van United Launch Alliance. De draagraket moet Orion naar een hoogte van 5700 kilometer vanaf de aarde brengen, waarna de onbemande capsule twee rondes om de aarde zal maken. Na vier uur en 23 minuten keert het deel waarin de astronauten plaats kunnen nemen terug naar de aarde, om tenslotte te landen in de Stille Oceaan. In de capsule zijn een groot aantal sensoren aanwezig om de omstandigheden tijdens de reis te meten, zoals de hoeveelheid straling, de temperatuur en de druk. Op basis daarvan analyseert NASA in hoeverre de testcapsule al geschikt is voor bemande reizen.

NASA OrionNASA Orion
NASA OrionNASA Orion

De Orion kan gezien worden als de opvolger van de Spaceshuttle, maar in tegenstelling tot de Shuttle, die inmiddels met pensioen is, gebruikt de capsule parachutes voor de landing, waar de Spaceshuttle als een vliegtuig landingen maakte. De capsule is kegelvormig omdat het vaartuig hierdoor aerodynamischer, steviger en beter bestand zou zijn tegen de druk en hitte bij zijn terugtocht door de dampkring. Het ontwerp lijkt daarmee op de oude Apollo-capsule. Orion bestaat uit drie delen: een Service Module aan de onderkant, daarboven de Crew Module met ruimte voor astronauten en bovenop het Launch Abort System met onder andere parachutes.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De Orion is ontwikkeld om lange bemande ruimtevluchten te maken. Voor dergelijke vluchten kunnen er maximaal vier astronauten plaatsnemen in de capsule, maar voor kortere vluchten, zoals naar het ISS, zijn dat er maximaal zes. Volgens NASA moet de Orion zelfs gebruikt kunnen worden voor bemande reizen naar Mars en asteroïden. De volgende test van Orion vindt pas in 2018 plaats.

Update, 15.35: Informatie toegevoegd dat de lancering tot vrijdag is uitgesteld.

http://cdn.livestream.com/embed/spaceflightnow?layout=4&height=340&width=560&autoplay=false

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-12-2014 • 13:52

125

Reacties (125)

125
122
99
6
0
0
Wijzig sortering
Voorlopig lanceren ze nog helemaal niks :) launchwindow sluit over 30 minuten alweer en ze zijn nog bezig om een paar kleppen te repareren..

EDIT: zag op Twitter overigens dat het launchwindow beperkt is om zo de recovery teams in de Stille Oceaan een maximum aan daglicht te kunnen geven als ze de Orion terug moeten zoeken. Vandaar dat het nogal krap is dus..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:01]

Daglicht? Wat is dit, 1912? Ik kan me niet voorstelen dat dat ding niet volgestopt zit met GSM, zenders, en transponders. Vinden zou een eitje moeten zijn.
I'm just the messenger ;) het NASA-twitteraccount, of dat van het Orion team, zei dat.. ik verzin 't niet :-)

Ik denk dat ze uitgaan van een worst-kaas scenario, dat alle electronica defect raakt en ze dat ding alsnog 'op het oog' moeten zoeken? Maar dat is een ongefundeerde aanname.
Alhoewel er geen mensen aan boord zijn, testen ze natuurlijk de situatie na of er mensen aan boord zouden kunnen zitten. Als je een Capsule met mensen erin terug wilt vinden, dan doe je dit natuurlijk het liefst bij daglicht.
De launch window voor vandaag gaat zometeen van start! Hopelijk gaat de lancering nu wel lukken, ik ga het weer live volgen :)
Yep. Om 13:04 zal gelanceerd worden.
Niet haperende hoge kwaliteit stream: http://www.ustream.tv/nasahdtv

En inderdaad, wederom delayed. Jammer, we blijven volgen!
Waarom zorgen ze niet voor een langzame afdaling?
Je moet dan wel brandstof meenemen om af te kunnen remmen. Maar bij het dalen ben je veel lichter dan bij het stijgen. En als je de elektriciteit van zonnepanelen zou gebruiken? Of als je de energie zou kunnen opwekken uit de vrijving met de lucht en die kan gebruiken om je af te remmen?
Not sure if troll...

On topic: als dit serieus bedoeld is, wordt het hoog tijd om je eens wat in te gaan lezen in verschillende onderwerpen op dit gebied :)
Stel je wilt vanuit het ISS terugkeren naar aarde. Je moet dan afremmen van 30000 km/h naar 0... als je dat 'langzaam' wilt doen kost dat veel te veel tijd en moet je dus bijvoorbeeld veel zuurstof meenemen.
Met zonnepanelen is geen optie, dat levert bij lange na niet genoeg energie op (als in factor miljoen/miljard verschil (hele grove schatting).
(Extra) brandstof meenemen kost ook teveel brandstof: je moet dan een grotere en zwaardere raket bouwen, en nog verder vergroten om die vergrote hoeveelheid mee te nemen...
Afremmen uit wrijving met de atmosfeer... tja, dat is hoe we het altijd al doen en waar dat hitteschild dus broodnodig voor is :o

edit naar aanleiding van je reactie hierboven:
Maar ik zou dus een space shuttle willen gebruiken alleen dan heel langzaam af dalen - zodat je geen hitteschild nodig hebt.
Ik vrees dat dit technisch niet haalbaar is; het afremmen om terug te komen in de atmosfeer gaat behoorlijk abrubt; je moet in vrij korte tijd terug van 30000km/h naar +/-1000 km/h. Er komt daarbij zo ontzettend veel hitte-energie vrij dat het waarschijnlijk lastig anders kan dan op de manier waarop het nu gebeurt. Aangezien dat hitteschild voor de nodige problemen, uitdagingen en risico zorgt lijkt het me dat ze die afweging erg goed overwogen hebben.

[Reactie gewijzigd door Thedr op 23 juli 2024 10:01]

Uhm, ze gebruiken de energie van 'wrijving met de lucht' al om te remmen. Dit heet gewoon luchtweerstand.

Verder zou dat dus betekenen dat je een enorme bak liquid hydrogen/oxygen onder je command module hebt plus een extra motor (een complete extra trap dus). Hierdoor moeten je onderste trappen weer extra fuel mee en extra motoren om thrust to weight ratio omhoog te krijgen omdat 'ie anders niet aan de zwaartekracht te ontstnappen.

Terwijl 3 parachuutjes ook gewoon prima werkt...
Wat ik bedoel is dat die luchtweerstand voor een hele hoge temperatuur zorgt waardoor je het ruimtevaartuig niet kunt hergebruiken. Eigenlijk zou je zoals met de space shuttle gewoon als een vliegtuig willen landen, maar dan verbrand je dus. Maar ik zou dus een space shuttle willen gebruiken alleen dan heel langzaam af dalen - zodat je geen hitteschild nodig hebt.
Je kan in de ruimtevaart niet heel langzaam afdalen. Niet als je niet heel veel energie te verstoken hebt tenminste. Realiseer je dat je terwijl je in een baan zit al een enorme snelheid hebt (ISS doet geloof ik anderhalf uur over een rondje aarde, dan heb je het over 28.000km/h.) dan kom je uit zo'n baan om te landen. Je gaat dus remmen (en daardoor richting aarde vallen). Remmen is leuk, maar remmen vanaf zo'n snelheid is heel, heel erg hard remmen óf stiekem toch best wel veel snelheid over houden. Die overblijvende snelheid is wat je moet zien kwijt te raken in de atmosfeer met luchtweerstand, en daarvoor heb je dus een hitteschild nodig. Wil je langzaam (en dus meer verticaal) naar beneden, dan zal je eerst moeten remmen en tegelijk hoogte houden, en dan constant je motor zo hard laten draaien dat je de zwaartekracht bijna opheft. Dat gaat lang duren en ongelofelijk veel brandstof kosten...

[Reactie gewijzigd door ATS op 23 juli 2024 10:01]

90% van de brandstof die je mee omhoog neemt is voor het omhoog brengen van de brandstof. Als je wilt gaan remmen geldt hetzelfde. Het gewicht van het voertuig is niet heel significant daar in.
De vrijvingsenergie hergebruiken is ook niet heel makkelijk omdat je een warmteverschil moet hebben om ergens energie uit te halen. En dan, wat ga je met die energie doen? Je zal toch moeten remmen. Misschien is er iets met het magnetisch veld van de aarde te verzinnen om tegen af te remmen, alhoewel dat zwak is.
Het beste zou zijn om de remweg langer te maken. Lang genoeg zodat de atmosfeer alle wrijvingswarmte op neemt, maar dan moet je de re-entry hoek verkleinen en dan kaats je de ruimte in als een steen op het water.

T'is nog niet makkelijk..
Waarom is deze capsule geschikt voor lange afstanden?
Is niet dat je er mee op mars kan landen ofzo om even uit te stappen en dan er weer mee terug naar de aarde te gaan.
Anoniem: 524287 @wica4 december 2014 18:07
Als je buiten het magnetische veld van de aarde komt heb je te maken met een enorme hoeveelheid straling. Deze straling verkort de levensduur van de gemiddelde crew aanzienlijk (tumoren, etc), dus hiervoor moet de crew worden beschermd. Dat bedoelen ze met lange afstanden.

Het kan overigens wel handig zijn om in een baan rond mars te zitten: je kunt op deze manier veel sneller robots bedienen die op mars rijden, je hebt immers geen 4-24 minuten vertraging in je signaal maar enkele seconden, waardoor je op een dag veel meer gedaan krijgt. ESA is hier momenteel ook mee bezig: ExoMars missie. Een prototype van dit apparaat staat ook in ESTEC in Noordwijk.
Anoniem: 64119 4 december 2014 14:40
Vreemd, Orion heeft blijkbaar in 3 stappen 3 keer verschillende parachutes nodig (4+2+3).
Ik meen me herinneren dat Apollo slechts 1 keer parachutes nodig had :?
Toch een stukje extra risico dat er van de totaal 9 gebruikte parachutes ooit 1 gaat falen.....
Ik hoop toch dat het zo ontworpen wordt dat iedere trap afzonderlijk ook in staat zou moeten zijn om de capsule veilig op de grond te krijgen. En dat de drie trappen alleen maar voor het extra comfort is en voor onvoorziene omstandigheden op de plek waar geland wordt.
Er zit bovenaan de raket een launch abort system vast aan de command module. Als er iets fout gaat bij lancering zitten er dus raketjes in de 'neus' die afgaan terwijl de command module losgekoppelt wordt, waarna de parachutes af gaan en de command module gewoon naar de aarde terug komt.

[Reactie gewijzigd door Tricq op 23 juli 2024 10:01]

dat 'ie terug komt ben ik niet zo bang voor, alleen hoe hard :+
En in hoeveel stukjes...

* ATS herinnert zich de beelden van de Shuttles nog duidelijk...
Dit zijn volgensmij parachutes per trap. 4 voor de twee boosters, 2 voor de tweede trap en 3 voor de command module.
Anoniem: 64119 @Tricq4 december 2014 14:48
Volgens mij niet, aan het eind van de Youtube zie je duidelijk bij re-entry alleen de capsule afdalen met in drie stappen 3 verschillende parachutes. Eerst 4 dan 2 en als laatste 3.

Wellicht dat de andere onderdelen direct na lancering ook nog parachutes nodig hebben.
Yep! You're right! Interessant :p
Orion is een heel stuk groter en zwaarder. Je kan niet meteen de grote parachutes open gooien want dan krijgen de inzittenden te veel G's te verduren of scheuren de grote parachutes er gweoon vanaf.

Eerst wordt de cover gedumpt met de eerst set kleine chutes (deed je dat niet krijg je die cover waarschijnlijk weer bovenop je pan wanneer de chutes van de capsule opengaan).
Dan volgen drogue-chutes voor de capsule. Dit zijn kleine chutes die de capsule naar een wat meer hanteerbare snelheid terug brengen voor dat de main chutes geopend kunnen worden, maar deze zijn te klein om de uiteindelijke snelheid laag genoeg te krijgen. Dat gebeurt met de set grote parachutes (die zelf overigens ook opengetrokken worden door hele kleine chutes).

Een beetje Chuteception. 8-)
Kans dat een chute niet werkt nadert dan best snel naar 100%... ik mag hopen dat t eea wat redundant is uitgevoerd :P
Ik dacht bij 'Orion' eerst aan het project, waarbij een ruimteschip met kernbommen aangedreven zou worden....
Op zich is dit natuurlijk ook een mooie ontwikkeling, maar helaas niet zo spectaculair als de titel mij deed vermoeden.

http://en.wikipedia.org/w..._%28nuclear_propulsion%29
Anoniem: 382150 @Raphaelo4 december 2014 14:11
Nja wat jij bedoeld is idd ook n orion project. Maar vanwege de regels betreft nucleaire testen in onze atmosfeer is dit project nooit van de grond gekomen.
leuke woordspeling al dan niet expres :D
haha ik lees het eigenlijk nu pas haha. Helemaal niet op gelet
Beetje off topic maar wellicht interessant voor Tech Nerds en SciFi freaks. Er was in de 60s een Duitse sci-fi serie die Raumschiff Orion heette. De serie is behoorlijk cult. Veel tech zaken (oa mobiele en pols telefoons) die inmiddels werkelijkheid zijn komen ook in deze serie voor. De serie debuteerde in dezelfde jaar en maand als de eerste Startrek serie, september 1966

Meer info: http://en.wikipedia.org/w...er_des_Raumschiffes_Orion
Ik moest aan Jebediah denken. Ik hoop dat ie het haalt.
Aaaah hier se een Kerbal Fan :p
.. en ik eerst aan raumschiff orion, duitse sf serie uit de 60'er jaren.
https://www.youtube.com/watch?v=6HyHPhmzu60
Ik moest aan de Ford Orion denken, in de kern ook een "bom" van een auto natuurlijk... 8)7
Als ik zo de schaal bekijk, lijkt me dit erg krap om ca. een half jaar met 4 mensen aan boord onderweg te zijn naar Mars. Ik snap dat je geen 100m2 ruimte gaat krijgen, maar iets met bewegingsvrijheid en privacy zal toch niet geheel ongewenst zijn op zo'n lange tocht. Ik zou er al niet aan moeten denken om twee weken lang op vakantie m'n camper niet uit te komen (en dan ga je met mensen met wie je het sowieso goed kunt vinden, over het algemeen).

On topic: Ontzettend gaaf! Dit is een grote stap in de richting van ruimte exploratie. We gaan gewoon meemaken dat er mensen op Mars rondlopen. Toegegeven, 't is zonder warpdrive en het is niet naar het Delta-Kwadrant, maar dit is toch al iets heel bijzonders.
Verschil is wel dat dit geen vakantie is, dit is werk. Dan hadden ze maar geen astronaut moeten worden :P
Dit is natuurlijk alleen de command module die ze de lucht in schieten. De uiteindelijke gebruikte raket (SLS) kan veel meer payload meenemen. Ik neem aan dat ze niet alleen maar een command module de lucht in schieten voor de lange missie, maar ook genoeg ruimte voor habitation ;) .

http://www.nasa.gov/sites/default/files/sls_architecture.jpg
Ik heb het ruimteprogramma van de NASA een tijdje niet gevolgd, maar als ik nu zie dat we weer met capsules de ruimte in gaan vind ik het toch wel een trieste bedoeling eigenlijk.

Tijdens het Mercury Project dat gestart werd in 1959 werd al gebruik gemaakt van vrijwel dezelfde capsule (vorm en grootte). Ja, de capsule is nu een stuk moderner, maar echte vooruitgang is hier toch niet te zien. Is dit nu waar de mensheid mee door de ruimte wil gaan reizen? Een capsule voor 4 personen kan dan toch niet de bedoeling zijn. Ten opzichte van de Space Shuttle vind ik dit toch wel een achteruitgang.
De praktijk heeft gewoon uitgewezen dat de spaceshuttle niet kosten-efficient genoeg is. Het idee ervan was dat je makkelijk de shuttle vaak opnieuw kon gebruiken, maar in de praktijk bleek de onderhoud van voornamelijk het hitteschild te veel tijd en moeite te kosten. Als capsules maken stukken goedkoper is, waarom dan niet :) Landen als een vliegtuig heeft nou ook weer niet zoveel inherente voordelen.
Dat is geen achteruitgang, dat is voortschrijdend inzicht.

[Reactie gewijzigd door Intrepidity op 23 juli 2024 10:01]

Aan de andere kant: wil je echt in zo'n mini capsule naar Mars gaan reizen? Dat wordt dan wel afzien...
Het leefgebied van de shuttle was echt niet groter hoor. De rest was voornamelijk opslag. Wellicht dat dat een issue wordt op lage reizen.
Dat was afhankelijk van de missie. Bij sommige missies zat er bijvoorbeeld een lab in het ruim, als ik het me goed herinner.
Dat is waar ook ja.
Ik neem overigens aan dat bij een eventuele mars-missie bijvoorbeeld ook een aparte leef/lab-module gelanceerd en gekoppeld wordt alvorens naar mars af te reizen.
Anoniem: 120539 @ATS4 december 2014 16:03
Poeh, was ook eerste waar ik aan dacht toen ik de afmetingen van deze capsule zag.
Ik ging er wel van uit dat de rit naar Mars geen plezier-reisje zou worden, maar dit is wel heel weinig ruimte voor zo'n lange reis.
Het zou mooi zijn als de oplossing die in films gebruikt wordt - een soort hibernate-sleep mode - ook in werkelijkheid ingezet zou kunnen worden om de reis wat dragelijker te maken.
Aan de andere kant: onze Grote Ontdekkingsreizigers 'vroeger' hadden het vast ook niet altijd even breed. ;)

Het valt me wel op hoeveel lichter die nieuwe service module is t.o.v. deze van de Apollo missies; dat zie je ook meteen weer terug komen in de capaciteit van de motor(en) van dat ding. Ben ook wel benieuwd naar de massa van de capsule zelf.

En tot slot: wat een joekel van een raket zeg.
Als aanvulling: de spaceshuttle kon ook niet heel ver van de aarde gaan door zijn ontwerp (gewicht, nozzles,...) met de verste missie van de aarde "slechts" tot de baan van Hubble. Veel verder zou het ontwerp dus te inefficiënt zijn. In dat opzicht is de Orion dus wel een vooruitgang.

Hoewel een shuttle een mooier/cooler idee is op zich dan een capsule is het verschil eigenlijk niet zo heel groot. Alleen de landing is fundamenteel anders maar beide vertrekken gewoon met een raket, hebben hun eigen thrusters en zo verder.

Wel een groot voordeel aan de spaceshuttle was de gigantische cargo-bay.
Er wordt ook enorm veel gewicht bespaard! Shuttle VS Capsule, daarmee kan je weer een hoop extra payload mee naar de ruimte brengen door de gewichtsbesparing van de Capsule. Het is ziet er idd uit als een achteruit gang, maar dat is het niet. Destijds was er bij het ontwikkeling van de Shuttle ook geen ruimte station, men had dus ruimte nodig voor experimenten en de Shuttle gaf deze. Nu heb je de ruimtestation ISS en dus waarom heb je dan nog een Shuttle voor nodig? Het zou mij niet verbazen dat juist nu door het gebruik van de Capsule geld over blijft om het levensduur van de huidige ruimtestation, ISS, te gaan te verlengen als het erop aankomt.
Ergens hoop ik stiekem dat ze al tientallen jaren werken aan van die middel grote space ships a la Star Citizen.
Anoniem: 582717 4 december 2014 14:42
Er is nog een uurtje voordat de het vandaag niet meer mogelijk is..
Volgens mij hebben ze de window gewoon verlengd hoor.
Heel veel langer kunnen ze het volgens mij niet meer maken, vergeet niet dat de totale missie 4,5 uur duurt, en daarna zal de capsule nog teruggebracht moeten worden. Niet ideaal als het schemert of donker wordt.
Anoniem: 582717 @1nsane4 december 2014 15:03
44 minuten nog op hte windows melden ze net. Anders wordt het morgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.