E-readers krijgen nog dit jaar drukgevoelige multitouch-schermen

Nieuwe touchscreentechnologie kan een ongelimiteerd aantal simultane aanrakingen registreren en maakt goedkope, flexibele touchscreens mogelijk. E-readers zouden dit jaar als eerste met de technologie uitgerust worden.

Het bedrijf Touchco noemt zijn technologie interpolating force-sensitive resistance, afgekort tot ifsr. Het materiaal dat het bedrijf gebruikt, geleidt beter op de plekken waar druk op wordt uitgeoefend. Als twee lagen elkaar raken stroomt electriciteit van de ene naar de andere laag, en uit de stroomsterkte kan de hoeveelheid druk afgeleid worden.

Met matrix van een beperkt aantal kruiselings geplaatste stroken van ifsr-materiaal weet Touchco toch een hoge resolutie te behalen. Als er druk wordt uitgeoefend op plekken die niet direct op een kruispunt liggen, wordt het centrum van het drukpunt bepaald aan de hand van de metingen aan de dichtstbijzijnde draden. Met deze interpolatie kan de plaats van een aanraking tot op een honderste inch nauwkeurig worden bepaald. Door meer stroken dichter op elkaar te plaatsen kan de resolutie verder verhoogd worden.

De ifsr's kunnen bovendien de drukgevoeligheid van grote aanraakoppervlakken van bijvoorbeeld handpalmen onderscheiden van die van kleine aanraakpunten, zoals die van een stylus. Het aantal punten dat gelijktijdig herkend kan worden is nagenoeg ongelimiteerd, beweert de fabrikant. Ook zou het energieverbruik op slechts 3,3mW liggen en zou het materiaal goedkoop te produceren zijn.

De bedenkers zeggen dat de eerste developer-kits al bij fabrikanten liggen, en de eerste ifsr-producten zouden nog dit jaar het levenslicht moeten zien. De technologie wordt om te beginnen in e-readers toegepast, maar er staan ook notebooks en muziekinstrumenten op stapel. Verder werkt Touchco samen met Disney om een digitaal schetsboek te ontwikkelen waarop kinderen met hun hand of een pen kunnen tekenen. Met een gummetje kunnen de lijnen weer verwijderd worden, vertelde Ken Perlin, mede-oprichter van het bedrijf, tegen PhysOrg.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-01-2010 • 17:54

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
36
4
0
1
Wijzig sortering
Het principe vertoont ook overeenkomst met polyfone midi signalen bij muziek. Het gaat dan om een beperkt aantal signalen die tegelijk verwerkt kunnen worden naar verschillende muziekinstrumenten. Bij dit type geeft het oneindig veel mogelijkheden voor bediening.

Bij de single-purpose E-readers lijkt het me minder noodzakelijk en is het meer een handige gadget voor het omslaan van pagina's, het inzoomen of, heel belangrijk bij zakelijk gebruik het snel acenturen (gele markeerstift) van regels tekst.

Bij multi-purpose tablet heeft het natuurlijk een veel groter effect, ook in de gaming, afstandbediening, herkenning van oppervlakten. Ook zie ik grote mogelijkheden voor de ondersteuning van bv blinden / slechtzienden die niet echt makkelijk losse knopjes op het scherm kunnen vinden als het geen voelbare knopjes zijn. Kortom de mogelijkheden zijn enorm!

[Reactie gewijzigd door duke_online op 13 januari 2010 18:59]

Mooi nieuws voor de toekomst van de E-readers.
Ik hoop dat ze in de toekomst wat functionaliteiten krijgen zoals het markeren van tekst en eventueel notities maken (er zijn al modellen die dit kunnen)
Verder zou de E-reader wat goedkoper mogen worden. Het lijkt me ideaal om te gebruiken op school, cursussen moeten dan niet meer afgedrukt worden (goed voor het milieu)
En het geeft het voordeel dat je niet echt naar een scherm aan het kijken bent en dus meestal gemakkelijker leert.
Het Multitouch gedeelte van deze nieuwe generatie E-readers is inderdaad zeer handig voor het inzoomen op plaatjes. Misschien zelfs het bewerken van plaatjes, of maken van grafieken.
Zoals is al eerder heb gezegd; hopen dat de E-reader een soort digitaal notitie blok / digitaal book wordt dat vooral handig is op school.
Om commentaar te voorkomen van ; "een laptop/notebook/netbook kan dat ook" : Ja dat is waar maar een E-reader zal langer meegaan (accu) en geeft het gevoel dat je naar papier aan het kijken bent (dat scheelt veel bij het leren) (verder is de E-reader dunner en lichter)

Edit : Ik was net even aan het googlen : http://www.6minutes.be/NL...tikelID=17352&RubriekID=7
Deze is nog niet op de markt, en er is nog geen prijs. Maar hij heeft touch functie, wifi, is erg dun, flexibel. Wel jammer alleen zwart wit

[Reactie gewijzigd door Cr0kie op 13 januari 2010 21:20]

Wat een nutteloze poging. E-readers zijn bij uitstek NIET geschikt om multi-touch op te installeren (behalve om de prijs op te schroeveny net zoals een iSlate nooit een e-reader markt kan betreden (zelfs met een oled scherm) en serieuze competitie zijn)

Hoe werkt een e-reader (ik heb een Sony Touch en de kan 1 druk aan, multi niet geprobeerd):

Op het moment dat je tekst of een plaatje wilt zien, wordt het scherm eenmalig onder spanning gezet. Daarna kost het 'geen' stroom om deze stand vast te houden. Selecteer je iets anders, dan moet er weer spanning worden gezet. De batterij duur is dus sterk afhankelijk van je 'verversing'. Voor multi-touch (wat niet beter zal werken als de geopperde (en op de Touch aanwezige) zoomknop cq optie.
)

Reken dus dat je batterijduur met de helft wordt verkort als je met multi touch voordurend wilt selecteren en of zoomen/roteren.
Lijkt me zonde.

Oh, waarom oled het ook niet wint van eInk? De straling, die is altijd vermoeiender aan de ogen.
Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van multitouch op een e-reader?
Misschien pagina's omslaan door met twee vingers te vegen ofzo?

Eerlijk: Ik weet het ook niet, maar het zorgt ervoor dat je opnieuw meer commando's kunt ingeven zonder extra knoppen beschikbaar te moeten hebben.
Dat is aanzienlijk meer werk dan op een knopje te drukken dat toch al onder je duim zit. Juist bij een eReader heb je eigenlijk 99% van de tijd maar een knopje nodig. Het opzoeken van een boek kan even tijd kosten. Maar als je de MiIlennium Trilogie aan het lezen bent ben je gewoon 30 uur of zo alleen page forward aan het doen
Tja, meer werk of niet...Het kan er wel voor zorgen dat het lezen met een e-reader dichter bij het lezen van een fysiek boek komt. Ik sla namelijk ook pagina's om door met m'n vinger de pagina te grijpen en deze opzij te schuiven, deze gesture komt dan aardig dicht in de buurt.

Het voordeel van een knoppenloos design is dat je geen plaats van het apparaat verliest aan knoppen en dus de maximale schermgrootte kunt bereiken. Als je kijkt naar de Kindle 1 of 2, die zijn fysiek bijna even groot als toekomstige 8" e-readers maar hebben toch een veel kleiner scherm. Uiteindelijk is het toch vooral het scherm dat optimaal moet zijn, want daar kijk je toch naar?
Het ligt iets ingewikkelder. Ik heb er wel eens een gezien die is opengemaakt. Dat 'lege stuk onder het scherm' bij bv een Cybook, een BeBook of een Sony is waar de batterij zit. Die knoppen daar nemen nauwelijks extra ruimte in. Ze zitten om de batterij heen.

Natuurlijk kan je de batterij wel achter het scherm kwijt, maar dan wordt de hele reader dikker met de dikte van de batterij. Hij wordt dan ongeveer anderhalf keer zo dik. Dat is veel meer loze ruimte, want met wat er dan om de batterij heen zit kan je niets meer.

Je kan dat alleen oplossen met een soort niet standaard batterij die bv 0,1 mm dik is en het formaat van de reader heeft en er achter tegen aan geplakt zit

En ik ben het met je eens dat je waarschijnlijk meer gewend bent aan het omslaan van een bladzijde als bij een boek. Maar ik kan je verzekeren dan je na 10 pagina's er achter bent gekomen dat een knopje onder je duim handiger is. Dat kan je ook door de reader in één hand te houden. Bij die gestures moet je er twee gebruiken. Een om hem vast e houden en een om de beweging te maken.

Denk er maar eens over na 3000 keer met de duim van de hand waarin je hem toch al vast hebt een knopje indrukken of 3000 keer je reader goed vast pakken in je linker hand, met je rechterhand er een zwaai over maken en weer weghalen en verder lezen. (Voor de linkshandigen andersom :) )

[Reactie gewijzigd door Ortep op 14 januari 2010 09:29]

Geef mij dan maar papier. Zolang heb ik daarover (bij verre) niet gedaan in de papieren versie (en an dan bedoel ik alle 3 de boeken.

PS. Verder heb ik wel eens iets slechters gelezen, vond het geheel best goed.
Bijvoorbeeld inzoomen op een pagina, of afbeeldingen in het document kleiner maken (bijvoorbeeld voor een handleiding) zodat gebruikers daarop kunnen inzoomen, maar ze uitgezoomd lekker door kunnen lezen :)
Ja, maar ik snap het ook nut ook niet echt. Multi-touch gestures zijn niet zo makkelijk te ontdekken als gebruiker en volgens mij zijn ze vooral prettig als je directe visuele respons hebt, wat op e-ink / e-paper schermen toch lastig is.

Een zoomlens knopje lijkt me dan toch praktischer.
Sorry maar als de gestures ongeveer gelijk zijn aan die van de iPhone dan zijn ze echt niet moeilijk te ontdekken en eigenlijk nog veel makkelijker dan ontdekken hoe welke knopjes werken... En meer knopjes is zeker niet beter!
Je hebt duidelijk nog nooit met een eInk scherm gewerkt... Die werken zo traag, dat je geen goede, vloeiende feedback kan geven. Overigens zijn er ook op dat vlak wel ontwikkelingen, maar momenteel zijn dit soort dingen nog niet bruikbaar.
Wat dacht je van papier vervanging? als je met een pen formaat styles kan schrijven heb je dus eindelijk iets wat gaat lijken op een velletje papier maar dan digitaal
Wat dacht je van papier vervanging? als je met een pen formaat styles kan schrijven heb je dus eindelijk iets wat gaat lijken op een velletje papier maar dan digitaal
Maar dat kunnen we ook al zonder multi-touch.. Dus dan blijft de vraag staan. Waarom multi-touch op een e-reader? Omdat het 'hip' is?
Omdat het kan. Bovendien hebben veel tablet-PC's nog geen drukgevoelige touchscreens, en veel tekentablets werken op het moment met een (proprietary) capacitief systeem wat alleen met hún pen werkt.

De opzet van het systeem is trouwens ingenieus in zijn eenvoud: In plaats van één resistief touchscreen (wat de positie bepaalt aan de hand van weerstand in X en Y) stapel je er heel veel naast elkaar in de X en Y richting. Net zoals je met LED-displays in matrix-vorm scant, kun je dat ook met een touchscreen-matrix doen. Spotgoedkoop te produceren, prima te integreren in huidige technologie (ook achteraf), en geen gezeur met patenten -- ik denk dat we de winnende technologie voor 2010 al te pakken hebben. ;)
Hoewel multitouch wellicht an sich niet eens zo noodzakelijk is, helpt het zeker als de software kan bepalen welke van de indrukken 'echt' is en welke voorzaakt wordt door bijvoorbeeld een handpalm.

Ik merk het nu vooral zelf met schrijven op mijn Sony Touch eReader - je moet goed opletten niet je handpalm op het scherm te leggen. Bij een klein ding als een telefoon is dat niet zo'n probleem (je vingers alleen halen makkelijk de andere kant van het scherm), maar bij de huidige 5" en 6" eReaders wordt het al vervelender - en er zitten juist een stel relatief betaalbare readers van 7" en groter aan te komen. Een touchscreen wat kan herkennen welke aanraking je hand is en welke een pen zou ideaal zijn.

Sowieso ben ik niet heel erg te spreken over het touchscreen op de Sony, vergt vrij veel druk, zorgt voor reflectie (zouden ze dat nou ook oplossen?) en natuurlijk reageert het ePaper traag op wat je doet - al zal dat laatste helaas niet opgelost worden met een beter touchscreen.
Interessante observatie, dus eigenlijk zou het aanraakgevoelige scherm ook gebruikt kunnen worden om overbodige aanrakingen te registreren. Zou mooi zijn!
hij bedoelt dat ze met die multitouch en druk kunnen zien waar hij duwt met zijn vinger (cirkelvormig, veel druk) en waar hij zijn handpalm laat rusten (groot, weinig druk) Als je touch screen maar 1 input tegelijk kan zien gaat volgens de wet van murphy altijd je handpalm als normale input worden gezien ipv je vinger
Ik zou zeggen: Flexibele MIDI-piano met aanslaggevoeligheid, waarop je de toetsen kan plaatsen waar je zelf wilt. En misschien ook te gebruiken als gamecontroller of zo?

Er zijn vast wel mensen die meer fantasie hebben dan ik, dus komt vast goed.
Goed punt. E-paper displays en resistieve touchscreens zijn tot nu toe de enige manier om 'flexibele' displays op een rendabele manier te maken.

Zo komen de interactieve krant uit Harry Potter en het oprolbare, aanslaggevoelige keyboard uit Star Trek: The Next Generation wel héél snel dichtbij.
Afhankelijk met hoeveel vingers je naar links of rechts veegt, je één, 10, 50, etc pagina's bladert!
Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van multitouch op een e-reader?
Zeker nog nooit op een MacBook gewerkt? Niet lullig bedoeld :+
Als je eenmaal multitouch gewend bent, wil je niks anders meer, thans, ik niet. Als ik nu op een 'gewone' laptop werk, merk ik dat ik iedere keer met twee vingers probeer te scrollen ;)
Door dat je via het scherm invoer kun leveren heb je geen knoppen meer nodig.

De verhouding 'scherm' <-> 'deviceoppervlak' wordt dus beter. Ofwel, een kleiner device met eenzelfde schermgrootte of een zelfde device met een groter scherm.
een on-screen toetsenbordje met shift toets ;)
Ziet er interessant uit. Zou dit ook kunnen werken voor telefoons of lopen die er al op vooruit?
Die zijn er toch al met multitouch ?
Ja maar dat zijn dan vooral capacitieve schermen. Die werken dus alleen met je vingers of met een speciale stylus.

Het punt is dat deze schermen opnieuw resistief in de basis zijn, maar dat ze toch multitouch kunnen verwerken. Hierdoor kun je opnieuw met alles het touchscreen gebruiken. Ook is resistief veelal goedkoper uit te voeren dan capacitieve schermen.

Als ze daarbij de gevoeligheid van capacitief weten te benaderen, zie ik geen reden meer om nog dergelijke schermen te gebruiken. Maar dat is afwachten natuurlijk...
Bedankt voor de info. Maar mijn telefoon (HTC Touch Diamond) kan ook zowel worden gebruikt met de vinger als met de stylus. Dit werkt alleen niet altijd even lekker, dus ik hoop dat dit ook snel op telefoons komt.
Ja dat bedoel ik dus. Dat is een resistief scherm dus werkt het met elk object waarmee je het scherm port. Het nieuwe aan bovenstaande is dat ze ook multitouch ondersteunen en zo te zien ook wat gevoeliger zijn dan de traditionele resistieve schermen.
Daarom snap ik eigenlijk ook niet wat hier zo'n groot nieuws aan is? Is de multitouch-technologie die op de telefoon beschikbaar is niet geschikt voor eReaders etc?
Nee, capacitive schermen zijn niet geschikt om op te schrijven, die werken alleen met vingerinput. Terwijl notities nemen wellicht iets is dat je toch wilt kunnen op een apparaat waar je je cursussen of boeken op plaatst :)
Ja, maar dit is een nieuw soort multitouch. Uit de tekst blijkt dat de schermen werken volgens het resistieve principe (druk). Ik hoop dat deze resistieve multitouch dezelfde is als die uit dit artikel: http://www.allaboutsymbia...ch_on_resistive_touch.php want dat werkt echt vloeiend.

Verder hoop ik dat deze technologie snel naar mobiele telefoons komt, zodat deze kan concurreren met de multitouch van bijv. de Iphone.
Zeker mooie ontwikkelingen! Kan iemand mij vertellen hoe hoog de 'resolutie' is van hedendaagse touchscreens? Zo te zien is dit nog vele malen reactiever dan zowel resistieve als capacitieve schermen.
Ik zie hier wel toekomst in!
Zoals RobbertDs1 ook al zegt zou het een ideaal middel zijn om aantekeningen en dergelijke te maken. Een programma die je handschrift omzet in getypte letters en tada: Ik koop er een!
Anoniem: 315636
14 januari 2010 07:58
Reken maar dat dit in een schoolomgeving toekomst heeft, geen tonnen aan boeken , maar een e-book voor iedere student op school, een minimum aan knoppen beperkt de storingsgevoeligheid. Zodoende is het behoorlijk zeker. Aangezien iedere lleerling/student thuis ook al over de nodige hardware beschikt is inloggen op de Elektronische leeromgeving van school thuis gegarandeerd. Nu alleen nog de overbodige contacten (msn/games) zien te beperken, zodat ze zich kunnen focussen op hun opdrachten of huiswerk.
Tja het zal nog wel een paar jaar duren en dan kunnen mijn kinderen zeggen, vroeger hadden we wel rugzakken bij met soms wel meer dan 10 Kg aan boeken terwijl het toen gewoon al digitaal meekon in het geheugen van ons mobieltje. Er bestond nog zoiets dat het wettelijk op papier moest.
Dus er zal nog het een en ander moeten veranderen eer alles mag en kan, en er zal behoorlijk weerstand tegen zijn vanuit de uitgevers
ik ben benieuwd hoe het met de schermkwaliteit staat; tot nu toe is het zo dat touchgevoelige readers een scherm met minder contrast en/of meer reflectie hebben.
Is mooi te zien in winkels waar ze zowel de Sony PRS-300 ans de PRS-600 (touch) hebben, de envoudige 300 heeft een duidelijk beter leesbaar scherm.
Op de site van computeridee:
Het Eindhovese bedrijf Liquavista heeft vorige week op de CES een e-reader met een kleurenscherm getoond waarvoor de zogenoemde 'electrowetting' techniek gebruikt wordt. Dankzij de electrowetting-techniek wordt ook bewegend beeld ondersteund. Deze techniek werkt zonder achtergrondverlichting, zodat het niet vermoeiend is om te lezen en het energieverbruik laag is.Behalve boeken is het ook mogelijk om kranten, tijdschriften, foto's, video's en internet in kleur te bekijken of te gebruiken. Liquavista denkt dat de eerste e-readers die gebruik maken van de electrowetting-techniek eind 2010 of begin 2011 op de markt komen.
Het zou mooi zijn als deze twee technieken (kleur en drukgevoeligheid) samen werden gevoegd, het ultieme computerscherm voor het komende decenium. Wellicht kunnen ze dit dan ook nog flexibel maken en kunnen we weer een tijdje vooruit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee