Twee onderzoekers van het MIT hebben een nieuwe methode ontwikkeld om lithiumverbindingen te produceren. De methode maakt accu's met een grotere capaciteit mogelijk en zorgt ook voor veel kortere laad- en ontlaadtijden.
Het nieuwe materiaal werd ontwikkeld door twee onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology. Zij maakten 50nm grote kristallen van lithiumijzerfosfaat, oftewel LiFePO4, waarop een 5nm dikke coating van lithiumfosfaat werd aangebracht. Deze korrels blijken bijzonder geschikt voor accu's omdat de lithiumionen in de coating een hoge mobiliteit hebben. Die mobiliteit is een maat voor de snelheid waarmee elektrische ladingen kunnen worden opgeslagen en afgegeven.
De onderzoekers melden dat accu's met het materiaal net zo snel ontladen kunnen worden als supercondensators. Ook het opladen van de accu's verloopt sneller dan bij reguliere lithium-ionaccu's, en door aanpassingen in de elektrodes zou die snelheid nog verhoogd kunnen worden. Het grootste probleem daarbij is om een balans tussen de oppervlakte en het volume van de elektrodes te vinden: hoe meer lithium met de elektrode in contact staat, hoe sneller de accu kan op- en ontladen, maar grotere elektrodes gaan ten koste van de ruimte voor opslag van lading.
De accu's zouden nauwelijks capaciteit verliezen door laad- en ontlaadcycli. Het snelle laden en ontladen brengt echter wel een nieuw probleem met zich mee: hoe sneller de accu's opgeladen worden, des te meer vermogen is er nodig. Een beetje accu van het nieuwe materiaal vergt al snel tientallen kilowatts, en zoveel vermogen kan een normaal stopcontact niet leveren.
