Onderzoekers van de University of Singapore hebben een accu ontworpen die de redox-flow-accutechnologie combineert met conventionele lithium-ion-accutechnologie om de energiedichtheid op te voeren.
Redox-flow-accu's worden gezien als de grote belofte voor het opslaan van energie in grote hoeveelheden om de efficiëntie van elektriciteitsnetwerken te vergroten. Ze kunnen bijvoorbeeld als buffer fungeren of om energie uit hernieuwbare bron in op te slaan, zoals zonne- of windenergie. Een redox-flow-accu werkt als een soort oplaadbare brandstofcel: in een reactiekamer wordt elektrische energie gewonnen uit een chemische reactie. Het benodigde elektrolyt wordt in aparte opslagtanks bewaard en naar behoefte het reactievat ingepompt. Het opnieuw laden van de accu is zo eenvoudig als nieuw elektrolyt in de opslagvaten pompen.
De bestaande redox-flowaccu's hebben een lage energiedichtheid, onder meer door slecht oplossende chemicaliën in de vloeistoffen. De Singaporese onderzoekers hebben nu een accu gebouwd met een lithiumverbinding als energieleverancier. Daarvoor moesten ze wel een nieuw membraan maken om de elektrolyten voor de anode en kathode te scheiden. Met een nafion-pvdf-membraan wisten ze halfcellen met lithiumijzerfosfaat in de kathode-halfcel en titaanoxide in de anode-halfcel te combineren. Zo wisten ze hoge concentraties LiFePO4 en TiO2 als korrels in de halfcellen op te lossen, goed voor een energiecapaciteit van ongeveer 500 wattuur per liter. Daarmee zou de redox-flow-lithium-accu een tien keer hogere energiecapaciteit hebben dan een traditionelere vanadium-redox-flowaccu.
De cellen die door de onderzoekers gemaakt zijn zouden niet alleen een veel hogere energiedichtheid hebben dan bestaande redox-flow-accu's, maar ook zonder problemen kunnen 'cyclen' of laad- en ontlaad-cycli kunnen doorstaan. Vooral het stevige membraan dat ze ontwikkelden zou hierin een belangrijke rol spelen: het heeft een goede lithium-permeabiliteit en is mechanisch sterk en voorkomt het mengen van de redox-componenten. De paper staat vrijdag in Science Advances.
Bron: Science Advances