Een van de makers van de lithium-ion-accu, de Japanse chemicus Akira Yoshino, vindt dat accufabrikanten hun producten beter bestand moeten maken tegen een bijna voortdurend gebruik in de vorm van veel korte ritjes. Dat laatste is het geval bij gedeelde zelfrijdende auto's.
Yoshino vindt dat fabrikanten hun accu's niet alleen sterker moeten maken zodat het bereik van elektische auto's op een acculading wordt vergroot, maar ook dat ze de levensduur van accu's moeten verbeteren. Hij doelt op gedeelde zelfrijdende auto's en carsharingdiensten, waarbij volgens hem een auto die door tien mensen wordt gedeeld ook tien keer zo vaak aan het rijden is. Hoe lang de accu's meegaan wordt dan volgens hem een erg belangrijke factor, zo zei hij in een interview met The Indian Express.
De Japanse chemicus vindt dat producenten accu's moeten maken met materialen die beter bestand zijn tegen het constante uitdijen en samentrekken, wat wordt veroorzaakt door de temperatuurverschillen afkomstig van de chemische processen in accu's. Dit proces is volgens Yoshino eenvoudiger als er tegelijkertijd minder noodzaak is om het bereik van een acculading ook te verhogen.
Hij noemt als voorbeeld het gebruik van lithium-titanaat-accu's, waarbij nanokristallen van dit materiaal op het oppervlak van de anode wordt gebruikt, in plaats van koolstof bij lithium-ion-accu's. Lithium-titanaat-accu's hebben als groot voordeel dat ze mede door het robuustere materiaal veel sneller en vaker kunnen worden opgeladen dan lithium-ion-accu's.
Volgens Yoshino zijn auto's een volledig nieuwe toepassing voor accu's en hij denkt dat het nog even duurt voordat we erachter komen wat voor soort accu's noodzakelijk zijn. Hij denkt dat de auto-industrie bepalend wordt voor de ontwikkelingen op het gebied van accutechnologie: 'De toekomst van accu's hangt af van wat er in de toekomst gaat gebeuren wat betreft het autogebruik in de maatschappij'.