Sony demonstreert volledig-solid-state-accu

Sony heeft een prototype ontwikkeld van een vloeistofloze accu die voor het grootste deel bij kamertemperatuur gefabriceerd kan worden. De elektronicagigant presenteerde de ontwikkelingen op het 56ste Battery Symposium in Japan.

Dat schrijft het Japanse Nikkei Technology op zijn site. De oplaadbare accu waar Sony aan werkt, wordt opgebouwd uit een elektrolyt uit een vaste stof die wordt gevormd op een film van kunsthars. Volgens het bericht ontwikkelde Sony hiervoor een nieuw soort positieve elektrode uit een niet-kristallijn materiaal. In veel solid-state-accu's wordt gebruikgemaakt van materialen met een kristalrooster waarvoor hoge temperaturen nodig zijn om ze te vormen.

De door Sony ontwikkelde positieve elektrode maakt gebruik van een lithiumsamenstelling met fosforzuur. Het prototype van de positieve elektrode werd gemaakt door het materiaal op een 400 micrometer dikke film van polycarbonaat aan te brengen in verschillende lagen. Als vaste elektrolyt gebruikte Sony een film van lithium-fosfor-oxynitride met een dikte van 500nm. Als overgangsmateriaal voor de positieve elektrode testte Sony verschillende materialen, waaronder nikkel, mangaan, kobalt, koper en zilver. De beste resultaten werden behaald met nikkel. De capaciteit per gram was 330mAh met een C-rating van 30.

Voordat de accu commercieel geproduceerd kan worden, moet onder andere de zelfontlading beter tegengegaan worden. Het meest veelbelovende prototype kan tot tweeduizend keer opgeladen en ontladen worden. Het grote voordeel van solid-state-accu's is dat er geen vloeistoffen inzitten, waardoor ze niet gaan lekken. Daarnaast hoeft het omhulsel minder stevig te zijn, is de kans op explosies kleiner en is de accu in allerlei vormen te produceren.

Solid-state accu uitlegSolid-stateacu-uitleg

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

16-11-2015 • 10:43

69

Reacties (69)

69
68
58
6
0
0
Wijzig sortering
Spijtig dat ze ook niet vermelden over welke capaciteit de batterij beschikt.
Ik zie in het artikel 330mAh per gram. Ook wordt er idd niet vermeld hoe de verhouding is t.o.v conventionele batterijen.
Leuk zou zijn een verhouding tussen de twee met een kleine, middelmatige en zwaardere belasting van de batterijen.
op wikipedia is te vinden dan li-ion accus ongeveer 250-340 W/kg hebben, omgerekend is dit : 67.6 - 91,9 mAh/gram (ervanuitgaand dat een cel een spanning heeft van 3,7V). dit zou betekenen dat deze batterijen ongeveer een kwart van het gewicht van een li-ion cell wegen.
Wat je noemt voor li-ion accu's is het specifieke vermogen (hoe hard je een accu kunt ontladen). Wat je wilt weten is de capaciteit. Die wordt gegeven in J/kg.
En W/kg omrekenen naar mAh/kg kan natuurlijk niet.

In het artikel wordt genoemd dat de energiedichtheid 330 mAh/g is per massa van de positieve electrode. En de positieve electrode is slechts ongeveer 30% van de massa van een accu (zie hier (blz 10))

Er valt dus zonder voltage en verdere massa-eigenschappen van de accu vrij weinig te zeggen over de energiedichtheid.

[Reactie gewijzigd door Boppo84 op 23 juli 2024 11:32]

(ervanuitgaand dat een cel een spanning heeft van 3,7V)
dat lijkt me gezien de geheel andere techniek die deze batterij gebruikt toch wel een gevaarlijke aannamen.
Dit zijn LiPON cellen, zijn ongeveer hetzelfde als de huidige lithium's. leeg bij 3v en vol iets van 4.4v, iets hoger dus dan de huidige. Maar zijn al hogere voltages met LiPON cellen behaald, dus kan zomaar hoger liggen.

Sony heeft de LiPON cellen ook niet uitgevonden, Sony heeft alleen een manier gevonden om productie proces te versimpelen voor dit type lithium cellen.

Hier wat extra info over LiPON
http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acs.chemmater.5b01654

http://www.google.com/patents/US20140106186
Sterker nog, verreweg de meeste combinaties van elektroden zitten op 1 tot 2 volt. Li-Ion heetf inderdaad een erg hoge celspanning. Dat is een belangrijke reden waarom Li-Ion zo populair is. Concreet betekent het namelijk dat je 3.7 elektron-Volt aan energie per elektron krijgt. Dat is meer dan het dubbele van wat Ni-MH aan energie per elektron oplevert.
een gemiddelde litium batterij heeft een voltage van 3,7-4,2 op de aansluitklemmen
het interne voltage kan veel hoger liggen.

daarnaast moet er ook nog worden gekeken naar het praktisch nut van dit soort batterijen.
aangezien het een solid electrolyt is is er ook een andere manier van opladen, dan bij vloeibare electrolyt.

aangezien er geen oppervlakte/maatgeving is per gram is het niet mogelijk om het volledige voltage/mah te berekenen.
niet te min te vergeten de interne resistance (R) die kan namelijk veel hoger liggen dan bij vloeistof-electrolyt
Gezien de batterij een C-rating heeft van 30 (dus ontlaadstroom mag maximaal 30 keer de capaciteit zijn) zal de interne weerstand laag zijn. Andere zou deze simpelweg verbranden bij 30C.
bedankt voor de reactie ! :)
Ik was het zelf ook al aan het opzoeken.
Het is een mooie vooruitgang alvast. Dit kan bij mobiele toepassingen zeker een grote plus worden. Dit zorgt voor meer plaats voor andere leuke hardware :9~ .
Ook de voordelen ivm met het lekken wat iedereen wel kent en het ontploffingsgevaar.
Je vergelijkt nu alleen de energiecapaciteit van de solid state accu met het vermogen van huidige accu's. Je moet namelijk niet het specifiek vermogen pakken van het wikipedia-artikel, maar de specifieke energie. Die is dan 100-265 W*h/kg.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery

Met dezelfde aanname dat de solid state accu ook een spanning heeft van 3,7 zou hij een specifieke energie hebben van 1221 W*h/kg. Dit betekent dat deze accu zelfs 4,6 tot 12,2 keer zo veel energie per kilo kan opslaan!
Spijtig dat ze ook niet vermelden over welke capaciteit de batterij beschikt.
Ik zie in het artikel 330mAh per gram. Ook wordt er idd niet vermeld hoe de verhouding is t.o.v conventionele batterijen.
Leuk zou zijn een verhouding tussen de twee met een kleine, middelmatige en zwaardere belasting van de batterijen.
Pak een batterij en een weegschaal en vindt het uit. Volgens mij is de energiedichtheid van Sony's accu best wel hoog.
Natuurlijk wordt de verpakking niet meegerekend, dus die moet je van je batterij er ook ng aftrekken.
Dat gaat moeilijk gaan als ik zo nog geen batterij in handen heb he :).
Ik kan het uit het artikel niet opmaken, maar gaat dit prototype langer mee dan een normale batterij?
Niet echt: tweeduizend keer opladen (zoals vermeld) is niet erg goed voor huidige gebruiken en zeflontlading is dus nog een probleem. Echter, de 330mAh gram-1 en C-rate (niet rating, zoals gescreven) van 30 zijn niet slecht!
n the evaluation of the prototype, the battery showed the highest service capacity when Ni is used as a transition metal. At that time, the capacity per weight of the positive electrode active material was 330mAh/g, which is high enough.
Die 330mAh/g is blijkbaar niet voor de hele accu.
De batterijen in je telefoon zijn gespecificeerd op ongeveer 500 laadcycli. 2000 keer opladen is dus vier keer zoveel. verder zijn deze accu's een stuk veiliger en voorbereid op de toekomst, want op het moment is de accu nog één van de enigste componenten van een telefoon of warable die niet buigbaar is en daardoor erg veel ruimte in beslag neemt.
Scheer je daarbij alle telefoons over één kam? Als dat waar is, dan moeten we het aantal gespecificeerde laadcycli met een korreltje zout nemen? Is dat wat je wil zeggen? Want dat 2000 4x zoveel is dan 500 dat snappen we :)

Neem bijvoorbeeld een iPhone. Ik gebruik al jaren een iPhone4, die elke dag wordt opgeladen (en aan het eind van de dag bijna leeg is). Ik heb hem sinds midden 2010 (import uit UK), wat inmiddels dus zo'n 5.5 jaar is. 5.5 x 365 is grofweg 2000 laadcycli. Zelfs al zou je rekenen met een dikke 50% veiligheidsmarge voor dagen waarop niet iedere dag een laadcyclus nodig was, dan zit je alsnog met 1000 cycli 2x boven het aantal gespecificeerde cycli.

Nu zal ik niet zeggen dat de batterij nog als nieuw is, maar hij doet het echt nog prima? Dus jij geeft aan dat je ruim over dat aantal laadcycli heen kan?
Het aantal laadcycli is een maat voor op- en ontladen zonder capaciteitsverlies.
Zoals je zelf al aangeeft is dat getal veel hoger als je opladen mét capaciteitsverlies mee gaat rekenen.
Een getal als 50000 cycli is een beetje onzinnig als de fabrikant daarbij meedeelt dat de batterij aan het eind nog 3% capaciteit heeft tov nieuw. ;)
Dat is precies mijn punt. Het is niet heel erg goed gespecificeerd wat die 500x dan in zou houden. DP Kunst denkt aantal laadcycli voordat batterij onder 80% zakt, jij geeft aan aantal laadcycli om onder de 100% te zakken. We weten ook niet wat die 2000x laadcycli van deze batterij in zouden houden....75%? Daarna enorm verval, of juist een langzaam verder verval.

Het is een beetje als PK of kW's roepen bij een auto. Dat is ook maar op één specifiek toerental, maar zegt eigenlijk verder weinig over het daadwerkelijk bruikbaar vermogen op alle andere toerentallen.
Je hebt gelijk hoor, exacte specificaties zijn niet genoemd of hoe deze te interpreteren.

Maar vind je het zelf niet vreemd dat iedereen uitgaat van de gangbare norm en vervolgens deze specs uitlegt als; 2000x zal wel eind levenduur zijn, niet de normale capaciteitsbehoudende laadcycli, de capaciteit per gram is prima maar die gram kan best 20 cm² zijn en wat is een C-rate dan?
(Een C-rate van 30, houdt in dat er 30 uur(!) 1000mAh stroom afgegeven kan worden.

Of zoals DP Kunst denkt met battery health programma`s zijn levensduur veel te verlengen.(een lagere laadstroom in A verlengt, fast chargers verkorten de levensduur)
Veel smart-Liion batterijen rekenen hun cyclus van leeg tot vol. dus als je hem twee keer leegtrekt tot 30% en oplaadt tot 80% heb je één cyclus opgeladen. (2x50%=1x100%)
Dus jij denkt hem twee keer opgeladen te hebben, en je accu denkt dat dat maar één keer was.
In smart batteries zit dat health program vaak gewoon ingebouwd, die gaan niet helemaal leeg en komen niet helemaal vol.

Ik bedoel, er is zoveel onwetendheid alom over batterijen, en nu er iets heel baanbrekends gepresenteerd wordt dat bijna productierijp is heeft iedereen daar torenhoge bedenkingen tegen, want hun onderbuik zegt,,,,,, :?
(Een C-rate van 30, houdt in dat er 30 uur(!) 1000mAh stroom afgegeven kan worden.
Een "C-rate" van 30 houdt in dat hij 30 keer de capaciteit van de accu aan vermogen kan geven. Een accu van 1000mAh met een C-getal van 30 kan dus 30 Ampere leveren. Dit overigens maar voor 2 minuten, want dan is de accu leeg.

Een accu die 30 uur 1000mAh kan leveren is dus een accu met een capaciteit van 30.000mAh (theoretisch, zonder verlies). Het C-getal van een dergelijke accu als 1000mAh z'n maximale vermogen is, zou dan in de buurt van de 0,0333 liggen.
My bad, niet ver genoeg gelezen.
Dat is niet vreemd dat mensen hun bedenkingen hebben. Al jaren zien we steeds maar nieuwe berichten over "nieuwe baanbrekende accu techniek", "veel betere density", "binnen zoveel jaar productierijp"..... maar, daar zien we helemaal niets van terug.

Ik geloof er niet meer in dat er ook echt producten van worden gemaakt. Onderzoeksteams staren zich blind op een aantal voordelen, maar vergeten vaak een aantal praktische nadelen waardoor het vrijwel altijd bij een papieren tijger blijft.

Het is goed om te blijven onderzoeken, maar de haalbaarheid is vaak ver te zoeken. In dit geval: straks blijkt dat die zelfontlading inherent is aan de gekozen oplossing, en dus maar heel beperkt inzetbaar is.
Mijn nokia 5110 had maar iets van 900 mah en nu heeft mijn telefoon met een accu die een derde van het gewicht is een capaciteit van 3300 mah.
Dat is geen slechte verbetering voor 15 jaar.

Als je nu zou zeggen dat we over 15 jaar een accu van 80 gram hadden met een capaciteit van 10.000 mah hadden verklaar je me voor gek maar als de trend zich doorzet kan dat wel eens werkelijkheid worden.

Natuurlijk heb ik het ook liever gister als vandaag maar dat is simpelweg niet realistisch.
Aantal laadcycli dat een accu mee moet gaan is een aantal totdat de accu onder een bepaald percentage van z'n originele lading komt (80%?). Dus tot 500x laden wordt gegarandeerd dat er nog minstens 80% capaciteit in kan.

Daarnaast gaat het dan om 500x volledig op en ontladen. Wat inhoudt dat je ook 1000x je accu tot 50% kunt ontladen en weer op kunt laden zonder onder die 80% te komen. Of 200x tot 75% ontladen en weer opladen. Dit is overigens ook beter voor je accu.

Ik zie wel eens battery health programma's die ervoor zorgen dat je accu niet voller kan dan 80% en niet leger dan 30%. Dit om de levensduur van je accu te verlengen.
Wat betreft dat volledig opladen en ontladen: daar hoor je ook steeds verschillende verhalen over:
  • De een zegt: accu gaat kapot van volledig ontladen. Volgens mij is dat van toepassing op je accu in de auto omdat daar platen krom trekken?
  • De ander zegt: in kleine stukjes opladen sloopt je accu, want geheugeneffect. Volgens mij voornamelijk Ni-CD accu? Li-Ion had daar geen last van toch?
  • Eerder waren er battery health programma's voor iPhone die em volledig gingen ontladen, en dan volledig opladen met druppel chargen? Dat zou dus juist je accu slopen?
Ik volg het niet meer :) Volgens mij worden bepaalde karakteristieken van specifieke accu's als gegeneraliseerde regel toepasbaar geacht op alle accu's en batterijen. Gevolg: spreekt elkaar allemaal tegen en iedereen doet maar wat omdat we het toch niet weten :)
Anoniem: 334725 @tss68nl16 november 2015 17:12
Voor lipo of li-ion geld dat 3v leeg is en 4.2v vol. Je moet dan ook zorgen dat je binnen deze waarden blijft. Overladen heeft explosie/brand tot gevolg. Als hij onder de 3v komt kun je er van uitgaan dat hij op zijn minst minder capaciteit heeft en in het ergste geval is hij dood. Je kunt ze gerust laden en ontladen in wat voor manier dan ook(behalve te snel, ligt aan de C waarde) . Zit geen geheugen effect of iets dergelijks in.

Ik vind ze trouwens levensgevaarlijk als je er niet goed mee omgaat. Het is een wonder dat ze toegelaten zijn op commerciële vluchten.
Het is dan ook vaak x laadcycli voordat de accu slechter begint te worden.
De accu is dan niet meteen defect of aan vervanging toe.

Dus 2000 is wat mij betreft een nutteloos nummer totdat we weten of hij na 2000 aan vervanging toe is of na 2000 keer laden in capaciteit af begint te nemen.
Te lezen uit het gelinkte artikel maakt het de batterij buigbaar:
"With a high design freedom, it can be bent or folded. Also, a high-temperature treatment is not required at the time of production, lowering cost. "
"expecting that it will be employed for small, slim wearable devices as well as bendable, foldable flexible devices. "

[Reactie gewijzigd door bartvbl op 23 juli 2024 11:32]

Dat was trouwens al een voordeel van LiPo. Maar LiPo heeft alsnog een "vloeibare" gel. Deze accu heeft dat niet meer. Maar het grootste voordeel:
Het meest veelbelovende prototype kan tot tweeduizend keer opgeladen en ontladen worden.
Als ze dat in de productiemodellen kunnen waar maken dan is wellicht ook een milieuprobleempje minder erg gemaakt.
Gezien de hoeveelheid capaciteit per gram (330mAh), kan dit interessant zijn.

Een Nexus 5 weegt ongeveer 130 gram, waarvan een aanzienlijk deel naar de batterij gaat.

Stel dat alleen al aan batterij hiervan 30 gram is (lijkt me weinig maar toch), als dit te vervangen is met een All-solid.

30 gram * 330 mAh = 9900 mAh!

De originele batterij van de Nexus 5 was 2300 mAh.

Deze techniek heeft potentie, alleen de levensduur (2000 charges) en de leegloop moet dus inderdaad nog aan gewerkt worden.
Mja 2000 charges is zeker niet slecht.
Pak dat je met je nexus 1 dag toe komt zonder te laden zou je met deze batterij van hetzelfde gewicht 4 dagen toekomen.
4 * 2000 = 8000 dagen = +- 22 jaar.
Ik denk dat dit wel lang genoeg gaat zijn :)
Denk dat je je hier een beetje rijk rekent, ten eerste is er niks gezegd over de dichtheid van dit nieuwe type batterij, het zou zo maar eens kunnen zijn dat deze batterij een stuk lichter is dan de standaard li-po/li-ion batterijen, waardoor je inderdaad met 30 gram een batterij kan hebben met een hogere capaciteit, maar tegelijkertijd ook een veel grotere batterij krijgt.

Verder is de leegloop volgens artikel nog altijd een probleem, ik zit niet zo diep in de materie maar ik kan me voorstellen dat er mogelijk een soort isolatie aangebracht zal moeten worden om de leegloop tegen te gaan, dit komt mogelijk de energie dichtheid niet ten goede.

De evolutie van de batterijen over de afgelopen jaren heeft helaas niks gedaan om de accuduur van je telefoon te verlengen.. Het energie verbruik van je telefoon is veel sneller omhoog gegaan dan de capaciteit van de batterijen, ik zie nog geen reden om aan te nemen dat deze trend niet gewoon doorzet.
2000 charges is al beter dan de huidige batterijen, dus ik denk dat daar niet direct aan gewerkt moet worden. Het verhogen van de cycles is altijd wenselijk, maar geen issue in dit geval.
Hopelijk heeft het niet de dichtheid van piepschuim, anders heb je nogal een groot blok om mee te nemen ;)

(piepschuim is tussen de 15 tot 40 kg/m³.)
15kg voor een m3 piepschuim?
ja, dat is in z'n lichtste vorm, zwaarste vorm is het 40KG per M3.
Ja. Klinkt misschien veel maar een m3 is 1000 liter, en dus ook 1000kg als het water is. Dan is 15kg best licht :-)
Nou, wat mij betreft mag dan het volledige gewicht dat de batterij van de nexus 5 nu heeft ook in die ssa gebruikt worden, want ik vind de nexus 5 ultralicht en hoeft echt nog geen grammetje minder te wegen.. Dus dan moeten ze zeker niet een kleinere batterij er in gaan stoppen..
ofwel ik ben het helemaal met je eens ;)
Ik weet niet hoeveel charges de levensduur van de nexus is, maar volgensmij ligt die ook zo rond die koers (IMHO veel te weinig dus)..
Interessant, maar gaan ze ook langer mee dan conventionele batterijen? Zo te lezen niet :|
Jazeker wel:
Het meest veelbelovende prototype kan tot tweeduizend keer opgeladen en ontladen worden.
Batterijen waar ik momenteel naar kijk om te kopen:
4 AA Eneloop BK-3MCCE batterijen, de nieuwe generatie, tot 2100 keer herlaadbare Eneloop batterijen!
En ik denk dat Extreamspeed bedoeld hoelang het mee gaat op een lading. De vergelijking met traditionele batterijen staat niet in dit artikel, dus ik vrees ook van niet.
Dat zijn top batterijen met hele lage zelfontlading.. Scheelt veel geld t.o.v. gewone oplaadbare batterijen.
Jep dat bedoelde ik eigenlijk ;)
Li-ion batterijen ter vergelijking gaan zo'n 300-500 cycli mee.
Onderhand zijn er lipo packs die het uithouden tot 2000 keer hoor. Zitten dan ook in veel laptops verwerkt. Samsung heeft deze grootschalig gebruikt bijvoorbeeld.
Ook afhankelijk van hoe je ze behandelt. Ik ken LiOn's en LiPo's die wel 1000 cycli mee zijn gegaan, maar dat is redelijk uitzonderlijk. 2000 cycli is echt een grote vooruitgang, ook al zou dat slechts in een paar gevallen worden gehaald.
Zou dat dan niet inhouden dat de meeste smartphones met iedere dag opladen het na een jaar zouden moeten begeven?
Aantal cycli wordt een bepaalde capaciteit gegarandeerd, een accu veroudert sowieso vanwege gebruik.
Dus je smartphone stopt er niet mee, maar accu moet steeds vaker geladen worden (idem voor laptops e.d.).
Aha dus ik moet het zo zien. Mijn telefoon moet het 300-500 keer kunnen laden en ontladen en moet daarvoor niet verder dan X in capaciteit zakken en daarna mag het verval intreden en kan je nog ietwat lucky zijn.
Nee, zoiets gaat redelijk geleidelijk. Pas na een bepaald aantal laadcycli gaat de slijtage ineens erg hard.
Het is niet zozeer dat de accu's direct kapot gaan, echter houden de accu's na zoveel cycli minder maximum spanning vast en zullen steeds meer maximum spanning verliezen na elke cyclus. :)
Wat bedoel je eigenlijk? Levensduur? Capaciteit bij ontladen?
Nou, ik denk wel dat ze langer meegaan:
"De capaciteit per gram was 330mAh"
Dat is dus 3300 mAh voor een 10 gram batterij. Zal m'n pa fijn vinden voor z'n gehoorapparaat ;)
Je kan je vader ook een autoaccu omhangen. 8)7

Bij de kleine hoortoestelbatterijen met een capaciteit van 90 mAh (ZA10) wordt een vervangende solid state batterij dan 0,27 gram, en daar is je vader vast blij mee.

Met een 10 grams batterij kan je vader dan net zo lang doen als met ca 36 batterijen nu, 11 blisterverpakingen van 6 stuks.
En die plakt je vader nu toch ook niet tegelijk aan zijn hoortoestel?
Zo ja, dan is er iets anders mis met hem dan met zijn gehoor......... ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 11:32]

Maar een 900 mAh is dan 2,7 gram en gaat 10x langer mij. Daar wordt paps wel blij van :)
Ook weer niet, want het artikel vermeldt dat de zelfontlading nog aan de hoge kant is, wat bij een gebruiksduur van meerdere weken een belangrijke beperkende factor vormt.

Maargoed. Het ziet er naar uit dat deze accutechnologie zich wél leent voor hele kleine accu's.
Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld LiPo, waar hele kleine accu's een veel lagere energiedichtheid hebben dat hun grotere broertjes. Voorbeeldje:
90mAh * 1,4V = 126mWh. Als je vervolgens een datasheet van een 125mWh LiPo-cel opzoekt en iets van aluminiumfolie fabriceert met dezelfde afmetingen, dan levert dat het volgende plaatje op. Oftewel: de reden dat er niet veel oplaadbare hoortoestellen op de markt zijn.

[Reactie gewijzigd door kELAL op 23 juli 2024 11:32]

Goed verhaal, thanks! Blijft die ouwe van me maar met batterijtjes klooien :)
Het prototype van de positieve elektrode werd gemaakt door het materiaal op een 400 micrometer dikke film van polycarbonaat aan te brengen in verschillende lagen.
een halve milimeter per laag. Dat wordt een flinke accu.
Rekenfoutje, 500 nanometer is geen halve milimeter ;)
Ik mis in het verhaal wat Sony in tegenstelling tot wat er nu is nu specifiek bereikt heeft voor de consument en hoe zich dit verhoudt bij huidige solit state batterijen.
Sony heeft bereikt dat dit makkelijker geproduceerd kan worden. Er zijn nog een aantal issues waar ze aan werken. Op dit moment bestaan er geen commercieel verkrijgbare solid state batterijen als ik het artikel goed lees.
Volgens wiki zit de energiedichtheid van Lithium polymeer accu's rond de 71 mAh per gram.
330mAh per gram is dus best een verbetering
Zegt dit nog niets over de oplaadsnelheid? De andere voordelen staan in de laatste alinea redelijk uitgelegd.
Weer de zoveelste vernieuwing maar in de praktijk zien we er nooit iets van terug terwijl we het hard nodig hebben.
Dat onze smartphone eens een week kan meegaan of een laptop 2 dagen of zo.

Stel dat de capaciteit per gram 5 keer hoger ligt dan de huidige alsook laad cyclus beter is enz.
Zijn er super veel nieuwe dingen mogelijk

Ik hoop ooit in de verre toekomst draadloze elektriciteit te mogen meemaken 😊
Ik hoop ooit in de verre toekomst draadloze elektriciteit te mogen meemaken 😊
Bedoel je dan met zonnestralen of met een Qi-lader? ;)
Nee, dus geen batterij meer nodig, maar zoals tesla voor ogen (en werkend had)..
Verschil is dat dit bericht gaat over een prototype gemaakt door een commercieel bedrijf en niet door onderzoekers aan een universiteit die de meest exotische en dure materialen + technieken gebruiken om een subsidie aanvraag zeker te stellen.

Sony zal dit zo snel mogelijk als product willen verkopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.