Dit is gewoon logisch qua marktwerking. De inkomsten moeten uit de breedte of uit de diepte komen. Mobiel internet is eigenlijk een hele tijd "te goedkoop" geweest, zeker voor een 'onbeperkt' abonnement. Providers deden dit om de afname van en gewenning aan mobiel internet te stimuleren, gezien dit zeker in de aanloopfase van 3G minimaal was. Gebruikers zijn inmiddels gewend geraakt aan prijzen van 10 Euro per maand, soms zelfs stunts met 5 Euro per maand voor mobiel internet bovenop een telefoon/sms abonnement.
Nu wettelijk (terecht i.m.o.) afgedwongen is dat de telecomproviders netneutraliteit garanderen, en dus zaken als VOIP niet mogen verbieden en ook niet apart mogen tarieveren is dit gewoon een bijzonder logische stap. Dit heb ik
in maart al eens uitgebreid beargumenteerd/voorspeld. Martijn van Dam's verbazing verbaast me dus behoorlijk.
De markt dicteert dat een prijs bepaald wordt door schaarste i.c.m. vraag en aanbod.
Qua mobiel internet is er:
1.) Schaarste: het aantal 3G frequenties is beperkt, en de bandbreedte is beperkt.
2.) Verhoogde vraag: steeds meer mensen gebruiken mobiel internet, steeds meer mensen verbruiken meer data per persoon
3.) Een (wederom: m.i. terecht) wettelijk verbod voor de provider om verbruik van gebruikers te reguleren naar
soort verbruik (a.k.a. netneutraliteit) - waardoor gebruikers over hun mobiele internetlijn zonder meer toepassingen kunnen gebruiken die concurreren met het traditionele verdienmodel van de providers (zoals VOIP en WhatsApp).
Deze cocktail zorgt er logischerwijs voor dat:
1.) de prijs van mobiel internet stijgt
2.) de providers limieten gaan stellen aan de
hoeveelheid verbruik (per prijseenheid)
Als providers dit niet zouden doen en de huidige situatie in stand houden is het met de nieuwe wettelijke wettelijke richtlijnen een kwestie van tijd (1-2 jaar) voordat semi-iedereen een smartphone met basis-bel-abbo heeft van 5 euro i.c.m. een onbeperkt mobiel data-abbo van 10 Euro waarmee verder qua communicatie alles gedaan wordt (voip, whatsapp etc) en men daarbij in no-time gemiddeld 1-2GB per persoon per maand verstookt. Dit is voor de telecomproviders uiteraard niet alleen een onaantrekkelijk maar ook gewoon een onhoudbaar vooruitzicht.
Volgens Kamerlid Martijn van Dam wijst de prijsstijging op een ongezonde marktwerking.
Zoals hierboven uitgelegd heeft dit niets met
ongezonde marktwerking te maken.
Wat hier gebeurd is nou juist de toepassing van het hele principe van marktwerking: prijsbeleid aan de hand van -> schaarste, vraag & aanbod. Martijn van Dam moet zijn middelbare-schoolboek economie nog eens nakijken voordat ie dingen schreeuwt, vooral ook gezien hij zelf een van de degenen was die (wederom m.i. terecht) in de spits van de voorstanders van mobiele netneutraliteit stond.
@ Keen87 hieronder:
Ook dat is marktwerking. In de begindagen van mobiel internet was er relatief veel aanbod (veel bandbreedte over, weinig gebruikers) en relatief weinig vraag (niet veel mensen met een smartphone, en nog minder die mobiel internetdiensten gebruikten). Dus moesten de mobiele providers de prijzen wel verlagen / laag houden om mobiel internet aantrekkelijker te maken. Nu is dat dus precies andersom.
[Reactie gewijzigd door Cheetah op 23 juli 2024 11:08]