TomTom-systeem moet 'range anxiety' EV-eigenaars wegnemen

TomTom heeft een nieuw in-dash-navigatiesysteem voor elektrische auto's ontwikkeld dat de resterende accucapaciteit bijhoudt en oplaadpunten op de route aangeeft. De Renault Fluence Z.E wordt er als eerste mee uitgerust.

TomTom en Renault presenteerden het nieuwe in-dash-navigatiesysteem op de IAA-autobeurs in Frankfurt. Het systeem met de naam Carminat TomTom Z.E. Live moet volgens de twee bedrijven de zogeheten range anxiety bij eigenaars van elektrische auto's wegnemen. Met deze term wordt gedoeld op de angst van eigenaars van elektrische auto's om onderweg naar een bestemming te stranden met lege accu's.

Om de gebruiker zo goed mogelijk te voorzien van gegevens over de nog te rijden afstand, biedt het systeem integratie met het accubeheersysteem van de auto. Het systeem ontvangt informatie over de resterende capaciteit. Deze informatie wordt gebruikt om de resterende rijafstand te berekenen en op het ingebouwde scherm te visualiseren aan de hand van de ingevoerde route.

Ook kan het systeem de weg wijzen naar oplaadstations op de route. Volgens TomTom zijn eind 2011 in heel Europa meer dan vijfduizend van deze punten beschikbaar. De Carminat TomTom Z.E. Live maakt voor zijn berekeningen verder gebruik van actuele verkeersinformatie via HD Traffic.

Renault bouwt het systeem met de naam Carminat TomTom Z.E. Live standaard in zijn nieuwe Fluence Z.E-elektrische auto. De accu's van deze sedan kunnen via het stopcontact thuis binnen zes tot acht uur worden opgeladen, maar het is ook mogelijk om een leeg accupakket bij een oplaadstation om te wisselen voor een volledig opgeladen exemplaar.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de Prius van Toyota of de nieuwe Ampera van Opel wordt het li-ion-accupakket van de Fluence Z.E. gehuurd, voor een bedrag van 82 euro exclusief btw per maand. Het bereik van de Fluence Z.E. bedraagt 185km. Saillant detail is overigens dat General Motors, het moederbedrijf van Opel, in 2010 de term range anxiety als handelsmerk heeft ingediend.

Door Pieter Molenaar

15-09-2011 • 14:16

123 Linkedin

Lees meer

TomTom ziet 2012 niet rooskleurig in Nieuws van 28 februari 2012

Reacties (123)

123
122
111
9
1
2
Wijzig sortering
Handig van TomTom dat dit aangegeven wordt, alhoewel neem ik aan dat alle ingebouwde navigaties snel zullen volgen, daarbij is het al jarenlang een gewone zaak dat de auto aangeeft hoeveel kilometers je nog kunt rijden op de boordcomputer, dus de navigatie hoeft in principe alleen maar oplaadpunten te laten zien en eventueel je route langs die oplaadpunten plannen.

Accu's die bij een tankstation staan te laden moeten wel onderhouden worden en er moet toezicht op gehouden worden. Dit zal wel mede betaald worden met de "huurprijs" van een accu.

Verder kan het wisselen van accu redelijk snel gedaan kan worden al is nog de vraag hoe precies en wat wordt de standaard. Je moet niet in Nederland je accu's kunnen wisselen en dan in Frankrijk een heel ander systeem tegenkomen.

Een klein voorbeeld voor de mensen die het helemaal geen beeld kunnen geven:
Bij bedrijven (zoals grote warenhuizen met grote loodsen) waar elke dag meerdere heftrucks gebruikt worden, zijn vaak aparte ruimtes gemaakt die ze "Accu-laad station" noemen. Deze moeten voldoen aan bepaalde veiligheidseisen en staan onder toezicht. Hier bevinden zich meerdere grote accu's (van wel 1500kilo als ze vol zijn) en opladers. Als in het magazijn een heftruck leeg raakt, rijdt men deze gewoon naar het accu-laad station; de zitting kan omhoog en met een kraantje met haken kan de accu uit de heftruck getild worden op een speciaal platform, dat met een elektrische pompkar naar een oplader gereden en aangesloten kan worden. Vervolgens wordt er een volle accu van de lader gehaald, onder de kraan gereden en in de heftruck gehesen. Aangesloten met één grote stekker en klaar, de heftruck kan weer rijden tot wel 12 uur lang. Dit proces, al is het eigenlijk te omslachtig voor gebruik bij personenauto's, kost maar 5 tot 10 minuten.

Deze techniek bestaat al jarenlang. Sinds kort heb ik ook geleerd dat er zelfs heel makkelijk een zendertje in een accu geplaatst kan worden die o.a. de temperatuur bijhoudt. Deze geeft een signaal af lang voordat een accu gevaarlijk heet kan worden.

Als dit al zo mogelijk is, moet het toch nog maar een kleine technische stap zijn voor personenauto's, vandaar geloof ik dat het vooral om de standaard gaat. Als er éénmaal een standaard en een bepaald systeem goed uitgewerkt, hoeft het accu-wissel proces niet langer te duren of onveiliger te zijn(ook een belangrijk punt) dan even benzine tanken.

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 15 september 2011 15:09]

Bijkomend probleem lijkt me ook de plaats van dit accupakket. Het accupakket van deze Fluence zit blijkbaar in de koffer. Lijkt me niet zo handig om op reis (of als je van de supermarkt komt, etc.) telkens je gehele koffer te moeten leegmaken om "even snel" het accupakket te wisselen.
Het accu-pakket zit volgens mij ter hoogte van de achterbank, en deze accu-pakketten werken vanaf de onderkant. Het idee is dat wisselstations zodanig worden neergezet dat je je auto op een bepaalde plek rijdt, en dan van onderaf de accu eruit wordt gehaald en vervangen door een andere. Vandaar de naam "Quick drop".
Handig van TomTom dat dit aangegeven wordt, alhoewel neem ik aan dat alle ingebouwde navigaties snel zullen volgen
Dit is ingebouwde navigatie. Renault en TomTom werken al een paar jaar samen (Carminat TomTom LIVE).
In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de Prius van Toyota of de nieuwe Ampère van Opel wordt het li-ion-accupakket van de Fluence Z.E. gehuurd, voor een bedrag van 82 euro exclusief btw per maand.
Wow, dat kost €984,- per jaar alleen al aan de accus! Ongetwijfeld kost het inwisselen voor een vol setje accus ook geld en daarnaast kost het natuurlijk bakken met geld om die dingen vol te laden als je ze niet kunt inwisselen. En zelfs dan kun je nog maar 185km rijden. Zo wordt het nooit een alternatief voor gewone brandstof...
185 kilometer: ik schrok me rot toen ik het las. Je hebt dan wel zo'n TomTom nodig om van oplaadpunt naar oplaadpunt te rijden.

Ik vraag me oprecht af of deze auto een commercieel succes wordt, daar wanneer je kleinere afstanden rijdt je weer niet zo'n navigatiesysteem nodig hebt.
De gemiddelde Nederlander rijdt iets van 50 km per dag. Dus die 185 is voor de meeste mensen meer dan genoeg. Bovendien: Als je 150km naar je werk moet rijden (idioot ver dus, dat zijn maar een paar mensen), dan hang je hem daar aan de lader. tegen de tijd dat je naar huis gaat is hij weer vol en kan je gewoon naar huis.

Met electrische auto's moet je niet laden wanneer je moet zoals bij benzine, maar laden als het kan. Dus: Je rijdt 6km naar de supermarkt. Daar parkeer je en hang je hem aan de lader. je doet 20 min boodschappen, stapt in en rijdt weer weg met een volle accu. Daarna ga je 10 km naar het tuincentrum en daar hang je hem aan de lader. Daar ben je een half uur en hij is weer vol als je weer weg rijd naar huis. Waar je hem weer aan de lader hangt.

Zelfs een groot deel van de mensen die veel door heel Nederland klanten bezoeken kunnen op deze manier hun ranger per dag opkrikken tot ver over de 300 km. Met 6 Klanten die 50 km uuit elkaar zitten en waar je een uurtje bent is het geen enkel probleem. Je rijdt bij iedere klant met een volle accu weg. Je moet alleen niet de laatste in Zwolle hebben als je in Rotterdam woont. Dan wordt het wat krap.

Voor normale mensen is de range van 180-200 km alleen een probleem als ze op vakantie gaan. En zelf daar is wat aan te doen. Benzine auto huren, accu wissel, of gewoon onderweg even lunchen. Laden duurt echt geen 8 uur meer tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 15 september 2011 15:29]

Jammer alleen dat die klanten geen stroom op de parkeer plaats hebben. En je sowieso ook niet op hun kosten zou laten opladen.

Verder is de 185km is illusie. Die haal je alleen op lage snelheden. Op de snelweg met 120km/h blijft daar helemaal niets van over.

Mijn auto rijdt ook 5 l/100km in ideale omstandigheden. Met een 60l tank, zou ik in theorie dus 1200km actieradius hebben. Maar in de praktijk rij je niet constant in ideale omstandigheden, en rijd je ook niet tot de laatste druppel in de tank. Daardoor rij ik in de praktijk slechts 600km per tankbeurt. Dat is bij een elektrische auto niet wezenlijk anders.
Het is nog veel erder dan dat. Die 185km is de maximale range, dus bij 50km/h of zo. Maar ga je 120 km/h rijden dan blijft waarschijnlijk maar de helft van die range over.
Op een realistische test (NEDC) komt de Fluence ZE nog 160 km ver. Da's dus nog 85% van het maximum.
Qua kosten is het inderdaad nog lang geen alternatief (evenveel km in een electrische auto als een benzine auto is ongeveer even duur (gezien op Top Gear :P )). Het enige waar die dingen goed voor zouden zijn, is de 'wereld'. Al is dat ook onzin tenzij je hem oplaadt met zonnepanelen of windenergie ofzo. Anders verbrand je kolen ipv benzine.

Dit is wel een verbetering, maar het lijkt mij nog steeds veel werk om een accu te vervangen wanneer je moet tanken. Zo'n auto zou je dan ook alleen gemakkelijk kunnen gebruiken als je minder dan 90km van je werk woont. Wij hebben bij ons bedrijf trouwens wel een oplaadpunt voor de deur, dus dat zou wel prima kunnen.
Groene stroom is bij bijna elke leverancier gemakkelijk te bestellen, en zelfs al zou het stroom van een kolen centrale zijn is het nog veel efficiënter als een verbrandings motor in een auto.

En van wat ik van de accu pakket vervang systeem van renault gelezen, hebt gaat het geheel automatisch.

en voor grotere afstanden heb je dus nu een tom tom tot die je naar de dichtste oplossing kan wijzen. :)
Het *is* gewoon grijze stroom hoor. Groene stroom heet alleen 'groen' omdat energiemaatschappijen van de opbrengsten projecten in Bangladesh of waar ook in de derde wereld steunen die iets-minder-grijze-stroom opwekken. Niet iets waar wij wat aan hebben.
Eh, da's voor industriele CO2 uitstoot.

Stroom is een ander verhaal, daar is groen echt groen. Dat kan stroom van Noorse waterkracht zijn (we hebben een kabel van Noorwegen naar Groningen) maar niet van een windmolen in Bangladesh. D'r liggen geen kabels naar Bangladesh.
Groen bestellen is betalen om groene stroom ergens anders te gebruiken.

De capaciteit van groene stroom is eindig, alle groen opgewekte electriciteit wordt gebruikt. Alles wat er meer verkocht wordt is grijs.
Als jij nu groen bestelt i.p.v. betekent dat alleen maar dat je buurman die "per ongeluk" groen kreeg, nu grijs krijgt en jij groen.

Groene stroom willen betekent gewoon meer groene capaciteit, of ik het nu gebruik ok mijn buurman zal me een worst zijn.

Maar in NL verhogen we de groene capaciteit zo langzaam, dat we gewoon nog steeds allerlei nieuwe kolencentrales openen om de totale vraag die harder groeit bij te benen.
Vergeet de schommelingen in de olieprijs niet, grote kans dat over 10 jaar diesel en benzine nog een stuk duurder zijn dan nu.

Tevens zijn er in een elektrische auto minder onderdelen te vinden die slijten. Onderhoud bestaat straks nog slechts uit banden, vering, schokbrekers. Maar olie, filters, slangen, uitlaat (+- elke 6 jaar vervangen a 500 euro) enz enz. zijn er niet meer bij.
Elektrische motoren verslijten wel natuurlijk, en ik gok dat je nog steeds olie & slangen nodig zal hebben...
(Smeer)olie slijt voornamelijk door hitte, en dat is veel minder het geval hier. Verbrandingsmotoren worden nu eenmaal heet, dat kan niet echt een verrassing zijn met zo'n naam :+
Nee dat is 1170,96 euro per jaar. De prijs was exclusief BTW. En op een gemiddeld 4 jaarig gebruik is dat 4683,84. Ik meen ergens gelezen te hebben dat het 5000 dollar kost om een prius accu te vervangen, dus als die langer dan 4.5 jaar mee gaat is dat al aanzienlijk goedkoper.

Die accu huur truck is vooral een verkoopstunt om de aankoop prijs te drukken. Geen idee wat die Renault moet kosten, maar als Opel zoiets gedaan had was de Ampera ook redelijk onder de 40K gebleven.
Het verschil is natuurlijk wel dat de accu van een Prius niet bedoeld is om de auto gedurende 150 km aan te drijven. De capaciteit van deze accu is daarom veel groter dan die van een Prius of andere hybride. Vandaar het prijsverschil.

Ik denk dat het huren van de accu juist een pluspunt is, omdat de accu het ding is wat het hardst slijt in zo'n wagen. En hoe lang zo'n ding precies mee gaat weet je nog niet. Daarnaast is het bij het accu-wissel-systeem natuurlijk zo dat je telkens een andere accu meekrijgt. Dus dan is het ook een beetje jammer als je betaalt voor een nieuwe accu en vervolgens wissel je hem om voor eentje die al een tijdje in gebruik is. Kortom je betaalt voor de beschikbaarheid van een goed werkende accu, en niet voor 1 specifieke accu die jouw eigendom wordt.

De prijs van deze Renault is 26000 euro inclusief btw, zonder de accu en zonder fiscale regelingen. Volgens de website.
Daarom, vind ik, moeten we eigenlijk werken naar het kratjebier statiegeld principe. 1 standaard qua formfactor. accu leeg? "klik" nieuwe erin, ongeacht welk merk. oplaadkosten en gebruikskosten (slijtage, vervanging etc) kunnen zo heel makkelijk verrekend worden en omdat een standaard aanhouden altijd voordeliger uitpakt is het betaalbaar te houden.

"welke (accu)wisselstation wilt u afrekenen?" zegt de "pompbediende"dan.
Ik vind 5000 oplaadpunten nog best weinig, voor heel Europa.

Wel goed dat TomTom deze informatie heeft geïntegreerd. Dit zal zeker wat angst wegnemen. Wat ik niet zo heb kunnen lezen, is of de TomTom aangeeft wanneer de accu bijna leeg is en dan automatisch het oplaadstation laat zien die het meest dichtbij is.
Dat is inderdaad wel weinig ja! Maar wat wel een pluspunt is, is de optie om je accupakket gewoon om te wisselen. Ik had me eerder zitten afvragen waarom dat niet gewoon gedaan wordt in plaats van steeds 'je auto' opladen. Gewoon accupack in je auto omwisselen met een volle, en je kan verder, instant!
om genoeg accu's in een auto te hebben worden ze compact weg gestopt, daarnaast zijn die accupacks ook erg duur, denk niet dat een "tankstation" een dergelijke investering zomaar kan /wil doen. en wordt de vervanging van versleten accu's geregeld?

edit: ok ik moet leren lezen :), wel duur 82 euro per maand, exl. energie!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131162 op 15 september 2011 14:36]

edit: ok ik moet leren lezen , wel duur 82 euro per maand, exl. energie!
weet wel; electrische auto, dus geen BPM en geen wegenbelasting en energie is nu goedkoper dan brandstof.... kan een interessante business case zijn.
Houd er rekening mee dat geen wegenbelasting natuurlijk ook een tijdelijk iets is.
Tegen de tijd dat EV's meer en meer gemeengoed worden de wegenbelasting ook voor hun gaat gelden.
Bij dit soort dingen moet je natuurlijk wel wat verder vooruit kijken dan alleen naar het nu en hier.
Of de belasting op (electrische)energie gaat omhoog. Een soort accijnsen dus.
Maar je begrijpt natuurlijk zelf wel dat zodra het elektrisch rijden ingeburgerd is je gewoon weer mag gaan betalen. De staat heeft te voldoen aan bepaalde normen en jij krijgt nu een beetje voordeel om mee te helpen maar zul je straks gewoon weer kunnen inleveren.
De auto blijft gewoon een melkkoe, hoe je het ook went of keert.
Je hoeft het pack in eerste instantie niet zelf te betalen he... Hierdoor is de Fluence een stuk goedkoper in aankoop dan andere electrische auto's. Ze kosten evenveel als een reguliere auto. Enige variabele kosten: Lease v/d batterij + kosten elektriciteit, zonder enig economisch risico.

En wanneer ze accijnzen willen heffen op de elektriciteit voor auto's, dan leg je een paar zonnepanelen op je dak. Vergt veel lef van de overheid om over die energie ook accijnzen te heffen.
En wanneer ze accijnzen willen heffen op de elektriciteit voor auto's, dan leg je een paar zonnepanelen op je dak. Vergt veel lef van de overheid om over die energie ook accijnzen te heffen.
Ik denk dat ze daarvoor wel een soortgelijke regeling verzinnen als met "slaolie-diesel": Het mag niet. Punt.

Je kunt uitstekend zelf een veldje inzaaien met een of andere plant die oliehoudende zaden geeft. De zaden uitpersen en de olie in je tank doen is een fluitje van een cent. Maar toch mag je er niet mee op de weg rijden. Of ze doen 't simpeler: gewoon weer kilometerheffing ;)

Ik denk dat het systeem van gehuurde accu's best wel eens kan werken, maar dan moet er wel een onderscheid gemaakt worden tussen "dagelijkse wisselaars" en incidentele gebruikers (lees: weinig wisselen, maar ook weinig thuis opladen). Om nu voor beiden hetzelfde aan huur te rekenen, vind ik wat vreemd.
Wie kan, gaat of wil je daar mee tegenhouden? Lijkt me nogal lastig zolang er geen zwarte wolken achteruit je uitlaat komen.. }:O
Wel inclusief het vervangen van verouderde accu's. Je hebt dus altijd verse accu's met hoge capaciteit.
Wishfull thinking... Zo'n bedrijf moet net zo lang met een accu doen, als dat je zou doen als die vast in de auto zit. Je hebt dus net zo veel kans om een nieuwe als een oude accu te krijgen.
Wat mij betreft ook de enige manier om (volledig) elektrisch rijden een directe concurrent te laten zijn van het huidige model.
Een standaard accupack formfactor aanhouden zodat het probleem van de aankomende tijd wat betreft laadtijden overbrugt wordt. Wat men nu bied is niet meer dan een halfslachtige methode louter uit korte termijn winstbejag wat enkel kan leiden tot een moeilijk terug te draaien versplintering.
Tegen de tijd dat je accu zo snel opgeladen kan worden als de gemiddelde tankbeurt kijken we wel weer verder.
Ik snap het ook nog niet helemaal, dan heb je een oplaad station gevonden omdat je anders zonder stroom komt te staan om vervolgens 1 tot 8 uur te staan wachten voordat je weer voldoende stroom hebt om verder te rijden!

De angst is namelijk 2 ledig, haal ik het wel en hoe lang heb ik nodig om weer voldoende op te laden om de reis af te maken!
De angst is namelijk 2 ledig, haal ik het wel en hoe lang heb ik nodig om weer voldoende op te laden om de reis af te maken!
Jij slaat je spijker op zn kop. Dit systeem heeft nul toegevoegde waarde. Iedereen zal zn trip van te voren goed doornemen om zeker te weten dat ie er komt, onderweg 'tanken' is geen optie met zulke laadtijden. Waarom tom tom me dan 'tankstations' wil laten zien is me een raadsel.

Edit: ok, ruilstation. Ten eerste zal dat gestandariseerd moeten worden, per merk dit soort stations gaan uitrollen is kansloos. Daarna moet het 'ruilnetwerk' en de stations zelf er nog komen. Leuk idee, maar hier hoef je de komende 10 jaar nog niet op te rekenen, en lijkt me niet relevant in deze discussie.

[Reactie gewijzigd door Clavius op 15 september 2011 15:02]

Van deze elektrische auto hebben we tot nu toe nog maar heel weinig gehoord, maar waarom is dat zo? Israel en Denemarken hebben het streven niet meer afhankelijk van olie te zijn en maken serieus werk van elektrisch rijden. Dit wordt samen gedaan met project better place. Het merendeel van deze auto's, dit gaat om tienduizenden wordt op korte termijn verscheept naar Denemarken en Israel.
Aangezien de regering daar wel prioriteit geeft aan dit soort projecten, zijn daar inmiddels al heel wat meer wisselpunten te vinden. Roepen dat dat het de komende 10 jaar niet reeel is, is dus onzin. Deze projecten zijn een paar jaar geleden opgezet en nu al in een vergevorderd stadium. Je hebt echter wel een regering nodig die de schouders er onder zet. En laat dat in het Shell gedomineerde NL nu net niet het geval zijn....
Verwisselbare accupakket is dus het antwoord op je vraag.
Dus laadstation kun je ook fysiek zien.
De accu wordt simpelweg vervangen voor een andere.
Zie de link naar de Fluence Z.E-
Verwisselbaar accupakket is het antwoord ook niet.
Er zijn maar 5000* laadpunten in heel Europa. Dat betekent dat de kans heel groot is dat een laadstation zich niet op je route bevind, maar ergens er naast. Dat betekent van de snelweg af en omrijden. Dat is veel vertraging en, pak hem beet, 20km omrijden is ook wel erg veel als je actieradius maar 185km is.
En als het laadpunt wel op je route ligt moet het nog maar zo uitkomen dat het op een punt is waar je accu bijna leeg is en niet nog half vol.

En dan heb ik ook nog mijn twijfels bij het aantal 5000. Er is namelijk geen standaard voor elektrisch "tanken". Verschillende landen/automerken = verschillende standaarden. Je moet je dus afvragen of alle 5000 stations ook alle laadtechnieken ondersteunen.

Vergelijk ik dit met mijn benzine auto, actieradius 1000km en veel meer tankmogelijkheden, dan is het wel duidelijk dat elektrische auto's er nog niet klaar voor zijn en dat dit systeem daar weinig tot niets aan veranderd.

* ter vergelijking: alleen in Nederland zijn er al 4300 benzine stations. Belgie 3300. Duitsland 10000.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 15 september 2011 20:34]

En dan heb ik ook nog mijn twijfels bij het aantal 5000. Er is namelijk geen standaard voor elektrisch "tanken". Verschillende landen/automerken = verschillende standaarden. Je moet je dus afvragen of alle 5000 stations ook alle laadtechnieken ondersteunen.
Er zijn maar een beperkt aantal standaarden. Verschillende stekkers zijn echt geen probleem, zelfs verschillende voltages zijn dat niet. Het oplaadstation zal z'n stroom waarschijnlijk toch op 10kV krijgen en moet het transformeren. Kleine moeite om dan twee transformatoren neer te zetten, 1 voor 10kV -> 220V en 1 voor 10kV->380V.

Nee, benzinepompen hebben een groter probleem. Diesel kun je echt niet maken uit Euro 95, en LPG is al helemaal onmogelijk.
Komt nog eens bij dat 380 = 3x220, of eigenlijk 400v=3x230v tegenwoordig.

Een krachtstroomaansluiting heeft 3 fases, over elke 2 fases staat 400v wisselspanning. Maar tussen 1 van die fases en een "0" staat 230V.
Je kan daarom zonder problemen een stofzuiger op een krachtstroom aansluiting aansluiten, die "0" zit er eigenlijk ook altijd bij namelijk. Zo zit het in de meeste huizen ook, er komt krachtstroom binnen die nooit als krachtstroom wordt gebruikt maar direct wordt gesplitst in de meterkast.
(niet omgevormt, gesplitst)
En 400V, 3 fases is inmiddels een wereldwijde norm, behalve "uiteraard" the usual suspects.

Met een bereik van 185 km = snelweg>120 km, gok ik dat de accu capaciteit ergens rond de 25 KW/h ligt. (auto's hebben zo'n 20KW of 30pk nodig om 100km/h vol te houden, heel ruwweg) Het klopt dan idd dat je die "thuis" kan opladen in 6~8uur. Maar dan belast je je std 16A groep wel volledig. Wel relatief goedkoop, 25KW kost je zo'n 5 euro (per nacht dus, 4ct/km), maar voor 5 euro heb je maar 3 liter benzine => 45km(11c/km) of 4 liter diesel => 80km(6ct/km)( of 8liter lpg => 100km.(5ct/km)

[Reactie gewijzigd door Rapier op 16 september 2011 17:28]

Idd. En logistiek is dit nog nieteens zo heel erg moeilijk te realiseren.

Als er een systeem komt om je lega accu IN het ruilstation te prikken, dan kan die dus gewoon opgeladen worden. Met wat geluk zullen er dus altijd wel volgeladen accu's in het station aanwezig zijn om mee te nemen.
En wie betaald de accu's die defect zijn door het vele snelladen? Hoe zorg je dat er op ieder punt voldoende accu's aanwezig en opgeladen zijn.
En zo zijn er nog wel meer problemen.
"In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de Prius van Toyota of de nieuwe Ampère van Opel wordt het li-ion-accupakket van de Fluence Z.E. gehuurd, voor een bedrag van 82 euro exclusief btw per maand."

je huurt dus de accu's.
Logisch gezien zal als een accu versleten is die in het tankstation niet meer opgeladen worden maar opzij gelegd voor recyclage

Voor de rest: momenteel moeten ze er toch ook zorgen voor dat een tankstation voldoende brandstof heeft.
Natuurlijk, want door die vele problemen zijn alle fabrikanten zo terughoudend om elektrische auto's te introduceren :')

Als men een snellaadsysteem ontwerpt zullen ze de accu's daar ook heus wel beter op bouwen. Bovendien, je moet een keer met techniek beginnen en 'm in real life uitproberen om er ervaring mee op te doen.

Ik zie het probleem niet, zeker als de fabrikant zelf gewoon voor de accu's zorgt.
Je mag gerust zeggen: wie betaald de accu's nadat ze een keer of 1000 normaal gebruikt (opgeladen en ontladen) zijn? LiPo accu's zijn dan namelijk "op" en niet meer bruikbaar.

Ik schat dat een LiPo accu-pakket voor een auto zeker meer dan 10.000 EUR kost.

Ik zou het wel weten als dit er komt: brakke accu in de auto stoppen en gratis een nieuwe goede ophalen (a 10.000 EUR) bij het dichtsbijzijnde tankstation.
Met wat geluk zullen er dus altijd wel volgeladen accu's in het station aanwezig zijn om mee te nemen.
Niets geluk. Het is geen toeval dat Renault de TomTom Carminat LIVE gebruikt. Dat is de variant met TomTom LIVE (Internet) Services. Die kunnen dus gewoon online checken waar de dichtsbijzijnde opgeladen batterij is. Sterker nog, ze kunnen al 50 kilometer vooruit melden dat je er over een half uur bent en dan graag een opgeladen batterij wil. Dan kan het batterijwisselpunt er 1 in de snellader gooien.
Ehh... enig idee hoe zwaar accu's zijn? Dan mag je er wel een vorkheftruck achter je EV koppelen... :)
Als ik me niet vergis gaat dit met een robotarm, dus je hoeft gelukkig niet zelf de accu te tillen.
Verwisselbare accupakket is dus het antwoord op je vraag.
Dus laadstation kun je ook fysiek zien.
De accu wordt simpelweg vervangen voor een andere.
Zie de link naar de Fluence Z.E-
Een verwisselbaar accupakket is een leuk idee om het probleem van lange laadtijden op te lossen. Zoals in het artikel vermeld staat huur je dus je accu. Je zal dus naast de maandelijkse kosten (hopelijk) geen extra (verborgen) kosten berekend krijgen naast natuurlijk de 'tankkosten' van de stroom.

Wat mij wel een groot nadeel lijkt is: Wie garandeert de kwaliteit van het accupakket dat je ingewisselt krijgt?

Voorbeeld: een vriend van mij rijdt een nogal onzuinige 4x4 en stond laatst stil langs de snelweg, omdat hij goedkope benzine had getankt en hier minder kilometers op kon rijden dan hij verwacht had (hij ging uit van zijn 'normale' actieradius met shell fuelsave). Met de fuelsave had hij naar zijn mening wel de rit naar huis gehaalt en doordat het een routinerit was had hij geen erg in zijn lege tank.

Als ik met mijn elektrische auto direct uit het showroom met spliksplinternieuwe, weliswaar gehuurde accu, bij het oplaad/inwissel-station kom na een rit van 200km. En ik krijg dan (helaas) een 'gare' accu die nog net aan de eisen voldoet en ik kan vanaf dat moment nog maar 150 km rijden op me accu ben ik natuurlijk best 'genaaid'. Daarnast zullen veel mensen vaker met een lege accu langs de weg staan gezien dit 'normaal gesproken haal ik het hiermee net (niet)' effect vaker en met groter effect bij accu's voorkomt
een jerrycan bezine halen met de benenwagen (of laten bezorgen) zit er dan ook niet echt meer in.

Nog afgezien van het feit dat ik vanaf dat moment, tot de volgende inwisselmogelijkheid, vast zit aan de 'gare' accu met extra korte actieradius. Als ik dan elke dag woonwerk verkeer van 160km moet afleggen gaat het niet (meer) werken

Als ik er dan nog bij optel dat ik als vergeetachtig persoon (is natuurlijk wel een puur persoonlijk argument) waarschijnlijk 1x per week ga vergeten de stekker in me auto te steken. Is een elektrisch systeem op accu gebaseerd niet echt een optie voor mij.

Ik zie dan toch meer heil in rijden op waterstof wat misschien dan wel weer minder rendement heeft.
Ik snap het ook nog niet helemaal, dan heb je een oplaad station gevonden omdat je anders zonder stroom komt te staan om vervolgens 1 tot 8 uur te staan wachten voordat je weer voldoende stroom hebt om verder te rijden!
Bij een oplaadstation hoef je helemaal geen 8 uur te wachten. Zo kun je de accu van een Nissan Leaf dmv een snellader al binnen 30 min voor 80% vol laden. Dus dat valt alles mee ;)
Zie ook http://www.thenewmotion.com/car-overview/nissan-leaf/
Ja dat kan ja, maar dan is de accu versleten na 3 to max 5 jaar. Enig idee wat een accupakket kost? Eurotje of € 7.000. En dan heb je die accu's die veilig verwerkt moeten worden. Elektrisch rijden is niet "groen" en ook niet goedkoop. Beter is het een benzine auto op te rijden, ook al loopt die 1 op 6. Want de winning van grondstoffen en productie wordt nogal snel vergeten als men naar "groen" gaat zoeken. Ik denk persoonlijk dat we op waterstof zullen gaan rijden.

Top Gear heeft het elektrisch rijden ook mooi getest. De conclusie was dat het leuk is zolang je korte stukjes gaat rijden en weer thuis de hele nacht kunt laden. Woon-werk verkeer is vaak niet eens realistisch haalbaar.

Het probleem is gewoon dat de accu's te weinig capaciteit hebben, te traag laden en een te korte levensduur hebben. Je zegt zelf al dat het met snelladen een half uur duurt. Dat is gewoon te duur om zakelijk in te zetten. Stroom mag dan namelijk wel goedkoop zijn, de werknemer die rijdt is dat niet. FF tanken kost dan makkelijk € 75+ voor de werkgever.

Kortom; leuke actie van TomTom. Tenminste als je dicht bij zo'n oplaadpunt woont en nooit ver weg gaat.

@ hieronder;
Had ik eigenlijk wel door moeten hebben :z Maar het veranderd niets aan het punt dat je op een gegeven moment zonder stroom staat en niet bij een oplaadpunt...

[Reactie gewijzigd door Crahsystor op 16 september 2011 18:30]

Woonwerkverkeer is prima te doen. De meeste mensen wonen niet meer dan 60km bij hun werk vandaan, en dat retourtje kan de auto prima hebben. Aangezien je vaak toch 8 uur op je werk bent kan dat zelfs verdubbelen: een stekker naast je parkeervak en je auto kan de hele dag langzaam laden. Momenteel hebben wij op kantoor in Delft 5 Nissan Leafs geleased, en ze worden veel gebruikt. Een van de collega's komt met de auto uit Amsterdam en dat vormt geen problemen. Ik heb ook wel meer dan eens een retourtje Delft-Hoofddorp gedaan zonder tussendoor te laden. Sommige stukken is dat inderdaad even rustig aan doen op de rechterbaan (90 km/u achter een vrachtwagen aan ofzo), maar op de A4 bij Schiphol kan je dan rustig mee 120 rijden met iedereen.

Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe prettig het elektrisch rijden eigenlijk is. De kinderziektes blijken ofwel geen probleem te zijn, of eenvoudig omheen te werken. Uiteraard is met het apparaat op vakantie naar Frankrijk wel wat meer gedoe :).

Range Anxiety is verder wel een belangrijk probleem van deze voertuigen, en ik zie deze toevoeging van TomTom dan ook als een goed concept.
Ja dat kan ja, maar dan is de accu versleten na 3 to max 5 jaar. Enig idee wat een accupakket kost? Eurotje of € 7.000.
Heb je het artikel uberhaupt gelezen? 't kost 82 euro per maand. Dat is dus 3000 tot 5000 euro in 3 tot 5 jaar. Geen 7000.

Overigens werkt het systeem ook als je een oplaadpunt bij je werk hebt, (zoals wij hier hebben), dat hoeft niet thuis te zijn.
Ik zei alleen dat een accupakket zo'n € 7000 kost. Ik heb nergens gezegd dat die volledige prijs doorberekend wordt aan de klant. Je leest ook nergens in het artikel dat het pakket iets kost; is het dan gratis en betaal je alleen voor de dienst? Wie weet wordt er wel zwaar met subsidies gespeeld of wordt het onder kostprijs op de markt gezet om een goede marktpositie te verwerven. Het is niet gek om een product met verlies uit te geven, als het je in de toekomst klanten oplevert. "Goh, die elektrische auto die ik eerst had reed wel lekker en makkelijk. Daarom heb ik nu een ander model van dat merk gehaald." 't Is een strategie.
Weer een gevalletje van misinformatie: De aflevering van Top Gear was een set up.

"Top Gear has confirmed to us that the crew intentionally drained the battery to inject suspense into the mission of finding a public charge spot." Bron
Ze zouden de laadtijden moeten proberen in te perken tot per 2 uur rijden 1 kwartier laden. Dan heb je ook meteen je aanbevolen rustmoment mits je voor langere tijd aan het rijden bent. Ideaal lijkt me dat in dat opzicht dat je erop gewezen wordt. Want als je zelf de keuze hebt, blijf je maar doorrijden tot de tank leeg is en dat breekt je zeker weten op langere stukken veel sneller op.

Maar 1 tot 8 uur laden is natuurlijk zinloos, daarom zal het mijns inziens voorlopig ook nog niet aanslaan.
Je laad (tankt) als je vertrekt en aankomt.
Dat kan altijd, waar je je auto neerzet, er zijn allemaal uitzonderingen.
Maar in het woonwerk verkeer is dat goed mogelijk.
En boodschappen doen is tussen de 4-12 km ofzo.

De gewoonte om het snoer even in een stekkerdoos te doen is het enigste.


Het vervangt nooit alle auto's maar het kan zeker minimaal alle 2e auto's vervangen.
Exactly. De actieradius van de meeste tegenwoordige elektrische auto's moet ruim voldoende zijn om iedereen behalve zakelijke en vakantie automobilisten te kunnen bedienen.

En die actieradius en laadtijd gaat men echt nog wel verbeteren.

Het blijft opvallend dat je, zelfs op tweakers.net, altijd zo veel sceptici blijft houden die verwachten dat tegenwoordig iedere nieuwe techniek ook direct perfect moet zijn om een bestaansrecht te krijgen.

Met zo'n mentaliteit hadden we nooit computers, auto's en vliegtuigen gehad.....
Er is een verschil tussen er potentie in zien en daadwerkelijk tot aanschaf over gaan. Zelf denk ik dat elektrische auto's zeker potentie hebben, maar tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat dit nog zeker 30-40 jaar gaat duren voordat het merendeel van de auto's volledig elektrisch rijdt.

Je moet niet vergeten dat je het hier niet alleen over het maken van een auto hebt maar over een enorme waarde keten die begint bij het bouwen van de auto's, de andere technieken die nodig zijn, meer kennis nodig bij auto monteurs, infrastructuur om op te laden, hoge grondstofprijzen (lithium is ook niet onbeperkt), etc. Het gaat nog wel even duren voordat dit economisch verantwoord kan worden ingevoerd.

Daarom zeg ik nog helemaal niet dat je de ontwikkeling moet stoppen, maar om elektrisch rijden op korte termijn een realistisch alternatief te noemen is ook wel een beetje kortzichtig naar mijn bescheiden mening.

PS heb net een hybride lexus besteld want daar geloof ik wel in :p
maar het is ook mogelijk om een leeg accupakket bij een oplaadstation om te wisselen voor een volledig opgeladen exemplaar.
maar het is ook mogelijk om een leeg accupakket bij een oplaadstation om te wisselen voor een volledig opgeladen exemplaar.
Heb jij enig idee wat deze grap kost? Ik denk dat je beter 2de hands Civic kan kopen kom je goedkoper uit.
Lezen. Met het systeem van Renault lease je je batterij. In die kostprijs per maand zit dus ook het wisselen van de batterij. Je betaalt dus +/- €100 per maand en kan dus gewoon je batterij wisselen in zo'n oplaadstation voor een volle. Jouw lege batterij wordt daar dan opgeladen en gaat nadien naar een andere eigenaar.
Die 100 euro per maand, is veel méér dan de brandstof kosten voor een auto van die grootte! En bij die accu zit het opladen nog niet meegerekend!

[Reactie gewijzigd door AHBdV op 16 september 2011 10:50]

Die 100 euro kun je beter zien als devaluatie van de accu en wegenbelasting.
@SiC123
waarom wegenbelasting?

In NL zijn electrische auto's misschien vrijgestelt, maar a: dat blijft echt niet zo op lange termijn en b: het afzetgebied is groter dan NL.
Waarom zou dat duurder zijn? Je levert toch ook een pakket in? Zie het als statiegeld. net als bij flessen. Je betaalt voor fles plus inhoiud en als je de volgende keer weer een nieuwe fles nodig hebt, krijg je je geld van de vorige fles terug en betaal je alleen de inhoud
Straks krijg je allerlei elektrische autos die met 60 over de snelweg rijden om zodoende nog net hun eindbestemming te halen....
En TomTom neemt dat nog een beetje extra accu in beslag :-(

Huren aan 85 euro per maand vind ik ook vrij duur voor heel veel mensen.
Ik ben eerlijk daarin, ik tank nu misschien voor 100euro om de twee maanden en
daar kom ik soms nog niet aan.

[Reactie gewijzigd door onkeltje op 16 september 2011 08:20]

De andere optie is dat de accu van jou is, dus het aanschafbedrag van de auto +- 8000 hoger ligt en je na +-5 jaar zelf de nieuwe accu moet bekostigen.
Hoeft niet, volgens mij komt de laadtijd thuis doordat je maar 16A stoppen in de gemiddelde meterkast vind. Als je meer zou kunnen leveren hebben batterijen er geen probleem mee. IK kan me voorstellen dat openbare oplaadpunten wel iets meer kunnen leveren.
Of je leest het artikel, en ziet dat je het accupack kan omruilen tegen een volle ...
Dus weer 185 km erbij
zeker als je een range van 185km hebt. Ff lekker op vakantie naar polen, zweden, spanje, etc wordt dan een hel :P
Je huurt je accupack? Betekent dit dat je dus voor 1 maandelijks bedrag onbeperkt volle accu's krijgt?
Dat betekend dat je je geen zorgen hoeft te maken over de grote aanschaf van versleten / defecte accu's!
Je oplaad-kosten blijf je toch wel houden.
Hierin zal je uiteindelijk wel meer betalen... Het is een verkapte lening. Uiteindelijk willen ze meer geld overhouden dan dat de organisatie voor de accu betaald heeft.

Voordeel is wel dat je gelijk kunt gaan rijden met een elektrische auto zonder dat je ineens het dure element van een elektrische auto hoeft aan te schaffen.

Ik vind elektrische auto's geweldig. Alleen ik zie het nog niet gebeuren omdat Accu's het probleem blijven. Zeker als EV's populairder worden zullen de grondstofprijzen van de accu's omhoog gaan..

Hetzelfde zie je bij zonnepanelen. Gaan de prijzen omlaag? Gaat de vraag omhoog. Gaat de vraag omhoog? Gaan de prijzen weer omhoog. Zo blijft dat gewoon schommelen totdat iedereen in de wereld zo'n beetje voorzien is van zonnepanelen op hun dak.
De prijs zal niet omlaag gaan door massaproductie....

De andere onderdelen van een elektrische auto zijn trouwens spot goedkoop in verhouding tot een brandstofmotor..

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 15 september 2011 14:34]

Begrijp werkelijk niet dat je kan beweren dat massaproductie geen invloed heeft op de prijs.

Wat betreft de zonnepanelen..ja de prijs gaat nogal omlaag. die 100m2 die ik op mn dak heb liggen zijn dankzij de massaproductie in China toch een stuk betaalbaarder dan 5 jaar geleden toen ik er van afzag.

Je vergeet daarnaast even de gehele concurrentiefactor die een behoorlijke invloed heeft op de prijsstelling.
Oe, waar heb je die zonnepanelen vandaan? :)
Hier de prijsontwikkeling: http://www.allesoverzonne...kosten/prijsontwikkeling/

Hier kopen: http://www.zonnepanelen.nl/complete-systemen.html

Laat me volgende week even weten hoeveel je gekocht hebt.
Hierin zal je uiteindelijk wel meer betalen... Het is een verkapte lening. Uiteindelijk willen ze meer geld overhouden dan dat de organisatie voor de accu betaald heeft.
Hint: Als je een Nissan met accu koopt, dan willen zij ook meer geld overhouden dan dat ze voor die accu betaald hebben. Huur of koop, het zijn allebei bedrijven met winstoogmerk.

Renault is wat dat betreft duidelijker over het vertrouwen wat ze in de accu hebben. Als de levensduur toch tegenvalt, dan is het risico voor hun.
Nee, je krijgt de accu's in bruikleen (huur dus) en je mag ze opladen en gebruiken zoveel je wil, echter de stroom is hierbij niet inbegrepen.
Nee, ik neem aan dan je voor de huur van de accu's betaald en vervolgens appart voor vulling er van moet gaan betalen.
Als jij gewoon een auto huurt moet je ook zelf voor de peut zorgen :)
Pffff... 82 euro ex btw is meer dan ik aan benzine per maand kwijt ben... ^^ lekker bezig...
Inderdaad, dat vind ik erg veel geld, gezien dit ook nog eens exclusief electriciteit is.

Dan moet de aanschafprijs toch ook flink lager liggen, dit komt neer op meer dan 1000 euro per jaar.

Ik vind dat TomTom zich hier wel erg op de schouder klopt met deze feature. Mijn auto doet dat al jaren, maar dan met benzine. Ik zie dus geen verschil.
Jouw auto geeft aan bij het instellen van de bestemming waar op de route je benzine op is?

Ik snap wel wat je bedoelt, dat* is namelijk heel gangbaar, maar elektrische oplaadpunten en de reikwijdte per route berekenen (snelweg, stad, file e.d.) is toch weer een stapje moeilijker, ook omdat er nog relatief weinig informatie over is.

* wanneer je brandstof op raakt hij een tankstation op de route of in de buurt weergeeft
Vervang electrische oplaad punten door tankstations en reikwijdte per route door actieradius en je bent terug bij af.

Een verbrandingsmotor heeft dezelfde problemen als een electro motor, het rijgedrag beïnvloed de actie radius. De Tomtom zou zelf niet moeten gaan zitten rekenen hoever de auto nog komt. Dat is de taak van de boordcomputer, dus het enige wat hij moet doen is kijken waar er oplaad punten zijn en hoe ver dat het is van het voertuig. Dat er nog relatief weinig informatie is heeft niets te maken met de implementatie van het systeem.
"boordcomputer" ? Wat is dat?

Renault heeft ingebouwde TomTom navigatie ("Carminat"). Dit gaat niet over kastjes aan de voorruit.
Reserveert jouw auto ook een plekje bij het benzinestation? Deze TomTom namelijk wel. Je hebt niets aan een bezet oplaadpunt. Maar deze TomTom heetf een internetverbinding en checkt welke palen vrij zijn.
Ik ben consultant en tank gemiddeld 2x in de week voor +/- 75 euro per tankbeurt, omdat ik simpelweg grote afstanden afleg.

Dat is zo'n 600 euro per maand (7200 euro per jaar). Vanuit mijn perspectief valt het dus flink mee en kan ik er misschien nog op vooruit gaan ook! (de vraag is even hoe veel geld een gemiddelde oplaadbeurt kost en hoeveel ik er per week/dag heb).
Aan de andere kant... Stel nu dat ieder bedrijf een wagenparking heeft of op de parking laadpunten... Met een "elektriciteitskaart" kan je dan je auto opladen en wordt je bedrijf of je zelf privé gefactureerd... Want we moeten eerlijk zijn... Uiteindelijk staat bij ons consultants de auto meestal bij onze werkgever of bij de klant...

Ondergrondse parkingen zijn de volgende die dit aanbieden en in 2400 hebben we in steden in de goot of in de stoep allemaal zo een paaltje of stopcontact steken... :)

[Reactie gewijzigd door HyperBart op 15 september 2011 15:09]

Dit is 82 euro ex btw TOT 10.000 KM/JAAR.

Ik neem aan dat dit flink oploopt als je meer rijdt.

Er staat ergens op de website van Renault ook gewoon dat de maandelijkse kosten uiteindelijk ongeveer hetzelfde zijn als bij een auto met verbrandingsmotor.

Dus de enige die er iets aan overhoudt is Renault.
Dan blijf ik de komende jaren gewoon 60 liter diesel per tankbeurt in mijn opeltje gooien. gooed voor 1000+ km bij een behoorlijke snelheid.
Ik schat het aantal oplaatpunten voor diesel op zo'n 50.000 in europa. :) (Weet dat het er 4ongeveer 4300 zijn in nederland)
Maar die 82 euro is voor de aanschafkosten van de auto, niet voor het verbruik.

De accu is de grote kostenpost van een EV. Daar betaal je nu dan per maand voor ipv ineens een groot bedrag bij aankoop.
Geeft die TomTom dan ook aan bij welke snelheid je welk bereik nog hebt? Want dan scheelt nogal met die elektrische auto's.
En natuurlijk of je de airco aan hebt en hoeveel tegenwind je hebt en tientallen andere factoren.

Al heb je dit bij een benzine auto ook hoor. Als ik de airco aanzet zie ik gelijk dat hij meer liters per 100kilometer gaat gebruiken. Soms wel 1 tot 2 liter meer.
Je hebt een kleine auto?

In middenklasser en groter is mijn ervaring dat een airco 5% extra brandstof kost. Dat is dus veel minder.
Maar ANWB roept altijd dat het 10% kost. Dan nog is 1 tot 2 liter meer per 100 km veel meer dan 10%. (tenzij je auto gigantisch slurpt...)
Hoeveel % extra verbruik je airco veroorzaakt is ook afhankelijk van het type verkeer waar je je op dat moment in bevindt, lijkt me. En van het verschil in binnen- & buitentemperatuur natuurlijk. En vermoedelijk ook van andere zaken (vb. het aantal mensen in de wagen die hitte afgeven ;) ).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 35352 op 15 september 2011 21:58]

Maar dan heb je sowieso al een veel groter bereik, 500+ is geen uitzondering, met mijn eigen benzineauto heb ik een bereik van 800+ km, al komt dat meer door de grote van de tank.

Deze elektrische Renault heeft een bereik van 185 km.
In het artikel staat het volgende;

"Het systeem ontvangt informatie over de resterende capaciteit. Deze informatie wordt gebruikt om de resterende rijafstand te berekenen en op het ingebouwde scherm te visualiseren aan de hand van de ingevoerde route."
Ja, maar ik zie daar niet staan dat TomTom ook aangeeft welke snelheid je moet rijden. Neem een 130 km/h snelweg, waar we er tegenwoordig een aantal van hebben. Daar mag je ook 80 rijden, kan een hoop schelen op de afstand die je nog kan rijden.
Hij gaat waarschijnlijk uit van de IQ-routes snelheid op de weg, oftewel: de snelheid die daar het meeste gereden wordt op een bepaald tijdstip. Je kan hem ook een ECO-route laten berekenen, maar die zal wel niet veel anders werken dan die in gewone tomtoms zit: kortste route opzoeken met een zo laag mogelijke maximumsnelheid, terwijl 90 rijden op de snelweg waarschijnlijk zuiniger is.
Nee, eco-routes zijn wel degelijk anders. Een TomTom gebruikt hetzelfde algoritme voor verschillende routes, maar met een verschillende kostenfunctie. Snelste route: kostenfunctie is tijd (inclusief vertragingen met IQ route & HD traffic), kortste route: kostenfunctie is wegafstand; ECO route: kostenfunctie is benzineverbruik.

En inderdaad, een langere snelweg op 90 km/u kan zuiniger zijn dan een kort stukje door de bebouwde kom met stoplichten en 30 km/u.
een langere snelweg op 90 km/u kan zuiniger zijn dan een kort stukje door de bebouwde kom met stoplichten en 30 km/u.
Kan? Er is geen zuigere manier van rijden dan 80~90 km/h op een snelweg( uitgezonderd SUVs, caravans en dergelijke bende), die doorgaans ook nog eens de kortste route van stad naar stad zijn.

Bebouwde kom/30kmh/stoplichten => onzuiniger dan 200km/h op een autobahn (wel is het handig als je auto flink wat "over" heeft dus 200km/h met iets dat 240 kan of zelfs 250 met iets wat 300 kan)
Het is tegenwoordig ook heel gebruikelijk om een trip-computer in je auto te hebben. Deze berekend ook continu de (theoretische) restafstand a.h.v. je verbruik van dat moment en de voorradige hoeveelheid "energie". Als je dus 130km per uur zou rijden en je ziet dat je restafstand 50 km zou bedragen dan zal een verlaging van je rijsnelheid direct een positief effect op je restafstand tot gevolg hebben. Dat gaat heel aardig in de praktijk, is bij mijn vorige auto altijd heel erg bruikbaar geweest.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 15 september 2011 15:14]

Dat ken ik ja, constante snelheid op de snelweg en je hebt nog 100+ km bereik. 2x optrekken na stoplichten op de provinciale weg daarna en ik heb er nog maar 50 over, terwijl ik nog geen 10 km heb gereden.

Dit is wel in een auto uit 2000, technieken zullen ondertussen wel weer wat beter zijn.
Electrisch rijden zal voorlopig voornamelijk hybride moeten zijn omdat ons electrisch distributiesysteem nog niet berekend is op deze nieuwe soort stroomverbruiker! Conservatief geschat heeft de gemiddelde 'electro-forens' 60 kW vermogen nodig om in het verkeer mee te komen. Als hij gemiddeld 1 uur per dag rijdt heeft hij dan 60 kWh verbruikt.
Als hij dit thuis in zeg 8 uren wil aanvullen zal hij een (extra) belasting van zijn huisnet hebben van bijna 33 Ampère boven het normale verbruik. Zelfs de verbruiksmeters in huis kunnen dit niet aan. Dus zal het hele dradennet moeten worden vernieuwd. Dit zie ik in mijn leven niet meer gebeuren...
Wil je dit even toelichten???? Verbruik van een electrische auto moet je net als een verbrandingsmotor relateren aan verbruik per kilometer, niet per tijdseenheid, omdat dat helemaal niets zegt over de afstand die ik afgelegd heb. (denk aan file, stoplichten en macdrive)
Vermogen verbrandingsmotor is bovendien niet te vergelijken met vermogen elektrische auto's, de laatste is namelijk vele malen efficienter, waardoor minder vermogen nodig is om 'mee te komen' in het verkeer.
De Fluence ZE laadt met 3kW in 8 uur op. Dat is dus 14 Ampere. Minder dan de helft.

Toegegeven, met betere accu's zou je dus ook hogere laadstromen krijgen, of een langere oplaadtijd.
Ik loop al jaren met de gedachte dat ons hoofdwegennet voorzien moet worden van inductielussen waarmee de accu's in auto's onderweg draadloos bijgeladen worden. Zodra je van de hoofdwegen afgaat en in de stad wat rondrijdt loopt je accu leeg, maar gezien de range mag dat geen probleem zijn.

Een jaar geleden zag ik dat in Zuid-Korea een dergelijk experiment gaande was, ik heb er echter nooit meer iets over gehoord.

Natuurlijk vergt het een gigantische investering, maar voor een groot deel van de bevolking moet dit een uitkomst kunnen zijn. Range anxiety is dan meteen verdwenen voor de meesten.

[Reactie gewijzigd door coyote1980 op 15 september 2011 15:09]

Heb je enig idee hoeveel energie dat vreet? Dan kunnen we beter weer met z'n allen op benzine gaan rijden.
Dat is eigenlijk ook de kern van het 'electrische' probleem. Die energie moet natuurlijk ergens vandaan komen. En zolang zonne-energie en windenergie niet voldoen zal er traditioneel eletriciteit worden opgewekt. En met de anti kernenergie lobbies zitten we voorlopig vast aan vervuilende olie/gas/steenkool centrales.

Natuurlijk moeten binnen 50-100 jaar electrisch of op waterstof gaan rijden. Maar het is nu te opportuun om massaal om te schakelen naar electrisch rijden. Zelfs binnen 10-20 jaar is dat onhaalbaar..
Anoniem: 328752
15 september 2011 14:29
Maar kijk dat is nog eens een ontwikkeling! In 3 minuten je batterij-pack wisselen! Dat is alsof je tankt! En ook als je batterijen versleten zijn (zoals na 5 jaar in de meeste e-auto's) gewoon ff een nieuw pack! Dat is ronduit geniaal.
Technisch gezien zullen je accu's niet slijten, tenzij je nooit omwisselt

Maar dan heb je die kosten ook niet natuurlijk
Ik vermoed dat de accupack een jaar meegaan, en dan vervangen moeten worden ( in het wisseltraject )
Heel mooi. Nu nog de wachttijd er bij voor een vrij stopcontact :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee