Keuzegids: TU/e beste technische universiteit

De Technische Universiteit Eindhoven is opnieuw door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie uitgeroepen tot beste technische universiteit van Nederland. Verder stelt de Keuzegids Universiteiten 2013 dat de Universiteit Utrecht de beste informatica-opleiding heeft.

De Keuzegids Universiteiten wordt jaarlijks uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie en moet scholieren en decanen informeren over mogelijke vervolgstudies. De ranglijst voor de diverse studies aan universiteiten wordt niet alleen bepaald aan de hand van visitatierapporten, maar ook door de beoordelingen die studenten geven in de Nationale Student Enquête en een blik op de slagings- en uitvalpercentages. Dit jaar werden circa 400 bacheloropleidingen van dertien universiteiten beoordeeld.

Voor het negende jaar krijgt de Technische Universiteit Eindhoven de beoordeling 'beste technische universiteit van Nederland'. Vijf bacheloropleidingen van de TU/e worden als 'beste in hun categorie' beoordeeld: technische informatica, technische innovatiewetenschappen, technische bedrijfskunde, industrial design en biomedische technologie. Volgens de Keuzegids is de beste informatica-opleiding te vinden bij de Universiteit Utrecht. Deze opleiding zou zelfs behoren tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs.

Tot beste universiteit van Nederland is de Universiteit Wageningen verkozen. Wageningen zou beschikken over goede faciliteiten, studenten goed begeleiden en relatief kleinschalige opleidingen aanbieden. Verder scoren twee universiteiten een onvoldoende: de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. De UvA zou meer uitval hebben in het eerste jaar dan andere universiteiten, terwijl de VU over onvoldoende moderne faciliteiten zou beschikken en kampt met overvolle studies.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-12-2012 • 18:14

70

Submitter: Mr_Light

Reacties (70)

70
67
50
8
0
6
Wijzig sortering
De UvA zou meer uitval hebben in het eerste jaar dan andere universiteiten.
Dat op zich is toch geen negatief punt? Dat ligt toch puur aan de achterliggen reden voor de uitval? :/

//edit
Blijken ook wel andere punten te zijn:
http://www.keuzegids.org/...bellen_2124934/op-i02.jpg

//edit2
Ik kan gewoon door klikken -> online versie -> inloggen(onder ik heb al toegang) -> etc
hij vraagt hier niet om een wachtwoord, nu dacht ik dat het kwam om dat ik achter het universiteits-netwerk zit maar als ik naar buiten vpn lukt het me ook nog. 8)7

http://www.keuzegids.org/ol/gidsen/uni13/artikelen/i02.php

misschien moet ik ze maar eens een mailtje sturen daar, maar dan wordt je vervolgd in dit land geloof ik O-)
er zat nog iets in mijn sessie denk ik, via incognito-modus moet ik wel inloggen.

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 22 juli 2024 18:50]

Anoniem: 360606 @Mr_Light4 december 2012 19:17
Grappig, de online versie kost 40 euro maar alle tabellen kunnen eenvoudig worden bekeken met de bovenstaande link.

Het enigste wat je hoef te doen is het laatste gedeelte: "i02" aan te passen. Na het aanpassen van de letter/cijfer kun je gewoon een andere tabel zien.

Note: je kunt de uitleg (als die er is) uiteraard niet zien, daar ben ik wel geïnteresseerd in aangezien ik volgend jaar ook aan zo'n studie wil beginnen. Binnenkort zo'n boekje bestellen denk ik.

Ik ben al naar een opendag van de TU/D en de TU/E en het lijkt alsof de TU/D juist veel beter is. Misschien ligt het aan mij.
Open dagen zijn nu niet bepaald representatief voor de daadwerkelijke kwaliteit. Delft heeft haar PR veel beter op orde dan Eindhoven. Dat is trouwens kritiek op Eindhoven, ik wil niet zeggen dat Delft het mooier maakt dan het is. Ik zie wel dat er in Eindhoven op dit moment op het gebied van faciliteiten een heel grote inhaalslag gemaakt wordt. De meeste gebouwen staan er al vijftig jaar, in de komende vijf jaar gaat een deel daarvan naar de grond, terwijl de rest opgeknapt wordt.

Maar goed, ik zit nu in Baltimore, bij Johns Hopkins. Dan zie je wel hoe een echte universiteit eruit hoort te zien. Hier kost studeren dan ook 50.000 dollar per jaar.
Kun je moeilijk vergelijken hé... In Amerika zijn alle universiteiten grote campussen waar alle studenten gewoon bij elkaar wonen. Dat heb je in Nederland niet, op Twente na.
Nee klopt, dat kun je ook niet vergelijken. Maar dat maakt het niet minder indrukwekkend.
Ik heb juist expres voor eindhoven gekozen omdat ik denk dat het onderwijs beter is in eindhoven, Delft had voor mij makkelijker geweest, is een uurtje fietsen. Keuze is trouwens gebaseerd op een vriend van mijn ouders die professor is in delft en mij heeft aangeraden naar eindhoven te gaan.
Heb jij ook een afbeelding van scorekaart Bedrijfskunde WO?
Je ziet wel dat de TU/e vooral sterk scoort op de minst technische richtingen.. Ik bedoel technische bedrijfskunde is vooral economie en management e.d., Industrieel Ontwerpen is vooral ergonomie en vormgeving, dus ook niet echt technisch en Innovatiewetenschappen is nog erger dan bedrijfskunde. Allemaal niet echt technisch te noemen.

Als je aan de hand daarvan al besluit dat het de beste technische universiteit is dan trek ik toch mijn twijfels bij dit onderzoek.

(beetje jammer dat allemaal mensen deze post offtopic/irrelevant modden want dat is ie zeker niet, zeker allemaal op hun tenen getrapte ID'ers en TB'ers en consorten ;) )

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 22 juli 2024 18:50]

Anoniem: 306257 @Kevinns4 december 2012 18:37
Oordeel niet te snel. Industrial Design is niet vooral ergonomie en vormgeving. ID is een erg vrije studie hier in Eindhoven en hoe technisch de studie wordt hangt grotendeels af van de ambities van de student.

Ik zelf ontwerp als derdejaars student niet alleen de vormgeving van mijn product maar hou me ook bezig met het ontwerp van custom sensoren en andere embedded hardware, microcontroller software, x86 software, en het ontwerp van de overkoepelende it netwerk structuren en protocollen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306257 op 22 juli 2024 18:50]

Eigenlijk is het raar dat een studie zoveel vrijheid geeft. Dan is het dus totaal niet duidelijk wat jij kunt met je papiertje. Ik heb zelf werktuigbouwkunde gestudeerd aan de UT en daar weet je grofweg wel wat de student kan na het afstuderen. Natuurlijk heb je in de masterfase specialisaties toegepast, maar dat is normaal. Hier was technische bedrijfskunde de "dropoutkeuze": iedereen die werktuigbouwkunde te moeilijk vond (te technisch meestal) vertrok richting TBK. Ironisch gezien verdien je vervolgens een bak meer geld :+
Dat is dan ook meteen het probleem: de ene student is de andere niet. Het papiertje zegt HR niets meer en alle kandidaten worden over een kam geschoren. Sta je dan me je boven curriculum capaciteiten op een arbeidsmarkt die toch al erg kritisch is.
Industrieel Ontwerpen is de opleiding in Delft, en dáár staat ergonomie en vormgeving centraal. In Eindhoven heet de opleiding Industrial Design, en daar gaat het veel meer over de interactie tussen mens en product/service.

Verder focust Delft zich meer op alledaagse producten zoals die van de band rollen op dit moment, en in Eindhoven wordt er meer gefocust op ontwerpen voor de toekomst (abstracter, meer technologie-gericht).
even ter correctie:
IO is net zo technisch als ID in eindhoven, ik heb in mijn hele studie maar één vormgeving vak en voor de rest alleen maar technische vakken!
daarnaast is dat laatste ook onzin, delft focust zich ook op ontwerpen voor de toekomst, juist ontwerpen voor de toekomst. Van het ontwerpen van games, tot het ontwerpen van nieuwe auto's (automotive design)

ik ben het wel met je eens dat industrieel ontwerpers vaak onderschat worden, voor het ontwerpen van een product heb je tegenwoordig toch wel een industrieel ontwerper nodig! ook al heb je WB gestudeerd.
Ik ontken niet dat IO niet technisch is maar jullie krijgen van alles een beetje.

Ik kan het alleen vanuit EE en een beetje TI inschatten maar wat bij jullie krijgen zijn bij ons de aller eerste vakken die we krijgen.

Het is dan wel technisch georiënteerd maar je specialiseert je toch op ontwerpen en in dit geval dan met een technische insteek. Maar echt die-hard technisch zou ik het niet durven noemen.

Om het plat te zeggen is het de echt technische producten die EE,TI,WB,LR etc. gemaakt hebben combineren in een goede vormgeving zodat de klant er wat mee kan. Een zeer belangrijke stap maar in mijn optiek niet heel technisch.
die-hard technisch is het niet, maar uit ervaring weet ik dat io'ers door werktuigbouw professoren geprezen worden om hun veelzijdigheid in de techniek.
wat veel mensen vergeten is dat je bij io elk deel van werktuigbouw behandeld en practisch net zo diep, alleen we doen het minder vaak!
waar het uiteindelijk op neerkomt is dat wij de sommen prima begrijpen en ook kunnen oplossen, maar dat het wel langzamer gaat, we maken tenslotte minder vaak deze sommen.

nu maak ik alleen een vergelijking tussen io en werktuigbouw, Ee (een studie waar ik zelf ook aan heb gedacht te doen) is het een heel ander verhaal, ik kan mijn kennis van elektronica niet vergelijken met dat van jou! ik zal stranden bij grotere systemen complexere systemen.
overigens is elektronica wel iets waar ik mij in mijn minor wat meer in wil specialiseren, ik zie ook wel in dat daar de toekomst in ligt!
ik weet niet hoe het tegenwoordig is met de bachelor college en university college dat overal uitgerold wordt, maar vroeger (3 jaar geleden) hoefde iemand van ID geen calculus, geen statistiek, geen lineaire algebra, zelfs geen onderzoeksmethodologie te kennen. Prima dat er studies zoals zulke bestaan, diversiteit hebben we nodig, maar noem jezelf dan aub geen ingenieur. Die vakken garanderen niet alleen dat je met andere ingenieurs kan praten, maar het verhoogt jouw niveau om abstract en logisch te denken. Het is juist dit verhoogde niveau in abstractie en logica dat een ingenieur maakt tot wat hij/zij is en waarom hij/zij met vrij veel gemak van het ene ingenieurs vakgebied naar het andere kan springen.

In mijn studententijd verdiende ik bij door freelance te programmeren voor projecten op de TU/e. Ik kwam toch voornamelijk bij ID aan de bak omdat ze daar zelfs de meest bazale programma's/scriptjes niet zelf kunnen schrijven. Ter vergelijking, mijn Electro, Werktuigbouw en Technische Natuurkunde huisgenoten hebben mijn hulp nooit nodig gehad. Daarnaast hoefden ID'ers in Eindhoven geen tentamens te maken, wat ik echt belachelijk vind. Ik ken zat ID'ers die met een vlotte babbel hun mislukt project naar een voldoende hebben weten te lullen.

Ik zeg niet dat we geen ID'ers nodig hebben, integendeel zelfs, ik vind ze erg belangrijk! Maar horen ze op de TU thuis? Het ingenieurs aspect ontbreekt, en het wetenschappelijke ontbreekt ook. Of ze moeten het absolute minimale wat een ingenieur moet weten bijgebracht worden (de hierboven genoemde vakken) of misschien moeten ze toch maar samen gaan met de Design academy.

Trouwens, dit geldt niet alleen voor ID in Eindhoven. Ik heb gehoord dat architecten van Delft niet eens calculus krijgen. Ik kan er naast zitten, maar mijn bron was een architect van de TUD.
Anoniem: 280548 @Epsix5 december 2012 10:47
Ik heb zelf IO gestudeerd aan de TU Delft. En waar zoals eerder gezegd veel wiskunde en natuurkunde in mindere mate gegeven.

Maar er moet zeker ook begrepen worden dat berekeningen niet de oplossing zijn voor alles, naar mijn inziens staat het woord ingenieur voor het volgende:

Het met technisch inzicht kunnen oplossen van voorkomende problemen.

Daar heb je natuurlijk veel verschillende invalshoeken in, maar waar op IO misschien de technische kant uit het oog word verloren, word dat op alle andere studie gedaan met de realiteit het gebruiks gemak en het nut.

Dan krijg je NASA praktijken, we hebben een probleem schrijven in de ruimte, dat lossen we op met een pen van miljoenen vervolgens denken de russen helder en gebruiken een potlood.

IO'ers zijn technisch ingesteld en hebben een gevoel voor realiteit die andere studies niet brengen. Maar omdat de meerderheid van de studies nog zo technisch is lijkt IO een vreemde eend in de bijt.
Maar het technische gedeelte van LR is wel even iets anders dan dat van IO hoor :)
maar als ik een ruimteschip wil bouwen huur ik wel een L&R er in hoor ;P... het technische deel van IO is idd wel makkelijker dan L&R
Het bedrijfsleven verlangt erg naar studies die een breder discipline hebben dan alleen bouwkunde of elektrotechniek. Juist mensen die een schakel kunnen vormen tussen de technici en klant 'de wens' zijn erg intrek bij bedrijven, daarnaast voorkom je dat je opgeleid wordt voor slecht een markt. Het woord technisch zit voor de TU/e in dat de opleiding minimaal Calculus en Statistiek op een bepaald niveau moet worden onderwezen. De grap is dat men zich niet bekommert op de schrijfvaardigheid van de studenten, mijn ervaring is dat deze op andere 'niet technische' universiteiten veel hoger ligt.

Ik moet zelf zeggen dat ik niet verrast ben dat van alle universiteiten de TU/e de beste is, dit komt vaker voor bij kleinschalige universiteiten. Aan de andere kant, zijn de kosten voor deze universiteit veel hoger per studenten en zal de rijksbijdrage idem dito hoger liggen. Hiermee is het mogelijk om betere faciliteiten te leveren dan alpha-universiteiten. Het hangt veel met elkaar samen. Internationaal gezien is de TU Delft en Universiteit Utrecht goed presterende universiteiten, dit zegt meer dan een nationaal onderzoek.

Ook is de vraag wat vergelijk je :? Het is niet zomaar mogelijk een alpha universiteit te vergelijken met een beta-universiteit. Een is een appel en de ander peer en het is allebij fruit maar het is wezenlijk wat anders. De grote universiteiten beginnen pas bij 18.000 studenten, Eindhoven heeft ongeveer 6.000 studenten.
je hebt het over dat er bij de Tu/e niet wordt bekommerd om schrijfvaardigheden, nu studeer ik technische natuurkunde aan de Tu/e en moet ik alles precies volgens een bepaald schema maken, en als je dit onvoldoende beheerst, (hoe goed je verslag inhoudelijk dan ook is,) kan je nog maar een 5 maximaal halen. Hiermee proberen ze te stimuleren dat studenten aandacht schenken aan de opmaak en zinsopbouw.

Nu kan ik me ook wel voorstellen dat ze daar bij natuurkunde wat strenger op zijn dan bij andere opleidingen ivm de focus van de studenten van natuurkunde, medestudenten zitten dan ook vaak genoeg te zeuren over dat ze dit onzin vinden.

calculus en een natuurkunde vak wordt overigens 1e semester gegeven, maar volgens mij krijgen wij ook design vakken. Ook kan je je studie zo technisch indelen als je wilt, je hebt 2 majorvakken elk kwartiel en daarnaast kan je een vak kiezen van elke andere opleiding van de tu. Ik kan dus ook ID vakken volgen, maar ID mensen kunnen ook een natuurkunde vak kiezen mits ze aan bepaalde eisen voldoen.


dit gaat trouwens allemaal over bachelor college, dit is de nieuwe onderwijsstructuur van de tu/e

voorbeeld van TN
http://www.tue.nl/univers...nvulling-van-de-bachelor/
Het bedrijfsleven verlangt erg naar studies die een breder discipline hebben dan alleen bouwkunde of elektrotechniek. Juist mensen die een schakel kunnen vormen tussen de technici en klant 'de wens' zijn erg intrek bij bedrijven, daarnaast voorkom je dat je opgeleid wordt voor slecht een markt. Het woord technisch zit voor de TU/e in dat de opleiding minimaal Calculus en Statistiek op een bepaald niveau moet worden onderwezen.
Gevoelsmatig valt dat wel mee. Je doet nu net alsof alle ingenieurs klantonvriendelijke onbenullen zijn die niet geleerd hebben om de wens van de klant om te zetten in technische oplossingen. In tegendeel, dat is een van de eerste dingen die we leerden op mijn werktuigbouwkunde-opleiding :) Net zoals hier sommige studies te niet-technisch ingeschat worden, denk jij ook wel erg stereotyp over de die-hard technische opleidingen.

Waar het bedrijfsleven wel naar verlangt is breed opgeleide studenten. De twee studies die jij noemt vormen een mooie brede basis, net als (technische)natuurkunde, informatica, werktuigbouwkunde, chemische technologie e.d. Tegenwoordig heb je heel veel studies die zo gespecialiseerd zijn dat je maar 1 functie kunt vervullen. Zie daar maar eens werk in te vinden. Zeker kleinere bedrijven hebben behoefte aan breed opgeleid personeel dat meerdere functies kan combineren. Wat wij als ingenieursbureau nml merken is dat studenten tegenwoordig van een heel klein stukje wel veel afweten, maar dat ze op al die andere gebieden die een ingenieur zo veelzijdig maken, intern nog opgeleid moeten worden. Juist voor een ingenieur is het belangrijk om een brede basis te hebben, want anders is intern opleiden onbegonnen werk. Dan kun je net zo goed sterrenkunde gestudeerd hebben (no offense voor diegenen die dat hebben gestudeerd :*), daar kun je net zo weinig mee.
De grap is dat men zich niet bekommert op de schrijfvaardigheid van de studenten, mijn ervaring is dat deze op andere 'niet technische' universiteiten veel hoger ligt.
Ik weet niet waar je dit vandaan haalt? Goed, bij een calculus-tentamen zal men niet zo streng op je d's en t's letten, maar dat wil niet zeggen dat ieder verslag dat je inlevert niet mede op verzorgdheid (en dus taalgebruik) wordt beoordeelt. En dat is ook belangrijk: als ingenieur moet je met veel mensen communiceren en een onverzorgde manier van communiceren maakt dat erg moeilijk!
Ik moet zelf zeggen dat ik niet verrast ben dat van alle universiteiten de TU/e de beste is, dit komt vaker voor bij kleinschalige universiteiten. Aan de andere kant, zijn de kosten voor deze universiteit veel hoger per studenten en zal de rijksbijdrage idem dito hoger liggen. Hiermee is het mogelijk om betere faciliteiten te leveren dan alpha-universiteiten. Het hangt veel met elkaar samen. Internationaal gezien is de TU Delft en Universiteit Utrecht goed presterende universiteiten, dit zegt meer dan een nationaal onderzoek.
Ook bij internationale ranglijsten moet je je afvragen hoe de kwaliteit gemeten is. Het zegt helemaal niet meer dan een nationaal onderzoek, want internationaal of nationaal: de kwaliteit van een universiteit zou gemeten moeten worden aan de kwaliteit van de studenten die afgeleverd worden op de arbeidsmarkt (die weerspiegelen nml de kwaliteit van het onderwijs). Je wil als student immers naar de universiteit waar je met de best toepasbare kennis vanaf komt. En hoe meet je dat objectief? Hoe is dat internationaal ineens wel goed te vergelijken en nationaal niet?
Ook is de vraag wat vergelijk je :? Het is niet zomaar mogelijk een alpha universiteit te vergelijken met een beta-universiteit. Een is een appel en de ander peer en het is allebij fruit maar het is wezenlijk wat anders. De grote universiteiten beginnen pas bij 18.000 studenten, Eindhoven heeft ongeveer 6.000 studenten.
Ik geloof niet dat er een relatie is tussen de grootte van een universiteit en de kwaliteit van het onderwijs? Of bedoel je iets anders met je laatste zin?

Hoe dan ook: het oordeel van de studenten wordt ook meegenomen. Misschien is het interessant om eens te kijken naar hoe de onder curatele geplaatste InHolland-studies scoorden onder studenten in de jaren voor uitkwam dat dat diploma niet zoveel voorstelde. Dan weet je of dat oordeel ook de kwaliteit van onderwijs reflecteert of juist helemaal geen relatie heeft.
Zoals op elektro het gezegde is: "Heb je voor Analyse een twee, ga dan maar naar TB"

Analyse is het eerste jaars wiskunde vak
Wat je daar zegt klopt redelijk, ''technisch inhoudelijk'' zijn die studies zeker geen volwaardige technische opleiding. Maar het blijft een kunst om nichés te vinden en producten op de markt te zetten. Dat krijgen die andere opleidingen totaal niet.

Ik neem aan (want ik ga die keuzegids echt niet kopen, wees niet bang) dat ze nog wel de moeite genomen hebben om alle resultate te middelen. Misschien is de TU/e in die studies juist zo veel beter dan de rest, dat de marginale verschillen bij de die-hard technische studies er niet toe doen en daarom alsnog tot ''Beste TU'' verkozen zijn.

Je moet ook niet vergeten dat bij bepaalde studies, de instroom met meer dan 20% is toegenomen in de afgelopen 5 jaar. Dat had ook bijna niemand zien aankomen en dat vereist toch enige aanpassing....

Delft krijgt de meeste aandacht in de media, maar Eindhoven en Twente komen er ook aan...
Qua status ontloopt het elkaar niet heel veel, maar dat moet je aan internationale studenten vragen, daar hebben wij als Nederlanders geen kijk op.

Ook zijn er vernieuwingen, zoals het Bachelor College }:O . Ik ben wel benieuwd wat voor effect dit gaat hebben op die rankings. Hogere slagingspercentages, maar na 5 jaar toch iets minder kwaliteit... het is net voetbal met zulke innovaties, je weet de uitslag van tevoren niet en de bal is rond.
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat in ieder geval Technische Bedrijfskunde technischer is dan menigeen denkt. Het bestaat grotendeels uit wiskunde en bevat ook vakken op het natuurkundige vlak. Management en economie is maar een klein deel van de studie. Overigens is de studie met het nieuwe Bachelor College wel meer naar eigen wensen aan te passen waardoor je het zelf 'technischer' of juist minder technisch kunt maken.
Grappig hoe je dan 2 technische opleidingen uit je 'betoog' houdt:
Technische informatica en biomedische technologie.

Maar ik denk dat de 'prestatie' om juist de minder technische richtingen op hoog niveau te houden niet onderschat moet worden. Bij Technische Natuurkunde kan elke Prof op de achterkant van een bierviltje de inhoud van de opleiding bedenken. Zeker tot aan de Bachelor is er op sommige vlakken weinig verandert t.ov. 20 jaar geleden.

Bij nieuwere en softere opleidingen is het veel lastiger om een goed niveau neer te zetten en de opleiding is ook nog veel harder in ontwikkeling...

Maar goed, het is altijd mooi om te zien hoe de 'echte' techneuten praten over de 'softe' techneuten en alle overhead, terwijl ze elkaar vaak hard nodig hebben, maar ook kunnen missen als kiespijn :).
Offtopic: Wat ik me dan verder afvraag? In hoeverre scoort de TU Delft in verhouding met TU's wereldwijd bv M.I.T in de VS?

Iemand die daar wat meer vanaf weet?
Er zijn meerdere internationale rankings voor universiteiten. Zie bijvoorbeeld:

http://www.timeshigheredu...ngs/2012-13/world-ranking
http://www.topuniversitie...-university-rankings/2012

In deze rankings staat TU Delft juist weer hoger dan TU/e of UTwente. Dat geeft weer aan dat de uiteindelijke score altijd maar net ligt aan de factoren waar ze op letten. Zo vind ik het frappant dat de Keuzegids voor academische opleidingen blijkbaar geen importantie geeft aan de academische resultaten van de universeiten (i.e., publicaties en projecten).
Een universiteit doet eigenlijk maar 2 dingen: opleiden en onderzoeken waarbij dat eerste het meest belangrijke is, dat is eigenlijk je core business. Dat eerste zegt overigens niets over dat tweede en dat tweede zegt niets over dat eerste. Je kunt heel veel publicaties in hoogstaande wetenschappelijke bladen hebben gedaan maar als je dat niet over kunt brengen op een ander zal de score voor het opleiden niet hoog gaan uitpakken. Je kunt dan niet voldoen aan je opleidingstaak, dan faal je eigenlijk wat je core business betreft. Er zijn echter ook mensen die prima publicaties hebben en het vermogen om hun kennis over te brengen op studenten (en alle andere combinaties :)).

Als je een opleiding zoekt wil je liever dingen weten hoe het met de kwaliteit van het lesmateriaal is, de kwaliteit van bijv. de computerzalen, of er op een fijne manier les wordt gegeven, je genoeg mogelijkheden krijgt om vragen te stellen en meer uitleg als je het even niet meer weet, zijn er excursies, heb je de mogelijkheid om ook iets buiten je gekozen vakgebied te kunnen doen, wordt er veel aandacht besteed aan ontwikkeling van de opleiding (onderwijsontwikkeling), etc. etc. etc. Als je dan een studiekeuze gids uitbrengt zijn nou juist dit soort zaken die aan bod moeten komen.

Het wordt wat anders als je als onderzoeker bij zo'n universiteit aan de slag wil. Die publicaties en projecten kunnen dan iets zeggen waar ze op zo'n universiteit allemaal mee bezig zijn, waarin ze zich specialiseren, etc. Daar gaat het alleen niet om bij deze gids, wellicht wel bij die anderen.
Zo vind ik het frappant dat de Keuzegids voor academische opleidingen blijkbaar geen importantie geeft aan de academische resultaten van de universeiten (i.e., publicaties en projecten).
Het is een keuzegids voor opleidingen. Als je een opleiding kiest is de kwaliteit van het onderwijs veel belangrijker dan de kwaliteit van de artikelen van je professoren. Om maar eens een relevant voorbeeld te noemen: Ik heb een ranking gezien waarbij de opleiding Informatica aan de TU/e als twee na beste van Europa uit de bus kwam. Alleen Oxford en Cambridge stonden hoger genoteerd. Bij nader onderzoek bleek deze hoge ranking bijna volledig toe te schrijven aan de aanwezigheid van één zeer gewaardeerde hoogleraar op de Eindhovense Informatica faculteit. Deze ene hoogleraar (Wil van der Aalst) trok het gemiddelde behoorlijk omhoog. Maar zijn aanwezigheid heeft weinig invloed op de kwaliteit van het onderwijs, behalve waarschijnlijk bij de vakken die hij zelf geeft en wellicht de vakgebieden binnen zijn onderzoeksgroep.
Volgens mij staat TU/D het hoogst (van NL) in internationale lijsten van technische uni's.
In die rankings wordt dan ook veel waarde toegekend aan aantal publicaties en in welke journals gepubliceerd wordt. M.a.w. er wordt veel meer naar de onderzoekscomponent gekeken dan naar kwaliteit van de opleidingen.
Anoniem: 372378 4 december 2012 18:32
Ben zelf van TU Delft en moet dit helaas beamen. Delft is in veel opzichten het grootste en meest gerenomeerd (oudste, ed), maar als je ziet hoe in steeds meer onderdelen de andere TU's er opeens bovenuit stijgen. Ik denk zelf dat dit ook komt daling van het niveau en kwaliteit van het onderwijs hier in Delft (studenten nemen fors toe, faciliteiten al jaren niet).
Ik vind het ook een beetje jammer. Maar WB (werktuigbouwkunde) doet het best wel goed hoor! De TU innoveert ook best wel veel vergeleken met andere universiteiten.
Anoniem: 372378 @Ortixx4 december 2012 20:03
Werktuigbouwkunde doet het goed? Ik pareer je direct met het feit dat de bachelor werktuigbouwkunde 1 programmeervak heeft. Wat geven ze: DELPHI. Inderdaad, geen expert-matlab, geen C,C++, C#, java, python, nee 'Delphi'. Gegeven, de WB masters zijn inderdaad wel op hoog niveau.
Jaren terug toen ik zelf nog studeerde (TU/e) zou ik het helemaal met je eens zijn. Nu ik alweer een aantal jaren aan het werk ben als software engineer zeg ik: zo gek is het nog niet om werktuigbouw studenten met Delphi te laten werken.

Je moet een programmeervak voor niet-informatica opleidingen niet als een cursus software ontwikkeling zien, nog niet eens als introductie zelfs. Het is puur bedoeld om inzicht en begrip van programmeerproblemen te kweken, en dan maakt de taal in feite weinig uit. Delphi wordt amper meer gebruikt maar het is nog steeds een redelijk geschikte onderwijs taal: simpele syntax, toegankelijke IDE, user interface builder, redelijke set standaard bouwblokken voor veel voorkomende taken, redelijk goede documentatie, kan zowel voor OO als imperatief programmeren gebruikt worden, en de benodigde software is makkelijk te installeren en draait op elke simpele PC.

Python, C# en Java zouden ook best geschikt kunnen zijn, maar zijn wat mij betreft minder toegankelijk of te divers/uitgebreid/complex. Python heeft geen goede standaard IDE, en Java is als onderwijs taal te complex en te eenzijdig object-georiënteerd. C is te low-level en C++ is veel te hardcore als leertaal.

Een goede software ontwikkelaar wordt je sowieso niet van een paar vakken op de universiteit, dat kost jaren ervaring. In mijn hele opleiding technische informatica op de TU/e heb ik ook amper 2 serieuze 'programmeervakken' gehad. Wel een heleboel waarin programmeer theorie werd behandeld, en ook een hoop waarin je op de een of andere manier maar moest zorgen dat je een probleem oploste zonder alles met de hand te hoeven doen. Ook bij de elektro vakken die ik facultatief heb gevolgd was het vaak nodig wat te kliederen met stukjes aangeleverde code (meestal C), maar 'programmeren' kon je dat amper noemen, laat staan 'software ontwikkeling'. Een werktuigbouwkundige, natuurkundige, wiskundige of elektrotechnicus hoeft natuurlijk in de praktijk ook geen complete software systemen te ontwikkelen en onderhouden, zo lang hij/zij maar een basis begrip van computerprogramma's heeft. Om dat aan te leren is Delphi waarschijnlijk geschikter dan de meeste 'serieuze' programmeer talen die in de praktijk gebruikt worden.

Edit:
Ik ga er trouwens van uit dat er later in de opleiding werktuigbouwkunde toch wel serieus aandacht wordt besteed aan het gebruik van Matlab. Niet om te leren programmeren, maar omdat Matlab in de praktijk vaak een zeer belangrijk stuk gereedschap is voor precies die functies waar je werktuigbouw/ natuurkunde/ elektro studeert, en zeker niet simpel is om goed mee om te gaan. Waar ik werk is het een zeer intensief gebruikte tool voor prototyping, analyse en specificatie van algoritmes. De "programma's" die daar uitkomen zijn zelden een voorbeeld van goed software design, maar dat is ook minder belangrijk. Het is precies voor dit soort werk dat introductie vakken voor programmeren van studies al werktuigbouw dienen: de computer gebruiken om complexe domeinspecifieke problemen op te lossen, zodat de software mensen daarna de oplossingen kunnen omzetten in goede software. :)

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 18:50]

Uit ervaring: ja, Matlab wordt bij Werktuigbouwkunde zeer intensief gebruikt in bijna alle specialisaties. Maar ik kan me goed voorstellen dat deze studie er beter uit komt bij Delft en Twente, ik moet eerlijk zeggen dat ik me vaak erger aan de keuzes van het opleidingsinstituut.
terwijl de VU over onvoldoende moderne faciliteiten zou beschikken en kampt met overvolle studies.
Leuk, ik was net klaar met mijn studiekeuze voor volgend jaar...

Aarde & Economie aan de VU... (enige plek waar deze studie is).

Ach ja, te weinig moderne faciliteiten... het gebouw staat inderdaad gepland om plat te gaan, en in geruild te worden voor nieuwbouw.
Overvolle studies is aarde en economie gelukkig ook niet :)
Zit zelf op de VU. Het enige echte probleem is idd dat er te weinig faciliteiten zijn. Zo moet je echt vroeg zijn wil je een PC bemachtigen.

Ik vind het alleen raar om hier Universiteiten en Hogescholen op te beoordelen: ik kom er voor de kwaliteit van het onderwijs. Dat ik moeite heb een PC te vinden is bijzaak, zeker in een tijd waarin iedere student gewoon een laptop kan kopen (overal Wifi).

Daarnaast is het vreemd dat een instelling wordt afgestraft om zijn kritische studenten (wat juist een positief punt is). Op de VU wordt geen reclame gemaakt om de enquete van deze gids zo positief mogelijk in te vullen. Als studenten van een universiteit dus bewust de enquete zo positief mogelijk invullen (om te kunnen brallen dat ze 'op de beste uni zitten') is de universiteit dus ook ineens daadwerkelijk goed?

Zeker voor een gids die het zegt het Hoger Onderwijs te vertegenwoordigen maken ze veel standaardfouten bij redeneren, onderzoek en analyse. Zaken die je ironisch genoeg leert in de eerste jaren op een Universiteit en Hogeschool.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 22 juli 2024 18:50]

Ik vind het alleen raar om hier Universiteiten en Hogescholen op te beoordelen: ik kom er voor de kwaliteit van het onderwijs. Dat ik moeite heb een PC te vinden is bijzaak, zeker in een tijd waarin iedere student gewoon een laptop kan kopen (overal Wifi).
En toen had je software nodig die op de uni-pc's geinstalleerd stond. Licenties kunnen duur zijn dus die koopt niet iedere student. Ook verplicht je hiermee studenten om laptops te kopen als er niet genoeg pc's zijn, want (bijna?) elke studie heeft wel vakken met computerpracticum. Ik zat te twijfelen of ik een laptop moest aanschaffen (heb zelf alleen een desktop) maar dat was overbodig omdat ik altijd een pc op de uni kan gebruiken. Scheelt toch weer leuk een paar honderd euro. En zo'n klein scherm werkt voor programmeren ook voor geen meter, een 1920x1200-scherm is dan wel echt een pluspunt hoor.
Daarnaast is het vreemd dat een instelling wordt afgestraft om zijn kritische studenten (wat juist een positief punt is).
Dan ben ik benieuwd naar de verklaring waarom er zo'n sterke correlatie zou kunnen zijn tussen waar en student studeert, en hoe kritisch hij is op zijn opleiding. Ik kan er geen bedenken, het brallen van een student lijkt me toch een willekeurige factor die uitmiddelt (tenzij een bepaalde universiteit vooral brallerige types aantrekt of zo :P). Ik neem ook aan dat universiteiten geen promo-praatje bij de enquête hebben mogen houden, dan zou de keuzegids die resultaten natuurlijk niet vertrouwen.

Even iets anders: als ik het goed zie zijn de resultaten niet gratis toegankelijk? Dat vind ik niet zo netjes, als het om resultaten gaat van een enquête. Voor een geënquêteerde is het wel prettig om de resultaten in te mogen zien.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 18:50]

Ja, hier ben ik het mee eens.
Te weinig pc's?? Ja, erg leuk, maar dan rits je toch even je tas open en haal je ultrabook tevoorschijn? I don't see the problem.

Ik zit nu op dit moment op de beste grote school van Nederland. En ik ben echt wel tevreden over deze school, maar er zijn echt verbeterpunten.

Ik zou er hierdoor ook zeker niet niet voor kiezen om volgend jaar toch naar de VU te gaan. Ik heb afgelopen week een kenningsmakingsdag gedaan, en het is me prima bevallen!
Ik dacht dat technische informatica niet meer bestond aan TU/e?
Nouja, het bestaat nog deels. Het heet nu 'software science' en 'web science', maar dat zijn gewoon mooie marketingnamen voor dezelfde studie.
Als ik alles goed heb meegekregen:
De opleiding heet Technische Informatica; als je die opleiding doet kun je kiezen uit twee programma's ("tracks"), die Software Science en Web Science heten. Die hebben, zeker in het eerste jaar, flink wat overlap met elkaar (vakken die ze samen doen). Het zijn dus echt twee varianten van een opleiding; het beschouwen als twee verschillende opleidingen zou veel te ver gaan.

Nou ben ik alleen benieuwd hoe vaak de TU/e deze "verkiezing" moet winnen voordat iedereen bij "Technische Universiteit" automatisch aan Delft denkt...
En dan te bedenken dat we drie technische universiteiten hebben, hoewel nummer drie ook een niet-technische kern heeft...

* ATS is UT alumnus...
Aangezien ik zelf een 2e jaars student ben aan de TU/e op deze studie zal ik het even ophelderen:

Dit is het 2e jaar dat de studie volledig Engels is. Daarom heet de studie nu Computer Science ipv Technische informatica.

Je kan dan zoals eerder gezegd tussen Software of Web Science. Waar Software Science zich meer op de software zelf richt, terwijl Web Science zich op web en gebruikers richt.
Je hebt ook technisch en technisch. In Delft zitten meer de bouwers, in Eindhoven de IT'ers. Er zijn ook opleidingen die op beiden te vinden zijn, maar weet niet of je zo kan vergelijken. Voor de gezelligheid moet je in ieder geval in Delft studeren ;-)
Ik denk dat dit klopt. Ik studeer zelf ID in Delft en heb op de Dutch Design Week eindprojecten van de IDers in Eindhoven gezien. Hier zit echt een wereld van verschil tussen. Eindhoven is heel erg gefocused op elektronica en de interactie hiermee. Delft is veel meer gefocused op 'gewone' producten, zoals keukenspullen of een fietskar. Ze proberen die elektronica en interactie er trouwens wel steeds meer in te stoppen bij ons, maar dat lukt nog niet altijd even goed :).
Ik mis eigenlijk wel wat informatie in het artikel, natuurlijk moet het 'behapbaar' blijven, maar ik zou bijvoorbeeld graag willen weten hoe de Utwente en TU Delft tegenover TU/e presteren, wat zijn de verhoudingen? :)

Zal wel te maken hebben met beperkt citaat-recht, in het kader van 'koop het boekje zelf maar'.. ;)
Globaal gezien over alle bachelor opleidingen scoort de UT marginaal hoger dan Delft. Beiden relatief ruim onder Eindhoven.

Het 'boekje' was een tijdje te downloaden via een link van NOS.nl :)
Ik doe een minor informatica aan de universiteit Utrecht dus volledig representatief is mijn oordeel niet, maar ik ben erg benieuwd naar andere informaticaopleidingen aangezien ik niet het gevoel heb met een uitstekende educatie te maken te hebben. Prima, niet uistekend. Het is echt héél prima, wat mij eigenlijk alleen niet aantstaat de massiviteit en het gebrek aan stimuleren tot excelleren. Deze twee hebben zeker met elkaar te maken. Studenten worden uiteraard in het begin wel eens gewezen op het cum laude afstuderen maar daarna is het volledig je motivatie waar je op moet leunen om te excelleren. Zelfs niet op het relatief intieme niveau van werkcollege's wordt er gezegd dat je potentie hebt iets goeds te doen, men bezoekt enkel je tafel wat minder.

De docenten zijn wat betreft didactische vaardigheden vrij wisselend, maar ten opzichte van de faculteit geowetenschappen, Departement Innovatie-, Milieu en Energiewetenschappen -- zijn ze vrij goed. (Mocht hier iemand interaction technology gevolgd hebben, Robby Tan is een held).

Edit: heb je nog vragen over de UU of (minor) informatica @ UU stuur een DM. 't Is uitstekend vertoeven hier! :)

[Reactie gewijzigd door afraca op 22 juli 2024 18:50]

Het gebrek aan stimuleren tot excelleren herken ik ook wel bij Informatica aan de TU/e, daar hoor je het ook altijd gaan over 'vakken halen' en niet '8en halen' en dergelijke. Dat ligt dus ook aan de mentaliteit die er hangt. Als het goed is weet de staf dat je niet goed je best doet als je telkens bij vakevaluaties invult dat je veel minder dan de urennorm hebt gewerkt en dan een 6 of een 7 hebt gehaald, maar er wordt in ieder geval niks aan gedaan. Zo lang je niet te veel vakken te vaak niet haalt hoor je nooit iets over je prestaties.

Dit hangt natuurlijk samen met de grote hoeveelheid mensen die op het VWO niet uitgedaagd wordt en dan doorstroomt naar de uni. Vervolgens is daar ook geen echte mogelijkheid om je uit te dagen zonder dat je eerst alle onuitdagende dingen gedaan moet hebben. Er zijn honors programs, maar die doen daar hooguit een schepje bovenop zodat je al je dagen alleen nog maar bezig bent met studeren. Een alternatief is dan iets gaan ondernemen, een verenigingsbestuur in of een introductieweek of wervingsprogramma organiseren, maar dat wordt allemaal afgeknald en onmogelijk gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Jeroen op 22 juli 2024 18:50]

Anoniem: 419484 @Jeroen5 december 2012 23:53
Ik ben het met je eens dat men meer uitgedaagd zou moeten worden om te excellereren, maar bij je voorbeeld over "vakken halen" t.o.v. "8en halen" heb ik wat gemengde gevoelens. Enerzijds is een 'zesjescultuur' natuurlijk verschrikkelijk omdat daar helemaal geen goede mentaliteit is, anderzijds kun je je afvragen of de stof wel van voldoende niveau is als het gemiddelde van de klas boven de 7 ligt.
Uiteindelijk wil je ook dat iedereen zo veel mogelijk stof meekrijgt, en als er dan gemiddeld 8en gehaald worden, dan kan daar duidelijk nog stof aan toegevoegd worden, wat dan toch weer resulteert in zesjes ... Je kunt je dus afvragen of een zesjescultuur zuiver het product is van onvoldoende motivatie, of dat het misschien ook wel een teken is dat de stof van het juiste niveau is.
Jammer dat de 5 beste opleidingen de softcore opleidingen zijn, m.u.i. technische informatica. Wis-, natuur-, en werktuigbouwkunde evenals electrotechniek zouden ook moeten pieken.
Zal natuurlijk nooit gebeuren. Dit zijn nou eenmaals de moeilijkste opleidingen dus valt er ook altijd wel wat te klagen of op te merken over o.a. de studielast, uitval etc. Waardoor die opleidingen daar altijd negatief op zullen scoren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.