Het bedrijfsleven verlangt erg naar studies die een breder discipline hebben dan alleen bouwkunde of elektrotechniek. Juist mensen die een schakel kunnen vormen tussen de technici en klant 'de wens' zijn erg intrek bij bedrijven, daarnaast voorkom je dat je opgeleid wordt voor slecht een markt. Het woord technisch zit voor de TU/e in dat de opleiding minimaal Calculus en Statistiek op een bepaald niveau moet worden onderwezen.
Gevoelsmatig valt dat wel mee. Je doet nu net alsof alle ingenieurs klantonvriendelijke onbenullen zijn die niet geleerd hebben om de wens van de klant om te zetten in technische oplossingen. In tegendeel, dat is een van de eerste dingen die we leerden op mijn werktuigbouwkunde-opleiding

Net zoals hier sommige studies te niet-technisch ingeschat worden, denk jij ook wel erg stereotyp over de die-hard technische opleidingen.
Waar het bedrijfsleven wel naar verlangt is breed opgeleide studenten. De twee studies die jij noemt vormen een mooie brede basis, net als (technische)natuurkunde, informatica, werktuigbouwkunde, chemische technologie e.d. Tegenwoordig heb je heel veel studies die zo gespecialiseerd zijn dat je maar 1 functie kunt vervullen. Zie daar maar eens werk in te vinden. Zeker kleinere bedrijven hebben behoefte aan breed opgeleid personeel dat meerdere functies kan combineren. Wat wij als ingenieursbureau nml merken is dat studenten tegenwoordig van een heel klein stukje wel veel afweten, maar dat ze op al die andere gebieden die een ingenieur zo veelzijdig maken, intern nog opgeleid moeten worden. Juist voor een ingenieur is het belangrijk om een brede basis te hebben, want anders is intern opleiden onbegonnen werk. Dan kun je net zo goed sterrenkunde gestudeerd hebben (no offense voor diegenen die dat hebben gestudeerd

, daar kun je net zo weinig mee.
De grap is dat men zich niet bekommert op de schrijfvaardigheid van de studenten, mijn ervaring is dat deze op andere 'niet technische' universiteiten veel hoger ligt.
Ik weet niet waar je dit vandaan haalt? Goed, bij een calculus-tentamen zal men niet zo streng op je d's en t's letten, maar dat wil niet zeggen dat ieder verslag dat je inlevert niet mede op verzorgdheid (en dus taalgebruik) wordt beoordeelt. En dat is ook belangrijk: als ingenieur moet je met veel mensen communiceren en een onverzorgde manier van communiceren maakt dat erg moeilijk!
Ik moet zelf zeggen dat ik niet verrast ben dat van alle universiteiten de TU/e de beste is, dit komt vaker voor bij kleinschalige universiteiten. Aan de andere kant, zijn de kosten voor deze universiteit veel hoger per studenten en zal de rijksbijdrage idem dito hoger liggen. Hiermee is het mogelijk om betere faciliteiten te leveren dan alpha-universiteiten. Het hangt veel met elkaar samen. Internationaal gezien is de TU Delft en Universiteit Utrecht goed presterende universiteiten, dit zegt meer dan een nationaal onderzoek.
Ook bij internationale ranglijsten moet je je afvragen hoe de kwaliteit gemeten is. Het zegt helemaal niet meer dan een nationaal onderzoek, want internationaal of nationaal: de kwaliteit van een universiteit zou gemeten moeten worden aan de kwaliteit van de studenten die afgeleverd worden op de arbeidsmarkt (die weerspiegelen nml de kwaliteit van het onderwijs). Je wil als student immers naar de universiteit waar je met de best toepasbare kennis vanaf komt. En hoe meet je dat objectief? Hoe is dat internationaal ineens wel goed te vergelijken en nationaal niet?
Ook is de vraag wat vergelijk je

Het is niet zomaar mogelijk een alpha universiteit te vergelijken met een beta-universiteit. Een is een appel en de ander peer en het is allebij fruit maar het is wezenlijk wat anders. De grote universiteiten beginnen pas bij 18.000 studenten, Eindhoven heeft ongeveer 6.000 studenten.
Ik geloof niet dat er een relatie is tussen de grootte van een universiteit en de kwaliteit van het onderwijs? Of bedoel je iets anders met je laatste zin?
Hoe dan ook: het oordeel van de studenten wordt ook meegenomen. Misschien is het interessant om eens te kijken naar hoe de onder curatele geplaatste InHolland-studies scoorden onder studenten in de jaren voor uitkwam dat dat diploma niet zoveel voorstelde. Dan weet je of dat oordeel ook de kwaliteit van onderwijs reflecteert of juist helemaal geen relatie heeft.