Basisscholen moeten meer aandacht besteden aan wetenschap en technologie. Dat is een van de afspraken uit het Techniekpact, dat het kabinet sluit met onder meer werkgevers en dat moet voorkomen dat er een tekort aan technisch personeel ontstaat.
In de komende jaren moeten 3000 basisscholen al meer aandacht hebben voor wetenschap en technologie, en in 2020 moet dat gelden voor alle 7000 basisscholen in Nederland. Dat blijkt uit het Techniekpact, dat maandagmiddag is gesloten tussen de overheid en vertegenwoordigers van de werknemers- en werkgeversorganisaties.
Of de scholen extra geld krijgen voor het onderwijs, is niet duidelijk. Woordvoerder Lisa Neves Gonçalves van het Ministerie van Economische Zaken weet wel te melden dat het 'niet om een apart curriculum' gaat en dat de aandacht voor technologie moet worden 'ingebouwd' in andere vakken. Met het aanbieden van onderwijs over wetenschap en technologie moet de interesse van kinderen voor die onderwerpen toenemen, zodat ze later een technisch beroep zullen nemen, is de gedachte. De vrees bestaat dat er in de komende jaren een enorm tekort aan technisch geschoold personeel ontstaat.
Om die reden wil de overheid dat het aantal leerlingen dat een technische opleiding doet, toeneemt, werd eerder op maandag al bekend. De overheid wil dat in 2015 de helft van de leerlingen in de gemengde en theoretische leerweg op het vmbo voor een technische richting kiest. Nu is dat nog 47 procent. De stijging moet onder meer worden bereikt door speciale 'tech-mavo's' op te richten, met een focus op technologie. Op de beroepsgerichte leerweg van het vmbo moet 30 procent voor techniek kiezen, tegen 23 procent nu. Op havo en vwo moet 55 procent van de leerlingen een technisch profiel kiezen; nu is dat nog 45 procent.
Daarnaast komt er een investeringfonds van 300 miljoen euro om geld te pompen in de kwaliteit van techniekvakken op het voortgezet onderwijs. Zo kan bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in werkplaatsen, laboratoria of machines, of kunnen bedrijven personeel afstaan voor gastlessen op scholen. Ook komen er beurzen voor de instroom van 'techniektalenten', reserveert het kabinet 100 miljoen euro om meer bètadocenten in het onderwijs te krijgen en komt er in totaal 600 miljoen euro beschikbaar om mensen met interesse in techniek om te scholen.