MMD voorziet Philips-monitor van usb-videokoppeling voor laptops

MMD heeft onder de Philips-merknaam een 23"-monitor uitgebracht waarop een laptop beeld kan aanleveren via uitsluitend een usb-kabel. Hierdoor krijgt de laptopgebruiker volgens de fabrikant niet alleen meer desktopruimte, maar ook toegang tot extra usb-aansluitingen.

De Philips 231P4UPES beschikt over een usb 3.0-ingang voor de input van video vanaf een laptop. Om beeld vanaf een laptop op de externe monitor te krijgen, moet de laptopgebruiker niet alleen een koppeling maken door een usb-kabel aan te sluiten, maar ook de DisplayLink-software installeren. DisplayLink werkt onder Windows en op Apple OS X-systemen.

Via de usb-koppeling krijgt de laptopgebruiker ook toegang tot een geïntegreerde usb-hub in de monitor. Deze biedt één usb 2.0-aansluiting en twee usb 3.0-ingangen. Volgens MMD is deze hub-functionaliteit vooral handig voor ultrabooks, die veelal over een beperkt aantal usb-aansluitingen beschikken.

De 231P4UPES beschikt over een tft-paneel met een full-hd-resolutie van 1920x1080 pixels. De helderheid bedraagt 250cd/m², terwijl het dynamisch contrast op 20.000.000:1 zou liggen. Als kijkhoeken worden horizontaal 170º en verticaal 160º opgegeven. Verder beschikt de monitor nog over een vga-aansluiting, een microfooningang en een audio-uitgang, en een ethernetaansluiting. Ook is het beeldscherm in hoogte verstelbaar. MMD noemt een adviesprijs van 247,11 euro exclusief btw voor de monitor.
Philips 231P4UPES

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-05-2013 • 16:09

46

Reacties (46)

46
44
29
4
0
10
Wijzig sortering
DisplayLink werkt onder Windows en op Apple OS X-systemen.
DisplayLink lijkt al geruime tijd ook onder Linux te werken.
It was back in 2009 that DisplayLink decided to provide Linux GPU support and be open-source friendly for their interesting USB-based graphics adapters and since then the support has only become more compelling. At first DisplayLink provided a simple Linux library, documentation, and then a frame-buffer and X.Org driver for the hardware.
Als ze er nu ook een netwerkadapter inzetten hebben ze bijna een volwaardig docking station alternatief.
Van de site:
• Connect with Internet, Intranet with built in ethernet port
Het enigste vreemde aan die ethernet port is dat het maar 100Mb is.

Mooi scherm. ook mooi om een snel plug-and-play scherm te hebben.
Voor bedrijfsnetwerk etc heb je niet veel meer nodig dan 100 Mbit, tenzij voor specifieke doeleinden. Voor de baas met z'n flitsende Flatbook is dit ideaal, inprikken en gaan met de banaan. Toetsenbord en muis kun je er vast aanhangen, zodat je met 1 stekker (bijna) klaar bent. Mobiel, en redelijk solide. Ik vraag me alleen af of de prijs nog wat omlaag kan, maar an sich valt het mee.

(en dat is alles aangenomen dat de plug&pray inderdaad zo goed werkt als geadverteerd... Ik kan me nog wel wat dingen bedenken die mis kunnen gaan met het herkennen van het scherm ;) )
Op USB3.0 werken de producten met DisplayLink chip erg goed. Heb zelf ervaringen met de Toshiba Dynadock op USB3 en daarmee kon ik zelfs 2 beeldschermen aansluiten, samen met een zwik USB-poorten, audio en LAN.
Het mooiste bij de Dynadock is nog wel dat de drivers ook op het product staan en up-to-date gehouden kunnen worden. Inpluggen = de nieuwste drivers geïnstalleerd krijgen :) Dat zou bij dit scherm ook best zo kunnen werken, aangezien de chip van dezelfde fabrikant is.
Als ik de handleiding op http://download.p4c.phili.../231p4upes_00_dfu_aen.pdf bekijk, lijkt er ook een ethernet aansluiting op te zitten en audio in/uit. Inderdaad een erg leuk docking station, dus...
Simpele zaak van een ethernet adaptertje in één van de USB poorten toch? Wat maakt het uit of je die er al inzit of dat je m er los bij koopt?
Veel te duur voor wat je krijgt. Voor een monitor van €247,11 exclusief btw (€299,- inclusief btw), verwacht je toch wel enkele van deze features:
- IPS
- Kantelbaar
- Verticale resolutie van 1200 of 1280
- Microfoon, speakers en/of webcam

Je gaat toch geen 300 euro betalen voor een monitor die slechter is dan de gemiddelde 1080p monitor van 100 euro, met alleen een paar usb poortjes extra.
Ten eerste is het een 23" monitor, die van 100 euro is 21.5".
Maar nog veel belangrijker: Dit scherm is geen monitor. Het is een volwaardige werkplek waar je alleen maar een processing station aan toe hoeft te voegen.

Neem voor het gemak eens een Windows 8 tablet. Prik daar deze monitor in en je hebt een volwaardig werkstation; just add keyboard/mouse, in de USB poorten van de monitor.
Audio in/uit zit op de monitor zodat je zelf fatsoenlijke microfoon en speakers in kunt steken. Ethernet poort zit er in.

Persoonlijk vindt ik dit een geniaal apparaat. Thuis komen en niet eerst toetsenbord, muis, mini-HDMI monitor, USB netwerk adapter insteken maar gewoon 1 USB stekker er in en je werkplek draait.
Totdat je erachter komt dat al deze apparaten allemaal door 1 usb 3 poort toch iets te veel bandbreedte vraagt en toch niet helemaal lekker werkt.
USB3 niet snel genoeg voor een muis, keyboard en een beetje internet?!
Anoniem: 426269 @Croga14 mei 2013 01:56
Een scherm met een verticale resolutie van 1080p noem ik geen volwaardige werkplek.

Ik kom elke dag thuis met een laptop en HDMI inpluggen is geen enkel probleem. Toetsenbord en muis gaat natuurlijk via een Logitech unifier die erin blijft zitten. Maar wel lekker een 1200 pixels hoog scherm, werkt toch net even beter ook al wordt de volgende nog zeker een maatje groter.
je hebt nu wel een volwaardig dockingstation alternatief (uitzondering van stroomtoevoer)
Maar je moet er specifieke software voor installeren, met hdmi en een usb hubje ben je minder geld kwijt en heb je betere ondersteuning.
Een USB monitor neemt geen 'DVI of HDMI' poort in beslag. Als je het maximaal aantal monitors hebt aangesloten (bij Nvidia bijvoorbeeld 2) dan kun je met USB nog een extra monitor aansluiten.

Om, zoals velen hierboven, nou te zeggen dat er een beter alternatief is... Onbekend maakt onbemind. Gebruik zelf ook zoiets en het werkt fantastisch.
Stuurt displaylink enkel het beeld signaal over USB en doet de PC's videokaart al het werk of is het effectief gewoon een externe GPU via USB?
Ik vermoed dat alles buiten de videokaart om gaat aangezien USB hier niet zoveel mee te maken heeft... De USB poort zit immers niet op de videokaart.

Ook is het een beetje gericht op laptops en ultrabooks, deze hebben vaak geen goede videokaart waardoor dit ook niet het geval lijkt.
Dit gaat hoogst waarschijnlijk via de grafische kaart, via de USB poort wordt er gewoon een nieuwe 'display' aangesloten.

Hier is apparte software voor:
http://www.displaylink.com/support/sla.php?fileid=88

Daarnaast kun je hieronder meer foto's bekijken en een unbox review lezen:
http://www.itproportal.co...nds-preview-and-pictures/

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 24 juli 2024 08:58]

Displaylink zegt hier dat ze zowel cpu als gpu gebruiken. Maar aan de pc kant wordt geen hardware geinstalleerd, dus de software kan niet bij de video output van de gpu. Het zal dus wel om gp/gpu gebruik gaan.
dit zou ik ook wel willen weten voor die prijs zou het best kunnen
Samsung heeft dit geintje eerder uitgevoerd; ook aansturing via usb.

Mooi, wanneer je enkel office doet. Maar bij snel beeld (hd film / games) zie je duidelijk haperingen.

Weet natuurlijk niet of philips dat probleem van de samsung heeft verholpen....

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 08:58]

Ja, het verschil zit hem in de nieuwe USB 3 aansluiting, de eerste tot nu toe, USB 3 zorgt voor een grotere bandwidth (10 x USB 2.0 snelheid). Vandaar ook het prijsverschil met de andere.
Ik heb zelf een Samsung USB monitor (22" full-hd) en op USB2.0 werkt dat anders uitstekend.

Ik zou er geen hele film op willen kijken, maar filmpjes op youtube (dan wel <720p) gaat anders zonder problemen.

Het mooie van een USB monitor is dat als je al 2 monitors via de DVI hebt aangesloten dat je gewoon door kunt gaan op de USB. Een simpele 3-way eyefinity kaart van AMD zou je dan middels usb nog kunnen uitbreiden met een 4e scherm

Eyefinity werkt daar dat niet op (ik heb niet getest, maar neem niet aan dat het lekker zou werken met games).

Ik zou niet zeggen dat het specifiek voor laptops beter zou werken dan voor desktops. Maar het is soms zeker een uitkomst als je even een 3e scherm nodig hebt bij het vergelijken van Excel documenten of gewoon zodat je wat minder hoeft te switchen van inhoud.
Dat komt dus neer op 299 euro incl btw. Opzich een prima prijs. Ik vind het design zelf niet heel erg mooi.
Ik vraag me af of dit beeldscherm ook nog in het stopcontact moet!
Lijkt me wel he? USB3 kan weliswaar meer dan de standaard 500mA leveren zoals bij USB2, maar een heel desktop scherm van spanning voorzien vraagt natuurlijk snel een stuk meer.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 24 juli 2024 08:58]

Er zijn al schermen (full hd, 22+") te koop welke voeding via USB2 krijgen.
Er zijn nieuwe stroom stroomspecificaties voor USB2 en USB3 in de maak, of misschien inmiddels al vastgelegd.

Hier zouden spanningen tot 20V en stroomsterktes tot 5A (zou uitkomen op 100W max), dit moet voldoende zijn voor een monitor.
Het blijft toch apart dat in dit soort artikelen expliciet over MMD wordt gesproken terwijl zij nou juist een licentie hebben om Philips produkten te produceren. Je zou dus verwachten dat ze liever als de monitor-tak van Philips gezien worden, in plaats van als merk waar nog nooit een hond van gehoord had.
Anoniem: 16328 @Exirion13 mei 2013 16:48
Ik vind het alleen maar goed dat Tweakers dit doet. Het is gewoon Chinees spul met een Philips naam erop en met Europese prijskaartje.
Ja want alle merken produceren hun monitors in Europa zeker :)
MMD is altijd al de display tak van Philips geweest. Vroeger maaktten ze alleen de professional displays (bijvoorbeeld voor gebruik in signage).
Het is geen chinees spul, het IS Philips.
...en dan is het goed :+ .
Dat vind ik interessante informatie! Bedoel je gezien het woordje 'altijd' dat MMD al vóór 2006 bestond? Naar zulke achtergrondgegevens ben ik op zoek, dus als je linkjes, bronnen, jaarrapporten etc. hebt of zelfs simpelweg aanwijzingen zonder verdere bron, ben ik uitermate geïnteresseerd.

Zelf ga ik er zonder tegenbericht eigenlijk gewoon vanuit dat MMD als vehikel is opgericht toen Philips de Taiwanese tent in 2006 aan TPV verkocht of dat het vóór die tijd op zijn minst anders heette en iets (subtiel) anders deed.

Overigens is waarschijnlijk wel te verdedigen dat het geen Chinees spul is, als je ervan uitgaat dat Taiwan geen China is en dat de ontwikkeling daadwerkelijk in Taiwan plaatsvond. In het spraakgebruik wordt met China immers altijd de volksrepubliek bedoeld.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 08:58]

Chinees, Pools, Tsjechisch en Taiwanees spul (als ik niet nog een paar landen vergeten ben). Wat dat betreft is er sinds 2006 dus weinig veranderd; monitoren kwamen al héél lang - al in het home-computertijdperk - voornamelijk bij Philips Taiwan vandaan, en later ook wel uit bijvoorbeeld Hongarije. Het voornaamste verschil is dat de fabrieken niet meer van Philips zijn en de interne opbouw daar ook weinig meer mee van doen heeft (al lijkt het erop dat TPV wel gemiddeld beter is geworden dan voor die tijd, dus kennelijk zijn er wel ontwerpteams mee overgenomen). Overigens komen de meeste monitoren tegenwoordig wel uit de Chinese fabrieken, maar TPV is alsnog een van de weinige monitorfabrikanten die wel degelijk nog steeds in Europa produceert.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 08:58]

MMD (voluit Coöperatie MMD Meridian U.A. te Amsterdam) heeft niet zozeer een licentie om Philipsproducten te produceren, ze zijn eigenlijk de licentieverstrekker/opdrachtgever en ze produceren zelf niets. TPV en Qisda zijn de twee grootste producenten die ik voor MMD aan het werk heb gezien. Niet zo vreemd aangezien MMD 100% onderdeel is van TPV (vreemd eigenlijk dat Philips geen lid is, daar heb je toch juist een coöperatie voor).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 08:58]

jammer dat hij zo duur is wij gebruiken hier een boel AOC usb monitoren die zijn ook erg netjes alleen jammer dat je bij het opstarten niets ziet dus je krijgt pas beeld als je in windows zit

http://www.trustedreviews...sb-monitor_Monitor_review

en deze is maar 140 in NL
De kans is reëel dat die monitoren van hetzelfde ontwerpteam zijn en uit dezelfde fabriek van TPV komen. Dan wordt het iets luxere product als Philips verkocht en het goedkopere als AOC.
Is dus een scherm met ingebouwde docking? Zoals de losse dockings van HP of Kesington of Dell of...

Deze zijn allemaal van DisplayLink en hebben dezelfde software mogelijkheden. Spijtig genoeg is de VGA kracht aan de lage kant, en heb je storing op hoge resoluties. Maar voor mij is het grootste nadeel dat je nog steeds een aparte adapter nodig hebt om je laptop op te laden.
HP heeft ook zo'n apparaat, waarbij volgens mij een aangesloten laptop zelfs stroom van de monitor kan krijgen....
Mooi alternatief voor Apple's Thunderbolt-schermen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.