KNVB zet Google Glass en Oculus Rift in bij training Nederlands elftal

Het Nederlands elftal gaat in aanloop naar het WK in Brazilië nieuwe digitale technologie benutten tijdens trainingen. Zo zal Google Glass worden gebruikt voor videoanalyses en statistieken, en de Oculus Rift mogelijk voor het 'herbeleven' van spelsituaties.

Het project om nieuwe digitale technologie te betrekken bij Oranje is mogelijk door een samenwerking van Triple-IT en de KNVB. Doel is om te kijken welke technologie nuttig kan zijn bij het verbeteren van spelers en de voetbalsport in het algemeen.

Trainer Louis van Gaal zal samen met de trainingsstaf de Google Glass-wearable gaan gebruiken tijdens de trainingsstage in Hoenderloo. Via een statistieken-app kunnen gegevens over spelers en teams opgevraagd worden. Een andere applicatie biedt de mogelijkheid om eerder geschoten videobeelden tijdens de training direct terug te bekijken.

Virtualrealitytoepassingen voor de Oculus Rift zijn volgens Triple-IT nog volop in ontwikkeling, maar de vr-helm zou onder andere inzetbaar zijn om bepaalde spelsituaties door spelers en trainingsstaf te laten 'herbeleven'. Daarbij kan een voetballer vanuit andere perspectieven naar een bepaalde situatie kijken en andere acties proberen. Dit zou het spel van een speler kunnen verbeteren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-05-2014 • 14:57

51 Linkedin

Lees meer

Reacties (51)

Wijzig sortering
Geen nieuws, iets waar het bedrijf SciSports (rechts-onder), Archivision (bericht van 07-01) en de club PSV al een jaar langer mee bezig zijn. Desalniettemin erg interessant!

[Reactie gewijzigd door stimmits op 7 mei 2014 15:29]

Dat 3D 'voetbalspel' lijkt me toch erg gaaf om eens te proberen.
Hartstikke leuk allemaal, maar het grootste probleem van al deze producten (inclusief die in het nieuwsbericht) is om goede, nauwkeurige data te verzamelen (posities/snelheden van bal en spelers). Dat doe je het liefst op een volledig geautomatiseerde manier, het is vrij kostbaar en tijdsintensief om met de hand van 22 spelers + bal tegelijk alles nauwkeurig bij te houden.
Dat gaat je never-nooit lukken met een enkele Google Glass op het hoofd van de trainer, dus ik ben erg benieuwd hoe ze dat (willen) oplossen :)
Achteraf is de data goed bruikbaar en kan een wedstrijd bijna 1-op-1 gesimuleerd worden. Echter, het probleem nu is dat er videobeelden gebruikt worden om de data te verwerven. Spelers mogen van de FIFA geen apparatuur dragen (denk aan bijv. GPS trackers) op het veld. Het verzamelen van de data moet dus allemaal buiten het veld om gedaan worden. Real-time wordt dat zeker een uitdaging met de huidige regelgeving. Ik zie de rol van Google Glass in het geheel ook niet duidelijk zijn plek innemen.
Precies wat ik bedoel. Zo'n systeem krijgt mijns inziens een heel groot stuk meerwaarde als het real-time data input heeft, vooral tijdens wedstrijden :)
Het lukt bedrijven toch altijd weer om onwetenden met hippe termen te overtuigen om veel geld te investeren in iets wat nog niet ready is voor gebruik. Vroeger maakte iemand een mooi product of dienst en als het werkte, goed werkte, dan kon je het verkopen.

Tegenwoordig gaan ziekenhuizen, scholen en verenigingen ineens door hippe PR praatjes investeren in niet bewezen technieken. En net als hun twitter training en hun Second Life profiel is met name de baas/manager even de coole piet en is het geld dan ook niet meer dan interessant doenerij voor leken. Want de echte techneuten weten dat dit nog lang niet werkt. Nog lang niet. Maar, complimenten aan de verkopers van Triple-IT: die mogen de champagne weer koud zetten! :)

[Reactie gewijzigd door DealExtreme2 op 7 mei 2014 15:56]

Ziekenhuizen: In OK's al een toevoeging gebleken voor sommige chirurgen / anesthesiologen.
Scholen: in het onderwijs worden al handige applicaties ontwikkeld voor glass.
verenigingen: voor verenigingen met een miljoenenomzet is dit geen geld en voor coaches een kleine toevoeging.

Beetje treurig dat je iedereen die een glass koopt wegzet als iemand die 'te dom' was om door hippe PR praatjes heen te kijken, terwijl je zelf degene bent die niet verder kijkt dan je google glass-steunpunt lang is. Juist door die hoge prijs voorkom je mensen die zo'n ding kopen zonder dat ze weten wat er mee moeten doen, iedereen die glass koopt heeft er een idee voor of wil er mee spelen totdat ze een idee krijgen.

Dat glass nog niet ready voor gebruik is slaat dan ook nergens op als argument, de voorbeelden die je noemt ontwikkelen zelf apps voor glass: de uiteindelijke toepassing is waar het om gaat, glass en de apps zijn de producten. Of noem je een hamer, of een ei ook niet ready voor gebruik?
Ik heb het niet over degene die een glass kopen; schaf hem zelf ook misschien wel aan! Lijkt me vet :) Maar ik verwacht er zakelijk geen profijt van te hebben; het gaat me juist veel tijd (en geld) kosten, maar dat vind ik gewoon leuk. Zie het als een dure hobbie. En, ik doe dat zonder duur IT bureau ;)

Het gaat me hier om de IT Consultants die veel organisaties niet-uitgewerkte/bewezen oplossingen 'verkopen' op basis van buzz-words; zonder dat de klant echt weet wat hij koopt. Behalve 'coolness' voor de baas. Want, de apps zijn er nog niet voor de Oculus met voetbal, en draadloos op het veld via een trage processor op een lage resolutie in m'n rechterbovenhoek spraakgestuurd een stukje van de wedstrijd terug kijken? Ik zie nog wel wat punten waarbij ik denk: dat wil ik nog wel eens in de praktijk zien VOOR ik het zelf laat ontwikkelen :)

Met betrekking tot de voorbeelden die je noemt ben ik zeer benieuwd naar wat het daadwerkelijk oplevert t.o.v. de investering. Bijvoorbeeld de scholen: ik denk dat ik als school met 1.500 per brilletje (los van de 10-100.000den euro's voor eventuele software ontwikkeling (early adaptors!)), dat geld beter kan besteden. En in het ziekenhuis mag ik toch hopen dat er niet geexperimenteerd wordt, maar er bestaande oplossingen gekocht worden.

Kortom: het gaat hier niet om de aanschaf van de devices, dat zijn peanuts vergeleken met de werkelijke kosten van het project, terwijl de return of investment is vrij onzeker zijn. Toch zie ik met name bij de publieksgeld-achtige-instellingen dit soort investeringen steeds vaker. Leuk voor de IT bureau's, maar eigenlijk niet heel verstandig :)
Het lukt bedrijven toch altijd weer om onwetenden met hippe termen te overtuigen om veel geld te investeren in iets wat nog niet ready is voor gebruik.
Geld gaat toch met schuiten vol naar spelers, trainers en stadions. Wat kan een paar brilletjes dan nog kosten .. ?
Google glass is 2D Oculus rift is 3D. Ik vraag me af hoe ze de beelden gaan manipuleren om een goede herbeleving te maken.
Volgens mij ben je in de waan dat ze het met de ene gaan opnemen om op de andere af te spelen, maar zo lees ik het helemaal niet...

Ze gaan het wel opnemen en analyseren met Google Glass...
En ze gaan een soort trainingsprogramma ala Fifa/PES gebruiken op de Oculus Rift...

Ten minste dat is wat ik er uit haal, maar ze gebruiken zoals ik het lees dus niet de output van de ene als input van de andere...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 mei 2014 15:04]

Een 3d voetbalspel dus?

Ik ook, ik ook, ik ook!
Zo'n 3d voetbalspel kun je al lang kopen ;)
Jaja. Maar daar word je moe van :P
https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Glass

Nee dus. Ik dacht al dat je fout was, maar even opgezocht en hij heeft absoluut gewoon 1 camera. Waar je die fabel vandaan haalt is me een mysterie.

Daarbij is Google Glass amper 720p video. Voldoende voor even snel iets op te nemen en het moment vast te leggen, maar niet voldoende om een goede ervaring te hebben in een VR omgeving.

[Reactie gewijzigd door kiang op 7 mei 2014 16:46]

Idd, en Google Glass heeft ook een hele beperkte opslag die niet uitbreidbaar is.
en jij, julie denken dat de ontwerpers van deze test daar niet over hebben nagedacht?
Vast niet, blijkt vaak genoeg zo te zijn, ze smijten gewoon te veel met geld en daarna piepen ze dat geld op is.
Heb ik ooit gezegd dat ik alles weet? Nee.
Uuuhm. Waar zie jij de tweede camera dan? Ik zie op alle foto's maar één camera.
Voor videogames zoals Counterstrike werkt het "herbeleven" van situaties heel goed, dus wie weet is dit wel de nieuwe revolutionaire trainingstechniek die we nodig hebben.
Daarin lijk het herbeleven veel op de gamereality die tijdens het gamen ook gewoon achter zijn computer zit te kijken naar een beeldscherm
Bij oculus rift beweegt de speler totaal niet zoals hij in het echt gedaan zou hebben en is de realiteit ver te zoeken.
Dan zou ik ineens "geschikt" zijn voor bijv. de landmacht :+
Klinkt zo ontzettend vet. Maar dan lees je dit:

"Trainer Louis van Gaal zal samen met de trainingsstaf de Google Glass-wearable gaan gebruiken tijdens de trainingsstage in Hoenderloo. Via een statistieken-app kunnen gegevens over spelers en teams opgevraagd worden. Een andere applicatie biedt de mogelijkheid om eerder geschoten videobeelden tijdens de training direct terug te bekijken."

Dus de voetballers gaan de google glass niet dragen. Dus krijg je dan niet nog steeds hetzelfde perspectief dat ze nu krijgen alleen dan met normale camera's toch? En tja... statistieken dat is al oud neem ik aan. We mogen anno 2014 toch wel aannemen dat in het voetbal wel enige vorm van gegevens over de spelers worden bijgehouden. Desnoods laat je een paar hardcore fans die gegevens verzamelen tijdens trainingen. Zelfs bij amateur clubs zie je mensen streepjes zetten voor balverlies, pasen, schoten, etc.

Dat Oculus is overigens wel vet, ik denk dat inzicht in het spel en dat in een seconde herkennen en juist reageren voor getalenteerde voetballers wel aan te leren is.
Streepjes voor pasen?

2 per jaar dus neem ik aan?

8)7 :X

[Reactie gewijzigd door noobz op 7 mei 2014 15:41]

Als de spelers google glass zouden dragen, zou het wel een heel duur grapje worden;
ff balletje verkeerd koppen en je google glass breekt af in je oog. :+
Wat is de prijs van één google glass t.o.v. wat een training/wedstrijd per speler kost?

Ik weet het niet maar ik verwacht dat dat verwaarloosbaar klein is. Kosten GG/Kosten Spelen =< heel veel
Het ging mij meer om de onnodige blessure bij de speler...
Ik vind het niet slim om dit soort zaken nu uit te proberen.
Zo'n Google glass is onnodig complex en gebruik leidt af als je een spel moet volgen
Spelersstatistieken en video's kun je ook op een tablet bekijken en dan kun je ze ook makkelijker delen met andere coaches of spelers.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 7 mei 2014 15:03]

En waarom zou het delen via Glass niet makkelijk zijn?

Ben benieuwd of Nederland hiermee punten kan pakken :D
Omdat je maar met 1 persoon naar een glass kijkt.
Een tablet kan een assistent coach makkelijk gebruiken om gegevens of videobeelden op te zoeken en die dan op de tablet te tonen aan de hoofdcoach bijvoorbeeld. Met een glass is dat niet praktisch
Dus met 11 man om één tablet gaan staan?

Maar neem aan dat de assistent coach deze gegevens gebruikt om de spelers aan te sturen, deze zullen daarvoor echt geen statistieken/data voor nodig hebben. En daardoor zal glass wel voldoen.
Hoezo 11 man. Het gaat niet om de spelers maar om de coaches.
Er staat duidelijk in de tekst dat de coach EN trainingstaf met Google Glass gaan werken. Dus iedereen kan de statistieken en informatie terugzien. Voor spelers is dit niet direct relevant lijkt mij.
Er staat duidelijk in de tekst dat de coach EN trainingstaf met Google Glass gaan werken
Ik zie nergens staan in de tekst dat de spelers met google glass gaan werken.
Zou ook onzin zijn en kunnen leiden tot meer blessures.

Er staat wel duidelijk:
Trainer Louis van Gaal zal samen met de trainingsstaf de Google Glass-wearable gaan gebruiken tijdens de trainingsstage in Hoenderloo.
Nu nog wachten op de PoV van de speler zelf. Kunnen we thuis op de bank meekijken met de Oculus naar Nederland - Duitsland.
Ik ben benieuwd of een Google Glass beter werkt dan een tablet op de schoot voor statistieken. Je hoeft natuurlijk je blik niet van het veld af te halen, maar een swipe is ook niet de moeite.

[Reactie gewijzigd door Fruitschaal op 7 mei 2014 15:03]

Anoniem: 331537
@Fruitschaal7 mei 2014 19:59
Kunnen we thuis op de bank meekijken met de Oculus naar Nederland - Duitsland.
Handig als je graag misselijk wordt.
Wordt wel een duur grapje als je een bal in het gezicht krijgt ... boem 1500$ naar de knoppen :). GoPro heeft ook al dergelijke filmpjes gemaakt met Manchester City, zie http://www.youtube.com/watch?v=UdZy9IEds6M . Best leuk maar zeker niet voor een hele match te kijken.

Ik zie het nog wel gebeuren in de verre toekomst dat elke speler een dergelijke camera op zich heeft en dat je van thuis uit interactief kan switchen tussen de POV van alle spelers. Wat waarschijnlijk vroeger beschikbaar zal zijn is een match live volgen met de OR vanuit een POV in de tribune, zodat het lijkt alsof je zelf in het stadion zit.
Afgelopen weekend gebruikte de technische staf van Valencia in de wedstrijd tegen Real Madrid ook al Google glass. In het begin zag je dat sommige mensen er door werden afgeleid: iedereen wilde even de Google glass op hebben en de eerste 5 minuten van de wedstrijd stonden daar in het teken van het doorgeven van 'het speeltje'. Daarna gaf de camera ze geen aandacht meer dus neem ik aan dat het weer rustig was op de bank. Lijkt me een handige toevoeging voor een trainer, je kan je ogen op het spel gericht houden en tegelijkertijd informatie raadplegen. Verzorgers kunnen de camera aanzetten waardoor de trainer mee kan kijken en kan zien hoe de spelers er aan toe is (in plaats van die ouderwetse portofoons die je nu nog ziet) en vast nog wat andere toepassingen. Geen revolutie maar vast een leuke toevoeging.

Zo'n Oculus Rift lijkt me erg handig voor doelmannen die zich voorbereiden voor een strafschoppenserie. Nu zie je ze wel eens op de grond liggen met hun ogen dicht terwijl ze zich in proberen te beelden hoe de spelers van de tegenstander zullen schieten, daar kan je nu dus dit voor inzetten.
Ik moest meteen hieraan denken: https://www.youtube.com/watch?v=_fNp37zFn9Q

Maar als ze op een stoel blijven zitten kijken, dan maakt het weinig uit :P
Waarom NL elftal? Andere nationale elftallen ook?

Experimentje van de grote bedrijven, en uiteraard werkt NL daar aan mee.
Klasse...

Of iets om over na te denken.

Ik hoop niet dat de spelers er teveel door afgeleid zullen zijn, als ze weer aan een match beginnen.
Gaan ze ineens aan die spelsessie van gisteravond denken. :S

[Reactie gewijzigd door HMC op 7 mei 2014 16:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee