Opensourceproject laat gebruikers Google Glass met gedachten besturen

Het Engelse bedrijf This Place heeft een commercieel verkrijgbare hersensensor dusdanig aangepast, dat gebruikers ervan er hun Google Glass mee kunnen besturen. Gebruikers hoeven met de sensor alleen te denken aan bepaalde taken om deze uit te laten voeren.

MindRDR is een opensourceproject dat gebruikmaakt van de MindWave Mobile-headset van NeuroSky. De MindWave Mobile kan de hersenactiviteit van gebruikers meten tijdens activiteiten als rekenen, studeren en het herkennen van patronen. Het maakt hiervoor gebruik van elektro-encefalografie om de frequentie van hersengolven te meten, om zo een beeld te creëren van de activiteiten van de hersenen.

Voor het MindRDR-project hebben de ontwikkelaars de sensor dusdanig aangepast dat wanneer hij gebruikt wordt in combinatie met een Google Glass, gebruikers slechts 'Ok Google' hoeven te denken. Met de huidige versie, die te downloaden is vanaf Github, kunnen gebruikers hierna alleen foto's maken en deze delen op sociale media. Om een foto te maken, zouden gebruikers enige tijd alleen maar hoeven te denken dat zij een foto willen maken.

Daarbij verschijnt er een horizontale witte lijn in het beeld die zich geleidelijk naar de bovenkant van het scherm verplaatst. Zodra de lijn de bovenkant van het scherm heeft bereikt, neemt de Glass-bril een foto. Het delen van een foto werkt nagenoeg hetzelfde. Gebruikers moeten denken dat zij een foto willen delen en er zal opnieuw een horizontale witte lijn in beeld verschijnen die geleidelijk naar de bovenkant van het scherm gaat. Zodra de lijn de bovenkant van het scherm heeft bereikt, wordt de foto gedeeld.

MindRDR is een opensourceproject omdat de ontwikkelaars hopen dat anderen meer mogelijkheden voor de hersensensor gaan ontwikkelen. De sensor die nu wordt gebruikt kan vier verschillende prikkels afkomstig uit het menselijk brein detecteren. In de toekomst hopen de ontwikkelaars dit te verhogen naar achttien.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Taco Blauw

Stagiair

10-07-2014 • 10:58

76 Linkedin

Reacties (76)

Wijzig sortering
Mijn eerste gevoel is: Is dit echt?

Bizar dat dit al kan! Het is wel weer een echte stap verder. Hoe lang is het nu nog wachten op bellen door te denken aan iemand? WOW! :o
Ja dit is echt. Maar ik gok niet zoals je denkt. Je moet bij de huidige technieken van te voren de commando's inprogrammeren. Dus je hebt een bepaalde gedachte en koppelt daar een actie aan. Echter weet de computer niet wát die gedachte is.

Maar ook daar zijn ze mee bezig. Zo zijn er al experimenten die zien wat jij ziet, puur door te kijken naar de resultaten van je hersenen. De resolutie is misschien nog laag, maar het is al enorm knap dat ze zover zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=nsjDnYxJ0bo#t=16

https://www.youtube.com/watch?v=KMA23JJ1M1o
(Linksboven is de clip die aan de ogen werdt getoond. Daaronder staan 3 sessies met training tussendoor. Het meest linkste beeld is wat is opgebouwd puur op basis van de informatie die de visual cortex vrijgeeft, en dan door het algorithm van de wetenschappers. De beelden rechts daarvan zijn de clips waarvan de computer denkt, dit zou het wel eens kunnen zijn)

Met veel training en verbetering zouden we zo technisch gezien onze dromen kunnen gaan opnemen. Het is al bewezen dat de virtual cortex in werking is tijdens het dromen.

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 10 juli 2014 14:12]

Wat een gave techniek!

Ik kan me zo voorstellen dat als je bovenstaande experimenten combineert met het verzamelen van gedachtepatronen in een grote database met behulp van de headset waar het artikel over gaat dat er uiteindelijk meer mogelijk zal zijn dan alleen vooraf geprogrammeerde commando's.

Ik zie het al helemaal voor me dat je even ergens aan denkt en dan in één keer een gerelateerde google ad op je bril te zien krijgt.

Of dat bijv. een NSA "inbreekt" in je gedachten om je te kunnen monitoren. In eerste instantie gedachtepatronen vastleggen i.c.m. bijv. conversaties of handelingen en na genoeg data verzameld te hebben puur op basis van patronen kunnen reproduceren wat iemand denkt. Lijken me geen onmogelijkheden als ik bovenstaande filmpjes zo bekijk.
Virtual? Ik denk visual cortext? 8)7

-- EDIT --
Cortext = Context + Cortex 8)7

[Reactie gewijzigd door DeBierVampier op 10 juli 2014 12:44]

Kan reeds een tijdje. Het toestel meet hersenactiviteit en die moet specifiek genoeg zijn om een keuze te maken. Er zijn al enkele vliegbare drones met behulp van hersenactiviteit ... (speelgoed)

De technologie erachter is simpel genoeg... Denken aan een kleurenpalet (creatief) of aan een complexe wiskundige berekening is genoeg om verschillende hersendelen te activeren, en op die manier de keuze tussen link of rechts te bepalen... de rest is finetuning en trainen van je denken... Maar of het echt handig of functioneel is, ik betwijfel het!

Opzich map je een differentieel groot genoeg gedachte naar een beperkte functie van het toestel.

Het zou ook best vervelend zijn als bij het denken aan iemand bellen de telefoon al direct aangaat ... zelfde met foto.

[Reactie gewijzigd door svennd op 10 juli 2014 11:15]

Je kalibreert het toestel op de geoefende gedachten. Het reageert niet op zomaar elke gedachte. De gedachte 'ik zou eigenlijk x moeten bellen' en de daadwerkelijke -actie- denken zijn verschillende hersengolven.
Het zou ook best vervelend zijn als bij het denken aan iemand bellen de telefoon al direct aangaat ... zelfde met foto.
Daarom ook de "witte lijn". Dat is denk ik een drempelwaarde die je moet halen voordat het apparaat daadwerkelijk iets doet.
Dit is inderdaad wel een hele gave techniek. Ik heb al een keer een gamecontroller gehad die je met je gedachten kon besturen. Maar dat was nou ook niet bepaald heel erg makkelijk (zeker niet als je alle kanten op kan bewegen). Maar de mogelijkheid is er zeker wel.
Ik quote een oude post over Glass van me zelf nog eens hier onder, want ik ben heel erg huiverig, over hoe deze op zich hele mooie techniek, ook door mensen met minder goede bedoelingen gebruikt kan worden, en dit is letterlijk de Rosetta Stone die alle technisch samen bind.

En als het mogelijk is, zijn er altijd genoeg mensen zonder geweten, die het toepassen in de praktijk om als Pyranha's op onwetende slachtoffers ze van zoveel mogelijk geld af te ronselen.

player-x in 'nieuws: Google weert gezichtsherkenning van Google Glass voorlopig'
"De positieve aspecten van deze tech zijn er zeker wel, en ik kan me er best een heel stel voorstellen, maar er is ook een grote negatieve kant.

Stel je loopt op straat en je word herkent via de ingebouwde camera, in een gezichtsherkenningsdatabase door iemand die Glass (of vergelijkbaars) draagt.

Dit is een verkoper van een bedrijf die toegang heeft tot een zee van privé informatie, en al van af het eerste moment heb je een achterstand, als je op persoonlijke titel word aangesproken, waar je vroeg had gezegd sorry geen interesse.

Want als het thuis aan de deur gebeurd, kan je gemakkelijk een smoes kan verzinnen (ben aan het koken of zo) om de deur dicht te doen, op straat is dat lastiger, zeker als je fatsoenlijk ben opgevoed, en niet heb geleerd om bot/direct te zijn.

Daarna proberen ze je bv een spaarpolis voor kinderen aan te smeren, om dat je net een kleine hebt gehad, ze weten dat, omdat je supermarkt jouw aankopen via de klantenpas registreert en die gegevens door verkoopt, en ze zien nu dat je nu op eens luiers koopt.

Hoe moet je daar tegen verweren, als de andere partij alle informatie heeft, en weet en getraind is in hoe en waar ze op de beste manier op je gevoelens in kunnen spellen, als ze via informatie uit verschillende data base al die informatie rechtstreeks kunnen oproepen, zonder dat je het echt in de gaten heb.

En dat is simpel te doen door twee bestaande technieken samen te voegen, zo iets als Glass en een neural interface verwerkt in een baseball kap of zo, een of twee dagen oefenen is genoeg om door via een vraag en antwoord systeem, door een data base menu te kunnen scrollen, net zo als telemarketers dat doen, alleen is het nu nog moeilijker om van die mensen weg te komen, daar er een enorm verschil is tussen de telefoon ophangen, en iemand die voor je staat en je persoonlijk te word staat.

Daarnaast kunnen er extra programma's gebruikt worden die micro bewegingen en fysieke reacties meet, dat kan niet alleen gebruikt worden om te herkennen of iemand liegt, maar ook of ze positief zijn.

Dat systeem zou zelfs aan de hand van de lichaamstaal en micro reacties, adviezen kunnen geven welke volgende vraag men zou kunnen/moeten stellen.

En groot hoeft een dergelijk systeem niet meer te zijn, je kan een dergelijk systeem al gemakkelijk aan een riem op je rug hangen.

Persoonlijk zou ik dergelijke technieken nog wel herkennen, want ik zou zeker niet met een onbekend iemand die op straat me aanspreekt met mijn naam, of zelf maar iets als Glass gebruik, om mij wat aan te smeren, veder in gesprek gaan.

Er zijn die me paranoïde noemen, of denken dat het allemaal niet zo een vaart zal lopen, of zelfs dat men niet moet stoppen om na te denken wat de techniek voor ons betekend en dat ontwikkeling van techniek voorrang heeft, maar ik denk, Is het niet eens tijd voor een artikel over Google Glass mogelijke ''dark side'' [forum], en we de mogelijke negatieve kant van de techniek eens goed bekijken en er over nadenken en of er grenzen moeten zijn."

[Reactie gewijzigd door player-x op 10 juli 2014 14:26]

Ik weet niet waarom mensen altijd smoesjes moeten verzinnen als iemand ze iets aan komt smeren. Dat heeft niet zo veel met Google Glass of iets dergelijks te vragen, maar met het feit dat mensen blijkbaar vinden dat ze een verkoper moeten helpen door iets te kopen. Je kan ook prima zonder bot te zijn zeggen dat je ongeacht dat de verkoper verkoopt geen interesse hebt, niks gaat kopen, en ook geen behoefte hebt om een verhaal aan te horen. Dat kan prima zonder bot te zijn.
Jij hebt dan blijkbaar nog nooit een straat verkoper gezien die iets wil verkopen aan iemand die te vriendelijk is, en wat dat betreft niet sterk in zijn/haar schoenen staat.

Als die bloed ruiken zijn dergelijke verkopers bijna niet meer te stoppen, en als ze hun handen op dergelijke techniek kunnen leggen zijn ze gewoon echt on stop baar.

Jij en ik zijn het wel gewend, maar heb een vriend die naar een klein dorpje in Drenthe is verhuist, waar de fietsenmaker die 5 euro onderdeeltje niet heeft, eerst naar zijn collega belt of die je kan helpen, en dan naar zijn computer gaat, om een kaartje uit te printen hoe je er kan komen.

Mensen die uit zo een omgeving komen, waar persoonlijke interactie met de hele omgeving heel normaal is, zijn gewoon niet opgewassen tegen dergelijke technieken.

En wat jij als als netjes afwimpelen zou omschrijven, wat het ook zeker is, is voor hun gewoon heel bot gedrag, en gewoon botweg zeggen sorry heb nu geen tijd, is in dergelijke plaatsen gewoon ondenkbaar.

En om eerlijk te zijn, is het leven in dergelijke omgevingen een stuk prettiger dan het botte en snelle leven van het stads leven, is ook een van de reden dat ik naar het vriendelijke Noorwegen ben verhuist ipv andersom, en mijn vriendin niet naar Naar Nederland is verhuist.
Noorwegen lijkt me vrij tof om te wonen, als mijn vriendin daar vandaan kwam was ik ook vertrokken. (Maar ze komt gewoon uit Nederland, niks aan te doen :p )

Maar er zijn inderdaad altijd wel mensen die die verkooptechnieken niet tegen kunnen gaan, en dan is dit soort technologie alleen maar een katalysator voor dat soort problemen. Helaas is dit niet aan de techonologiekant op te lossen en zal het vanaf de mensenkant gedaan moeten worden. Kleine geïsoleerde gebieden waarbij mensen normaal met elkaar omgaan zijn fijn, maar vroeg of laat kom je altijd wel met de rest van de wereld in contact en dan heb je een probleem.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 10 juli 2014 15:19]

Nee je ziet het geheel fout, moeten we dergelijke technieken maar gewoon toestaan, en de wereld nog onpersoonlijker en zorgen dat mensen nog wantrouwiger worden, want de techniek en winst gejacht gaat voor de menselijkheid.

Of zou het niet eens tijd zijn en zeggen, ''STOP, dit is ver genoeg, we moeten de controle over ons eigen leven weer in eigen handen nemen".
Door nu ipv nu eens een keer niet voor 'Politiek der Voldongen Feiten' te staan, en proactief nu al gaan kijken, wat en waar we naar toe willen met de techniek.

Mijn eerste PC was een ZX81 met 1KB geheugen, en heb sindsdien me zeer geïnteresseerd in computers, een je kan me een oude lul noemen, wat ik onderhand waarschijnlijk ook ben in de ogen van vele jongeren, maar ik zie iig imho dat vooral tegenwoordig veel van de computer Progress, nou niet echt een Progress is voor de mensheid en samenleving.
Dat klopt zeker, maar dat is voornamelijk om dat een kleine groep mensen kennis heeft en de rest niet en het ook niet wil hebben, maar de producten van de eerste groep wel heel graag wil gebruiken.

Daarnaast is het type mens dat de technologie misbruikt nou ook niet bepaald het type dat de kennis heeft om het zelf te realiseren. Het is uiteindelijk ook gewoon een gebruiker.

Dat leidt tot het volgende: de mensen die technologie realiseren of de kennis hebben om dat te doen werden en worden altijd beperkt en beheerd door mensen die er vooral geld of macht aan willen winnen, en de rest van de mensen willen er zo min mogelijk mee te maken hebben. En dat is nu ook al een beetje waar we mee bezig zijn.

Kijk daarnaast eens naar onderwijs, het is niet alsof er de laatste 20 jaar daadwerkelijk iets geleerd wordt over technologie. Op z'n best krijg of kreeg (dat is tegenwoordig al niet eens meer zo dacht ik) je wat geleerd over basale electronica en logische poorten, en soms had je nog een paar lesjes over word, excel en access (want oh, daar heb je zo veel aan). We zijn met z'n allen bezig regeltjes te maken over technologie die we niet kennen en negeren de manier waarop het gecreëerd en beheerd wordt. Dat leidt automatisch tot problemen zoals we nu kunnen zien.
worden altijd beperkt en beheerd door mensen die er vooral geld of macht aan willen winnen
Zoals je zegt niet bepaald hoogstaande idealen als drive voor technologische ontwikkelingen. Ik ben er zelf ook niet zo positief over of al deze ontwikkelingen netto iets opleveren dat wij mensen als vooruitgang kunnen kenschetsen. Toch heb ik denk ik nog liever ontwikkelingen met de bovenstaande drives dan ontwikkelingen gedreven door ideologie, geloof of idealisme. Het risico op ontwrichtende effecten is bij deze laatste groep groter. Onze geschiedenis heeft ons dat wel geleerd.

Helaas is het stopteken van player-x een illusie. De technologie is slechts een spiegel van onszelf. Dit maakt technologie tegenhouden, hoe juist een motivatie ook kan zijn, tot symptoombestrijding. Een pragmatischer houding voor onze samenleving is denk ik adapteren en inbedden. Dat dit met groeistuipen gepaard gaat is onvermijdelijk. Ten aanzien van dit is de angst van player-x een terechte.

Deze mind control spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar maatschappelijk is door de bescheiden mogelijkheden het effect nog beperkt. Eenvoudige commando's zijn nu ook al mogelijk met de bril. De impact van het beschikbaar komen van Google Glass zelf was groter. Niet om te bagatelliseren, want menselijke hersenen direct interfacen met computer intelligentie en geheugen (even doordenkend) kan wel degelijk een verschil in kansen betekenen voor mensen, een tweedeling. Een vorm van maatschappelijk inbedden is zorgen dat de toegang op dergelijke interfaces niet tot een kleine minderheid van de bevolking beperkt blijft.
Ja, het is genoeg geweest! Die microchip heeft ons alleen maar eenzaamheid en ongeluk gebracht! Vroeger was alles beter!
Kom op, het is inderdaad oude mannenpraat om technologie de schuld te geven van wat ermee gedaan wordt. Je probleem is terecht, maar je wijst naar de verkeerde oorzaak.
Je moet niet mijn worden verdraaien, wat ik zeg is dat we eens wat vaker stil moeten staan met watt we willen.

Ik zie best wel de voordelen in van systemen en diensten als Watson, Glass, Facebook, WathsApp en dergelijke, ik verwelkom ze zelfs.

Als er morgen bv een commerciële brein computer interface op de markt komt zal ik tot de eerste groep behoren die er best wel een ingeplant wil hebben.

Maar ik zit iig niet te wachten op de boven geschreven scenario, en vind dat de de samenleving eens wat vaker stil moet staan met wat we wel en niet willen, en het iig niet alleen over moeten laten aan grote multinationals die winst op de eerste plaats zetten, in plaats van zich afvragen of wat ze doen wenselijk is of niet.

Want wat ik wel wil, is dat mensen weer meer controle krijgen over wat er met hun gegevens gebeurd, het vrije verhandelen van MIJN persoonlijke gegevens moet imho nog veel meer aan banden worden gelegd.

Want ik zit er niet te wachten op dat mijn verzekeringsmaatschappij mijn premie gaat berekenen op basis van mijn digitale online gegevens, ipv hun eigen traditionele bronnen.

Ik wil niet de vooruitgang stoppen, ik iig persoonlijk denk alleen dat we eens ons wat meer moeten afvragen wat we wel en niet willen, en bedrijven wat meer aan de morele ketting leggen ipv hun gewoon hun gang te laten gaan.

Want naast al dat mooie dat die nieuwe techniek ons elke keer belooft, zit er ook steeds een duistere kant aan, het is ook niet voor niks dat vooral Facebook een slechte naam heeft tegenwoordig.

Maar ook bv de overgang van contant geld naar digitaal betalingen zitten ook behoorlijke nadelen aan.

Want ben wel behoorlijk zat van het roomser dan de kerk gedrag van financiële bedrijven, want de winstmarges die ze bij verrekkingen innen is al absurd, en nu gaan ze ook nog eens bepalen wat ik wel of niet mag doen, met mijn geld! |:(

Voorbeelden 1 2 3 4 5 6, ik wil ook weer gewoon eigen baas worden over mijn eigen geld, en niet afhankelijk zijn vaan de zogenaamde hypocriete financiële bedrijven.

Maak daarom al lang geen gebruik meer van PayPal, en ggebruik zoveel ogelijk mijn bankpas ipv mijn creditkaart.
En ziet steeds maar weer nieuw bewijs van de noodzaak van het nieuwe digitale contant geld, BitCoins of vergelijkbaar alternatief, en hoop dat die misschien zelfs wel een groot deel van het traditionele bank systeem over gaat nemen. :+

Dus om het heel kort samen te vatten vooruitgang goed, vooruitgang onder de controle van moreel loze multinationals is imho een stuk minder goed.

Maar je hebt vast gelijk, want het hebben van een morele kompas is niet echt meer van deze tijd.

[Reactie gewijzigd door player-x op 10 juli 2014 19:36]

Dit is vooralsnog éénrichtingsverkeer. De navolgende link geeft aan waar onderzoekers mee bezig zijn voor wat betreft tweerichtingsverkeer:
http://www.technologyrevi...aces-to-control-feelings/
*mompelt iets over privacy* :)

Zo kun je dus ongemerkt allerlei foto's maken Google Glass.. volgens mij was privacy juist de reden dat je het hard op moest zeggen?

[Reactie gewijzigd door proditaki op 10 juli 2014 11:12]

Ik zou er niet aan moeten denken als een project als dit closed source zou zijn :P

Met backdoors naar je gedachten :P

Even daargelaten dat dit ook backdoors kan bevatten
Je kunt niet vanaf signaal(3) -> gedachte gaan. Enkel gedachte(0-x) -> signaal. Dus spijtig je zult als hacker nog niet kunnen te weten komen wat vrouwen nu echt denken ...
Maar je kan toch ook hersensignalen oppikken, opslaan, versturen en processen? Hoe zijn ze er anders achtergekomen welke signalen ze moeten interpreteren?

Als je de hersensignalen eenmaal in data hebt omgezet heb je alle tijd om uit te zoeken waar mevrouw X aan denkt de hele dag.

[Reactie gewijzigd door noobz op 11 juli 2014 12:20]

Klopt, maar de resolutie en diepte van die signalen zijn niet sterk genoeg, alsook zijn onze hersenen van iedereen erg verschillend.
Ja want met open source verhinder je dat kwaadwilligen ... oh wacht!
Ik ben van mening dat producten als Google Glass pas echt succesvol worden wanneer een goede gedachtenbesturing tot de mogelijkheden behoort. Stembesturing is nu eenmaal verre van ideaal, aangezien iedereen mee kan luisteren, iets dat de meesten niet snel zouden willen. Dit is een mooie vooruitgang en wellicht dat we over 5-10 jaar deze vorm van besturen als normaal gaan beschouwen (met wat geluk eerder).

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 10 juli 2014 11:03]

Maar ook wel griezelig. Want wat houd iemand dan tegen om dat op afstand te doen. En als je dan een mooie dame (om nog maar iets vrij onschuldigs te noemen) ziet dat je dan een klap van de dame of je vriendin krijgt.
Het gaat om sensoren welke direct op je hoofd liggen. Op afstand is niet mogelijk en niet praktisch, aangezien a) de kracht van hersengolven beperkt is uit te lezen buiten de schedel en b) je een gigantisch ruisprobleem hebt als dit wel mogelijk zou zijn.

Verder is het niet eng, buiten het feit om dat het je eigen gedachten blootstelt aan Google en men in theorie een hele enge gedachtedatabase op kan bouwen waarbij men precies kan zien wat iemand denkt op basis van datamining en het zodoende dus ook kan beïnvloeden doormiddel van massa-analyses.
men precies kan zien wat iemand denkt
Het apparaat registreert hersenactiviteit. Dat is iets heel anders dan het lezen van gedachten. Met de nodige training zou het uiteindelijk misschien kunnen achterhalen waar ik globaal mee bezig ben. Bijvoorbeeld of ik aan het rekenen ben of niet. Voor datamining zal er nog wel wat ontwikkeling nodig zijn denk ik.
In het begin is het aanleggen van een commando-database hartstikke handig en dat zou gedachtebesturing goed op weg helpen. Maar in de nabije toekomst, wanneer er meer gegevens kunnen worden uitgelezen, bijvoorbeeld emotionele aspecten, dan zal Google een gigantische database kunnen bouwen met bijzonder veel hersenactiviteitdatagegevens.

Zo zullen ze in een rap tempo een zeer accuraat beeld kunnen opbouwen van iemand zijn gemoedstoestand en op basis hier van op een bepaalde manier adverteren.
Ik denk dat het aanleggen van een 'commando database' onmogelijk is. Welke gebieden voor welke algemene activiteiten gebruikt worden is inmiddels redelijk in kaart gebracht. maar exacte locaties voor elk commando zullen per persoon verschillend zijn.

De gemoedstoestand is misschien wel mogelijk. Ik ben met je eens dat dat best eng zou zijn om in een depressieve toestand benaderd te worden voor een leuke parachute sprong om je op te beuren. :)

Maar goed, ik verwacht niet dat dit voor het brede publiek ooit voorbij het gadget niveau gaat komen. Dit soort technieken zijn naar mijn mening hooguit interessant in een nichemarkt.

Daarom verwacht ik ook niet dat het ooit een interessant gegeven wordt voor het adverteren.
Het zou fijn zijn als niet alles verbonden was met de Google server, dat weet ik wel.
Och, bij mij is bijna niets verbonden aan een Google server. Alleen mijn online leven voor een deel. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als real life. :)

En gelukkig dwingt niemand je om dit soort producten aan te schaffen. Ik zou er in elk geval niet dood mee gevonden willen worden.
Ik vind het gewoon heel erg cool, maarja, als dan alles langs Google gaat wordt het toch iets minder cool.
Maar wel als jij zo'n ding op hebt en iedereen anders ook en je kan dus de data uitlezen.

daarnaast wat zegt jou dat het systeem niet in de toekomst zo gericht kan worden dat het ook op afstand mogelijk is?
en je kan dus de data uitlezen
Dat is een vraag van apparaat beveiliging, niet van op afstand hersenactiviteit lezen.
daarnaast wat zegt jou...
Een apparaat wat op afstand hersenactiviteit kan lezen en analyseren zou een gigantische medische doorbraak betekenen. Het vervolgens zo klein kunnen maken, dat die dame en jouw vriendin het dagelijks mee willen slepen, zou denk ik een doorbraak in miniaturisering betekenen.

De kracht van hersengolven is volgens mij zo laag dat het buiten de schedel al snel onmeetbaar wordt tov. de overige ruis. Misschien zou je het actief kunnen meten, maar dat vraagt weer veel energie.

Ik maak me er nog even geen zorgen over.

* Ik weet wel dat ik niet gezien zou willen worden met die hele hardwarewinkel op mijn hoofd.
Een combinatie met oog-denk vermogen zie ik meer zitten, waar je ogen muis zijn, en je gedachten de klik. Realistischer en minder hard voor de hersenen ook. Want jeezus als je moet plassen en nog steeds geconcentreerd moet denken ...
Dat is wel verrekte handig als je foto wilt maken!
Anderszijds is het juist weer stom. Stiekem foto's maken is nu toch weer mogelijk.
"Stiekem foto's maken."
Heb je de video wel gezien? Het "mind reader" gedeelte is een gevaarte tot en met. Iedereen kan je van ver af al zien.
Je hebt tegenwoordig in zonnebrillen camera's die video beelden streamen naar je mobiel in de broekzak. Dat is daadwerkelijk stiekem, maar dit?
Nee.

Ontopic:
Is het awesome dat het met gedachten kan? JA, dat absoluut zeker.
Dit ziet er eerder uit als een prototype wat over 20 jaar in elke wearable headdevice kan zitten.

Nerdtopic:
In Star Trek Voyager werd Neuro interface pas in de toekomst van Star Trek toegepast. Toegegeven, Dat was een chip IN het brein. Maar het leuke is dat die toekomst misschien niet eens zo ver ligt~ _/-\o_

Edit: 2x hetzelfde woord in de zin weggehaalt~

[Reactie gewijzigd door Lightmanone1984 op 10 juli 2014 12:46]

Maarja. Hoe weet je nou of iemand precies op dat moment een foto maakt dan?
Die persoon loop de hele dag met zo'n ding op zijn hoofd he...

+ Over 5 jaar worden deze gevaartes ook weer kleinere gevaartes he ;)
De lage accuracy komt mede doordat er door een boel weefsel heen gemeten dient te worden. Ik herriner mij een project waarbij een aapje zichzelf een pinda voede door middel van een robotarm. Deze aap had de sensoren direct op de hersenen zitten waardoor er veel duidelijker onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende signalen.
Dus, ik hoef maar aan mooie dames te kijken, of er worden al "plaatjes" getoond van mooie dames? ;)

Interessant. :9
Eh ja.. .een sensor voor wanneer de gemiddelde man aan vrouwen denkt... Het symbool in een elektrisch diagram voor deze sensor bestaat al --------

Maar dat is gewoon een draadge dat ALTIJD een signaal zal doorgeven?

Inderdaad.
Ik moest glimlachen.
Dat kan ook met je ogen dicht ;)
Leuk gevonden! Maar ik verwacht toch dat je de $130 versie nodig hebt, de andere werkt volgens de beschrijving niet samen met mobile devices. Maar nog steeds niet duur!
Zou je ook automatisch korting krijgen als je denkt dat dit te veel is?
"Hey jij, Ja jij googleglass-drager, niet denken aan safe-search-off en foto's van vieze dingen!".

Should be fun.
Zo werkt het dus niet, je moet eerst bepaalde gedachten inprogrammeren voor een bepaalde actie. Voor zover ik begrijp kun je dus heel hard aan een varken denken en dat hij dan je schoonmoeder gaat bellen bijvoorbeeld ;)
Handig foto's nemen zonder te praten.
Daar hebben ze al een tijdje gewoon een knop voor :P
Op Google Glass?
Ja.
You can also use the camera button, located on the upper right of the frame above your right eye. Press it once briefly to take a picture at any time, whether the display is on or off.
Dat kan al jaren hoor. :)
Dat maakt de bril een stuk interessanter. Zeker als deze volledig op gedachten kan werken. Knappe ontwikkeling

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee