Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Google Glass

27-04-2013 • 08:00

43 Linkedin

Begin 2012 kwamen de eerste geruchten naar buiten; Google zou aan een bril werken met een camera en een ingebouwde display. Met de bril zouden mensen hun dagelijks leven kunnen vastleggen en de combinatie van camera en display zou allerlei vormen van augmented reality mogelijk maken. Sommige details die toen naar buiten kwamen, bleken later niet te kloppen. De bril lijkt bijvoorbeeld niet op een normale zonnebril, zoals toen beweerd werd, en augmented reality-toepassingen heeft Google nog niet getoond. De bril was echter wel degelijk echt.

Google heeft Project Glass, zoals het apparaat aanvankelijk genoemd werd, in de afgelopen paar jaar in het geheim ontwikkeld in zijn X-Lab, een ontwikkelingsafdeling waarin Google aan experimentele en futuristische technologie werkt. De medewerkers van X-Lab worden aangespoord om met de meest ondenkbare, onuitvoerbare en absurde ideeën op de proppen te komen. Van al die ideeën wordt uiteindelijk maar een klein aantal uitgewerkt. De twee bekendste zijn tot nu toe de driverless car en Glass.

Vorig jaar konden bezoekers van Googles I/O-beurs zich inschrijven om als eerste een exemplaar van Glass te bemachtigen, voor de niet misselijke prijs van 1500 dollar. Onlangs is Google begonnen met uitleveren van deze speciale 'Explorer'-editie. Eén van de mensen die een Explorer-editie heeft is de Amerikaan Robert Scoble, een voormalig Microsoft-evangelist die momenteel bij Rackspace werkt en ook bekend is als techblogger. Hij was onlangs in Amsterdam voor TheNextWeb Conference. Daar spraken we met hem over Glass en konden we de futuristische bril voor het eerst ook zelf proberen.

(We hadden de beelden die we zelf met Glass geschoten hebben graag in de video verwerkt, maar Robert moest meteen door naar een andere afspraak. Sindsdien is hij erg druk geweest waardoor hij nog geen tijd heeft gehad om de bestanden aan te leveren.)

Bij deze video hoort ook nog een geschreven artikel.

Reacties (43)

43
42
29
3
1
11
Wijzig sortering
Anoniem: 399807
27 april 2013 10:29
Wat me opvalt is dat terwijl hij de Glass loopt te testen hij iets zegt over privacy. Namelijk dat het niet zo is dat het slecht is voor de privacy, omdat hij met zijn hand op een knopje moet drukken en dat dat gebaar dus zichtbaar is. Maar ik zet mijn zonnebril ook wel eens recht en dus is dat gebaar helemaal geen signaal dat iemand een foto gaat maken. Het kan alles zijn. Misschien wil iemand even aan zijn slaap krabben, vanwege jeuk, of op het hoofd.

M.a.w., als je constant alert moet gaan zijn op gebaren richting het hoofd, dan lopen we allemaal straks gestrest rond. Zo'n gebaar valt niet op en wij filteren dergelijke lichaamsbeweging min of meer uit. We zien het wel, maar registeren het niet, want je kunt als mens gewoon niet elk gebaar dat iemand maakt bewust overwegen.

Dat geldt ook voor de hoofdbeweging omhoog. Ik doe dat ook wel eens, om mijn nek te strekken, of misschien kijk ik naar een vogel die me opvalt, of iets in de lucht dat even mijn aandacht trekt. En dus is ook hier het opvallende hoofdgebaar niet zo'n duidelijk signaal.

Verder is niet duidelijk of een handbeweging richting de Glass het ding aan- of uitzet. En dus wat moet je dan?

Dat geldt dan ook weer voor het praten tegen de Glass. Iemand die met een ander in gesprek is en ineens iemand min of meer registreert dat iemand in zichzelf loopt te praten is niet oplettend genoeg , doorgaans, om dan gealarmeerd te worden. Mensen lopen tegenwoordig wel vaker zo, omdat ze een oorstuk hebben of een microfoontje op de revers. In de toekomst moeten we dus nog alerter zijn op freaks die in zichzelf lopen te praten, omdat het gevolg kan zijn dat je gefilmd wordt (en twee minuten later bekeken wordt op Youtube.)

En terwijl hij dus meent dat de privacy niet in het geding is, vraagt hij de Glass wel een filmpje te maken terwijl hij naar de mensen kijkt die daar gewoon staan te praten. En zo te zien merken zij er niets van dat hij hen aan het filmen is.

Bovendien vraagt hij die mensen niet eerst. En dat kan ook niet, want dan moet hij iedereen daar eerst bij langs. Zelfs als je dat doet, dan is de opname niet spontaan meer, want mensen gaan zich of omdraaien, of lopen weg en gaan dus achter hem staan. Niet dat dat in principe veel zou helpen, als hij zich ineens omdraait dan wordt je alsnog gefilmd.

Dat hij daar, zo te zien, op de openbare weg filmt neemt niet weg dat die mensen wellicht niet gefilmd wensten te worden. In feite beseft hij niet echt wat hij aan het doen is. Dat kan zijn omdat hij een review aan het doen is, maar zo is iemand altijd wel met zichzelf bezig, of in zichzelf gekeerd.

Verder is hij aanwezig bij een zekere georganiseerde gebeurtenis. Dat betekent dat de organisatie bordjes moet plaatsen dat er gefilmd kan worden. Ik twijfel of de organisatie dat heeft gedaan, maar ik weet bijna zeker dat deze jongeheer niet zich vergewiste of hij opnamen mocht maken met de Glass, laat staan de beelden die door de cameraman werden gemaakt.

Het is interessant en leerzaam om te zien wat voor double think zich hier feitelijk afspeelt. Een review over de Glass, waar mensen terecht privacy problemen zien, waar de reviewer meldt dat privacy niet echt een gevaar loopt, terwijl hij binnen dezelfde minuut nog mogelijk de wettelijke regels schendt zowel met de Glass als de opname voor de review.

Hij zegt dat je niet kunt rondlopen en kunt spioneren. Maar de mensen die hij filmt die met elkaar staan te praten hadden toch echt niets in de gaten. En dat op een bijeenkomst waar het gaat over technologie. En dat maakt duidelijk dat je niet altijd op je hoede kunt zijn.

Ik vind het vrij asociaal dat mensen door anderen in feite in een bijzonder alert-status gedwongen worden, waarin ze constant zich bewust moeten zijn van camera's. En op deze gebeurtenis was maar één Glass aanwezig. Stel nu dat in de toekomst veel meer mensen zo';n ding ophebben. Al die hoofden scannen constant in het rond en dus is er er geen ontkomen aan, zeker niet op events zoals deze.

Ik meen dat het recht om vergeten te worden ernstig in het gedrang raakt. Het recht om anoniem op te gaan in de massa verdwijnt snel. Daarmee raakt de Glass ons indringend in onze psyche. Er is geen mogelijkheid meer om even je kont te krabben, of een bh recht te trekken. Of al die andere dingetjes die we normaliter even doen nadat we om ons heen kijken of we niet bekeken worden.

Dat wordt goed verwoord in 'Tom's DIner' van Suzanne Vega:

There's a woman
On the outside
Looking inside
Does she see me?

No she does not
Really see me
Cause she sees
Her own reflection

And I'm trying
Not to notice
That she's hitching
Up her skirt

And while she's
Straightening her stockings
Her hair
Has gotten wet

http://www.azlyrics.com/lyrics/suzannevega/tomsdiner.html

Dit stukje geeft eigenlijk aan dat er enige schaamte bestaat voor het observeren van anderen. Het is duidelijk dat de ik-persoon weerstand voelt om te kijken terwijl iemand anders dat niet ziet.

Die schaamte, die afkeer wordt geërodeerd met Glass en andere devices. Het punt hier is niet dat je je kont niet kunt krabben, dat we ons daarvoor moeten schamen, het punt van decorum is één ding, maar erger is dat een ander jouw moment van je kleding corrigeren zo prachtig vind dat het al snel op Youtube staat onder de titel 'Sexy Girl straightening her stockings'.

Of 'Sexy Bitch straightening stockings hitting filmer', wanneer ze merkt dat ze gefilmd wordt en met haar tas uithaalt naar de filmer.

Hoeveel hits zou dat halen?

Ik heb helemaal geen zin in die Glass en zoals alfredjodocus opmerkt, het zal zo maar kunnen dat er mensen in elkaar geslagen gaan worden vanwege slechts de dreiging van filmen. Gewoon het dragen is voor sommige mensen die ergens liever niet gezien worden al genoeg. Die rukken dat ding van je kop, stampen dat ding in mekaar en je krijgt een paar gratis klappen. Want die gozert stond daar op de uitkijk terwijl zijn maten aan het inbreken zijn.

Bedankt voor de review! En het illustreren van mijn kritiek op zo'n duidelijke wijze!
En dan heb je het nog niet gehad over de privacy implicaties van de Google Glass drager -zelf-.

Feitelijk zie ik dat toch als een door Google geïnstrumenteerde agent (in de betekenis van autonoom stuk software) dat de Google cloud van data voorziet. Google's core business is immers advertenties en marketing informatie verkopen aan derden. De Google glass datastream zal hier voor uitgenut worden.

De Google Glass drager is feitelijk een soort real world crawler vergelijkbaar met een web crawler. Alleen in de real world is geen robots.txt policy. Misschien dat er nog bordjes komen "Voor Google Glass dragers verboden" maar dat levert ook weer vervelende connotaties op...

Verder denk ik dat de huidige klungelige Google Glass bril slechts een voorbode is voor een optie bij de ooglaser kliniek een gratis Google Glass implementaat te nemen. Maar dat hoop ik niet meer mee te maken.
Wat me opvalt is dat terwijl hij de Glass loopt te testen hij iets zegt over privacy. Namelijk dat het niet zo is dat het slecht is voor de privacy, omdat hij met zijn hand op een knopje moet drukken en dat dat gebaar dus zichtbaar is. Maar ik zet mijn zonnebril ook wel eens recht en dus is dat gebaar helemaal geen signaal dat iemand een foto gaat maken. Het kan alles zijn. Misschien wil iemand even aan zijn slaap krabben, vanwege jeuk, of op het hoofd.
Maar is dat zoveel anders dan met een smartphone? het is inmiddels geaccepteerd dat je in een publieke locatie "druk" met je telefoon bezig bent. Ik weet zeker dat ik onopvallend een foto van jou kan maken terwijl ik net doe alsof ik gewoon op mijn scherm aan het kijken ben.

Bovendien valt de Google bril zelf wel behoorlijk op i.c.m. met de overduidelijke hoofdbeweging (en nee zo kijk jij niet naar een vogel) valt dat toch echt wel op. Nu is de Google glass nog een onbekend apparaat maar als het eenmaal echt te koop komt zullen veel mensen er van op de hoogte zijn.

En als jouw intentie is om mensen heimelijk te filmen dan zijn daar al jarenlang (redelijk betaalbare) apparaatjes voor te koop doe nog veel minder opvallend zijn dan een Google Glass

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 27 april 2013 11:38]

Anoniem: 399807
@Chaoss28 april 2013 08:27
Dat kun je doen en dat vind ik dan ook al heel vervelend. Ik heb geen inzicht meer wanneer ik gefotografeert of gefilmd wordt. En ik kom er zo ook niet achter of mijn rechten of portretrecht worden geschonden.

Ik vind camera's in telefoons dan ook al een stap te ver. En er is geen garantie op etiquette wat betreft het gebruik van die devices.
Dit stukje geeft eigenlijk aan dat er enige schaamte bestaat voor het observeren van anderen. [...] Die schaamte, die afkeer wordt geërodeerd met Glass en andere devices.
Deze ontwikkeling is natuurlijk al langer aan de gang. Ed van der Elsken die in de jaren 50 op straat fotografeerde... Op de kunstacademie kreeg ik de opdracht om mensen in de openbare ruimte te fotograferen: doodeng vond ik dat, eerst probeerde je het stiekem met de zoomlens, maar het wende best snel. Tegenwoordig fotografeert iedereen er op los met z'n smartphone. Als ouder wil je ook alle belevenissen van je kind vastleggen, maar op een gegeven moment word je dat ook weer zat.

Bij concerten is het ook vanzelfsprekend dat iedereen staat te filmen. Heb ik ook een tijdje gedaan, maar nu denk ik: als iedereen het doet, wat voegt mijn filmpje dan nog toe? Hoe mooi ze het ook maken, het blijft toch anders dan daadwerkelijk aanwezig zijn. Wie weet (hopelijk) is het dus een tijdelijk verschijnsel.
"Ik meen dat het recht om vergeten te worden ernstig in het gedrang raakt. Het recht om anoniem op te gaan in de massa verdwijnt snel. Daarmee raakt de Glass ons indringend in onze psyche"

Met alle respect... maar het recht (of de beter gezegd: de mogelijkheid) om anoniem in de massa op te gaan heb je allang niet meer.
Alle grote steden/openabre gebouwen, etc, etc hebben binnen en buiten CCTV netwerken, waarmee je 24 uur per dag wordt opgenomen. Dus waarom is de Glass nou ineens een enorme inbreuk op je privacy en al die andere zaken niet?
Ik zie het probleem eerlijk gezegd niet.
Sterker nog. Ik denk dat de Glass minder vervelend is dan iemand die continu met een schuin oog op z'n mobile kijkt wanneer je met 'm zit te praten.

De glass is voor mij op dit moment een leuke gadget, meer niet.
Maar ik denk dat toekomstige versies het werk van een helehoop beroepen/mensen kan ondersteunen door makkelijk relevante data te kunnen projecteren en/of anderen op afstand te laten meekijken.
Ja maar cctv ben ik ook tegen op de schaal die wordt toegepast.

Of iemand met zijn mobiel speelt, dat probleem ken ik wel. Maar dan zeg ik daar wat van, dat heet sociale controle, we voeden elkaar op. Ik denk dat dat beter is dan te accepteren dat privacy al niet meer bestaat.

Er zullen best toepassingen zijn, zoals meekijken met iemand in de bouw of tijdens een technisch mankement waar de techneut hulp bij nodig heeft. Maar dat kan al, er zijn al helm-mounted camera's.

Ik denk dat we Glass in de publieke arena gaan gooien als een knuppel in het hoenderhok en alle hennen stuiven alle kanten uit maar moeten maar weer zien om te gaan met de nieuwe stressfactor.

Ik stel voor dat we eerst sociale normen bedenken voor gebruik van camera bevattende devices.
Ik ben ervan overtuigd dat dit, naast een gimmick, nu niet mainstream zal gaan. Het is simpelweg een te stap te ver. Wellicht alleen voor nu, maar ik denk dat dit nooit zal gaan gebeuren. Niet in de huidige vorm. Ik vind het een brutaal en onbeschoft apparaat. Waar kijkt de drager naar? Luistert hij wel naar mij? Neemt hij dit op? Waar ben je mee bezig?

Het feit dat het een bril vereist en slechts stem als input heeft wat bewerking en scenario's beperk maakt het volgens mij niet meer dan een tijdelijke hype. Heb je die gast bij DWDD gezien? Die ging helemaal uit z'n dak toen hij zij 'Glass, make a picture'. Bovendien; ik laat vaak anderen zien wat er op m'n smartphone staat. Dit is niet mogelijk. Het hele sociale aspect ontbreekt.

Kort samengevat: Het ontbreken van enige non-verbale communicatie wat aangeeft wat je aan het doen bent maakt het wat mij betreft een apparaat dat niche zal blijven. (en wellicht zelfs verboden)

[Reactie gewijzigd door FoggyFreek op 27 april 2013 08:54]

Ik vind het een brutaal en onbeschoft apparaat. Waar kijkt de drager naar? Luistert hij wel naar mij? Neemt hij dit op? Waar ben je mee bezig?
De drager moet de lucht inkijken om Glass te zien. Dat valt je als andere persoon heus wel op.

Of iemand nu echt naar jóu luisterd is nooit duidelijk geweest. Ook zonder andere apparaten zijn er veel mensen die volledig in hun eigen wereld afdwalen. Sinds de afgelopen 30 jaar zijn daar dan ook nog de draagbare mediaspelers bij gekomen, waardoor je daarbij ook niet weet of ze naar muziek luisteren of naar jou. Ik denk niet dat Glass die situatie verder achteruit brengt.

En of je wordt opgenomen is zoals in het filmpje te zien is ook echt wel duidelijk. De persoon moet op een knopje op de bovenkant van Glass duwen, óf zijn hoofd de lucht inslingeren en Glass vertellen dat het een video moet opnemen. Als je dát niet opvalt... Bovendien zal het niet moeilijk zijn om een hardwired indicator LED in Glass te plaatsen, waarmee zowel de drager als anderen kunnen zien dat er een video wordt opgenomen.
Of je wordt opgenomen kun je dus in veel situaties echt niet zien.

Bijvoorbeeld je zit voor in de bus / klas of je ligt topless met je ogen dicht te genieten op het strand (als vrouw) of in drukke menigte/pleinen.

Die 10 seconde dat wordt alleen maar langer naar mate het uit-ontwikkeld wordt en resoluties van 12Mp zijn tegenwoordig ook steed meer common good.

Je bril effe goed zetten wordt dat dan ook gezien als gaan filmen? Nee toch..

In publieke situaties is en wordt het steeds meer je gedrag aanpassen. Ik denk dat de toekomst zal brengen dat je stereo (3D) kunt gaan streamen over internet wat je op dat moment b.v. op vakantie meemaakt en een ander kunt laten meegenieten.
Sommige van de punten die je noemt heb je nu ook al last van.

Hoevaak zie je tegenwoordig al niet dat mensen waarmee je praat tegelijktertijd ook met hun telefoon bezig zijn? En opnemen is ook makkelijk met je telefoon zonder dat iemand het weet. Goed, dat is dan alleen audio maar het komt op hetzelfde neer.

Er zijn ook zat scenarios te bedenken waarop een apparaat zoals glass juist wel heel handig kan zijn. Denk aan bv hulpdiensten die direct infomatie doorkrijgen, kunnen zien wat er bij hun collega's gebeurt etc. en dat allemaal terwijl ze hun handen vrij hebben.

Of het echt wat is voor de normale consument? Ik zelf heb er niet direct behoefte aan iig maar er zullen zat mensen zijn die dat wel hebben. Helaas zal het wel vooral betekenen dat je kapot word gespammed met 4qsuare check ins enzo omdat dat met glass nog simpeler gaat.

Maargoed, wat ik vooral graag zou willen zien is een versie waarbij ze die projector weg weten te werken zodat het echt op een bril lijkt.
Deels mee eens, een smartphone is een apparaat wat voor je omgeving een aantal non-verbale queues geeft. 'ik neem een foto', 'ik ben aan het bellen', 'ik ben aan het lezen', 'ik ben aan het sms'en'. etc. etc.

Glass doet dit momenteel niet en maakt het voor mij een onduidelijk apparaat.
Voor dezelfde redenen blijf ik dan ook bluetooth headsets raar vinden. Er is geen non-verbale communicatie.
Maargoed, wat ik vooral graag zou willen zien is een versie waarbij ze die projector weg weten te werken zodat het echt op een bril lijkt.
Dat heeft als mogelijk nadeel dat je als "brildrager" wordt gezien. Er is vast een markt voor kleine clip-ons waarmee je je saaie bril er als een hippe Google Glass kunt laten uitzien.
Tjah, hetzelfde zien we nu al met smartphones. Als ik een avond bij vrienden zit kijkt iedereen wel even tussen door een paar minuten op zijn smartphone. En wat dacht je van de eerste walkmans misschien wel 20 jaar geleden? Toen werd je ook raar aangekeken, omdat je oordopjes gebruikte. Als ik in nu de bus zit zie ik zeker meer dan de helft met oordopjes. Het is nu misschien nog ver weg en het is ook lastig te zeggen of dit een succes gaat worden. Maar ik ga het ook zeker niet meteen afschrijven.

[Reactie gewijzigd door Jeroen V. op 27 april 2013 08:46]

Je geeft allemaal voorbeelden waar je non-verbale communicatie hebt wat duidelijk maakt dat je iets anders aan het doen bent. Glass doet dat (nog) niet, zie mijn voorbeelden hierboven.
Dit is natuurlijk nog een soort van prototype model waar alles erin gebakken zit wat ze willen toevoegen zodat ze functionaliteit kunnen testen.
Het is al raar dat alle hardware aan 1 kant zit ook al is het vrij licht.

Ik kan mij best wat voor stellen in uiteindelijke modellen dat je dus twee accu gekoppeld hebben aan beide kanten voor balans en langere batterij duur.
De mogelijkheid om een kabel direct aan te sluiten voor lange periode video opnames
Een camera module wat er los bij zit en er op geklikt kan worden met een lampje dat brandt als het actief is.

De puntjes op de i zetten als het ware maar voor nu gaat het dus om wat het kan doen.
Privacy issues zijn nu nog niet echt relevant totdat je een echte consumenten versie heb.
Anoniem: 463297
@FoggyFreek27 april 2013 12:11
Sorry hoor, maar dit vind ik dus onzin.
Ik heb een bril en ik zie dat de persoon hierboven er niet veel anders uitziet, omdat hij nu ineen keer Glass draagt. Voor mij ziet het eruit als een zonnebril.
Vergeet ook niet dat de techniek alleen maar sneller, beter en kleiner gaat worden.
Nog even, kan even duren, dan kan Glass volledig in een gewone bril. Dan gaan je argumenten niet echt meer op, omdat je het verschil niet meer kan zien tussen wat Glass is en wat een gewone bril is.
Nu moet het nog op een bepaalde manier, maar wat als je via een klein apparaat onder tafel ook Glass kan aansturen?
Het zit hem hier ook in de prijs. even de 1500 dollar achterwegen. Ik zie me eigen best rondlopen met zoon ding. Maar natuurlijk niet elke dag.

Ik zou heb zeker kopen als hij onder de 200 zou kosten, alles daar boven is eigenlijk net te duur voor een apparaatje die niet los te gebruiken is. Daar zal natuurlijk nog eens bij komen dat je verplicht bent om dan ook android te gaan gebruiken.

Mijn conclusie: Leuk voor de juiste prijs. Maar ik ben bang dat de functies die deze zal hebben niet zal opwegen tegen de hoge prijs. Want ik ben er bang voor dat de vanaf prijs hoger zal liggen dan dat ik er voor over zou hebben.

[Reactie gewijzigd door 1993jjohan op 27 april 2013 08:57]

De prijs is nu zo hoog door de lage productieaantallen, early adopters prijs etc. Maar de daadwerkelijke productiekosten lijken mij niet zo hoog dat Google de winkelprijs niet omlaag kan brengen. Zeker als je weet dat Android het grootste platform is van het moment en je dus al gauw over enorme verkoopaantallen spreekt. Mooie klantenbinding erbij en ook nog eens een apparaat waar Google niet per se een partner voor hoeft in te schakelen als HTC, LG of ASUS. Lekker zelf de volle winst op pakken.

Privacy en onbeschoftheid van het apparaat ben ik het mee eens, maar ik vindt het dan weer minder onbeschoft dan iemand die zijn radio hard aanzet in de trein of een groep pensionados die zeer luid in de spits in de trein met elkaar aan het feestvieren zijn.
De maatschappij is al enorm individualistich. Er is altijd wel iemand minder beleefd bezig in je omgeving. Met of zonder tech. Dit kan er ook nog wel bij. In het begin van de smartphone wilde men niet dat je ongemerkt foto's kon maken. Er werd toen een geluidje aangezet van een shutter die je niet op mute gezet kon worden. Misschien krijg de Glass wel een lampje ofzo?
Toen ik 15 jaar geleden nog met de bus ging en de eerste lui met een mobiel zag, was het vreemd/asociaal om zo hardop te bellen. Dat beeld is nu ook wel anders.
Het is nogsteeds asociaal om hard te bellen, sterker nog, het is in de bus verboden.
Achja mensen dachten eerst dat de mobiele telefoon ook niets zou worden "men kan me toch thuis bellen of een brief schrijven"

Dat dit ding niet gelijk mainstream wordt lijkt me duidelijk maar daar zal hij ook de duur voor zijn want ik geloof niet dat een final versie over een jaar voor 299,- over te toonbank gaat. Toch zal er een redelijke userbase zijn van "nerds" die zoiets fantastisch vinden en gelijk gaan gebruiken, daarnaast kan ik me best voorstellen dat het voor mensen in het bedrijfsleven die bv erg veel onderweg zijn een hele bruikbare toevoeging zal zijn.
Anoniem: 399807
@Chaoss27 april 2013 09:50
Men kan mij thuis bellen of een brief schrijven. Ik zie je geen argument geven waarom dat niet zo is.
dat werdt als reden gegeven waarom de mobiele telefoon niet populair zou worden inmiddels weten we wel anders :P
Aangezien nu voor het eerst meer smartphones zijn verkocht dan dumbphones wordt het tijd voor het volgende. Het kan dit zijn maar ook iets anders. Ik ga er vanuit dat over 3-4 jaar meerdere fabriekanten met hun eigen versie komen en over 10 jaar vrij normaal in het straatbeeld wordt.

Zeer goede video trouwens!
Het probleem is dat eyewear heel mode onderhevig is. Het design is al beter dan die eerste virtual reality brillen (ja ja, ik weet het, dit is aumented reality, niet hetzelfde) van 10 jaar geleden.
Een smartphone kun je nog wegstoppen. Voor een brildrager, die dit geintegreerd heeft in zijn bril, niet.
Kijk maar naar die bluetooth oordingetjes. Mensen kijken nu al vreemd op als je er een draagt. Kun je na gaan als je een hele bril hiermee draagt.
Soms kan het helpen als VIP mensen, popstars, presidenten, rappers etc deze beginnen te dragen. Kijk maar naar de mode van grote oorschelpen.
Het is een kwestie van tijd. Wil het doorbreken, dan zal het eerst mode moeten worden. Eerder niet.
Anoniem: 451726
27 april 2013 10:08
Heel cool. Vind het nog wel echt een prototype en meer gimmick dan nuttig. Lijkt mij ook lastig dat je maar 1 oog gebruikt, kijk liever met beide ogen. Kwestie van tijd mocht dit aanslaan.

Zou ik het nu kopen? Nee, voor nu zie ik meer toekomst in een horloge zoals de geruchten over oa. de iWatch van Apple. Ongehinderd zicht, meer vrijheid. En knapper worden de meeste mensen er in het filmpje ook niet op met deze bril op.
Sorry maar als ik iemand heel de tijd over zijn bril zie wrijven ga ik die toch ook wel is scheef bezien, echt geen zicht imho.
Met de komst van dit soort brillen voorzie ik dat dragers daarvan wel eens onverwacht klappen kunnen oplopen van mensen die er niet van gediend zijn gefilmd te worden. Daarbij maakt het niet uit of de bril daadwerkelijk bezig is opnames te maken of niet. Mensen krijgen wel om minder te maken met geweld.

Ook zullen veel bedrijven dit soort producten gaan verbieden op de werkvloer, een werknemer mag namelijk niet zomaar gefilmd worden en de regelgeving hieromtrent is erg streng.

Tevens voorzie ik een markt voor bluetooth jammers, hoewel illegaal is een dergelijk apparaat te simpel en goedkoop te bouwen dat er geen handel in zal ontstaan.

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 27 april 2013 11:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee