Archos voorziet elektrische step van Android

Archos heeft een elektrische step aangekondigd met een dashboard dat op Android Oreo draait. Het 5"-scherm is ingebouwd in de Citee Connect in een water- en schokbestendige behuizing.

Archos spreekt in zijn aankondiging van een multimedia-dashboard. Op een afbeelding is te zien dat het schermpje gebruikt kan worden om te navigeren met Google Maps. Verder meldt de fabrikant dat het dashboard Android Oreo draait en beschikt over een quadcore-processor, 1GB ram en 8GB flashopslag. Ook is er 3g-ondersteuning. Vermoedelijk heeft het dashboard alle functionaliteit van een Android-smartphone.

Bij de Archos Citee Connect hoort ook een companion-app. Gebruikers kunnen die op hun telefoon installeren en daarmee de step op slot zetten met een slot dat is geïntegreerd in het chassis. De step zelf is gemaakt van aluminium, heeft 8,5"-wielen en is uitgerust met een 250W-motor en een 36V-accu.

De elektrische step haalt een snelheid van 22 tot 25km/u. In stedelijke gebieden is het bereik volgens Archos zo'n 25 kilometer. In de scooter zit een systeem dat de energie die vrijkomt bij het remmen weer kan gebruiken om de accu op te laden. Archos meldt in zijn Engelstalige persbericht dat de step in de zomer uitkomt voor 500 euro, in een Duitstalig bericht is de adviesprijs 549 euro.

Archos Citee ConnectArchos Citee Connect

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-02-2018 • 21:06

79

Reacties (79)

79
76
62
6
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 534158 20 februari 2018 21:10
Z'n 'scooterstep' mag je volgens mij alleen in Nederland gebruiken als het door de RDW is goedgekeurd en volgens mij niet harder gaat dan 18KM/h. Je moet 'm volgens mij dan verzekeren en het moet een kentekenplaatje hebben. Beetje veel moeite hier, jammer, lijkt me wel geinig eigenlijk, een beetje tech op z'n ding :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 534158 op 23 juli 2024 06:48]

Elektische steps als deze vallen onder de categorie speciale bromfiets. Als deze step een VoertuigIdentificatieNummer (VIN) heeft mag hij op de openbare weg en moet je hem verzekeren. Het RDW brengt geen VIN aan, dat kan alleen de fabrikant.

Wetgeving binnen Europa wisselt nogal als het gaat om elektrische steps, zo hebben Nederland en Duitsland zowat dezelfde regels maar in Oostenrijk gelden deze regels weer niet en kun je daar zo mee de openbare weg op.
Anoniem: 1043543 @Chocoball20 februari 2018 21:33
Artikel op vraaghetdepolitie.nl
https://www.vraaghetdepol...e-step-buiten-rijden.html

Mag ik met mijn elektrische step buiten rijden?
Een elektrische scooterstep, die rijdt op oplaadbare batterijen, wordt gezien als snorfiets. De maximumsnelheid is 18 kilometer per uur.

Met een scooterstep mag je alleen op de openbare weg rijden als de step is goedgekeurd door de RDW. De scooterstep moet verzekerd zijn en je moet de verkeersregels voor snorfietsers volgen. Om op een elektrische scooterstep te mogen rijden moet je minimaal 16 jaar zijn.
In België mag je er ook de baan niet mee op, anders ben je niet verzekerd, dus als je een accident hebt, dan draai je zelf op voor alle schade(hospitaal kosten) aan jezelf en aan anderen want je rijd met een onverzekerd voertuig.
Ook als je dus niet in fout bent en aangetreden word op de straat, want je mocht daar niet aanwezig zijn met een step.
Ik begrijp niet dat de politiek zich niet bezig houd met een wettelijk kader te voorzien voor deze toestellen...
In België zijn autonome voertuigen (=voortbewegingstoestellen) die niet harder gaan dan 18km/u zonder meer toegestaan. Een versie die +20km/u doet moet wel degelijk ingeschreven worden, maar meestal zijn de versies die in België verkocht worden begrenst om deze reden.

https://www.wegcode.be/actueel/1260-voortbewegingstoestellen

Het enige discussiepunt is de verzekering op deze toestellen dewelke onduidelijk is. In principe moet je dit apart verzekeren, maar er zijn nu veel gezinspolissen op de markt die dit specifiek opvangen in hun polis.

De politiek (met name Kris Peeters) heeft wel degelijk vorig jaar geroepen om dit te regulariseren en zulke voertuigen verzekeringstechnisch altijd gelijk te stellen met fietsen (en per definitie altijd is verzekerd via de gezinspolis).

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 23 juli 2024 06:48]

(=voortbewegingstoestellen)
Geweldig woord hoor dit. Maar uh, zelfs de duitse vertaling hiervoor (LOKOMOTIVEN) is korter. :9
Mee eens, er moet echt wat mee gebeuren, net als met die "hoverboards" (nog altijd een rare naam voor iets wat wieltjes heeft, maar goed). Maar tegelijkertijd begrijp ik mensen niet die, omdat ze het belachelijk vinden dat het niet mag en het toch niet gecontroleerd wordt, er toch de weg mee op gaan. De kans dat het fout gaat is vrij klein, maar de gevolgen van onverzekerd zijn kunnen wel heel groot zijn.
eigenlijk is dit al geregeld. Hoverboard met een maximum van 18km/u mogen zonder problemen de baan op. Ze moeten op het voetpad bij stapvoets rijden, of op fietspad indien sneller.
Voor de verzekering moet je controleren of de Gezinspolis (Familiale) deze zaken reeds verzekerd, want anders kan het zijn dat je nog een extra verzekering moet nemen.
(enkele grotere verzekeringsfirma hebben dit al in de gezinspolis gestopt, zoals Axa, AG insurance, baloise,...)
Ja regering kan er goudgeld aan verdienen, ga dagje in willekeurige wijk controleren en ze lopen letterlijk binnen.
Maar in Nederland is dit niet geregeld, dus hier moet echt nog wat gebeuren. Een hoverboard gaat lanzamer dan menig fietser, dus zou toch gewoon op het fietspad moeten kunnen? Of stapvoets (speciale "schildpadmodus"?) op het voetpad. Of je nu in een rolstoel zit, in zo'n scootmobiel of op een hoverboard, als je je aan de snelheidsregels houdt, moet er iets te regelen zijn.

Dit staat los van mijn mening over die hoverboards: ik moet steeds aan de animatiefilm Wall-e denken waarin mensen gestopt zijn met lopen en zich overal naartoe laten vervoeren door zwevende luie stoelen. Ik zie de toegevoegde waarde van een hoverboard niet, in ieder geval niet voor alle niet-gehandicapte mensen/kinderen die er gebruik van maken :) We bewegen allemaal te weinig, maar we laten ons dan voortbewegen door een batterijbehuizing op wielen 8)7

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 06:48]

de grap is wel dat een ebike ook tot 25km mag (ondersteuning)
dus cicra 27.5km/h rijd bij volledige ondersteuning.

en hiervoor heb je geen rijbewijs nodig,
waarom zou je dat voor een scooterbike wel nodig moeten hebben?
Ik rijd graag op de een gewone step (Hudora 205), en kan je verklappen: met "hoge" snelheid op een step is levenslink. Even een iets te hoog richeltje en klap, je gaat voorover.

Die 18, 25 of hoeveel km/uur ook in die orde van grootte, doodeng.
Een rijbewijs wordt met geen woord over gerept. Het gaat alleen om een RDW goedkeuring en verzekering.

Omgekeerd, waarom zou je voor een snorfiets op benzine wel een verzekering moeten afsluiten maar voor een elektrische snorfiets wel? Want welbeschouwd, ze noemen het wel een step maar het is gewoon een snorfiets zonder de (toch al zinloze) trappers.

En klaag dan ook meteen over de 45 km/h autootjes waar je zonder (A of B) rijbewijs de wegen mee onveilig mag maken.
Rijbewijs moet voor een dergelijke step wel... Of een brommer certificaat natuurlijk.
Lijkt me best handig - maar ja - door de regelgeving is het geen optie momenteel... Enkel een paar dure maar super suffe en bovenal onhandige steps hebben de juiste papieren op dit moment.
Als deze step een VoertuigIdentificatieNummer (VIN) heeft mag hij op de openbare weg en moet je hem verzekeren. Het RDW brengt geen VIN aan, dat kan alleen de fabrikant.
Is daar omheen te werken door zelf een VIN aan te vragen en de regels voor een zelfbouw-voertuig te volgen? Of is die "omweg" op zichzelf al illegaal!?
Aangezien ik interesse in een elektrische step uit China had en niet meer informatie vond dan het genoemde bericht van "vraag het de politie" heb ik contact opgenomen met de RDW. Daar kwam dit antwoord op terug. Als de step geen VIN nummer heeft kan de fabrikant, mits deze over een WMI (World Manufacters Identification) nummer beschikt een VIN nummer bij het RDW aanvragen.

Hoe het met zelfbouw zit weet ik niet en zul je aan de RDW moeten vragen of eersr de regels over zelfbouw brommers lezen: https://www.rdw.nl/zakeli...toelatinsgkeuring-brommer
De snelheid is geen probleem. Dat noemen ze dan een begrenzer. Bijna iedere bromscooter of bromfiets kan zonder de begrenzer harder dan toegestaan volgens de wet. Maar daarom zit de begrenzer erop in ons land. Als de keuring van de RDW erop zit, dan mag je ermee de weg op. De weg, niet het voetpad.
Mits de step ook is voorzien van een uniek VoertuigIdentificatieNummer (framenummer).
Anoniem: 939609 21 februari 2018 01:38
Dit betreft een Xiaomi Mi M365 variant.
250 Watt motor
8 inch bandjes
Max. 25 Km / uur
Max. 30 km bereik
256 Watturen Accu (1/4 -kwart- kilowatt uur)
12,5 kilo (gelast vliegtuig Alu) totaal gewicht opvouwbaar & draagbaar.
Kostprijs in China in de aanbieding +/ 200 euro, normaal 300+ euro.
De Witte variant is altijd duurder net als de 65 km / uur Rode race variant.
https://www.youtube.com/watch?v=lpYrIp5rCX4

Ik rij er al een jaar verzekerd mee rond in Zoetermeer en rij dagelijks langs het politie bureau.
Resultaat tot dusver: 0,0 bekeuringen en nooit aangesproken door agent behalve complimenten.
N.B. Zoetermeer heeft zich gecommitteerd om elektrisch rijden te bevorderen, dat is elders dus anders !

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 939609 op 23 juli 2024 06:48]

Dan vraag ik mij af waar jij de rode race variant hebt gezien? Ik heb alleen nog maar de witte en zwarte gezien van xiaomi.
Anoniem: 939609 @Drowzz21 februari 2018 09:00
Gebruik hiervoor je favoriete zoekmachine icm de zoektermen: 60 Volt, Xiaomi, 40km/h
Succes ! :)
Aha, die! Ik dacht dat je echt 1 fabrieksaf bedoelde haha, deze is door de russen in elkaar geknutseld :) Wel gaaf ding.
Ik rij er al een jaar verzekerd mee rond in Zoetermeer en rij dagelijks langs het politie bureau.
Resultaat tot dusver: 0,0 bekeuringen en nooit aangesproken door agent behalve complimenten.
Ik kan het aantal keren dat ik 's nachts zonder licht langs een politiebureau reed ook allang niet meer tellen. Dat maakt het niet legaal, of veilig. Dat laat hooguit zien dat als politieagenten niet op missie zijn om specifieke overtreders te bekeuren (in mijn geval: fietsers zonder licht) ze erg weinig motivatie hebben om dat te doen. Of dat luiheid is of een onbekendheid met de wet (ik snap best dat niet iedere agent het wetboek van voor tot achter kent) of een overdaad aan bureaucratisch papierwerk weet ik niet, maar feit blijf: dat een agent je niet bekeurt is geen garantie dat wat je doet legaal is.

Overigens is het lang geleden dat ik zonder licht fietste in het donker, ik snap echt niet wat me bezielde om zoveel risico te nemen.
Dat is een elektrische step en geen scooter.
Dat is een betere naam ja :D Aangepast.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 23 juli 2024 06:48]

Zoek "scooter" voor de gein even op bij Google Images -- linkje. In de volksmond kennen we een "scooter" als een automaat-brommer, maar een step heet ook een scooter.

[Reactie gewijzigd door Luftbanana op 23 juli 2024 06:48]

Kan dit Pokemon go draaien?
Ha, dat zou dan wel weer kei grappig zijn, maar het zal wel direct booten naar hun eigen applicatie zoals een Android TV dat denk ik ook doet.
Zal vast wel, al zou ik dat niet toejuigen. Pokémon-zombies die constant op hun smartphone kijken zijn al een klein gevaar op de weg (is al vaak genoeg gebleken), laat staan als ze 18 km/h gaan.
Android oreo dus vast.
Waarom moet tegenwoordig overal ineens een compleet besturingssysteem op?! Alles wat elektronica heeft, móét ineens Android draaien...
Wil je je navigatie op een aardappel laten draaien dan :+
Tsja je moet natuurlijk wel met je step op vakantie kunnen |:(
Dit is een ideaal voertuig om mee te nemen op vakantie. Past perfect achterin de auto of camper.

Zelf gebruik ik een vouwstep met grotere (22 inch) wielen (en electromotor) ideaal om je auto buiten de ring gratis te parkeren en te werken in centrum Amsterdam. Een auto minder in de stad en sneller (maar vooral ook goedkoper) dan met het OV, dus win/win.
Ik snap dat er in bepaalde situaties behoefte is aan een fatsoenlijke step, maar we hebben het hier over een step... Als Tweaker ben ik natuurlijk ook gek op elektronica, software en speeltjes maar soms vind ik het ook wel erg ver gaan.
Leuk dat je de accu op laad tijdens het remmen,
Is zon beetje stabdaard bij elke electro motor.

3g heb je hier in nederland weinig aan.
Buiten dat is de prijs niet zo gek
Was het maar zo'n feest dat regeneratief remmen standaard was, dan kon ik met mijn 'volwaardige elektrische scooter' ook 10km extra afleggen zonder een stopcontact te vinden.
10km valt reuze mee, de meeste energie gaat op in warmte in je accu omdat de spanning die terug geleverd word verre van ideaal is om je accu ook maar iets voller te krijgen.
Welke type scooter heb je?
Soms word het uitgeschakeld, vaak bij magneetmotoren, omdat in bepaalde gevallen je anders je accu of motor controller kan opblazen, tijdens het remmen. Vaak om kosten te besparen , zo kunnen ze een lagere rated voltage controller gebruiken.
Is toch +/-7% van de radius die ik nu heb (temperatuur afhankelijk, ik heb AGM accu's), zou wel een mooi resultaat zijn. Het model is een Tisong Swift, maar dan met EU naamgeving, aanvankelijk een snor, maar die heb ik met mijn voormalige Qwiq Emoto heb refurbished (oude ben ik door een automobilist van af gereden, die hoorde me niet met open ramen...), dus nu ligt er een 45km controller en als ik me niet vergis 2kW motor in.
Zit inderdaad maar een simpele controller in.
Je kan er een andere controller in zetten,
Maar je hebt wel een schakelaar of potmeter nodig bij je remhendel om te detecteren waneer je dus wilt remmen.
Grote kans dat hij ook veel harder kan
Van mij hoeft die niet perse harder, ik ga al 20km/u boven de constructiesnelheid, maar een betere acceleratie is altijd mooi meegenomen. Regeneratief remmen zou de betere acceleratie wel compenseren :)
Ik heb deze evolutie van de step als kinderspeelgoed naar een volwaardig alternatief voor pendelende volwassenen altijd met een ietwat raar gevoel bekeken en waarschijnlijk onterecht maar toch...

Ik ben ervan overtuigd dat zo'n ding enorm praktisch is voor korte afstanden, compacter dan een vouwfiets en mits elektrische aandrijving ook al even snel, en ongetwijfeld heel wat lichter dan een elektrische vouwfiets (+-21kg!), hetgeen dan weer voordelig is voor het bereik op accuspanning...

Maar des-al-niet-te-min kan ik me, wanneer ik zo'n man op een step zie, niet van het gevoel ontdoen dat dat beeld niet echt klopt... Groot gelijk dat ze het zich niet aantrekken en gewoon doen waar ze zich goed bij voelen maar voor mij zal het nooit iets worden: ook hier op de foto vind ik het maar een raar zicht: Het blijft -vind ik- een kinderding. Ik besef dat dat niet zo is maar het voelt wel zo aan als ik het zie.

Dan vind ik iemand op zo'n monoweel toch volwassener ogen...

En dat dashboard zal zichzelf toch moeten bewijzen denk ik: ik heb zo een donkerblauw vermoeden dat het met 1Gb RAM niet echt vlot zal werken àls het idd alle functionaliteiten van een smartphone zal hebben. Met 2Gb moet je al niet teveel multitasken/apps open hebben en/of telefoon krijgen terwijl je navigatie actief is weet ik van ondervinding... daar dan de helft van... weet het niet... :?
Komt denk ik ook door de kleine wieltjes. Zelf heb ik een elektrische vouwstep met 22 inch wielen. Een stuk comfortabeler. Weliswaar dan iets van 14 kilo. Maar past perfect achterin de auto.
Heb die steps met grote wielen (of toch vooraan) ook al gezien op foto's. Ziet er wel stukken beter uit maar heb het nog nooit i.r.l. gezien. Kan wel begrijpen dat het iets enorm handig is. Ik ben supertevreden met mijn (gewone) vouwfiets maar zelfs in opgevouwen stand is het toch nog steeds een relatief groot iets.
Helemaal waar, zo klein als bovenstaand product is het niet. Maar dat vind ik dan ook niet echt een volwaardig vervoersmiddel. Hier in het centrum van Amsterdam, moet je toch met regelmaat een straat oversteken met verhogingen erin, zoals bijv bus/trambanen etc. Of misschien zelfs stoepranden. Dat kan met 22 inch wielen zonder problemen, maar met de Archos zul je steeds af moeten stappen.

Nog losstaand van de situatie waarbij je opeens onverwachts hard moet remmen. Dan zijn die kleine wieltjes erg instabiel.
In mijn ogen een tikkeltje overdreven en misschien een beetje lachwekkend om dit in een opgewaardeerde step te bouwen. :D Ik denk dat een fatsoenlijke telefoonhouder en oplader meer op z'n plek was geweest.

[Reactie gewijzigd door Yoram op 23 juli 2024 06:48]

Ik kan mij ergens voorstellen dat wanneer je in de binnenstad woont, je werk een paar straten verderop is en je hem daar binnen kunt zetten zoiets als dit nog best een leuke ''gadget'' kan zijn en ook nog handiger is dan een fiets. Echter is de navigatie dan weer een beetje omslachtig :X

Het is grappig dat dingen als dit nu kunnen, misschien vindt het zich een weg om gebruikt te worden voor toeristen?

Auke :9
Wonen in binnenstad en een paar straten verderop?
Lopen en fietsen zijn dan een mooie start en einde van de dag. En een heel stuk gezonder.
Gebruikers kunnen die op hun telefoon installeren en daarmee de scooter op slot zetten met een slot dat is geïntegreerd in het chassis.
Wat heeft zo'n slot eigenlijk voor nut als je de step gewoon kan oppakken en meenemen? Op een fiets o.i.d. kan ik het nog wel begrijpen, maar voor een step is dit toch een beetje overkill?
Goed opgemerkt, het enige wat ik kan bedenken is gewoon mensen ontmoedigen om hem te stelen aangezien je het slot er dan in het slechste geval moet uitslopen om de step te kunnen gebruiken.
Waarschijnlijk om ergens aan vast te zetten..

Een fiets pak je toch ook zo op en zet je in een busje als hij nergens aan vast staat?
Hoe kan het dat zoiets voor €500 (o.i.d) op de markt komt. Terwijl gehandicapten het 10 voudige moeten betalen voor een scootmobiel (met dezelfde specs (25 km etc). OK een scoot mobiel heeft een zitplaats, maar kost dat €4500.
Soms denk ik dat er grof geld verdient wordt aan gehadicapten.
Ergens moet ik je hier wel gelijk geven, sinds mijn schoonmoeder geopereerd is aan haar benen en enkele kunst aders laten plaatsen heeft was stappen ondraagelijk geworden.
Een rolstoel of scooter op maat ging rond de $25.000 dollar kosten (zonder import kosten of btw in woon in het verre buitenland en medische spullen komen vooral uit de VS hier)

Ik heb een volledig frame laten bouwen in aluminium door een vriend die gespecialiseerd lasser is, dat heeft mij voor zijn uren en materiaal +/- $1000 gekost, het lederwerk voor het zitje en rugsteun/leuning nog eens een +/- $500 dollar.

2x 12 volt gel batterijen in serie gelinkt voor 24 volt +/- $230 (lokaal gekocht),
besturing, wielen en stepping motors via Alibaba +/- $450 https://www.alibaba.com/p...ylikehoz.4.62e953f44QG4ub

Ook inclusief laders en laad controllers (apart gekocht).
Ik denk hoop en al met alle toeters en bellen aan zoals reflecteerende strips, lampjes, pinkers etc... afgerond zon $2500 dollar aan onderdelen gekost inclusief werkuren.

[Reactie gewijzigd door j3rry op 23 juli 2024 06:48]

Vergis je niet; dit is 'speelgoed', een scootmobiel is een bijna volwaardig voertuig dat gebouwd is om veilig de bestuurder van a naar b te brengen, zelfs als er een persoon met flinke obesitas erop zit die over kinderkopjes volgas rijdt.

OT: We zijn bijna op het punt om de mobiel op de fiets af te schaffen (hopelijk morgen nog), gaan ze dit maken? Wtf???
Zullen de muziek speler wel blokkeren als je sneller als 5km/h gaat ofzo :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.