Archos-smartphone heeft scherm met inkeping in de rechter bovenhoek

Archos heeft een smartphone aangekondigd met een inkeping in het scherm in de rechter bovenhoek. Vrijwel alle inkepingen in smartphones tot nu toe zijn gecentreerd. In totaal laat Archos vier nieuwe smartphones zien.

De Archos Oxygen 68XL heeft een 6,85"-lcd met een inkeping voor de frontcamera in de bovenhoek. Het scherm heeft een resolutie van 1352x640 pixels. De andere twee nieuwe Archos-smartphones hebben kleinere schermen met inkepingen, maar die inkepingen zitten wél gecentreerd. De 68XL heeft ook als enige een MediaTek-soc, de andere hebben een soc van het eveneens Chinese Unisoc.

Het duurste model van de Franse fabrikant is de Diamond. Die heeft een 6,39"-oledscherm zonder inkeping. De frontcamera kan uit de behuizing schuiven. De soc is een Helio P70 van MediaTek. Archos laat de telefoons volgende week voor het eerst zien op telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona.

Archos MWC 2019 Diamond Oxygen 57 Oxygen 63 Oxygen 68XL
Behuizing 158,7x74,1x8,6mm, 166g 147,8x70,7x9,3mm, 150g 159,2x75,8x9,3mm, 162g 173,5x81,6x9,0mm
Scherm 100,2cm2, 6,39"-oled,
2340x1080px
81,4cm2, 5,71"-lcd, 1520x720px 97,8cm2, 6,26"-lcd, 1520x720px 117,1cm2, 6,85"-lcd, 1352x640px
Soc MediaTek Helio P70, 12nm, Cortex A73/A53
Mali G72MP3-gpu op 900MHz
Unisoc SC9863, 28nm, 4x Cortex A55 @ 1,6GHz, 4x A55 @ 1,2GHz
IMG8322-gpu
Unisoc SC9863, 28nm, 4x Cortex A55 @ 1,6GHz, 4x A55 @ 1,2GHz
IMG8322-gpu
MediaTek Helio P22, 12nm, 8x A53 @ 2GHz
PowerVR GE8320-gpu
Geheugen en opslag 4GB lpddr4, 128GB emmc-opslag 3GB lpddr3, 32GB emmc-opslag 4GB lpddr3, 64GB emmc-opslag 3GB lpddr3, 32GB emmc-opslag
Camera's Front: Samsung S5K4H7, 8MP, 88 graden beeldhoek, f/2.0-lens
Achter: Sony IMX499, 16MP, f/1.8-lens + dieptesensor 5MP
Front: 5MP
Achter: 8MP + 0,3MP
Front: 5MP
Achter: 8MP + 0,3MP
Front: 5MP
Achter: 8MP + 0,3MP
Accu 3400mAh 2800mAh, verwisselbaar 3000mAh, verwisselbaar 5000mAh
Prijs en release Mei, 299 euro Mei, 99 euro Mei, 129 euro Mei, 149 euro

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-02-2019 • 19:26

42 Linkedin

Reacties (42)

42
41
24
5
1
16
Wijzig sortering
Waarom is er nog geen telefoonfabrikant die gewoon zegt: "fok die front cam!"? Ik zou met alle liefde een telefoon kopen zonder selfie cam. Ik gebruik dat ding werkelijk helemaal nooit en ik kan me voorstellen dat er best een grote groep consumenten is die het geen moer boeit of dat ding er wel of niet op zit.

Het biedt alleen maar voordelen. Goedkoper, lichter, scherm zonder lelijke notch.
Omdat in de notch ook de microfoon, nabijheidssensor en lichtsensor zitten?

Met het weglaten van de frontcamera ben je er dus nog niet, tenzij je vindt dat bovenstaande 3 zaken op de boven- of achterkant kunnen.
Omdat er een hele grote groep mensen is die WEL die frontcamera wil. Toevallig liep ik toen straks door de AH en zag al 3 mensen videobellen, nou dat gaat dus klote zonder frontcamera. videobellen wordt steeds populairder.
helaas kom ik ze ook tegen op: straat, trein/station. Die zijn nog irritante dan mensen aan appen. |:(
Eens. Bij zo'n mensen was het gevoel voor omgeving (denk auto's, andere reizigers, ...) al mank, wordt het er echt niet beter op nu de ogen ook heel de tijd naar dat scherm staren.
tja, vind gewoon alle mensen irritant die constant met hun smartphone bezig zijn. Maar hier ging het dus om gebruik van de frontcamera, en dat gebeurd dus langzamerhand steeds vaker vanwege oa videobellen.
Ik haat die notch ook en gebruik ook nooit de selfie cam, daarom vind ik de komende Nokia 9 juist zo mooi. Heeft bezels ja, maar dat heb ik liever dan die notch.
'kan me voorstellen dat er best een grote groep consumenten is die het geen moer boeit '

Tja je kan het ook andersom zien. Als je de voorcamera weghaalt is zo ongeveer 95% van de <25 jarigen uit je doelgroep verwijderd. Ik snap wel waarom fabrikanten de front camera niet weghalen, zeker niet in deze competitieve smartphone markt. En als je denkt dat die groep niet zo groot is, dan wil ik je nog even wijzen op het smartphonemerk Oppo die juist groot is geworden met het focussen op selfies.

Persoonlijk interesseert de front cam mij ook niet, maar daarom vind ik de popupcamera van de Vivo Nex zo'n goed idee. Als je de frontcamera niet gebruikt weet je niet eens dat hij dr zit.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 21 februari 2019 21:18]

Ben het volledig met je eens. Gelukkig komen er dan ook steeds meer fabrikanten met toestellen zoals de Archos Diamond* uit dit artikel. Geen permanente front-camera, dus ook geen lelijke notch, maar wel de optie voor een front-camera mocht je hem onverhoopt toch een keertje nodig hebben.

*Wat toevallig ook een best leuk toestel is voor de prijs zoals @Jvann ook al op merkte.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 21 februari 2019 21:30]

Ook ik vind dit erg raar dat er nog geen high-end full screen telefoon is uitgebracht zonder front camera. Het is nu allemaal met notch, camera gat, uitschuifbare camera of pop-up camera. Er is toch wel belangstelling voor een telefoon zonder front camera? Ik gebruik die front camera echt nooit.

Dit is trouwens de lelijkste notch ooit die ik gezien heb. :o De Samsung Fold heeft uitgeklapt ook zo'n notch volgens mij.

[Reactie gewijzigd door WhySoSerious? op 21 februari 2019 22:15]

Simpel: Er is weinig vraag naar een toestel zonder front camera.
Het toestel heeft dan gewoon één groot nadeel: Geen front camera.
Een toestel mét front camera heeft geen echt nadeel. De 'notch' is puur cosmetisch en je mist dus geen functionaliteit.
Het handjevol mensen dat mekkert over notches is geen interessante doelgroep voor welke fabrikant dan ook.
Waarom is er nog geen telefoonfabrikant die gewoon zegt: "fok die front cam!"?
Die is er: Vivo NEX Dual Display.
Daar maak je selfies met de back cam adhv een tweede scherm achterop.
Er ist een grotere doelgroep dan jouw natuurlijk. Dus waarom zouden ze naar jouw of misschien een miljoen mensen luisteren als ze daarnaast miljoenen kunnen verdienen.

Selfies zijn nouw eenmaal de ding.
Ik gebruik hem juist super vaak, alleen niet voor foto's maar face unlock.
In die inkeping zit meer dan alleen de frontcam. Er zit meestal ook een nabijheidssensor in waardoor je tijdens het bellen niet met je wang het scherm bedient en een lichtsensor wat automatische helderheid faciliteert. Deze vind ik persoonlijk belangrijker dan de frontcam en wil ik er graag in hebben.
De lichtsensor bv zit bij mijn smartwatch gewoon onder het scherm
Die Archos Diamond kan best interessant zijn voor de Nederlandse markt.

✓ Groot scherm die de hele voorkant vult
✓ Een scherp OLED paneel
✓ Een ruime dosis aan opslag
✓ Een vrij vlotte CPU vergelijkbaar met de Snapdragon 670
✓ Fingerprint scanner achter het scherm (Staat niet in dit artikel)

Natuurlijk heb ik het toestel niet in mijn handen gehad, maar op papier zijn dat toch flinke selling points voor een toestel van 300 euro. Ik weet dat Archos niet het beste record heeft op het gebied van software updates dus dat kan een minpunt zijn. Ook hoor ik veel mensen klagen over MediaTek, echter heb ik daar nooit problemen mee gehad. Ik hou dus zeker een oogje op dit toestel.

De rest van de toestellen ... nee dankje.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 21 februari 2019 20:46]

Deze had gemakkelijk in de kin gepast, net als in mijn Mi Mix.
Gebruik je een keer de front cam? Draai dan gewoon je telefoon om ;)
dit vind ik echt het beste alternatief.. vreemd dat andere fabrikanten dit niet zo doen...
Omdat consumenten ook geen dikke chin willen.
Unisoc = Spreadtrum (rommel maw :p )
Dit gaat over een telefoon van 150 euro. Als je top of The line software, performance en ondersteuning wil moet je toch je portomonee verder opentrekken dan het budget dat je hebt voor 4 dagen aan boodschappen
Ik hoef geen top of the line software, performance, en ondersteuning. Het enige dat ik wil is FOSS drivers.

Juist die goedkope telefoons zorgen voor veel e-waste. Ze zouden nog prima mee kunnen. Misschien een batterij vervangen op den duur.
Jij moet eens de Librem 5 van Purism en the PinePhone van Pine64 in de gaten houden als je dat nog niet deed. Mainline Linux telefoons in ontwikkeling, gaan ook geen Android draaien maar normaal Linux zoals je gewend bent van je desktop (maar dan met een telefoon interface natuurlijk).

De Librem 5 is wat duur ($699 bij release) maar de PinePhone wordt goed te betalen met $150.
Die hou ik in de gaten, zeer interessante projecten! Mijn voorkeur gaat uit naar een Fairphone of een telefoon met SailfishOS liefst plus Android emulatie (non-CE dus)
Die projecten gebruiken echter geen mainline kernel of FOSS drivers. SailfishOS zit zelfs vol proprietary onderdelen: de Android "emulatie", de Android driver compabiliteit laag, de UI, core apps, etc. Gezien je het over FOSS drivers hebt lijkt mij dat niet zo'n logische wens.
Voor mij is er onderscheid tussen hardware/drivers en de UI. Van mij mag de UI best closed source zijn, proprietary apps mag van mij ook. Als de drivers open source zijn, kun je deze porten naar een ander OS of UI. En is er dus (ervan uitgaande unlocked bootloader of dat je je secure enclave anderzijds mag 'rooten') geen sprake van een vendor lock-in, of slechte performance.
De Fairphone is ethisch, niet FOSS. Bevat net zo goed closed source meuk, binary blobs en lelijke baseband troep.
Nooit gedacht dat zo'n inkeping nog lelijker kon dan ik tot nu toe gezien heb :X
Rechtsboven, lijkt veel op die van de komende S10: reviews: Samsung Galaxy S10 - Veelzijdige camera en fijne ontgrendeling

Probleem is dat je camera niet meer recht voor je zit. Daardoor krijg je een vreemde angle. De XPS laptops hebben dit probleem ook gehad omdat de front cam tussen scherm en toetsenbord zat ipv boven het scherm (Dell is er inmiddels van teruggekomen).
Maar als ik de functionaliteit vergelijk, dan doet deze hoek-notch niet veel onder voor de S10.
Immers zijn die paar pixels om de front camera in de S10 praktisch nutteloos...
Ach ja, dat went wel. Mijn HP Pre 3 had de camera op de achterzijde ook in een hoek zitten. Daarna op mijn BB Passport zat 'ie ineens in het midden (vind ik eigenlijk wel het fijnst, maar dat terzijde). En nu op mijn BB KEY2 zit 'ie weer een hoek. Na een aantal foto's weet je niet beter, dus dat zal ook voor de voorzijde gelden :)
Ik denk dat rechtsboven eigenlijk niet zo'n groot probleem is, het is 3-4 cm opzij. Dat is wat anders dan 20-30 cm naar beneden op de XPS laptops, want dat levert echt een wezenlijk andere beeldhoek op, tenzij je de laptop 20-30 cm hoger zet.
'Maar we hebben geen notch!'
Nog 1 aan de linkerkant en je hebt een inverted notch. ;)
Ik vind het wel komisch dat een budget merk als Archos een strakker ogend model (Diamond) weet te produceren dan de premium modellen van merken als Apple en Samsung }:O
Haha die 28nm soc voor die budget modellen, 6 jaar oude chips die ze ws hebben gekocht voor nog geen dollar per stuk.
Die Unisoc chips op 28nm pas vorig jaar (Q3 2018) op de markt gebracht, 28nm zal gewoon wel een goedkoop productieprocess zijn nog.
ik vind die notch en alles wat daar op lijkt zo'n misser qua design.. plaats die camera gewoon in de 'chin' en draai je toestel als je in selfie mode wil filmen. Een scherm hoort gewoon gewoon rechthoekig te zijn..
(vind ik dan he - voordat er weer reacties komen die denken dat ik iets algemeen wil bepalen voor iedereen)
Ze vinden wat uit tegenwoordig... Innovatie avant la lettre 😀

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee