Mercedes-Benz brengt begin 2020 zijn eerste elektrische step op de markt

Autofabrikant Mercedes-Benz brengt begin 2020 een eigen elektrische step uit. Het bedrijf maakte het nieuws bekend op de Frankfurt Motor Show. Nadere details over de e-step ontbreken nog en op de foto’s die zijn vrijgegeven is de tweewieler slechts voor de helft te zien.

In een persbericht naar aanleiding van de Frankfurt Motor Show 2019 meldt Mercedes-Benz dat de nieuwe elektrische step ontwikkeld wordt in samenwerking met Micro Mobility Systems. Dit Zwitserse bedrijf maakt zelf al jaren elektrische steppen en was ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de E-Scooter die BMW in mei van dit jaar aankondigde, en die vanaf eind oktober leverbaar zou moeten zijn.

Mercedes-Benz laat weten dat de 'E-Scooter' speciaal ontwikkeld is voor de 'eerste en laatste mijl', maar geeft verder geen enkele informatie over het bereik, de topsnelheid of prijs van de elektrische tweewieler. De beschikbare foto’s laten alleen de onderste helft van de E-Scooter zien, waaruit weinig meer af te leiden valt dan dat de step aan de voorkant een prominent Mercedes-logo heeft.

De step van Mercedes lijkt sterk op de Micro Merlin X4, een step van 900 euro met gewicht van 11 kilogram, maximale snelheid van 25km/u en actieradius van 25 kilometer. Dit model heeft een scherm dat onder andere de snelheid, accuduur en temperatuur weergeeft en led-verlichting die automatisch inschakelt in het duister. Niet bekend is of de variant van Mercedes-Benz ook over deze eigenschappen beschikt.

BMW’s E-Scooter heeft een bereik van ongeveer twaalf kilometer, haalt met zijn 150 watt-motor snelheden tot twintig kilometer per uur en weegt negen kilogram. De adviesprijs van de BMW E-Scooter bedraagt 812,50 euro.

Meer autofabrikanten zien de elektrische step als interessante aanvulling op hun aanbod van auto's, om een eventueel resterende afstand af te kunnen leggen. Begin dit jaar toonde Volkswagen bijvoorbeeld twee concepten van elektrische steppen, de Streetmate en de Cityskater. De VW Streetmate weegt 65 kilogram, heeft een topsnelheid van 45km/u en een bereik van 35km. Deze forse step heeft een scherm voor onder andere navigatie. De Cityskater is opvouwbaar, weegt 11,9 kilogram en haalt maximaal 20km/u met een bereik van 15 kilometer.

In Nederland is de e-step voorlopig niet toegestaan op de openbare weg, dit in tegenstelling tot in de ons omringende landen, Duitsland en België. Daar is bijvoorbeeld de deeldienst voor e-steps Lime actief, die dinsdag bekendmaakte het aantal van 100 miljoen ritten met e-steps te hebben overschreden. Ook claimt de dienst dat Lime-gebruikers zeggen dat ze 1 autorit op 4 vervangen hebben door een rit met de steppen.

Naarmate de populariteit toeneemt betreden steeds meer fabrikanten de markt. In het topic op Gathering of Tweakers worden bijvoorbeeld de e-steps van Xiaomi en Ninebot uitgelicht.

e-step Mercedes-Benz

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

18-09-2019 • 12:51

167

Reacties (167)

167
163
83
15
0
66
Wijzig sortering
Ik(uit Belgie) heb een xiaomi step voor ongeveer een jaar

Het is echt een handig ding.
Ik gebruik hem veel als ik met de auto weg ben. Hier in Antwerpen is er niet veel parkeerplaats dus gebruik ik men step om van en naar men auto te rijden.

Qua veiligheid is het wel opletten geblazen. Mensen schatten verkeerd in hoe snel je gaat en of je op een step rijd of je een voetganger bent.
Ze zien vaak alleen iemand recht staan die aan een redelijk tempo vooruit gaat. Mensen leggen nog niet snel een link dat het misschien wel eens step kan zijn omdat het nog een nieuw gegeven is. Fietsers hebben over het algemeen een andere houding en valt het sneller op dat het een fietser is(die sneller gaat dan een voetganger) en zijn al langer bekend bij de mensen.

De step heeft me al veel frustratie bespaart in verband met parkeren. En ja, het is wel leuk om er mee te rijden.
Raad ik iedereen zo een step aan? Nee zeker niet, mensen die niet bewust zijn hoe snel ze gaan, zijn een gevaar op de baan. Ik heb al veel mensen gezien die onverantwoord rijden zonder de tijd te hebben om te kunnen anticiperen.
Anticiperen gebeurt altijd van verschillende partijen, maar als de andere partijen jouw niet kunnen zien zul jij toch meer moeten anticiperen dan de rest.
Die trend van onverantwoord omgaan met elektrisch vervoer zie je ook al in Nederland. Ik zie iemand op een speeppedelec vrolijk meer dan 40km/h doen op een fietspad door een dorp, die dan mijn auto inhaalt omdat daar een snelheidslimiet van 30 geld op de weg. Als ik op de fiets afrem voor een kruising wordt ik dikwijls ingehaald door een elektrische fiets die er gewoon met een rotgang doorheen veegt.

Sommige mensen kunnen blijkbaar niet goed omgaan met gemotoriseerde 2-wielers, deze verpesten het helaas voor de rest. Maar hier in Nederland wordt het tijd voor nieuwe regels want het is een aardige zooi aan het worden in tweewieler regelgeving, van 4 soorten motorrijbewijs tot stapels kwalificaties voor elektrisch vervoer:

Electrische fiets < 250W max 25km/h
Speed pedelec max 45km/h helm en verzekerings plicht

L1e-A Europese regelgeving, waardoor elektrische fietsen met meer dan 250W zonder meetrappen uitgebracht kunnen worden als fiets met hulpmotor zoals b.v. (wel verzekeringsplaat)
https://radpowerbikes.eu/products/radrhino-electric-fat-bike

Misschien moeten we gewoon Flitspalen op het fietspad zetten en ophouden met nog meer classificaties aanmaken.
Absoluut mee eens. Werd laatst nog ingehaald hier in het dorp door zo'n ding. Ik reed al rond de 35. Draaide mijn raampje omlaag, wees hem er op dat hij veel te hard reed (er kwam zelfs een weg van rechts aan, dus inhalen was daar hoe dan ook veel te gevaarlijk) en kreeg gewoon een stortvloed aan gescheld over me heen. Niet alleen zijn ze zich er niet altijd van bewust, naar mijn ervaring zijn ze vaak ook best asociaal (en kom op, als je een auto inhaalt, dan moet je je toch ook al wel afvragen of je niet te hard gaat. Helemaal aangezien hier geen fietspad was en hij dus gewoon naar links moest om in te halen). Maar ja, de schuld ligt nog steeds altijd bij de automobilist als er een ongeluk gebeurd...
Het gevaar op de weg zijn niet diegenen op een elektrisch voertuig (uitzonderingen daargelaten), maar de gewone fietser. Als een beest op de weg, zich niet aan de verkeersregels houdend (uitzonderingen daargelaten), zijn ze heer en meester op de weg. In verhouding kunnen er dan we een paar stepjes en skateboards bij en leren de fietsers zich maar wat meer aanpassen.
Sorry, maar naar mijn ervaring zijn mensen met zo'n speedpedelec net zo erg, of nog erger. Ze hebben net zo weinig acht voor het verkeer, maar ze gaan wel dubbel zo snel als een gewone fietser. In elk geval waar ik woon is de verhouding wel ongeveer gelijk met aso fietsers / aso speedpedelecers.
De grap is dat bijvoorbeeld in een stad als Tell Aviv je volop stepjes ziet. Je kunt ze ook bijna overal oppikken via een app (lime ride is daar de grootste). Daar gaat het eigenlijk best goed op de meeste plekken, ondanks dat alle touristen die geen idee hebben van de regels, en ook mee rond rijden.
Ik vond het een fijne manier om een stad te bekijken. Voor de grotere afstanden even een stepje meepakken. En je laat hem ergens achter en als je er weer een nodig hebt pik je weer een andere op.
Anoniem: 120539 18 september 2019 13:23
Ziet er wel strak uit, voor zover nu te beoordelen op basis van die ene foto.
In het kader van het steeds vaker weren van auto's uit de binnenstad lijkt het me een goede oplossing.
Waar ik echter niets over lees is of je bij het opbergen van de step in de achterbak deze ook meteen kan opladen; dat zou natuurlijk wel ideaal zijn.

Aan de andere kant kom ik bij veel verschillende klanten in Nederland, en is het op acceptabele loopafstand parkeren echt nog nooit een probleem geweest. Het wordt daarmee dus hooguit een kosten-overweging, waarbij ik me afvraag of Mercedes rijders dan weer de primaire doelgroep zijn.
Maar goed; beter wel hebben dan niet hebben zullen ze bij Mercedes denken; ideaal voor de merk-trouwe aanhangers.
Ziet er wel strak uit, voor zover nu te beoordelen op basis van die ene foto.
In het kader van het steeds vaker weren van auto's uit de binnenstad lijkt het me een goede oplossing.
Behalve dan dat deze hoogst illegaal zijn in Nederland. Zonder luchtbanden kunnen ze geen typegoedkeuring krijgen als "bijzondere bromfiets", ongeacht of ze nu sneller of langzamer gaan dan 25km/h..
Aan de andere kant kom ik bij veel verschillende klanten in Nederland, en is het op acceptabele loopafstand parkeren echt nog nooit een probleem geweest.
Op een industriegebied misschien niet, maar als je in een binnenstad moet zijn.

5 km lopen vindt je misschien geen probleem, dat is als je op de parkings aan de rand van de stad moet parkeren, bv in Gent, en midden in de stad moet zijn.
Aan de andere kant kom ik bij veel verschillende klanten in Nederland, en is het op acceptabele loopafstand parkeren echt nog nooit een probleem geweest.
Meestal is het niet echt een probleem nee, maar ikzelf hou er echt niet van om door een stad te rijden en parkeer dan vaak ook ergens aan de rand op een industrie terrein of andere parkeer plaats. Dan is het vaak toch een half uur lopen naar de binnenstad, dus zo'n ding zou dan wel echt een uitkomst zijn. Aan de andere kant, het is ook vaak wel fijn om even een stuk te lopen.
In Nederland is de e-step voorlopig niet toegestaan op de openbare weg,

Euh..

Er zijn gewoon RDW goedgekeurde E-steps zoals de Veeley V5 en de Micro Condor X3 NL te koop waarmee je prima de weg op kan, het is al die speelgoedrotzooi uit China welke verboden is omdat zij geen RDW keuring hebben.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 13:09]

De Veeley V5 noem ik geen 'step', en zal dan ook op de weg mogen omdat hij onder 'bromfietsen' valt.

De Micro Condor X3 NL heeft vermoedelijk gewoon een typekeuring gehad, waardoor dat specifieke type inderdaad de weg op mag. Echter is de opmerking in het artikel correct; elektrische steps, zoals "elektrische step" over het algemeen begrepen wordt, mogen inderdaad niet de weg op.

Dat is niet omdat Chinese steps "speelgoedrotzooi" zijn, maar omdat er geen gestandaardiseerde wetgeving is over waar een elektrische step aan zou moeten voldoen. De enige wetgeving waar ze onder kunnen vallen is de "bijzondere bromfiets", en dat is iets waar je een complexe keuring voor nodig hebt omdat de goedkeuring per geval/type bekeken zal worden, en er geen standaard regels voor zijn.

Oftewel: dat is duur, en gaan fabrikanten dus niet doen voor een klein landje als Nederland. Bedrijven als Xiaomi, die in principe prima e-stepjes maken, hebben dan ook al aangegeven dat ze er geen interesse in hebben om in ieder Europees land afzonderlijk hun stepjes gekeurd te laten worden, want dat is een hoop gedoe en duur.

TL;DR: E-steps mogen niet de weg op omdat er geen generieke wetgeving voor bestaat, ze kunnen alleen ge-specialcased worden en dat is duur en gedoe voor de fabrikant/importeur.
Dit is idd het probleem. Electrische step is nergens onder te plaatsen. het verschil met een e-bike is dan ook dat de e-bike pas ondersteuning biedt als je aan trappen bent, waar een e-step op eigen kracht naar voren gaat. Hierdoor valt het onder "bijzondere bromfiets" gok ik, en daarom is het niet te doen.

Dit is wat ons is verteld toen wij een honden step elektrische ondersteuning wilden geven.
Niet helemaal, er zijn electrische steps in Nederland die wel op de weg mogen, zonder keuring.

Het heeft mogelijk inhoudelijk ermee te maken dat een electrische step over het algemeen geen ondersteuningsmotor heeft maar dat de motor primair dient als aandrijving.

Er is echter een uitzondering Dit type electrische step mag dus wel, omdat je zelf mee moet steppen.
(Bright waarschuwing!) https://www.youtube.com/watch?v=M6yy0Be4lBU
Het vreemde is dat iedereen opeens een last mile probleem heeft. Zoals de jongen in de video "hoe leg ik de anderhalve kilometer van trein naar werk af?" Voor dit soort dingen is een fiets toch veel makkelijker en goedkoper.
Helemaal mee eens in Nederland als je met het OV/auto gaat naar je vaste dagelijkse werkplek.

Maar als je naar verschillende plekken per dag met je (kleine) auto moet en er is geen (betaalbare) parkeerruimte dichtbij kan de mile al snel 3 miles worden, dan is zo'n electrische step in de achterbak een goede optie, zeker bij heel warm weer,
Als je meerdere keren per dag ergens moet zijn met de auto. En je kan het parkeergeld niet betalen en moet dus 5 kilometer verderop gaan staan. Past een 3de hands vouwfiets misschien beter in je budget.
Voor dit soort dingen is een fiets toch veel makkelijker en goedkoper.
Heb jij op zowel vertrek als aankomststation een fiets staan of neem jij steeds je fiets mee in de spits opgepropt tussen de anderen als haringen in een ton?

En heel veel mensen moeten een deel van de route afleggen met de bus, daar kun je meestal ook geen fiets meenemen.

En als je wel op beide stations, of bij de bushaltes een fiets hebt staan, dan zul je tegenkomen dat men
- het stationsgebied ontruimt omdat er te veel fietsen staan.
- je fiets bij terugkeer na een lang 'feest'-weekend (konings/koninginnedag, pinksteren, hemelvaart, pasen) opeens helemaal opgevouwen is, en er geen buis in het frame meer recht is. Ja dat is Zeeuwse mentaliteit.
Welke bijzondere bromfietsen zijn er in Nederland toegelaten tot de weg?

Segway
Trikke
Swing
Zappy3
Deze aanwijzing door de Minister van Infrastructuur en Milieu geldt alleen nog voor de Zappy3.
Virto
Paukool
Ninebot Type E
E-One (nwe naam = Lef)
Robin-M1
VirtoS
Kickbike Luxury
Kickbike Cruise
Ninebot type Urban
Yedoo Mezec
Kickbike Fat Max
Qugo Runner

Schaamteloze copy/past
En heb je gekeken wat voor 'voertuigen' het zijn?
Dit gaat binnenkort veranderen (of is inmiddels veranderd), athans, dat is wat ons door de betreffende e-bike winkel is verteld.

Edit: Ik snap niet helemaal waarom dit als ongewenst wordt gezien? Dit is letterlijk wat mij is verteld in de winkel en is 100% on-topic.

[Reactie gewijzigd door Aelyss op 23 juli 2024 13:09]

Okay, nou ben benieuwd hoe het in NLEU uiteindelijk geregeld gaat worden. Als je het door veel lobbywerk eens kan worden over het maximaal vermogen van stofzuigers of plastic rietjes, dan lijkt me regulatie van e-scooters en tal van ander electrisch 'last mile' vervoer een makkie :9

In dit land waar ik woon zijn de electric scooters al een tijdje beschikbaar, maar ze worden gezien als gemotoriseerd verkeer. Dus dat betekent officieel:

rijbewijs (voor motorvoertuig)
voertuig registratie (nummerplaat)
spiegels
helm op
op de openbare weg, niet op fiets- voetpad
Max. snelheid geloof ik 20 km/u
Nederland ligt gewoon dwars, zoals bijna altijd.
@svenslootweg
E-bike valt onder verschillende categorieen.

Categorie fietsen.
De pedelec wat jij noemt mogen tot 25 km/h ondersteuning bieden en je moet zelf meetrappen(dat zelf meetrappen is nogal een grijs gebied van trappers alleen ronddraaien zonder kracht te zetten tot wat kracht zetten).

Categorie snorfiets.
Ebike tot 25 km/h ondersteuning en met gashendel waardoor hij zelfstandig kan rijden(blauwe kenteken).

Categorie bromfiets.
Ebike tot 45 km/h ondersteuning en met gashendel zodat hij zelfstandig kan rijden (gele kenteken).

De E-Step valt eigenlijk onder Categorie snor/bromfiets, ik heb nog nooit iemand mee zien "steppen" bij 25 km/h ze staan er alleen maar op, dus het kan eigenlijk nooit onder fietsen vallen en is alsware een "motorvoertuig".

De E-steps ligt heel gevoelig op Tweakers.net, maar veel zijn inderdaad illegaal bezig op de openbare weg omdat er vrij weinig op gehandhaafd wordt denken mensen hiermee weg te komen.

Ben het met je eens dat "speelgoedrotzooi" niet op de weg hoort en alleen de goedgekeurde steps.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 13:09]

Op mijn speed pedelec zit geen ‘gashendel’ of iets wat die functie heeft. Ook nog nooit gezien overigens.

De helm- en kentekenplicht zijn overigens ten gevolge van de maximum snelheid, die boven de 25km/uur ligt.
Mja niet allemaal misschien maar wettelijk mag het, ik heb ze wel eens gezien.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 13:09]

Het gaat om fysieke ondersteuning in NL. Een electrische fiets zonder te hoeven trappen is geen fiets en wordt dan gezien als een motorvoertuig.

Misschien beter om hiervoor een speciale categorie in het leven te roepen: noem het electrische voertuigen zonder fysieke ondersteuning oid. Beperk de snelheid tot max. 25 km/u en laat ze verplicht van het fietspad gebruik maken en laat de overheid een vorm van type goedkeuring en categorie invoeren.

Mooiste zal zijn om dat EU te regelen, maar daar gaat zeker 10 jaar overheen.
...en dat is iets waar je een complexe keuring voor nodig hebt omdat de goedkeuring per geval/type bekeken zal worden...
Ik denk dat gezien de Stint dit intussen ook niet meer waar is. De RDW had daarvoor immers een negatief advies voor gedaan, maar de minister zag een paradepaardje en heeft uiteindelijk alsnog toestemming verleent, tot het bij de overweg in Oss fout ging en daarna zo goed als direct de toestemming weer heeft ingetrokken. Dus ik denk niet dat de keuring alleen voldoende is; een stuk politiek komt er tegenwoordig dus ook bij kijken.

Dat laatste is wellicht wat te kort door de bocht verwoord, maar ik met mijn bericht te zeggen dat dus wel alles netjes volgens het boekje gedaan wordt, maar ondanks eerder (negatief) advies eea toch in de wind geslagen kan worden en alsnog de toestemming kan worden verleend.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 13:09]

De stint kon ook maar 16km /h max, een step gemakkelijk boven de 25 km/h.

En ik zie jongeren niet snel met een stint rijden, ze werden meer bij bedrijfsvoering dan particulier gebruikt, al met al werd het daardoor een beetje door de vingers gezien.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 13:09]

Mijn punt is meer dat toestemming dus niet zozeer alleen een uitgebreide test is, dat het advies ervoor blijkbaar in de wind geslagen kan worden door de minister en vervolgens alsnog de toestemming verlenen waardoor de Stint over de weg mocht.
De Micro Condor
Het motion control systeem is te vergelijken met de trapondersteuning bij een fiets
De step is door het ministerie van Verkeer en Waterstaat ingedeeld in dezelfde categorie als de fiets

Dit is een 'ondersteunende' step, zoals electrische fietsen en daarmee dus uitzondering dan toegestaan is.

Veely valt onder 'bijzondere bromfiets', wederom een bijzondere zet binnen de regeltjes vanwege de zitting.

Dus nee, dit zijn geen 'RDW goedgekeurde e-bikes' in de zin van zelf-rijdende steps.
Veeley valt niet onder bijzondere bromfietsen, Veeley valt onder bromfietsen omdat zij zo slim zijn geweest om een inklapbaar zadeltje aan te brengen, aldus is er een zitinrichting en aldus kan hij als normale bromfiets worden goedgekeurd in Duitsland en heeft Nederland deze toe te laten onder Europese wet en regelgeving. Als het een bijzondere bromfiets was diende de Veeley wel in Nederland gekeurd te worden omdat bijzondere bromfietsen een nationale aangelegenheid is.
Ik heb geprobeerd hier wat meer informatie over terug te vinden, maar de enige officiële lijst die ik tegenkom is deze pagina van de RDW. Hier staan de Veely en de Micro Condor niet tussen. Ik zie wel dat zij hiermee adverteren, maar nergens een daadwerkelijk besluit van de Nederlandse overheid, of vanuit Europa.
De Veely heeft vanuit de Duitse TÜV een Europese goedkeuring gekregen, daarom vind je er geen apart besluit over bij de EU of de RDW en is deze hier gewoon op de weg te gebruiken. (Ik zat wel fout met dat ze RDW goedgekeurd waren, de RDW heeft geen rol bij bijvoorbeeld de Veeley)

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 13:09]

Elk gemotoriseerd voertuig op de nederlandse weg dient een goedkeuring en kenteken plaat van de RDW te hebben. Anders mag je er niet de weg mee op. Heeft de Veeley dat niet, dan mag je er niet de weg mee op. Heel simpel. Dit is anders wanneer een voertuig een motor heeft als ondersteuning, zoals bij de elektrische fiets. Maar ook daar gelden regels als maximum snelheid etc.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 13:09]

Onzin, er is namelijk zoiets als de Europese typegoedkeuring om te voorkomen dat elk land in de EU afzonderlijk alle modellen moet goedkeuren. Kentekenplaten is wel weer een nationaal gebeuren.
Er is een uitzondering bij gehandicapten voertuigen maar daar zit een verzekeringsplaatje op.
Het heeft niets met “speelgoedrotzooi uit China welke verboden is omdat zij geen RDW keuring hebben.” te maken. Het probleem is dat in Nederland een step bijvoorbeeld alleen mag ondersteunen als je zelf ook wat doet. Een Xiaomi step (echt geen rotzooi) kan ook rijden zonder dat je trapt. Die RDW keuring komen veel steps dus niet doorheen.
Er bestaat in mijn beleving geen regel dat "steps trapondersteuning moeten hebben", dit omdat er helemaal geen categorie als steps bestaat, dit zijn bijzondere bromfietsen en die kennen helemaal niet zo'n bijzondere regel. Neem als voorbeeld de Segway's welke ook bijzondere bromfietsen zijn maar die toch echt geen trapondersteuning hebben.
Bij Segways snap ik de regels sowieso niet helemaal, want ik lees telkens dat ze in Nederland niet op het voetpad mogen worden gebruikt (politie/BOA's uitgezonderd), waar ik zie toch dat diverse gemeenten promotieteams/VVV-teams met Segways op voetpaden laten rijden. Dus overtreden die gemeenten dan de wet of is de wet gewoon niet duidelijk over waar ze gebruikt mogen worden?
Fietsen mag ook niet op het voetpad en toch gebeurt het veel, dus wat is je punt?
Mijn punt is dat ik een vraag stel over het gebruik van Segways door gemeenten.
Indien aanwezig gebruikmaken van (brom)fietspad en anders op de openbare weg.
Dat heet progressief voertuig beleid :P Nederland is nu eenmaal een land met een enorme hoeveelheid wetten en regels die dan niet worden nageleefd of op wordt gehandhaafd.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 23 juli 2024 13:09]

Klopt, maar het gaat mij er vooral om dat het wel een verschil maakt of jij en ik de regels zo hanteren of dat de gemeente dat doet. Daar kijk je toch anders tegenop ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 13:09]

Die promotietieams, geuniformeerd door de gemeente worden gewoon gedoogd, maar de individuele gebruiker wordt er nog net niet vanaf geschoten.

Zo ook de politie hier, aan het skateboarden op een hellinkje op de weg, als jonger dan 12 wordt je weggestuurd met een waarschuwing, ben je rond de 18-20, dan laten ze je gewoon doen.
Nederland is hét land van meten met twee maten (of 3 of 4 ..)
Ik weet ook niet of die regel expliciet bestaat. Maar impliciet zou dat volgens mijn bron wel zo zijn. De bron is trouwens de bright review van de Micro Condor X3 NL: https://youtu.be/M6yy0Be4lBU?t=73 van 1:13 tot 1:31 wordt gezegt dat de electrische step in NL is toegelaten omdat hij stepondersteuning geeft in plaats van volledig electrisch kan rijden (zonder dat je zelf hoeft te steppen).

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 13:09]

Als dat zo was kwam er wel een software update om toegelaten te worden, net zo als bij brommers en snorfietsen geknepen worden als ze Nederland binnenkomen(dat overigens zeer makkelijk weer te verwijderen is, in volksmond noemt men dat opvoeren wat het eigenlijk niet is).

Er zal wel meer niet kloppen vermoedelijk dan alleen zelfstandig rijden.
ik meen een keer gelezen te hebben dat het probleem met die hoverboards was dat het een gemotoriseerd voertuig is zonder stuur, en dat dat de reden was waarom het niet door de RDW keuring komt en daarom dus verboden is op de openbare weg. deze steps hebben wel een stuur, wat ik wel kan zien gebeuren is dat het dragen van een helm een mogelijke verplichting zou kunnen worden
Ik vind dat nog steeds raar. Op een ongemotoriseerd skateboard kun je net zo hard over de stoep gaan als met een hoverboard en net zoveel schade (bij jezelf of anderen) veroorzaken, maar daar is dan weer geen verbod danwel keuring op.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 13:09]

Dat doe je op eigen kracht, een hoverboard niet, een voertuig dat uit zichzelf rijdt onderschat men het gevaar en gaat te snel rijden.

Een minder behendig persoon heeft in algemeen minder kracht en gaat minder snel.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 13:09]

Euh..

Er zijn gewoon RDW goedgekeurde E-steps zoals de Veeley V5 en de Micro Condor X3 NL te koop waarmee je prima de weg op kan, het is al die speelgoedrotzooi uit China welke verboden is omdat zij geen RDW keuring hebben.
En waarom krijgen die dingen geen RDW-keuring. Dat is niet omdat de remmen of de bouwkwaliteit onvoldoende is. Dat is enkel en alleen omdat ze geen luchtbanden hebben. De modellen die jij noemt zullen, als ze RDW-goedgekeurd zijn, luchtbanden hebben, ook al zijn die wieltjes nog zo klein, en dan vallen ze in de categorie 'bijzondere bromfiets', net als de stint. Met massieve rubberen banden krijg je geen typegoedkeuring.

Omdat het luchtbanden zijn kun je ze lek rijden. Dat je die kleine bandjes als gebruiker bijna niet kunt oppompen, laat staan plakken, helpt er ook al bij, ook daarvoor moet je naar de dealer.
Weet iemand of dit nog spoedig gaat veranderen in Nederland? Lijkt me eigenlijk best handig.
Ik kom niet heel vaak in Amsterdam met de auto maar soms moet het vanwege het werk. Ik vind het nl. verschrikkelijk om in (centrum) Amsterdam te moeten rijden. Mensen die plots oversteken met de fiets en totaal niet opletten en ik weer vol op de rem moet. Ik wil niet weten hoeveel meer ongelukken met de steps gaan gebeuren. Je leest nu al veel hierover in de steden in het buitenland waar Lime actief is. Ik denk dat goede regelgeving noodzakelijk is en vind het prima dat de Minister er de tijd voor neemt.

De e-step past prima bij een auto luwe binnenstad en ideaal voor de last mile, maar dan moet je werkelijk de stad auto en bus luw maken. Anders alleen meer ongelukken.

Een e-step van een autofabrikant, lijkt me dat je die in de auto moet kunnen bijladen, althans zou wel handig zijn.
Ik wil niet weten hoeveel meer ongelukken met de steps gaan gebeuren. Je leest nu al veel hierover in de steden in het buitenland waar Lime actief is.
Dat heeft voornamelijk te maken met huursteps. Let op dat je ook veel ongelukken hebt met huurfietsen. In plaats van een huurfiets nemen toeristen een huurstep, met een vergelijkbaar risico.
De e-step past prima bij een auto luwe binnenstad en ideaal voor de last mile, maar dan moet je werkelijk de stad auto en bus luw maken. Anders alleen meer ongelukken.
In Amsterdam is het juist een probleem dat het fietspad vol zit en dat men daarom snorfietsen de rijbaan op stuurt. Misschien is dus inderdaad de oplossing om de auto meer uit dat attractiepark die stad te verbannen, en om van de wegen grote fietspaden te maken.
Een e-step van een autofabrikant, lijkt me dat je die in de auto moet kunnen bijladen, althans zou wel handig zijn.
Kan ook met bestaande steps, hoor. Alleen moet je dan zelf een voeding maken. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 13:09]

Nee dit was met elektrische steps in Brussel.
https://www.vrt.be/vrtnws...ktrische-step-in-brussel/
Ik ben momenteel in Oslo waar zo'n 3 tot 4 bedrijven actief zijn waar je dit soort "smijt steps" via een app kunt huren.
In voetgangersgebieden moet je uitkijken dat je niet door zo'n (sorry) pleuris ding overhoop gereden wordt, ze rijden echt als gekken op die dingen.
Ze worden ook werkelijk overal achter gelaten, 's avonds rijden er bestelbusjes rond om ze te verzamelen.
Je kunt hier via Obos ook makkelijk een fiets huren, die kan je alleen in een speciaal fietsenrek terug brengen.

Ik heb begrepen dat er hier al gepraat wordt over een mogelijk verbod op die dingen, en ik begrijp dat eigenlijk wel.
In Parijs is het net zo: je breekt je nek over die dingen, de (huur-)bestuurders gedragen zich onverantwoordelijk, en het gemeentebestuur zoekt naar regels om ze aan banden te leggen.
Anoniem: 1246108 @glatuin19 september 2019 13:03
delete

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1246108 op 23 juli 2024 13:09]

Veranderen?

Ik ben best wel blij met onze regelgeving. Als deze dingen verzekerd kunnen worden en er een rijbewijs nodig is zoals bij snorfietsen, dan moet een step met verlichting ed ook kunnen.

Maar laten we die regels niet veranderen om zo voertuigen makkelijk toe te laten.
Een rijbewijs voor een step die 25km/u kan?
Het klinkt allemaal mooi step die 20-25 km kan en dat lijkt misschien langzaam. Ga er maar eens mee op je bek dan is 20 km zonder helm heel snel.

Nu we snelle e-bikes hebben neemt het aantal ongelukken met fietsen ook al toe, vooral onder ouderen.

Die stept met kleine wieltjes zijn in vele gevallen gewoon gevaarlijk, klein hobbeltje in de weg en hup je gaat keihard onderuit.
Dat ligt echter niet aan de elektrische fietsen maar het feit dat ouderen te traag zijn om ermee om te gaan en jongeren te hard gaan en dan met handjes van het stuur appen.
Als je gewoon normaal fietst en bij bochten wat langzamer gaat en voor je uit anticipeert zijn ze prima veilig tot 50km per uur.

Alles word tegenwoordig gevaarlijk genoemd maar het enige gevaarlijke zijn de lakse onvoorzichtige burgers waar andere mensen weer de dupe van zijn.
Het is wel de taak van de overheid om burger voor zichzelf te beschermen. Veilig tot 50 kmh, klinkt leuk maar neem toch aan met helm want 50kmh is toch erg snel, daarbij maak eens een volle noodstop met 50kmh.

Dat lakse komt natuurlijk ook door snelheid die hoer wordt met e-bikes, maar goed hier gaat het om een step, kleine wieltjes, dat is gewoon gevaarlijk met 20 kmh. Ook daarvoor zou je een helmplicht moeten hebben. sommige landen hebben voor alle fietsen ook helmplicht.
Van snelheid word je niet laks net als dat je van hamburgers niet dik word en van een pak zout je nieren niet kapot gaan.
Dat doen mensen toch echt helemaal zelf.

anders kan je alle producten wel gaan verbieden want met alles kan je wel iets onverantwoord doen.
Dus moeten we gewoon maar alles op zijn beloop laten ?

Als je dat zo wil doortrekken, waarom moet ik me dan verzekeren en evenveel premie betalen als iemand die ongezond leeft.
Waarom moet ik dan betalen als iemand geen helm wil dragen valt maar wel een beroep wil doen op de gemeenschap.
Laten we coke gewoon legaliseren, heroïne ook want als mensen dat willen doen ze het toch zelf.

Mensen doen idd zaken zelf en een overheid is er om mensen voor zichzelf te beschermen.
Klopt. heb in Lissabon op een stepje (Lime) gereden uit nieuwsgierigheid en die dingen zijn levensgevaarlijk. Je bent enorm kwetsbaar. Op hobbelige oppervlaktes zijn ze bijna niet in bedwang te houden.
Helemaal mee eens. Snap eerlijk gezegd ook niet waarom er niet wat meer ontwerpen zijn waarbij het voorwiel in ieder geval wat groter is zodat je niet zo vlot door een kuil voorover gelanceerd kan worden - komt ook de stabiliteit tijdens het rijden ten goede volgens mij.
Dan kom je uit bij een Vesper, RubRider, Evo Cruiser etc. En dan zit je al vlak bij de e-scooters in feite.
Je ziet overduidelijk dat deze Mercedes versie vering aan de voorkant heeft..
"Ga er maar eens mee op je bek dan is 20 km zonder helm heel snel."

Dat haal je ook wel met een ongemotoriseerd skateboard en dan ga je ook keihard op je bek. Ook maar een rijbewijsplicht invoeren voor ongemotoriseerde skateboards dan? En met racefietsen (waar wielrenners op rijden) haal je dat ook, maar die hebben ook geen rijbewijs (fietsbewijs?) nodig.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 13:09]

Daar gaan we weer een skatebord, daar zie je ook ineens zo veel interesse voor om op te rijden.

Rijbewijsplicht ? Kom je daar nu zelf mee, ik begin er niet over of haal je dat nu erbij om het is het belachelijke te trekken ?

Als je dan toch een zinnige opmerking wil maken, sommige landen hebben voor alle fietsen al een helmplicht. dat is er om het domme kopje te beschermen als je op je bek gaat. Ook met 12 kmh op je hoofd vallen, heb je een probleem.

Dus een helmplicht lijkt me heel erg zinvol voor alle fietsen, steps en ja een beetje skateboarder heeft een helm, kniebeschermers, ellebogen, zeker in het begin want je gaat op je bek.
Een helmplicht voor fietsers is geen gek idee. Maar waarom zou dat niet mogen gelden voor een skatebord of skeelers? Daarmee haal je vergelijkbare snelheden en zie ik meer gevaar voor een val, dus meer rede voor een helmplicht. Een fietshelmplicht voor kinderen scheelt per jaar 5 doden en 140 ernstig gewonden, zegt de SWOV. Bij een helmplicht voor ouderen scheelt het ook 5 doden en zelfs 220 gewonden.

Handhaving is een probleem maar dan kan die proef van Amsterdam met het fietskenteken worden uitgebreid. Dan steelt niemand meer een fiets ook.
Ja. Net als voor een snorfiets die 25 km/u mag (en vaak sneller gaat).

Overigens kan dat gewoon onder de AM categorie vallen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 13:09]

Electrische fietsen rijden ook 25km/u
Klopt, maar die mogen ook niet puur elektrisch rijden (dat het in de praktijk vaak prima te doen is, is wat anders)

Een elektrische fiets is een "fiets met trapondersteuning", een rijwiel wat zich puur elektrisch kan voortbewegen is gewoon een elektrische bromfiets/snorfiets, zie ook de ped-elec, die een kentekenplaat en helmplicht kent.
Ik rij een Stromer ST-3, dus een speed pedelec die 45km/uur gaat, maar daarbij moet ik ook nog steeds (flink) trappen hoor!

Dus ook trapondersteuning, en rijdt niet zelfstandig elektrisch.

De kentekenplaat en helmplicht komen voort uit de maximale snelheid die dus boven de 25km/uur ligt.
Waarom zou je dan geen rijbewijs voor een fiets moeten halen? Daarmee kan je sneller dan met deze steps en door de vorm is het niet bepaald veilig als je valt of iemand aanrijdt.
Om dezelfde reden als het wapenbezit in de VS en het gebrek aan een snelheidslimiet in Duitsland: het is cultuur, een basisrecht voor elke Nederlander. Belangrijker dan de grondwet. Wee je gebeente als je daaraan durft te tornen. }:O
Ik wilde liever de andere kant op redeneren 8)7 hahaha

Ik zie graag dat een fiets als veilig wordt beschouwd en we daarom misschien niet zo moeilijk moeten doen over die stepjes.
Mijn racefiets haalt wel 45 moet ik niet een kenteken achterop plaatsen?
Gaat ie meteen nog maar 40 door de weerstand.

De mens is volkomen doorgeslagen.
Mijn racefiets haalt wel 45 moet ik niet een kenteken achterop plaatsen?
Nee, want dat is geen gemotoriseerd voertuig. *Jij* haalt op je fiets 45 km/u. Dat doet de fiets niet zelf.
De mens is volkomen doorgeslagen.
Eens. Zie ook hoe gevaarlijk racefietsen overal doorheen rossen. Het woord zegt het eigenlijk al. Racen moet je niet doen op de openbare weg.

Fietsen zouden ook verplicht verzekerd moeten zijn, en een rijbewijs (die je al op de basisschool kan halen, en op de middelbare school en als je volwassen wordt moet verlengen) zou niet verkeerd zijn.

Alles dat sneller is dan 6 km/u is de mens niet op berekend. Met elke snelheid daarboven ben je een gevaar voor jezelf en voor andere weggebruikers. Een stukje verantwoording en aansprakelijkheid (die nu grotendeels mist bij fietsers) zou daar prima bij passen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 13:09]

Die snelheid haal ik idd zelf daardoor span ik meer in en ben dus net iets minder aan het opletten als dat ik me niet het lazeres zou trappen.
Kortom het is in theorie minder veilig als motorisch.

En dat sommigen op de racefiets gevaarlijk fietsen heeft niets met een racefiets te maken. Veel jeugd en ouderen zijn gevaarlijker omdat ze niet opletten en niet in staat zijn op hun eigen weghelft te blijven. Net als mensen die hun hond uitlaten langs het fietspad met een loslopende hond of zelfs aan de lijn maar aan de verkeerde kant lopen waardoor ze fietsers niet zien.

Moeten we dan niet maar ook een hondenuitlaat en loopdiploma halen met bijbehorende verzekering?
Mensen zijn gewoon teveel met zichzelf bezig en dat heeft niets met motorisch of fietsen of een step te maken maar gewoon met in jezelf gekeerd zijn en niet opletten. En dat betreft een groot deel van de mensen die buiten komen helaas.

Als we overal een verzekering en diploma voor nodig hebben dan kan je ook wel zo onzinnig gaan als een supermarkt diploma want daar zie je ook behoorlijk wat zaken die bij een weldenkend mens onacceptabel zijn.

Kortom weg met al die vertroeteling en gewoon beter je kinderen opvoeden en het lost zichzelf op.
Straffen ipv vertroetelen is de enige optie.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 13:09]

En dat sommigen op de racefiets gevaarlijk fietsen heeft niets met een racefiets te maken. Veel jeugd en ouderen zijn gevaarlijker omdat ze niet opletten en niet in staat zijn op hun eigen weghelft te blijven. Net als mensen die hun hond uitlaten langs het fietspad met een loslopende hond of zelfs aan de lijn maar aan de verkeerde kant lopen waardoor ze fietsers niet zien.
"Het ligt aan iedereen behalve aan mij."

We are done here.
Dan ook maar een rijbewijs voor de electrische fiets denk ik zo.
Als die sneller kan dan 25km/uur is dat in Nederland al een gegeven.
Je wilt liever dat mensen onverzekerd rondrijden?
doen fietsers ook toch? Stepjes gaan 19-20 km per uur..

Gemiddelde wielrenner: 30-32 kilometer per uur
Of je verzekerd bent hangt natuurlijk niet van je snelheid af, maar van je voertuig (en uiteraard je verzekering).
Gemiddelde wielrenner: 30-32 kilometer per uur
Niet in de stad! Zelfs niet op de meeste fietspaden.

Ik ben een keer heel vroeg in de ochtend (nacht) van de ring in Amsterdam (Banne 2) naar de pond op de Distelweg gereden op een racefiets, dure de top is op sommige stukken ~32km/uur, maar dat kan gewoon echt niet overal. Gelukkig was het redelijk uitgestorven, ik denk dat dit tegenwoordig niet eens meer kan, levensgevaarlijk. Daarnaast was mijn band niet helemaal rond meer, teveel oneffenheden op de fietspaden.

In Amsterdam (Centrum) heb ik het altijd al een kamikaze run gevonden, zelfs op een normale fiets of mountain/citybike. Met een fiets heb je gewoon iets meer tijd nodig om op (hoge) snelheid te komen, waardoor je gewoon op veel stukken niet zo heel snel kan. Voordat je bij die topsnelheid komt, moet je immers alweer afremmen. Natuurlijk zijn daar uitzonderingen op, maar meestal is het fietser vs. auto en niet fietser vs. voetganger. Op gemotoriseerde voertuigen, zelfs een brommer gebeuren nu immers meer ongelukken met grotere schade, in verhouding.

@Torakk Ik ben absoluut geen racefietser, ik vind het ondingen! Maar als kind er jaren op eentje gezeten omdat ik deze kreeg van mijn ouders en jaren later dit geprobeerd op die van mijn vader. Inderdaad nooit een helmpje op gehad. Voor mij is een mountain/citybike een fiets die ik een stuk ruwer kan gebruiken dan een normale fiets, ik haal het niet in mijn hoofd om deze te gebruiken als 'echte' mountainbikers, zelfs niet met een helm! Sommige voetgangers hebben nog een helm nodig en dan nog breken ze hun nek...

Een ebike is inderdaad tricky, zeker bij ouderen (no offense), maar ze willen pas veel te laat toegeven dat ze wat ouder zijn, minder goede reactiesnelheid en fragieler. Dan moeten ze eerst een paar keer wat goed breken voordat die fiets permanent weg gaat... Natuurlijk is niet iedere oudere gelijk en zijn er zat die nog prima kunnen fietsen. Maar het is inderdaad niet de eerste keer dat ik 'oma' voorbij zie crossen en denk: "Oh my god! Dat gaat niet goed!", gelukkig zie ik dat zelf niet gebeuren, maar je hoort het wel redelijk vaak.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 13:09]

Ding is met die Ebikes dat je de snelheid gewoon niet verwacht. Kijk als ik jou aan zie komen op je pinarello (of wat je ook mag hebben) dan ga ik ervan uit dat je toch een lekker vaartje hebt. Als ik zon fossieltje op een fiets zie zitten dan verwacht ik in eerste instantie totaal niet dat ie wel eens 25 kan gaan. Daarnaast hebben veel mensen die erop zitten het ook niet echt in de gaten. Daar komen de ongelukken van. Heb ook nogal wat eenzijdige ongelukken met die dingen gezien. Leuk dat ze elektrisch aangedreven zijn maar ik vraag me af waarom dat dan meteen zo hard moet. Zet die dingen op 15km/uur max ofzo.

Daarnaast draagt ook praktisch niemand een helm in nederland. Ik zet als ik ga mountainbiken niet voor niets zon ding op mn hoofd. jij als racefietser dito (tenminste ik ga daarvan uit) Maar op een ebike met 25 vinden we het niet nodig. Je kan onherstelbare hersenschade oplopen, geloof me je zal de eerste echt niet zijn.
Als ik zon fossieltje op een fiets zie zitten dan verwacht ik in eerste instantie totaal niet dat ie wel eens 25 kan gaan.
Klopt als een bus. Bij een normale racefiets zie je ook of iemand hard trapt of niet. Een oude man op een elektrische fiets kan met zijn benen heel rustig rondjes draaien en toch 25 km/u halen als die op de hoogste stand staat.

Natuurlijk is dit gewoon gewenning. Het vraagt gewoon wat meer oplettendheid als autobestuurder maar uiteindelijk moet je voor elke fietser alert zijn. Snel of traag.

Die steps zijn wel even wat anders. Heb er zelf al gebruik van gemaakt en in België is dit toch niet altijd ideaal. Als je ze snel gaat moet je in principe op de weg rijden en niet op het voetpad maar probeer dat maar eens te doen op een mooi aangelegde weg met kasseien in een stad.
Lees maar eens na hoeveel meer ongelukken er met vooral e-bikes zijn sinds deze op de markt zijn. Ouderen die ineens 20-25km per uur met de fiets kunnen.

Voor een stepje met kleine wielen is 20kmh gewoon hard.
Klein wieltje, wegdek hoeft maar iets ongelijk te zijn en hup je gaat op je bek.
Die stept zijn wat mij betreft gewoon gevaarlijk.
Het gaat niet alleen om de snelheid. Een elektrisch voertuig kan zichzelf op eigen kracht voortbewegen ook als bijvoorbeeld de bestuurder eraf gevallen is, een wielrenfiets kan dat niet. Daar zit een aanzienlijk verschil in qua veiligheid.
Zo'n step rijdt echt niet verder door nadat de bestuurder er af gevallen is dan een wielrenfiets. Er zijn misschien argumenten om ze niet te willen, maar dit raakt kant noch wal.
Er zit bij iedere e-sk8 die ik gezien heb een veiligheid ingebouwd dat zodra je de hendel van de controller lost, het device er direct mee stopt.
Maar een ongemotoriseerd skateboard dan weer wel: die rijdt gewoon door als je eraf valt (tenzij het board omklapt, maar dat is niet altijd het geval).
Gemiddelde wielrenner: 30-32 kilometer per uur
Maak daar maar 49-55 van, voor profs dan toch. In de tour bergaf meestal rond de 70.
Op de ligfiets ligt het uurrecord trouwens ook al boven die 70 voor een nauwelijks getrainde amateur.
(Profs willen op een ligfiets niet gezien worden, dan worden ze door de bond er uit geknikkerd en zijn ze hun broodwinning kwijt)
Ja, gewoon net als bij fietsen of lopen, wil jij iedereen voor ieder wissewasje verplicht een verzekering laten afsluiten?
Prima mocht er voor dezelfde benadering als bij fietsen of lopen worden gekozen. Ik wil alleen niet dat mensen onverzekerd rond rijden.
Mensen gebruiken ook heroine, dus maak het maar legaal.
Ze doen het toch? 8)7
Het gebruik zelf is niet illegaal, toch? Vergelijkingen gaan altijd ergens mank.
Vergelijkingen zijn inderdaad zelden correct.
Maar euh, gebruik van heroïne is volgens mij wel illegaal, alleen geen prioriteit, maar goed. Dat is wel heel ver off topic.

Mij gaat het er gewoon om dat het niet toegelaten is om met eender welke elektrische step op de openbare weg te rijden. En 't is niet omdat het wel gebeurt dat het daarom maar gewoon gelegaliseerd moet worden.
Moet ik straks ook een rijbewijs halen van 25 km per uur rennen is nog wel te doen. moet ik ook een kentekenplaat op mijn kont?

Volkomen doorgeslagen laat mensen lekker vrij en genieten van het leven ipv al die troetelwetjes.
Maar laten we die regels niet veranderen om zo voertuigen makkelijk toe te laten.

Andersom, de starheid van onze overheid om meteen dit soort dingen te classificeren als iets dat een verzekering, registratie en soms speciaal rijbewijs moet hebben zou moeten verdwijnen. Je kunt iets ook classificeren als een e-bike en dan is alles ook netjes juridisch geregeld.

De segway is zo ook jarenlang weggepest in Nederland.
Er zijn in Nederland al elektrische steps toegelaten (als bromfiets). Zie: https://www.rdw.nl/partic...rische-steps-in-nederland
Of je kijkt naar de Nederlandse legale RDW erkende Veeley welke gevestigd is in Bergen op Zoom. Helaas wacht ik al 1.5 jaar totdat deze officieel in de winkels ligt. Dit jaar heb ik op een prototype gereden maar op de handvaten zat speling en ook op het stuur. Je kon gemakkelijk van voor naar achteren het stuur bewegen zonder al te veel kracht zetten.
Tevens liet verf los en trok de step erg traag op.

Veeley erkend dat er kwaliteits controleproblemen waren. Vandaar dat de step nu uitgesteld is.

Veeley heeft 1 groot voordeel heeft veel dealernetwerken opgebouwd waardoor reparaties vrij gemakkelijk zijn.

Bij Ninebot / Segway betaal je €3000 / €8600 maar een dealer in de buurt is er bijna niet. Welgeteld 0 in Zeeland.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 juli 2024 13:09]

Ze claimen op de website dat er al heel veel dealers zijn: https://www.veeley.nl/verkooppunten/
Ja klopt. Ze werken eerst aan een netwerk. Stel dat jij niet handig bent, dan kan je gewoon jouw step laten repareren bij een fietsenmaker. Vele andere stepjes worden wel verkocht maar echte dealerschap ontbreekt. Is jouw aangekochte merk X kapot, veel succes ermee met oplossen.

Helaas zijn de Veeley's officieel nog niet verkrijgbaar. Eerst willen ze de kwaliteit verbeteren en dan pas op de markt brengen. Telefonisch werd mij mede gedeeld dat er ook een compactere/lichtere model in aantocht is, maar wanneer deze op de markt komt is mij een raadsel . Deze werd al in januari 2019 aangekondigd.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 juli 2024 13:09]

Ah daarom hier dus nog niet echt te vinden omdat het niet mag dus. Toch zag ik er 1 in Eindhoven gister haha, die heeft dus schijt aan de regels.. Vorig week in Berlijn toch bijna 37km met 1 step gereden in 1uur42min. Actieradius van die stepjes zijn dus best prima.
Je mag inderdaad in NL niet zomaar met een gemotoriseerd voertuig de weg op wanneer het geen typegoedkeuring heeft. Een reden is dat je verzekeraar jou niet gaat dekken als je zomaar met een apparaat de weg op gaat dat helemaal niet veilig is. Daar zijn de typegoedkeuringen voor (alhoewel dat met de Stint toch niet helemaal goed ging helaas).

Dit weten ook veel ouders niet: met een hoverboard mag je óók niet de openbare weg op. https://www.rijksoverheid...overboard-op-openbare-weg

https://www.vraaghetdepol...e-step-buiten-rijden.html

https://www.rtlnieuws.nl/...newheel-skateboard-segway
Hoe zit dat dan met electrische fietsen, zijn ook gemotoriseerd.
Elektrische fietsen hebben een motor voor trapondersteuning. Deze ondersteunen dus en kunnen niet uit zich zelf voortbewegen.
Er zijn wel elektrische fietsen met een 'gas'hendel waarmee ze zelfstandig kunnen rijden, deze zijn echter voorzien van een kenteken, goedkeuring etc. Hiervoor is dus ook een rijbewijs en verzekering nodig.
Zo rij ik zelf ook een speed-pedelec. Met helm, verzekering, geel plaatje en bromfietsrijbewijs. Hoewel m'n fiets niet bromt...
Same here. Ik voel me ook een fietser op mijn Stromer, echter voor de wet zijn we bromfietsers. Waarschijnlijk omdat ze niet weer een nieuwe voertuigklasse wilden introduceren. Lullige is dat op de rijbaan (Westervoortsedijk Arnhem bijvoorbeeld) de lussen van de verkeerslichten mij niet detecteren, maar ik mag ook niet het fietspad op. Dus kiezen tussen een verkeersmisdrijf (door rood rijden) of een overtreding (op het fietspad rijden met een niet-toegestaan voertuig).

Kromme wereld...
Dus kiezen tussen een verkeersmisdrijf (door rood rijden) of een overtreding (op het fietspad rijden met een niet-toegestaan voertuig).

Kromme wereld...
Nee, Nederland.
Het barst in ons land van dergelijke gaten in de wetgeving.
Die voldoen aan bepaalde voertuigeisen en zijn bovendien geheel of gedeeltelijk typegoedgekeurd.
Als dat op station was in de avond, dan was ik dat :) Heb gelukkig een VIN en verzekering erop gekregen toen het nog kon.
Met zo'n ouderwets kentekenplaatje? Dan heb ik je ook wel eens zien rijden. Dan is het strikt gezien een gehandicaptenvoertuig, of niet?
Nee, officieel een brommer, dus ook verzekerd als brommer (omdat het VIN nummer voor een zelfbouwbrommer is)

[Reactie gewijzigd door Lucky0wn op 23 juli 2024 13:09]

En zo wordt de mens weer een stukje luier, meeste mensen kunnen juist wat extra beweging gebruiken. Straks is lopen al teveel en moet het elektrisch.
:+
Of je pakt de step waar je voorheen de auto zou pakken.

Even een boodschapje doen, 5km verderop. Rugzak op, step mee. Ideaal.

Ik pak ook de ebike vaker nu. Scheelt autogebruik. M’n vrouw heeft m voor woon-werkverkeer a 50 km per dag.
Of je pakt de step waar je voorheen de auto zou pakken.
Wat zijn stelling niet minder maakt. Waarom elektrisch steppen als het ook met je been kan?

Ik denk dat het in grote, drukke steden ook wel eens een ontlasting van het openbaar vervoer zou kunnen betekenen overigens, dus ik zie het als een positieve ontwikkeling, maar ik ontken niet dat Rudie_V een valide punt heeft.
Ja ik weet niet, ik ga niet zo gauw 10 km lopen voor boodschappen, maar dan pak ik een (benzine)auto. Zo’n step is beter. Frisse lucht en geen uitstoot.
Aan de andere kant: liever een step in het verkeer dan nog een extra auto in het verkeer ;-) Zeker ook als de step deel uitmaakt van een multimodaal verplaatsingsmodel/-traject (combinatie verschillende vervoersmiddelen) ipv alles van je traject met de auto te doen. Bvb de combinatie step-trein-step om te pendelen ipv alles met de auto te doen.
Ze lopen allemaal te klagen over Co2 uitstoot, maar het toestaan van elektrische steps ho maar. Heb serieus wel interesse in zo'n ding voor mijn woon/werk ritjes, maar zo lang het niet legaal is ga ik de gok niet wagen.
De step is toch wel legaal? Dacht enkel dat bijvoorbeeld de boosted board dat niet was omdat die geen fysieke stuur heeft.
Een gewone step (waar je zelf moet steppen) is legaal. Elektrisch is illegaal in Nederland, legaal in België.
Gebruik een e-bike.
Het blijft toch jammer dat de step hier niet is toegestaan op de openbare weg. Het is een ideaal vervoermiddel, zeker voor mensen die wat minder ver kunnen lopen, maar waarvoor een rolstoel nou net weer een beetje overdreven is.
Mijn vriendin heeft een step die voort getrokken kan worden door een hond. Ze wilde hier een electrische motor op laten monteren maar is ons afgeraden om (ik gok) dezelfde reden dat deze e-step niet toegestaan is...
Je moet eens volgen hoeveel ongevallen hiermee al in België gebeurd zijn, zelfs al met dodelijke uitkomst.

Ik denk in juli\augustus al 2 doden en meerdere ongevallen.
April:
https://www.vrt.be/vrtnws...ktrische-step-in-brussel/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 599181 op 23 juli 2024 13:09]

Je moet eens volgen hoeveel ongevallen hiermee al in België gebeurd zijn, zelfs al met dodelijke uitkomst.

Ik denk in juli\augustus al 2 doden en meerdere ongevallen.
In 2016 vielen er in België 71 fietsdoden en waren er 9473 letselongevallen bij fietsers. Fietsen ook maar verbieden dan?

Vervoermiddelen in orde (dat is met die deelsteps niet altijd het geval), ervaring (ook makkelijker met je eigen step dan altijd een iets andere deelstep), verantwoord rijden (zowel met betrekking tot het weer en tot andere weggebruikers) en een aangepaste infrastructuur (er zijn hier in België een heleboel plaatsen waar een fietspad van een meter breed twee richtingen fietsers, scootmobielen, elektrische fietsers, steps, speed pedelecs, bakfietsen... moet bedienen).

Als we onder andere met dit soort dingen voldoende auto's kunnen weghalen om andere weggebruikers voldoende ruimte te geven, kan ik dat alleen maar toejuichen.
Was dat niet met Speedelecs (fietsen die dus 45 km/u doen) ?
Dat was met speedpedelecs, inderdaad. Ook zijn 2 doden en meerdere ongevallen nog steeds erg laag.
Nee hoor ik had het over Electrische steps, eentje die op de autostrade reeds, eentje die bij volle snelheid op een stoep op een uitstekende steen blijven hangen is en overleed aan de verwondingen.
Helemaal mee eens. Een goede kennis van me gebruikt een electrische step met grote wielen als invalidenvoertuig en dat gaat niet echt snel en is bovendien veilig (afhankelijk van je rijstijl maar dat hou je toch).
Alstublieft, neen!
Nu al is het miserie met senioren die niet goed konden fietsen en nu plots door de straten vliegen aan 25km/u. Wat gaat dat geven als zo'n mensen op een onstabiel ding met kleine wielen gaan beginnen rondrijden.
Dan lost het probleem zich vanzelf op?
Heb ik dat gezegd?
Ik zeg enkel dat er nu een probleem gecreëerd is door elektrische fietsen gelijk te stellen met een trapfiets.
Ik zou graag hebben dat deze fout zich niet herhaalt door andere gemotoriseerde toestellen aan het lijstje toe te voegen.
Het in Portugal rondgereden met zo een step van Lime. Erg leuk om mee te rijden.
Ik kan me voorstellen dat het een goede toevoeging kan zijn om bijvoorbeeld de trein omdat je hem makkelijk mee kan nemen.
Verleden weekend in Brussel ook zo'n Lime step gebruikt voor de eerste keer... eigenlijk best handig (zijn overal beschikbaar en kan je overal achterlaten) als je een iets langere afstand moet doen (anders was het een klein uurtje wandelen geweest).

De dingen gaan echter best wel snel... 25 km/u en zelfs sneller als het wat bergaf gaat... mag er niet aan denken wat er zou gebeuren moest je dan (zonder helm) op je bek gaan.

De dingen zijn echter wel niet goedkoop... 4.25 euro voor m'n ritje van 13 minuten.
De dingen zijn echter wel niet goedkoop... 4.25 euro voor m'n ritje van 13 minuten.
Nou ja, dat klinkt wel ongeveer net zo duur als het openbaar vervoer, alleen kun je met zo'n ding toch makkelijker op plekken komen en dan wel direct waar je zijn moet. Dat vind ik dus nog best wel meevallen.
Echt, Nederland loopt weer achter. Maandje terug in Portugal overal rond gegaan op zo'n Lime ding, ideaal. Goed, kans dat hier weer ongelukken van komen zal wel groot genoeg zijn dat het hier nog even zal duren.
Ja want Nederland loopt altijd achter :/
Jullie hebben wel goedkopere winkels en internet..., geen downloadlimieten etc... Er moet wel iets van nadeel aan NL zijn, anders zat het er vol Belgen :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.