Tesla start verkoop Model S Plaid en X Plaid eind 2022 in Nederland en België

Tesla begint vanaf december dit jaar met de verkoop van de Model S Plaid en Model X Plaid in Europa. De twee elektrische voertuigen komen voor prijzen vanaf respectievelijk 139.990 en 143.990 euro beschikbaar in Nederland en België.

De Model S Plaid en Model X Plaid zijn verbeterde versies van de reguliere uitvoeringen van de auto's. Tesla heeft naar eigen zeggen onder meer de 'interieurs, aandrijflijnen, thermische systemen, elektronica en het chassis' vernieuwd.

De voertuigen hebben respectievelijke topsnelheden van 322 en 262 kilometer per uur en een actieradius van 600 en 528 kilometer. De Model S Plaid zou binnen 2,1 seconden vanuit stilstand de 100km/u kunnen halen, de Model X Plaid binnen 2,6 seconden. Beide EV's hebben een vermogen van 749kW (1020pk) en worden aangedreven door drie motoren. Naar verwachting worden de eerste desbetreffende voertuigen tussen december 2022 en februari 2023 geleverd.

Naast de Plaid-varianten van de twee voertuigen komen de nieuwe reguliere Model S en Model X naar Europa. In een persbericht laat Tesla weten dat de Dual Motor All-Wheel Drive-versies, voorheen Long Range genaamd, ergens in 2023 beschikbaar zullen zijn in Europa, waaronder in Nederland en België.

Afbeeldingen Model S (links) en Model X via Tesla

Door Yannick Spinner

Redacteur

03-08-2022 • 13:29

487 Linkedin

Reacties (487)

Wijzig sortering
Leuk. Maar door Elon Musk heb ik nogal dubbele gevoelens bij Tesla.

Die Model X Plaid is gaaf op papier. Waarom op papier, omdat ze bij Tesla ECHT wat moeten doen aan quality control. Het is echt bizar hoeveel issues ik heb gehad met mijn Model X Raven, en de manier van service verlening is fijn en niet fijn. Het is fijn dat ze sommige issues op locatie kunnen oplossen, maar niet fijn omdat ik een keer of 6/7 een paar uur bij service center heb gezeten, om dan alsnog met een vervangende auto naar huis gestuurd te worden. Waarbij het ook nog eens onduidelijk is hoe snel ze het issue kunnen oplossen.

Maar het is bizar dat je een auto met 1000+ pk kunt rijden voor die prijs. Totaal onnodig natuurlijk, maar wel indrukwekkend. Ik hoop verder dat Tesla nu vaart maakt met batterijen die sneller op te laden zijn. Dan zou je in theorie zelfs met kleinere batterijen uit de voet kunnen.
Reageer
Helemaal mee eens. Maar het kan nog velen malen erger ben ik bang.

Ik heb vorige week de 200.000km getikt met mijn Model S uit 2018. En ik heb nooit eerder zulke slechte service en zoveel problemen ervaren met een product period, dan wat ik met Tesla allemaal heb ervaren.

Als ik het zelf mag zeggen rij ik heel goed en meestal zeer netjes. Ik doe geen gekke dingen en maak ook vrijwel nooit meer gebruik van het snelle accelereren. Toch zijn bij mij de volgende onderdelen allemaal defect gegaan en vervangen:
 • 3 deurhendels
 • Motortje voor het openen en sluiten van het raam
 • 4 Koplampen(beiden 2 keer)
 • MCU(Media Control Unit) oftewel touchscreen
 • 3 parkeer sensoren
 • 1 camera
 • 12volt batterij 4 KEERRRRR!!!
Tevens is de behanging van de luchtvering enigzins scheef gaan zitten waardoor deze lager hangt dan de bedoeling is en kost dat volgens Tesla bij reparatie meer dan de aanschaf van een nieuwe Tesla. Echter is het geen safety issue volgens hun en zal er op drempels na nooit merkbaar verschil zijn dus heb ik "geluk gehad" en moet ik bij stevige drempels altijd de vering hoger zetten.

Ik ben een enkeling uit 1000'en in Nederland die echt grote issues ervaren met hun Tesla's maar boven al.

SERVICE!!!! De service bij Tesla is zo belachelijk slecht. Je krijgt maanden soms geen antwoord op 10tallen mailtjes en bij een bezoek bij het service center wordt je weer de deur gewezen om een afspraak te maken. Vervolgens moet je dan 3 tot 4 maanden wachten op je afspraak en wordt deze op de dag zelf of enkele dagen ervoor gecancelled omdat ze het niet aan kunnen. Wat ik nu schets is niet een één malige ervaring geweest voor mij. De ervaringen die ik heb met service zijn nooit anders gegaan dan dit. Het is bijzonder lastig om een afspraak te maken met Tesla, vervolgens werken zij met een follow-up systeem waarbij 15 mensen jou case moeten doorsturen naar desbetreffende afdelingen en iemand initiatief moet nemen om jou case op zich te nemen. Er komen hierbij meer cases binnen dan er dagelijks uitgevoerd worden dus kom je in een dode lijst met cases waar simpelweg nooit op wordt gereageerd. Hoe weet ik dit allemaal? Ik heb er tussen 2015 en 2017 gewerkt en het is inmiddels ook geen geheim meer dat de workload bij Tesla dermate hoog ligt dat ze het niet aan kunnen.

Ook ben je vaak weken lang je auto kwijt bij Tesla enkel voor een diagnose. In werkelijkheid neemt een diagnose echter maar 2 tot maximaal 5 uur in beslag en gaat dit uiteraard automatische. Een medewerker moet echter de diagnose bekijken maar ook dit kost niet veel tijd en zeker niet 1 tot 2 weken.

Leen auto's zijn er slechts enkele van en die zijn altijd al vergeven. Dus wordt er soms een uber naar huis aangeboden en moet je de weken van behandeling zelf vervoer zien te verzorgen.

Als je 80.000 km hebt gereden kost ALLES ineens VEEL geld. Heel veel. 1 Koplamp wisselen is al 1500 euro. NO JOKE. Mijn MCU upgrade kostte mij 2600 euro en vervolgens kwam er een recall voor mensen die deze issue ervaarden op kostten van Tesla. Ik zou hierbij geld terug krijgen maar heb nu inmiddels 2 jaar later nog altijd mijn geld niet terug.

En dan Range. Ik kocht mijn auto met een range van ruim 520 km op de teller, en in de praktijk kwam dat neer op 400 tot 450 km netjes rijden op een warme dag. Ik snap dat 200.000 km veel lijkt, maar mijn range is nu 320 km op de teller en in werkelijkheid is dat 200 km. Ik moet na 2 keer op en neer rijden van Amsterdam naar Utrecht de auto al in de laadpaal steken om het een 3e dag te redden naar werk. Dit is absurd. Ik rij een Tesla 100D. Maar zodra ik wat zeg over mijn batterij garantie zegt Tesla dat deze nog voldoet aan verwachting?

U kunt zich voorstellen dat afhankelijk van ervaringen mensen hier soms meer of minder negatieve emotie bij voelen, echter was ik iemand die zeer naïf Elon de hemel in prees voor zijn uitvindingen en Tesla het mooiste bestaan vond in de markt en met bijzonder veel enthousiasme uiteindelijk het merk heb overtuigd om daar zonder directe ervaring toch aan de slag te gaan.

Echter zijn de ervaringen als owner bij Tesla ondanks alles zo belachelijk slecht geweest dat zelfs ik als 1 van hun grootste fans zo belachelijk slecht ben behandeld dat ook ik iedereen wil zeggen om echt op te passen met waar je aan begint.

Om toch mijn bericht een beetje neutraal te houden wil ik iig wel de voordelen ook gegeven hebben, want uiteraard zijn die er wel.
 • Autopilot is een werkelijke droom. Het werkt nagenoegen perfect op de snelweg en zeker voor de lange vakantie ritten zul je hier echt van genieten. Koop echter niet de FSD optie(Full Self Driving). Complete geld verspilling. Neem alleen autopilot.
 • Supercharge netwerk is bijzonder groot en uniek overal in Europa en groeit nog altijd. In Amsterdam mag er echter echt wel nog een andere locatie bij komen vindt ik persoonlijk.
 • Auto rijd heerlijk
 • Netflixen in de auto is fijn.
 • Je wint het in een race bij een stoplicht die op groen gaat, maar pas op voor boetes, (Tesla rijders krijgen meer boetes gemiddeld gezien dan andere bestuurders blijkt uit onderzoek.)
 • Veiligheid, ik ben er werkelijk van overtuigd dat Tesla's kwa veiligheid één van de meest veilige auto's zijn om in te zitten.
 • Besparen van brandstof. Je bespaard in de huidige tijd veel met de benzine prijzen van nu. Zeker als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen of als je net als mij gratis superchargen hebt ontvangen toen je jou Tesla aanschafte, nieuwe Tesla's krijgen dat niet meer.
 • Rest waarde van jou auto zal waarschijnlijk minder snel dalen, maar dit blijft een auto en een auto is nooit een goeie investering.
 • Auto heeft altijd internet en blijft updates krijgen echter is de laatste versie van de UI een grote stap achterwaards geweest. Hoop dat ze dit snel fixen met updates.
 • De Coolfactor. Het blijft een vette bak om naar te kijken en hij ziet er goed uit. Men komt er vaak lachend uit.
Ik snap dat mijn commentaar over Tesla zeer tegenstrijdige dingen meld, maar ik ga niet roepen dat een Tesla wel of niet een goeie aankoop is. De meningen zijn verdeeld op basis van ervaringen maar ik wil jullie een compleet verhaal geven. Mijn ervaringen waren bizar slecht en als ik mijzelf 4 jaar geleden had kunnen stoppen had ik dat waarschijnlijk gedaan. Of de Plaid dezelfde issues gaat hebben? Waarschijnlijk minder maar ze zullen wel grotendeels nog aanwezig zijn. Service daarintegen is gewoon shit bij Tesla.

Hoop dat mijn comment iemand helpt. Als er vragen zijn beantwoord ik ze graag.
Reageer
Hier ook een Model S (Model uit 2017-07) rijder met 115.000 KM op de teller. Ik ben helemaal mee eens met Nimac91.
- Deurhendels die naar binnen vallen
- Frunk bij aflevering scheef gemonteerd
- Deuren bij aflevering scheef gemonteerd
- Chroomlijst achterzijde ruiten die uitsteken
- 1 Deurhendel vervangen
- Kofferbak drukveren vervangen
- Rechterbuitenspiegel die niet open/dicht, vervangen
- Zijkant Camera kapot
- Touchscreen middelconsole vervangen
- Portierrubber losgeknapt, vervangen
- Na servicebeurt (Amsterdam Service Center), troep achtergelaten. Al mijn spullen lagen verspreid in mijn voertuig.
- Na servicebeurt (Amsterdam Service Center), olie- en vetvlekken op stuur, touchscreen, zetels, dashboard, exterieur, autohemel
- Na reparatie aan buitenspiegel lakschade aan portier onder buitenspiegel
- Na reparatie aan touchscreen, LTE modem die ad-hoc uitvalt. (bleek dat de kabelboom onder touchscreen losjes was gemonteerd.
- Na reparatie aan touchscreen, krassen aangebracht op schuifpaneel middenconsole
- Nog geen 40 KM gereden en ik krijg de melding: "Verminderd vermogen. Neem contact op met service center". Na 2 weken kreeg ik mijn "nieuwe" (inmiddels 250+ km meegereden) voertuig terug. In die twee weken heb ik in 3 verschillende vervuilde loaner voertuigen gereden. bah!
- Ramen die niet volledig sluiten
- Mistlampen die scheef zijn gemonteerd
- Bovenkant sierlijst touchscreen vervangen (was vervormd (verkeerd) gemonteerd)
- Lakschade voorbumper en portieren bij aflevering
- Vocht in de camera portierstijl
- MCU (Media Control Unit) die iedere keer crasht en herstart. Tesla wilde daaraan niets aan doen en uiteindelijk een upgrade naar nieuwe MCU aangeschaft.

Alomvattend kan ik zeggen: "Been there, done that, never again."

Als ik nu naar de Model X, 3 en Y kijk zie ik dezelfde issues. Rubbers die niet netjes zijn weggewerkt. Scheef gemonteerde deuren en lijsten etc. Zoek maar op internet en gebruik de term: Tesla Plaid Quality Issues.

Enig pluspunt is: Superchargers - werken prima. Nooit issues mee gehad.

Ik begrijp dat de ene Tesla rijder de afwerking, aftersales of aangebracht schade minder zwaar weegt. Prima, voor ieder wat wils.

Dit is hoe ik het ervaar. Helaas voor mij geen Tesla meer.
Reageer
Hier ook ervaring met 2 wagens, nog steeds in gebruik:
Model S 100D uit 2018 (150k km)
Model 3 Performance uit 2019 (50k km)

Qua problemen valt het bij beide nog wel mee
De Model S heeft al eens nieuwe deurklinken gehad, een nieuwe 12V batterij, en is "behandeld" geweest voor kraakgeluiden. Ook heb ik al eens niet meer kunnen opladen (zowel AC en DC). Maar ja, gemiddeld meer problemen dan bij de andere merken. Wist ik op voorhand. Het gratis superchargen, gezien er op 10km van thuis (op weg naar het werk) een charger zit, is vandaag wel een enorm pluspunt, dat we besloten hebben de auto gewoon privé over te nemen na de lease eind dit jaar. Stiekem koester ik ook de hoop de batterij (indien deze echt niet meer voldoet voor rijden) om te bouwen naar een thuisbatterij. Ruimte zat thuis. Maar misschien ijdele hoop.

De Model 3 is tot op vandaag probleemvrij gebleven. Het enige en grootste nadeel (waarschijnlijk gezien de keuze voor het performance model, met bijhorende 20 inch velgen) zijn de rijgeluiden. Op de snelweg kan je met moeite een conversatie met elkaar voeren door wind en rolgeluid. Dat heeft mijn Model S toch niet.
Ook heeft de Model 3 FSD en dat zou ik nooit nooit nooit meer aanschaffen. Beloftes over "zelfstandig" rijden worden helemaal niet waargemaakt, en in de EU moet je zelfs op autopilot de lane change zelf inzetten (wat dan ook nog eens traag gaat). Ik weet het, komt door de wetgeving hier, maar doet heel erg veel afbreuk aan de ervaring.

Service is echt een lachertje, al heb ik de laatste jaren uiteraard geen ervaring meer met andere merken. Afspraken enkel via de app te boeken (handig voor als iets niet dringend is), telefonisch amper bereikbaar. Gewoon langsgaan mag je al helemaal vergeten.
Er wordt ook telkens gevraagd om een foto/video/geluidsopname te bezorgen van het probleem. Voor duidelijke problemen is dat zeker OK. Maar ik had eens een velg stuk gereden waardoor de auto nogal trilde. De service medewerker bleef vragen achter een video van het "trillen"...

Lange wachttijden, geen vervangwagens (Corona??), en gewoon slechte communicatie. De model 3 werd afgeleverd zonder matten (daar heb ik een jaar op mogen wachten); Door een last-minute impuls ski trip heb ik bij hun ook winterbanden en velgen besteld (waren nergens anders op voorraad toen). 3000 euro voor een setje banden en velgen (eigen keuze), maar dan nog 50 euro durven vragen voor montage en 15 euro per afdekplaatje... Deze hebben ze na veel escalaties wel laten vallen, maar blijft schandalig.

Zou ik opnieuw voor Tesla kiezen? Misschien, maar zeker niet zonder meer.
Voordelen:
Batterijduur is ongeëvenaard. Technisch zitten ze echt wel vooruit op de concurrentie. Vele updates met nieuwe features. Mijn tech-hart klopt hier sneller van.
Rijgedrag is echt wel OK, zeker vergeleken met andere (minder krachtige) EV's.
Optielijst is erg kort en duidelijk. Voor de gein eens een offerte voor een Audi etron opgevraagd. De optielijst is zo erg lang en zo erg "onduidelijk" en vooral heel erg duur.
Prijs is competitief
Supercharge netwerk (al wordt dit ook opengesteld aan derden)
Frunk is leuk

Nadelen:
Service is echt om te huilen
Kwaliteit van de wagens is echt hit en miss. Afwerking is beter dan het verleden maar niet op niveau van de anderen. Geluidsisolatie Model 3 is niet geweldig.
Alles via touch. Levensgevaarlijk. Zonder autopilot de radio eens aanpassen, of de ruitenwissers manueel opzetten (want die automatische doen het ook niet zo geweldig) is gewoon vragen om problemen. Al hebben andere merken hier tegenwoordig ook een handje van weg.
Reageer
Die automatische ruitenwissers zijn idd ook dramatisch. Vaak te laat, en als ze dan eenmaal beginnen te wissen staan ze op standje hypernerveus. Omdat Elon weer 1 dollar kon besparen door geen regensensor te installeren. Bedankt he! Gelukkig hoeft ie zelf niet rond te rijden in een M3.

Zag laatst een filmpje van de Model S plaid, hier zat geen stalk meer in voor de versnellingen. Moet via het scherm of touch knoppen in het middelconsole. |:(
Reageer
Als ik me niet vergis, heeft geen enkele Tesla zo’n sensor. Het zal nooit regenen in Californië/Texas, zeker?
Reageer
Deze reactie verbaasd mij. raar verhaal! Naar mijn weten heeft iedere Tesla een regensensor, mijn Model S uit 2016 iig zeker ;)
Reageer
Tesla’s gebruiken de autopilot camera om te detecteren of het regent. Er is dus geen aparte sensor.
Reageer
Je vergeet de lak.
Die is vergeleken met een Duits merk werkelijk zo dun als boter. Ik heb nog nooit zoveel krasjes gezien op een auto die ik net 2,5 jaar rijd. En ik ben echt wel zuinig op m’n auto’s.
Reageer
Dit klopt. Het was zelfs zo erg dat een autospuiter mijn hele voorkant opnieuw heeft over moeten spuiten zoveel steenslag (waarbij lak gewoon weg was niet een stipje) en nu geen enkele beschadiging. Oh en ik heb ook twee keer mijn vleugel vervangen omdat deze steeds los ging zitten. Prachtige auto om te rijden maar nooit weer…
Reageer
Bij ons zitten ze niet eens meer in het lease pakket omdat er zoveel gezeik mee was. Je kunt nog vrijwel iedere elektrische auto van alle grote merken kiezen, maar geen Tesla meer… dat moet genoeg zeggen lijkt me.
Reageer
Wat ik op internet lees is dat specifiek de Model S uit de eerdere jaren (dus t/m pak 'em beet 2019) enorm slecht zijn (vaak stuk gaan), maar dat de latere wel weer OK zijn?

Zijn er mensen met een Model S uit of ander type uit afgelopen jaren? Zijn die ook zo slecht?

Disclaimer: heb Cybertruck besteld.
Reageer
Heb je dan een rijbewijs BE of B+ ? of een C of C1 ?
Want dit ding gaat dichtbij de 3 ton wegen, dan nog niet te spreken over passagiers /de bagage/ lading in de bak.

Het zal net doenbaar zijn met een rijbewijs B
Reageer
Daar zit ik niet echt mee, ik woon in een land zonder wegenbelasting en zo nodig haal ik een extra rijbewijs :P
Reageer
Wat heeft B+ of BE gaan over aanhangers, niet de auto zelf. Een F150 is ook zwaar maar prima met B rijbewijs te doen. C rijbewijs houdt volgens mij ook in dat je aan een maximumsnelheid van 80 km/u zit.

Verder is de Model 3 en zeker de Model Y amper zwaarder dan de ICE concurrentie. Ik verwacht dat de CT daarom ook een stuk lichter gaat uitvallen dan de huidige beschikbare elektrische pickups en meer in lijn met de ICE varianten. Tesla bespaard nou eenmaal enorm veel gewicht door software first te bouwen en de verticale integratie op bijvoorbeeld de warmtepomp.
Reageer
Ik rij de Model S 90D uit 2015. ruim 280.000km

Mijn ervaring: Geweldige auto waarbij ik wel een paar mankementen heb gehad maar valt in de reguliere onderhoud:
- 12 Volt batterij
- uiteraard banden
- Deurklink onder garantie
- eMMC onder garantie

De volgende wordt wederom een Tesla. Ik herken eerlijk gezegd zeer weinig in bovenstaande verhalen van mede Tesla eigenaren. Wel is de afwerking van het interieur matig te noemen. Dat hebben ze bij de Model Y echt met grote stappen verbetert.

De vorige (Benzine/ Diesel) auto's hadden meer problemen en een stuk duurder.

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 4 augustus 2022 14:54]

Reageer
Hier ook een Model S 85D uit 2016. Geïmporteerd uit Oostenrijk. Weinig problemen mee en geniet nog elke dag van de auto. Gratis superchargen is fantastisch, zeker nu. Het netwerk ook ongeëvenaard.
Zelf de MCU1 laten vervangen door de MCU2. Echt een waardige upgrade wat gewoon mogelijk was. Bij andere merken kan je dat vergeten.
Wel wat defecten gehad buiten garantie, 2 x deurhendel, 1 keer kofferbak die niet meer open ging en sloot. En 1 keer frunk beetje geolied en doet 't nu weer prima.

Ben het wel eens dat de bouwkwaliteit wel wat beter kan. Maar is niet dramatisch in mijn geval. De volgende zou nu weer een Tesla worden hoewel ik 't interieur van de S wel veel mooier vindt dan de 3 en Y. Ook van buiten niet zo mooi... Dus dat zou dan weer een S moeten worden, maar die hebben ze voor ze de prijzen van de NL site hebben afgehaald al 2 x met € 10.000 duurder gemaakt. Ben benieuwd wat de normale S versie nu gaat kosten. Gok rond de € 99.000....
En dat is nu in deze tijd mijns inziens toch een beetje te duur tov de concurrentie...

Tot slot Plaid; ja super leuk natuurlijk maar de € 30.000 of € 40.000 meer echt niet waard, hooguit als je echt teveel geld hebt..

[Reactie gewijzigd door Urk op 4 augustus 2022 23:53]

Reageer
Tesla is een unieke ervaring en zelf vind ik de bouwkwaliteit goed omdat deze gewoon veel minder onderhoud issues en kosten heeft dan alle voorgaande brandstof varianten. Wat betreft de afwerking ben ik het eens. Die was toen zwaar onder de maat voor een auto van meer dan een ton. Maar gezien de hoeveelheid km die ik er nu op heb zitten en en hoeveel kosten ik heb gehad is de bouwkwaliteit gewoon goed bij mij dan.
Reageer
Lijkt net een Van Moof ervaring 🙂
Reageer
Met je ervaringen kan ik me voorstellen dat je gefrustreerd bent, ik zou 'm overigens al lang verkocht hebben, want de 2e hands prijzen voor Raven Model S-en zijn enorm hoog.

Ik denk wel dat je onterecht de S/X gelijk stelt aan de 3/Y. Ik die laatsten blijken uit de statistieken eigenlijk best betrouwbaar te zijn. De S/X zijn van een andere generatie en een stuk complexer en ook een stuk storingsgevoeliger.

Hier op het werk 4 2019 model 3's rondrijden zonder enige problemen.

[Reactie gewijzigd door THIJZEL op 5 augustus 2022 16:42]

Reageer
hee hallooow, tis geen Audi :P
Reageer
Ik rij een P90D en tot nu toe, 135.000 km op de teller niets, maar dan ook niets gehad, en heb vele keren onstuimig geaccelereerd, het enige wat nu wel kan komen is de as in de voorste motor, die motor resoneert nu, maar dat is garantie tot Dec 2023.
Mijn range is gezakt tot 387km en deze is dat vooral verloren in de eerste 50.000 kms, in de laatste 20.000 km is er 1 km range vanaf gegaan, heb hem inmiddels wel laten opknappen, chrome deleting en opnieuw laten spuiten, ook heb ik de goed werkende HMI1 laten vervangen door een HMI2, gewoon omdat ik geen problemen wil,
Deze investering is deze wagen dubbel en dwars waard.

Ik heb totaal geen spijt van mijn keuzes en hoop dat dat wederom geldt voor de nieuwe die in bestelling staat.
Reageer
Rij jij offroad met dat ding??? Ik heb een Model S 90 met nu 237.000km op de teller en buiten 1 deurhendel en 1 ruitenwissermotor nog NOOIT wat gehad. Elk jaar de normale "anual service" and that's it.
Nieuw gekocht in 2016 en nog steeds rock-solid. Geen kraakjes ofzo.
De service is op het niveau van andere merken. Niet geweldig maar ook niet slecht. Het is wel duidelijk dat ze te weinig capaciteit en mensen hebben voor het aantal Tesla voertuigen dat rond rijd. In 2019 was een afspraak maken geen probleem. Nu duurt het 3 weken (de afgelopen keer) maar dat is bij Volkswagen (vrouw) en Skoda (auto zoon) niet anders. Het is overal een probleem lijkt het wel.

"Als je 80.000 km hebt gereden kost ALLES ineens VEEL geld"
Dat is bij Audi en Mercedes het zelfde. Dat is het nadeel van die geavanceerde LED Koplampen. Is in het algemeen geen goede ontwikkeling want ALS het kapot gaat buiten de garantie, ben je aan de beurt. Vroeger kon je zelf een bolletje vervangen. Nu moet alles er uit want het is één waterdichte unit :-( Een koplamp van de E-Klasse met "LED High Performance" koste m'n baas 1370 euro geloof ik. En dat is alleen de unit zelf.
Ik heb koplampen in m'n verzekering zitten (nog niet nodig gehad by the way).

Range: mijn 90er heeft na 237k nog een realistische, échte range van rond 310km. En dan zit er nog ca. 10% in de batterij. Dus eigenlijk is het nog meer. Maar ik vermijd diep ontladen als de pest.
Misschien dat je je auto vaak aan een high-performance charger (SuperCharger etc.) laadt? Doe dat niet want dat is slecht voor een Auto Batterij, los van het merk. Dat is algemeen bekend. Gebruik die extra % alleen als het nodig is (onderweg, lange ritten). Ik laad thuis op naar max. 85% en laat de SoC niet onder de 10% komen als ik het voorkomen kan ("laagte" record is 4%, 2 keer gebeurd). Diep ontladen, regelmatig boven 90% laden (wij hebben geen LFP batterijen tenslotte) en super snel laden zijn allemaal niet goed voor een batterij. Een Model 3 of Y met LFP mag probleemloos tot 100% geladen worden maar dat is een andere Battery-chemistry.

Vooral vaak superchargen is killing. Weet je nog al die Schiphol Taxi-debielen die hun Model S elke keer aan de SC hingen in Amsterdam Zuid? En dan later gingen klagen dat hun batterijen zo versleten waren. Ze wisten allemaal dat dat slecht is (want wordt in je oren geknoopt tijdens de verkoop) maar die gasten zijn of te dom, of stronteigenwijs enz. Ook sloopten ze hun wagens (extreem veel reparaties in vergelijk met Tesla's van "normale" mensen (if there is such a thing). Als je ziet hoe ze rijden (als beesten) verbaast dat niemand natuurlijk. En maar klagen.

Die 520km op jouw teller was en is bullshit als je veel snelweg rijd. 450 in de zomer en 400-ish in de winter is realistischer dus dat klopt wel met wat je zegt. Maar dat is ook gemeten met een volle batterij en doorrijden tot hij bijna leeg is. En dat is onrealistisch want dat mag je helemaal niet (te vaak) doen. Eigenlijk moet gemeten worden wat de range is von 90% naar 10% SoC. De rest is dan een goodie voor noodgevallen als je de extra range echt een keer nodig heb.
Die 520km was op basis van gestandaardiseerde tests die geen donder met de realiteit te maken hebben. Is net zo'n flessentrekkerij als met ICE voertuigen. EPA is een bad joke. WLTP slechts een beetje realistischer.

Ik ben blij met m'n Model S. Ik begreep de beperkingen van de huidige batterij-technologie en ging daarmee akkoord bij de aankoop in 2016. Beste auto die ik ooit gehad heb, vooral uit zicht van de veruit goedkoopste running-costs ooit voor mij. Ik betaal alleen service-beurten (1x per jaar en niet duur), banden en ruitenwisservloeistof. De stroom is nachtstroom hier thuis dus goedkoop ivm. Benzine. Ik moet zelden onderweg laden (vooral in het buitenland en ik was in Tromse in noord-Noorwegen, Spanje, Zuid-Italie op vakantie).

[Reactie gewijzigd door zotteke op 3 augustus 2022 17:04]

Reageer
Beste Zotteke,

Ik wil u vragen om uw mening op basis van uw eigen ervaring te delen en niet die van mij hier de diskredieten wegens uw voorliefde voor Tesla. Wellicht dat het nalezen van uw bericht u laat realiseren dat u vol in de verdediging gaat en hier enkel uw eigen ervaringen bij neerzet.

Ik heb mijn mening gedeeld en heb men simpelweg bewust gemaakt over wat er in mijn persoonlijke situatie fout is gegaan. Hierbij geef ik niet aan dat iedere Tesla eigenaar hier doorheen gaat maar probeert u mijn feitelijk gebeurde issues wel diskrediet te geven omdat deze bij u niet zijn overkomen?

Graag zou ik u willen vragen uw commentaar aan te passen tot iets minder blind defensief en meer realistische voor ieder die wellicht nadenkt over een Tesla.

Dit merk is op geen enkele manier perfect dus ik denk dat eerlijke kritiek ook absoluut op zijn plaats mag zijn bij het "heilige" Tesla. In mijn geval waren de ervaringen wel slecht, en heb ik bij het service center ook wel eens woede uitbarstingen gehad omdat men mij 5 uur liet wachten en mijn auto niet in behandeling nam.

Op uw opmerking over Audi en Mercedes. Ik ken niet veel mensen die met een Mercedes of Audi van 120.000 euro of meer deze issues zo vaak hebben ervaren als ik persoonlijk deed met mijn Tesla. Dat u deze issues niet heeft ervaren betekend dat u geluk heeft gehad en daar ben ik heel blij voor in uw geval.

Ik heb voor alle kosten die ik voor mijn auto heb gemaakt documenten en bewijs stukken. Als u dat nodig vind wil ik u deze info persoonlijk delen om u te laten zien dat het lang niet altijd goed gaat bij Tesla.
Reageer
Het verschil is, Audi en Mercedes hebben een dealer-netwerk. Tesla moet het doen met wat mannetjes die door het land rijden en een enkel servicecenter dat gewoon zwaar overbelast is. Daarnaast kun je gebrek aan kwaliteit niet repareren. Dat is pappen en nathouden. Zie de koplampen van de Model 3. Daar kun je wekelijks voor bellen maar het enige dat ze doen is het servicemenutje oproepen en ze afstellen. Terwijl ze waarschijnlijk wel weten dat het een productiefout betreft. Maar Amerikaans, toegeven gaat geld kosten, dus zeggen we lekker niet. Gewoon wachten tot je opgeeft.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 3 augustus 2022 17:58]

Reageer
Mijn Audi heeft 500.000 probleemloos op de teller, behalve banden en remblokken en schijven. En die kostte mij maar 2e hands 15 mille.
Reageer
Zonder regulier onderhoud van de aandrijflijn is dat wel bijzonder. Misschien leuk om hem eens bij Autoweek’s klokje rond aan te bieden.
Reageer
Eerst richting de 1.000.000 km rijden :-). Gewoon warm rijden en dan aftrappen. Dat doe ik al 16 jaar met dat ding.
Reageer
En de regelmatige beurten gok ik zo? Bij VW lagen die altijd ronde de 15 of 25K in mijn geval. Iedere 90K nieuwe remmen 30K nieuwe banden (soms nog minder), ruitenwissers per 25K, Olie om de haverklap. Dat soort geintjes. En houd maar op over lampen..... Man man man halogeen lampen van VW... nooit meer alsjeblieft.
Reageer
Audi en Mercedes hebben een dealer netwerk. Dus? Is dat een excuus voor tesla om minder service te mogen leveren omdat zij dat niet hebben?

Ofwel zorg dat je voldoende mogelijkheden hebt om zo’n ding te onderhouden via wat voor netwerk je dan ook op zet, ofwel zorg ervoor dat je het ding repareerbaar maakt voor merkloze garages. Maar daar gaan ze natuurlijk ook niet aan beginnen.
Reageer
Dat zeg ik toch niet. Ik zeg alleen dat dat het verschil is wat er nu voor zorgt dat de service belabberd is. Sowieso Amerikaans, dus service nul. Rij zelf rond in Model 3. Prima auto maar afgezien van de accu echt geen 64k waard.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 3 augustus 2022 19:24]

Reageer
Het kan niet door de beugel. ;)

Nimac91 plaatst een in mijn ogen redelijk objectieve reactie. Met het delen van de eigen ervaring, van negatieve en positieve punten.

Uw reactie daarentegen is in mijn ogen een subjectieve reactie door in te gaan op de reactie van Nimac91 en deze reactie af te doen als overdreven en, zo lijkt het, zelfs te beweren dat het de schuld van Nimac91 zelf is.

Ook je laatste reactie is wederom reactief en bijzonder subjectief, ik bespeur weinig objectiviteit bij jou.

Ik heb zelf geen Tesla, of ander elektrisch voertuig. Ik lees wel met enig regelmaat berichten over Tesla auto's met opmerkelijk veel mankementen. En dan vooral mankementen gerelateerd aan kwaliteit van aflevering van de auto en service (after sales) van Tesla. Dat heeft niets met iemands rijstijl van doen.

Ik krijg bij het lezen van je reacties het gevoel dat je vooral Tesla aan het verdedigen bent, en meer niet. Dat voegt in mijn ogen inhoudelijk vrij weinig tot niets toe. Het doet namelijk helemaal niets af aan de reactie van onder andere Nimac91.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 4 augustus 2022 00:46]

Reageer
@Nimac91 deelt zijn ervaring. Jij deelt jouw ervaring en kraakt daarbij die van Nimac91 helemaal af. Dat is niet alleen neerbuigend en disrespectvol maar het getuigd ook van een bepaald fanatisme voor Tesla. Waarom zou iemand zijn negatieve ervaringen niet mogen delen? Omdat die beter blijven hangen bij de mensen? Wat kan jou dat schelen. Heb je aandelen Tesla ofzo? Eerlijke ervaringen zijn hard nodig zodat mensen een weloverwogen beslissing kunnen maken bij het aanschaffen van een auto. Of dat nu een Tesla is of een 10 jaar oude Opel Corsa.
Het enige wat je bereikt met jouw betoog is dat ik jouw ervaring nu minder op waarde schat dan die van Nimac91. Heb je een andere ervaring met Tesla dan deel je die. Kraak daarbij niet de ander af.
Reageer
Zot-tesla-ke :+

(sorry)
Reageer
Jammer dat je bij voorbaat al klaagt over "genadeloos down-modden" want in dit geval geeft je reactie daar wel aanleiding toe. Je hebt net zoals @Nimac91 recht op je eigen mening en ervaringen dus het zou je sieren als je anderen niet op de persoon aanvalt omdat zij hun ervaring delen.

Tegengas geven door je eigen ervaring te delen is top. Die van anderen afkraken omdat die niet passen in jouw beeld (alsof jij alle Tesla rijders kent) is niet ok.
Reageer
De Tesla-pavlov… snel beledigd en vol in de aanval. Als je emotioneel ergens zo in geinvesteerd bent, kan je de werkelijkheid niet meer zien.
Reageer
Sorry hoor, ik begrijp zotteke want wat jij hebt meegemaakt zal misschien best waar zijn, maar wie ben jij die Zotteke ik feite verbied zijn ervaring te delen, ik snap ook niet dat jij 4 koplampen hebt moeten vervangen, koplampen zijn algemene inkopen die vele merken net als Tesla bij bijvoorbeeld Hella inkopen, bij mij ook nog nooit kapot gegaan, en, nogmaals jij mag dan veel pech hebben gehad en niet meer zo positief willen schrijven over Tesla, er zijn er genoeg die daarentegen wel positief zijn en die willen net als Zotteke, en mij, toch laten horen helemaal niets te hebben meegemaakt.
Reageer
Hoi Harry, je bent ongeveer een week te laat met de discussie maar ik heb zottekke helemaal niks verboden. Dat is uit mijn reactie heel goed te lezen dat ik iets heel anders heb verzocht. Tevens lijkt het merendeel in de comments het eens te zijn met mij dat Zotteke wel de grenzen een beetje opzocht en het erg defensief en persoonlijk verhaalt op basis van mijn ervaringen.

Verder wil ik jou uiteraard ook vragen jouw eigen ervaringen te delen maar jouw positieve ervaringen zijn ook simpelweg jouw positieve ervaringen. Ik geef simpelweg mijn ervaring die is wel negatief gebleken en dat is gewoon simpelweg een verhaal op zichzelf. Het draait hier niet om wie wel of niet gelijk heeft want daarin hebben wij allemaal gelijk. We delen onze ervaringen en niets anders. Ik ben blij dat jij daarin (nog) geen problemen hebt ondervonden en ik hoop van harte dat dat zo blijft. De auto die ik heb gekregen met de specs van die periode was echter blijkbaar zo problematische dat het mij en veel andere Tesla eigenaren behoorlijke problemen gaf. En het doen alsof die problemen niet bestaan omdat er eigenaren zijn die ze nooit hebben meegemaakt is natuurlijk naief vanuit die mensen maar het had ook zo kunnen zijn dat jij om de maand weer een afspraak moest maken bij service omdat er iets defect ging of er een melding kwam.

De koplampen op de Model S voor de Raven modellen uitkwamen zijn van zeer slechte kwaliteit. Ze worden geel en langzaam zie je dat ze naast verkleuren ook vanuit de zijkant geen licht meer geven tot het op een gegevenmoment zo erg wordt dat je 2 kapotte lampen overhoud. Dit is 2 keer gebeurd voor beide lampen en helaas moest ik de 2e keer hier zelf 3000 euro voor neerleggen gezien de garantie net voorbij ging.

Mensen vervangen niet 3000 euro kostende koplampen zonder reden dus het heeft ook geen zin om hier aannames over te maken zonder het verhaal werkelijk te kennen. Je kan het me vragen maar een aanname maken is gevaarlijk in het openbaar.
Reageer
Ik vind dat zo dom dat je zoveel rekening moet houden met laden omdat anders de accu slijt. Niet te laag niet te hoog niet te snel. Man man wat een gedoe. Nu tank ik gewoon m'n bak vol en klaar, daar zou ik dus echt geen zin in hebben. Wat denk je van die taxi chauffeurs dat die niets beters te doen hebben dan heel de dag voor hun accu zorgen?

Ik wou nog een EV kopen maar last minute toch voor een PHEV gegaan na wat research te hebben gedaan, godzijdank. Ik kijk over 10 jaar wel weer als er misschien solid state accus zijn of betere andere tecnieken, misschien waterstof.

Een auto is iets wat ik zorgeloos wil gebruiken zonder overal over na te hoeven denken.
Reageer
Jeetje, heel spijtig dat je zoveel nare ervaringen hebt bij Tesla service. Hoe komt het dat veel mensen een Tesla kopen? Vanwege Elon? Toevallig ken ik Tesla via Elon als ik het me nog goed kan herinneren van een aantal jaren geleden. Gezien de absurde bedragen die je opnoemt en service, is het een enorme turn-off.
Reageer
Vooral lease rijders die met een lekker lage bijtelling rondrijden.
Reageer
Vandaar dat ze zoveel modellen verkopen in Amerika zonder subsidies....
Maar iets van 70% van alle BEV's die daar verkocht worden zijn een Tesla terwijl de meeste fabrikanten nog een 7.5k tax refund hebben als je een BEV bij ze besteld...
Reageer
In Amerika zijn die wagens een heel stuk goedkoper. Wat bij mij destijds 120k euro kostte was in Amerika 90k dollar afhankelijk van je staat komt er dan maximaal 10% btw bij. De goedkoopste Model 3 ging zelfs voor 35.000 dollar een tijdje en je kon nog eens 7500k aan federal tax af halen. 27.500 dollar voor een Model 3. Inmiddels is dat basic model niet langer verkrijgbaar maar die is er echt een hele tijd geweest.

Maar ook in Amerika is Tesla minder populair hoor dan lijkt. In NL en Noorwegen is het marktaandeel van Tesla wereldwijd het grootst per verkochte auto. In Amerika rijden toch echt vooral nog ford F-150 rijders en Toyota's rond. Tesla is nog echt luxe maar wel een hype.
Reageer
Sorry maar u slaat de plank echt compleet mis hier.
Maar ook in Amerika is Tesla minder populair hoor dan lijkt
Vandaar dat de bv de Model Y op plaats 17 stond vorig jaar van best verkochte voertuigen in de VS...

Geen enkel luxe merk komt ook maar in de buurt van de verkopen van Tesla.

Verder was die 7500 al aan het uitfaseren (toen al op nog 50% er van) toen dat 35k model eindelijk uit kwam.

Nu kan je niet voor kinder dan 45? Rugge een Model 3 kopen en toch verkoopt deze nog zeer goed in de VS. Net zoals de Model Y die dus zo'n 170 duizend keer is verkocht vorig jaar.... alleen al in de VS.

Een Tpyota Corolla is vorig jaar maar 75 duizend keer vaker verkocht wat dus betelent dat de omzet van de Model Y alleen al groter was dan die van de Corolla.

Dus nee u heeft totaal niet gelijk hier behalve dan dat het marktaandeel van de volledige markt misschien in Noorwegen het grootste is van Tesla.

Wel erg bijzonder dat u een dikke vette pickup hier aan het vergelijken bent met een gewone personen wagen.... maarja zelfs met dat soort voertuigen staat de Model Y gewoon op de 17de plek.

En dat terwijl deze pas in 2020 op de markt is gekomen...
Reageer
Vandaar dat de bv de Model Y op plaats 17 stond vorig jaar van best verkochte voertuigen in de VS...

Geen enkel luxe merk komt ook maar in de buurt van de verkopen van Tesla.
Is dat zo? Luxemerk zegt trouwens weinig. Tesla is geen luxemerk en genoeg merken die, net als Tesla, zowel budgetmodellen als dure modellen verkopen. Een Y is ook in de line-up van Tesla geen luxemodel.

Als ik deze geaggregeerde data per merk zie lijkt me dat Tesla voorgegaan wordt door... alle andere merken? Ze verkopen letterlijk 6,4x minder dan Toyota, 6x minder dan Ford, 4,8x minder dan Chevrolet, 4,3x minder dan Honda... en ga maar door.
Zelfs Mercedes en BMW hebben in een voor hen heel lastige markt tegenover de thuisspeler Tesla meer verkocht.

Je gebruikt het feit dat Tesla een heel beperkt gamma heeft als een pluspunt in vergelijkingen. Naast die Corolla verkoopt Toyota evenveel of meer Camry, Highlander, RAV4, Prius, Tacoma... En dat zijn enkel de beter-verkopende modellen.
Reageer
Is dat zo? Luxemerk zegt trouwens weinig. Tesla is geen luxemerk en genoeg merken die, net als Tesla, zowel budgetmodellen als dure modellen verkopen. Een Y is ook in de line-up van Tesla geen luxemodel.
Ja dat is zo. Een Model 3 is het zelfde auto segment als een BMW 3 serie. "mid size luxery sedan"
En als we naar luxe auto verkopen kijken in de VS dan zie je dit https://www.bmwblog.com/2...0vehicles%20than%20Tesla.
Oftewel Tesla heeft maar een paar duizend modellen minder verkocht dan een BMW en staat daar mee op de 2de plek in de VS als luxe merk.

Kom anders even met een bron dat een Tesla niet te boek staat als een "luxe" voertuig in de VS want dat is simpelweg niet waar wat u loopt te verkondigen. (zie de bron waarom dat niet waar is)
Wel grappig dat u met een link komt die waarschijnlijk niemand kan zien omdat ze niet gaan betalen om een grafiekje te zien.
Maar hier heeft u de data per model wat de best verkochte modellen zijn. Duidelijk een Model Y op #17
Ze verkopen letterlijk 6,4x minder dan Toyota, 6x minder dan Ford, 4,8x minder dan Chevrolet, 4,3x minder dan Honda... en ga maar door.
Lekker makkelijke appels met peren vergelijken wat u doet verder. Maar slaat nog kant nog wal.
Maarja ik heb een vermoeden dat u niet eens weet hoe de verkopen van de eerste halfjaar zijn veranderd T.O.V. vorig jaar en hoeveel elk merk omhoog en of omlaag is gegaan daar in.
Anders pakken we er even bij wat de verandering is T.O.V. vorig jaar in verkopen. https://twitter.com/Whole...&t=jciUJgrJmNLZDFWee7Jc1A
Best duidelijk dat het zeer goed gaat met de verkopen van Tesla. En als ze vorig jaar al op 17 stonden met 1 model voor de jaar verkopen, ze dit jaar 50% omhoog zijn voor de eerste helft al plus dat de rest slechter veerkoopt wordt het al snel duidelijk dat Tesla serieuze kans maakt om in de top 10 van best verkochte modellen te komen in de VS.

Maakt het duidelijk zat dat Tesla zeer zeker wel duidelijk dat Tesla zeer zeker wel populair is. Anders doe je niet wat hun doen met verkopen.

verder... een prius verkoopt beter dan een Tesla Model Y? Lol die zit niet eens in de top 25... Jammer weer.
Geeft weinig vertrouwen in dat u feiten heeft opgezocht verder.
Reageer
Mijn linkje heeft helemaal geen paywall? Ik heb nergens voor betaald en probeer niets te verbergen?
Je eigen car-and-driver link heeft alleen al 5 toyota's voor er een Tesla aan bod komt. Bewijst het punt wel.

Naast die misleiding en gekke beschuldigingen komt je hele post verder wel héél neerbuigend over en is het doorspit met fanboygedrag dat niet gewoon de feiten wil zien. Hier ga ik niet verder op in.
Reageer
Mijn linkje heeft helemaal geen paywall? Ik heb nergens voor betaald en probeer niets te verbergen?
Vreemd dan dat ik die wel krijg. Kan letterlijk geen enkele statistiek zien zonder een heel process om een account te maken.
Je eigen car-and-driver link heeft alleen al 5 toyota's voor er een Tesla aan bod komt. Bewijst het punt wel.
Het bewijst je punt dat het lekker makkelijk is om goedkopere auto's in grote aantallen te verkopen. Echter als je kijkt naar bv de totale omzet per model zullen weinig van die modellen nog overeind blijven als hoogste omzet.
Naast die misleiding en gekke beschuldigingen komt je hele post verder wel héél neerbuigend over en is het doorspit met fanboygedrag dat niet gewoon de feiten wil zien. Hier ga ik niet verder op in.
Fanboy gedrag? ah lekker makkelijke kaart om te trekken.
Neerbuigend? Eerder vermoeid om elke keer de zelfde soort argumenten te horen die de plank missen.

Wel grappig dat u over die feiten begint terwijl ik toch met allemaal feiten kom.
En u bent degene die feiten niet wilt zien.
Tesla's worden verkocht als luxe auto's, simpel feit. Maarja dat wilt u al niet eens erkennen dus houd het al snel op.
Reageer
Naast de mensen die problemen hebben is er altijd een stille meerderheid die niet zulke problemen heeft. Ik ben bijv. met mijn Model 3 minder vaak naar de service geweest dan met mijn vorige Opel en mijn ervaringen met het service center zijn vele malen beter (dus misschien hangt het ook van de regio af).

De werkelijke situatie zit er altijd ergens tussenin.
Reageer
Je koopt een Tesla denk ik ook omdat je dan gebruik kan maken van een subliem laadnetwerk. Hoewel ze nu steeds meer open aan het stellen zijn voor andere merken.

Ik heb denk ik dan geluk als ik die zo lees. Ik heb de auto nog niet zo lang, anderhalf jaar, model 3. Geen enkel probleem gehad tot nu toe.... Afklopen maar....
Reageer
De extra features zoals jij hier noemt, wordt allemaal opties met maandelijkse abonnement. Zelf rij ik in een E-Tron en mijn vrouw model 3 performance. Het enige lol aan de model 3 is het snelle acceleratie, voor de rest voegt de auto pilot niets toe aan stads ritten. Op de snelweg is het niets meer dan een geavanceerde adaptive cruise control, want automatisch baan verwisselen doet hij niet of het nemen van een afslag. Rijden in een model 3 is alsof de auto zijn veering mist. Dan de glazen Panorama dak, dakdrager plaatsen is een Russisch roulette, de beugel 1x beetje fout plaatsen en je glazen dak gaat stuk.

De range is na 3 jaar nog steeds erg goed, het enige goede eigenschap.
Reageer
Ik hoorde al zoiets. Gezien de hoge vraag naar Tesla's komen ze nu weg met dit soort money grab acties. Dat is heel jammer, want dat maakt een Tesla wel gelijk een behoorlijk stuk minder aantrekkelijk als men voor simpele functies die men al heeft in een auto ineens een duur abonnement moet betalen.

Ja ik denk persoonlijk dat een E-Tron ook stukken beter zit kwa kwaliteit. Mijn enige voorkeur voor Tesla's ging naar het Supercharge netwerk maar guess what. Nu mag iedere EV owner zich aanmelden voor het superchargen. Veel plezier met jou bak! Je hebt zeker een goeie keus gemaakt.
Reageer
Eens v.w.b. vering M3 met 19” velgen. Keihard. Bij bruggen zet ik me schrap voor de wegverbindingen (met name die op de A2 voor afslag Utrecht). Herken je ook het ‘schommelen’ op slecht wegdek? (A2 bij Weert of A7 bij Purmerend). Voel me net een konijntje dan. Probeer op andere auto’s te letten maar daar zie ik dit verschijnsel echt niet. Let maar eens op een M3 als je erachter rijdt, hij vangt hobbels echt anders op dan het overige verkeer.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 3 augustus 2022 19:33]

Reageer
Ah meerdere mensen hebben last van de duinen op de A7, heb er ook gewoon last van in m'n eigen mini en de picanto van m'n vriendin. Denk dat dat dus meer aan het wegdek ligt dan aan de auto.
Reageer
Op de A2 bij Weert herken ik die deinen wel, maar ik vind het verder echt geen probleem en hou juist wel van de stugge vering. Zorgt voor een goed wegcontact voor mijn gevoel.
Reageer
Heb zelf een M3P en heb ook regelmatig in een E-tron gereden. Vind de lane-assist van de e-tron toch wel een hoop stappen minder geavanceerd, zet autopilot hier op de lokale N-weg bij 30km/h aan, hij accelereert zelf naar 80 en neemt alle bochten mooi. De lane-assist in de e-tron kon de eerste beste echte bocht niet maken. Ook deint de E-tron op de snelweg tussen stroken. Wisselen van baan en dan automatisch opnieuw inschakelen op snelweg vond ik wel fijn bij de e-tron.

Natuurlijk is de e-tron qua interieur een veel luxere en mooier afgewerkte auto dan de model 3. Zeker qua materialen. Het infotainmensysteem / navigatie loopt daarentegen m.i. mijlenver achter. Dat vind ik in de model 3 nog steeds super, zeker icm de voice control.

Mijn dakdragers heb ik nu ongeveer 10x gedemonteerd en gemonteerd, als je de metalen bevestigingsstukjes niet in de juiste houdertjes in de rails kan plaatsen kan je beter een keer naar de opticien gaan ;). Door ze naar links en rechts te bewegen voel je ook of ze goed zitten.

Dat de model 3 Performance hard geveerd is, is niet zo gek voor een performance model. Ik moet zeggen dat ik mijn 2019 M3P trouwens een stuk comfortabeler vind dan de 2020 M3P met uberturbine vegen. Qua rijgedrag is de M3P ook een hele leuke scheurauto met een top wegligging op het niveau van een 1/3-serie m-sport. De e-tron is een fijne cruise SUV maar verder zoals veel Audi's ook weinig enthousiasmerend.
Reageer
Holy shit.... wat ik lees is dat je een ton betaald voor een auto en dan kwaliteitsproblemen hebt die je bij een Kia of Dacia van een tiende van de prijs waarschijnlijk niet zou hebben... en ik durf ongezien te beweren dat die betere service leveren ook! Enig natuurlijk dat de autopilot zo goed werkt, maar dat helpt maar beperkt als je auto zelf niet loopt... Prijs-kwaliteit-service verhouding lijkt me hier serieus uit het lood! Ik hoop dat de gemiddelde Tesla rijder een betere ervaring had dan jij...

Mei 2021 jaar zat ik in dubio of ik ook niet elektrisch zou moeten gaan rijden: ik rijd weinig maar als ik rijd grote afstanden, nieuwe auto is me te duur en gebruikte hadden te weinig range, dus 3 jaar oude BMW diesel gekocht. Wat ik me toen nog niet bewust was, maar inmiddels wat meer is de hoeveelheid problemen die veel eigenaren van een elektrische auto nog hebben!
Reageer
Helaas heb je gelijk in wat je aangeeft in jou comment. Iets wat bij iedere Tesla opvalt is dat de randen tussen deuren en kieren nooit goed uitgelijnd is. En bij de goedkoopste Kia die je koopt is de kwaliteit en uitlijning altijd betrouwbaar. Het is iets wat Tesla eigenaren hebben geaccepteerd door de "andere voordelen" die de wagen levert.

Maar ik wil je in ieder geval toch een beetje hoop geven. Elektrische rijden hoeft lang niet altijd slecht te zijn. Als ik kijk naar wat Mercedes nu allemaal maakt is dat echt wel netjes. Ook kwaliteit mist daar uiteraard niet en als klap op de vuurpijl: Het Tesla Supercharge netwerk is nu toegankelijk voor iedere EV rijder en niet alleen Tesla.

Dus er is zeker keuze als het gaat om EV's. En gelukkig is een Tesla Model 3 geen ton tegenwoordig. Toen ik mijn Tesla aanschafte in 2017 en moest wachten op levering begin 2018 was de goedkoopste Tesla 90k en kwam je dus met optie vrijwel altijd dik boven een ton uit.

Concurrentie maakt veel goed, en ook autopilot zal straks niet enkel bij Tesla's zitten. Hoor dat Mercedes en andere merken ook grote stappen maken in autonomie :)
Reageer
Ik hoor je... maar voordat er voor een fatsoenlijke prijs (mijn BMW3 diesel kostte 3 jaar oud €17.000.-, fatsoenlijk is <€20.000) tweedehands elektrische auto's op de markt komen met ook nog eens een bereik is de wereld weer een stukje ouder en warmer...
Reageer
Leuk voorbeeld die Kia, m'n vriendin rijd zo'n probleemloze auto die al 3x naar de kia garage is geweest voor problemen met de bandenspanning sensor, schijnt heel ingewikkeld te zijn. Nu dat eindelijk eens lijkt te werken voel je de banden onder de auto trillen alsof ze niet goed zijn uitgelijnd of opgepompt. Laatst nog apk en service beurt gehad, echter probleem nog steeds aanwezig.

Bij andere merken/garages gaat ook gewoon nog steeds van alles mis hoor. Overigens ben ik het met je overige punten wel eens, wilde in het begin ook zo'n coole hippe Tesla, maar denk dat ik ondertussen toch wel eerder voor een ander merk zou gaan.
Reageer
Bedankt voor je zeer uitgebreide bericht, ik hoor dezelfde geluiden in mijn omgeving - erg heavy. De positieve kant weegt niet op tegen al het negatieve, het merendeel van de positieve zaken die je benoemt vind je tenslotten dan ook bij andere merken tegenwoordig.
Je wint het in een race bij een stoplicht die op groen gaat, maar pas op voor boetes, (Tesla rijders krijgen meer boetes gemiddeld gezien dan andere bestuurders blijkt uit onderzoek.)
Hahaha dat is wel erg absoluut gezegd eh. Heb nog geen Tesla meegemaakt die me eruit heeft gereden bij een stoplicht - ook al proberen ze het wel iedere keer. Mogelijk als de Plaid er eindelijk komt ga ik het meemaken.

PS Twijfelde eind 2020 pre-order te plaatsen voor de Plaid, blij dat ik dit niet gedaan heb nu bijna 2 jaar na datum.
Reageer
Haha dankjewel flyas voor je reactie. Ben nu wel benieuwd wat je rijd haha.

En ja je had waarschijnlijk pas ergens in 2023 je Tesla gehad als je de Plaid had ge preordered. Het is bizar. Destijds in 2017 kon je in slechts 3 maanden je configuratie al binnen krijgen. Gewoon bizar dat de zaken juist achteruit zijn gegaan ipv vooruit. Maar dat zal waarschijnlijk met tekorten en corona regelingen in China te maken hebben.

De meerwaarde van Tesla wordt wel steeds minder nu andere merken echt super toffe EV's op de markt brengen. Persoonlijk zou ik morgen al mijn Tesla hebben ingeruild voor de nieuwe Mercedes S klasse EV welke voor een bijna vergelijkbare prijs op de markt gaat volgens mij. Prachtig ding.
Reageer
Ja poeh, van 3 maanden naar 2-3 jaar wachttijd? Indeed, bizar.

Helemaal waar, o.a. de Duitsers zijn met een enorme sprint bezig op EV gebied. Qua "Sedan" hebben vooral Audi en Mercedes hebben beide nu al een aantal opties (Etron GT RS, S EV etc) waar ik toch wel van ga watertanden inderdaad :9~ .

Hahaha je brengt me een beetje in verlegenheid. Zonder heel specifiek te zijn (ahum), de bak in kwestie is in iedergeval geen EV, maar heeft wel (als enige overeenkomst) een "frunk" en ipv de elektrische aanvoering een V10 }>
Reageer
Is het een Carrera GT? :9~ :9~ :9~
Reageer
Hahaha nee. Zieke bak ja, maar om nu in een bak te rijden van een 2 miljoen EUR in NL is beetje over de top eh haha. En eerlijk zelfs een 100D (zonder P) zou nek aan nek zijn bij het stoplicht tegenover de GT - erg oud beestje. 3.8-4 sec naar de 100 volgens mij dat ding? ;x
Reageer
Over die koplampen:
https://www.youtube.com/watch?v=_toknJIOhEg
Modulaire voeding maar dan wel dichtgelijmd |:(
Premium wagen of niet, 1500 euro is belachelijk veel geld.
Led is nu ook niet zo speciaal of moeilijk meer.
Reageer
Rest waarde van jou auto zal waarschijnlijk minder snel dalen, maar dit blijft een auto en een auto is nooit een goeie investering.
Ik vind het absurd waarom 1e generatie Tesla's (die gebruikt werden als Taxi's), met 500k op de teller alsnog boven de 25k euro kosten. Het lijken wel Apple producten op die manier. Voor mij zie ik alleen rode vlaggen hangen bij zoiets, je punten bevestigen eigenlijk alles (je kunt namelijk overal op het internet vinden hoe matig de kwaliteit van Telsa's hardware is).
Ik had zelf eerder verwacht dat deze auto's zouden floppen als een oude BMW 7 series, Audi A8 of Mercedes S klasse. Vol met de nieuwste technische snufjes (van toen), voor de meest betaalbare prijs (totdat je gaat beginnen aan de reparaties, waarvan je ook al wat genoemd hebt). Een Tesla behoort eigenlijk tot hetzelfde straatje.
Reageer
Dan kun je je afvragen of al die extra kosten aan mankracht en onderdelen wel een verschil maken met een benzine auto.
Als alles electrisch maar kapot blijft gaan, wat is dan de winst.
Reageer
Je hebt me overtuigd om straks weer een benzineauto te kopen. Over 10-15 jaar nog maar eens nadenken.
Reageer
Snap ik, maar laat mijn verhaal over Tesla jou niet weerhouden van het halen van je toekomstige droomauto. Er zijn zat goeie EV's op de markt tegenwoordig. Tesla is gewoon echt nog een baby merk in de auto industrie die wellicht wel mee doet maar absoluut niet dezelfde ervaring heeft. Persoonlijk vind ik bijna alle EV's die nu uitkomen bij andere merken wel best vette auto's.
Reageer
Mijn Opel Corsa C uit eind 2005 daarintegen, staat nog stevig op zijn vier voeten. :*) :O
Reageer
Lijkt mij een goeie case om je aankoop te ontbinden....
Reageer
Ik heb zelf een 2021 Model 3 Long Range en een Giga Berlin Model Y Performance.
Ik moet zeggen dat ik tot nu heel tevreden ben.
De auto's hebben niet de problemen die ik van Model S eigenaars heb gehoord.
Wat de 3 en Y betreft, lijkt alles dus in orde.
Als de nieuwe S en X dezelfde kwaliteit hebben, lijken deze mij ook een prima optie.

Wat de service betreft heb ik voorlopig niet te klagen. Er wordt binnen de 24u op mails geantwoord en mijn ervaring met zowel herstelling aan huis als herstelling in de garage zijn prima.

Het supercharger netwerk werkt fantastisch. Nog nooit problemen mee gehad. Jammer genoeg zijn de prijzen sinds eind vorig jaar wel verdubbeld.

Voor de volledigheid geef ik even mee welke contacten met de service/verkoop ik al gehad heb.

Model 3
- Bestellen: Omdat ik het online bestellen van een auto een beetje onwennig vond, ben ik langsgegaan in de showroom. De verkoper heeft samen met mij de auto besteld.
- Levering: Vlotte levering met uitleg op maat
- Service aan huis: Laadklepje ging niet open als je er tegen duwde. De andere manieren om het te openen werkten wel prima. De sensor achter het klepje bleek niet gevoelig genoeg en moest opnieuw afgesteld worden. Sindsdien geen problemen meer. (Duur van service: 30 minuten, kosten: 0 euro)
- Service in garage: Schuko laadkabel kapot en rammelend geluid spiegel.
De auto werd in de garage binnengeroepen voor deze service omdat ze ook ineens de isolatie van de warmtepomp gingen upgraden. (0 euro)
Laadkabel was kapot door regenval tijdens gebruik, achteraf bezien m'n eigen schuld. Adapter was niet gemaakt voor outdoor gebruik (~250 euro voor vervanging).
Spiegel open gedaan, bleek een klein stukje metaal van een kapot hekwerk ingewaaid te zijn tijdens een storm. (0 euro)
(Duur service: 2 uur)

Model Y
- Bestelling: Online gebeurd, vlot proces zonder klachten
- Verandering kleur: kleur veranderd omwille van levertermijn, 3 dagen later een bericht dat mijn nieuwe kleur binnen de week geleverd kon worden.
- Afhalen: Prima uitleg, zonder onnodig langdradig te worden. Gepolst naar mijn ervaring met Tesla en technologie in het algemeen om op het juiste niveau uitleg te geven. De minder technologievaardige persoon naast mij kreeg een meer dummyproof uitleg.

Over het algemeen ben ik dus tevreden over Tesla.
Reageer
Hier ook genoeg ervaringen met een Models S 85 uit december 2013.

* navigatie bleef 'hangen' in een update. Technische helpdesk zei dat de sd kaart kapot was. Service center zei dat ze het met de nieuwe chip die een terugroepactie had hebben opgelost en dat hij alleen nog even de update moest downloaden. 36 uur later zat hij op 11%. Weer terug, sd kaart vervangen voor 200 euro... Zat veel arbeid in omdat desd kaart achter de mcu zit. Na zeuren dat ze de sd kaart hadden moeten vervangen toen ze de mcu er toch al uit hadden kreeg ik 70 euro korting.
* passagier raam sloot niet goed. Volgens Duiven was de ophanging van het raam gebroken. 450 euro. Ik zei laat maar dan. Later was het in Wezep voor 15 euro opgelost, alleen even uitlijnen.
* Deurhendel kapot geweest.
* voorvering lek. 1100 euro. Nu is de andere kant lek. (geen eigen Tesla onderdeel, dus kan ook bij andere merken gebeuren)
* navagatie bleef hangen op initialiseren. Vanuit Amerika hebben ze dat moeten oplossen. Dat grapje duurde 6 uur.
* Beeldscherm smelt in hitte. Er zit een grote luchtbel bovenaan het scherm. Touch functioneert nog, dus dat vervang ik nog niet.
* LTE modem vervangen ivm wijzigingen voor 5g netwerk.

Tegenwoordig kun je wel bellen met het service center, dat heeft de service wel beter gemaakt.

Er staat nu 193.000 op de teller. Een volle accu geeft 370km bereik. Dat is ook redelijk haalbaar. Alleen bij veel korte stukken in de winter of bij ruim boven de 100km/h haal je dat niet.

Ik gebruik de supercharger eigenlijk alleen bij wintersport, dan merk je wel dat de laadsnelheid behoorlijk beperkt is op een wat ouder accupakket. Al rond de 50% vol zakt hij onder de 50kw.

Op de laatste 20.000km komt m'n verbruik precies op 200wh/km. Dat bevalt prima als ik kijk naar de huidige brandstof prijzen.
Reageer
Ik tik volgende maand de 80.000km aan en heb nog nooit wat gehad. Ben ook nog niet bij een service center geweest. Heerlijk!
Reageer
Afgaand op de verschillende betrouwbaarheidslijstjes in Europa en de US, heeft Tesla zeker issues. Dat die van jou toevallig goed werkt en die van OMX2000 niet is natuurlijk anekdotisch. Wel is het vaak zo dat als iemands iets duur heeft gekocht, zeker ego-objecten als autos en dan helemaal in een lifestyle merk als Tesla, men die aankoop vaak onredelijk blijft verdedigen. Ik zeg niet dat je het doet, maar ik heb dat altijd wel in mijn achterhoofd.

Btw, OMX2000 kritiek was vooral gericht op de serviceverlening en die kritiek op Tesla hoor je toch veel.

Anyway, ik zou me meer op rapporten van consumenten organisaties richten en dan komt Tesla toch echt niet goed uit de verf. Een simpele google op "Tesla reliability" laat genoeg zien.

Edit: b.v. https://www.forbes.com/wh...s-reliability-study-2021/

Quote: "high-end, battery-powered, electric SUVs, a category dominated by the Tesla brand, are among the least reliable vehicles — but for issues other than their electric powertrains, like fit and finish, or how well features like climate control work."

En van hetzelfde artikel: https://thumbor.forbes.co...Least_Reliable_Models.png

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 3 augustus 2022 14:18]

Reageer
Hiervoor had ik een Volvo. Een fijne auto maar elke 15k onderhoud en verschillende terugroepacties gehad. Ook gehad dat ze bijvoorbeeld onderhoudslampje niet uit hadden gezet of versleten ruitenwisser niet hadden vervangen, kon je weer terug. Zo heeft elke merk wel iets alleen ligt Tesla altijd extra onder de vergrootglas en praat iedereen elkaar na.
Reageer
Precies. Bij Tesla moet volgens critici alles 100%. Terwijl bij de concurrentie net zoveel issues zijn maar je niet in de headlines leest. De nieuwe EV Toyota BZ4X heeft nu al fikse problemen.

https://www.cbsnews.com/miami/news/toyota-bz4x-recall/

Toyota is recalling its first mainstream electric car because the wheels can fall off

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 3 augustus 2022 14:29]

Reageer
Ik moet zeggen dat ik met mijn Model 3 meer problemen heb gehad in 1.5 jaar als met alle auto's tezamen welke ik de 12 jaar ervoor had gehad.

- Voorbumper zat scheef gemonteerd
- Achterruit gebarsten uit het niets, zat 0.5cm te ver naar achter en had er spontaan af kunnen vliegen
- Autopilot werkte een half jaar lang 20% van de tijd niet
- Bandenspanning sensor defect
- Ratelend geluid in de wielkas
- Kunstleer om het stuur laat los
- Laden stopt soms sporadisch aan een laadpaal (andere collega's hebben het probleem niet)

De service bij service centers is ook waardeloos. Andere auto's kon ik altijd kiezen uit halen/brengen of direct een huurauto. Bij Tesla moet ik als ze < 4 uur service verwachten maar daar werken. Bij servicecenter in Eindhoven is dat lastig gezien stopcontacten schaars zijn en het een grote open ruimte is.
Reageer
Wat ik zoal lees gaan er soms hele simpele dingen kapot die bij elk ander merk niet zo heeel snel zullen voorkomen , portierhendels die los komen... een lamp vervangen voor 1500 Euro ... dat zijn echt geen kattepis bedragen.

Dan kan men roepen het is nieuwe technologie maar als de basis al slecht is en dan hebben we het niet over de service problemen die ik lees....hoe moet je dan een degelijk product leveren ?
Reageer
Goed om op te merken is dat andere merken dit soort problemen ook hebben, maar dat je er vaak geen aparte serviceafspraak voor hoeft te maken omdat je toch elke 15k km bij de garage staat voor een beurt. En dan pakken ze deze dingen aan. Bij Tesla doet het misschien meer pijn omdat je juist voor deze kleine dingen een afspraak moet maken.
Reageer
Ja en nee. Mijn ervaring, na 2.5j een Model 3 te rijden : 1x een sensor vd binnentemperatuur kapot, en 1x knopje knopje van de elektrische stoel afgebroken (eigen schuld, vrij lomp tegen aan gestompt). Beide ter plaatse (thuis) komen maken in dezelfde week als het aanmelden via de app. Dit wel in België, waar ik de indruk heb dat Tesla niet de giga rush heeft gehad zoals in Nederland ivm bijtelling.
Reageer
Ik zou net zeggen dat het omgekeerd is. Zovele Tesla fans die iedereen met de minste negatieve opmerking over Tesla in de grond trappen. En ja, Tesla had zeker in de beginjaren heel wat kwaliteitsproblemen, dat beterd met ervaring en het volwassen worden van productieprocessen en ik verwacht niet dat ze vandaag echt slechter of beter zijn dan andere fabrikanten met veel ervaring.
Reageer
“Wordt steeds beter” is toch wel dé PR-praat van Tesla. Dit zeggen ze al 10 jaar! Ik wil nu een goede auto, niet over een jaar.

De kwaliteitslijstjes liegen niet, het is nog steeds niet in orde.

Dat stoort ook het meest, het boeit Telsa helemaal niet. “Ship it”, is de Silicon Valley mentaliteit. Kijk eens naar de marges die her bedrijf maakt. Zo verdienen ze geld; fanboys te veel laten betalen.

Trap er niet in, en neem gewoon een Koreaan, Duitser of binnenkort Japanner.
Reageer
Tesla fans worden ook sinds dag 1 de grond in getrapt door "de gevestigde orde". Ziekelijk in beide richtigen.
Reageer
Bij Tesla moet volgens critici alles 100%. Terwijl bij de concurrentie net zoveel issues zijn maar je niet in de headlines leest. De nieuwe EV Toyota BZ4X heeft nu al fikse problemen.

https://www.cbsnews.com/miami/news/toyota-bz4x-recall/

Toyota is recalling its first mainstream electric car because the wheels can fall off
"Problemen"? Dit is welgeteld 1 probleem. Dit is een normale terugroepactie voor een mogelijk probleem dat snel is opgepikt. Ik heb alleen ervaringen met terugroepacties van mijn eigen auto (een Subaru), en die omschreven steeds het zwartste mogelijke scenario, maar welbeschouwd was er nooits iets ernstigs aan de hand. Net als bij Toyota hier.
Reageer
Ik dacht dat ik juist het punt gemaakt had dat men beter anekdotische voorbeelden moet negeren en beter rapporten van consumentenorganisaties kan lezen?
Reageer
Het probleem bij deze rapporten van consumentenorganisaties is dat het aantal 'defecten' blind worden geteld. En die heb je nog best vaak bij Tesla. Mijn model3 heeft al nieuwe draagarmen speakertje en achterlampen gehad. Allemaal onder garantie dus geen pijn en waar mogelijk voor je deur gerepareerd. Waar hebben we het over?

Maar volgens deze onderzoeken dus sec 3 "defecten".

Dit is ook waar iedereen zicht letterlijk op blindstaart.

Wat voor mij betrouwbaarheid zou moeten betekenen; het worden namelijk "Reliability tests/surveys" genoemd. Is hoe betrouwbaar ze zijn, dus hoe vaak heb je panne langs de weg, hoe vaak komen grote reparaties voor na het 5e jaar wanneer je garantie weg is.

En ik denk dat Tesla (en EV's in het algemeen) normale auto's ver voorbij streven in "Reliability"
Reageer
Feit blijft dat het defecten waren. Als jij na drie maanden aan de kant komt te staan (zoals een collega van mij) dan kan het wel onder garantie gerepareerd worden maar het blijft een defect.
Reageer
Je leest mijn reactie denk ik niet goed.
Een kapotte speaker, een terugroepactie van een draagarm en vocht in je achterlicht is geen reden om stil te moeten staan langs de weg.

Toch zijn het 3 defecten.

Het punt wat ik probeerde te maken is dat er in zulke onderzoeken sec gekeken worden naar 'aantallen' defecten en er geen nuance wordt meegegeven over de (financiële) impact van het defect.
Reageer
klein minpuntje: "terugroepactie vanwege draagarm".
Dat zijn primaire, cruciale onderdelen van een auto.
De "gevestigde orde" heeft dat soort dingen al "100 jaar" uitgeklaard.
Jij wil niet meemaken wat een gebroken draagarm in een auto veroorzaakt...

Draagarm
Reageer
Je hebt gelijk, het was een terugroepactie ter vervanging van het onderdeel uit voorzorg.

Er gebeuren ook bij de legacy autobouwers dergelijke dingen, ook al bouwen ze al 100 jaar auto's. Soms vrijwillig en soms gedwongen.

Denk aan een mogelijk defect in werking in specifieke situaties van airbag, gordel, remmen, etc etc. Als je even googled kan je voor elke autobouwer wat voorbeelden vinden.
Reageer
Mijn golfje heeft in zijn 9 jaar nog nooit een defect gehad.....

Als ik over zou stappen op een Tesla zou ik denk ik gek worden...

Het is nl niet mijn hobby om in de twee maanden en service afspraak te maken
Reageer
De meeste reparaties zijn kleine dingen die je opmerkt in het eerste jaar, deze worden dan vaak onder garantie opgelost.

Koop je een tweedehands dan heb je dat natuurlijk niet. Maar soms ook geen garantie meer.

Denk ook dat je opmerking elke 2 maanden een service afspraak te moeten maken sterk overdreven is.

Mijn draagarm moest vervangen worden bij Tesla zelf. Dat hebben ze zelf geïnitieerd. (Terugroep actie)

Vocht in de achterlampen en een defect speakertje (van de 12) was met 2 klikken in de app geregeld en voor de deur gerepareerd. Dat was in 2019. Inmiddels 2 jaar geen enkel probleem meer. Dus kan je gerust stellen, daar wordt je niet 'gek' van hoor ;)

[Reactie gewijzigd door procyon op 3 augustus 2022 15:38]

Reageer
Mijn golfje heeft in zijn 9 jaar nog nooit een defect gehad.....
Ook die staat nou niet bepaald als betrouwbaar in de boeken als je dezelfde lijstjes pakt als die hierboven voor Tesla aangehaald worden, dus wie weet heb jij net als nu gewoon straks ook geluk met een Tesla.
Reageer
Of ik rij alsof de auto van mij zelf is(wat ook zo is)

Rustig optrekken en remmen, en zodra ik van de parkeerplaats ben kan de adaptive aan.

Toen ik nog een lease auto had zat ik op de parkeerplaats al op 6000 toeren
Reageer
De Golf 5 Trendline 1.6 FSi uit 2003 van een vriendin (1e eigenaar) met 200k+ op de teller is betrouwbaarder dan welke andere auto ooit. Alleen beurten elk jaar en that's it.
Helaas een N≠1 als je kijkt naar de rest van de Golf 5...
Reageer
Geluksvogel! Ik heb al wel de nodige bonnetjes gehad met mijn Golfje.
Reageer
Bij deze.
Een downmod vanwege je edit-comment.
Hoezo zijn Tesla-boyz betrouwbaar?

In uw commentaren lees ik telkens dat "die ander dan wel roekeloos zal rijden".
Terwijl u zèlf ook een deurportier heeft moeten vervangen. "Die ander" enkel wat meer (ik ook, op mijn BMW van 22 jaar oud; raar fenomeen!). Wellicht gebruikt "die ander" zijn portieren meer? Meer volk in de auto? Portieren gaan vaker open en dicht? Auto wordt gebruikt als gebruiksvoorwerp en niet als Gouden Koets?

Niet vergeten; een auto is een gebruiksvoorwerp, geen klompje goud of diamanten ring. Mensen die rijden alsof ze bij elke steen hun hele auto naar de filistijnen gaan helpen, zijn ondrááglijk in het verkeer! (zeg ik vanuit mijn ervaring met een LR Discovery; 4x4 hééft nu eenmaal voordelen)

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 4 augustus 2022 00:53]

Reageer
"Terwijl u zèlf ook een deurportier heeft moeten vervangen"
Je moet lezen. Deur-hendel, niet het hele portier.
De Model S heeft in het begin deur-hendels gehad waarbij draadbreuk kon ontstaan tijdens het in- en uit- schuiven. Al lang geen probleem meer omdat ze de "routing" van de stroomdraad naar een bepaalde micro-switch omgekeerd hebben.
Reageer
Nee, want dit artikel en de comment waar ik op reageerde gaan over Tesla.

Ik geloof dat je je dit wellicht te persoonlijk aantrekt? We praten hier over auto's. Het is allemaal niet zo belangrijk.
Reageer
Ja! Deze links gebruik ik ook om Volkswagen af te kraken.

Ik heb zelf een Volkswagen, motorisch heeft dat ding nooit iets gehad maar ik heb in 7 jaar tijd 3 airco’s vervangen en 2 aircopompen.

De handrem zorgde er ook voor dat ik een complete achterrem kon vervangen €800. Ennnn de koppelingrubbertjes bij het pedaal zetten boven de 25 graden uit waardoor het schakelen klinkt alsof de bejaarde bovenburen horizontale actie hebben. Om het rubbertje te smeren zou ik €900 moeten betalen…

De service was ronduit slecht en ik ga geen VW meer kopen. Maar ja VW wordt niet gerund door een memelord… dus niemand boeit het
Reageer
Hoofd van VW zit misschien niet o Twitter, wellicht dat dat scheelt
Reageer
Ik weet eigenlijk niet veel beter dan dat er altijd heel veel scheelt aan Tesla’s. Wat er dan vaak aan scheelt zijn de luxe opties, body panelen en dat soort dingen.

Kan gewoon niet dat je een object koopt van €100.000 en dat het gemaakt is door een broddelaar.

Motorisch zijn ze goed, het is alles wat er omheen zit wat echt echt echt te goedkoop of ondermaats is.
Reageer
De issues waren in de begin jaren, zijn een stuk minder met de 3 en Y (ik zeg minder, niet verdwenen).
Als een Battery pack toen 50k kostte op een auto van 70k dan blijft er in principe maar een autootje over van 20k laten we wel wezen... dat is een aangekleden Picanto
Reageer
Niet waar. Issues zijn Actueel. Model Y is het meest recente model van Tesla en volgens Forbes de op-twee-na minst betrouwbare auto. Da's een plek in de ranglijst die beschamend is.
Reageer
Dit schrijft Forbes ook;

“It found that Tesla Model S owners demonstrated the highest ownership satisfaction experience giving the vehicle a score of 798 on a 1,000 point scale. The Tesla Model 3 ranks second with a 790 score. Both were rated in the premium vehicle segment.”
Reageer
Zelfde kan je zeggen over een VW/Audi: de motor kost €15.000-25.000. Snellere modellen misschien wel €75.000.

Het verschil is dat VW, BMW en alle andere merken hier al 50+ jaar mee bezig zijn en hier heel veel in geïnvesteerd hebben en Tesla (nog) niet.

Ik heb met de Tesla S gereden, ik vond het een karig rotapparaat. De Model 3 ik wil er nog niet eens dood in gevonden worden, dat interieur is zoooo zooo lelijk goedkoop. Dat stuur echt waar is dat van gemaakt?

Voor het geld mag je wel iets meer verwachten.
Reageer
Goh je weet wat je koopt hé. Een t-shirt van pakweg Gucci heeft ook zen usp's maar voor de prijs/kwaliteits verhouding moet je het ook zeker niet doen.

Nu de patser factor er stilaan wel wat aan het af gaan is zie je toch wel een evolutie naar betere algemene kwaliteit toe bij Tesla, langzaam maar zeker zal het ook wel gewoon vergelijkbaar worden met de traditionele merken qua all around afwerking
Reageer
Een N54 kost 7K, dus het zou me verbazen als een normale motor van VAG dubbel zo duur zou zijn.
Reageer
Wat je koopt is een nieuwe technologie. Laten we wel wezen. Voor dat geld heb je wel een P auto met een orgaan vernietigende performance. Voor dat soort acceleratie betaal je normaal gesproken 2 ton of meer.
Er zijn vele BMW M3 en M4 bezitters die ze hebben ingeruild voor een Model 3 Performance want dat ding rijd de beemers M's en Benzen AMG's in die prijsklasse (en daarboven) het snot voor de oren op het circuit (de Model S plaid is te zwaar om een echte circuit-tijger te zijn).
Het is maar net waar je prioriteiten liggen. Mijn vrouw gaat een Skoda Enyaq iv kopen. Meer "bang voor the buck", goede range en performance boeit haar niet. Ze vind het Model 3 binnenlevel mooi maar te "spartanisch". Ieder z'n ding.
De nieuwe S en X doen het overigens heel veel beter als het gaat om "premium feel" als je de vele reviews geloven mag. Werd ook wel tijd zeg ik er bij. De oude modellen zijn er al sind 2012 en 2015. Toen spartanisch mooi, nu "out dated".

Edit: geen ongetogen woord in deze post en toch neer-gemod worden. Ziekelijke neer-mod-mafia hier. Mensen die Tesla waarderen en een weerwoord op de anti EV en anti Tesla movement willen bieden wordt de mond gesnoerd.

[Reactie gewijzigd door zotteke op 3 augustus 2022 20:31]

Reageer
Dan mag je zeker blij zijn. Ik weet niet om welk model het gaat. Maar er zijn maar weinig Model X-en die helemaal feilloos zijn. Bijvoorbeeld de wielophanging is ook bij de Raven nog steeds niet goed, en ik had het bekende issue dat als ik hard optrok dat mijn voorwielophanging ging trillen. Ook als ik stuur bij lage snelheid, hoor je allerlei gekraak wat ik nog nooit bij andere auto's heb gehoord. En dat zijn bekende euvels.

Maar ik heb ook gehad dat ik niet meer kon laden, dat mijn achterklep niet meer dicht ging, meerdere keren dat mijn achterbank vast kwam te zitten, waardoor de 3e zitrij niet toegangelijk was, of de rugleuning die in zo rond de 60 graden vast kwam te zitten.

En dan zijn der de "minor issues", zoals het "spookremmen" op de snelweg. Of wanneer ik met 100 km/u rijd, ik de melding krijg "parkeerassistent niet beschikbaar".

Kortom, typische issues voor Amerikaanse software.
Reageer
Ik ken dezelfde verhalen van mensen met het type auto dat ik zelf ook rij (MG ZS EV). Specifiek de wielophanging, het gekraak bij sturen, achterklep die niet meer wil openen of sluiten, het niet kunnen laden (of het niet kunnen ontkoppelen van de laadkabel of het niet kunnen openen van de laadpoort bij vorst) en het spookremmen. Daar bovenop nog problemen met opnieuw opstartende entertainmentsystemen, uitval van het complete instrumentenpaneel tijdens het rijden, auto's die alsnog vooruit rijden nadat de achteruit is ingeschakeld, dakramen die wel openen maar niet sluiten, problemen waarbij de accu steeds minder ver opgeladen kan worden tot het bereik na een "volle" laadbeurt amper 10 km is en nog wel een hoop als ik even verder terug ga denken. Veel eigenaren hebben met meerdere van deze problemen te maken en zijn hun auto's soms meerdere weken kwijt geweest, maar dan vaak zónder vervangend vervoer (want klantenservice blijkt bij de exclusieve dealer Van Mossel niet bovenaan het prioriteitenlijstje te staan).
Reageer
Dan hopen dat we de komende jaren robuustere auto's gaan krijgen. De transitie naar EV's is leuk, maar dat je daardoor eigenlijk meer gedoe hebt is dat natuurlijk niet.
Reageer
Er is geen transitie naar EV's vanuit Tesla. Je merkt het vergelijk tussen de gevestigde namen en hun EV's en die van Tesla. Daar zitten tientallen jaren kennis en quality control tussen. Wat iedereen hier ook aan geeft, en hoe je er ook over denkt, de tesla kwaliteit is gewoon echt niet goed voor auto die meer dan een ton kost (absurd eigenlijk). Nee ik ben geen Tesla hater, ik vind ze geweldig (en gevaarlijk voor de rest van de weg gebruikers, maar goed) maar de issues die ik hierboven lees mogen echt niet voorkomen. Geef ze nog eens 10 jaar en de kwaliteit zal stukken beter zijn.

Wanneer de Hyundai van mijn buurvrouw minder kraakt, steviger aanvoelt en blijft rijden moet het Tesla op een gegeven moment ook lukken.

edit: nog even aanvullen met dat het natuurlijk een nieuwe techniek is en hier ook meer kennis in komt elk jaar, dit is niet Tesla specifiek alleen die daar problemen mee heeft. De andere punten hoe een auto in elkaar moet zitten en wat je kunt verwachten voor een bepaalde prijs moet verbeteren natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Revres op 3 augustus 2022 14:46]

Reageer
De meeste problemen liggen toch niet aan wat voor energie er door de auto wordt gebruikt? Daarnaast, ik heb ook een benzineauto gehad waar de motor verkeer in elkaar was gezet en constant olie lekte, de slang aan de benzinetank regelmatig los schoot en het cabriodak niet altijd goed sloot.
Reageer
Door de transitie die er gemaakt wordt naar EV's hebben een aantal fabrikanten, geïnspireerd door Tesla, ook gedacht om meer zaken anders op te pakken. Bijvoorbeeld de mogelijkheid dat een auto uit zichzelf stuurt.
Reageer
Als je meer features toevoegt (en dat ook nog eens nieuwe zijn) heb je uiteraard meer issues.
Aan de aandrijflijn heb je ondanks dat die nieuw is bij electrisch doorgaans vele malen minder issues omdat deze minder features/parts nodig heeft, en dat zie je dus ook in de stats. Bijna alle problemen zijn nieuwe dingen (die andere fabrikanten overnemen), of dingen die met de leeftijd van het merk of model te maken hebben (zoals wat ongelijk geplaatste delen). To be fair had volgens mij nog nooit iemand van panelgaps gehoord tot de media besloot op tesla te duiken.
Reageer
U zei?
Eén van de nadelen van het rijden van oude auto's, is dat die "wat beginnen te verzakken".
Deuren die niet helemáál meer aansluiten, panelen die een paar mm beginnen te missen.
Als liefhebber van "oude troep" neem ik dat erbij. (Mijn nieuwste auto is uit '99, ik den er nu over om er één uit 2004 bij te nemen.). Als eigenaar van een auto van 64k of meer, neem je dat natuurlijk niet "voor lief". Want dan weet je op voorhand dat de restwaarde van je auto gelijk staat aan "roestbak".
Reageer
Durf te wedden dat die benzine auto zo niet uit de fabriek is gekomen
Reageer
Slang aan de benzinetank? Zijn dat geen metalen leidingen?
Reageer
Ja, maar wacht even, jij hebt een absoluut puur budget Chinese massaproductieauto die ook een kwart of minder dan de eerder genoemde auto's kost en ook een relatief nieuw soort auto is voor "MG". Daar verwacht ik ook de nodige issues mee. Maar die Model S enzovoorts zijn nu meer dan 10 jaar oud, je mag na 10 jaar van zo'n merk toch wel wat meer verwachten dan dit hè, zeker als de auto's zo duur zijn.

Bedenk even dat een MG ZS in de markt is gezet als de meest betaalbare EV op dat moment en dat er in dat bedrag ook nog een fors accupakket terecht moet dat al snel tussen de 15.000 en 20.000 euro kost. Na aftrek van de BTW, mag de auto zelf dus maar een paar duizend euro kosten. Geen wonder dat 't is wat het is. Het budget voor het interieur en de rest van de auto is bij een Kia Picanto zelfs hoger.

Als ik een broodrooster bij de Hema koop van een tientje van een goedkoop Chinees merk (zoals een MG ZS), hou ik toch echt andere standaarden aan dan als ik een high-tech broodrooster van 100+ euro ergens aanschaf.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 3 augustus 2022 16:06]

Reageer
MG is een merk van SAIC Motor (staat op plek 68 van de Fortune Global 500 en is de zevende autofabrikant op de lijst, dus verre van een startup), de ZS EV bouwt voort op de gewone ZS die in 2017 op de markt is gebracht en vanaf 2019 als EV wordt geproduceerd. Inderdaad geen 10+ jaar zoals Tesla voor dit model, maar er zit genoeg ervaring achter, plus dat heel veel onderdelen van de auto reeds bestaande standaardonderdelen zijn.
Reageer
De MG ZS komt uit een vrij nieuwe fabriek in China die opnieuw gebouwd is voor onder andere deze auto's. Dat elektrische auto's bouwen erg lastig is als je er weinig ervaring mee hebt laat ook VAG wel zien. Al die beginnersfoutjes die jij in je verhaal omschrijft zijn zodoende heel logisch, zeker gezien de bizar lage prijs.

Dan kan er een groot (Chinees) concern achter zitten, dat concern is ook niet immuun voor beginnersfouten met elektrische auto's, zeker niet voor dit budget.

Niemand noemt overigens MG een startup, ik weet niet helemaal waar je dat vandaan hebt gehaald, maar dat is 't niet. Het is gewoon een dood brits merk dat opgekocht is door een groot Chinees bedrijf dat ook nog eens bijzonder goed is in het bouwen van klein grut.
Reageer
De term startup haalde ik er bij omdat Tesla dat wel was tien jaar geleden.

Die beginnersfouten zitten overigens ook allemaal in de MG ZS ICE-variant. De discussie begon met dat dit een probleem was dat alleen bij EV's speelt en ik probeer vooral duidelijk te maken dat de aandrijflijn er vaak niks mee te maken heeft.
Reageer
Wil jij zeggen dat je al 80k op hetzelfde setje banden rijd? Of doe je dat zelf? Ik schat dat op mijn e-niro de voorbanden na 20 a 25k op zijn.
Overigens wel netjes om bij verkoop te melden dat je auto geen onderhoud heeft gehad (je Tesla zal geen lease zijn aangezien daarbij wel wordt onderhouden)
Reageer
(je Tesla zal geen lease zijn aangezien daarbij wel wordt onderhouden)
Ik heb een Tesla in de lease en na 2 1/2 jaar nog geen onderhoud gehad. Alleen wel bandenwissels (winter/zomerbanden wissels). Leasemaatschappij vraagt ook niet om onderhoud uit te laten voeren.
Reageer
En dat is natuurlijk niet exclusief Tesla. Mijn wagen moest voor een herstelling enkele weken geleden naar de garage. Een eerste bezoek na 3 jaar en 70k km. Ik heb gevraagd om naast de herstelling van de lakschade ook een onderhoud op de wagen te doen. Er is een bijkomende herstelling uitgevoerd onder garantie en buiten de herstelling waarvoor ik hem had binnengebracht is er niets verder uitgevoerd.
Reageer
Als de garage het niet nodig vind om deze te vervangen, waarom zou ik hen dan tegenspreken? Daarnaast is de vloeistof zelf ook in het oog te houden. Zolang de vloeistof nog een heldere goudgele kleur heeft, ga ik mij er ook geen zorgen om maken.
Reageer
Nee, maar voor banden hoef ik niet naar een Tesla service center. Die wissel ik elk half jaar bij de plaatselijke bandenboer.
Reageer
Hoeveel km rij je per jaar?
Reageer
je kunt in een model 3 prima 40k kms op een setje banden doen met een normale rijstijl, dat is voor veel mensen ruim 1 of 2 jaar.
Reageer
Particulier of lease?

Mijn broer heeft heel wat problemen gehad met zijn Audi e-tron. In zijn geval lease, en de dealer zit om de hoek van waar hij werkt. Dus daar heen rijden, vervangend vervoer mee, lekker boeiend. Maar stel je legt 80k (oid) van je zuurverdiende geld neer, en je hebt allemaal quality issues. Ik zou zeer ontevreden zijn. Als dan de lak niet perfect is (wat het op vrijwel geen enkele Tesla is) zou ik klagen en het gefixed willen hebben. Voor die prijs moet het perfect zijn, het is geen 6000 euro occasion die je koopt.
Reageer
Een leasebak is ook niet goedkoop. Die kost je ook geld, en over de jaren heen veel geld. Ik zie dan ook niet in waarom dat anders zou moeten zijn dan 1 die je zelf direct aankoopt.
Reageer
Omdat de auto na 4 jaar toch weer weg is. Is geen eigen bezit, maar een noodzaak voor het werk wat je doet.

Die maandelijkse betalingen die voor een deel op rekening van de baas zijn komen veel minder hard aan dan zelf 80k ophoesten, als je dat überhaupt al hebt.
Reageer
Alleen is lease via de baas de betere deal tov kopen, of denk je dat alle zakelijke leaserijders dat doen omdat ze liever teveel betalen voor dezelfde auto?
Reageer
Het is veelal een betere deal door de tankpas die er bij komt kijken. Mijn werkgever betaald rustig een paar honderd euro voor mijn leasebakje boven op de bijtelling die ik betaal. Als ze mij dat geld gewoon gaven, ga ik er honderden euro's aan loon op vooruit, zelfs een vrij recente auto is dan op maandbasis een stuk goedkoper.

Het is echt die tankpas waardoor het voor mij voordeliger is om te leasen.
Reageer
Dus je rijdt nog steeds rond met de originele remvloeistof. Je weet dat je dat elke 2 jaar moet vervangen? En nee, regeneratief remmen is niet relevant: remvloeistof veroudert in de tijd omdat het hygroscopisch is.
Reageer
Het mag dan wel hygroscopisch zijn, zolang je het reservoir niet opendoet kan er heel moeilijk vocht bijkomen.
Reageer
Ook daar hoef je niet voor naar een service center. Je kunt met een Tesla ook gewoon bij je plaatselijke garage/Kwikfit/Profile terecht voor je vloeistoffen e.d.
Reageer
Maar, waaom zit Elon Musk je in de weg dan?
Reageer
Gekke uitspraken, de manier hoe hij het bedrijf leidt en soms ook in gevaar brengt. Hij heeft Tesla heel ver gebracht, maar bijvoorbeeld wat hij van zijn personeel verwacht is niet van deze tijd. Verder doet hij keer op keer beloftes die hij totaal niet kan waarmaken, en lijkt alleen maar te dienen om meer geld bij investeerders op te kunnen halen.
Reageer
Je beschrijft nu heel veel CEO's. Echt veel veel.
Reageer
Kom op, Elon Musk is wel een speciaal geval, beetje naïef om dat te ontkennen.
Reageer
Alleen al de manipulaties van Elon is een dingetje. Ik ken vrij weinig CEOs die de koers bedonderen, terwijl Elon het al stuk of 10 x heb geflikt
Reageer
Nou eh, side letters van Albert Heijn, bedonderde accountants, aan de lopende band is men bezig om zelf zo veel mogelijk overal uit te slepen....

Punt is wel, wat je ook van Musk vindt, hij heeft ons wel aan de electrische auto gekregen
Reageer
Helemaal eens! Het is een beetje een rare kwast maar dat is een prestatie van formaat. En daarbij ook minder afhankelijk van Rusland betreft de ruimtevaart.
Reageer
Ik ben ook niet zo naïef om te denken dat hij daarin alleen is. Maar da's voor mij een reden om een ander automerk te overwegen. Denk dat dat in de fase waarin Tesla inmiddels zit, misschien ook wel beter is.
Reageer
Met de titel 'rijkste man op aarde' en de hoeveelheid media-aandacht die hij in verhouding krijgt, mag hij zich wel iets verantwoordelijker opstellen..
Reageer
Denk dat zijn leven een redelijke hel is. Er wordt gigantisch over je geroddeld. Je kan letterlijk nergens meer komen. Alle spontaniteit is uit je leven. Doe je iets verkeerds (wat we allemaal wel eens doen) wordt dat bij hem op lijstjes toegevoegd en alle oude zaken weer herhaalt).

Zou niet willen ruilen. Maar goed hij kiest voor dit leven, daar heb ik best respect voor.

Hij zou ook alles kunnen verkopen en de rest van zijn leven als biljonair playboy kunnen slijten op dikke boten en modellen en verder geen zak meer uitvoeren. Hij probeert nu tenminste nog te doen wat hij denkt dat het goede is om te doen.
Reageer
Grootst mogelijke onzin natuurlijk, hoor nooit wat over bij Gates....

Ja dat ie weer eens 20 miljard weggeeft.

Maar als je zelf natuurlijk op Twitter en zo zit sta je wat meer in de belangstelling
Reageer
Gates is een bejaarde man.
Maar goed, ook hij is een biljonair en wordt daarom ook gehaat door miljoenen mensen.

Musk zou echt nog wel in staat zijn te leven als een playboy. Doet ie niet, hij is de CEO van meerdere bedrijven en kiest dus voor stress en gezeik met de hoop iets achter te laten dat de moeite waard is.
Reageer
Dit te kiezen voor Twitter en dat soort onzin sterk je jezelf veel meer bloot dan nodig is.

Maar ja als je op Twitter gaat lopen roepen dat je een jointje rookt....

Dank zoek je het helemaal zelf op
Reageer
Ja mooi hè? :)

Dat ie zich niet conformeert aan verwacht gedrag en peer pressure en gewoon een joint rookt in een interview waarin hem dat wordt aangeboden.

Vind juist de "schone schijn" van de reguliere CEO's jammer. Die zijn alleen zichzelf achter de schermen.

Maar goed, misschien heb jij daar een andere mening over en dat mag ook gewoon. Ben ook niet uit op verdere discussie.
Reageer
Nee van mij mag hij natuurlijk, maar punt is dat je jezelf op die manier wel in de kijker van de gewone medemens speelt. Dit zou zonder Twitter echt niet weten dat er iemand een jointje op steekt...

Daar gaat het om, als hij dit zelf op zoekt is ook prima, maar daar kleven ook nadelen aan, maar daar moet je dan niet over gaan lopen zeuren (en dus ook geen medeleven tonen)
Reageer
Och mijn vorige werkgever is samen met een zekere Rian en maakt ook vreemde beslissingen ten overvloede :) :)
Reageer
Nouja, zo'n Tesla is best afhankelijk van de weg, best irritant als Musk daar in zit :+

Ot: die man gebruikt z'n geld vooral om allerlei rare fratsen uit te halen en vooral zichzelf voordelen te doen ten koste van anderen. Als iemand zijn fragiele ego kwetst gebruikt-ie het om diegene het leven zuur te maken. Kan wel begrijpen als je dat niet wil supporten...
Reageer
Dit inderdaad, combineer dat met het weirde cult-gevoel dat er om de fandom van Tesla en Musk heen hangt en het is allemaal ontzettend off-putting.
Reageer
@OMX2000
Maar het is bizar dat je een auto met 1000+ pk kunt rijden voor die prijs. Totaal onnodig natuurlijk
Mee eens! Om die power op de weg te krijgen moeten alle onderdelen dienovereenkomstig gesized zijn, en wie gebruikt die power ooit?
Als men alles een beetje downsized tot bv. 300 pk wordt het gewicht van de auto een stuk lager en de zo gewenste actieradius een stuk langer. En met 300 pk hoeft niemand zich te schamen.

Peter
Reageer
Dit is gaat om de Plaid natuurlijk. Bij het "oude" model had je de performance en long range. Waarbij de long range 418(?) pk had. Denk alleen niet dat de long range veel lichter was dan de performance.
Reageer
Dan koop je toch een model 3? Precies wat jij zegt, een lichtere kleinere auto met minder pk's die nog steeds dikke prima is. En gek genoeg ook nog eens minder kost.
Reageer
Tesla stond voorheen ook te boek als minst betrouwbare fabrikant. Dat is inmiddels aan het verbeteren. Je ziet vooral dat nieuwe modellen kinderziektes hebben terwijl modellen die héél lang gebouwd worden erg betrouwbaar zijn. Bijvoorbeeld de Mazda MX-5 die al sinds 1989 nauwelijks aangepast is.

De nieuwe Model Y heeft overigens ook problemen en staat in het lijstje voor 2022.
Reageer
Probleem met die betrouwbaarheidsonderzoeken is inderdaad dat modellen die in 10 jaar amper veranderen het beste uit de bus komen. Prima als techniek stilstaat, maar laten we nu net een revolutie hebben in techniek. Van batterijen, tot aandrijflijn, software en fabricage technieken zoals mega castings en structural battery packs.

Nu zeg ik niet dat Tesla niet idealiter ook wat aan hun kwaliteit kan doen, maar het zijn vooral fit&finish problemen, je ziet bij nieuwere modele amper echt grote problemen aan bijv de batterij of aandrijflijn die je wel bij andere EVs ziet (maar minder in het nieuws komt)

Het is dus een beetje kiezen tussen innovatie, productie ramp en schoonheidsfoutjes (pick 2).
Reageer
Ja eens maar deuren zitten al honderd jaar in auto's, evenals electrische ramen. Als daar al defecten aan zijn.....

Wil ik niet weten hoe het met echt nieuwe dingen zit
Reageer
Die uitspraak is natuurlijk een beetje makkelijk puntjes scoren bij de buhne.

Toyota han bijv. laatst een recall omdat de wielen eraf zouden kunnen vallen. Die zitten ook al 100 jaar aan een auto vast.

Zie bijv o.a.
https://www.wsj.com/artic...ould-fall-off-11655996156

https://edition.cnn.com/2...bolt-ev-recall/index.html

https://www.cnbc.com/2021...away-from-other-cars.html

https://www.reuters.com/b...al-power-loss-2022-06-14/

https://www.reuters.com/b...ire-risk-bild-2022-03-31/

https://phys.org/news/201...recall-electric-cars.html

Ik denk dat het voornamelijk een issue is dat Tesla elke negatieve poep of scheet over Tesla zoveel media aandacht krijgt.

De echt belangrijke zaken, zoals aandrijflijn, veiligheid, software en batterij technologie heeft Tesla een stuk beter voor elkaar dan welke autofabrikant dan ook.

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 3 augustus 2022 19:24]

Reageer
Wat je vaak ook leest in betrouwbaarheidsonderzoeken is dat ze alle "issues" meenemen, ook als er iemand naar het service center belt omdat hij niet goed weet hoe de navigatie werkt of de telefoon niet gekoppeld krijgt. Laat een Tesla nu net bovenmaats veel van deze gadgets hebben.

Ik vind de UI helemaal fantastisch, maar ik kan me inbeelden dat mijn 70-jarige moeder er iets minder vlot weg mee is.
Reageer
Ja, dat is waarom ik sowieso geen Tesla zal kopen (als ik dat al kon). Als je service nodig hebt, is het gewoon niet handig. Ik geef ze wel alle credits voor het populair maken van een EV en dat ik sneller dan eerst de mogelijkheid zal krijgen betaalbaar en nog steeds met betere kwaliteit te rijden.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 3 augustus 2022 14:06]

Reageer
Herkenbaar, wel eens 4 uur zitten wachten bij een service center met de mededeling 'oh, de monteur is de draagarmen gaan vervangen maar hij heeft dat niet in het systeem gezet. Is over een uurtje klaar, wil je een leenauto?'

Wel netjes dat ze je uber krediet geven als je 'm moet achterlaten.
Reageer
Tesla is wat extremer dan de andere "pioniers" in de ev markt.
Maar met mijn Ford Mustang heb ik inmiddels ook al 5(?) keer een terugroep actie gehad.

1 keer een probleem gehad dat mijn laadpoort in een "lock" geschoten was (en dus niet meer kon laden), maar buiten dat geen problemen.

Waar ik heen wil: ik heb het idee dat andere merken er ook wel (deels) last van hebben dat ze met relatief nieuwe techniek zitten.
Reageer
Precies. En het zijn ook nog nieuwe auto's dus alles is garantie. Het zijn ongemakken niet veel meer.

Het is wel kwalijk als de auto je laat staan, gelukkig komt dat heel weinig voor.
Reageer
Jammer, De eerste X-en is altijd een probleem geweest vooral met de vleugeldeuren, ik heb mn tweede Model S, het enige wat ik me kan voorstellen dat er op termijn gaat komen is de voorste motor, In het verleden is daarvan een as vervangen en inmiddels heb nu zo’n 130k km gereden, mijn eerste P85 uit 2013 had veel meer problemen, en deze uit eind 2015 eigelijk heel weinig, die ene as is zonder problemen vervangen,

Naar mijn mening zal er best iets te verbeteren zijn maar om te stellen dat de problemen zich weer voor gaan doen in de nieuwere modellen, die ook al bijna een half jaar rond rijden in de VS lijkt me wat overdone, je kunt dat opzoeken in de fora van de Teslaowners club.
Ik persoonlijk ervaar de kwaliteit anders, maar ja, de X was een probleem zeker de eerste modellen en dat ontwerp zal zeker niet hetzelfde werken lijkt mij.
Reageer
Vergeet niet dat de PK's van een EV niet echt lineair lopen met die van een ICE voertuig. Een ICE met 1000 PK is toch weer een hele andere ervaring, dan zit je echt in de supercars

Maar inderdaad dat de quality control zo hit & miss is vind ik ook spannend. Aan de ene kant zie je mensen zoals @floppyhoesje die heel tevreden zijn, aan de andere kant zijn er genoeg filmpjes van mensen die de prijs waarvan je een huis kunt kopen neer hebben gelegd voor een Plaid en dan flinke gaten hebben tussen panelen, dingen die niet goed (af)sluiten, gekraak, of gewoon keiharde software bugs die hun Tesla bijna onbruikbaar maken. Daarnaast ook genoeg mensen die bijvoorbeeld hun splinternieuwe Tesla na een week of twee terug moeten brengen naar een service center, en 'm dan weer twee maanden kwijt zijn.

Het komt steeds minder vaak voor en het wordt allemaal steeds sneller opgelost, maar die horrorverhalen hoor je toch echt meer bij Tesla dan bij andere fabrikanten. In mijn ogen is Tesla nog altijd eerst een techbedrijf en daarna pas een autofabrikant.
Reageer
Ik heb zelf een model 3 uit 2019. Deze heeft geen last van kwaliteit problemen. (ok, nog maar 40k gereden, zonder beurt) Heb een goeie 500km in een Model x 100d uit 2017 gereden en het viel me op hoe slecht die auto oud geworden was. Het infotainment was echt super traag op sommige momenten, er kraakte en piepte van alles als je een beetje optrok en de plastics en dergelijke waren ook niet echt mooi oud geworden. Toch wel ernstig als je de prijs van dat apparaat zag.
Reageer
Ik heb nu de nieuwe versie Model X in bestelling staan. Ik vertrouw erop dat de meeste issues er nu uit zijn.

Ik overwoog de Model X bij introductie. Maar ik dacht dat het goed zou zijn om te wachten. Dat scheelt in 'kinderziektes'. Ook de Raven versie heb ik laten gaan (sterk getwijfeld). Misschien was dat ook wel beter. Een mobile service man (voor service aan mijn Model S) zei onlangs dat ook de Raven Model X nog issues heeft.

Een van mijn broers rijdt een 2017 Model X. Hij had de bekende 'rammel' problemen met de aandrijfassen. Die zijn vervangen (na lang wachten op een gereviseerd ontwerp (?) van de assen). De auto rijdt nu prima. Wel is het advies in een lage stand te rijden. Het aandrijfassen probleem bij de Model X was een ontwerpfout.

Overigens rijd ik vanaf 2017 een Model S. Ik heb daar heel veel plezier van. Het aantal problemen is niet heel groot geweest maar ik wel wat trammelant gehad met een geheugen module dat ze softwarematig wilde oplossen. Dat lukt uiteindelijk maar kostte veel pogingen.

Vooralsnog heb ik relatief weinig kosten.

Het service center waar ik kom, zit in Duiven. Ik word altijd vlot en vriendelijk geholpen. De mensen daar doen hun best en doen wat ze kunnen.

De koplampen die ergens genoemd zijn kosten momenteel 895 euro (eerder was dat 2100, later 1500 lees ik, nu dus 895 euro). Inderdaad veel geld. En ook een ontwerpfout. Te geringe koeling van de LEDs. Dat zou met deze revisie opgelost moeten zijn. Ik heb er onlangs een moeten laten vervangen. Dat is mijn grootste uitgave aan een defect tot nu toe.

De MCU boordcomputer heb ik laten vervangen door een snellere. Dat hoefde niet, maar vind ik wel fijn. De navigatie met real-time verkeerssituaties is nu bijvoorbeeld heel snel.

De MCU kost niet langer 2500 zoals elders geschreven, maar kost nu 1500 euro.

De onderdelen van Tesla lijken wat minder duur te worden.
Reageer
Gwn uit nieuwsgierigheid wat voor auto heb je nu dan?
Reageer
Model X Raven. En daar dus meer issues mee gehad dan alle auto's bij elkaar die ik, in de afgelopen 25 jaar heb gereden.
Reageer
Ahh okej ik denk je hebt hem opgeruimd. De Model x is over engineered. Ze kunnen beter dat model verwijderen uit hun line up. Voor de Model x verkopen hoeven ze het niet te doen.
Reageer
Ding rijdt super fijn verder. De 7 plekken, en enorme ruimte zijn ook een plus. En ik moet eerlijk zijn dat ik blij ben met de vleugeldeuren. Ik kan makkelijker mijn kind in haar stoeltje zetten. En ook als het regent sta je toch onder een afdakje. En met de banken plat heb je enorm veel ruimte, die door die deuren ook nog eens heel toegankelijk is.

Voor mij wordt hij, door de leaseprijs/bijtelling, te duur. Maar later als ik groot ben, zou ik hem toch overwegen. Mits de kwaliteit op orde is. Want privé voor die grappen opdraaien is echt niet leuk.
Reageer
Hebben ze geen reparaties bij je voor de deur uit kunnen voeren? Vond dat bij mijn model 3 erg relaxed. Afspraak was ook via de app te maken. Dat zie ik geen enkele andere fabrikant doen momenteel.
Reageer
Die komen m gewoon ophalen en brengen m weer terug
Reageer
Dat zeg ik; die repareren dus niet op locatie. Auto welgeteld 15 minuten niet beschikbaar. (Afhankelijk van het type reparatie uiteraard)

[Reactie gewijzigd door procyon op 3 augustus 2022 15:46]

Reageer
Het hangt er erg van af wanneer je auto is gemaakt. Mijn mid-2016 Model S (bijna 6 jaar oud) heeft slechts 1 echt mankement gehad in al die jaren: de ventilator van de compressor was stuk gegaan (en dat onderdeel is niet eens gemaakt door Tesla zelf).

Tesla update haar auto's elke maand met vernieuwde onderdelen. Dat is helaas niet altijd beter.
Ander nadeel in het algemeen bij de Model X zijn het grote aantal extra mechanische en elektronische onderdelen voor de vleugeldeuren, versus normale deuren.

Het is bij Tesla uit hoofde van het 'update een onderdeel wanneer dat zinnig is'-beleid, helaas soms een beetje een risico dat er onderdelen in je auto komen te zitten die achteraf toch minder betrouwbaar blijken dan hun voorganger.
Reageer
Amerikaanse auto's staan sowieso in vergelijking met Europese of Aziatische auto's niet heel hoog in de kwaliteit ladder. Altijd al zo geweest maar ben wel met je eens dat Tesla meer mag doen op dit vlak i.p.v. alleen maar nieuwe auto's uitbrengen. Maar kunnen zeggen dat "er komt een nieuwe roadster" klinkt leuker dan te zeggen "we hebben afgelopen jaar onze kwaliteit verbeterd"
Reageer
Ja, precies. Dat is gewoon het business model. Je zorgt dat je kunt zeggen dat je een bepaald aantal auto's per jaar kunt produceren, zodat je daarna weer geld kunt ophalen bij beleggers en je aandeelhouders gerust kunt stellen.

Op zich heeft Ford het goed voor elkaar met de modellen die in Europa op de markt worden gebracht. En Opel was ook een Amerikaans merk. Op zich kunnen ze het wel, maar voor de Amerikaanse markt is het vaak kwantiteit boven kwaliteit.
Reageer
The thought of a vehicle achieving 262k/h or 322k/h on the roads in the UK is "interesting". I hope the major limiting factor to such vehicles such velocities is the price of the vehicle. Add to that your experience(s) of after-sales maintenance.
Reageer
Voor no-nonsense auto's moet je wat mij betreft gewoon bij de normale no-nonsense autobouwer zijn. Die hebben de faciliteiten, financiën, het dealernetwerk, etc. en leveren je gewoon een auto zonder vreemde beloftes over wat misschien ooit eens in de toekomst zo kan zijn?

Je kan nu toch al gewoon een Skoda Envaq of een Opel Corsa-e (om maar twee willekeurige voorbeelden te noemen) kopen? De prijzen zijn nog hoger dan benzine of hybride equivalenten, maar dat zou bij Lightyear echt niet anders zijn, want die US-dollar vanafprijzen zie je hier in Nederland echt niet terug.
Reageer
en leveren je gewoon een auto zonder vreemde beloftes over wat misschien ooit eens in de toekomst zo kan zijn?
dan vergeten we voor het gemak maar even wat andere beloftes en methoden van 'mainstream fabrikanten'. Ik had ooit zo'n ding. Nu een hybride die het nog wel even vol gaat houden....

Die Enyak is overigens wel heel lelijk voor de 50K die ze er voor vragen.....
Reageer
Probleem is wereldwijd een productielijn opzetten. Als ze dat kunnen EN de rest waar kunnen maken binnen nu en 10 jaar is dat heel knap.
Reageer
meneer Von Koenigsegg, één van de nieuwe investeerders, heeft zijn huiswerk daarvoor al eens eerder gedaan (Saab destijds, maar dat is niet doorgegaan). Zelf rijdt hij in een Tesla overigens aldus topgear. We gaan het meemaken, maar tot nu toe klopt veel van wat "meneer Hoefsloot" zegt. We gaan het meemaken.
Reageer
De Lightyear One kost €149.000 euro. Hoe is dat no-nonsense? En ja, ze hebben aangekondigd dat ze een auto willen maken van 34.000 euro, maar die is er nog niet en er zijn nog helemaal geen details beschikbaar. Dus tot hij er echt is, betekent het nog heel erg weinig.
Reageer
Zouden deze auto's een veel groter bereik hebben als ze minder vermogen hadden? Want ik hoef geen 260km/u. Als de top 170km is, maar het gemiddelde bereik dan enorm toeneemt lijkt me dat veel wenselijker.
Reageer
Als ze een versie zouden releasen met slechts één motor, dan zou dat de efficiëntie ten goede komen. Continu minder dood gewicht hoeven meeslepen.

Overigens zou ik me daar met 600km sowieso weinig zorgen om maken. Met lekker doorrijden in Duitsland blijft daar dan nog steeds 450 km oid over.
Reageer
Er zijn versies met 1 motor (Long Range en Standard), vele andere fabrikanten hebben ook auto's die verkrijgbaar zijn met 1 of 2 soms zelf 3 motoren. De range valt niet zoveel terug door 2de motor meestal iets van 30-40km. Komt deels door beetje extra gewicht, vaak ook door bredere banden en grotere velgen.
Reageer
Dat is helaas niet zo zwart-wit. Elektrische auto's die veel in stadsverkeer rijden zijn juist gebaat bij meerdere motoren. Bij voorkeur op zowel de voor- als achteras. Omdat ze harder regeneratief kunnen remmen wat weer vervolgens gunstig is voor de range. Met een enkele elektrische motor op een achteras wordt de vooras mechanisch afgeremd.
Reageer
Nee, het is minimaal. Als je die 322 km/h gaat rijden is je accu ook zo leeg, dan haal je misschien 100km van de 600 die ze opgeven. Elektromotoren zijn heel efficient over het hele bereik, dus een auto met een groter maximaal vermogen, is op een lager vermogen/snelheid nog steeds erg efficient. Het zal wel iets schelen, maar dat zal in enkele procenten zijn. Ook kun je een normale versie van dei auto kopen, die minder vermogen heeft.
Reageer
Alleen jammer dat er zoveel fijnstof van die enorme sloffen afkomt bij hard accelereren. Groot probleem in stedelijk gebied, dat fijnstof van het rubber.
Reageer
Gelukkig compenseren ze dat weer door vrijwel nooit fijnstof van remmen slijtage te veroorzaken. En geen stikstofdioxide, roet, etc etc.

Hoe gevaarlijk is fijnstof? Het is ongezond.

Hoe gevaarlijk is ultra fijnstof? Dit is de echte killer want dat gaat direct je bloedbaan in. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door ICE auto's. Deze deeltjes zijn te klein voor de roetfilters.

Meer informatie hierover, met een wetenschappelijke inslag :
https://youtu.be/apbS205t53w

[Reactie gewijzigd door procyon op 3 augustus 2022 16:06]

Reageer
Compenseren? Alle onnodige uitstoot van rommel is niet goed.
Reageer
Ben ik volledig met je eens. Maar als je dat zelf ook echt vind is het raar dat je afgeeft op de auto die eigenlijk het braafste jongetje in de klas is. By far!

Als alle auto's in de steden Plaids waren hadden we alleen maar rubber fijnstof (wat vergaat en dus schoner gemaakt zou moeten worden) wat natuurlijk een utopie zou zijn vergeleken met de huidige wereld.

Ik was best geschrokken van de toxiciteit van ultra fijnstof. Wat vond je van de video?

[Reactie gewijzigd door procyon op 3 augustus 2022 16:21]

Reageer
Ik ben groot voorstander van verduurzaming en de EV helpt daar goed bij. Mijn probleem is dat ik vind dat Tesla’s veel te veel vermogen hebben. Daarom wordt er veelal niet normaal mee gereden. Altijd maar wegsprinten bij het verkeerslicht, onnodig hard optrekken en daarna in de ankers. Het nodigt uit om onzuinig om te gaan met materialen (met name rubber, maar de hele aandrijflijn heeft te lijden onder de grote krachten en zal sneller slijten dan bij normaal weggedrag) . Volgens mij is dat nou net niet het idee van een EV.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 3 augustus 2022 16:51]

Reageer
Oke het gaat je over rijgedrag van sommigen, niet over de auto zelf.

Tesla's hebben veel vermogen maar hebben daarbij ook vaak 4 wiel aandrijving (wat de stress op een gemiddelde band verlaagd bij optrekken) en daarbij zeer goede traction control. Je zal nooit banden gepiep horen, zelfs niet als net nat is. Ook dit zorgt voor minder slijtage.

Het is ook niet zozeer het vermogen wat voor meer slijtage zorgt, het is het gewicht. Alle EV's eten meer banden omdat ze eigenlijk allemaal iets zwaarder zijn. Elke remactie, elke stuurbeweging resulteert dan in meer slijtage. Dit is overigens een trend die wel al 20 jaar zien, elke generatie wordt zwaarder.
Reageer
Mja een stedelijk gebied is ook niet echt een juiste plek om om dusdanig hard te accelereren dat het anders is dan bij een andere auto.
Reageer
Zeker niet de juiste plek. Toch gebeurt het om de haverklap.
Reageer
Volgens mij is dat bij dit soort auto's heel goed software matig aan te passen. Door de techniek op deze maximum waardes te configureren en ze software matig op de halve topsnelheid en een kwart van het optrekken te zetten hou je de hardware langer heel omdat ze dan in een bereik worden belast wat voor de duurzaamheid van de hardware het beste uit komt. En zie daar dan de specs van de 'normale' tesla's.
Reageer
Precies wat Tesla heeft gedaan bij de Plaid. Die 1000+ PK is de behoudende stand waarin alles lang zal blijven werken. Het is iemand gelukt deze beperking weg te halen waardoor de auto sneller is.

https://youtu.be/9FAK_5TqVGQ
Reageer
Waarschijnlijk niet, dat bereik is het maximale wat je er theoretisch uit zou moeten kunnen halen. In de praktijk haal je dat echter (vrijwel) nooit.
Reageer
klopt, maar de auto, frame en motoren moeten wel voorzien zijn op die snelheden, dus ik vermoed dat er wel degelijk een consensus is op het bereik. (door o.a. zwaardere / stevigere constructie te bouwen)

Overigens lijkt me dit voornamelijk een show-off wagen en niet zozeer een praktische wagen, gezien het prijsplaatje. Het idee van een betaalbare tesla is reeds lang gaan varen bij Elon en vrienden.
Reageer
Tsja. Deze kan je natuurlijk ook zuinig rijden. Het is tenslotte een auto met een erg lage luchtweerstand en de nieuwste techniek. Dus extreem efficiënt. Veel efficiënter dan een ID.3/4/5 bijvoorbeeld.

Ja zelfs met de grote wielen en meer gewicht.

Daarbij. Als deze auto aantrekkelijk is voor mensen die anders een Audi S8 of BMW M6 zouden kopen is zijn nut wel degelijk groot.

Ja, de mensen die normaal shoppen in het c segment kopen deze auto niet.

Verbruik simpelste ID.3 = 177wh/km
Plaid = 170wh/km

Bron = EVdatabase

[Reactie gewijzigd door procyon op 3 augustus 2022 15:50]

Reageer
Waarom is het nut groot als hij ipv s8? Dit is een zeer kleine rijke markt die reeds zijn mobiliteit volledig kan vergroenen indien gewenst, maar deze auto zal dat niet zijn.

Ik wacht op degelijke, mooie betaalbare elektrische wagens, maar daarvoor dien je niet bij Tesla te zijn...
Reageer
Ik bedoel met mijn voorbeelden als een Audi S8 of BMW M model, een ICE auto die ver bovengemiddeld vervuilend zou zijn. Als je deze specifieke groep aan de EV kan helpen (Gaat je met een ID.5 niet lukken) dan heb je dus als effect bereikt dat er 1 bovengemiddeld vervuilende ICE auto is vervangen door een zuinige EV.
Ik wacht op degelijke, mooie betaalbare elektrische wagens, maar daarvoor dien je niet bij Tesla te zijn...
Nu niet nee.
Wellicht heb je tegen die tijd geluk en kan je de overweging maken tussen een Tesla Model 2 en een VAG / Aziatische tegenhanger.
Reageer
Ik ga deze direct kopen en mezelf dan goed voelen omdat ik zoveel voor het milieu doe :')

Maar nee echt wat een onzinauto. Als je ziet hoe mensen nu al rijden. Kun je nagaan met dit soort raceauto's op de baan.
Reageer
Tja, daar heb je maximum snelheden voor. Hoe snel je daar mag komen, staat nergens omschreven ;)
Reageer
En daarom wordt het tijd om daar een maximum op te stellen, omdat bandenfijnstof flink vervuilend is, en deze auto's geen 4 jaar met een setje banden doen.
Reageer
Daar hebben we artikel 5 voor.
Reageer
Precies! Dus alleen maar goed; snel naar een plek komen waar er minder verkeer om je heen is, snel kan inhalen, etc, kan je juist veiliger rijden :D
Reageer
Dan moet je de Long Range versie nemen. Maar dat is het mooie van elektromotoren het verbruikt neemt niet heel veel toe naar mate je meer KW/PK's hebt. Als je rustig rijdt in je +1000PK elektrische auto zal die iets meer verbruiken als de versie met 200PK. Toename in verbruik komt door iets meer gewicht en vooral door bredere banden, grotere velgen meestal. Een ICE motor van 1000pk zal altijd veelvoud gebruiken dan een kleine 3 cilinder met 75pk ook al rij je rustig.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 3 augustus 2022 14:48]

Reageer
Het verbruik is bij dit soort snelheden vooral afhankelijk van de luchtweerstand en de snelheid.
Luchtweerstand overwinnen is een 3e macht functie naar PK's. En een 2e machts functie met je verbruik.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Energieverbruik_van_auto%27s
Reageer
Met dezelfde rijstijl en snelheid zal verbruik van een elektrische auto met 200 of 600pk niet veel verschillen. Dit is onmogelijk is een ICE auto. Binnenkort is de KIA EV6 GT er die heeft bijna 600pk, zullen vast snel verbruikscijfers beschikbaar zijn versus het instapmodel. De EV6 GT (585pk) heeft blijkbaar dezelfde motoren als de dual motor versie van 320pk, alleen andere software, beter koeling en krachtigere inverter.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 3 augustus 2022 14:48]

Reageer
Onmogelijk is het niet, Audi heeft het COD (Cylinder on Demand) systeem waarbij cylinders niet gebruikt worden wanneer het niet nodig is.
Reageer
Ik gok dat je dan nog wel steeds de drive train verliezen krijgt die gepaard gaan met een ICE, je gebruikt misschien maar de helft van de cylinders, maar ze draaien nog wel mee (plus de kilo's die je extra mee neemt van je ongebruikte cylinders). Bij een elektromotor is het enige verschil tussen meer of minder PKs dat de elektromotor/inverter/etc. zelf groter en zwaarder wordt.
Reageer
Dat bestaat bij heel veel merken al heel wat jaar (sinds 1980 ongeveer) en is zeker niet uniek aan Audi, die waren zelfs een van de latere merken die de techniek zijn gaan gebruiken, hun volkswagenmerk was wel de eerste die 't op een 4 cilinder probeerde, wat een van de redenen is dat hun betrouwbaarheid achteruit is gegaan over de jaren.

De techniek zet qua brandstofverbruik niet bijzonder veel grote stappen, want het is alleen nuttig op een vaste kruissnelheid, een moment dat een ICE sowieso al relatief zuinig werkt. Het heeft ook grote nadelen, waaronder meer afzet van koolstof in de motor en dus sneller onderhoud nodig, duurder onderhoud en eerder defecten, iets dat je eerder merkt met minder cilinders. Daarom zijn andere merken er grotendeels weer mee gestopt of stoppen ze 't alleen nog op de grotere motoren. Alleen Ford is een uitzondering die 't op hun 3 cilinder gebruikt, met wisselend succes, hierbij staat het systeem ook maar heel kort aan per keer, om de eerdergenoemde problemen te voorkomen en onder andere hierdoor is de winst bijzonder beperkt.
Reageer
Je kunt toch gewoon je pedaal minder ver indrukken? Lijkt me gevalletje: Leuk dat het kan als het moet maar ik zal meestal juist zuinig rijden.
Reageer
Er zit een slow/relax mode (en nee ik bedoel geen valet modus) op een Tesla dus als je daar standaard meer rijdt zal je best verder kunnen komen.
Reageer
De ‘chill mode’, wat gematigdere wua respons, en zeer gewaardeerd voor bijrijder/passagiers
Reageer
Als je de PK's hebt gebruik je ze ook is mijn ervaring.
Reageer
Meh; ik heb aardig wat auto’s gehad met flink wat vermogen (Passat gte (lease), golf gte (lease), Volvo XC60 t8 (privé) en nu een 2017 tesla model x (privé).
En merk dat ik steeds rustiger rij; maak me niet meer zo druk, het zal de leeftijd zijn 😂. Wanneer ik even wil inhalen is echt enigste moment dat de auto een klein beetje moet werken…
Reageer
Leuke vraag. Voor het bereik maakt het niet uit of je max vermogen nu 1000 pk of 750 pk is. Het gaat erom hoeveel weerstand je moet overwinnen om een bepaalde snelheid te behouden. Dat gezegd hebbend: misschien kan het gewicht van de auto wat omlaag als hij minder vermogen heeft. Dan kost versnellen minder energie en door die besparing kan je dan weer verder rijden.
Ik weet alleen niet of de besparing op vermogen zoveel winst op gewicht oplevert dat dit interessant wordt - het grootste deel van het gewicht van de auto wordt toch bepaald door batterij en koets. Die batterij moet capaciteit hebben om afstand af te leggen en met flinke stromen om kunnen gaan. Niet zozeer om snel te rijden, maar wel om snel te laden. Dus daar lijkt me weinig te winnen.
Reageer
Nee, meer vermogen leid niet tot een een korter bereik bij dezelfde snelheid. Het verschil in bereik tussen 4-wiel en alleen achterwiel is er wel. Met enkel achterwiel kom je toch redelijk wat kilometers verder. Met zo'n Plaid heb je echt wel 4-wiel aandrijving nodig.

Daarnaast kun je met deze auto erg hard, dat hoeft natuurlijk niet :)

[Reactie gewijzigd door LeNNy op 3 augustus 2022 14:53]

Reageer
Op 260 km/h is deze auto zo klaar. Mag je blij zijn als je 50 km haalt.
Reageer
Bijna correct ;-) Met een accupakket van 100kWh kun je maximaal 8 (?) minuten van je piekvermogen profiteren. Nu zul je dit zelfs op topsnelheid dit niet volledig nodig hebben maar meer dan 80km zal er echt niet inzitten
Reageer
Het ligt aan de testmethode, tegenwoordig hebben (elektrische) voertuigen ook ecostanden, sportstanden etc.
Ook is onbekend of deze auto's gemeten zijn volgens onze WLTP-norm.
Als dat het geval is, is het redelijk betrouwbaar.
Maar natuurlijk ligt alles aan je eigen rijstijl, vooral met een elektrisch voertuig.
Jezelf one-pedal-driving bijvoorbeeld aanleren en je kilometers vliegen erbij.

Maar ik moet toegeven dat het enorm leuk is om eens diep het stroompedaal in te trappen: gelijk al het koppel en vermogen beschikbaar.
Reageer
Ik wist niet dat het verbruik te maken had met de maximale snelheid van een auto.

Misschien als ze hem zwaarder maken, en dus de top snelheid verlagen, verbruikt hij minder.
Reageer
Alleen als je altijd maximaal optrekt.

Simpel gezegd, bij 100km/uur verbruik je X aantal energie. het maakt niet uit of je 100pk hebt of 1000pk.

Verder hebben ze zeer efficiente motoren er in liggen waardoor ze juist extra actieradius halen.
Reageer
Er zal in de praktijk wel wat verschil zijn. Een motor die 1000pk weet te halen zal zwaarder (in gewicht) zijn dan een motor die 100pk haalt (er zullen ook stevigere/dikkere materialen gebruikt zijn om de hogere torsie te kunnen weerstaan). Daarnaast zal je voor een electromotor waar je 1000pk mee haalt, een accu-pack (+infra) nodig hebben wat een dergelijk hoge ontlading kan halen, dat zal ook extra gewicht zijn.

Dus hoewel het wel klopt dat 100km/h een constante hoeveelheid energie kost, zal het in beweging houden van meer gewicht wel meer energie kosten, dus er zou een marginale winst te halen zijn bij minder vermogen, al is het alleen omdat de constructie van de auto dan anders kan.
Reageer
Aandrijving op 2 assen zorgt altijd voor extra verliezen omdat het drijfwerk van de extra as meedraait.

Dus: JA, een auto met een vermogen dat laag genoeg is om op een as geleverd te worden zal zuiniger zijn.
Reageer
Deze vermogens zouden niet vrij beschikbaar moeten zijn voor iedereen met een B rijbewijs. Hiervoor zou een extra cursus op zijn plaats zijn. Eigenlijk alles >300pk.
Reageer
De vraag is dan ook of je dit moet toestaan op de openbare weg. 1000 PK heb je echt nergens buiten het circuit voor nodig.
Reageer
Die teslas remmen werken al niet na een of 2 laps op het circuit
Reageer
Van de meeste ICE auto's ook niet meer.
De remmen van een EV zijn veel lichter omdat regeneratief remmen sterk de voorkeur heeft. Op het circuit is het anders rijden en kan je speciaal bij Tesla of elders zwaardere rem uitvoering bestellen.
Reageer
Helemaal mee eens. Zoals er een max snelheid limiet is (zit dat op de Tesla's ook?) moet er ook een max pk limiet komen, die vrijgegeven kan worden wanneer je op de duitse autobahn zit of op een circuit. Rij je in Amerika, okay dan kan ik ht begrijpen honderden kilometers aan niets in het land maar Nederland? Om de 50 meter hebben we een rotonde en je rijdt het ene dorp uit en het andere in. Ook onze autowegen zijn niet gemaakt voor gigantisch hoge snelheden. Dan heb ik het nog niet over dat je niet eens gas kunt geven omdat het überhaupt te druk is.
Reageer
In Amerika met je ook overal maar 65 bekijk ik(mile)
Reageer
In Nederland ook 100 maar wat zegt dat?
Reageer
Alle auto's worden sneller. Lesauto's ook. Men went hier langzaam aan. Net zoals elektrische fietsen.
Reageer
Toch moet je je afvragen of je elke mafkees met een hoop centen 1000 pk onder z’n kont moet geven.

Je ziet nu al hoe er met de meeste EV’s wordt gereden, met name Tesla’s. Het rubberfijnstof komt je tegemoet bij elk stoplicht door het achterlijk hard accelereren. Met milieubesparing heeft het weinig te maken.
Reageer
Eigenlijk alles >300pk.
Ligt aan het gewicht van de auto :)
Reageer
En dan vragen mensen zich af waarom er zoveel wetten en regels zijn.
Reageer
Wat een onzin. Dat is bij ICE wagens omdat ze geen gelijke vermogenscurve hebben. Bij Tesla is het vermogen heel goed te handelen.
Reageer
Moeten we ook meteen maar vergunningen voor spiermassa gaan eisen bij de sportschool? Iemand die mensen zo hard kan slaan dat ze dood gaan is ook nergens voor nodig.
Reageer
Voor motoren doet men het wel (aantal CCs). Zo gek is dat dus niet.
Reageer
Vorig jaar was er sprake van dat er een Plaid+ versie zou komen. Is het waar dat de + versie geschrapt is?
De reden dat ik dit vraag is ook omdat ik hierover niets in het Tweakers artikel terug te vinden is.
Reageer
Ja, dat klopt. Hier kan je lezen waarom :
https://www.barrons.com/a...=Plaid%2B%20is%20canceled.
Musk said the company is canceling the Model S Plaid + version of its newest vehicle. The + is for extra range. Musk says that is unnecessary because “Plaid is just so good.”
Reageer
Dit zijn bijzonder hoge prestaties voor dit prijs segment (of de gemiddelde bestuurder hiermee overweg kan is nog maar de vraag).
Ik vraag me wel af hoe het zit met het automatisch limiteren als men veelvuldig flink door rijd (las hier iets over dat als de batterij te warm wordt de auto zich begrensde).

Een hele andere vraag, op de site van tesla staat dat deze 0-100 in 2.1 sec doet maar dan als bijschrift Met uitrol eraf gehaald.
Kan iemand mij vertellen wat dit inhoud :)
Reageer
De term is 1 foot rollout. Dus zeg maar dat men voor de lijn stopt en pas als het wiel over de lijn is begint met meten. Dan is de auto dus al een ongeveer 30.48cm aan het bewegen voor de stopwatch begint met tellen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 3 augustus 2022 15:15]

Reageer
Eerst zien dan geloven Tesla kondigt wel eens meer wat aan....
Reageer
De Plaid rijdt al een jaar rond in Amerika, dan geloof ik het zeker wel.
Reageer
Model S begint nu wel wat bedaagd te worden. Ik had er 6 jaar geleden een, en de nieuwe is maar weinig vlakken anders. 9 van de 10 mensen zou niet eens het verschil zien. En af en toe wil je toch gewoon een nieuw model auto.
Reageer
Heb een model van 8 jaar oud. Daar zie je best wat verschil mee :)
Zeker wat de neus betreft. Maar inderdaad de verschillen zitten qua exterieur vooral in de details waarbij de kwaliteit en afwerking tegenwoordig super is.
Wat betreft interieur zijn er behoorlijk wat verschillen.
Zou em graag willen hebben, maar ga de oude niet inruilen.
Reageer
Zeg dat tegen Apple product fanatiekelingen, en dan vooral de Iphones :D
Reageer
Zowel de Model S als X worden in Nederland nauwelijks meer verkocht (slechts één S en vier Xen tot nu toe in 2022), dus denk niet dat deze topversies veel te zien zullen zijn op de weg.
Reageer
Dat komt omdat ze niet geleverd worden.... Ik heb in september 2021 een nieuwe Model X besteld, maar die heb ik nog steeds niet. Anders was die in 2022 op kenteken gekomen, maar dat gaat denk ik dan 2023 worden.
Reageer
precies dit...
Ze hebben een redelijke fout gemaakt vorig jaar door de productie van de S&X modellen te stoppen om over te gaan op de plaid modellen en alles....

Dus ja is best lastig om verkopen te genereren van een model als je ze niet eens produceert. En vervolgens wanneer je ze produceert in eerste instantie nog niet voor het buitenland (vanuit Amerika gezien)
Reageer
Binnen 2,1 seconden naar 100, lekker man! Kun je als het stoplicht op groen springt nog net die traag overstekende fietser of voetganger scheppen.

_/-\o_
Reageer
Acceleratie is helaas maar een van de vele eigenschappen die een auto leuk maakt.
Reageer
En dat is bij tesla dan ook het enige..
Reageer
Beide modellen mogen wel eens een stevige facelift krijgen, na 10 jaar ben ik er gewoon wel op uitgekeken.
Reageer

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee