Bedrijf van TomTom, Microsoft en Meta brengt eerste openkaartendataset uit

Overture Maps Foundation heeft zijn eerste openkaartendataset uitgebracht, bestaande uit informatie over gebouwen, wegen en places of interest. Overture is opgericht door onder meer TomTom, Microsoft en Meta en de kaarten zijn niet direct bedoeld voor consumentengebruik.

De opendataset bestaat uit een wereldwijde kaart die is gebaseerd op verschillende openbare bronnen, zoals OpenStreetMap en overheidsbronnen. Daarnaast voegen de deelnemende bedrijven zoals Microsoft en Meta hun eigen informatie toe, bijvoorbeeld over places of interest. Overture zegt de kaarten en de data zelf te hebben getest.

De kaarten zijn niet bedoeld voor direct consumentengebruik, maar voor gebruik door bedrijven en ontwikkelaars om hun apps te baseren op de Overture-kaarten. De kaart bevat bijvoorbeeld informatie over 59 miljoen places of interest, waardoor de kaart gebruikt zou kunnen worden voor navigatie- en searchapps, of 'vele andere location-based apps'. Vermoedelijk gaan de deelnemende bedrijven de kaarten in de toekomst ook gebruiken voor hun apps. Naast de genoemde bedrijven doet ook Amazon Web Services mee aan Overture, evenals andere, minder bekende bedrijven.

Tweakers interviewde eerder dit jaar Willem Strijbosch, VP of Product for Maps bij TomTom. Hij legde uit dat meerdere bedrijven gebruikmaakten van open data, zoals OpenStreetMap, maar om dat te kunnen, moet dergelijke data eerst worden aangepast. OSM heeft bijvoorbeeld niet een uniform datamodel, waardoor het ene adres anders gemodelleerd kan zijn dan het andere, wat het voor ontwikkelaars lastig maakt om ermee te werken, legde Strijbosch uit. "In plaats van dat bedrijven als TomTom, Meta en Microsoft los van elkaar de data aanpassen, besloten we dat we het beter samen konden doen", zei Strijbosch. Daarom werd Overture eind vorig jaar opgericht.

Overture benadrukt dat deze eerste dataset 'slechts het begin is' en dat de data continu aangepast en geüpdatet wordt om veranderingen in de fysieke wereld ook terug te laten keren in de kaart. De kaart bevat verder informatie over snelheidslimieten en realtimeverkeer, bevat de voetafdrukken van 780 miljoen unieke gebouwen en heeft informatie over bijvoorbeeld landsgrenzen in ruim veertig talen. De data wordt beschikbaar gesteld onder een opendatalicentie.

De Overture-kaart bevat informatie over bijna 60 miljoen places of interest
De Overture-kaart bevat informatie over bijna 60 miljoen places of interest.

Door Hayte Hugo

Redacteur

26-07-2023 • 14:30

48

Reacties (48)

48
46
22
3
0
20
Wijzig sortering
Hadden ze dan niet beter OpenStreetMaps kunnen verbeteren of een V2 maken? Ipv weer iets nieuws er naast. OSM heeft al een behoorlijke community.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 23 juli 2024 01:03]

Uit hun FAQ:
What is the relationship between Overture and OpenStreetMap?
Overture is a data-centric map project, not a community of individual map editors. Therefore, Overture is intended to be complementary to OSM. We combine OSM with other sources to produce new open map data sets. Overture data will be available for use by the OpenStreetMap community under compatible open data licenses. Overture members are encouraged to contribute to OSM directly.

[Reactie gewijzigd door AgamemnonZ op 23 juli 2024 01:03]

Het is een bedrijf zodat ze de data die zij toevoegen naast de OSM set niet hoeven vrij te geven.
In het artikel staat wat anders:
De data wordt beschikbaar gesteld onder een opendatalicentie.
Lijkt me duidelijk. Ik denk dat niemand zin heeft om uit te zoeken wat dat precies is, maar het lijkt een mengelmoes te worden aan open licenties omdat dat nu eenmaal juridisch zo werkt bij afgeleid werk.
Overture data is licensed under the Community Database License Agreement – Permissive v2 (CDLA) unless derived from a source that requires publishing under a different license, such as data derived from OpenStreetMap, that constitutes a “Derivative Database” (as defined under ODbL v1.0), which will be licensed under ODbL v1.0.
bron
The Places dataset is licensed under CDLA Permissive v2.0
bron
Overture Maps Schema is licensed under CC-BY 4.0.
bron

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 01:03]

Ik snap dit niet. Hoe kom je nou op deze reactie als er nota bene in de post waar je op reageert het stuk van hun voorwaarden geciteerd wordt dat het tegendeel aangeeft? Lees je dan gewoon helemaal niet?
normaliter als je met open source software gaat werken is de eerste stap dat jij probeert bij te dragen, samen te werken. Niet dat je het product meteen fork, renamed en dan op je eigen houtje lekker verder gaat knutselen zoals dit bedrijf besluit te doen.
Ik heb niet gezegd dat ze hun changes niet openbaar maken toch? Wat ik alleen wel interessant vindt is hoe ze dat licentietechnisch allemaal gaan combineren, gezien niet alle licenties zomaar compatible zijn.
(ook voor @Sando )
Qua reguliere maps om te verkennen waar iets ligt ga ik ook veel sneller naar OSM toe. Sowieso omdat deze website velen malen sneller is dan Google Maps en interessante details.
Stel je wilt in je huidige omgeving op zoek naar de dichtstbijzijnde bioscoop, hoe doe je dat met OSM? Als ik op de site zoek op Pathe dan krijg ik resultaten te zien uit de UK en Mexico
Maar dan is Google Maps openen en Pathe intypen toch veel sneller en makkelijker?
Als je in een bubbel zit die al aangeeft dat je voornamelijk in Nederland actief bent en een profiel hebt.
Doe dit op een kale omgeving zonder ingelogd te zijn op jouw googel account, dan zal deze zoekopdracht een ander resultaat geven.
Als je Google Maps opent en je fixeert op je locatie, vervolgens bioscoop intikt dan krijg je alle bioscopen in je omgeving te zien. Idem met Apple Maps. Heeft niks te maken met bubbel of profiel. Dus ik vraag me met oprecht af hoe OSM sneller zou werken.
OSM is sneller wanneer je Google Maps geen toegang geeft tot je locatie en geen Gmail account aanmeld.
Er zijn nog steeds veel mensen die liever niet willen dat Google weet waar ze uitspoken en wat ze zoeken.
En daar valt wat voor te zeggen.

Wanneer je kijkt naar de algemen performance is OSM sneller dan Google.
Alleen is de zoekterm die je in OSM gebruikt wat langer, of je moet eerst aangeven waar je wil dat hij zoekt.
OSM vraagt geen toegang tot je locatie. Vandaar dat je moet specificeren waar je precies wil zoeken.

Weet trouwens niet of de mogelijkheid er wel is om OSM toegang te geven tot je locatie.
Zou best kunnen dat ze gebruik kunnen maken van je GPS.
In dat geval zou OSM in alle gevallen sneller zijn.
Google weet toch wel waar je uitspookt, is het niet dmv van triangulatie dmv telefoonmasten dan wel door de SSID database die zo goed als elke telefoon bevat. Als ik het zo lees werkt OSM heel omslachtig. Je kan dan beter een app gebruiken als Guru Maps, werkt op OSM kaarten maar heeft een betere zoekfunctie vergelijkbaar met een Google Maps of Apple Maps
Mee eens.
Ik maak zelf ook geen gebruik van OSM.
Meestal gebruik ik Google Maps.
Als IT'er weet ik dat ze toch wel aan je data komen, one way or another.
Maar met een Google account krijgen ze toch net wat meer data van je binnen.
Heb je toevallig het genoemde interview ook gelezen. Daar staat het een en ander beschreven wat TomTom met de kaarten doet.
Ze verbeteren de OSM kaartdata eigenlijk. Niet zo zeer de kaart zelf. Want OSM kaarten bevatten veel details maar vooral onderliggende data. Zoals huisnummers, straatnamen, POI, etc, etc.
Wil je dit goed laten werken, moet er een structuur in zitten en dat zou bij OSM nu net het probleem zijn.
Erg blij om te zien, zeker vanuit een GIS-perspectief is het niet hebben van structured data om diverse integraties te automatiseren mij een doorn in het oog. De partijen er achter zijn ook niet de minste; naast TomTom, Meta, Microsoft en Amazon, zit ook Esri in dit verhaal. Gecombineerd met de grote cloudproviders, het gestructureerde model (in hun repo zit een goed schema met bovendien een goed omschreven geometrische scope), en het feit dat een van de grootste GIS-leveranciers ter wereld met een enorme install-base hier aan meewerkt straalt ook wel vertrouwen uit.

OSM is leuk, zeker als "kaart", maar zeker op het gebied van places & graphs zijn nog wel wat stappen te zetten, zeker als je ook andere databronnen wil koppelen en integreren.
Ben ik net twee uur in verlof van mijn job als GIS administrator, dan komen ze met dit nieuws. Ga het weer niet kunnen laten om al te beginnen spelen hiermee de komende week :+

Het hebben van een goed data model is inderdaad essentieel en daarom gebruikte ik OSM eigenlijk ook meer gewoon als basislaag om dan andere lagen te gebruiken met data die eigenlijk ook wel ergens in OSM te vinden is maar waar ik dan geen tijd wou insteken om te zoeken hoe het juist in mekaar zit.

Maar ik blijf uiteraard mijn bijdrages leveren aan OSM
Maar is het dan ook niet gewoon bedoelt als “kaart” en niet als advertentiemiddel / verdienmodel voor commerciële partijen?
Ik snap heus wat je zegt, maar zo’n laag bovenop een ‘kaart’ die draait op input van vrijwilligers voelt mij toch wat gek. Waarom gebruiken ze dan niet gewoon hun eigen kaarten? Ik snap de koppeling met OSM niet?
Kostenbesparing omdat men dingen niet meer dubbel hoeft te doen is voor iedereen goed. Als een bedrijf kosten moet maken, moeten ze dat weer doorbelasten aan hun klanten.

Omdat dit een gratis kaart is, moeten ze ook echt meerwaarde bieden bovenop de data zelf om er geld mee te verdienen.
ik begrijp het niet goed; is niet logischer om dan samen te werken om OSM compatible te maken?
Dat levert waarschijnlijk minder centjes op.
Of minder vrijheid. Ze geven verbeteringen terug, maar hoeven nu niet met een community-driven project in discussie over bepaalde wijzigingen. Ze doen een verbetering (in hun opinie) en publiceren die. Dan mag OSM besluiten die wel of niet over te nemen, maar voor Overture is een besluit daartegen geen probleem meer.
Volgens mij heeft OSM een data model waar niet alles in kan en als je dat wilt uitbreiden dat er conflicten in ontstaan. Daarnaast staat in de tekst dat er in OSM ook sommig zaken op meer dan 1 manier kan (en dus gebeurt). Dat willen ze er ook uit halen maar met een bestaande installatie als OSM is dat lastig.

Voor zover ik weet gaan ze een groot datamodel op de achtergrond maken waar ze dan alles in zetten. En dan voor osm (en anderen) er uit halen wat ze aan kunnen.
Mooi dit Overture samwnwerkingsverband van Tomtom, Meta en Microsoft. Beter zal het niet worden qua POI's een kaartmateriaal.

@scworld Here zijn zowat de slechtste kaarten die er zijn. De duitse Audi, BMW en Mercedes moesten zonodig zelf kaarten hebben en kochten toen Here van Nokia.
Man, man wat ellende. Kaartmateriaal loopt mijlenver achter op bijv. Tomtom. Wegveranderingen en ombouw zoals een weg in eenrichtingverkeer omzetten wordt niet doorgevoerd. Zolang je op snel en autowegen blijft is er niets aan de hand. Maar owee, als je in een buitenwijk of dorp verzeild raakt.
En de Vmax wordt ook amper aangepast per wegdeel. Maar daar hebben meer navigatiesystemen last van. Bij Tomtom krijg je regelmatig per maand updates.
Op zich een goede ontwikkeling. Hopelijk leidt dit ook daadwerkelijk tot betere kaarten. Waar OpenStreetMap vrij goed is, zijn de kaarten van TomTom en Microsoft (Bing Maps) tot nu toe een regelrechte ramp.
Probeer eens Apple Maps, ga je (letterlijk) 20 jaar terug in de tijd. Ik vind regelmatig een fietspad op mijn route, waarbij de omzetting van straat naar fietspad al meer dan 15 jaar geleden is uitgevoerd.
Klopt, Apple Maps is ook bar slecht. De nieuwe kaarten zijn zelfs een verslechtering t.o.v. de oude, met nog meer fouten.
De kaarten kunnen mooi up-to-date zijn maar als OSMAnd dan geen rekening kan houden met files houdt het wel vrij snel op met het gebruik van die applicatie onder het autorijden.

Wel jammer, want ik zou het graag overal als alternatief voor Google Maps willen gebruiken.
<sarcasme>
En worden deze 'Places of Interest' straks dan toegevoegd op basis van de betalende adverteerder?
Hoezo sarcasme? De nuttige data komt van een open project, en de "places of interest" komen van commerciële bedrijven. Natuurlijk willen die bedrijven er geld mee verdienen.

Ik zie de "places of interest" gewoon als advertenties en niet relevant.
Onderdeel van de OSM licentie is dat je de kaarten die je er mee maakt onder dezelfde licentie weer beschikbaar moet stellen.
Ligt er maar net aan wat je zoekt. Als ik midden in een provincie in een dorp ben beland en ik krijg honger, kan zo'n groep places of interest reuze handig zijn.
Uiteraard heeft het restaurant daarvoor een marketing fee betaald, maar dat had ook een poster in de supermarkt kunnen zijn (waar uiteindelijk minder mensen naar kijken). Marketing budget is er bij veel bedrijven toch wel.
Met het nadeel dat er heel veel macht wordt geconcentreerd bij één (of een paar) grote speler. Er zijn nog wel andere supermarkten in de buurt om te adverteren, maar als iedereen gewend is een specifieke app te raadplegen en het restaurant kan er om wat voor reden niet adverteren, hebben ze pech.
De locaties betalen niet om opgenomen en gepromoot te worden, het zijn dus geen advertenties.
Ze gaan HERE Maps achterna. Meer concurrentie is goed.
In hoevere os here hier dan mee bezig, OSM data gebruiken? Dit lijkt ver voorbij te gaan aan wat here doet.
Wordt dan eindelijk Flight Simulator nog een stuk beter? Mijn schuurtje ziet er nu uit als een eengezinswoning als ik er overheen vlieg ;-)
Top. Nu kun je nog net een McDonalds vinden met TomTom Go. Hopelijk binnenkort alle B2C's!
Jammer dat Tweakers, zoals zo vaak, niet even een link opneemt naar de website. Dat is immers het basis idee achter het web. Wil Tweakers ons hier houden?

Een meer onschuldige reden zou kunnen zijn dat links verouderen en het bijhouden daarvan kost enige moeite.

Iets anders is Overture zelf. Ze hebben het niet bedoeld voor gewone stervelingen, waarom zouden ze ook? Als bedrijf betaal je minimaal US$ 3000,- per jaar en moet je actief bijdragen. Voor US$ 300.000,- per jaar krijg je ook nog stemrecht! Een beetje kostbaar dus als kaarten niet je hoofdbron van inkomsten zijn.

[Reactie gewijzigd door rijnsoft op 23 juli 2024 01:03]

Plus een verplicht Silver membership van de Linux Foundation, à $5.000--$20.000.
Feitelijk geef je zelf al antwoord waarom een link niet veel meerwaarde heeft. De website van Overture biedt eigenlijk weinig extras. Ze bieden een dataset aan, daar heb weinig aan al je sowieso niet al iets van plan bent te ontwikkelen waarin die dataset gebruikt wordt.
Ik heb het nog eens nagekeken en Tweakers doet best wel vaak aan bronvermelding. Vooral als ze de bron 1 op 1 overnemen of als het interessant is om meer te lezen. Het valt dus inderdaad wel mee. Wellicht heb ik wat andere interesses dan de gemiddelde Tweaker waardoor ik hier vaak links mis. Kan het wel opzoeken natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.