Google Maps krijgt Waze-achtige functie voor melden van incidenten op de weg

Google maakt het eenvoudiger om incidenten op de weg te melden in Maps, met grotere pictogrammen tijdens het navigeren. Navigatiedienst Waze, die ook eigendom is van Google, krijgt op zijn beurt meer meldingen voor meer soorten verkeerscamera's.

Google Maps-incidentmeldingen
Nieuwe incidentmeldingen in Maps. Bron: Google

Google kondigt de updates voor Maps aan in een persbericht. De nieuwe feature om incidenten te melden doet denken aan de functionaliteit van Waze. Het laat gebruikers met een paar tikken op het scherm een melding maken van incidenten op de weg.

De feature voegt daarvoor grotere pictogrammen toe, waarmee gebruikers zaken als ongelukken, gestopte voertuigen, wegafsluitingen, flitspalen, bouwwerkzaamheden of de aanwezigheid van politie kunnen melden. Andere bestuurders krijgen die meldingen te zien en kunnen bevestigen of de incidenten nog steeds van toepassing zijn.

Verder krijgt Maps een nieuwe feature die het gemakkelijker maakt om de ingang van de eindbestemming te vinden. De app geeft de exacte locatie van de entree van een gebouw waar gebruikers naartoe navigeren weer. Deze wordt met een groen icoontje gemarkeerd. Google zegt ook automatisch nabijgelegen parkeerplaatsen te gaan tonen.

De verbeterde incidentmeldingen worden vanaf nu uitgerold via de Google Maps-apps voor Android en iOS, naast auto's met 'Google Built-in', Android Auto en Apple CarPlay. De bestemmingsbegeleiding verschijnt 'in de komende weken'.

Google voorziet Waze ook van enkele nieuwe features. Gebruikers van die dienst kunnen nu nieuwe soorten flitspalen en verkeerscamera's tonen, bijvoorbeeld varianten die afgaan als je rijdt op een busstrook of als je je gordel niet om hebt of op je telefoon zit tijdens het rijden. Waze krijgt ook een feature voor evenementinformatie. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld wegafzettingen bij marathons melden. Gebruikers die onlangs door een 'getroffen' gebied hebben gereden, krijgen een notificatie zodra dat evenement is begonnen. Gebruikers krijgen ook de optie om die informatie te delen met vrienden en familie.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

01-08-2024 • 11:54

129

Lees meer

Reacties (129)

129
129
68
5
0
43
Wijzig sortering
Zoals ik dit jaar gemerkt heb met het rijden naar Oostenrijk is Waze daar verboden. De trip kun je in Waze niet plannen, dus heb ik Maps gebruikt. Dat zal dan in het geval van reizen naar Oostenrijk dus ook niet meer kunnen door de extra functies.

Van independer:
In bepaalde landen geldt er een ware nultollerantie voor flitsmelders en radarverklikkers zoals Coyote of Waze. Het afzetten van deze functie is in deze landen niet voldoende. Deze info moet je effectief verwijderen op je navigatiesysteem. Landen die deze regels hanteren:

Slowakije
Zwitserland
Ierland
Turkije
Oostenrijk​
Na nogmaals proberen lukt het nu wel te navigeren vanuit Nederland naar Oostenrijk, zal een bugje zijn geweest. Feit blijft wel bestaan dat Waze blijkbaar verboden is in bovenstaande landen wegens zijn functies.

[Reactie gewijzigd door Revres op 1 augustus 2024 12:36]

Dat is vreemd, Waze zou gewoon moeten werken in Oostenrijk. In landen waar dat verboden is laat Waze geen flitsers etc. zien, maar de rest zou gewoon moeten werken.

Ik heb het net nog even gecheckt, ik kan gewoon een route plannen naar Oostenrijk.

[Reactie gewijzigd door dikkechaap op 1 augustus 2024 12:14]

Ik heb op twee telefoons geprobeerd te navigeren van Nederland naar het zuiden van Oostenrijk. Waze begint 20 seconden na te denken en geeft daarna aan dat de locatie waarschijnlijk niet bestaat of de weg niet toegankelijk is. Meerdere plekken (steden en straten) in de buurt van de bestemming geprobeerd maar helaas met dezelfde melding.

Dezelfde adressen werden in Maps binnen enkele seconden gevonden en een route gecreëerd. Nadat ik had opgezocht dat Waze verboden is in Oostenrijk heb ik een link gelegd hiermee en dat dat dit de reden was. Ik geloof direct dat de app natuurlijk ook die functies uit zou kunnen schakelen dus heb het nu nog en keer gecheckt en hij doet het nu inderdaad wel. :)
Had ik vorig jaar ook aan de hand met de trip naar Wenen vanuit Belgie.
Wat zitten zoeken en bleek dat ik de juiste vignetten niet aan had staan in Waze.
Als je deze niet actief zet, kan de app de route niet berekenen.
Vignetten aangezet en alles werkte zonder problemen nadien.

De meldingen klopt inderdaad dat je die niet krijgt (als ik me nog goed herinner) 8)7

[Reactie gewijzigd door GraveDigger op 1 augustus 2024 12:38]

Goed om te weten thx!
Om je nog meer in detail te helpen: in de lijst van passen moet je dan helemaal onderaan op "Toon alle" klikken en dit zijn de namen van passen die je voor sommige landen nodig hebt:
Zwitserland: Vignette CH
Oostenrijk: AT: Vignette Austria
Tsjechië: Vignette CZ
Hongarije: Vignette HU
etc.

Normaal gezien zou de app dit zelf moeten voorstellen bij het berekenen van zo'n route, maar dat lukt blijkbaar niet goed voor de berekeningen op langere afstand. We zijn het al een hele tijd aan het aankaarten bij hen en zullen dit blijven doen.
Was je al op de snelweg toen je Waze aanzette? In dat geval zijn er inderdaad geen routes mogelijk. Je zou zeggen dat Waze je via provinciale wegen stuurt als je de vignetten niet activeert.

Sowieso een rare implementatie van Waze dat hij de route niet kan laten zien bij gebrek aan vignetten. Geef dan gewoon een waarschuwing aan de gebruiker.
Oostenrijk heeft denk ik ook wel plekken die niet bereikbaar zijn op een redelijke manier zonder vignet. Is wel een gebrek van de app inderdaad, dit zou duidelijker moeten zijn voor de gebruiker.
Yariva Moderator internet & netwerken @Revres1 augustus 2024 12:47
Ik ben in februari nog naar Oostenrijk toe gegaan zonder problemen met Waze... Ik weet niet of het aan jou telefoon, adres of Vignet instellingen lag maar bovenstaande klopt vanuit mijn ervaring echt niet.
Ik heb afgelopen jaar ook gewoon op Waze gereden in Zwitserland, maar daar waren inderdaad geen meldingen als ik het me goed herinner.
Same, vorige jaar in Zwitserland, ik had geen flitspaal meldingen in Waze maar wel dat er "politie controles" waren. Vervolgens stond er gewoon een flitspaal op die locatie.
Zelfde met bijv Flitsmeister, die schakelt ook gewoon land afhankelijk functies uit.
In Oostenrijk staan in de zomermaanden ook altijd politie en andere organisaties bij de afritten van snelwegen te wachten om mensen aan te houden om te vragen waarom zij van de snelweg af moeten en waar zij naartoe moeten. Moet je niet in het dorp zijn dat van de snelweg ligt, wordt je weer teruggestuurd de snelweg op. Ze zijn daar helemaal klaar met die automatische functies en deze meld functies waardoor mensen een sluipweg nemen.

Daarnaast is mijn ervaring dat er veel misbruik gemaakt wordt van dit soort meld functies door andere weggebruikers.

Het eerste wat ik doe is al die automatische zooi en meldingen uitzetten in mijn GPS apps. Het stoort enorm!
Wat een bijzondere reactie. Een alternatieve route nemen is natuurlijk gewoon toegestaan (behalve waar dat expliciet verboden is), dus terugsturen naar de snelweg kunnen ze je niet.

Daarnaast heb ik echt nog geen 1 keer gezien dat er misbruik werd gemaakt van "dit soort meld functies", wat voor misbruik doel je precies op? En wat zouden andere weggebruikers daar mee te winnen hebben?

Waze werkt gewoon heel goed met meldingen, een achterhaalde of foutieve melding verdwijnt ook snel omdat de app aan gebruikers vraagt of een melding (nog) klopt.
Wat een bijzondere reactie. Een alternatieve route nemen is natuurlijk gewoon toegestaan (behalve waar dat expliciet verboden is), dus terugsturen naar de snelweg kunnen ze je niet.
Helemaal geen bijzondere reactie, want het klopt gewoon wat hij zegt. Sinds 2019 doen ze dit al:

https://fantastischoosten...in-om-files-te-vermijden/
https://www.wintersport.b...sloten-tegen-sluipverkeer

Toen we in het weekend van 5 juli naar Oostenrijk reden, werd hier ook gewaarschuwd dat ze dit gingen doen richting de brennerpas (moest ik nu wel niet zijn). Mijn eerste reactie was toen ook 'ik mag toch rijden waar ik wil', maar veel geluk om die agenten op zo'n moment in discussie te gaan (ik zou er zelf niet aan beginnen :)).
Dit jaar ook gezien op in zuid Duitsland (bij file de snelweg niet verlaten!) en in Oostenrijk langs de A10. Op drukke dagen gaan er borden aan bij alle afritten dat het verboden is de snelweg te verlaten, behalve als je in het achterland moet zijn voor je bestemming.
Dit ook gezien in Zwitserland. Er was een file voor de Gotthardtunnel en wij wilden van de snelweg af om de Gotthardpas te pakken. Alleen werden we blijkbaar eerst een afslag te vroeg er af gestuurd (afslag Quinto) en daar stond een agent die ons niet zo heel vriendelijk weer de snelweg opstuurde. Gelukkig konden we een afslag later (bij Airolo, vlak voor de tunnel) wel er af . Dat was ook de 'officiele' afslag naar de pas.
Ik was me niet bewust van deze regeling in Oostenrijk, maar de link die je stuurt komt wel overeen met wat ik stel: "behalve waar dat expliciet verboden is". Het gaat om specifieke wegen die niet beschikbaar zijn voor doorgaand verkeer. Het mooie van Waze is dat dit soort info meegenomen kan worden, en je dus niet over deze wegen gestuurd zal worden als het goed is.
Wat ze willen voorkomen is toeristen door navigatie systemen voorgesteld sluipverkeer door (kleine) dorpjes,bijvoorbeeld om een file op de hoofdroute te omzeilen. Dorpjes klagen over overlast.

Dat zijn wij hier in NL niet gewend, dat omrijden doet werkelijk iedereen namelijk gewoon als het ook maar 3 minuten scheelt.

Het is een hele andere manier van benaderen wat ze daar doen. Ze zetten er zelfs politie voor in om het te bewaken. Dus, tsja, dat.
Dan moeten ze dat maar afdwingen met verbodsborden en camera's. Zolang je op er mag rijden, overtreed je geen regels. Politie zou zich beter met nuttigere dingen bezighouden.
Dan moeten ze dat maar afdwingen met verbodsborden en camera's. Zolang je op er mag rijden, overtreed je geen regels. Politie zou zich beter met nuttigere dingen bezighouden.
Verkeersregelaars hebben wel de bevoegdheid je terug te sturen, om de veiligheid van de weg te garanderen. Je kan inderdaad via camera's werken (File op Utrechtse snelwegen vermijden? Sluiproute door Vianen levert binnenkort een boete op - RTV Utrecht), maar dat is wel een stuk duurder.

Bij werkzaamheden is sluipverkeer ook altijd een probleem en hier worden ook regelmatig verkeersregelaars ingezet om mensen te weigeren voor een weg. Dat kan prima onder het mom van "enkel bestemmingsverkeer is toegestaan". De uitvoerder/opdrachtgever is zelfs verplicht dit goed te organiseren.
Sluipverkeer geeft veel overlast en verhoogt ongelukken: een kindvriendelijke 30-straat komen ineens 10-tallen auto's die ook graag ietsje harder rijden, omdat ze "haast" hebben. Je hebt altijd asocialen die denken dat ze een voorrangspositie hebben.
snap de reactie ook niet helemaal... elke gps zal u via de snelste route sturen, dat is niet eigen aan Waze.
Maar het klopt wel. Heb het in Frankijk al tegen gekomen: GPS stuurde me via 'sluipwegen', maar daar stond de politie inderdaad iedereen tegen te houden.
En dan kan jij wel nog beweren: ik mag rijden waar ik wil, als ze u lang genoeg tegen houden doe je geen winst :-)
Is inderdaad een nieuwe maatregel in Oostenrijk. Je mag niet meer binnendoor als er op de snelweg file staat. Werd in het Duitse nieuws breed uitgemeten maar in Nederland nog niet echt veel over gelezen. Hier een bron naar de ANWB:

https://www.anwb.nl/verke...l-sluipverkeer-oostenrijk
Daarnaast heb ik echt nog geen 1 keer gezien dat er misbruik werd gemaakt van "dit soort meld functies", wat voor misbruik doel je precies op? En wat zouden andere weggebruikers daar mee te winnen hebben?
Oponthoud of filemeldingen terwijl er geen files zijn, botsingen, meldingen van politie of ambulances terwijl die er helemaal niet zijn. Je kunt er wel gek van worden! Ook de vele meldingen van alternatieve routes omdat er ergens een kleine file staat, die al lang weer is opgelost wanneer je bij het punt bent of waarbij het oponthoud zo kort is dat omrijden niet of nauwelijks loont.
Daarnaast heb ik meerdere malen met Google Maps en Apple Maps meegemaakt dat de route zomaar werd veranderd - zonder melding - en we dus niet de route reden die ik vooraf gekozen had en had willen rijden. Waardeloos en stront irritant vind ik dat!
Ik ben mijn oude Sygic maar weer gaan gebruiken en heb al die meldingen en automatische onzin uitgezet. Ik wil bepalen waar ik langs rijd en dat ik wil ik graag in alle rust doen.
Dit gedrag van Maps heb ik afgelopen week ook weer mogen ervaren..heel irritant!
Er zou een optie toeristische route bij moeten komen, naast snelste route!
Afgelopen week nog naar Oostenrijk gereden met behulp van Waze (niet mijn telefoon).

Toen we de grens overgingen ook geen melding gezien dat er restricties waren in Oostenrijk, had wel gemogen als ik dit zo lees.
Ik vroeg me dus vorig jaar ook af waarom ik niet normaal kon navigeren naar een adres in Oostenrijk met Waze. Blij dat ik dit nu lees en weet ;-)
Hoe gaan ze dat controleren dan? Kan me niet voorstellen dat je verplicht de aps op je telefoon moet laten zien
Hier vorige week teruggekomen, gewoon Waze gebruikt in Oostenrijk, geen enkele belemmering en gewoon accurate routes.
Denk dat ze in die gevallen ook zouden kunnen kiezen om bepaalde types (zoals flits/politie) niet te laten melden via de app wanneer je in dat land bent, en dus ook niet tonen.
Dan kan je wel nog je omgeving waarschuwen voor bepaalde zaken zonder de politie erbij te betrekken.
In Zwitserland wil je Waze ook gewoon niet gebruiken, nog voor je het land binnen bent, ben je bankroet.
Bizar, bij mij heeft dit vorige zomer wel gewerkt.
Echter meen ik me te herinneren dat er inderdaad iets aan de hand was en door de juiste vignette te selecteren (er was een lijstje) werkte het wel.
Enig idee of dit ook van toepassing is op Amigo van TomTom? Vorig jaar toch opgemerkt dat veel taxi's dit gebruiken in Wenen.
Het gratis alternatief voor Flitsmeister is geboren!
Dat heb je dus al sinds het begin in Waze. En Waze is wel dé navigatie app voor in de auto (als je het vergelijkt met andere gratis navigatie apps zoals Google Maps).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 1 augustus 2024 12:18]

Waze is wel dé navigatie app voor in de auto als je het vergelijkt met andere gratis navigatie apps zoals Google Maps.
Waze en Google Maps zijn niet pro Deo (gratis) maar pro datis telemetricisque. Het is een valse vergelijking (met "andere gratis apps"), want er bestaan ook navigatie apps die écht gratis (om niet) zijn, zoals Organic Maps, de FOSS versie van OsmAnd, en Magic Earth. Die eerste twee zijn ook "vrij", de laatste niet.

Het is belangrijk dat Tweakers het verschil weten tussen een prijs die je betaalt, een tegenprestatie in iets anders dan geld, en géén prijs; géén tegenprestatie; om niet.

Het is jarenlange marketing van commerciële bedrijven die bewust het woord "gratis" misbruiken om een andere tegenprestatie dan geld mooier te laten klinken dan het eigenlijk is. Laten wij als consumenten die propaganda niet voor ze overnemen.

[Reactie gewijzigd door Sando op 1 augustus 2024 15:10]

Open source apps, mooi, maar het hosten van gratis software moet ergens van betaald worden + winst.

Dat ze gepersonaliseerde advertenties laten zien betekent niet dat je het woord gratis niet meer mag gebruiken toch?

Los daarvan: gratis (kosteloos) != vrij.
Open source apps, mooi, maar het hosten van gratis software moet ergens van betaald worden
Voor de mensen die niet bekend zijn met de Open Source wereld: de vier grootste bronnen van inkomsten zijn lidmaatschappen (van commerciële partijen), donaties (van particulieren), ondersteuning of hosting tegen betaling, en bounties (tegen betaling implementeren van features die vervolgens voor iedereen gratis zijn). Denk bijvoorbeeld aan Firefox of Wikipedia of Ubuntu of Nextcloud of Ardour.
gratis (kosteloos) != vrij.
Soms wel (FOSS), soms niet (OSS en privacy-respecting freeware). Daarom geef ik ook twee voorbeelden die gratis en vrij zijn, en één voorbeeld dat wel gratis maar niet vrij is.

[Reactie gewijzigd door Sando op 1 augustus 2024 15:09]

Daar zijn je getraceerde locaties wat verkocht wordt aan derden toch voor? Of gaat dat naar een ander potje?
Heb ze allemaal regelmatig getest tot een paar jaar terug en niks komt in de buurt van Waze.

Ben dan wel dankbaar dat dankzij commercie we gelukkig veel betere apps hebben.

Verder zit ik 24/7 op Adguard Home, ook onderweg. Beetje data dat ik nog deel vind ik prima. Zeker voor crowd sourced apps zoals Waze.
niks komt in de buurt van Waze.
Dat zou kunnen, want voor niks gaat de zon op. ;)

Maar serieus, ik heb dat dus met OsmAnd. Het is zo uitgebreid, nieuwe gebruikers vinden het onoverzichtelijk, en ik vind het ook wat nadelen hebben waardoor ik af en toe iets nieuws zoek. Maar er komt gewoon niets in de buurt. Ik Navigeer met OsmAnd op de weg en in de bergen switch ik naar een Hike profiel en zie ik alle officiële en onofficiële hike routes en dan stippel ik een tocht uit waarna ik de afstand en totale stijging in een grafiek kan zien, voordat ik de route naar mijn Garmin-horloge stuur. Op de fiets switch ik naar Bike waarmee alles met dikke lijnen wordt getekend en Compass Mode aanstaat. Er komt niks ook maar in de buurt van deze app. Ik gebruik de FOSS versie maar heb ook de identieke plus-versie gekocht om ze financieel te steunen. Deze gebruik ik echter niet.

[Reactie gewijzigd door Sando op 1 augustus 2024 15:11]

Het is jarenlange marketing van commerciële bedrijven die bewust het woord "gratis" misbruiken om een andere tegenprestatie dan geld mooier te laten klinken dan het eigenlijk is. Laten wij als consumenten die propaganda niet voor ze overnemen.
_/-\o_

Ja, de tijd dat gratis betekende dat iets ook echt een gift was, lijkt lang achter ons te liggen....

on-topic: natuurlijk mooi zo'n dienst maar wel bijzonder dat we dat dus zelf gaan invullen terwijl in Nederland honderden verkeerscamera's hangen die prima kunnen zien of er een auto met pech langs de weg staat. Want dat zelf invullen gaat nog als je om die reden stil moet staan maar als je langs rijdt en moet gaan bevestigen terwijl je ook op andere zaken zou moeten letten, is wel een ander verhaal.
Maar goed - beter dan niets natuurlijk en nog wel te overzien.
Alleen hoe zou je het anders willen benoemen? Gratis is in de volksmond alles wat geen geld kost. Iedereen weet dat gratis producten in de detailhandel niet echt gratis zijn. Of je betaald via een ander product, via je persoonlijke gegevens of omdat je een tester bent.

Zoals je zelf terecht aangeeft heb je ook nog vrije software (open source) die niet gratis is. En heb je freeware, die niet open source is. Toch gebruiken we de term Freeware - Wikipedia hiervoor.
Alleen hoe zou je het anders willen benoemen?

Zoals je zelf terecht aangeeft heb je ook nog vrije software (open source) die niet gratis is. En heb je freeware, die niet open source is.
Waze en Google Maps zou ik "dataverzamelende apps" noemen, of als je wilt benadrukken dat ze geen geld kosten "dataverzamelende freeware".

Zelf noem ik het "exploitatie apps", maar ik heb wellicht een wat principiële insteek. Overigens gebruik ik zelf soms ook Waze als OsmAnd moeite heeft met zoeken, dus ik wil niet zeggen dat je het niet moet gebruiken. Onderdeel van "informed consent" is alleen wel dat we als maatschappij de beestjes bij de naam noemen, en het label "gratis" reserveren voor écht gratis apps.

Bij gratis moet je echt denken aan "om niet", zoals de voorbeelden die ik gaf.

Vroeger was het bij freeware vaak niet duidelijk of ze data verzamelen en sommige software ging daar echt heel ver in. Maar dat is tegenwoordig bij wet verboden. Als het niet in de voorwaarden duidelijk wordt beschreven, dan is het letterlijk spyware.

[Reactie gewijzigd door Sando op 2 augustus 2024 12:13]

Ik vind het er wel erg kinderachtig uitzien. Waze is toch van Google?
Snoepjes en chats uitzetten en klaar. Werkt super en is tijdens rijden duidelijker met betere instructies dan Google Maps.

Sinds kort is het 1 devteam bij Google dat aan beide apps werkt. Daarvoor was het al jaren van Google.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 1 augustus 2024 13:52]

Het is wat muggenziften, maar eigenlijk zijn het nog altijd aparte ontwikkelteams, maar zitten ze in dezelfde interne organisatie genaamd Geo. Het klopt dat ze zo meer samenwerken waar het logisch zou zijn, maar de ontwikkelteams zelf werken dus nog altijd los van elkaar.
Ik merkte tijdens mijn baan als DSL+Glasmonteur dat mapupdates van nieuwbouwwijken in Waze er sneller instaan dan Maps.

Het kunnen vinden van een nieuwbouwadres was natuurlijk om deze reden voor mij cruciaal. Ik zat dus vast aan Waze, ook al vind ik het dus ook super kinderlijk. Maar bij Maps duurt het veels te lang, soms wel een jaar, voordat het op de kaart staat.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 augustus 2024 23:20]

Waze is inderdaad gekocht door Google in 2013. Persoonlijk vind ik de kinderachtige interface heel prettig voor autorijden, mede door de duidelijke knoppen en contrasten! Google Maps blijf ik wel nodig hebben voor het zoeken van POIs of het samenstellen van complexere routes. Toch is Waze voor in de auto zeker mijn favoriet!
Gratis bestaat niet. Betalen met je gegevens wordt hier waarschijnlijk bedoeld.
Gratis en betalen met gegevens of betaald en betalen met gegevens: https://www.flitsmeister.nl/fcd

[Reactie gewijzigd door KingLeaf op 1 augustus 2024 12:13]

als gebruiker van google maps zit daar toch al weinig verschil in.
dus voor mij gratis extra functionaliteit zonder nog een extra partij mijn gegevens te geven.
Fijn dat er meer functies in maps komen. Nu Flitsmeister niet meer gratis op Android auto werkt was ik op zoek naar een vervanger. Maps werkt in mijn ervaring sneller dan Waze, maar puur voor palen en ongevallen gebruik ik nog altijd Waze.
Hoe bedoel je sneller?
Ik ben van Maps naar Waze overgestapt omdat Waze m.i. een veel betere gebruikerservaring heeft, veel beter is in het rekening houden met mijn rijstijl en vaker een kortere route biedt. Dat laatste ook naadloos, ik zie meestal pas achteraf dat ik een omweg heb genomen die sneller was dan de normale weg.
Als ik een rotonde maak dan is Waze vaak te traag met draaien waardoor je bij onbekende rotondes nog weleens verkeerd rijdt.
Ik kijk zelf altijd voor de rotonde waar ik heen moet en (als ik onbekend ben) welke borden ik moet volgen, maar ik kan me voorstellen dat mensen tegenwoordig niet meer gewend zijn om ouderwets zonder realtime navigatie te rijden.
Hoe dan ook, Waze is bij mij gewoon vrijwel instant met meedraaien, als dat niet het geval is dan ligt het aan het GPS-signaal of is je telefoon niet snel genoeg. Als ik m'n telefoon in m'n zak heb dan is hij (via Android Auto) ook wel eens langzaam, maar als ik m'n telefoon in een houder heb zitten dan heb ik daar geen last van.
Voor deze functies ben ik ook overgestapt naar Waze maar ik blijf er voorlopig omdat Maps gewoon te veel fouten maakt rond Amsterdam.

Telkens wil Maps dat je over doorgetrokken strepen rijd of hij stuurt je juist over een omweg omdat hij denkt dat je ergens niet door mag waar dat gewoon kan en mag.

Het zou fijn zijn als Maps verder wordt verbeterd. Dat je makkelijk kan switchen tussen zoeken naar bedrijven en navigeren en net wat makkelijker dingen kan delen is toch iets wat ik met Waze mis.
Hetzelfde hier, gebruik nu tijdje Waze maar verlang terug naar maps. Maps komt junin de buurt met flitsers maar of t al helemaal FM kan vervangen….
Goed om te lezen!
Waze was altijd mijn favoriet, maar is sinds een tijdje er redelijk op achteruit aan het gaan icm Android auto.
Waze blijft vaker hangen, of wilt zelfs niet opstarten indien verbonden met de auto.
Na het loskoppelen, starten van Waze en het terug koppelen wilt het dan vaak wel weer werken. Ik heb de indruk dat dit sinds de nieuwe interface van Android auto is die niet goed overweg kan met het indelen van de verschillende apps over het scherm.
Goed dus dat deze fijne feature in Maps gaat komen!
Zelf ben ik ook een fan van Waze op Android auto, maar deel deze ervaring helemaal niet. Waze hangt niet (net als alle andere apps niet) en werkt altijd prima. En zodra ik in de auto stap start Waze altijd netjes op.
Ik heb zelf nooit dit soort problemen met Waze. Ik heb wel veel problemen gehad met Android auto in zijn algemeen maar dit heb ik opgelost door over te stappen van bedraad naar wireless d.m.v. een AAwireless dongle. (Suzuki Vitara 2016 i.c.m. Galaxy S23)
Welke dongel gebruik je hiervoor? Ik vind dat gedoe met de kabel maar irritant plus ik heb al een draadloos laadpunt in het dashboard dus dit zou echt ideaal zijn
AAwireless dongle schrijft ie ;-)
Ik dacht dat AAwireless een generieke term was maar zo te zien is het inderdaad een specifiek ding. Thanks :)
Vreet dat niet onwijs batterij?
Het verbruikt inderdaad meer batterij maar ik rij zelden lange stukken. Wanneer ik ver moet rijden ligt er een powerbank klaar.
Het enige jammere aan Waze is dat je niet addressen in kunt voeren met je telefoon en dat je min of meer verplicht bent de microfoon te gebruiken.

Verder de perfecte app, hopen dat Google Waze verder intact laat en het niet uitkleedt om mensen richting Maps te duwen.
Ik kan bij CarPlay gewoon typen in waze, er is een toetsenbord beschikbaar om adressen in te typen. In tegenstelling tot spotify wat echt een ramp is met wisselen van muziek (spraakherkenning is een ramp icm. spotify)
Ik merk tegenwoordig dat de combinatie Waze en Apple CarPlay er op achteruit aan het gaan is. Een vergelijkbaar probleem als wat jij aanhaalt: wanneer mijn iPhone verbonden is met CarPlay en ik Waze opstart, krijg ik vaker en vaker het bericht dat ik Waze nogmaals moet openen op de iPhone zelf omdat er iets fout is gelopen.
Ik ben een grote fan van google maps. Zou graag willen zien dat alle functionaliteiten van Flitsmeister naar Google maps komt. Nu gebruik ik Waze sinds je moet betalen voor bepaalde functies van Flitsmeister. Het liefst wil ik Google maps gebruiken voor alles. Kan toch niet helemaal wennen aan Waze.
Heb je aan Waze echt niet genoeg dan? Ik rijdt 80k per jaar, maar als ik alle apps naast elkaar zet heb ik aan Waze echt meer dan zat. Ook alle flitsers die in FM staan, staan keurig in Waze.

Wel heeft Waze wat vaker flits meldingen die er niet zijn. Maar liever 1x teveel dan te weinig.
Tip voor Flitsmeister: Download een oudere versie van de apk (voor 2024). Deze heeft alle "pro" features nog gewoon in de gratis versie zitten en werkt prima zolang je niet update :*)
sommige dingen zoals melden waar je geflitst wordt als je gebruik maakt van busstroken of zonder gordel of met telefoon rijdt hoeven wat mij betreft niet. Zeker de laatste is een gevaar voor anderen.
Same. Ik mis wel de accuraatheid van file waarschuwinge, ambulance meldingen ect. Ook zijn de meld opties niet zo fijn in maps maar misschien met deze optie beter.

Van waze naar fm was ooit heel relax. Terug is niet te doen.
Hopelijk is dit niet het pad naar opheffing van Waze. Ik weet ook dat Google maps en Waze gewoon één team is, maar de kleuren van Waze zijn voor mij een stuk rustiger aan de ogen, en het beeld is veel minder druk.
Ik zie het wel gebeuren dat Google Maps en Waze steeds meer en meer verweven worden met elkaar, waardoor ze veel op elkaar gaan lijken qua functionaliteiten en looks, uiteindelijk zie ik dan Waze ook wel het veld ruimen. Het moge duidelijk zijn dat twee apps die hetzelfde doen onderhouden ook niet echt een ideale situatie is.
In de basis (de kaart en het route-algoritme) gaan ze altijd verschillend blijven omdat ze fundamenteel anders zijn. Dus dat veld ruimen zie ik nog niet zo snel gebeuren. Waze is redelijk goedkoop om te draaien omdat het gebruik maakt van vrijwilligers om de kaart up to date te houden. Vandaar ook dat grote delen van de kaart in Google Maps enkele jaren achter lopen en sommige hardnekkige fouten er blijven in zitten. Google heeft in veel landen nu zowel de nummer 1 en 2 van navigatiesystemen in het bezit, wat ze volgens mij niet willen kwijtspelen.
Vandaar dat ik zeg dat men de functionaliteiten van Waze steeds meer gaan integreren in Google Maps, om uiteindelijk met Waze te stoppen. Het is onlogisch om twee apps die totaal gelijk zijn (tegen die tijd dus) in leven te houden. De data van de kaarten van Waze gaan dan ook naar Google Maps, de data die de vrijwilligers geven, gaan daar ook heen. Uiteindelijk is er dan 0 meerwaarde voor Waze om te behouden, als dat punt bereikt is, gaat Waze opgeheven worden.
De data van de kaarten van Waze kan men niet zo maar naar Google Maps overzetten hoor :) Het zijn twee volledig andere kaarten die zelfs volledig anders opgezet zijn. Bij Waze wordt er niet puur gekeken naar de fysiek aanwezige wegen, maar vooral naar het geven van juiste instructies. En als ze Waze zouden stopzetten, zou het ook gedaan zijn met die flow aan data. De meeste vrijwilligers hebben een verbinding met Waze, maar niet met Google Maps, waardoor die community in een slag grotendeels zou verdwijnen zoals indertijd bij Google Map Maker.
Ik zeg toch ook niet dat zoiets snel gaat? Ik zeg alleen dat ze uiteindelijk samen gaan en aan het einde van de rit Waze verdwijnt, omdat er vanaf dat moment geen noodzaak meer is om beide apps te onderhouden.
Waze en GM één team? Waar haal je die wijsheid vandaan? Het Maps team en het Waze team zijn gescheiden entiteiten binnen Geo...
In december 2022 is dit nieuws bekend gemaakt op verschillende nieuwssites.
In 2013 kocht Google Waze voor $1,1 miljard. Waze werd door Google aan Google Maps gekoppeld voor het uitwisselen van gegevens. bron; Wikipedia
Idd, dit lijkt me gewoon de volgende stap om Waze geleidelijk uit te faseren?
Waze is voor landen als Nederland en Duitsland al uitgekleed genoeg nu. Ik had ooit de hoop dat ze, net als Flitsmeister had, ambulance waarschuwingen, matrixborden herhaling en een stoplichtkleurmelder zouden krijgen.

Maar sinds 2020 is Waze dus deels onbruikbaar in heel Nederland geworden (was het eigenlijk zelfs al eerder). Ooit nog contact gehad met een Waze vrijwilliger, maar de ontwikkelaars willen geen variabele snelheidslimiet en ondersteunen.

Aangezien ongeveer het hele snelweg netwerk in Nederland variabel is en ook in Duitsland met Lärmschutz veel wegen variabele tijden hebben, maakt het Waze voor mij minder goed. Ik rij gewoon altijd wat mag, maar wil gewaarschuwd worden als ik daar per ongeluk van afwijk.
Om het ontbreken van een flexibele limiet nou "onbruikbaar" te noemen... De basis is heel eenvoudig:
- Als er ter plaatse geen bijzondere limiet geldt, dan is de limiet 130 km/h op de snelweg, 100 op een autoweg en 80 op een provinciale weg. Die max wordt niet weergegeven.
- Als er ter plaatse wel een vaste limiet geldt (bijv. 100 of 120 op een snelweg), dan wordt die getoond.
- Overdag tussen 6 en 19u is het op de snelweg overal (max) 100, ook als je daar 's nachts 130 of 120 mag. Dat is het enige dat je moet onthouden.
Dus als je 's avonds rijdt, moet je maar gokken of het 80, 100, 120 of 130 is. En al weet je het wel, je krijgt geen waarschuwing als je per ongeluk over die snelheid gaat. Dat is de reden dat ik een navi ook gebruik op bekende routes. Als hij me niet kan waarschuwen als ik te snel rijd, dan is het dan dus redelijk onbruikbaar.

En dat is geen oversight, die nog wel eens gerepareerd wordt, maar een doelgerichte keuze van de programmeurs om landen als Nederland uit te sluiten.
Voor degene die kennis hebben, hoe kan ik Google Maps op z'n manier instellen dat het mij de interface kan laten zien alsof ik ergens naar toe ga? Dus een beetje zoals Waze ook heeft, want ik vind het heel vervelend niet duidelijk te zien waar ik heen ga zonder de snelheidslimiet te kunnen zien. Ik hoop dat ik het beetje duidelijk gemaakt wat ik bedoel.
Volgensmij kun je binnen maps aanzetten dat de snelheid welke gereden mag worden, altijd zichtbaar is of zichtbaar wordt wanneer je deze overschrijdt.
[Rechtsboven je naam binnen maps => instellingen => navigatieinstellingen => rij opties].
Goed dat het er is, maar ze zijn er wel laat mee. Ik gebruik zelf Apple Maps omdat het fijner navigeert, en die had deze functie al een tijdje. Wel kun je met Google meer verschillende dingen melden!

Ik vind het alleen nog steeds jammer dat je bij Google Maps (web) nog steeds niet kan aangeven wat je max snelheid van je voertuig is. Dit kan handig zijn als je bijv met een caravan/camper rijd, en het lijkt me geen moeilijke toevoeging.

[Reactie gewijzigd door Crp op 1 augustus 2024 12:14]

Nu nog zorgen dat de flitsmeldingen, hulpvoertuig, rommel op de weg meldingen duidelijker worden, en eventueel met eigen meldingsgeluid ingesteld kan worden.

Flitsers bijvoorbeeld is altijd heel zacht kort geluidje, die ik vaak niet eens opmerk.
Geluidje? Ik hoor niks in maps bij een flitspaal. Zie alleen een oranje puntje staan, maar zonder geluid heb je vrinwel niets aan zo'n melding. Dat doet waze toch een stuk beter

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.