De Amerikaanse staat Montana wordt kort na de aankondiging van een algeheel verbod op TikTok aangeklaagd door vijf contentcreators. Volgens de TikTok-gebruikers maakt het verbod inbreuk op hun vrijheid van meningsuiting.
De contentcreators die de zaak aanspannen, gebruiken de TikTok-app onder meer voor promotie- en entertainmentsdoeleinden. De makers stellen daar in enkele gevallen substantiële bedragen mee te verdienen. Een verbod op TikTok maakt het volgens personen achter de aanklacht onmogelijk om 'zich te uiten of met anderen te communiceren'.
De gouverneur van Montana wil TikTok juist verbieden ter 'bescherming' van burgers, uit vrees dat ByteDance, het Chinese moederbedrijf achter TikTok, data van Amerikaanse gebruikers verzamelt en dit deelt met de Chinese overheid. ByteDance heeft dit altijd ontkend.
Het advocatenkantoor achter de aanklacht, Davis Wright Tremaine, zat in 2020 achter een soortgelijke rechtszaak door TikTok-gebruikers nadat de toenmalige president Donald Trump de socialemedia-app wilde verbieden. Het bevel werd toen met succes tijdelijk stopgezet en later introkken door de huidige president, Joe Biden.
Het verbod op TikTok in Montana moet vanaf 1 januari 2024 ingaan. Steeds meer overheden verbieden de app op werktelefoons van ambtenaren. In onder meer de Verenigde Staten en België geldt dit verbod al. Nederland moet 'op korte termijn' volgen.