Het overgrote deel van nieuwe smartphones laat zich draadloos opladen. Je legt ze op een bepaald oppervlak en via een magnetisch veld worden ze dan opgeladen. Dit proces heet inductieladen en dat kennen we al sinds de jaren negentig van tandenborstels. Het gebruik van een elektrisch apparaat in de buurt van water kan leiden tot kortsluiting, maar bij elektrische tandenborstels kan dat niet, omdat er geen metalen contacten zijn en de overdracht draadloos gaat. Ook steeds meer andere producten laten zich tegenwoordig op die manier opladen; denk aan smartwatches, keukengerei en medische apparatuur.
Ook voor elektrische auto's is draadloos laden technisch prima mogelijk. Het zou laadpalen in het straatbeeld overbodig maken, evenals het fysiek aansluiten van een stekker. Je zou je auto simpelweg een parkeervak in kunnen rijden en daarna weglopen. De auto kan automatisch worden gedetecteerd, waarna met een communicatieprotocol als bluetooth verbinding wordt gemaakt en de laadsessie begint. Het laden is mogelijk dankzij een laadunit die in de parkeerplaats is geïntegreerd en een spoel aan de onderkant van de auto.
:strip_exif()/i/2004115276.jpeg?f=imagenormal)
Behalve voor personenwagens zou een dergelijke oplossing vooral nuttig zijn voor bijvoorbeeld taxistandplaatsen. Taxi's staan maar kort stil, wachtend op nieuwe klanten, en rijden daarna weer verder. Tijdens het stilstaan zou de accu kunnen worden opgeladen zonder dat de chauffeur daar iets voor hoeft te doen. In Oslo, Noorwegen, is een dergelijk systeem al in gebruik. Het zou ook gebruikt kunnen worden voor bussen. Die worden nu met een fysieke snellader opgeladen op een begin- of eindpunt, maar in plaats daarvan kan ook gewerkt worden met inductieladers bij haltes. Een ander toekomstbeeld is het integreren van laadpunten in de weg, zodat voertuigen zelfs tijdens het rijden kunnen worden opgeladen.
Draadloos laden is al lang geen toekomstpraat meer. In 2017 werd in Rotterdam een proef gehouden met het draadloos opladen van EV's, in het Verenigd Koninkrijk zijn partijen bezig om draadloos laden op de openbare weg mogelijk te maken en in Noorwegen gebruiken taxi's al een dergelijk systeem. In dit artikel bekijken we wat er op dit moment mogelijk is, hoe het werkt, of het echt van meerwaarde is en welke knelpunten er zijn, zoals energieverliezen.