EV's draadloos laden is al enkele jaren realiteit. Het is technisch mogelijk en het wordt op diverse plekken concreet ingezet, zowel in Nederland als in het buitenland. Op deze pagina beschrijven we een aantal projecten.
Rotterdam
Zoals eerder kort benoemd, vond in 2017 in Rotterdam een proef plaats met het draadloos laden van elektrische auto's. De proef werd uitgevoerd door Engie, ElaadNL, de TU Eindhoven, EVConsult, de ANWB en de gemeente Rotterdam. Het doel was om in de praktijk te testen hoe het draadloos laden van auto's zou uitpakken. Voor de pilot werden inductielaadplaten geplaatst en werden auto's aangepast en voorzien van een eigen inductieplaat met spiraal. Het ging om een Nissan Leaf. In deze pilot werd ervoor gekozen het inductiesysteem aan de DC- (Chademo)-laadpoort te koppelen, zodat de voertuigen ook kunnen laden aan een gewone laadpaal met AC. Voor het realiseren van de technische implementatie werden specialisten uit de VS overgevlogen.
De belangrijkste conclusie was dat er nog een slag gemaakt moet worden met standaardisatie om volledige interoperabiliteit tussen auto’s en laadsystemen te garanderen. Het moet immers mogelijk worden om verschillende merken en typen auto’s draadloos op te laden. Verder werd geconcludeerd dat betrouwbaarheid voor gebruikers belangrijker is dan comfort. Pas als draadloos laden net zo betrouwbaar is als laden met een kabel, zullen gebruikers het ook daadwerkelijk als comfortabeler ervaren. Tijdens de proef werd bij draadloos laden onzekerheid ervaren in het op de juiste manier parkeren van de auto op de laadplaat en in de bevestiging dat de auto daadwerkelijk aan het laden is. De verwachting is dat parkeerhulp en applicaties hier snel verandering in kunnen brengen.
:strip_exif()/i/2004115250.jpeg?f=imagenormal)
Taxi's in Noorwegen
In juni 2020 werd in Oslo begonnen met een proef met het draadloos laden van taxi's in het kader van het ElectriCity-project. In tegenstelling tot veel andere draadloze oplossingen die momenteel beschikbaar zijn, gaat het om oplaadpunten op basis van gelijkstroom met een veel hoger vermogen dan via wisselstroom, min of meer vergelijkbaar met dat van snelladers. Een 25-tal Jaguar I-Pace suv's werd aangepast om draadloos laden mogelijk te maken. Onder andere bij het centraal station van Oslo is een aantal draadloze oplaadpunten geïntegreerd in een stuk weg waar taxi's voorsorteren om bezoekers op te pikken. De rijbaan kan ook probleemloos worden gebruikt door reguliere taxi's zonder draadloze oplaadmogelijkheid.
Er wordt gebruikgemaakt van lijnen op de weg in combinatie met een geleidingssysteem in het voertuig, waarbij de laadplaat onder aan het voertuig wordt uitgelijnd met het oplaadpunt in de rijbaan. Het inductieve laadsysteem levert een vermogen van 50 tot 70kW. In enkele minuten tijd zal de auto daardoor een flink stuk opgeladen zijn. Volgens Steve Boulter van Jaguar Land Rover werkt het systeem gemakkelijker dan het tanken van een conventionele auto, doordat geen enkele actie van de bestuurder is vereist. Volgens fabrikant Momentum Dynamics kost een set oplaadpads inclusief de ondersteunende systemen ongeveer evenveel als een vergelijkbare DC-snellader, circa 20.000 euro.
Oslo heeft als ambitie om het openbaar vervoer, inclusief bussen en veerponten, in 2028 volledig uitlaatemissie vrij te laten zijn en ziet draadloos opladen als een manier om dat doel te bereiken. Alle taxi's moeten vanaf 2024 emissievrij zijn en vanaf 2025 mogen er in Noorwegen geen auto's met verbrandingsmotor meer worden verkocht.
:strip_exif()/i/2004115262.jpeg?f=imagenormal)
Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk worden op diverse locaties draadloze laders uitgerold. Laadpaalleverancier Connected Kerb doet dit onder andere in Schotland, de Midlands en in en rond Londen. Het bedrijf werkt samen met het Duitse Magment, dat gespecialiseerd is in inductietechnologie. Het samenwerkingsverband bevindt zich nog in de beginfase van het ontwikkelen van commerciële proposities via verschillende haalbaarheids- en demonstratieprojecten. Er is een platform ontwikkeld dat zowel stroom als data onder de stoep in een node host en voorbereid is om een scala aan technieken te integreren, zoals iot, 5G en draadloos opladen.
Beth Stavert van Connected Kerb zegt tegenover Tweakers dat de oplossing momenteel vooral interessant is voor taxi's, maar bijvoorbeeld ook voor gehandicapten. "We zijn van mening dat automobilisten met een handicap veel baat hebben bij draadloos opladen, omdat het minder handelingen vergt. We zijn net begonnen met twee projecten die zich richten op gehandicapte automobilisten en zullen de resultaten later dit jaar graag delen." Verder wordt erop gewezen dat laadpalen onder de grond een discretere oplossing vormen en ook beter bestand zijn tegen vandalisme. De technologie is echter duurder dan opladen via de kabel, aangezien elke auto met een aftermarket-retrofit moet worden uitgerust. Zodra dit een fabrieksoptie of dealeroptie wordt, verwacht men dat de kosten drastisch zullen dalen en vergelijkbaar zullen zijn met die van bestaande bekabelde oplossingen.
Het Britse bedrijf kan voorzien in zowel normale AC-laadstations tot 22kW als DC-snelladers. Wat efficiëntie betreft wordt gesteld dat een geoptimaliseerde uitlijning tot 93 procent efficiënt is, wat daalt tot ongeveer 85 procent als de uitlijning minder optimaal is. Er wordt gesproken met diverse autofabrikanten en verwacht wordt dat draadloos opladen op termijn een standaardoptie zal worden, misschien in eerste instantie bij premiummerken. "De technologie is er, leveranciers zijn er klaar voor en we denken dat het uiteindelijk zal worden gedreven door de vraag van consumenten naar gemak."
En verder
Zoals eerder beschreven is BMW feitelijk de enige autofabrikant die draadloos laden als optie heeft. De BMW 530e plug-in hybride kan optioneel worden uitgerust met het Wireless Charging System, dat samenwerkt met een Ground Plate Module, die buiten op een oprit of binnen in een garage op de grond kan worden geplaatst. Het systeem laadt met 3,2kW. Hoewel het alleen voor de 530e beschikbaar is, heeft BMW gezegd dat het systeem in de toekomst ook voor de 330e, 740e, X5 en de i3 wordt ingezet. Tot op heden heeft het bedrijf daar echter geen gevolg aan gegeven. Navraag van Tweakers bij BMW leverde geen concreet antwoord op.
Renault biedt geen draadloos laadsysteem aan, maar is wel betrokken bij diverse proeven in Europa. Zo worden er dynamische inductiesystemen geplaatst in wegen in Parijs, Versailles en Susa, waar auto's tijdens het rijden worden opgeladen. Het Franse bedrijf heeft wel een ecosysteem in het leven geroepen, genaamd Contactless Dynamic Charging-technology. Hiermee worden tests gedaan met draadloos laden. Er rijden onder andere aangepaste Renault Kangoos mee rond.
Ook Volvo, Hyundai/Kia en Mercedes hebben al jaren geleden laten weten van plan te zijn om met een systeem voor draadloos laden te komen. Tot nu toe is dat er niet van gekomen.
:strip_exif()/i/2004115270.jpeg?f=imagenormal)