Coolblue opent dit jaar zes nieuwe winkels, waaronder eerste in Duitsland

Coolblue breidt zijn fysieke winkels uit tot 'minstens twintig' eind dit jaar. Eind dit jaar opent het bedrijf zijn eerste winkel in Duitsland. Die komt te staan in Düsseldorf. De andere vijf winkels worden geopend in Nederland en België.

De eerste Duitse Coolblue-winkel krijgt een oppervlak van 2600 vierkante meter en klanten kunnen er 'meer dan duizend' producten uitproberen, schrijft Coolblue. De winkel komt te staan in het winkelcentrum Kö-Bogen II te Düsseldorf. Coolblue begon vorig jaar al met een eigen infrastructuur voor bezorging en installatie in Duitsland. Ook had het bedrijf al langer plannen voor een fysieke vestiging in het land. Die worden nu concreet gemaakt.

In 2021 wil Coolblue zes nieuwe winkels openen. Vorige maand werd er in Almere al een nieuwe winkel geopend en in de komende maanden moeten er Nederlandse winkels volgen in Nijmegen en het Rotterdamse winkelcentrum Alexandrium. België krijgt een nieuwe winkel in Kortrijk. De locatie van de vijfde winkel in Nederland of België is nog niet bekendgemaakt.

Volgens Coolblue-topman Pieter Zwart opent het bedrijf de komende tijd 'nagenoeg iedere maand' een winkel. Coolblue overweegt ook naar de beurs te gaan. Begin dit jaar zei de winkelketen daar 'hard over na te denken'. Volgens geruchten zal die beursgang na de zomer plaatsvinden.

Coolblue Düsseldorf

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-07-2021 • 10:00

157 Linkedin

Submitter: jordy-maes

Reacties (157)

157
154
72
9
0
57
Wijzig sortering
De verspreiding is wel wat mager van die winkels, de dichtstbijzijnde Nederlandse winkel voor mij is 100km. Hasselt is eigenlijk korter bij met 42km, maar geen fatsoenlijke route dus 45 min rijden.

Maar dan komt er in Rotterdam een tweede en een redelijk dicht bij Arnhem. Zal wel logisch zijn financieel gezien, maar het noorden/oosten is (behalve Brabant) nogal uitgesloten.
Anoniem: 159816
@LOTG12 juli 2021 11:18
Tja, in het noorden/oosten wonen gewoon niet zoveel mensen. Zit wel een winkel in Groningen overigens.
Hier in Twente wonen genoeg mensen, als je ziet wat er op een zaterdag uit Duitsland naar Nederland toe komt dan spreken we hier ineens allemaal spontaan Duits. Een winkel in Twente zou ik wel kunnen waarderen.
Anoniem: 159816
@Step12 juli 2021 11:30
Dat is zo ongeveer de enige uitzondering (op Groningen na):
https://www.volksgezondhe...olkingsdichtheid-gemeente
Die in Groningen had ik gemist, maar dat er niet zo veel mensen wonen kan wel zo zijn maar ik verwacht dat twee winkels in een stad minder mensen bij de concurrentie weg haalt dan ergens centraal waar er niet nog niets is.

Net zoals @Step zegt, in de grens zijn er zat plaatsen die echt druk bezocht worden vanuit het buitenland. Roermond om er maar een te noemen. Centraal in Limburg en veel publiek vanuit Duitsland (en China, maar dat is meer de outlet).
Coolblue is een Rotterdams bedrijf. In die zin vind ik het niet gek dat ze een iets grotere focus hebben op Rotterdam.

Daarnaast heft dekregio Rotterdam Rijnmond > 1.2 miljoen bewoners. Daarmee is het vergelijkbaar met Groningen en Friesland bij elkaar, of Friesland en Drenthe. Maar natuurlijk met veel betere bereikbaarheid. Daarnaast functioneert Rotterdam wat betreft winkels in 3 gebieden: Stadscentrum, Alexandrium, Zuidplein met allemaal hun eigen aantrekkingskracht richting buurgemeenten. Primark zat bijvoorbeeld eerst bij het Alexandrium wat zelfs mensen uit Belgie aantrok. Inmiddels hebben ze een locatie bij Zuidplein openen ze een winkel in het Centrum. Landelijk zijn ze goed vertegenwoordigd maar niet in Drenthe en Friesland.

Het elfde zie je in Amsterdam met het Centrum, Arena, Nieuw West en Noord.

De metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft 2.4 miljoen bewoners en is daarmee vergelijkbaar met de hele provincie Brabant.

[Reactie gewijzigd door klonic op 12 juli 2021 12:45]

De winkel op Alexandrium heeft te maken dat deze strategisch zal staan tussen de grote groene en rode (Respectievelijk: BCC en MediaMarkt)
Ben benieuwd. Duitsland is markt met veel concurrentie, niet alleen amazon maar ook grotere lokale spelers.
Nederland ook hoor :) De Media Markt alleen in schijn, maar de BCC hijgt wel behoorlijk be ze in de nek qua prijs en service.
Wellicht een leuke, ietwat off-topic, toevoeging.

Ranking op basis van online verkopen in Nederland in 2019, ex btw en retourorders, inclusief platformverkopen.

€2.170.000.000 Bol.com
€1.113.000.000 Coolblue
€490.000.000 Wehkamp
€400.000.000 Amazon.nl
€220.000.000 MediaMarkt (cijfer uit 2018)

Bron

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 12 juli 2021 10:38]

Amazon is (eindelijk) agressief bezig in Nederland ik ben benieuwd wat de toekomst brengt.
Verschraling van het winkelaanbod. Uitgestorven binnensteden. Winkelstraten die hun status winkelstraat verliezen en winkelpanden die weer bewoond zullen gaan worden.
En als Amazon dan de concurrentie op een behoorlijke achterstand heeft gezet verhogen van de prijzen.
Lagere huurprijzen. Minder rijtjes met identieke ketens in verschillende steden. Meer ruimte voor kleine, nieuwe ondernemingen. Meer diversiteit en meer service. Zitten altijd twee kanten aan!
Misschien dat in steden >100.000 inwoners het een kans van slagen heeft, maar kijk bijvoorbeeld naar hoe sterk Albert Heijn oprukt in binnensteden. Dorpen, klein of groot, maken geen schijn van kans in het spel van vraag en aanbod dat gedomineerd wordt door degene met de grootste portemonnee en de diepste zakken. Dat laatste slaat vooral op marketing en de hoeveelheid schulden die ketens op zich kunnen nemen.

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 12 juli 2021 13:49]

In de USA koopt Amazon winkelcentra op om er een Amazon magazijn/fullfilment center van te maken...
Bron
Over the last several months, the retail giant has gone on a shopping spree of its own, buying up disused malls across the country and turning them into distribution centers.
Dus: minder winkelcentra en inderdaad verschraling want er komen geen kleine nieuwe winkels voor terug :-(
Anoniem: 696166
@SgtCaffran12 juli 2021 15:04
Lagere huurprijzen betekent ook minder rendement voor verhuurders en voor een kleinere spaarpot van woningbezitters.
De rest van je betoog is wishfull thinking, er zijn momenteel geen aanwijzingen voor dat het die kant uitgaat, de stadscentra staan intussen wel gewoon leeg.
Ik vind het zo raar dat de Nederlandse overheid star blijft vasthouden aan het beschermen van binnensteden als winkel gebieden en daarmee grote malls buiten de steden blokkeert (een enkele uitzondering daargelaten). Binnensteden zijn niet geschikt om grote hoeveelheden bezoekers te verwelkomen zonder problemen met auto’s. Dan kan je wel foeteren dat mensen de auto moeten laten staan, maar dat wil de gemiddelde burger nou eenmaal niet.

Vorm binnensteden meer om naar woongebieden met een mix van horeca (beperkt) en laat de grote drukte met winkels lekker buiten de stad, waar goede ontsluiting is, veel ruimte voor parkeren en je de bezoeker alles onder één dak kan bieden. Malls zijn niet voor niets zo populair in het buitenland… alleen in Nederland dwingt de overheid weer een ouderwetse visie op.
Je assumptie is volledig correct maar je vergeet wel China. Die hebben nog een zeer groot groeipotentieel (betere levertermijnen geven, werken aan hun imago van mindere kwaliteit en minder "Google translate" alike zijn) en kunnen de concurrentie met Amazon wel aan.

Nu op zich is men in Nederland meer bestand tegen die internationale concurrentie. Je hebt al Coolblue en Bol.com die gevestigde waardes zijn waardoor zelfs een Amazon niet zo eenvoudig veel marktaandeel kan verorveren. In België daarentegen hoor je gewoon geklaag van de lokale middenstand terwijl ze al die jaren op hun "lui gat" hebben gezeten (ontkenningsfase) en maar bleven geloven dat de klant wel tot aan hun deur komt. Dit heeft gemaakt dat een Bol.com en Coolblue ook in België succesvol konden zijn (en hun aandeel nog wat groter hebben kunnen maken toen alle fysieke winkels hun deuren hebben moeten sluiten wat een versnelling was op online aankopen).

Een bedrijf zal finaal succesvol zijn als het kan beantwoorden aan de noden van de klant (prijs is niet altijd nummer 1). Natuurlijk je moet wel blijven innoveren want de retain sector is een bikkelharde strijd.
Het is allemaal wel zeer toegankelijk waardoor klant loyaliteit een moeilijke is (al geloof ik wel dat Coolblue hier best goed in slaagt).
@SMGGM Oef; je gaat kort door de bocht mbt België. Ondernemers zaten niet perse allemaal op hun "lui gat" (al zal dat een gedeelte wel kloppen) maar dat kwam vooral door de striktere wetten in België.
Het was bijvoorbeeld lang niet mogelijk om nacht arbeid te organiseren in België waardoor "voor 24h besteld of voor 22h besteld, morgen in huis" niet mogelijk was.

Ik google snel even naar "waarom heeft belgie geen grote online winkels" en kom direct uit op dit knack artikel

Als ik het artikel wat verder lees dan staat er ook "De Nederlandse consument was sneller rijp voor e-commerce". Als ik in mijn omgeving kijk dan waren er inderdaad veel mensen die zeiden "ik koop niet online want dat is niet veilig". Ik als "jonge" knetter vond dat maar vreemd want een winkel als Coolblue had toen al een (kleine) vestiging in Antwerpen. Maar toch geloofden veel mensen er niet in.

Ik wil alleen maar zeggen dat je wat kort door de bocht gaat met je conclusie.

Daarnaast vind ik het online aanbod in België prima vanuit Coolblue, bol en intussen ook alle andere elektro ketens. Amazon gaat niet direct veel marktaandeel overnemen net (zoals je aanhaalt) dat de klanten basis van deze bedrijven enorm is. Coolblue en bol hebben gigantisch ingezet op marketing en een schitterend bedrijf neer te zetten. Hoe gemakkelijk is bestellen en retourneren bij deze bedrijven (en intussen ook andere elektro-ketens)?

@SgtCaffran
Meer ruimte voor kleine, nieuwe ondernemingen
Die worden dan toch ook gewoon weg geconcurreerd door de online giganten? Daarbij spreekt een volle winkelstraat (een straat vol winkels) meer aan dan een straat waar zich maar enkele winkels bevinden.
Dus ik zie alleen maar nadelen aan leeg lopende winkelstraten want je vergeet ook dat het heel wat jobs weer doet weg vloeien uit de regio (en niet enkel winkel medewerkers maar ook de gehele keten erachter aan bevoorrading ed.!).
Dus ik zie niet goed de andere (goede?) kant van het verhaal...
InterGamma is ook al flink bezig met een voet tussen de deur te krijgen in België, laat de groten daar maar op de krent zitten... Men maakt het er wel een beetje zelf naar.
Daar heb je geen online retailers voor nodig, gemeentes doen ook hun best je uit de binnensteden te weren door parkeren en toegang bijna onmogelijk en onbetaalbaar te maken.
Cool Blue bewijst dat online winkelen niet alleen alles is, en mensen graag naar fysieke winkels komen.
De kunst is dan wel om die winkels af te stemmen op het aanbod en prijs wat mensen er voor over hebben, en dat ze bereikbaar zijn. Het wijkwinkelcentrum kent hier geen leegstand, de binnenstad wel. Wijkwinkelcentrum is gratis parkeren voor de deur, binnenstad moet je aan de rand in dure parkeergarages en de rest lopen.
Dat roep ik al jaren dat je met dat parkeerbeleid mensen wegjaagt.Waar ik vroeger nog wel eens naar Den Haag of Rotterdam ging om te shoppen, kom ik daar nu al zeker 10 jaar niet meer vanwege de hoge parkeertarieven. Van mij mogen alle winkels weg en de garages helemaal leeg komen te staan. Is het eindelijk duidelijk voor de gemeentebestuurdertjes anders gaan ze het nooit inzien.
Verschraling van het winkelaanbod. Uitgestorven binnensteden. Winkelstraten die hun status winkelstraat verliezen en winkelpanden die weer bewoond zullen gaan worden.
En als Amazon dan de concurrentie op een behoorlijke achterstand heeft gezet verhogen van de prijzen.
Kortom: dezelfde strategie die Mediamarkt toepast bij het openen van nieuwe filialen, eerst flink onder de prijs duiken en grote lokale lok acties. Dan na 2 tot 3 jaar als de kleinere concurrenten verdwenen zijn de prijzen weer opschroeven.

Dat is dus niet nieuws.

Amazon kan goedkoop zijn door de mazen van de wet op te zoeken, resellers af te knijpen door virtueel een minimum prijs af te dwingen etc. Bij resellers weet je niet altijd waar je aan toe bent in garantiegevallen en of je product ook echt A klasse en nieuw is. (Net als bij Bol.com resellers trouwens). Ook het aanbod op Amazon.nl is nog veel minder. Als ik er iets zou kopen, doe ik dat wel op Amazon.de in Duitsland. Maar liever zou ik er in een grote boog omheen lopen als ik een artikel tegen acceptabele (meer) prijs ook bij een andere shop kan krijgen.

Ter vergelijking: Coolblue, BCC en zelfs Mediamarkt bedienen zich niet of nauwelijks van dit soort fratsen. Al kijken ze natuurlijk wel naar inkoopkosten, logistieke kosten en personeels budgetten. Maar juist Coolblue is vaak wat hoger geprijsd en zet daar service en gratis aflevering ook bij grote producten tegenover.
Amazon had wel weg mogen blijven, ik zie de toekomst sober in met Amazon en hun agressieve tactieken. Leuk voor een korte periode maar daarna zit je met een verwoeste markt.
Alleen dat de prijzen duurder zijn (als het al op voorraad is) en de levertijd langer is als Amazon.DE
Dus echt logisch is het nog niet om over te stappen
Eindelijk?? Helaas. Amazon is een van de slechtere bedrijven in de wereld. Ze behandelen hun personeel slecht en ze moorden concurrentie op hun eigen platform op vileine wijze uit. Genoeg verhalen over de sneaky Amazon praktijken te vinden op internet.

Nee, ik vind het treurig dat Amazon zich ook in Nederland heeft gevestigd.
Tsja je hoort nooit iets over de magazijnen van andere winkels maar ik ken wèl mensen die in de logistiek werken (Polen met een Duits paspoort) en het is overal keihard werken. Bij bol letten ze ook op de centjes.
MediaMarkt moet het hebben van zijn winkels, in 2020 een omzet van 20,8 miljard.

Coolblue heeft de 2 miljard omzet aangetikt.

MediaMarkt is verreweg de grootste.
Dat is het totaal voor het moederbedrijf, niet helemaal vergelijkbaar...
Ik dacht dit de omzet in Nederland was.
Sorry, maar je hoeft geen rekenwonder te zijn om onmiddellijk te zien dat dit zou betekenen dat iedere Nederlander (incl. de jongste babies en de hoog bejaarden) in 2020 meer dan €1200 bij de MediaMarkt zou hebben uitgegeven, dat is op z'n best 'nogal onwaarschijnlijk'... ;)
Sorry, maar je hoeft geen rekenwonder te zijn om onmiddellijk te zien dat dit zou betekenen dat iedere Nederlander (incl. de jongste babies en de hoog bejaarden) in 2020 meer dan €1200 bij de MediaMarkt zou hebben uitgegeven, dat is op z'n best 'nogal onwaarschijnlijk'... ;)
Vergeet niet dat mediamarkt ook aan bedrijven verkoopt, en tegelijk enorme subsidies van leveranciers krijgt.

Het bedrag vind ik dus niet zo raar.
... Het bedrag vind ik dus niet zo raar.
Het komt er simpelweg bij lange na niet in buurt...:
https://www.statista.com/...he-metro-group-by-region/
Serieus je vindt dat echt geen raar bedrag? :o :X 8)7
Nee, Nederland wordt niet los gespecificeerd. West/Zuid Europa (– Western/Southern Europe: Belgium, Greece (until 29 November 2019), Italy, Luxembourg, Netherlands, Portugal, Spain), boekte een omzet van 6,5 miljard. Als je een omzetsleutel naar FTE zou nemen (is bullshit, maar meer heb ik niet), dan zou Nederland 16,07% hiervan vertegenwoordigen = 1,05 miljard euro.

Het jaarverslag geeft verder aan dat het online component van de omzet sterk groeit, met name in Nederland. Logisch, want COVID was onderdeel van dit boekjaar... Die 220 miljoen die @robcoenen noemt lijkt me realistisch.

[Reactie gewijzigd door N1ckk op 12 juli 2021 11:23]

Die 20,8 miljard is inderdaad het moederbedrijf Ceconomy (en haar internationale positie), daaronder valt o.a. ook Saturn.
Zie ook de financiële resultaten 2019/20.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 12 juli 2021 11:41]

Dat gaat om het complete concern, niet de Nederlandse tak. Die heeft denk ik zo'n 1,6 miljard omzet gedaan in 2018. Dat zijn (verwacht ik) online en offline verkopen.
Kijk ook eens naar de klant te vredenheid.

MediaMarkt
Reviews 5.458 • Zeer slecht

Coolblue
Reviews 85.107 • Uitstekend

Ik denk dat MediaMarkt op het ogenblik veel klanten verliest.
Onder ander met de btw aktie waren bijvoorbeeld opeens veel telefoons uitverkocht en een week later waren ze er weer vol op.
Je bedoeld Saturn holding? Die hebben een hele rits winkels in Nederland en Duitsland. De laatste keer dat ik in de MediaMarkt was, was het compleet uitgestorven. Dat was op een zaterdagmiddag voor corona.
MM Rotterdam Centrum is altijd onwijs druk. Met 1 winkel en tijdstip kan je niet echt conclusies trekken.
Het was MM Rotterdam Centrum op de lijnbaan, op zaterdag middag.
Anekdotisch bewijs dus. De paar keer dat ik er kom is het gewoon vaak druk en soms rustig.
Voor of na de 25ste van de maand? Dat schijnt voor een boel mensen wel uit te maken...
Zijn dat verkopen in Nederland of voor alle winkels van MediaMarkt, inclusief andere bands)?
Ik vind Amazon.nl wel erg hoog scoren, ze zijn pas in 2020 begonnen in Nederland met de verkoop van andere zaken dan boeken. Zijn die cijfers uit 2019 dan voor alleen boeken? Of is daar Amazon.de verkopen in NL bij opgeteld?
Ik vind Amazon.nl wel erg hoog scoren, ze zijn pas in 2020 begonnen in Nederland met de verkoop van andere zaken dan boeken. Zijn die cijfers uit 2019 dan voor alleen boeken? Of is daar Amazon.de verkopen in NL bij opgeteld?
Ruim vóór 2020 kocht ik al zeer regelmatig bij Amazon, afhankelijk van het product of artikel koos ik dan voor de Britse dan wel de Duitse website. En dat doe ik soms nog steeds (enkel nog in Duitsland dan, vanwege de Brexit) want lang niet alles wat dáár wordt aangeboden, is via het .nl domein beschikbaar.

En als ik de prijzen zo vergelijk, zijn ze erg concurrerend met de bol.coms, coolblues en mediamarkten, dus dat verklaart ook wel het e.e.a. aan omzet en omzetgroei.
Ik bestel ook al jaren vrijwel alleen bij Amazon.de, laatste tijd ook wel eens van .nl. Webshop is rommelig en onoverzichtelijk, filteren op specificaties werkt vaak niet en productinformatie ontbreekt vaak. Maar als je weet wat je wil hebben, met de langere levertijd kan leven is Amazon vooral door de veel betere service dan Nederlandse webshops en meestal ook betere prijzen wel aantrekkelijk.
Amazon, echt geweldig! Als je niet gehinderd wordt door enig moralistisch besef.

Nu zijn de meeste grote bedrijven wel te betrappen op fouten, maar Amazon probeert niet eens om ook maar enige verantwoordelijkheid te nemen of respect op te brengen voor zijn werknemers en de maatschappij in zijn geheel. Walgelijk bedrijf. Weet waar die paar euro korting vandaan komt..

https://slate.com/technol...r-working-conditions.html
https://slate.com/technol...book-google-palantir.html

[Reactie gewijzigd door Shaflic op 12 juli 2021 12:45]

Je vergeet de hashtag #noflameintended ;)
Of worden Tweakers anno 2021 ook geacht volledig woke te zijn :?

Als je zo beredeneert moet je alle moderne technologie afzweren, want 99% van dat alles komt anno nu uit Azië (in casu: China of Indochina) waar het laat 19e-eeuwse arbeidsethos van de industriële revolutie nog in grote lijnen in ere wordt gehouden.
Sorry maar Amazon kan echt niet tippen aan de snelheid en het gemak waarmee je bij Coolblue kan bestellen. Het mag dan niet de goedkoopste webshop zijn, maar je weet wel dat je goed wordt geholpen als je ergens niet blij mee bent.
Anoniem: 159816
@robcoenen12 juli 2021 11:08
Bij Bol moet je er wel rekening mee houden dat een groot deel door derden wordt verkocht. Denk dat het elkaar qua eigen verkopen niet veel ontloopt.
Wel cijfers van al ruim 2 jaar oud. De corona boom is hier bijv. niet in meegenomen. Daarnaast zet je Coolblue & Mediamarkt af tegen platform partijen wat het een lastig vergelijk maakt.
Wellicht een leuke, ietwat off-topic, toevoeging.

Ranking op basis van online verkopen in Nederland in 2019, ex btw en retourorders, inclusief platformverkopen.

€2.170.000.000 Bol.com
€1.113.000.000 Coolblue
€490.000.000 Wehkamp
€400.000.000 Amazon.nl
€220.000.000 MediaMarkt (cijfer uit 2018)

Bron
Klopt dit echt? Best schokkend dat Amazon al zo'n jaaromzet gehaald heeft in slechts de korte periode dat ze in Nederland actief zijn. Die opmars mag van mij echt afgeremd worden.

Coolblue gun ik al het succes. Duurdere aankopen haal ik altijd via hun, omdat ik zeker wilt zijn van goede serviceafhandeling.
Die vrije markteconomie kan wel wat eigen rechter gebruiken denk ik. Als we met zijn allen alleen naar de prijs gaan kijken dan houden we straks één grote gulzige monopolist over.

Ik koop een nieuwe tv ook eerder bij Coolblue of bijvoorbeeld Hifi Klubben dan de eerste de beste goedkoopste webshop. Uitzonderingen daargelaten heb ik wat dat betreft een select groepje winkels waar ik koop en die me bevallen. En af en toe komt er eentje bij en gaat er weer eentje af.

Het is ook vrije markt maar dan meer gericht op de lange termijn. Hetzelfde met bijvoorbeeld verzekeringen of energie.

[Reactie gewijzigd door D-e-n op 12 juli 2021 12:47]

Maar daarmee geef je zelf toch al aan dat een prijsvechter niet automatisch de rest naar de afgrond duwt? Blijkbaar speelt er toch voor de consument meer dan alleen de laagste prijs. Waarom is het dan nodig om ook nog eens te gaan bepalen dat bijvoorbeeld Amazon maar eens "echt afgeremd mag worden" zoals hierboven gesteld?

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 12 juli 2021 13:48]

Offtopic:
Oprechte vraag. Is BCC tegenwoordig beetje van de service ja? De laatste keer dat ik daar iets gekocht heb (jaren geleden) was het meer te vergelijken met de MediaMarkt dan met Cooblue zeg maar.
Veel mensen ervaren per winkel een verschillende service bij BCC en in mindere mate Mediamarkt. Geheel afhankelijk van de mensen die er werken en de bedrijfscultuur. Bij Coolblue is de service over het algemeen overal van hetzelfde niveau, want de aansturing is compleet centraal geregeld.
Het valt denk ik terug te voeren op het model, waar de Coolblue winkels service spots zijn voor de webwinkel. Terwijl BCC en mediamarkt vestigingen lokale winkels zijn met eigen directeur.
Ik heb met Coolblue ook al een slechte ervaring gehad dit jaar. Het komt er op neer dat, nadat ze je gaan lopen spammen om een productreview te plaatsen, en je plaatst vervolgens een review die negatief is(defect product geleverd) dat ze dan uitvluchten gaan zoeken om vooral je review niet te moeten plaatsen.

Ik zou niet meer op basis van 'reputatie' wel of niet ergens kopen, behalve Amazon die echt beter is qua service, is de rest (Bol, Coolblue, Mediamarkt, BCC) voor mij inmiddels meer van hetzelfde en moet je daar een beetje geluk hebben.
Die spam voor (product)reviews is ronduit vervelend. Vooral omdat alles en iedereen daar om smeekt. En ik denk dat zoals verschillende mensen aangeven, Coolblue lastig gaat doen wanneer je tegen hun protocollen en processen ingaat. Een negatieve review moet volgens protol vast voorkomen worden...

Overigens zelf tot dus ver uitsluitend positieve ervaringen met Coolblue, maar mijn vragen pasten ongetwijfeld keurig in het proces en konden ook doorgeschoven worden naar de leverancier (defect product).

Wel opmerkelijk dat je dan juist Amazon als positieve uitzondering benoemd.
Over positieve reviews gesproken, je moet je eens inlezen in fake bots die alleen maar positieve reviews op amazon plaatsen.
Dit inderdaad, het wisselt echt per filiaal. Ik heb met name goede ervaringen met BCC's buiten de grote steden, waar ze een meer dorpse en vriendelijke houding hebben. In bijvoorbeeld de Megastores Den Haag was het vrij teleurstellend, ongemotiveerd personeel dat het volgens mij allemaal niet meer kan schelen. Laatste keer dat ik er was wilde ik een baardtrimmer halen die op voorraad stond en ik gelijk besteld had met afhalen. Eenmaal aangekomen konden ze hem eerst niet vinden, bleek het even later een showroommodel die de medewerker nog even bij elkaar graaide en in de doos propte. Heb dat niet geaccepteerd en ben vertrokken. Werd vrij droog op gereageerd van 'oh ok nou tot ziens'...

MediaMarkt in Den Haag is ook echt berucht om belabberde service en onkundig personeel dat je steevast het duurste adviseert inclusief HDMI kabels van 20 euro of meer. Ik ga het daar niet eens proberen, dan maar bij de concurrent zoals Coolblue.
Ik vind bcc heerlijk. Nooit slechte ervaringen mee gehad, en de mediamarkt is altijd zo druk en schreeuwerig. In de bcc bij mij om de hoek is het altijd lekker rustig, voldoende personeel enzo. Keer een vaatwasser gekocht, gratis laten bezorgen. Heel netjes een tijdslot gekregen, werd nog gebeld van goh we rijden nu naar je toe over 10 minuten zijn we er.

Met coolblue ook enkel goede ervaringen hoor. Zijn toch wel de 2 fysieke winkels waar ik zonder twijfel heen ga.
Ik had bij de BCC een Switch gekocht. Die bleek mankementen te hebben na een aantal weken. Omdat alle savedata van zo'n ding toen nog aan het systeem gebonden was, had ik dus een probleem.

Ik ging even langs, en ze hadden toevallig nog eentje achterliggen al een aantal maanden. Ik heb toen gevraagd of ik de data mocht overzetten, omdat deze aan het systeem gebonden is, en dat was totaal geen probleem. Ze pakte de nieuwe erbij, ik ging even met de apparaten aan de slag en na 15 minuten was ik klaar en kon ik weer weg, zonder dat mijn alweer 50 uur aan BOTW-gameplay verloren ging.

Nou bij de MediaMarkt ga je nooit zo'n service krijgen, dat kan ik je nu alvast vertellen.
Hangt vgm ook heel erg af bij welke mediamarkt je komt/welke afdeling. Als voorbeeld van hoe het wel kan: bij degene waar ik werk is een reparatie is misgegaan (achterkant telefoon kapot, zat al een klein scheurtje in op de hoek maar nu helemaal doorgescheurd). Officieel moet de klant de kosten voor een nieuwe achterkant vergoeden, maar aangezien het fout ging bij de reparatie hebben we dat toegegeven en het gratis vervangen +een hoesje en een screenprotector erop gedaan als goedmaking.
De laatste keer dat ik bij BCC was, was het meestal nooit op voorraad (zeker 3 bezoeken). Sinds die tijd kom ik er niet meer (al vele jaren). Ik koop witgoed en tv nu altijd bij de lokale zaak hier. Prijs nauwelijks duurder maar service met een hoofdletter S. En altijd druk. En voor de rest dan elders.
Ik heb in het verleden vooral negatieve ervaring met BCC.
Vorig jaar weer eens een kans gegeven ivm locale winkel en gemak. Daarnaast zouden ze de wasmachine en droger op voorraad hebben voor de beste prijs dus weer eens de gok genomen.
Wederom teleurgesteld.
Zelf 4 keer moeten bellen wat de status was omdat ik maar niets hoorde. 2 keer bericht gekregen dat de dag daarop de bezorger langs zou komen maar deze is nooit geweest.
Uiteindelijk nadat de bezorger gewoonweg niet geweest is gebeld met de mededeling dat ik het zelf wel kom ophalen, bleek de droger niet op voorraad te zijn. Toen een duurder exemplaar mee gekregen.
Dus voor mij wederom nooit meer BCC.
Moest je betalen voor het prijsverschil? Want anders heb je in principe een betere droger gekregen voor het geld, wat het gedoe ervoor weer een stuk compenseert. Als je dan ook nog meer moest betalen omdat BBC er een zootje van maakte dan zou dat voor mij ook reden zijn om het bij voorkeur eerst elders te proberen...
Nooit meer is wat mij betreft een vaag begrip, bij andere zaken heb je ook vast een negatieve ervaring. Zoals hier al opgemerkt @Guusrr, bij BBC is het een lokale cultuur, dus eventueel kun je het ook bij een andere BBC in de buurt proberen. De reactie bij dit artikel die ik tot dusverre heb gelezen zijn overwegend zeer positief, behalve bij jou en @Michelli dus persoonlijk ben ik de volgende keer in Nederland geneigd ook BBC te proberen.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 12 juli 2021 11:36]

Service houdt voor mij het totaal pakket in. Niet alleen een ander product als 'hush money' aanbieden.
Wat ook niet het geval was, want ik heb er zelf naar gevraagd "hebben jullie een ander model wel staan?"

Ik vind het kwalijk dat je iemand 2 maanden op een wasmachine en droger laat wachten zonder zelf enkel bericht. Nu zat ik in een verbouwing dus waren ze nog niet direct nodig, maar stel dat je een huishouden met 3 kids hebt en je hebt geen wasmachine tot je beschikking. Dan is dat gewoon een kwalijke situatie.
Daarnaast heb ik zelf 2 dagen vrij genomen omdat ik 'savonds een mail kreeg dat de bezorger die dag daarop mijn producten zou komen leveren. Dit bleek een fout in het systeem te zijn.

Daar tegenover staan alleen maar positieve ervaringen met Coolblue, dus als ik iets nodig heb is dat altijd de eerste site die ik raadpleeg en 9 v/d 10 keer ook de bestelling plaats.
Je weet dat ze iets duurder zijn, maar komen altijd afspraken na en de paar keer dat ik service nodig had, was het ook snel en goed opgelost.
Oei! 2 maanden en 2 keer een dag voor niets opgenomen! Nee, dan ben ik het met je eens, heel slechte service. en een wat beter model dat wellicht een extra optie heeft waar je weinig mee opschiet maakt dat zeker niet goed. het is me ook een raadsel waarom winkeliers zoiets laten gebeuren: zo#n email kan inderdaad een foutje zijn, je klant 2 maanden laten wachten is dat zeker niet, totaal onacceptabel.
Ik heb er zelf nog nooit gekocht, maar mijn ouders zweren bij BCC. Volgens mij hebben ze wel extra garantie afgesloten, maar weet het niet zeker.
Ze hebben zowel een wasmachine, droger en vaatwasser kapot gehad en zeer snel gerepareerd en of vervangen (binnen garantie tijd van bcc). De wasmachine was zelfs de zelfde avond! Maar dat ging niet zonder slag en stoot via mijn moeder.
Verschiilende zaken bij BCC Den Bosch gekocht en daarna op lokatie op wezen halen.
Uitstekende service zelfs tijdens de coronatijd. Kapotte google nest wifi werd netjes na controle ( halfjaar oud) vervangen door een nieuwe en dat binnen 45 minuten. Dat is nagenoeg dezelfde beleving die ik ook altijd in de winkels van Coolbue had.
Ik heb in mijn studententijd 2 jaartjes bij de BCC gewerkt als bijbaantje. Vond het een prima werkgever. Koop nu nog steeds bij voorkeur bij BCC en garantie vallen worden bij mij altijd prima afgehandeld. Bezorging ook altijd netjes.
Die vlakbij waar ik ben opgegroeid is berucht om z'n waardeloze klantenservice. Ken meerdere mensen waarbij het probleem duidelijk aan het product lag en ze werden afgescheept. Een van hen heeft bijvoorbeeld wel een vervangend product gekregen van de fabrikant, terwijl ze bij BCC nog flink had moeten bijbetalen.
Nog nooit slechte service gehad bij BCC, juist betere service dan Mediamarkt.
Ik was er toevallig dit weekend met mijn ouders, mijn stiefmoeder wou graag een nieuwe mobiel maar houd dit graag liever vast om te kijken eerst.

Ze wou uiteindelijk weer een nokia maar die hadden ze niet meer, oh maar dan neemt je toch deze samsung of huwaii zijn ook goed.
En dan op de manier van dat ze het je willen aansmeren in plaats van meedenken met de klant.

Nu was de mobiel er bij bcc wel maar alleen show model dus die online gekocht uiteindelijk, maar zijn met super service nog met een koelkast ook weg gegaan(Puur toeval).
Het was dat ik met mijn pa een beetje aan rondkijken was omdat we moesten wachten, en hun koelkast doet slecht al jaren.
De medeweker was super vriendelijk niet overdreven niks, dacht goed met je mee wat je in gedachten had, dus nee service niks te klagen.
Ik vind BCC eigenlijk altijd wel top.
Ik kijk ook altijd eerst bij BCC of zij het product niet hebben.
Service... BCC... jaja, die puinhoop van een paar jaar terug ben ik tenminste nog niet vergeten. Dat heeft ze een hoop goodwill gekost bij mensen met een geheugen.
Dat weet ik me ook nog te herinneren inderdaad. Fijn om hier te lezen dat dat tegenwoordig stukken beter is, kan ik daar ook weer met een gerust hart iets kopen. _/-\o_
Ja en Coolblue is lang niet de goedkoopste.
Wat met fysieke winkels minder belangrijk is maar online vergelijk wel erg gemakkelijk met andere goedkopere alternatieven. De support speelt daarbij natuurlijk wel ook een belangrijke rol op grote toestellen. Op een Luidspreker of andere kleinere apparaten is het soms echt belachelijk hoeveel duurder ze zijn, waar je niet echt op support of service moet rekenen.
Laatst zocht ik een simpele metalen stand om mijn laptop in te plaatsen. Ik kocht het aan voor 25€ (zonder promo ofzo) terwijl het bij Coolblue te koop stond aan 45€. Dit is nu wel een extreem voorbeeld.
In Nederland zijn ze groot geworden en dus bekend als merk. Wil je als merk in Duitsland groot worden zul je er veel geld tegenaan moeten gooien. De vraag is of ze dat geld hebben en of ze daarmee succes hebben. De concurrentie die er in Duitsland in tegenstelling tot Nederland wel veel meer is zal niet blijven slapen als Coolblue daar succesvol blijkt te zijn.
De concurrentie die er in Duitsland in tegenstelling tot Nederland wel veel meer is zal niet blijven slapen als Coolblue daar succesvol blijkt te zijn.
Ja, welke concurrentie heeft Coolblue in Duitsland dan met service gerichte premium elektronica zaken? Na jaren er gewoond te hebben (Düsseldorf / Keulen), ken ik ze niet. ;)
Als ze er niet zijn is de vraag misschien eerder of er dan nog wel voldoende vraag naar is ?
Als ze er niet zijn is de vraag misschien eerder of er dan nog wel voldoende vraag naar is ?
Kan natuurlijk ook zijn dat eerdere pogingen van bedrijven gewoon niet gelukt zijn om voldoende service te verlenen tegenover scherpe prijzen en het verschil daarin te maken. Als je net-niet service levert, maar wel premium prijzen vraagt dan ga ik toch eerder voor goedkoper.

Zolang ik Coolblue ken is altijd hun USP de service geweest. Dat zie je terug in dat ze zoveel mogelijk service in eigen beheer willen hebben en niet afhankelijk willen zijn van derden. Ze investeren veel geld in service en de klantvriendelijkheid wordt er met de paplepel bij medewerkers ingegoten.
Klinkt leuk maar mijn ervaringen met Coolblue zijn helaas anders. Het is een te grote loge organisatie geworden. Bij mij ging er dus ook iets mis, oplossing moet je elf aandragen en dan nog krijg je het typisch geneuzel verbergen. d.w.z medewerkers klantendienst doen hun best maar mogen niets beslissen, dat moet de "verantwoordelijke" die je never nooit te spreken krijgt.
Zo schermt men de boel naar klanten toe af en klantenservice vangt de klappen op. Bij meerdere grote bedrijven is dit ondertussen schering en inslag geworden waaronder ook bij coolblue.
Te groot dan gebeurt dit vanzelf, die glimlach leuke marketing.
Klinkt leuk maar mijn ervaringen met Coolblue zijn helaas anders. Het is een te grote loge organisatie geworden. Bij mij ging er dus ook iets mis, oplossing moet je elf aandragen en dan nog krijg je het typisch geneuzel verbergen. d.w.z medewerkers klantendienst doen hun best maar mogen niets beslissen, dat moet de "verantwoordelijke" die je never nooit te spreken krijgt.
Zo schermt men de boel naar klanten toe af en klantenservice vangt de klappen op. Bij meerdere grote bedrijven is dit ondertussen schering en inslag geworden waaronder ook bij coolblue.
Te groot dan gebeurt dit vanzelf, die glimlach leuke marketing.
Persoonlijk niet zo'n ervaring meegemaakt. Je hebt het over ervaringen... maar noemt maar één voorbeeld? Waar ben je nog meer tegenaan gelopen dan?

Je maakt wel een terechte opmerking waar ik ook zelf voor bang ben is dat hun groei in omvang niet altijd gunstig hoeft uit te pakken voor waar ze voor staan.
Zelfde dag levering geprobeerd, dat ging dus mis. Dan verwacht je dat ze in ieder geval de volgende dag leveren maar dat was dus een probleem zou i.p.c dinsdagavond pas donderdag geleverd worden. Daarvoor betaal je natuurlijk niet extra.
Tel contact sta je eerst 10-15 minuten in de wacht, klagen mails sturen om er voor te zorgen dat ze het dan maar woensdag avond leveren. Gaat er dus iets mis dan is er geen standaard procedure.

In België verstuurd men gewoon met bpost zonder handtekening, dus ook als je voor paar honderd euro iets besteld. Dat spaart ze dan heel klein bedrag.

Zit in België en het is niet mogelijk om factuuradres Nederland te kiezen levering België.
Net als veel andere Nederlandse bedrijven kun je niet met ideal betalen. Er wonen toch aardig wat Nederlanders in België die nog steeds Nederlandse bankrekening hebben. Het is een eenvoudige instelling payment provider en klaar. Helaas die glimlach krijg ik er niet echt van op deze manier.

Ze zijn te groot geworden waardoor ze met een structuur moeten werken die log aan het worden is. Gaat er iets mis dan loop je tegen die structuur aan. Juist wanneer het misgaat zie je pas hoe men dat oplost.
Coolblue is inderdaad niet de goedkoopste, maar die paar tientjes die ik extra heb betaald voor een monitor daar, waren het mij wel waard, aangezien ik weet dat Coolblue niet moeilijk doet met retourneren en dit gratis is bij hen. Bij andere webshops die concureren op prijs, betaal je de retourkosten zelf en kunnen ze soms moeilijk doen.
Als je vaak retourneert gaat Coolblue vanzelf ook wel moeilijk doen hoor. ;) In mijn ervaring doet bijna geen een computer gerelateerde webshop moeilijk over retourneren.
Of als je 1 dag te laat (je weet wel het leven gebeurd) bent met retourneren doen ze ook moeilijk.
Of als je 1 dag te laat (je weet wel het leven gebeurd) bent met retourneren doen ze ook moeilijk.
Ligt er denk aan waardoor dit komt. 30 dagen is ruimvoldoende om uiteindelijk van je product af te zien. Ze moeten ergens de grens trekken natuurlijk.
Absoluut niet nee inderdaad. Vooral accessoires als kabels zijn echter super duur bij Coolblue. Maar ja, service op de duurdere producten is dan wel echt super fijn. Zonder gezeik een reparatie en garantie kunnen indienen is mij dat extra tientje vaak wel waard.

Benieuwd hoe dat in DE gaat werken. Groot land = complexere infrastructuur. Geen idee of het daar ook te doen is om je eigen witgoed bezorging + installatie op te zetten.
Klopt inderdaad. Buiten dat Amazon Duitsland natuurlijk een reus is, heb je in Duitsland ook te maken met o.a.

• Ceconomy (Media Markt en Saturn)
• Medimax
• Euronics
• Expert

etc.
Even gekeken of ze ook de Quest2 verkopen, die heb ik via mijn broer gekocht en naar DL laten sturen, maar ook bij Coolblue: "nein" en ook opsturen vanuit CB NL/B doen ze niet.
goede concurrentie voor mediamarkt.
Klopt. Zelfde niveau service, na 2 maanden gekloot uiteindelijk duidelijk gekregen waarom beloftes niet waar worden gemaakt. En wat blijkt? "Dit is de procedure meneer, daar heeft u het mee te doen".

Dus ja, ze passen wel bij elkaar.

Moet ik wel zeggen, de winkels zijn wel van een hoog niveau, strak, ruim ingericht. Je loopt niemand omver als je ergens langs wil. Ik hou er wel van.
Jammer altijd dat de consument niet begrijpt dat een winkel aan bepaalde procedures moet voldoen vanuit een merk en/of leverancier. Binnen 14 dagen kan je altijd een product door fabrieksfouten 1 op 1 omruilen, valt het buiten die 14 dagen, dan gaan de normale procuderes inwerking die bepaald zijn. Ben altijd zo benieuwd wat een consument nou bedoelt met goede "service", is dat service die perfect in je straatje passen of is het de winkel die even als echt EIGEN "service" de klant helpt en buiten de standaard procedures je helpt... Consumenten hebben zeker sinds de komst van webshops etc, hele hoge standaarden gekregen, bijna verwend wel... kijk alleen al om het feit als er iets niet op tijd geleverd is.
Bedankt dit klopt. En ja consumenten zijn een stel entitled dicks. na in de retail gewerkt te hebben. Zoveel meer begrip voor mensen die in een winkel werken. Klanten verwachten de wereld van je. En 9/10 keer zijn klanten boos en noemen ze het slechte service omdat ze niet direct alles krijgen wat ze eisen.

Zeker bij coolblue die echt vereweg de beste garantie en bedenktijd bied. Als je daar problemen mee krijgt is het toch echt vaak gewoon je eigen schuld en niet die van coolblue.
Heb je uberhaupt de situatie gelezen? Of werk je vanuit aannames?
Jammer altijd dat de consument niet begrijpt dat een winkel aan bepaalde procedures moet voldoen vanuit een merk en/of leverancier. Binnen 14 dagen kan je altijd een product door fabrieksfouten 1 op 1 omruilen, valt het buiten die 14 dagen
Jammer dat sommigen niet begrijpen dat winkels zich eerst aan de wet moeten houden, en dan pas aan wensjes van merk of leverancier.

Binnen 14 dagen kun je een product omruilen, indien online gekocht. Daarvoor is geen reden nodig.

Binnen de hele EU, en dus in Duitsland, kun je een product met fabrieksfouten binnen 2 jaar omruilen. In Nederland is de garantie zelfs verlengd tot de volledige redelijke levensduur.

Het is aan de retailer om voor deze twee soorten retourzendingen afspraken te maken met zijn leverancier, maar dat is B2B en geen probleem voor ons. Als de fabrikant retourzendingen alleen accepteert op woensdagen in maart, dan is dat een probleem voor de retailer, maar het heeft 0 invloed op de wettelijke rechten van de klant.
... 14 dagen is niet relevant.

Product is binnen gekomen, gebruikt

ik heb binnen 10 minuten gebeld.

Wat minder aannames graag. Ik zal de situatie voor jou nog een keer posten:

Hier was de situatie:

Ik bestel een stofzuiger van >300 euro om 0900
Ik krijg 2 dagen een gebruikte binnen. Stof en alles erin
Ik bel, "wordt morgen omgeruild voor nieuw exemplaar"

Coolblue komt langs "Nee, ik heb geen nieuwe bij me. Die komt over een paar weken als er weer voorraad is".
Hierop zet de bezorger zelf een handtekening dat er een nieuwe geleverd is.

Vervolgens mail, bel en klacht verkeer. "U liegt, dat is u nooit beloofd". Ik blijf volhouden "Oh nee, u heeft toch gelijk. Maar de chauffeur zou nooit tekenen zelf!" Ik geef aan dat ik het met Ring beelden kan bewijzen "Oh nee ik ga zorgen dat het niet meer voorkomt".
etc
etc
etc

Nee, CB mag voor mij even wegblijven


Dus waar heb ik het over 14 dagen? Waar heb ik het over eigen service? Waar ben ik verwend geweest? Waar zat CB correct?

Nu ben ik erg nieuwsgierig naar je antwoord waarin CB goed zat en ik fout.

[Reactie gewijzigd door corset op 12 juli 2021 12:22]

wat wil je? Dat ik hier al het mail verkeer en alles ga delen? Ben niet gek :+
Zelf gelukkig niet die ervaring. Heb al meerdere witgoed gekocht bij Coolblue. Waaronder een keer een koelkast. Twee keer toe was hij met lichte schade geleverd maar ze bleveren leveren tot het een goede was en ik kreeg nog wat geld terug ook als compensatie.

Qua prijs niet de goedkoopste, qua servivce vind ik CB erg sterk.
90% van de tijd gewoon goede service. Maar deze keer was gewoon zo'n lange nasleep dat het mijn mening wat zuurder heeft gemaakt. Ook het feit dat er werd aangegeven dat ik zat te liegen, en ik niet zeker meer wist wat er was besproken.. dat vond ik nogal kansloos.
Grappig... Dat is ook mijn laatste ervaring geweest met CB; zodra er iets raars gebeurt in het proces werd ik voor leugenaar en dief uit gemaakt. Vandaar ook dat dat mijn laatste ervaring was....

In mijn geval ging het over een levering van 4 artikelen waarvan er 1 niet in de verzending zat.
Coolblue vindt het inderdaad niet gek om klanten voor leugenaar uit te maken, ervaring... De toon slaat dan ook direct om van vriendelijk naar bot en kortaf. Ik geloof best dat je eens een medewerker kunt treffen die z'n dag niet heeft, maar deze ervaringen heb ik inmiddels wel vaker gezien van mensen die bij Coolblue kochten dat ik er maar gewoon wegblijf.

Ik zeg overigens niet dat de service slecht is, die is verder wel prima maar in afwijkende situatie lijkt er iets van die vriendelijkheid te vervallen.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 12 juli 2021 16:34]

De laatste 3x toch niet binnen de dag nadien geleverd. Weet je als ik een product bestel om 23u in de avond dan verwacht ik niet dat het morgen in huis is. Maar als ik iets bestel om 9u in de ochtend dan verwacht ik dat wel. En dat is nu al 3x en nee was ook niet in de periode kerstmis ofzo. Meestal geen probleem. maar service is een pak minder geworden door de jaren heen. Het grote pluspunt is wel om te retourneren kan je even vlug naar een fysieke winkel rijden. Kan een hoop gedoe besparen zeker hier in den Belziek met bpost. Maar in Duitsland gaan ze het toch denk ik moeten doen op prijs en niet alleen op service. Duitsland is uiteraard een grote markt, concurrentie kan geen kwaad, maar als je 1zelfde artikel -15-20% kan vinden, tsja dan ga je dat echt niet bij coolblue kopen. Dit gaat dan vooral over de duurdere items waar het prijsverschil dan alleen maar groter zal worden. Maar stel ik wil een sony camera kopen, en we spreken dat je 1000 euro wilt uitgeven. Als je dan bijvoorbeeld het duurdere model kan kopen ergens anders terwijl bij coolblue een "lager" model. Tsja dan is de keuze snel gemaakt denk ik. Oftewel betaal ik een aanzienlijk pak minder, of ga ik ergens anders dan toch voor het nieuwere/betere model voor quasi dezelfde prijs. Nu op cameras zal je niet dikwijls een shop vinden die consistent 10% lager verkoopt, maar er zijn zat genoeg producten zo die ergens anders een pak lager staan. En als je ergens 100 euro minder moet uitgeven. Niet iedereen heeft zo een groot budget.
Kijk naar de grote "computer" boeren ... De service is dikwijls niet zo denderend, maar de prijs maakt veel goed.
Hier was de situatie:

Ik bestel een stofzuiger van >300 euro om 0900
Ik krijg 2 dagen een gebruikte binnen. Stof en alles erin
Ik bel, "wordt morgen omgeruild voor nieuw exemplaar"

Coolblue komt langs "Nee, ik heb geen nieuwe bij me. Die komt over een paar weken als er weer voorraad is".
Hierop zet de bezorger zelf een handtekening dat er een nieuwe geleverd is.

Vervolgens mail, bel en klacht verkeer. "U liegt, dat is u nooit beloofd". Ik blijf volhouden "Oh nee, u heeft toch gelijk. Maar de chauffeur zou nooit tekenen zelf!" Ik geef aan dat ik het met Ring beelden kan bewijzen "Oh nee ik ga zorgen dat het niet meer voorkomt".
etc
etc
etc

Nee, CB mag voor mij even wegblijven
Ditzelfde verhaal meegemaakt met een nieuwe wasdroger maar dan bij de BCC.
En we moesten er zelf achteraan gaan, want men bleef volhouden dat het geleverd was.
Komt waarschijnlijk bij de beste voor.
Wat ik dan persoonlijk vaak niet snap, je zegt zelf 90% van je bestelling geleverd zijn met goede service, maar 10%(deze ene bestelling?) niet. Maar schijnbaar weegt die10% wel zo zwaar dat je even niks meer van het bedrijf wil weten.

Zoiets kan je ook relativeren, toevallig net even de verkeerde medewerker(s) gesproken, iemand aan het begin verkeerde procedures heeft gestart, waardoor collega 2 en 3 met de gebakken peren zijn, wellicht nog niet helemaal uitgetraind of het leek even dubieus vanaf hun zijde waardoor er wat ongelukkige communicatie heeft plaatsgevonden.

Ik heb ook wel eens negatieve ervaring met bedrijven, maar de economie is nou eenmaal dat we voor een kwartje op de eerste rij willen zitten, maar wel de maximale service willen en dat het ook altijd goed gaat. Die 2 gaan wij mij betreft niet hand in hand, als het dan 90% goed gaat zou dat voor mij geen reden zijn om niet meer te willen bestellen voorlopig bij een bedrijf.

Just my 2 personal cents ;-).
Ik herken dit.

Ik ben een jaar geleden weggegaan bij CoolBlue, tot dan toe jarenlang alles bij ze gekocht, al waren ze soms wat duurder. Nu had ik 1 keer iets dat blijkbaar niet in de procedure viel en na vriendelijk vragen hoe we dit konden oplossen kreeg ik vreemde en onvriendelijke mails terug. Meest vreemde was wel dat m'n klacht naar coolblue werd beantwoord door dezelfde persoon.

Qua regels zullen ze best gelijk hebben gehad, maar ik voelde me niet gehoord en de communicatie was rond uit bot.
Vooral dat ja.. de officiele klacht werd behandeld door dezelfde persoon die me die mails stuurden. Ik blijf het knap vinden.
De marketingformule van Coolblue is uitstekend. Ze zijn zeker niet de goedkoopste, maar dit maken ze goed met hun service. Ze spreken niet alleen de jongeren aan, maar ook veel ouderen kopen bij Coolblue
Ik ken inderdaad redelijk wat vijftigers en zestigers die zonder zorgen bij Coolblue online durven bestellen net omdat er een fysiek winkelpunt op een redelijke afstand ligt. Ze hebben dan de gemoedsrust dat ze voor garantie bij een fysiek punt terecht kunnen in plaats van een (duur) toestel te moeten opsturen en dan maar wachten wat er van komt.

Zelf vind ik het voor dure apparaten ook wel een meerwaarde dat er een fysieke winkel is net om diezelfde reden. Zal wel komen omdat de post al eens een defecte camera van mij kwijt geraakt is :P
Precies, ik kom er graag met mijn oude heer omdat we er nog rustig geholpen worden en er geen harde muziek aan staat. Daarnaast heeft het personeel ergens verstand van en krijg je een kopje koffie tijdens het wachten.
Het mag dan allemaal wat duurder zijn, maar het voelt in ieder geval nog alsof je een mens bent en niet een nummertje. Dat is mij een paar euro meer betalen voor een product wel waard.
De marketingformule van Coolblue is uitstekend. Ze zijn zeker niet de goedkoopste, maar dit maken ze goed met hun service. Ze spreken niet alleen de jongeren aan, maar ook veel ouderen kopen bij Coolblue
De marketingformule is uitstekend. Ze zijn zeker niet de goedkoopste maar beweren dat goed te maken met hun service. Helaas is die bij de groei ook overboord gegaan en blijft de marketing heel mooi glimmen maar is de werkelijkheid daar slechts een hele doffe afspiegeling van.
Coolblue heeft door de jaren heen altijd mijn verwachtingen overtroffen. De klantenservice / after-sales zijn super, en de kleine zaken doen het hem (bijv. een handgeschreven kaartje krijgen een tijdje na aankoop of op je verjaardag). Daarnaast hebben ze naar mijn mening een belachelijk eenvoudig te navigeren website en is het aanbod niet te overweldigend (en amen dat ze niet met partners werken maar uitsluitend zelf verkopen).

Tof om te zien dat ze zich door je jaren heen zo hebben zitten uitbreiden.
Ook klantvriendelijk ogen met "leuke dingen" als handgeschreven kaarten, reminders, hun woordpuns in de reclame's en weet ik het wat is niks meer dan een business model. CDPR hamert ook graag op het zijn van consumentvriendelijk, totdat het tijd is om PS4 reviews van Cyberpunk te blokkeren/niet toe te staan, zodat vele mensen een gebroken game kopen, uit vertrouwen in CDPR

Ik heb vaker met CoolBlue gedeald, en je krijgt altijd een glimlach, maar aan het eind van het gesprek ben ik vaak geen centimeter verder. Dan is het altijd dat de medewerkster, vaker dan niet een student, geen toegang heeft tot wat voor informatie dan ook, behalve het superoppervlakkige. Moeite om zaken dieper te doorgronden wordt niet gedaan, en het kostte me een juridische, aangetekende brief met een dwingende toon voordat er opeens in enkele dagen actie mogelijk was, in een dramatische service onderhandeling (reparatie) die tot dan toe ruim 3 maanden duurde.

Voor mij geen CoolBlue meer. Alles voor een glimlach? Ha!

[Reactie gewijzigd door saren op 12 juli 2021 13:16]

Anoniem: 736981
12 juli 2021 10:36
Die winkel in Kortrijk is op 2min wandelen voor mij :) Eigenlijk komt die in Kuurne, maar Kortrijk gaat altijd graag lopen met zo'n nieuwtjes.

Ik ben het meest te vinden voor hun garantie en retour policy, nooit geen gezeik.
Mediamarkt ga ik al jaren niet meer, ook door de slechte ligging en parking hier bij ons.
Overigens is het ergens wel gedurfd om ook Duitsland aan te pakken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 736981 op 12 juli 2021 10:39]

Ziet er mooi uit, Kortrijk! Ik kan me goed voorstellen dat je daar graag wandelt
Coolblue = bol.com = mediamarkt = dozen schuiver.
Waarom moeten we blij zijn met een nieuwe speler? Meer concurrentie? Maar waarop kan men nog concurreren?
 • assortiment
 • service
 • prijzen
Dat proberen ze allemaal - en dankzij flinke reserve lukt dat dan ook.
Maar wat onbreekt: expertise.
Ze leveren allemaal alles wat elektronisch is. Maar reparatie is steeds meer: opsturen naar fabrikant en daarna een nieuw artikel krijgen.
De bak met product gegevens wordt bij alle aanbieders ook niet beter.

De tactiek is doorzichtig: de grootste worden - de kleinere overnemen/ concurrentie uitschakelen en daarna kun je met de prijzen spelen. Maar wat is toegevoegde waarde voor de consument? Voor de consument blijft het:
koop doos en breng doos indien defect (fysieke winkel)
zoek doos => betaal doos => doos afgeleverd => stuur doos indien defect (web winkel)

Misschien dat de fysieke winkel dan nog kan toevoegen dat het artikel beter bekeken kan worden. Ter plekke testen is meestal niet het geval.
Ze leveren allemaal alles wat elektronisch is. Maar reparatie is steeds meer: opsturen naar fabrikant en daarna een nieuw artikel krijgen.
Dat is altijd al zo geweest, heeft te maken met het feit dat een MediaMarkt of een Coolblue puur een retailer is, geen leverancier of reparatiebedrijf. Ze zijn een verkooppunt of dergelijk merk en/of product.
Misschien dat de fysieke winkel dan nog kan toevoegen dat het artikel beter bekeken kan worden. Ter plekke testen is meestal niet het geval.
Winkels zijn los van corona weer aan het groeien en innoveren. Kijk eens naar de Mall of the Netherlands in Leidschendam... Alleen maar belevenis als het gaat om winkelen, mensen willen toch altijd wat persoonlijk advies hebben, een product bekijken en desnoods ervaren.

Helaas door de komst van webshops en lage prijzen, is het lastig om puur alleen te concurreren op prijs. Helaas waar we anno 2021 verwend door zijn geworden. Nu moet ik wel zeggen officiële merkretailers zoals MediaMarkt, Coolblue, BCC en Plattetv van vooral Hifi en TV lopen de prijzen niet ver uitelkaar. Of je moet grijze import producten kopen via Bol of een TVReus...
lopen de prijzen niet ver uitelkaar
Juist. Dus waar zit dan het voordeel voor de consument?
Anders gezegd: een straat vol met kolen-winkels is toch vreemd?

Dus ze gaan voor de beleving en service (sneller leveren, sneller retourneren indien een probleem zich voordoet). Persoonlijk advies zou mooi zijn maar dat schiet 9 van de 10 keer tekort.
Persoonlijk advies is duur en onrendabel. Fysieke winkels kennen het: een uur advies geven, en daarna meldt de klant vrolijk " dan koop ik het online".

De realistische oplossing is de shop-in-shop of de flagstore, waar de fabrikant voor de kosten opdraait. Maar dan is objectief advies natuurlijk uitgesloten. Daarvoor kom je eigenlijk uit bij de Consumentenbond - inhoudelijk niet geweldig, maar het meest objectief.
een uur advies geven, en daarna meldt de klant vrolijk " dan koop ik het online"
Ja dat risico zit er zeker in maar dan was het helaas dus ook geen verkoper en blijkt dus de prijs nog te hoog te liggen [in de fysieke winkel t.o.v. online] en dat laatste wordt wel minder vanwege de lage marges.
Ook heeft MediaMarkt ooit RedCoon (=webwinkel) opgekocht en zo de prijzen tussen fysiek en online gelijk getrokken (RedCoon had echt wel voordelige aanbiedingen t.o.v. fysieke winkels).

Maar toch lijken Apple-stores het wel beter te doen op dit punt. Want alleen maar concurreren op prijs is voor de consument in eerste instantie misschien niet zo nadelig, in de long run kan dat slecht uitpakken omdat dan service ook minder wordt.
Apple stores zijn dan ook typische flagstores, waar ze je nooit zullen adviseren om Android te kopen. Dat is een model wat voor producten met hoge marges uitkan. Maar voor Dell of Lenovo? Dat wordt al een issue. En voor een PC muis van misschien 30 euro?
Nee, ze zullen enkel Apple producten adviseren. Toch hoeft dat niet zo'n probleem te zijn. Ze weten wel wat meer over het hele apple-eco-systeem / verschillende product-lijnen.

Bij de Toyota dealer verkopen ze ook voornamelijk Toyota's....

Voor de dertijn-in-een-dozijn producten is een probleem. Daar is advies moeilijk te vinden en soms lijken ze daar ook gebruik van de te maken. Bijv. muizen en toetsenborden van een 10-tje zijn vaak matig maar ze komen er meer weg omdat:
 • de kwaliteit niet te achterhalen is / reviews bijna niet bestaan
 • soms veel moeite kost om het terug te brengen/sturen
 • vervanging dus ook goedkoop is (indien weer eenzelfde product wordt gekocht)
Maar ondertussen is het stiekem toch duurder dan een beetje meer kwaliteit en wordt de afvalberg weer groter,

De ellende bij een advies van een verkoper is altijd bias. Maar als de vragen beter gesteld worden dan kan dit effect worden verminderd.

Als fysieke winkels mopperen dat mensen wel langs komen om het produkt te bekijken en het dan toch aanschaffen in een online winkel dan heeft de fysieke winkel dus te weinig toegevoegde waarde. Want op prijs concurreren kunnen ze net zo goed. Natuurlijk is de overhead anders bij een fysieke winkel.
Anoniem: 159816
@Tintel12 juli 2021 11:45
Concurreren op prijs is kansloos als je nog geld wil verdienen.
Dusseldorf is wel interessant. Kö-Bogen II is niet ver van de Apple store en de Konigsallee daar geloof ik.

Parkeergarage op "kruipafstand". Hier in Nijmegen komen ze in het oude pand van een kringloop winkel in de Burchtstraat.
Ben benieuwd...gaat toch wel wat voordelen opleveren ten opzichte van het online bestellen...15 min fietsen en je staat daar voor de deur.
Coolblue bezorgt ook al klein spul met een soort bakfiets.

Andere kant, mijn kookplaat ging vorig jaar stuk. Toch wel handig als je ff naar de winkel kan rijden en het ding zelf kan ophalen. Scheelt weer een dag en je weet zeker dat ie goed aan komt.

Voor retouren en ruilen is het ook handig.
Gaat voor Coolblue, wens ze veel succes!
Bijzonder, want als ik de Tweakers-reacties keer op keer moet geloven, koopt niemand meer offline. Maar goed, ik hoop voor ze op een goede omzet, want er is in Duitsland al veel concurrentie van o.a. Media Markt en Saturn.
(en Amazon natuurlijk, maar ik doelde eigenlijk vooral even op de fysieke winkels)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 12 juli 2021 11:28]

Ik vind het fijn om daar snel mijn product op te kunnen halen maar ook bij reparaties is dat handig en vind het dan weer vervelend als mijn pakketten bij mijn buren bezorgd worden (en zij dan vervolgens niet open doen of een weekend naar familie op plaats x gaan). Daarom heeft Pakjegemak en anders afhalen in de winkel voor mij de voorkeur. Voordeel is dat die opties ook beter zijn voor het milieu en de leefbaarheid.
Bijzonder, want als ik de Tweakers-reacties keer op keer moet geloven, koopt niemand meer offline.
Er is meer dan Tweeakers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee