Coolblue stelt beursgang voor onbepaalde tijd uit

Coolblue heeft de eerder aangekondigde beursgang tot nader order uitgesteld. Dit had nog deze maand moeten plaatsvinden, maar oprichter Pieter Zwart zegt het uit te stellen door de huidige onzekerheid op de financiële markten.

Zwart zegt in een video op LinkedIn dat die onzekerheid potentiële investeerders afschrikt, 'met name als het gaat om nieuwe beursgangen in de e-commerce'. Hij zegt dat het bedrijf mede dankzij de voorbereidingen klaar was voor een beursgang. Een nieuwe datum of periode waarin de beursgang wel in gang gezet zal worden, is niet genoemd.

Het werd eerder dit jaar duidelijk dat Coolblue aan het nadenken was over een beursgang. Begin deze maand maakte het bedrijf bekend dat die beursgang nog deze maand zou plaatsvinden, al werd ook toen geen exacte datum genoemd.

De beursgang had moeten plaatsvinden in Amsterdam, aan de Euronext-beurs. Daarbij zouden een deel van de bestaande, maar ook nieuwe aandelen worden verkocht. Het geld dat daarmee zou worden opgehaald, wilde het bedrijf naar eigen zeggen gebruiken om op meer plekken producten en diensten aan te bieden.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-10-2021 • 07:37

236 Linkedin

Submitter: Apples

Reacties (236)

236
234
113
16
0
62
Wijzig sortering
Volgens mij is het algmeen bekend dat Pieter Zwart (CEO / aandeelhouder van CoolBlue) verwikkeld is in een power struggle met zijn inversteerder (HAL, de investeringsmaatschappij van de familie Vorm). Simpel gezegd wil HAL na jaren van geld investeren nou wel eens een keer poen zien. Dus of CoolBlue moet overgenomen worden of naar de beurs. In retail land gaat niemand het geld op tafel leggen wat HAL wil zien dus daarom werd het een beursgang.

Wellicht dat mensen Pieter op BNR gehoord hebben toen de beursgang aangekondigd werd. Hier viel natuurlijk al op dat hij niet heel enthousiast klonk en dat de beurs gang extreem kort dag was. Het zal ook zeker niet zijn idee geweest zijn om het maar eens zachtjes uit te drukken. De rede dat deze beursgang zo kortdag is is omdat CoolBlue in feite wel moet. Ze hadden namelijk eigenlijk al eerder naar de beurs gewild maar daar staken zaken zoals Corona een stokje voor. Echter als jij begint met het oppoetsen van je cijfers voor de prospectus dan kan je dat niet eeuwig volhouden. Die mooie opgeblazen balon loopt langzaam leeg. Bijvoorbeeld als je heel je zelf ontwikkelde applicatie opeens als goodwill opvoert wat de boel lekker omhoog duwt en je opeens winst maakt, dat truukje kan je maar 1x doen.

Al met al zullen investeerders gekeken hebben en ook wel door hebben gehad dat CoolBlue er eigenlijk niet zo heel florisant voor staat. Bijvoorbeeld in feite lukt het ze nauwelijks om winst te maken met hun online tak na al die jaren en dan gaan ze nu maar....stenen winkels openen?
Voorheen, net als BOL waren producten hier goed geprijsd. BOL heeft dat nog wel. CoolBlue niet, de prijzen zijn bij veel producten minimaal 10% duurder dan bij de grote concurrenten. CoolBlue zegt dan wel dat je voor service betaalt. Maar in de meeste gevallen loopt uitlevering van producten prima bij de grote jongens. Denk dat veel consumenten dan maar elders goedkoper halen voor die 10-15% mindere prijs. Waar je anders potentieel meer verkopen had.. Tenminste dat geldt bij mij zo.
Bij Bol moet je echter wel opletten dat je niet ineens bij een vage handelaar koopt, dat is vaak pas echt drama als er iets niet goed gaat.

Dat uitlevering vaak goed gaat klopt, maar dat is vaak ook het minst lastige. Mijn inziens kan je service pas echt beoordelen wanneer er na levering wat mis gaat en je bijvoorbeeld een garantie aanvraag doet of een andere vorm van after-sales nodig hebt.
Bol is wat mij betreft gewoon de Nederlands AliExpress geworden. Er staat zo waanzinnig veel bagger op, meestal ook letterlijke AliExpress producten die voor een tienvoud van de prijs verkocht worden.

Bij Coolblue betaal ik iets meer, maar ik weet tenminste dat als er iets scheelt aan mijn toestel dat ik morgen naar de winkel kan rijden en dat het meteen wordt opgelost.
Het lijkt allemaal zo mooi bij Coolblue.

Totdat je een probleem hebt. Ik heb schade door een product gekocht bij coolblue aan mijn woning.. (de productomschrijving was niet accuraat, is later ook aangepast door coolblue).

Na vele e-mails ben ik afgewimpeld met een cadeaubon.

Ik zeg niet dat andere webshops het beter zouden hebben gedaan, maar de manier hoe coolblue zich profileert was voor mij anders dan de realiteit.

[Reactie gewijzigd door Bert2000 op 15 oktober 2021 10:14]

Mijn ervaring is juist dat als je bij Bol koopt het altijd goed geregeld is, zelfs als je bij een vage handelaar hebt gekocht kun je gewoon kosteloos retour sturen en je geld terug krijgen.
Garantie of aftersales is een ander verhaal, maar daar heb ik ook bij de vertrouwde grote partijen (zoals winkels met veel goeie reviews in de pricewatch) slechte ervaring mee.
Vaak krijg je direct bij de fabrikant meer geregeld dan bij een webshop.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 13 oktober 2021 13:56]

Terugsturen onder de noemer 'Koop op afstand' lijken inderdaad weinig issues mee te zijn, wanneer het om garantie gaat is dat echter een ander verhaal, wanneer zo'n 'partner' van Bol zich daarbij niet aan de geldende wetgeving wil houden trekt Bol er normaliter ook direct zijn handen vanaf.
Bij coolblue heb ik daar ook echt gezeik mee gehad. Ik wilde graag een werkende pc, eentje die niet na een paar uur uitviel. Dat bleek te lastig. En ik kon pas na 3x terugsturen mijn geld terug. Dus heb die pc 3x moeten terugsturen. Voor ik eindelijk na maanden mijn geld terug had.
Het mag best goed geregeld zijn, maar als de producten niet goed zijn... Ik bedoel kijk eens naar hoeveel meuk er staat bij bijv. 'massage guns': Allerlei chinese meuk, dezelfde apparaten onder dozijnen verschillende onbekende namen die uit een name generator komen, etc.
Helemaal gelijk. Na mijn laatste ervaring met bol, heb ik besloten daar niet meer te kopen.
Ik lig al bijna 3 maanden in dispuut met bol en hopelijk is tegen eind deze week alles eindelijk opgelost.
Het aantal fouten en beloftes dat bol niet is nagekomen is niet op 1 hand te tellen bij deze case.
Inderdaad, maar dan zou je verwachten dat bij CoolBlue nagenoeg alles goed gaat als zij zo hameren op de service.

Als ik alleen naar mijn eigen ervaring kijk is dat niet zo. Producten die al eens geopend leken te zijn. Producten die niet ontvangen worden, maar wel als zodoende worden afgevinkt. Ik heb eens een terugbetaling ontvangen op een rek.nr waarmee ooit een betaling is verricht. Maar niet naar het rek.nr waar het betreffende product mee betaald is. Wanneer je de klantenservice contacteert zijn de beloftes zeer servicegericht, maar de afwikkeling verre van. 'Praatjes vullen geen gaatjes'

Daarnaast spreekt CoolBlue forcerend informaliteit uit. 'Je' in plaats van u als klant. Geven alleen de voornaam (Doen ze tegenwoordig overal, terwijl zij wel jouw achternaam kennen). Dat moet je ook maar net liggen, ik vind dat de klant zoals voorheen de koning is, toen dat nog standaard was in een ver verleden. In reclames heel erg willen uitstralen dat ze de gewone man zijn.

Al met al vind ik dat ze met dat forcerende 'wij zijn perfect' een beetje te ver gaan. Ze pretenderen alsof ze je vriend/vriendin zijn die je écht begrijpen. Dat trucje lukt de eerste paar keer, daarna valt het op en wekt het irritatie op.
Coolblue is al jaren niet scherp geprijsd. De enige reden om bij hun te bestellen is betere service, voor de prijzen kun je beter naar een prijsdumper.
Vooorheen, tot een twee jaar geleden, betaald ik graag meer ook al was het bij een concurrent goedkoper. Maar na een paar slechte ervaringen heb ik nu al 13 maanden niets meer besteld bij CoolBlue en ik mis het ook niet meer. De rest is ook wel bij nu met service.
Sterker nog ze willen naar Duitsland, 1 van de moeilijkste markten met veel concurrentie. Daar hebben ze ook geld voor nodig om te kunnen scoren. De beursgang zou ook deel geld daarvoor moeten brengen.

Hu marge is idd heel krap als je kijkt naar omzet en netto winst. Die stenen winkels is op zich niet erg als het er een paar zijn maar ze voegen niet heel veel toe.
Ze willen niet alleen naar Duitsland, ze zitten er al. Ze bezorgen groot eleectronica al zelf in NRWF, en kleinere items worden door het hele land al verzonden.
Er zitten is 1, er veel verkopen betekend veel adverteren = kosten maken.
Daarbij bekijk de prijzen die zijn lager. Voor de gein moet je soms eens vergelijken coolblue.de en coolblue.nl btw verschil Duitsland is 2% maar desondanks zie je soms lagere prijzen in de Duitse versie.

https://www.coolblue.nl/p...-soundbar-hdmi-kabel.html euro 1721
https://www.coolblue.de/p...-soundbar-hdmi-kabel.html euro 1299

Oeps dat is 422 euro verschil

Moet je mij eens uitleggen waarom in in Nederland dan 422 euro meer moet betalen.
Amazon.nl
https://www.amazon.nl/Sma...705&qid=1634126128&sr=8-1
1299

422 euro verschil dan wordt je mooi ge... jeweetwel.
Anoniem: 159816
@bbob13 oktober 2021 09:50
Netto winst is niet zo interessant als je naar de investeringen kijkt die gedaan worden, en die zijn de afgelopen jaren significant geweest.

Verder voegen stenen winkels juist een hoop toe: online omzet neemt toe in de gebieden waar een fysieke winkel aanwezig is.
online omzet neemt toe in de gebieden waar een fysieke winkel aanwezig is.
Is dat een regel? En zo ja, hoe komt dat dan? Het zal me boeien waar de fysieke winkel zit (als ze die al hebben). Als ik online wat koop dan ga ik niet naar de winkel om deze retourneren. Dan draai ik op voor de brandstof-/parkeer-kosten en anders voor de verzendkosten. Lood om oud ijzer.

En half ben ik het je eens dat investeringen ook belangrijk zijn. Maar die moeten dan wel iets gaan opleveren. Een eigen bezorgdienst is niet automatisch kostenbesparing natuurlijk. En heeft vooral een positief marketing effect. Bij bezorgdiensten telt de schaalgrootte om kosten te besparen. Zolang je die niet hebt (schaalgrootte) ben je duurder dan bestaande diensten.
Anoniem: 159816
@Tintel13 oktober 2021 11:51
Retourneren, vertrouwen, advies, naamsbekendheid, het is een halo effect.

Een eigen bezorgdienst heeft een marketing effect, maar de grootste winst zit 'm in klanttevredenheid. Iedereen die in de retail werkt weet hoe waardeloos bedrijven als DHL, UPS, Dynalogic etc. zijn. Zeker als je grote producten hebt kan je dat beter zelf doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 13 oktober 2021 11:51]

Maar wat je dan dus zegt is dat je nog meer moet investeren in online om er iets uit te halen. En stenen winkels zijn geen eenmalige investeringen. De vraag is of die uberhaupt op eigen benen kunnen staan en daar ook niet weer geld achteraan moet. Het valt nog maar te bezien of de vermeende voordelen opwegen tegen de (terugkerende) kosten die daar uit gaan komen.
Retourneren, vertrouwen, advies, naamsbekendheid, het is een halo effect.

Een eigen bezorgdienst heeft een marketing effect, maar de grootste winst zit 'm in klanttevredenheid. Iedereen die in de retail werkt weet hoe waardeloos bedrijven als DHL, UPS, Dynalogic etc. zijn. Zeker als je grote producten hebt kan je dat beter zelf doen.
Voor mij maakt de eigen bezorgdienst juist dat ik bij voorkeur elders bestel. Bij Post.nl weet ik dat ze in de middag voor de deur zullen staan. En komt het niet uit, dan kan ik het verzetten. En komt er iets tussen dan heb je een post.nl afhaalpunt of buren. Bij de eigen fietsbezorger van Coolblue is het veel lastiger als bezorging je toch opeens niet uit komt en moet je mee met een route die je niet kent. Dus je weet vooraf niet wanneer ze komen, totdat je zending definitief is ingepland.

Voor mij geen pré dus. Maar dat is voor iedereen persoonlijk.

Voor het bezorgen van een TV, wasmachine, droger of vaatwasser is een eigen bezorgdienst die wel op etages brengt wel weer lekker.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 13 oktober 2021 14:04]

Tja - ook bij die bezorgdiensten geldt: net zo goed als hun laatste blunder. Want gelukkig gaat het vaker goed dan fout.

En dat een eigen bezorgdienst dan automatisch beter is, valt ook nog maar te bezien. Als de bezorger geen zin heeft om te wachten (of eigenlijk geen tijd krijgt) of de deur ook wordt open gedaan na aangebeld te hebben, dan heb je voor niets gewacht => frustratie. Maar dit gedrag is niet alleen voorbehouden aan bezorgers van bedrijf X. Dat kunnen ze allemaal.
Doosje gooien in plaats van doosje neerleggen in de bus kunnen ze ook allemaal.
Anoniem: 159816
@Tintel13 oktober 2021 16:02
Als je eigen bezorger het niet goed doet stuur je 'm de laan uit. Als de bezorger van een derde partij het niet goed doet kan je daar niets aan doen.
Maar als alle partijen (zowel CB als externe bezorgdiensten), hun bezorgers matig betalen / weinig tijd geven dan heb je geen verschil in kwaliteit.
Die bezorger die dan wel ontslagen is heeft jouw bestelling overigens wel al verknoeid. En de volgende bezorger is niet automatisch wel beter (en dat is niet eens zijn eigen schuld).

Ik denk dat de voornaamste redenen van een iegen bezorgdienst zijn:
 • eigen gezicht (dus marketing - logo op de bus en lekker zichtbaar)
 • mogelijke kostenbesparing (minder overheadskosten omdat ze goedkoper kunnen bezorgen). Maar omdat het dus een kostenpost is, zullen de bezorgers niet meteen veel beter betaald krijgen dan bij andere bezorgdiensten (vermoed ik).
'Beter' bezorgen is misschien een secundaire motivatie maar hoe kun je dat nu garanderen? Net alsof alle bezorgers van die externe bezorgdiensten, altijd blunderen.

En dan dit: als het zelf doen altijd beter is dan uitbesteden waarom dan wel in een dozenschuiver vertrouwen? Ik koop dan liever direct bij de fabrikant (maar dat kan dan weer niet natuurlijk).
Gelukkig is dat niet noodzakelijk en leveren ook externe partijen, kwaliteit.
Anoniem: 159816
@Tintel13 oktober 2021 16:49
Mooi dat je dat denkt, maar ik weet wat de afwegingen zijn.
Dus niet mijn aannames? :9

Wat dat kan natuurlijk - ik heb geen inside information.

Weet jij dan wel wat die afwegingen zijn? Want je schreef dat
DHL, UPS, Dynalogic etc.
waardeloos zijn. En dat is best wel een boute bewering.

Overigens is het bij grotere produkten inderdaad wel een grotere uitdaging om dat onbeschadigd geleverd te krijgen.
Beursgang is IMHO de doodsteek voor een service gerichte organisatie. Van het trio aandeelhouders - klanten - personeel, gaan personeel en klanten meestal inleveren ten koste van de aandeelhouders. Ik heb nu bij diverse dienstverleners een beursgang meegemaakt en het draait iedere keer op hetzelfde uit. Hogere prijzen voor de diensten, lagere service ("efficient") en voor het personeel gaat de loonruimte naar de aandeelhouders. En daarmee wordt het kind met het badwater weggespoeld.
Coolblue en zn voorgangers zijn/waren sterk in service. Kom ik veel liever dan bijvoorbeeld Bol.
Zou het uitstel te maken hebben met het onderzoek gedaan door VEB https://www.veb.net/artik...explosieve-groei-coolblue?
Mwoa, denk dat grote investeerders echt niet maar 1 rapport kijken.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 13 oktober 2021 07:57]

De toeleveranciers moeten maar liefst 3 maanden op hun zuur verdiende centen wachten terwijl reus Coolblue op zijn al lang ontvangen centen blijft zitten. Is dat maatschappelijk aanvaardbaar?
Belachelijk... want CoolBlue is dus extreem gevoelig voor dipjes in het aankoopgedrag (en Corona was natuurlijk een stevige impuls voor 'Clicks instead of bricks').
En dan zijn toeleveranciers nog meer de pineut.

En de huidige investeerder wel eindelijk geld zien...en dan andere investereerders zo gek vinden om 65 tot 100 maal de nettowinst te betalen voor aandelen??? Piramide spel?
En dan zijn toeleveranciers nog meer de pineut.
Die leveranciers zijn groothandels en denk je dat die direct de producenten betalen? Groothandels zijn absoluut geen lieverdjes en spelen zo hun eigen 'politieke' spelletjes met hun leveranciers en klanten. Ik heb daar absoluut geen meelij mee.

Daarnaast is dit ook geen unieke methodiek voor grote spelers op de dozenschuif markt, de vraag is dus of de investeerders daar warm of koud van worden. Ik denk dat de investeerders van bv. Amazon niets hebben te klagen bij een beurs gang in 1997 voor $18 per aandeel, drie splits later is een aandeel €3250 waard (die $18 van toen is nu dus $9750 waard, $2000 aan investering is nu ruim een miljoen waard). En voor zover ik weet had die een grotere berg te beklimmen dan Coolblue nu...
Nee, die ROI is niet verkeerd maar ook meteen de reden dat rijkdom zo ongelijk is verdeeld. Want wie kan zich permitteren zoveel aandelen te kopen?

Als groothandels misschien ook geen lieverds zijn dan zijn al die tussenstappen toch apart. Want die tussenstappen bestaan vanwege risico spreiding. De fabrikant heeft z'n product van de band af laten rollen en kan 1 keer een hele partij verkopen dus zijn risico is minder [t.o.v. verkoop per stuk aan consumenten] - maar als dan telkens de betaling op zich laat wachten dan neemt het risico alleen maar toe.

Het punt is wel dat dit dan geld verplaatst naar partijen die eigenlijk niet veel doen (dus geen R&D of werkgelegenheid bieden). Die fijne investeringsmaatschappijen worden alsmaar rijker en de echte fabrikanten doen het werk. Precies wat je ziet bij de keten van boer tot supermarkt. De supermarkt bepaalt de inkoopsprijs maar produceert zelf geen melk/koeien/eieren/kippen/mais/graan/enz. En de boer heeft steeds lagere marges en moet schaalvergroting toepassen en gif gebruiken om 'oogsten' niet te kunnen missen. Nu is het missen van een oogst natuurlijk altijd een verlies maar daarom had men buffers.
Het 'nut' van groothandels is meer dan je aangeeft.

B2B heeft heel andere wettelijke verplichtingen dan directe verkoop aan consumenten.
Verkopen aan tientallen of zelfs honderden groothandels is heel wat minder werk dan verkopen aan miljoenen, zo niet miljarden klanten. Of zelfs honderdduizenden retailers.
De producent hoeft ook geen enorme voorraden te bewaren op vele plekken op de aarde.

Voor diezelfde reden verkopen de groothandels niet direct aan consumenten.

De interacties met consumenten, kleine bedrijven (de meeste retailers) en grote bedrijven (de meeste groothandels/producenten) hebben ieder zo hun eigen voor en nadelen. En elk bedrijf heeft zo zijn specialisme en verdienmodel.
Ja dat is waar. Maar het ging er mij meer om dat al die tussenstations dan dus niet bevordelijk voor het algemeen maatschappelijk belang (what's new?).

Distributie (en daarmee fabrikant -> importeur -> groothandel -> retailer -> consument) is natuurlijk vooral ook opdelen van partijen net zolang het bij een eindstation aankomt. En tussenstations zijn noodzakelijk vanwege wetgeving (zeker bij landgrens overschrijdend).
Het lijkt een beetje op de constructie van Evergrande , maar dan met producten. Verschil is wel dat ze hun schuldeisers niet betalen in nog te verkopen producten.

Ik hoop maar dat ze hun investeerder kunnen betalen en hun toeleveranciers. Als die hun vorderingen samenvoegen, de boel failliet laten gaan en dan de boel overnemen is voor hun wellicht ook interessant.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 13 oktober 2021 09:15]

Coolblue betaald hoogstwaarschijnlijk gewoon zijn leveranciers alleen met een relatieve lange betaaltermijn, niet de standaard 30 dagen maar waarschijnlijk zoiets als "einde maand + 30/45/60 dagen" of domweg 60 dagen.
Coolblue betaald uiteindelijk wel alleen je moet lang op je geld wachten, en zolang de business stabiel blijft kunnen ze, zoals elke andere bedrijf, voldoen ze waarschijnlijk gewoon aan hun verplichtingen.

Evergrand is een niveau of 10 erger, zij hebben nooit een lening afgelost en nu kunnen zij aan hun rente verplichtingen niet meer voldoen laat staan aflossing.
Anoniem: 159816
@Tintel13 oktober 2021 09:18
Je weet dat toeleveranciers grotendeels tot de grootste bedrijven ter wereld behoren? Apple, Samsung, Philips, HP, BSH etc. Dat zijn inderdaad arme jongens die zwaar hieronder lijden. Ownee wacht, dat zijn toko's van een complete orde van grootte.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 13 oktober 2021 10:30]

Wat is je punt. Of je nu grote of kleine leverancier hebt, je zal ze vroeg of laat moeten betalen. Of ze nu rijk of arm zijn maakt ook niet uit.
Wat jij schrijft is net als de dief die iets bij de AH steelt want die hebben toch geld maar niet bij de buurtsuper.
Anoniem: 159816
@bbob13 oktober 2021 09:44
Mijn punt is dat je net doet of het allemaal zielige toeleveranciers zijn. Dat is niet het geval. Plus als je actief in de retail weet je wat voor ellende het is om met toko's als Apple samen te werken.
Grappig ik zeg nergens dat ze zielig zijn, het tegenovergesteld is dat jij roept
Apple, Samsung, Philips, HP, BSH etc. Dat zijn inderdaad arme jongens die zwaar hieronder lijden. Ownee wacht, dat zijn toko's van een complete orde van grootte.
Punt is heel eenvoudig groot klein rijk arm ze moeten allemaal betaald worden.
Anoniem: 159816
@bbob13 oktober 2021 11:04
Zeker, je moet echter ook niet vergeten dat die bedrijven ook Coolblue betalen. En daar zijn ook betalingstermijnen voor. Als we die niet weten kunnen we er moeilijk een oordeel over vellen.
Leiden (sturen), of lijden (last ondervinden)? :+
Ja, alleen dan noem je wel een paar. Zeker Apple is een heel dominante speler in de keten die zelf graag de regels bepaald. Ik geloof ook nooit dat Apple zijn geld pas krijgt 60 dagen nadat Coolblue een iPhone heeft ontvangen. Of Coolblue betaald sneller of een groothandel in de keten neem het financieringsrisico voor zijn rekening.
Die paar die ik noem zijn echter wel verantwoordelijk voor het overgrote deel van de verkopen van winkels zoals Coolblue en Mediamarkt.
Maar het artikel snijdt wel hout, en daar kunnen de grotere investeerders natuurlijk wel zelf onderzoeken in de prospectus. En als het onderzoek klopt, dan is dat wel een flink minpunt voor het aandeel.
Vanmorgen op bnr collega uit UK heeft last van tegenvallend marge, personeelstekort, aandeel zakte 25% op de beurs. coolblue heeft zelf personeelstekort, dan zijn allemaal redenen om beursgang uit te stellen.
Ik werkte zelf bij een Coolblue winkel en vanuit hoofdkantoor wordt er vrij weinig moeite gedaan (geen) in mensen behouden en veel meer moeite gedaan in nieuwe mensen aantrekken. Als gevolg zijn er nu veel mensen overgestapt naar een beter betaalde baan, waaronder ik. In de winkel waar ik werkte is er nu personeelstekort, waardoor de openingstijden verkort zijn. Ook is het gemiddelde kennisniveau gezakt doordat ervaren personeel vertrokken is.Met de concurrerende arbeidsmarkt van het moment zal Coolblue het moeilijk gaan hebben de komende tijd.
Exact het probleem van coolblue maar ook andere bedrijven. Personeelstekort en ja kan nu weer meer kiezen dus dat is of beter betaald krijgen of betere werksfeer of beide.

Aparte is dat coolblue en veel bedrijven als het om klanten gaat wel in de klant investeren om je zo lang mogelijk te houden maar zoals jij het schrijft dat niet met personeel doen en dan groot verloop hebben.
De vraag is wat kost het als ik meer betaal mensen langer kan houden dan veel verloop investeren in nieuwe mensen mensen trekken, scholing.
Ik gok dat het eerste investeer in je eigen mensen op langere termijn meer opbrengst lees goedkoper is dan groot verloop waar je veel moet investeren in scholing, nieuwe mensen, problemen.
Coolblue heeft goed geïnvesteerd in een e-learning systeem waarmee nieuw personeel getraind wordt. Dit dekt echter alleen de basis af. Voor de rest is het eigen kennis en werkervaring; wat dus kennis is die je over hebt genomen van collega's of kennis wat je van klanten en retouren van producten hebt verkregen. Scholing zal alleen de basis afdekken en ik heb het idee dat ze op het hoofdkantoor denken dat dat voldoende is om een winkel qua kennis mee op niveau te houden.
Ik hoop dat ze nu bij gaan draaien en minder gaan focussen op nog grotere groei, maar gezond groeien met behoud van kwaliteit. Als het personeelsbeleid zo blijft zal de kwaliteit afnemen en dat zou zonde zijn. Ook ik ben namelijk graag consument bij Coolblue en hielp mensen graag als een echte tweaker zou doen ;)

[Reactie gewijzigd door AFKboy op 13 oktober 2021 13:57]

CoolBlue is niet de eerst die dit truukje toepast. De MediaMarkt ging hun al voor (voor zover ik weet hebben die het bedacht). Die gooide heel de winkel vol met spul en betaalde leveranciers op soms wel 90 of 120 dagen. De truuk is dan om het product te verkopen voordat je je de leverancier hoeft te betalen. Maar goed zoals in het artikel al staat als het even stokt (dus je krijgt een periode de boel niet eerder verkocht dan je moet betalen) dan ben je meteen uitgespeeld.

Dit truukje werkt overigens nu wel wat moeilijker nu wettelijk gezien de maximale betaaltermijn die je af mag spreken 60 dagen is.

Dit is eigenlijk gewoon een manier van partijen zoals Samsung, HP, etc. om retail partijen indirect overeind te houden. Net genoeg dat ze niet omvallen.
De max betaaltermijn van 60 dagen geld pas na overdracht van de eigendom.
Veel producten in de media markt zijn echter nog gewoon eigendom van de leverancier totdat het product wordt verkocht aan een consument. Dan gebeuren namelijk 2 transacties tegelijkertijd. De mediamarkt koopt het product van de leverancier en verkoopt het aan de consument.
Door deze constructie heeft de media markt geen voorraad risico en kan het veel langer duren voordat een leverancier zijn geld krijgt na het leveren van het product aan de media markt.
Maar als het eff niet goed loopt dan kom je hoe dan ook in de problemen of je nu je leveranciers op tijd betaald of niet, tenzij je genoeg reserves op kan bouwen.
Ze hanteren gewoon een irritante lange betaaltermijn waarschijnlijk 60 dagen of einde maand X dagen. Niet ongebruikelijk voor bedrijven als je niet genoeg liquiditeit kan opbouwen of je bent een belangrijke afnemer en wil gewoon zo laat mogelijk betalen.
Nou. Ik heb wel eens minder interessante artikelen gelezen op de vroege morgen. Erg goed geschreven ook. Heb geen verstand van retail, maar in genoeg industrieën zit er een best wel grote gap tussen leveren en betaling krijgen (/me kijkt naar een schuin oog naar de doorlooptijd van de facturen die hij nog goed moet keuren). Denk dat dat helemaal niet erg hoeft te zijn als je levert aan een goedlopend bedrijf zoals Coolbue.
Goh - het toont eerder aan hoe groot coolblue is geworden.
Veel toeleveranciers zullen initieel eerst pas leveren als ze geld hebben ontvangen.

Iets om als bedrijf in de gaten te houden, maar ook niet echt een heel groot probleem.

Het zou veel nefaster zijn mocht men eerst betalen - paar weken / maanden later de producten ontvangen - om dan te ontdekken dat het toch niet verkocht wordt.

Door hun grootte hebben ze waarschijnlijk ook meer kans dat leveranciers spullen terugnemen, wat het risico nog verder verlaagt.
je hoeft geen nostradamus te zijn om de aanstaande market crash aan te zien komen. Wat de beurzen gedurende de mondiale pandemische crisis hebben laten zien strookt totaal niet met het sentiment op de markt
en de vijf- tot tienduizend grootste bedrijven op aarde hebben ook anders gereageerd dan de bakker op de hoek; als er iemand als winnaar uit de crisis is gekomen dan zijn t (het overgrote merendeel van) de grote jongens die de kleine concurrent hebben zien worstelen.
dat zie je terug in de beurskoersen, big boys big money.

ik zou ook nooit instappen in coolblue, tw riskant met internationale concurrentie die hard kan spelen.
Toch goed moment om te cashen, wachten op market crash en terugkopen ;)
Offtopic en misschien was je sarcastisch maar toch:
Zelfs de beste beleggers ter wereld proberen niet te cashen en en na een eventuele crash terugkopen. De markt timen is onmogelijk en die crash kan nog goed een paar jaar duren. Al jaren roept iedereen dat er een crash aankomt, dat is flink wat rendement dat je dan opoffert om die crash te timen.
Buy and hold is nog altijd de enige bewezen optimale investerings strategie. De markt verslaan lukt je niet zonder heel veel kennis, tijd, ervaring en bovenalles heel veel geluk.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 13 oktober 2021 14:09]

eerste zin was spot on ;-)
rest is vooral hoe het in de praktijk gaat, al zou je natuurlijk het liefst mijn stategie tot op de seconde goed getimed willen hebben ;)
Maar dan heb je een glazen bol nodig of zo veel voorkennis dat het strafbaar en onethisch is....
Er is altijd een crash aanstaande, de vraag is wanneer.
Dat wordt al heel lang gezegd en ondertussen heeft de AEX een all time high neergezet. Veel succes met short gaan. Het blijft link met al dat geld.
Flinterdunne winstmarges. Amazon gaat het winnen vanwege schaalvoordelen (wereldwijd actief) waar Coolblue nooit tegenop kan.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 13 oktober 2021 07:43]

Flinterdunne winstmarges. Amazon gaat het winnen vanwege schaalvoordelen (wereldwijd actief) waar Coolblue nooit tegenop kan.
Amazon is heel "agressief" bezig in Nederland met hun prijzen. Bijna elk product wat ik op internet zoek wordt daar goedkoper aangeboden. Ik zou het jammer vinden als een partij als Amazon groter dan Coolblue gaat worden in Nederland.

Vraag me trouwens af wiens ze aandelen op de beurs komen. Zijn dit die alleen van HAL of ook van Zwart?
standaard amazon: eerst belachelijk hard de prijzen drukken tot er geen competitie meer over is en dan het rijk voor zichzelf hebben en verhogen
Anoniem: 562971
@dasiro13 oktober 2021 08:17
Toch verkies ik Amazon boven Coolblue, geen kleine kinderen of jong volwassenen die jou expliciet aanspreken met ‘je en jij’ én geen discussie’s in de winkel (Groningen) waarom jij apparaten terug brengt.
Toch verkies ik Amazon boven Coolblue, geen kleine kinderen of jong volwassenen die jou expliciet aanspreken met ‘je en jij’ én geen discussie’s in de winkel (Groningen) waarom jij apparaten terug brengt.
Serieus? Lees je reactie nog eens en ga even na wat Amazon voor een praktijken heeft… en ik heb liever een kleine drempel om dingen terug te brengen dan de massas goederen die amazon elke dag vernietigd.

Jammer eigenlijk dat Coolblue door zo een beursgang ook die kant op gaat terwijl het besef van de consument juist in Nederland de goeie kant op gaat: goedkoop is vaak ook duurkoop op de lange termijn. Ik betaal graag een paar -procenten- extra voor fysieke winkels en een duurzame afhandeling van de verkoop.
Alleen vernietigd Coolblue ook producten, niet altijd (Amazon ook niet altijd). Ik ben werkzaam voor een bedrijf geweest wat leverde aan Coolblue en er zitten flinke eisen in de contracten verwerkt, ook qua aftersales support en dit is allemaal voor de rekening van de leverancier. Een tweede leven product? moet voor betaald worden, een product terugnemen, moet voor betaald worden. De kosten voor het vernietigen zijn in bepaalde gevallen goedkoper.
Ik betaal graag een paar -procenten- extra voor fysieke winkels en een duurzame afhandeling van de verkoop.
Dan moet je dus gewoon lokaal kopen en ook niet bij coolblue. Zo goedkoop is coolblue ook niet en woorden als duurzaam, wat is dat ? Het wordt met een EV auto gebracht ?
Voor aardig wat mensen is Coolblue een lokale winkel hoor :)

Het afleveren van de meeste spullen hier gaat niet met een EV, maar met een dichte bakfiets. Best duurzaam dus. Dat heb ik met andere lokale winkels nog niet gehad. Die sturen het met PostNL 8-)
Dat vernietigen van onverkochte goederen in de kleding industrie nog wel erger begreep ik.
Alles om de prijs hoog te houden en de toeleveranciers verder uit te knijpen (bij kleding zijn dat dus werkers de lage lonen landen).

CoolBlue is toch niet bepaald anders dan Amazon? Prijzen worden ook daar laag gehouden door toelevernaciers uit te knijpen en echt prijsstunten doen ze allebei niet.
Dat van spul weggooien is dat ook niet de schuld van consument die teveel verwend is en als het niet bevalt sturen we het maar terug(gezien mijn ervaringen met Amazon die makkelijk iets terugneemt) als ik wat koop kijk ik of ik het nodig heb en eventueel lange levensduur heeft.
Is dat verwend? Als je in de gaten hebt dat de kwaliteit ondermaats is (en dat zie je pas als je het in je handen hebt)? Dan stuur ik het ook terug.
Sowieso koop ik dingen omdat ik het nodig heb maar dat is een ruim begrip. Soms is iets ook gewoon mooi/leuk. Liever koop je een product omdat je het echt nodig hebt of omdat het huidige produkt (bijna) versleten is.
En dan is er nog zoiets als 'verzamelen' - wat ook bij nieuwe produkten kan tellen.

Consumeren om te consumeren zie je toch meer bij voedsel/drank.
En toch twijfel ik erg aan het verhaal dat er 130.000 producten per week(1 magazijn) worden vernietigd. Want ze kunnen gewoon alles in de "destroy zone" per massa verkopen wat je vaak genoeg ziet gebeuren.


En CB is ook extreem snel gegroeid door prijzen laag te houden en service hoog. Het zelfde als wat Amazon doet.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 13 oktober 2021 09:08]

Tja goederen worden als ze niet verkopen op een bepaald moment vernietigd. Dat is nou eenmaal zo, kijk eens hoeveel voedsel er wordt vernietigd omdat het niet de juiste vorm heeft.
Maar voor de meeste retouren enz heb je bij Amazon warehouse deals.
Dat hele hip en zogenaamd duurzaam doen bij Coolblue is echt verschrikkelijk irritant.

En reviews plaatsen op Coolblue is helemaal belachelijk gecensureerd in tegenstelling tot Amazon
Klopt, ik heb 1x een review van een crosstrainer (welke na 2 jaar begon te kraken en piepen en na 3 jaar een kapot vliegwiel had) willen posten met de melding: niet duurzaam, spaar beter door. Mocht niet, review verwijderd. Op mijn vraag waarom: lees de voorwaarden. Uhm... Bedankt. Denk ik?
Sindsdien geen Coolblue meer. Als ik als consument niet eerlijk mag zijn, shop ik wel ergens anders.
Je kan op andere sites waaronder tweakers ook reviews plaatsen.
Reviews keuren heb ik bij Coolblue ook gedaan. Weet niet hoe het nu gaat, maar destijds was het vooral zorgen dat mensen niet wat in het wild k*nkeren. Negatieve reviews werden als ze normaal geschreven werden gewoon toegelaten.
Als ik als consument niet eerlijk mag zijn, shop ik wel ergens anders.
’shop-hopper’ ;) heb ook geen vaste webshop.
OT, dat had ik een keer bij booking.com, hotel geboekt (8.6 score op booming) waar de kamers zo verschrikkelijk goor waren, schimmel, grauwe handdoeken, stinken etc, dat we direct wegliepen en een ander hotel hadden geboekt. Ik dus een slechte recensie geplaatst, werd dus ook verwijderd, want volgens hun voorwaarde moet je er geslapen hebben 🤦🏼‍♂️
Dat laatste herken ik totaal niet. Ik heb een poos terug een review geschreven over een BlueBuilt (Coolblue huismerk) product en ik was er niet tevreden mee. Ik heb in de review opgesomd wat er goed aan was, maar vooral ook wat er mis mee was. De review heb ik geconcludeerd met dat je beter een concurrerend merk kan kopen.

Review is goedgekeurd en staat er al maanden op. Het ligt dus vooral aan de opzet van de review denk ik. Heb je alleen maar kort genoemd dat het product slecht is, dan is het gewoon geen goede review.
Vreemd dat je daarom Amazon verkiest want daar kan je geen discussie hebben in de winkel over producten of taalgebruik. En als dat je probleem is, waarom handel je met CB dan ook niet alles online af?
Dus je vind het prima dat er allerlei producten vernietigd* worden omdat het Amazon te veel kost, omdat jij niet met 'jij' aangesproken wilt worden?

* En wat voor andere vreselijke grootmacht powerplay ze nog meer gebruiken om de concurrentie uit de markt te duwen.
In de VS pushen ze hard voor hogere minimumlonen overal. Ondertussen keihard overal de boel zo veel mogelijk automatiseren. De concurrentie wordt zo opgezadeld met kostenstijgingen aan arbeid en dan komt amazon met hun robots wel even de genadeklap uitdelen. Ik vermijd die kale knakker zo veel mogelijk, al wil ik er nog wel eens een boekje vandaan halen omdat het aanbod zo groot is (uit de VS dan). Oh, behalve te conservatieve boeken dan natuurlijk, die mogen niet op amazon, stel je voor.
Beetje onterechte vergelijking aangezien Amazon geen fysieke winkels in NL heeft.

Zo kan ik ook roepen dat ze bij de AH geen slechte huizen verkopen omdat ze geen huizen verkopen...
Je hebt echt helemaal niks aan de fysieke winkels van Coolblue. Enige voordeel van de winkels is dat je zondag online bestelde producten kan ophalen.

De winkel op de zuidas heeft weinig staan en wat er staat is vaak al wat verouderd. Ze hebben bijvoorbeeld maar ongeveer 14 laptops op de display. Ga eens naar de media markt in zuidoost, daar staan er zeker rond de 50. Zelfs de Makro heeft meer staan en de service is daar een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door ELD op 13 oktober 2021 10:10]

Je hebt echt helemaal niks aan de fysieke winkels van Coolblue.
Allicht, maar het ging over de onterechte vergelijking met Amazon als enkel online winkel, niet over het nut van de fysieke Coolblue winkels.
geen discussie’s in de winkel (Groningen) waarom jij apparaten terug brengt.
Maar dat zijn hele subjectieve ervaringen die meer met de persoon achter de balie te maken hebben dan met bedrijfsbeleid. Ik heb juist weer een zeer positieve ervaring met het terugbrengen hier in Rotterdam. Geen discussie, maar een prettig een serieus gesprek. Hij keek niet eens of ik alles (Huawei watch) wel in het doosje had gedaan dus ik had ook een lege doos in kunnen leveren.
Je kunt overal wel een slechte ervaring hebben met een specifiek personeelslid op een bepaald moment.
Is dat service; niet kijken of alles in de doos zit? Het toont een (blind) vertrouwen. Kan ook betekenen dat ze het produkt (na retour) toch in de afvalbak gooien omdat het kostbaarder is om opnieuw in de schappen te leggen.
Maar je hebt sowieso gelijk dat de persoon achter de balie maar ten dele het bedrijf vertegenwoordigd (al wil het bedrijf dat graag anders zien).
Ik probeer aan te geven dat moeilijk doen bij retour geen bedrijfpolicy is. Iedereen heeft wel eens een mindere ervaring bij een willekeurig bedrijf waar verder 'iedereen' overwegend positief is. Het is daarom ook niet aan de orde om te stellen dat CB een slechte service biedt op basis van één ervaring.

Overigens gaan retouren bij CB de 'tweede kans' bak in. En hoewel ik bijzonder voorzichtig ben geweest met het horloge (ik was nl niet zeker of het wat voor mij was) en zelfs niet alles heb uitgepakt zoals het USB kabeltje omdat je dat soms zo moeilijk weer terug in het papiertje krijgt, gaat ie toch afgeprijsd de verkoop in. Het kost hen dus wel degelijk geld, ook al zit dat in de marge opgesloten natuurlijk. Maar in the end gaat het ten koste van de winst.
Dat is waar - ze doen niet moeilijk. En het kost ze geld idd.

Maar bij Amazon doen ze ook niet moeilijk. Bij Bol ook niet. Zo heel onderscheidend is het niet denk ik.
En gedeeltelijk is dat ook mogelijk door schaalvoordeel. Maar zodra de kosten oplopen dan begint bij allemaal het moeilijk doen, vermoed ik.
Nee, maar het ging niet om onderscheidend te zijn.

Er is nu eenmaal een (heel waar) gezegde: reputaties komen te voet en gaan te paard.
Een beetje ondernemer is zich daarvan bewust en handelt overeenkomstig.
En met iedere aankoop spek je de dikste portemonnee ter wereld, van aardskwal Jeff Bezos. Mij niet gezien :D
Ja - dat is ook wel een probleem - dikste portemonee en nare manier van zaken doen. Maar dat geldt voor meer bedrijven vind ik (bijv. FB - die nog redelijk te vermijden is). Maar sommige onderdelen/produkten zijn inmiddels alleen nog maar te koop op Amazon.... eigenlijk heeft Bezos daarmee dus al gewonnen... ;(
Het tutoyeren van Coolblue is een bewuste keuze, dit is omdat de communicatie niet is tussen een almachtige klant en een nederige medewerker. Maar tussen een "specialist in zijn vak" en een klant/client. Welke als gelijken moeten kunnen overleggen, hierbij staat hun specialisme tegenover jou leeftijd (in dit geval) om als gelijken op te gaan.
Als je die gedachtegang negatief vind en daar je winkels op kiest dan is dat aan jou natuurlijk.

Dat amazon makkelijker met retouren om gaat is dan wel weer waar, maar dat komt omdat zij graag hard marktaandeel winnen. Bijna alle producten die retour gaan worden door hun vernietigd.
Anoniem: 562971
@AfroBob14 oktober 2021 08:00
Het tutoyeren van Coolblue is een bewuste keuze, dit is omdat de communicatie niet is tussen een almachtige klant en een nederige medewerker. Maar tussen een "specialist in zijn vak" en een klant/client. Welke als gelijken moeten kunnen overleggen, hierbij staat hun specialisme tegenover jou leeftijd (in dit geval) om als gelijken op te gaan.
Als je die gedachtegang negatief vind en daar je winkels op kiest dan is dat aan jou natuurlijk.
Je kunt er wel een hele mooie krul aandraaien, maar helaas werkt dat in de praktijk toch iets anders. Ten eerste is een kind van 15 of 16 en ik als 50 plusser niet mijn 'gelijke', zowel theoretisch niet en ook niet in de praktijk. Weten maatschappelijk (nog) niets, mogen niet stemmen of een huis kopen en zelfs nog geen auto besturen.

Inmiddels is mijn eerder genoemde opmerking al uit zijn verband getrokken, en een zekere @maevian benoemde mij al als een 'omhoog gevallen zak', wat hem zelfs een dikke +1 opleverde :D Middels een privé bericht gevraagd om daar verder over te discusren, maar daar kwam vanzelfsprekend geen reactie op.

Ben wellicht anders opgevoed, maar mij is altijd geleerd om 'ouderen' met u aan te spreken, tenzij de andere partij het ook prima vindt om met jij of je aangesproken te worden.

Dit gebeurt dus bij Coolblue compleet andersom, steeds maar expliciet de jij en je vorm gebruiken, of als het een geloofs-overtuiging is. Lang verhaal kort, ik hoef niet persé met u aangesproken te worden, maar leg er dan niet zo de nadruk op dat we jou uitsluitend met jij en jou aanspreken, het ziet er tegenover een klein kind gewoon niet uit.

Telefonische klantenservice van Bol doet er nog een schepje bovenop, die spreken je zelfs aan bij je voornaam...
Dat amazon makkelijker met retouren om gaat is dan wel weer waar, maar dat komt omdat zij graag hard marktaandeel winnen. Bijna alle producten die retour gaan worden door hun vernietigd.
Heb de beelden bekeken, maar ik zag voornamelijk kleine hygiene producten zoals 'oortjes', scheerapparaten en boeken. Niet minder erg natuurlijk maar complete wasmachines en koelkasten heb ik niet gezien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562971 op 14 oktober 2021 09:28]

Mee eens. Wel of niet tutoyeren is overigens wat mij betreft niet alleen een kwestie van verschil in leeftijd (Net zoals enkel voornaam gebruiken). Belangrijker is dat geen relatie tussen klant en service-medewerker bestaat behalve klant-leverancier. En dat is een zakelijke relatie en daarbij moet onderling worden afgestemd of tutoyeren gewenst is (kan ook zijn dat de service-medewerker liever 'u' hoort - maar dat mag dan weer niet van het CB). Anders gezegd: klant en medewerker kennen elkaar toch niet?

En dat is geen 'omghoog gevallen zak' - beetje onderling respect mag toch wel? Ik zie het eerder als arrogantie van CB.

En omdat soms produkten worden vernietigd - dat is geen reden om alle retouren als onnodig te bestempelen. Dat is een vreemde gedachtensprong en lijkt te zijn ontstaan uit 'minder verspillen'. Want ik vermoed dat wat terug gestuurd wordt toch echt werd besteld om het te gebruiken/houden (indien naar wens) en niet als splizieke actie.
Tutoyeren is niet vanwege een machtspositie. Het is om onderling respect aan te geven en/of aan te geven dat de relatie puur zakelijk is en/of nog niet zover is ge-evolueerd dat men kan spreken van elkaars bekenden.
Voor het gemak wordt leeftijd vaak als uitgangspunt gebruikt (dus ouderen worden met 'u' aangesproken). Maar hoe weet klant/medewerker nu hoe oud men is? Ze zien elkaar niet dus kunnen niet eens een aanname doen. Vervolgens kan men stellen dat de leeftijd zichtbaar is bij de klantgegevens maar dat is eigenlijk qua privacy een dingetje. Ik geef niet mijn geboortedatum door als ik iets bestel bij een webshop. Dat willen ze soms wel maar dat vertik ik.

En je spreekt over specialisme...alsof de klant geen specialist kan zijn met veel meer ervaring en alsof ik moet geloven dat die service medewerker dus meer verstand van zaken zou hebben dan ik (klinkt arrogant maar zo staat CB er blijkbaar wel in).

Wel of niet gelijken staat er buiten. Het is nooit een kwestie geweest van klant=meester en service-medewerker=slaaf. Wel of niet tutoyeren is vanwege informeel of formeel.
Wat voor een omhoog gevallen zak moet je zijn als je jezelf druk maakt omdat winkelpersoneel je niet in de u vorm aanspreekt.
Nee, Ik heb gewoon schijt aan 'polite society'. Ik gebruik tegen niemand de u vorm, ook al is het de fucking koning.
Okay - maar dan zijn andere mensen toch niet meteen een 'zak' ?

Het gebruik van wel/niet tutoyeren is vaak afhankelijk van opvoeding (en dan bedoel ik niet wel of niet opgevoed of beter of slecht opgevoed).
En het u-gebruik toont een soort respect. Maar respect moet je verdienen idd. Maar als je uitgangspunt bij een ontmoeting/gesprek is; geen respect dan is dat dus onbeleefd. Beleefdheid is bedacht om conflict te mijden. Iemand een 'omhoog gevallen zak' noemen is conflict opzoeken.

Maar het is natuurlijk een eigen keuze. Die dus niet automatisch voor iedereen kan gelden.
Ik snap gewoon niet het probleem met expliciet de jij vorm te gebruiken, we leven niet meer in de jaren 50
Standaard voor heel veel bedrijven.
Exact de strategie van bol.com, mediamarkt groep destijds en vele anderen die het probeerden.
Niet alleen qua prijzen, klantenservice is top-notch in tegenstelling tot het CoolBlue van tegenwoordig.
Nee CB is niet meer zo geweldig, ze hebben hun plekje verdient jaren terug en daar weten ze nu nog goed op te teren blijkbaar :)

https://tweakers.net/shop...blue-punt-nl/shopreviews/

Zie maar iedereen die geen issues heeft en dus geen service vraagt beoordeeld positief, maar o wee als je CB nodig hebt nadat je al betaald hebt...
Ik heb zelf in één van de retail winkels van CoolBlue gewerkt en de service is achteruit gegaan voor welgeteld één heeeeeele onverwachte reden (not) namelijk; kostenbesparing.

Je wasmachine laten aansluiten op de gewenste plek was eerst een gratis service. Dit is eruit gehaald ivm Corona. Toen kon het alleen tot op de drempel. Toen bleek dat hier misschien wel een slaatje uit te slaan is en zijn daar op korte termijn ‘risicokosten’ aan verbonden geraakt van twee tientjes.

Nu de regels voor wat betreft anderhalve meter niet meer aanwezig zijn, zou je zeggen dat die risicokosten er niet meer zouden zijn. Echter, zijn die er nu wel dus. Maar dan als ‘extra’ service. Dus je betaald nu twee tientjes voor een service die eerst gratis was.

Ook was in de winkel er altijd een onderscheid tussen advies en service medewerkers. Dit is ook, in verband met kostenbesparing, uit het concept gehaald. En je bent nu winkelmedewerker. In mijn optiek heb je voor service meer kennis nodig dan Jantje die je een TV probeert te verkopen. Maar afijn. Dus nu moet je of service draaien of advies. Hier was in de winkel veel ophef over vanuit service, omdat niet elke verkoper van ondersteuning van drivers wist. Of hoe je een SSD moest upgraden. Of hoe je een laptop kon open maken. Dus hier zag je ook dat mensen niet al te blij werden van de service.

Ook werd er altijd max twee weken gehanteerd voor reparatie. Corona kwam om de hoek kijken waardoor de termijnen langer werden. Nu is het de norm om niet aan de klant te vertellen wat het maximale termijn is voor reparatie. Scheelt weer gezeik en geld.

Ik vind het nog steeds wel prima service, mede omdat ik weet welke producten prima retourvoorwaarden hebben. Maar veel dingen zijn er verandert sinds dat ik er een jaar geleden ben vertrokken. Het is echt pijlsnel achteruit gegaan voor winstmaximalisatie. Erg jammer imo.

[Reactie gewijzigd door LiquoriceTwist op 13 oktober 2021 09:39]

dat idee kreeg ik al dat ze in hun beleid iets veranderd hadden.
dit verhaal in de reviews heb ik haast ook identiek meegemaakt.

Ik bestel dus nooit meer bij coolblue:

https://tweakers.net/shopreview/permalink/378960/
Tja die winstmaximalisatie zullen ze nodig hebben. De omzet is wel paar miljard maar de marge is dun. Dacht bruto minder dan 4,5%. Als lonen stijgen gaat dat meteen ten koste van de marge.
Probleem nu is personeel, er lijkt overal ineens een tekort en dan krijg je toch vraag en aanbod en zul je meer moeten gaan betalen.
Het probleem is dat ze flink boven de norm zaten met hun service, ze kunnen behoorlijk terugschroeven en nogsteeds boven de rest uitsteken. Zelfs als ze te ver gaan, kunnen ze nog lang teren op de herinnering van mensen dat het een goede winkel was. Daarom maakte ik me ook een beetje zorgen over een beursgang. Aandeelhouders willen meestal wel winstoptimalisatie zien, dat is doorgaans niet ten voordele van de klant.

Ik heb laatst ook drie kwartier in de winkel op mijn beurt moeten wachten om een product te kunnen omruilen. Zo druk was het niet.. gewoon te weinig personeel.
Heb zelf tijdens corona een wasmachine besteld. Destijds was het iig nog wel gratis. Het was een refurbished model, beetje een gok, maar 300 euro voor een was-droog combi van AEG was dat wel waard vond ik.

Ze hebben dat ding op zolder gezet, prima gasten. Toen ze eenmaal vertrokken waren bleek het echter het verkeerde model (enkel was). Dus dan denk je nu komt het horrorverhaal, maar ik bel dus even de klantenservice, op de mail krijg ik een voorstel voor een model dat 80 euro duurder was op de site, maar ik hoef neits bij te leggen, dag of 2 later wordt hij bezorgd. In de tussentijd het verkeerde model kunnen gebruiken. Weekje later ofzo ontvang ik nog een kaartje als excuses.

Ik zat nog te twijfelen waar ik zou kopen, maar ik dacht voor een wasmachine wil ik wel gewoon kunnen bellen als er gedoe is, dus heb daarom specifiek voor CB gekozen. Hij werkt perfect, draait zo ongeveer elke dag voor het hele gezin. Wel sneu om te lezen dat juist op de service nu wordt bezuinigd. Als die net zo wordt als andere webshops heb ik geen reden meer er nogmaals te bestellen.
Ik wilde mijn wasmachine en droger bij CB kopen.. alleen.. aansluiten koste geld.. terwijl de concurrent geen kosten rekent... dan is de keuze riant snel gemaakt.
Juist - wat ook precies een bestaand concept is: eerst marktaandeel veroveren (waarbij je geld mag verliezen). Daarna investeerders vinden - die willen altijd winstoptimalisatie. Marges waren al laag (en vanwege concurrentie zitten die ook wel aan hun maximum). dus kostenbesparing. En wat zijn de kosten voor een dozenschuiver? Verzendkosten (heen en evt. terug), service-kosten, interne distributie (dus de magazijn medewerkers als het geen dropshipping betreft).
Verzendkosten zaten al op een minimum. Interne distributie : misschien nog wat lagere lonen maar dat zit bij een minimum loon en CAO's ook niet zoveel rek in.
Wat blijft er over: juist - de service-kosten. Die moeten omlaag en dat betekent.....minder service.
Ik heb er jaren geleden ook vol trots gewerkt (als product-specialist voor de KS), toen raadde ik iedereen ook aan om daar te kopen omdat ze meestal niet de goedkoopste waren maar wel de beste service leverden. Dat deed ik voor ik er werkte al.

Toen ik er weg ging (tijdje nadat de KS verhuist was naar Rdam CS) zag je al dat Coolblue zo groot aan het groeien was dat de oude service gewoon niet meer mogelijk was. Het aantal klantenservice medewerkers dat er nodig waren groeide hard en deze werden steeds minder gespecialiseerd, getraind en gecoacht. Dit ging hand in hand met dat de werksfeer en arbeidsvoorwaarden achteruit gingen met als gevolg dat de klantenservice een gehaktmolen van personeel werd.

De contacten welke ik daarna had met de KS waren bijna altijd met "nieuwe" medewerkers, waarbij ik vaak het systeem en wat er voor hun mogelijk was nog beter wist dan dat deze werknemers dat deden.

De afgelopen jaren zijn mijn ervaringen nog harder achteruit gegaan, zo heb ik laatst moeten vechten voor mijn wettelijke garantie tot op het punt dat ik hun via een aangetekende brief aansprakelijk moest stellen, op dat moment heb ik zonder enig contact of excuses spontaan me geld teruggestort gekregen. Tijdens de contacten zijn er meerdere terugbel beloftes gebroken en bleek ook dat de eerste medewerkers die ik gesproken had geen "taak" hadden aangemaakt waardoor er dus niets gebeuren als ik niet nog meerdere keren contact had opgenomen. ("Taak" is een notitie in het systeem welke door medewerkers opgepakt kunnen worden om problemen en vragen etc. op te lossen.)
Dit terwijl het om een situatie ging waarbij ik vroeger aan de telefoon al tegen de klant direct gezegd zou hebben dat het opgelost ging worden, en deze taak als werknemer persoonlijk op mij nam om te zorgen dat het zou gebeuren, het ging namelijk om een wettelijke afhandeling van garantie. (Dit verhaal heb ik ook als klacht ingediend bij de manager van de KS zoals beschreven op de CB site, echter heb ik ook op de klacht nooit een reactie gehad.)

Ook dingen als wettelijke garantie (als de fabrieksgarantie afgelopen is) bespreken ze niet meer uit hunzelf met de klant, ook al is dit wel een mogelijkheid. Zo is de wasmachine van mijn schoonvader, welke gekocht was bij CB, laatst na 2 jaar en 1 maand kapot gegaan en heeft hij contact opgenomen met de KS om specifiek naar de wettelijke garantie te vragen. Hij kreeg als antwoord dat er NIETS mogelijk was. Hierna heb ik contact met CB opgenomen en na een discussie bleek het WEL mogelijk te zijn, maar mijn schoonvader die het aanhoorde was de discussie al zat en had al besloten zijn spullen voortaan elders te halen.

2 Weken geleden hier ook een gesprek over gehad met een paar CB winkelmedewerkers welke er nu nog werken. Zij geven ook aan dat zij wettelijke garantie niet mogen benoemen of aanbieden, tenzij de klant hier specifiek en direct naar vraagt.

TLDR: De winkel welke ik ooit aan iedereen aanraadde en zelf ooit met trots werkte, omdat service daar werkelijk "voorop" stond, bestaat niet meer. Tegenwoordig raad ik CB af omdat er andere winkels zijn met betere prijs en service voor veel producten.

[Reactie gewijzigd door AfroBob op 13 oktober 2021 12:47]

Ik vraag me wel af hoe betrouwbaar die reviews zijn, mensen met 0 posts op het forum, 0 op de FP en speciaal geregistreerd voor een review? Nee, dat vertrouw ik niet direct, zowel in positieve als negatieve zin.

Daarnaast zijn individuele ervaringen vaak sowieso niet heel erg nuttig, immers is het algemeen bekend dat er altijd fouten worden gemaakt waar gewerkt wordt, daar zal CB geen uitzondering op zijn. Daarnaast is het ook bekend dat mensen met een positieve ervaring veel minder geneigd zijn dat te posten. Voorbeeld: ik gebruik Cooblue zowel privé als zakelijk regelmatig, meerdere garantie gevallen gehad en altijd goede service, zoals je ook verwacht. Je zal van mij echter geen review vinden.

Dat er dus een paar negatieve ervaringen tussen staan lijkt me volledig logisch, echter kan je daar maar lastig conclusies uit trekken. Dan zal je toch echt veel meer data nodig hebben.
Mijn beide laptops komen bij Cool Blue vandaan. Mijn Lenovo hoor je doorgaans niet, maar als hij lang full load moet draaien, wat niet vaak gebeurt, dan hoor je de ventilator wel. En die is niet bepaald stil.

Ik kreeg destijds een mail van Cool Blue ok ik een recensie wilde schrijven. Prima.

Dus heb ik een positieve recensie geschreven, want de laptop werkt prima. Maar als opmerking erbij gezet dat het een herrieschopper is als de ventilator bij moet springen.

Moraal van het verhaal:

Cool Blue plaatste de recensie niet, want hij was volgens hun "niet geschikt"...

Heeft mij doen besluiten maar geen reacties meer te plaatsen als er zo'n censuur op los gelaten wordt.
oei - dat is idd foute boel.

Amazon heeft daar ook last van: reviews van andere produkten duiken op. Tegoed bonnen als een review schrijft (die geplaatst wordt).
Dat er fouten gemaakt worden waar gewerkt word is logisch, maar het gaat erom hoe die fouten opgelost worden (volgens mij is dat juist het hele principe van service, je hebt die namelijk helemaal niet nodig als er niets fout gaat).Op GoT zijn topics voorbij gekomen waar er duidelijk fouten gemaakt waren door CB, maar dat dit pas na veel gezeur en heen-en-weer bootje opgelost kon worden. Dat zal hoogstwaarschijnlijk met schaling en processen te maken hebben, maar desalniettemin is de consument de dupe, en de kwaliteit van service dus wel degelijk achteruit gegaan.
Dat is nu juist mijn punt, uit een 'paar' (procentueel gezien naar totaal aan orders) topics op GoT kan je geen brede conclusies trekken over het feit of de service al dan niet omlaag is gegaan.

Dan zal je toch echt meer data moeten hebben en analyseren, bijvoorbeeld bij hoeveel % van de orders werden er 10 jaar geleden fouten gemaakt t.o.v. nu, bij hoeveel % van die orders waar het fout ging was de service achteraf ondermaats t.o.v. nu.

Dat er in een individueel geval op de klantenservice fouten gemaakt worden (en dat daardoor een topic op GoT ontstaat, of op Fok! of op het Kassa forum), betekend niet dat in algehele zin de klantenservice achteruit is gegaan. Je zou bij een algehele afname van het service niveau immers verwachten dat iedereen daar dan last van heeft, het lagere service niveau is dan immers onderdeel van de processen en procedures. Echter lijkt dit, in ieder geval in mijn ervaringen (die zijn natuurlijk voor een ander ook maar N=1, maar voor mijzelf wel doorslaggevend momenteel), niet zo te zijn. Maar goed, dat zijn slechts mijn ervaringen, ik heb immers ook niet de data beschikbaar om te concluderen of het service niveau in brede zin inderdaad omlaag is gegaan.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 13 oktober 2021 11:12]

Je hoeft de reviews niet te geloven, je kan het ook aan de huidige en oude werknemers vragen, de meeste zullen beamen dat de service niet meer als vroeger is. Dit is echter ook goed te verklaren: Coolblue is zo groot geworden dat de oude service niet meer te doen was/is, de kosten voor de klantenservice liepen de pan uit.

De dagen dat de klantenservice met een dozijn man boven de winkel op de Oudedijk in Rotterdam (winkel is er niet meer) alle problemen zo goed en persoonlijk mogelijk oploste en waar service boven alles stond zijn er niet meer. Coolblue is daar nu te groot voor, service wordt gegeven aan de hand van een paar instructies. Standaard problemen worden makkelijk opgelost, maar wijken jou problemen af van die instructies, dan wordt alles ineens moeilijk en veranderd de klantenservice in een muur om tegen te praten.

Zelfs als je wettelijk gelijk hebt en door linkt naar de Consuwijzer, rijksoverheid, thuiswinkel waarborg (waar zij lid van zijn) en de wettelijke artikelen is het soms een gevecht om je gelijk te krijgen.

Ik zeg dit als oud-medewerker welke er ooit met trots gewerkt heeft en als tussenpersoon voor een grote familie. (Als er iemand in de familie technische problemen/defecten heeft neem ik doorgaans contact met de winkel's voor hun op als ik het niet kan oplossen.)

[Reactie gewijzigd door AfroBob op 13 oktober 2021 13:38]

Ik heb gek genoeg nooit problemen. Heb zelfs een keer een wasmachine gehad die niet beviel, inclusief een door mij veroorzaakte kras. Was geen probleem en zelfs het prijsverschil van 20 euro met mijn nieuwe keus werd zonder dat ik erom vroeg weggenomen.

Moet wel zeggen dat een deel van de slechte reviews op tweakers met betrekking tot coolblue taalkundig van een dermate bedenkelijk niveau zijn, dat ik me afvraag of die wel helemaal kloppen.

Bij anderen vind ik de reviews ook niet altijd terecht. Zo staat er een 1-ster review op van een kapotte NAS na 4 jaar gebruik, omdat garantieclaim niet gehonoreerd werd en nog een 1-ster van iemand die blijkbaar niet duidelijk een handtekening had gezet op het afstandformulier wat je krijgt bij het kwijtraken van een pakket. Of iemand die twee sterren geeft omdat Coolblue geen vervangend product opstuurt voordat ze het defecte product binnen hebben. Tsja ...

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 13 oktober 2021 09:10]

Best kans dat CB tweakersprofielen koppelt in hun CRM, misschien zelfs scraped, en hierdoor weet dat jij een heel actief communitymember bent. Voor social media doen alle CRM pakketten dit, mensen met veel volgers krijgen hierdoor betere service.

Misschien interessant voor de redactie om eens in te duiken. Hoeveel referals komen van coolblueorg.salesforce.com vandaan?
Staat in het artikel. Deels bestaande aandelen, deels nieuw uit te geven.
En ze hebben nu ook eigen bezorgers in Nederland zag ik gister. Ze worden nog groter hoor.
Ze kunnen nog niet opboksen tegen Coolblue auto’s met smileys erop :+
Klopt. In Utrecht rijden koeriers in busjes van Amazon Prime.
Groter is niet altijd beter. Laat ze maar lekker concurreren. Amazon op prijs, Coolblue op service. Toch ook niet erg om niet de grootste te zijn?
Amazon heeft ook niet echt prijsstunten. En de service is net zo goed/slecht (afh. van de laatste ervaring).
Amazon heeft soms hele goede deals. Ik heb recent nog een 14TB HDD gehaald voor 207 ipv 280.
Helaas verliest Coolblue het niet alleen op prijs, maar ook op service van Amazon. De service van Coolblue is echt hard achteruit gegaan vergeleken met een aantal jaar terug.
Het zou fijn zijn als je ook met bewijs hiervoor komt. Je zegt dit nu op een site die een hele grote sectie heeft wat betreft shopreviews.

https://tweakers.net/shop...azon-punt-nl/shopreviews/
https://tweakers.net/shop...blue-punt-nl/shopreviews/

Kortom, met deze aantallen durf ik wel te zeggen dat je onzin praat. Service van Coolblue is not altijd een stuk beter dan Amazon.
:?
Hoe dat zo? Omdat ze zich gedragen zoals vele dozenschuivers? Wellicht dat ze dit op nog grotere schaal doen (dus medewerkers uitbuiten en toeleveranciers uitknijpen). Dat zou kunnen.
Dat betwijfel ik. Juist in mijn omgeving merk ik dat velen tegenwoordig liever een tientje meer betalen en op een bepaalde service kunnen rekenen. Helemaal bij bijvoorbeeld witgoed en smartphones.
Ja alleen is die service er niet meer bij Cool Blue die is jaren geleden al afgestorven.
Heb je hier concrete voorbeelden van? Wat jij claimed matched namelijk compleet niet met mijn ervaringen.
Ik heb er wel ervaringen mee.
Ik bestelde al jaren bij coolblue. En ook als het elders paar euro of tientje duurder was want de service.
Die was vroeger ook goed.
Zo had ik een laptoprugtas besteld voor een reis. Ik kreeg op woensdag het pakketje maar met verkeerde inhoud. Ik belde de klantenservice en ik moest de spullen terugsturen en dan zouden zij het goede sturen. Ik vertelde dat ik de tas dan niet op tijd kreeg omdat ik vrijdag zou vliegen.
Dus de dame aan de telefoon begreep dat en stuurde direct de tas op en kreeg nog tegoedbon.

Ook een keer een gaming headset van trust gekocht. de eerste was kapot en de tweede was gewoon belabberde kwaliteit. eigenlijk zou ik het volle bedrag niet terug krijgen maar ik wilde een duurdere logitech en ik hoefde alleen verschil bij te betalen.

De callcenter medewerkers konden zelf veel regelen.
Ik heb echt behoorlijk veel daar besteld.

Nu had ik voor ons vakantiehuisje 2 (goedkope) tv's nodig. stopfzuiger en koffiezetapparaat. Ondanks dat het elders goedkoper was toch coolblue want service.

Bezorger staat maandag voor de deur en ik was bij vakantiehuisje. Dus ik zeg zet het maar op de tafel neer ik kom het zo ophalen. Als ik thuis kom zie ik al dat er nooit 2 tvs in de doos passen.

Ik bel coolblue en zeg dat de tv's niet zijn geleverd. Medewerker zegt dat de bezorger ze wel heeft geleverd maar gaat het uitzoeken en ik zou wel weer gebeld worden.
Het kwam erop neer dat ik 10x heb gebeld. ze allerlei beloftes deden en de deadline steeds uitstelden.
De medewerkers kunnen niks en ratelen een script af (ontzettend irritant).
Ook werd de indruk gegeven dat ze mij verdachten van het achterover drukken van de tv's.

Ik heb toen onze camerabeelden gestuurd waarop de bezorger op 3 camera's continu in beeld was en je kon zien dat er geen tv's waren geleverd. En dat was nog steeds niet voldoende. Ze moesten in hun magazijn de beelden terug kijken.

Ik vertelde ze dat dat hun probleem was en niet de mijne. Heb nog vaak moeten bellen en steeds weer beloftes.
Laatste telefoontje heb ik gedreigd de beelden met herkenbare chauffeur op dumpert en andere social media te zetten. Toen was het de volgende dag opeens geregeld.
Nooit meer uitleg gehad of excuses.

Dat was ergens begin juni. Toen nooit meer daar spullen besteld en dat kost ze dus al 1000 euro aan omzet.
Ik bestel gewoon bij "kleinere" betrouwbare bedrijven of lokaal maar iig nooit meer coolblue.
Dat is een wel een trend die je bij veel service georienteerde bedrijven ziet/hoort. Zolang de kosten voor de vervanging of tevredenstelling meevallen (en dat scheelt per bedrijf wel iets) dan heb je geen enkel probleem. Maar is voor het probleem alleen een wat kostbaarder oplossing mogelijk, dan geven ze niet thuis. Vaak is nog niet eens dat de service-mensen (van het call-center) niet mee lijken te werken - dat komt pas later, als je gaat 'zeuren' (lees: het probleem is nog niet opgelost en je blijft contact zoeken).

En niet alleen bij webshops. Garantie bij aankoop auto: kleine (lees: relatief goedkope) defecten worden opgelost maar opeens is daar een duurder defect (die gewoon onder de garantie valt) en daar begint de ellende.

Het zal allemaal wel uitgerekend worden t.o.v. de marge (niet die enkele aankoop).

Daarom vind ik die service altijd maar een betrekkelijk pluspunt. Het gevraagde artikel geleverd krijgen voor een marktconforme prijs (dus niet eens de laagste prijs) op het afgesproken moment (hoeft dus niet eens de volgende dag te zijn), dat is toch de minimum service? Dat leveren - gelukkig - de meeste webshops wel. Daarvoor hoef ik echt niet naar CoolBlue.
Een ander voordeel van grote webshops is ook een groter assortiment. Dan kun je bestellingen combineren en zodoende de bezorgkosten minimaliseren. Daarin schiet CoolBlue tekort vind ik. Maar dat proberen de grote webshops dan op te lossen door gratis te leveren. Dat lijkt een mooie oplossing maar feitelijk moet dat wel degelijk vergoed worden. Dus gaat de prijs van het artikel een klein beetje omhoog.

En dat wordt nu telkens genoemd als pluspunt van CoolBlue: iets duurder maar meer service. Dat vind ik dus wel meevallen want je betaalt zelf voor die gratis bezorgcomponent terwijl ze dus tekort schieten als 'allround electronica webshop'. Ze voeren soms wel degelijk merk X maar slechts een beperkt aantal modellen. Dat zal wel te maken hebben met hun behandelingswijze van deze toeleveranciers. Maar daar schiet je dus als klant niets mee op.
klinkt als een individueel incident. Shopreviews op Tweakers zijn nog grotendeels positief.
de laatsten zijn dan al heel wat minder.
Ze hebben het beleid ergens veranderd zoals een oud medewerker dat ook al stelde.
De extra goede service is er dus niet meer en dat was voor veel mensen om net iets meer te betalen.
Ik had een paar jaar terug een USB dongle besteld bij coolblue. Werd niet geleverd, brievenbuspost, na een paar dagen krijg ik een andere toegestuurd via pakketpost. Ruim een week later kwam de dongle alsnog aan via de brievenbuspost. Ik CB gebeld om te zeggen dat ik er nu twee had en waar ik er een naar terug kon sturen.

Hou maar was het antwoord.

Recent Hue stekker besteld bij coolblue, volgende dag bezorgd, ok prima ik ging die volgende avond op vakantie dus als hij overdag bezorgd wordt is dat prima. Krijg ik de volgende dag de melding dat ze hem tussen 21:00 en 21:30 komen brengen. Euh pardon? Los van dat ik dat te laat vindt om überhaupt iets te bezorgen was dat te laat voor mij. Ikke bellen om te kijken of er iets aan te doen was, maar kreeg een onaardige callcenter medewerker die zei ja we doen toch wat we beloven en daarmee was de kous af. Heb de stekker bij de Media Markt gehaald en die van CB terug gestuurd.
Echt geen problemen mee, service bij coolblue is altijd goed.
Wanneer heb je de service voor het laatst gebruikt?
Meerdere keren afgelopen jaar, service afdeling was wel drukker in het begin van corona waardoor alles net iets langer duurde maar altijd een goede oplossing gehad.
Was altijd goed. Onlangs nog een klein product bij hun besteld en heb een week lang moeten zeuren om het geleverd te krijgen, nadat het bestelde product ineens niet meer op voorraad was, terwijl de andere kleuren gewoon wel op voorraad waren.

Ik bestelde een externe SSD voor 219€ op een woensdag. Volgende dag levering was niet mogelijk vanwege de drukte en dus vrijdag of zaterdag. Gekozen voor zaterdag omdat ik dan zeker weten thuis zou zijn. Vrijdagavond geen mail over verzending. Pas zaterdagmiddag een mail dat het product niet meer op voorraad was, terwijl het donderdag en vrijdag nog op voorraad was op de site. Meteen bellen met de klantenservice, na 20 minuten in de wacht maar opgehangen. Daarna via whatsapp een bericht gestuurd. Na een goed uur een reactie dat het ze speet dat het niet op voorraad was. Ik gaf aan dat hetzelfde product in andere kleuren wel op voorraad was en dat ze die ook konden afsturen. Nee, kon niet, tenzij ik het prijsverschil bijlegde van 30€. Niet mee akkoord gegaan en op verdere vragen geen antwoord. Zondagmiddag kreeg ik pas weer reactie. Het speet ze, het was ongekend druk en weinig personeel. Kreeg nu een tegoedbon van 30€ en de bestelde kleur zou 3 dagen later weer op voorraad zijn. Annuleren kost ook 3 dagen voordat je het geld terugkrijgt, dus met tegenzin maar geaccepteerd.

Donderdagmorgen, product zou weer op voorraad moeten zijn naar eigen zeggen, weer appen waar mijn verzendbevestiging blijft. Nee sorry, product nog niet op voorraad. Nu al behoorlijk geïrriteerd, aangegeven dat ik door een fout bij hun nu al een week wacht op een product en dit allang opgelost had kunnen zijn, door mij 1 van de andere kleuren te sturen ipv die 30 euro tegoed en laten wachten. Uurtje later krijg in ineens mails van een nieuwe order, kort erna eindelijk een medewerker die aangeeft dat het inderdaad eerder zo afgehandeld had kunnen worden. Aangegeven dat ik blij was dat het nu eindelijk geregeld was en dat ik hem liever meteen aan de lijn had gehad, dat had tijd en ergenis bespaard. En druk op de klantenservice, want het had met 1-2 berichtjes opgelost kunnen worden ipv bijna een week over en weer appen.

Ja uiteindelijk dus wel geholpen, maar een schoonheidsprijs verdiende het zeker niet. Als je motto is, alles voor een glimlach, dan lijkt het mij handiger om klanten te helpen ipv eerst frustreren en dan als die boos wordt, pas te helpen. Vroeger ging dat veel beter, tegenwoordig is het een stuk minder blijkbaar. En aan de reactie hier te lezen, ben ik niet de enige.
Ik kan dat beamen. Ik betaal liever 5 of 10 euro meer bij Coolblue mij goed realiserend dat ik dan ook zeker ben van snelle, correcte levering. En de no questions asked return policy ook niet vergeten.

Bij Coolblue al tientallen producten besteld over de jaren heen en altijd zonder problemen. Bij Amazon 2x en 1 van die keren was het product DOA. Is uiteraard persoonlijke ervaring.

Al moet ik er eerlijkheidshalve ook bij vermelden dat voor zuiver PC onderdelen er (uiteraard) betere keuzes zijn. Hun beschrijvingen bevatten soms wel belangrijke fouten.

[Reactie gewijzigd door KayJay1989 op 13 oktober 2021 08:15]

Mar Amazon en CoolBlue hebben letterlijk dezelfde service filosofie en bij elke (web)shop geldt: zo goed als de laatste ervaring.
Amazon kan zelfs zeggen dat je het artikel wat niet voldoet aan je wensen (maar dus niet defect is); hou maar, retour sturen is niet nodig. Dat is erg goede service maar wel puur het gevolg van kostenoptimalisatie. Het produkt is niet zo duur en de retourkosten zijn relatief hoog. Dus niet kosteneffectief om terug te sturen.

Nu vind ik wel dat Amazon geen maatschappelijk correcte onderneming is (t.o.v. zijn medewerkers).
Bij CoolBlue weet ik dat nog niet goed. Maar ik las dus dat ze wel degelijk hun toeleveranciers uitknijpen. Dat is niet netjes en niet zonder risico.

En die 5 euro of 10 euro prijsverschil op producten van honderden euro's is redelijk verwaarloosbaar en wordt wellicht gecompenseerd door lagere bijkomende (bezorg-)kosten.
Anoniem: 159816
@Tintel13 oktober 2021 12:02
Ik denk dat het belangrijk is om je te realiseren dat die toeleveranciers voornamelijk bedrijven zoals Apple, Samsung en HP zijn. Die zijn ook hard qua voorwaarden en zullen ook niet direct een factuur vanuit een Mediamarkt of Coolblue direct betalen.
:? Waarom zou een toeleverancier facturen krijgen van de dozenschuiver?

En als de voorwaarden van de toeleverancier nadelig zouden zijn voor de dozenschuiver dan hadden ze toch juist een korte betalingstermijn bedongen?
Anoniem: 159816
@Tintel13 oktober 2021 16:01
Marketing, bonussen bij targets, servicevergoedingen.
Maar dat is toch veel minder in verhouding (t.o.v. de factuur voor afgenomen goederen)?
Anoniem: 159816
@Tintel13 oktober 2021 16:48
Zeker, maar vaak wel een belangrijke bijdrage om het winstgevend te houden.
Same here. Buy local, zo veel mogelijk.
Tja, en dan moet je kiezen tussen bedrijven als BCC of de Mediamarkt, of een nog kleinere retailer uit een dorpje verderop die stervensduur is, soms alleen oudere meuk verkoopt en vrijwel geen kennis van zaken heeft.
Anoniem: 159816
@Dennism13 oktober 2021 09:24
Bij MediaMarkt gaat je geld iig naar de METRO group in Duitsland.
Tja, het is niet altijd mogelijk inderdaad. Maar ik zal bijvoorbeeld zo min mogelijk bestellen bij Amazon, dan eerder bij "NL" bedrijven zoals Coolblue of bol.com. En als het even kan toch echt bij het winkeltje om de hoek.
Dat ben ik zeker met je eens, maar bijv. daar we hier op Tweakers zitten, kijkende naar de PC hobby is lokaal kopen denk ik voor velen vrijwel een illusie geworden. Als ik kijk naar het assortiment, de prijzen en de kennis van onze lokale PC winkel in mijn provincie stadje dan is dat echt om te huilen, een dorp verderop idem.

Dan wordt het toch echt een landelijk opererende webshop, al dan niet met buitenlandse eigenaar. Al het ik het geluk dat een van de landelijke webshops op 15 min rijden zit, dat maakt het nog een beetje 'lokaal; ;)
Een Amazon zal ik echter ook niet snel bestellen, tenzij ik echt niet anders kan.

En voor witgoed e.d. kan je helaas vrijwel hetzelfde zeggen, lokaal aanbod, is in ieder geval hier in de buurt ofwel ook een grote (internationale) speler of ze prijzen zichzelf de markt uit zonder echt wat extra's te bieden.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 13 oktober 2021 09:30]

Snap ik. Ik woon op 30 minuten rijden van Azerty dus dat is mijn go to PC winkel geworden, ook al zijn ze niet altijd de goedkoopste. Vroeger schuimde ik de pricewatch af en bestelde ik nog ergens anders, al scheelde het maar een tientje. Toen een winkel 1 week nadat ik mijn PC binnen had failliet ging ben ik daar toch al anders over gaan denken.

Witgoed is wel een probleem inderdaad. Eerlijk gezegd zou ik daarvoor ook als eerste bij Coolblue kijken, de enige witgoedzaak vlakbij is een Expert die ons meerdere keren teleur heeft gesteld qua service, dus die hebben hun kans gehad.
Dan wonen we relatief dicht bij elkaar ;)
Azerty is wat dat betreft ook mijn keuze, tenzij ze iets niet kunnen leveren op het moment dat ik het nodig heb.
Maar ook bij Bol.com zitten buitenlandse aanbieders.
En CoolBlue is toch ook gewoon een dozenschuiver?

Ik ben het overigens wel met je eens dat Amazon niet een 'maatschappelijk prettig' bedrijf is.

Maar al die partijen die je noemt vissen in dezelfde vijver ([van aanbieders]. Dus wat schiet je nu op bij het bestellen bij enkel CoolBlue of Bol? Beide bedrijven zijn niet echt Nederlands te noemen (danzkij de investeerders).
Vanwge service kan ik nog snappen maar vanwege boycotten van foute dozenschuivers; dat is echt wel een uitdaging.
Bij bol.com kijk ik altijd naar de aanbieder en probeer zo veel mogelijk uit NL te bestellen.

Coolblue is misschien een dozenschuiver, dat weet ik niet. Wel zie ik dat (wellicht onterecht?) als NL bedrijf.
Witgoed blijft gewoon een uitdaging, dat lukt je bijna niet lokaal heb ik het idee.
Je wasmachine local? Good luck, dat lukt bijna niet meer. Maar wel eens dat service geld waard is.
Hier nog een. Geen Amazon voor mij. Liefst zelfs bij 'het boertje om de hoek' :) Maar sowieso geen Amazon.
Probeer ik ook zoveel mogelijk, alleen er is wel een grens aan wat ik meer wil betalen voor een lokale zaak.

Laatst een inbouw koffiezetapparaat nodig gehad en de lokale leuke winkel vroeg daar gewoon glashard letterlijk 1K meer voor dan Coolblue en andere online winkels. Op een apparaat dat online zo’n 1,5K kost.


Honderd of tweehonderd euro, ok maar dit heb ik mooi online besteld.
Je moet dan voor de gein die lokale winkel eens confronteren met dat prijsverschil. Jaren geleden een dure DVD speler (DVD-Audio en Super Audio-CD, zó lang geleden was dat :+ ) gekocht en de winkel in Dordrecht heeft mij heel goed geholpen met een demo en ik mocht zelf media meenemen en uitproberen. Maar toen zag ik dat een toko op internet (in Oostenrijk) deze speler voor €500 minder kon leveren. Dat vond ik een erg groot verschil, maar ik wilde de goede service van die winkel ook niet negeren. Dus ben ik naar 'm toe gegaan en zei 'm dat ik zijn service erg waardeer, maar dat het wel een boel geld was. Hij liep naar de balie, tikte wat op zijn rekenmachine en zei 'ok'. Nouja...dan ga je je wel afvragen welke winstmarge hij hanteerde, maar ik had het ook prima gevonden als ie er €100 boven zat bijvoorbeeld.

Ergo: als het verschil zó groot is, moet je het gewoon zeggen. Kan zomaar zijn dat ze best nog wat kunnen met de prijs.
Dat is ook een manier en misschien was er wel iets mogelijk geweest met de prijs, maar ik vond het feit dat ze het probeerden eigenlijk al zo aanstootgevend dat ik er wel klaar mee was.

Ik heb zelf ook een bedrijf en ik probeer mijn klanten ook niet onredelijk veel te laten betalen omdat er misschien wel eens een in zou kunnen trappen als ik veel te veel vraag. Zo behandel ik mensen niet en zo wil ik zelf ook niet behandeld worden.

De keukenwinkel heeft zelf ook internet dus ze kunnen prima zien wat de prijzen elders zijn. Als ze met een hogere prijs waren gekomen en hadden gezegd “wij zijn iets duurder want we hebben een echte winkel en niet de schaal van Coolblue en dergelijke”: prima dan had ik dat ding daar gekocht.

Die prijs die zij noemden voelt gewoon als proberen misbruik te maken van mensen die lokaal iets willen kopen.
Soms werkt dat, soms ook niet.

Kleine 10 jaar geleden wilde ik mijn oude trinitron vervangen door 46" LCD en meteen budget LCD van 40" voor de slaapkamer. Lokale winkel wilde 1749€ voor de 46". Online waren diezelfde TV's zo rond de 1250€. Aangegeven dat hij wel vreselijk duur was. Ja maar ik lever aan de deur en installeer hem. Dure service. Ook nog gezegd dat mijn vader er ook 1 wilde en zijn buurman mogelijk ook. Na zogenaamd bellen met Sony, kon het echt niet goedkoper dan 1649€ per stuk. Afscheid genomen en verder gezocht. Lokale Mediamarkt verkocht de TV voor 1200€ in de aanbieding. Vroeg of dit dan het showroommodel was of nieuw in doos. Nee nieuw in doos. Aangeven dat we er sowieso 2 wilden en dat ik ook nog een 40" budget model wilde. Van de 46" kon niets meer van de prijs af en van de 40" kreeg ik bij een dergelijke bestelling ook nog een 50€ korting. Meteen besteld en netjes 2 dagen later aan huis geleverd gekregen. De avond van bestellen is mijn vader met zijn buurman ook nog weer naar de MM gegaan en die heeft er toen ook 1 gekocht.

Met dergelijke prijsverschillen heeft de lokale electronicaboer het nakijken. Vind het geen probleem lokaal te supporten en iets meer te betalen voor service. Echter moet dat niet honderden euro's schelen.
Vind het geen probleem lokaal te supporten en iets meer te betalen voor service. Echter moet dat niet honderden euro's schelen.
Precies. Maar dat niet alleen. Het is echt een beetje een hippe uitspraak geworden 'koop lokaal'. Nou, als iemand mij kan aanwijzen waar ik hier in de buurt 3D printer filament kan kopen houd ik mij aanbevolen. Ik woon niet in een achteraf dorp, maar er is gewoon niets
En zo zijn er meer dingen waar gewoon weinig 'brick & mortar' winkels zijn die dat verkopen, dan wel een goed gesorteerd assortiment voeren. Want er zijn hier en daar wel computerwinkeltjes bijvoorbeeld, maar die hebben dan alleen rommelmerken die ik niet wil. En dat geldt voor veel andere dingen. Ik ben motorrijder, maar ik ben altijd weer teleurgesteld als ik naar zo'n zaak ga om bijvoorbeeld motorkleding te kopen. Ze hebben alleen de populaire spullen en als je dan iets uit het duurdere segment wil, hebben ze het niet. Of je ziet op internet dat er een nieuwe collectie is, en nergens hebben ze het nog, alleen online. Kennis laat ook vaak te wensen over, dus ik informeer mijzelf wel en soms moet ik inderdaad heel onsympatiek iets gaan passen in een winkel voor de maatvoering van dat merk, en dan maar online bestellen. Zowel prijs als assortiment is daar gewoon beter.

Fysieke winkels moeten gewoon zorgen dat ze iets extra's te bieden hebben. Je moet je opslag wel waard zijn. Doe dan wat aan de kennis van de verkopers, en probeer mij niet in het eerste de beste spul te lullen dat je graag kwijt wilt. Dát is zeldzaam, maar daar wil ik wel voor betalen. En dat heb ik dan ook vaak genoeg gedaan.
Ik heb een jaar of 5 gewerkt als zzp elektricien. Vooral de kleinere klussen.

Voor iets als verlichting gaf ik de klant altijd de optie om zelf hun spul te kopen en dan zou ik het wel plaatsen, gewoon aan uurprijs (45€/h excl btw).

Best veel klanten die blij waren met dergelijke optie. Verlichting is iets waarin je kan variëren van goedkoop tot heel erg duur en daarin kon de klant dan op zijn gemak dan zelf zijn keuze maken wat en waar kopen. (En was ik er zelf geen tijd aan kwijt.)

Bij de wat technischere en uitgebreidere verlichtingswerken(maatwerk) zat ik er wel tussen maar dan had ik ook een mooie marge op het materiaal voor de tijd die ik besteede aan meedenken en adviseren.

Spul kopen bij de grote jongens via internet en service door een local aan mooi uurtarief. Mooie hybride oplossing toch?
Amazon gaat het winnen vanwege schaalvoordelen (wereldwijd actief) waar Coolblue nooit tegenop kan.
Duurdere producten komen bij mij echt bij Coolblue vandaan en niet bij Amazon. Ik zie liever wat service dan een dozenschuiver die vaak alleen maar een webfront is voor een piepkleine Aziatische dozenschuiver die voor de korte-termijn-winst gaat.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 13 oktober 2021 08:09]

Coolblue is toch ook een dozenschuiver? Dat ze een keer een wasmachine aansluiten... doen andere winkels ook. Witgoed is ook niet zo Amazon hun specialisatie.

Bij Amazon werd mijn door bpost verloren pakket na 2 min chatten opnieuw opgestuurd. Bij de gemiddelde "lokale" webshop, bol en coolblue is dat gegarandeerd gedoe en discussie. Wat win ik als consument met meer te betalen voor een slechtere service??

Ik wens Coolblue alle succes overigens, maar breng de service dan wel terug "op niveau".
Mijn ervaring met Amazon is dat ze bij een eerste 'issue' inderdaad heel makkelijk zijn, daarna een stuk minder.
Ik kon 11 maanden na aankoop mijn kapotte laptop retourneren en kreeg het volledige aankoop bedrag terug.
Coolblue is toch ook een dozenschuiver? Dat ze een keer een wasmachine aansluiten... doen andere winkels ook. Witgoed is ook niet zo Amazon hun specialisatie.
Ik heb anders enorm goede ervaringen met hun aftercare. Keertje harddisk DOA binnengekregen, vervangende werd direct afgestuurd en de DOA-schijf kwam dan wel wanneer hij kwam. Op de website staat zelfs het e-mail adres van de manager klantenservice, en die handelt ook als je dingen naar hem/haar escaleert dat dingen niet opschieten. Zijn kleine dingen, maar wel belangrijk.
Bij Amazon werd mijn door bpost verloren pakket na 2 min chatten opnieuw opgestuurd. Bij de gemiddelde "lokale" webshop, bol en coolblue is dat gegarandeerd gedoe en discussie. Wat win ik als consument met meer te betalen voor een slechtere service??
Ik heb anders meegemaakt: pakket verloren, inderdaad via chat binnen 2 minuten opgelost, maar ze wilden wel dat ik het product terug ging sturen (hoe dan?). En die status heb ik na veel bellen weten te resetten. Er zitten veel mensen die wel "even wat fixen", maar oh wee als je ook maar iets anders vraagt.
Anoniem: 159816
@WhiteDog13 oktober 2021 09:26
Heeft een dozenschuiver een eigen reparatie service voor witgoed? Volgens mij niet toch. Want Coolblue heeft dat wel:
https://www.coolblue.nl/a...ine-reparatieservice.html
En zij berekenen deze service door naar de fabriekant. Coolblue heeft flinke eisen in hun contracten met leveranciers staan.

Coolblue is een zeer onprettige partij om zaken mee te doen maar je moet wel vanwege het bereik.
Staat op die pagina dat het alleen om witgoed buiten garantie gaat, dus lijkt mij sterk dat leveranciers daarvoor moeten betalen.

Flinke eisen in contracten zijn niet ongewoon, die stelt Apple bijvoorbeeld ook als je hun producten wil kopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 13 oktober 2021 13:34]

Ik heb de contracten in mijn eigen handen gehad, ook binnen garantie. En ja flinke eisen zijn niet ongewoon. Maar Coolblue moet niet doen alsof zij het beste met de klant voor hebben en zij hiervoor opdraaien. Alles van marketing tot aftersales wordt op de leverancier verhaald. Die hogere prijzen die je als klant betaald is dus niet datgene wat heirvoor betaald.
Dat leveranciers een bijdrage leveren aan servicekosten is standaard in de markt.
Dit gaat veel verder dan de standaard "service kosten" Bij retour op bepaalde momenten na de levering maar binnen de retounerings periode worden de volledige kosten op de leverancier verhaald.
Dat is niet ongewoon voor dead on arrival producten.
Ik heb het hier over product die niet DOA zijn, maar geretouneerd worden werkend. Dat laatste is dus enorm ongewoon. Nogmaals ik heb de contracten in mijn handen gehad, ik heb deze mogen vergelijken met de contracten met Amazon en andere grote ketens. Colblue is een scumbag van een bedrijf om mee te werken. Maar je moet wel.
Maar Coolblue levert wel support en klantvriendelijkheid; Overigens zijn Belgen nu eindelijk verkocht aan online aankopen, dat ze niet snel van partij zullen wisselen. (buikgevoel)
Ligt aan je markt en product. Cashflow is king :) omzet zegt vaak bijna niks. Amazon verkoopt zelfs dingen met verlies. Alleen iedereen weet. Geld wordt verdient aan de achterkant :)
Dat is incorrect; personeel, bonus, salarissen, auto van de zaak en noem maar op, komt uit je winstmarge. Niet uit de achterkant. Dus verkopen met verlies kan op enkele artikelen, maar over de hele linie heb je een gezonde marge nodig.
Of een brede rug (lees: kapitaal). En laat dat nou geen probleem zijn. Amazon kan prima 5 jaar lang in Nederland verlies draaien zonder het te voelen. Ondertussen wordt de concurrentie de nek om gedraaid.
Precies dat, kapitaal. Zolang jij voor dat kapitaal een vehikel bent dat rendement oplevert, blijft die geldkraan heel lang open staan. Tot de wal het schip keert natuurlijk.
Ik snap wat je probeer te zeggen. Maar laat ik het anders zeggen. Geld verdien je aan de backend van je store :). Denk aan je cpa maar als jij je aov en je ltv per klant kan verhogen dan geeft dat niet. Nu doet coolblue dit nog steeds maar mondjes matig.
Niet per se uit directe verkoop, in de IT-markt is het gebruikelijk dat je als reseller van fabrikanten achteraf enkele procenten terugkrijgt als je bepaalde doelstellingen hebt gehaald die je vooraf hebt afgesproken. Dan kan het dus voorkomen dat je een jaar lang iets verkoopt met 0% marge (of minder) en aan het einde van het jaar hoopt een 'cashback' te krijgen van bijvoorbeeld HP.
Wat is dan het verschil tussen cashflow en omzet?
Simpel gezegd: Ik kan jou een dienst leveren uit mijn bedrijf voor 1000 euro. Dat is dan mijn omzet. Ik heb geleverd en jij hebt je verplicht tot betalen.

Cashflow is het geld dat ik binnenkrijg en uitgeef. Die 1000 euro telt pas mee in mijn cashflow als jij je rekening betaald hebt.

Als ik 10.000 euro omzet heb maar er is nog niets van betaald en ik moet zelf een factuur van 10.000 euro voldoen en terwijl ik dat geld niet heb dan heb ik een probleem met mijn cashflow.
Ah op die manier. Duidelijk, thanks voor de uitleg!
Kan bijna niet anders dat de prijs die men bereid was te betalen voor Coolblue aandelen veel lager uitpakte dan Coolblue had gedacht/gehoopt. Ik ben benieuwd wat het vervolg gaat zijn...
Bij een ipo wordt de prijs gewoon vastgesteld en schrijft iedereen in voor die prijs. Het is vaak wel een heftig ritje in de eerste uren/dagen waar dat zowel omhoog als omlaag kan. Daar zit dan ook het voornaamste knelpunt om in deze periode (ja nog steeds) als een bedrijf zoals Coolblue naar de beurs te gaan. Prima als je de eerste dagen kan lezen dat het alleen maar omhoog gaat, niet zo goed als het dagelijks naar beneden gaat.

En waarschijnlijk kan men financiering voor de bestaande groeiplannen ook op andere manieren deels voor elkaar krijgen. En dat de groei niet afhangt van de opbrengst van de ipo.
Als ik het me herinner is dat inschrijven maar deel van het verhaal.

Er wordt vaak juist ook een deel gereserveerd voor direct na de IPO om voor hogere prijs te verkopen: de greenshoe.

Lekker risicoloos cashen. Maar dan moeten er wel van 2 gerelateerde zaken sprake l zijn
1) de prijs moet omhoog na beursgang (voor het echte cashen)
2) er moet heel veel vraag zijn

Waarschijnlijk merken ze op dit moment tijdens de ‘roadshow’ dat de vraag naar Coolblue aandelen tegenvalt. Eerlijk gezegd zou ik het zelf ook niet zo snel in mijn eigen portefeuille opnemen:
Retail is een vechtmarkt, waar flinterdunne marges ternauwernood het verschil tussen winst en verlies maken.

Ik zou rustig obligaties van Coolblue aanschaffen, zoveel vertrouwen heb ik wel, dat ze er over 5 jaar nog zijn en dus hun schulden wel kunnen afbetalen. Maar geen aandelen, want of ze heel veel zullen groeien, geen flauw idee. Dat is een gok.
De greenshoe dient helemaal niet om makkelijk te cashen en aandelen aan een hogere prijs te verkopen… je moet het wikipedia-artikel eens goed lezen.

Greenshoe wil zoiets zeggen als: coolblue heeft het recht om bij de beursgang bvb. 100.000 aandelen meer te verkopen dan dat het ideaal had willen verkopen (aan de vastgestelde ipo prijs).
Als de prijs na de ipo (dus als de handel start) stabiel blijft of stijgt gebeurt er niets. Als de prijs blijkt te dalen eens de handel is gestart, mag de huisbankier van Coolblue 100.000 aandelen in de markt kopen om de prijs te ondersteunen.

De grootte van de greenshoe vind je normaal terug in de prospectus.
De greenshoe dient helemaal niet om makkelijk te cashen en aandelen aan een hogere prijs te verkopen…
Nou, volgens mij zijn het de begeleidende banken, maar ik weet alle details niet.

In ieder geval lijkt het erop dat er weinig enthousiasme in de markt is voor Coolblue.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 13 oktober 2021 12:55]

Toch niet helemaal correct hoor. De prijsvork kan altijd verschuiven en is vaak sterk afhankelijk van vraag en ook (soms) de underwriter die graag een liefst zo hoog mogelijke prijs heeft.

Je ziet dat vaak bij minder grote bedrijven die publiek gaan waar de prijsvork onrealistisch hoog is en die prijs na opening de volgende dagen soms wel ettelijke tientallen procenten onderuit gaat.
Vroeger altijd goede ervaringen met coolblue. De laatste tijd toch wat minder. Ik merk vooral dat je vroeger nog gewoon iemand aan de lijn kreeg die een beetje out of the box kon denken. Nu ligt alles vast in scripts en procedures. Hoe ze tegen je praten tot aan de beloftes die ze doen (en niet nakomen). En behalve het verplichte "sorry" lijkt het alsof de service medewerkers het niet echt boeit. Ze komen over alsof ze daar tussen 9 en 5 zitten om hun centjes te verdienen en niet echt iets moois willen neerzetten zoals vroeger.

Komt natuurlijk omdat het bedrijf zo groot geworden is, dan moet je wel en dan moet je ook personeel aannnemen wat minder goed is. Maar als consument is dat wel jammer. Koop nu vaker bij andere kleinere bedrijven die het ook prima doen en nog wel een klant als een persoon zien en niet als een nummer.

Bovendien heb ik geen zin om extra te betalen zodat ik een grapje op de doos krijg. Als ik wil lachen huur ik wel een clown in.

[Reactie gewijzigd door h3nk13 op 13 oktober 2021 11:05]

Dit is helaas ook mijn ervaring bij de laatste bestellingen. Zeggen ze volgende dag geleverd en heb je het een week later. Bij bellen wordt je aan het lijntje gehouden en krijg je niet echt een oplossing of antwoord. Ze kunnen ook gewoon zeggen dat het langer duurt, maar dat wordt dan weer verboden ofzo.

Het voordeel van Coolblue was altijd snelle bezorging + gratis plaatsing in huis. Nu kunnen ze het eerste niet meer altijd waarmaken en de plaatsing is betaald geworden.

Heb echter wel, door een fout aan Coolblue's kant, ooit het geld van een koelkast terug gestort gekregen. (ze hadden de koelkast als retour gemarkeerd ipv de oude kapotte inleveren) Dat vond ik dan minder erg.
En dat heb je toen netjes terug betaald?
Het is helaas ook mijn ervaring bij BonzO dat hij alleen aan BonzO'S girale rekening denkt, en niet zijn karmatechnische.
Enige tijd geleden ging mijn dashcam stuk. De fabrikant herkende en erkende het probleem, gaf aan dat het niet te repareren was, en dat ik naar de winkel terug moest voor een vervangend product.

De medewerker bij Coolblue was het hier niet mee eens. De procedure was nou eenmaal dat het product éérst naar de reparateur moest. Hij nam het product in, en ik zou nog wel bericht krijgen over wanneer het klaar was.

Vervolgens heb ik drie weken zonder dashcam gezeten, waarna ik het bericht kreeg dat de reparateur het probleem niet kon oplossen, en dat ik een vervangend product zou krijgen.

Deze situatie onderschrijft voor mij exact wat jij ook aangeeft. Voor de service die ik altijd gewend was van Coolblue wilde ik echt wel wat extra betalen. Maar inmiddels onderscheiden ze zich voornamelijk alleen maar in de marketing.
Ik heb recent een bijna 2 jaar oude baardtrimmer teruggestuurd. Ik kreeg meteen reactie en kon voor het oorspronkelijke aankoop bedrag een ander product uitkiezen. Zoals gewend, top service/garantie.
Ik denk dat Pieter de reacties heeft gelezen onder het vorige artikel _/-\o_
Iedereen met een beetje clout op social media weet: lees nooit de reacties.
Kan je dit toelichten?

Ik vind reacties op nieuwsberichten, blogs, redditposts, YouTube etc etc altijd boeiend. Niet iedere reactie is altijd even goed onderbouwd, maar het geeft me wel altijd een aardig beeld van wat de gemiddelde bezoeker vindt. Sommige reacties kunnen het geheel echt naar een hoger niveau tillen!
geeft me wel altijd een aardig beeld van wat de gemiddelde bezoeker vindt
Nee, het geeft een beeld wat de boven-vocale bezoeker vindt. Een goed marketing onderzoek geeft veel betere cijfers dan een thermometer in de commentaren.
Daarmee ondermijn je je eigen comment en mijn beoordelingsvermogen ten aanzien van jouw reactie. Feitelijk onderschat je hiermee de gemiddelde actieve internetgebruiker.
Klopt, maar ondanks dat wij niets van de nieuwe plannen/strategie afweten die Coolblue op het ook heeft weten wij het toch beter :+ .
Wat je wilt is een discussie met peers, mensen die het met je eens zijn, of iig positief kritisch en waarmee je allemaal naar een hoger niveau gaat: discussie, argumenten en kennis. Geen echo-chamber of snowflaken maar leuke discussies.

Als je maar "beroemd" genoeg bent kom je in een situatie waar je tientallen, zo niet duizenden reacties aantrekt van mensen die helemaal geen motivatie hebben om positief of meedenkend te zijn. Dan krijg je meer en meer mensen die GOP gedrag vertonen: gaslight, obstruct, project. Ze argumenteren uit kwade zin, projecteren hun eigen wereld op die van jou of komen gewoon zieken. Ze hebben geen investering in de discussie dus doen niet echt mee.

Met zoveel reacties wordt het op een gegeven moment niet meer te doen om het kaf van het koren te scheiden en elke reactie levert honderden tegenreacties op. Het levert ook jou alleen maar negativiteit op.

Op dat moment moet je stoppen met lezen, het is een wedstrijd die je niet wil lopen.
Ik hoop echt dat deze man geen bedrijfbeslingen neemt gebaseerd op reacties onder een artikel :p
Nou ik zit even door de reacties van het vorige artikel heen te scrollen om te kijken wat je bedoeld, snap er weinig van 8)7
Mocht er weer eens een artikel over microbiologie en fermentaties gaan sta ik vooraan, hier heb ik geen kaas van gegeten. Maar, heb je een korte, simpele samenvatting van waarom het velen hier geen goed idee lijkt?
Het was een grapje. Eerst lees je overal dat ze naar de beurs gaan. Kort daarna toch weer niet.

In het vorige artikel waren er reageerders die het niet verstandig vonden.
Vraag mij sowieso af of de rek er bij coolblue niet inmiddels een beetje uit is. Hoeveel kan dit bedrijf nou nog groeien? In het buitenland beginnen zal echt wel andere koek zijn dan hoe ze ooit in Nederland begonnen. Nederland is een leuk land, maar heeft zeker een plafond.
Anoniem: 159816
@ro8in13 oktober 2021 09:28
Je weet dat ze al België zitten? Of is dat ineens geen buitenland meer?
Dit was een beetje te verwachten, de algehele e-commerce markt stijgt de laatste maanden nauwelijks waardoor omzetten tegenvallen. Zwart heeft dat tegenover zijn investeerders weggezet als problemen met schaarste qua goederen, maar dat is slechts 1 zijde van de medialle.

Hij had het een jaar geleden moeten doen, nu is het inderdaad niet de juiste timing. Better luck next year
De voorgestelde prijs per aandeel was 66 tot 100x de netto winst per aandeel, dat gaat niemand ervoor betalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee