Politie waarschuwt criminelen op forums: host geen botnets in Nederland

De Nederlandse politie plaatst actief waarschuwingen op Engels- en Russischtalige forums voor criminelen die met botnets werken. In berichten op die forums zegt de politie dat ze die beter niet kunnen hosten op Nederlandse infrastructuur, omdat die goed in de gaten wordt gehouden.

De Landelijke Eenheid zegt dat het verschillende waarschuwingen heeft geplaatst op niet nader genoemde forums. Ook hebben agenten tweets in het Engels en het Russisch geplaatst met waarschuwingen. In de waarschuwing zegt de politie dat er specifiek wordt gelet op Nederlandse infrastructuur voor het beheren van botnets. "We richten ons op botnets zoals Ryuk, Trickbot en veel anderen. We lezen informatie van ondergrondse bronnen en de cybersecurityindustrie", schrijft de politie. In de boodschap raden de agenten ook aan om goed op te letten dat aanbieders hun infrastructuur niet in Nederland hosten.

De politie plaatst de waarschuwingen naar aanleiding van het offline halen van het Emotet-botnet. Twee van de drie hoofdservers van dat malwarenetwerk werden in Nederland gehost. De Nederlandse politie was een van de drijvende krachten achter het offline halen van het botnet, wat een van de meest notoire botnets ter wereld was.

In het bericht van de politie staat ook een kliknummer. Gebruikers met tips kunnen de politie via Telegram een tip sturen over criminele activiteiten in Nederland.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-02-2021 • 14:32

167 Linkedin

Reacties (167)

167
135
51
6
0
52
Wijzig sortering
"The Netherlands Police" Is dat goed Engels?
Ja, "Dutch" is informeel. Ook bij bijvoorbeeld de Marine heeft men het in het Engels over de Royal Netherlands Navy.
Dat is ook wel een beetje eenzijdig hoor. In het Engels is er niets informeels aan Dutch gebruiken als vertaling van het bijvoeglijk naamwoord "Nederlands(e)". Er zijn gewoon partijen binnen de overheid die graag overstappen naar Netherlands omdat ze Dutch teveel op Duits vinden lijken, een verwarring die op de Pennsylvania Dutch na vooral bij Nederlanders speelt. Daaruit vloeit dan zo'n "regel", dat we Dutch opeens als informeel zouden moeten zien (zeker in het begin, omdat iedereen het dan nog 'fout' zegt).

Daarentegen heb je hier natuurlijk wel te maken met naamgeving, dus in die zin valt er wel wat voor te zeggen dat de enige partij die enige autoriteit heeft over hoe je de naam van een organisatie uitspreekt de organisatie zelf is. Om nog maar te zwijgen over het eeuwige debat tussen taalregels als beschrijving van de taal zoals hij wordt gebruikt en taalregels die opleggen hoe je een taal moet gebruiken.
Royal Dutch Shell
Royal Dutch Airlines
Royal Dutch Vopak
Royal Dutch Philips
Etc. Etc.

Daar is he-le-maal niets informeel aan.

[Reactie gewijzigd door Sietse Vliegen op 18 februari 2021 15:13]

Klinkt een beetje vreemd inderdaad, maar ze gebruiken dat ook op hun eigen website
https://www.politie.nl/en...e-netherlands-police.html
En ook de overheid:
https://www.government.nl...artments-and-institutions

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 17 februari 2021 15:49]

Dutch is de West Germaanse taal die wij spreken.
"The Netherlands" is het land in "the Kingdom of the Netherlands".
De politie is geen taalpolitie, en daarom ook niet "Dutch police".
Volgens mij klopt die redenatie niet helemaal ;) .
Een nederlandse man zou je vertalen naar a dutch man.
Je zegt niet 'a Netherlands man'...
The dutch people is het Nederlandse volk, daarmee is de Nederlandse politie dus ook the dutch police.
De politie is niet van het volk, maar van het land Nederland. Andere voorbeelden zijn The Netherlands Fire Service, The Royal Netherlands Army, The Netherlands Marine Corps, The Royal Netherlands Air Force en The Royal Netherlands Marechaussee. Richting politiek verwijzen ze sowieso al naar het land en niet de bevolking, om weer wat voorbeelden te noemen: Government of the Netherlands, Cabinet of the Netherlands, Ministries of the Netherlands.
Het klinkt gewoon wat raar, omdat we als Nederlanders zelf het allemaal vertalen naar Dutch i.p.v. Netherlands.

Wat weer komt omdat we een geuzennaampje geadopteerd hebben. Dutch is niet blijven hangen omdat het van Deutsch af komt, maar omdat het halve scheldwoordenboek van de Engelsen vol stond met wat Dutch allemaal wel niet betekende.
Geuzennaampje?

Dutch komt van Duytschen wat vroeger de naam was van wat we nu grotendeels kennen als het Nederlandse volk, en was al ver voordat iemand ooit van Nederland of The Netherlands had gehoord een normaal Engels woord. Dat wij het meer en meer gebruiken is vooral omdat het veel beter bekt dan "Netherlands"
Het is me bekend waar het vandaan komt. Het gaat me om de oorzaak dat we Dutch nog steeds in het Engels overal voor gebruiken. De oorsprong daar van ligt bij de eeuwenlange hetze die we met de Britten gehad hebben. Die waren heel fanatiek om veel woorden met een negatieve lading aan "dutch" te hangen. Dutch betekende (nog steeds eigenlijk) heel wat meer dan alleen "nederlanders". We zijn het daarom een beetje als geuzennaampje gaan gebruiken.

Wat beter bekt is een kwestie van gewenning.
Denk dat de Nits met "In the Netherlands Mountains" niet echt een grote hit hadden gescoord ;)

Verder is het een gewoon Engels woord, als men mij hier vraagt waar ik vandaan kom dan is het "The Netherlands" maar als mij vraagt wat ik ben dan zeg ik "Dutch" zou niet in mij opkomen om "Netherlands" te zeggen. En zo gebruiken de Engelsen het zelf ook niet, dus ik vindt het maar vreemd dat wij als wij iets in het Engels aan willen duiden het anders zeggen dan in de Engelse taal gangbaar is.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 17 februari 2021 21:40]

En zo gebruiken de Engelsen het zelf ook niet, dus ik vindt het maar vreemd dat wij als wij iets in het Engels aan willen duiden het anders zeggen dan in de Engelse taal gangbaar is.
Dat komt omdat die Nederlanders Nederlandse regels op de Engelse taal toepassen.Wat natuurlijk helemaal niet klopt. Op Engels pas je Engelse grammatica en uitzonderingen toe. Het is dus gewoon "The Dutch Police" of als je perse Netherlands wil gebruiken "The police in the Netherlands".

Ik stel een wedstrijd voor: Nederlandse zinnen waarbij een buitenlandse gramatica en uit zijn toegepast. :)
Wat weer komt omdat we een geuzennaampje geadopteerd hebben. Dutch is niet blijven hangen omdat het van Deutsch af komt, maar omdat het halve scheldwoordenboek van de Engelsen vol stond met wat Dutch allemaal wel niet betekende.
Jij kan je de eerste paar regels van ons eigen volkslied niet meer herinneren? ;)
Toch heel simpel, het is onze naam en we maken er zelf dutch van. Denk je dat ons volkslied duits bloed benoemt? Nouuuu nee.
Goh, interessant!
Ik wist niet dat de strijdkrachten dit ook zo gebruikten.
Blablablabla of the Netherlands klinkt mij beter in de oren, maar het zal vast allemaal correct zijn.

Weer wat geleerd :)
De officiële benaming van de Luchtmacht is dan ook de RNLAF - Royal Netherlands Air Force.

Gek genoeg is het dan wel weer KLM Royal Dutch Airlines. ;)
KLM is dan ook een privaatbedrijf, die mogen zelf kiezen wat ze achter 'royal' zetten.
Het lijkt er vooral op dat het leger en aanverwante overheidsorganisaties een voorkeur heeft voor "Netherlands" boven "Dutch", dit laatste ben ik decennia lang tegengekomen voor overheids- en commerciele projecten.
Maar gaat het hier om de Nederlandse politie of politie binnen het koninkrijk? Want 'Netherlands' is ook een koninkrijk met meerdere politiekorpsen, dus wie weet is dit idee wel tot stand gekomen in samenwerking met de korpsen van de andere landen binnen het koninkrijk en dan zou 'The Netherlands Police' dus minder raar zijn.
Nederland is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dus wanneer je het over de Nederlandse Politie hebt, heb je het over de politie in Nederland. Alle andere eenheidsstaten in het Rijk hebben hun eigen politieorgaan.
(Even Taalpolitie hierzo spelen):
"The Netherlandian" zou eigenlijk taalkundig het meest correct zijn want niet iedere Nederlander spreekt Nederlands. En dan bedoel ik niet alleen immigranten maar ook Netherlandians die in het buitenland wonen.

Edit:
De woorden Netherlandic en Netherlander etc zijn ook echt in gebruik.
bron https://www.thefreedictionary.com/Netherlander

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 februari 2021 16:07]

Misschien wordt dit wat off-topic, maar 'the Dutch' is toch een prima vertaling voor 'Nederlanders'? Dus reikt het woord 'Dutch' iets verder dan alleen de taal, volgens mij.
zou het dan niet Netherlandish moeten zijn?

zoals outlandish

The Kindom of the Netherlands is namelijk de formele engelse naam van ons koninkrijk
dan zou het dus the Netherlands's moeten zijn of netherlandish of zelfs netherlandsish ?

Om consistent te blijven dan toch?
Je hebt er al aardig wat antwoorden over ontvangen.
Difference between dutch and Netherlands
legt het nog eens uit :)
Waar een mens zich druk om kan maken zeg... Jemig. Hopelijk kom je Corona een beetje goed door en de rest van de mensen ook.
Dat viel me ook op.
Juist zou zijn: The dutch police.
Ik denk alleen dat de meeste Engels- of Russisch sprekende mensen dan geen idee hebben over welk land het gaat :+
The Holland Police spreekt daar helaas waarschijnlijk ook meer aan. :P
Noord of zuid Holland?
Je wordt wel ge-0-mod maar ik vind dat je wel gelijk hebt. Voor Hollanders is het heel makkelijk om voor het gemak maar even de rest van Nederland te vergeten maar voor ons "simpele" provincialen is het het zoveelste signaal dat we er totaal niet toe doen.
als je stil staat bij hoeveel buitenlanders dutch met duits/duitsland verwarren vind ik het nog niet zo'n vreemde keuze :P
In het buitenland zijn Duitsers toch "Germans"?
Ik woon al jaren in het Buitenland en heb ook veel gereisd maar ben dit echt nog nooit tegengekomen.
zelf jaren in het buitenland gewoon en bovendien 18 uur per dag in gesprek met internationaal volk, voertaal engels, en het komt veel voor.

zo zie je maar, leer je toch wat nieuws
Vooral niet omdat diverse buitenlanders tegenwoordig 'Holland' synoniem stellen aan 'Nederland' (diverse Nederlanders overigens ook).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 februari 2021 16:47]

tegenwoordig? Juist het tegenovergestelde in mijn ervaring. Ik ben in het buitenland opgegroeid en 30 jaar geleden iedereen sprak over altijd alleen maar over Holland, Nederland/The Netherlands begreep niemand iets van. Tegenwoordig hoor ik juist steeds vaker wel the Netherlands.

Wanneer was het trouwens dat bij (internationaal) voetbal ze de afkorting NED zijn gaan gebruiken ipv HOL? Ik kan er zo niets over vinden, maar het was toch zeker 10 of 20 jaar geleden.

Ik kwam wel tegen dat BV Nederland blijkbaar pas sinds begin vorig jaar hun marketing heeft aangepast.
Nu de internationale transportbedrijven nog. Daar staat bijna uitsluitend “Holland” op de vrachtwagens.

Nee, als Brabander identificeer ik me niet met Holland. Dat voelt net zo onzinnig als mij Tilburger, Eindhovenaar of Bosschenaar noemen. Ik voel me Brabander, Nederlander en Europeaan.
Dat weet ik, maar veel andere mensen dus niet omdat het heel vaak fout gebruikt wordt. Dat is wat ik hierboven zei...
Officieel wel, maar in de praktijk bedoelen niet-Nederlanders met Holland gewoon ons hele land. Maar goed, genoeg denken ook dat heel ons land Amsterdam is. Dus tja.
Alleen de lui in Kerkrade 😉
Mja... Dat zal ze afschrikken. :+ Tig van die gasten wordt zelfs na het oprollen van zo’n botnet niet achterhaald en anders niet vervolgd. De pakkans is klein en de kans op vervolging lijkt nog kleiner. Maar dat de politie in een land tig kilometer verderop dit roept boezemt ze vast angst in, hehe. Overigens zou je dan toch juist liever willen dat ze juist NL gebruiken dan? Dat ruimt lekker op!
Ik zit niet in het wereldje maar ik kan me voorstellen dat je niet heel blij wordt als je botnet wordt opgeruimd. Daar is tijd en geld in gestoken. Dus zelfs als de pakkans klein is zullen ze misschien eerder geneigd zijn een andere locatie te zoeken. En dat is volgens mij het doel van dit bericht.
De mensen die het botnet bouwen en de mensen die er gebruik van maken zijn vaak (meestal?) niet een en dezelfde. Als de vraag naar Nederlandse bots blijft bestaan betekend dat vooral dat de prijs daarvan nu omhoog gaat.

Indirect worden het er dan misschien ook minder, maar dan moet nog maar blijken. Er zijn echt voordelen aan het hebben van bots in Nederland. En de vraag is nu of de balans tussen prijs en voordeel zodanig is verandert dat bots hier ook echt wegblijven.
Dus:

Ga lekker je botnet in een ander land hosten waar je niet gepakt wordt, en waarmee je toch onze burgers en bedrijven kunt aanvallen?

Gekker kunnen we het niet maken :+

@dutchgio
Dank je voor je heldere toelichting

[Reactie gewijzigd door Strebor op 17 februari 2021 15:56]

De verwijzing naar de eerdere actie waarbij men Emotet offline heeft gehaald komt in dit bericht niet echt goed naar voren, maar dat was een gecoördineerde actie vanuit Europol met naast Nederland ook de politiediensten van Duitsland, Frankrijk, Litouwen, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Nederland wordt doorgaans gebruikt omdat er hier een goede online infrastructuur is, dat wordt op deze manier wat ontmoedigd.
Uit het buitenland is makkelijker te blokkeren zonder echte gebruikers te raken. Voor typisch Nederlandse dingen kan je al beginnen al het verkeer van of naar andere landen te blokken.
Omdat uitdagen in het verleden ook altijd zo effectief is gebleken?
Als je uitgedaagd wordt en hapt dan ben je in dit soort gevallen niet erg slim. Er zullen een hoop domme criminelen zijn maar de wat slimmere zullen in ieder geval een overweging maken.
Als je uitgedaagd wordt en hapt dan ben je in dit soort gevallen niet erg slim.
Wat heeft bijvoorbeeld iemand in Rusland bij een dergelijke uitdaging te verliezen, behalve potentieel een botnet gehost in/beheerd vanuit Nederland als die niet voorzichtig is?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 februari 2021 15:27]

Je kan wel alleen kijken naar wie niets te verliezen zou hebben, maar daar lijkt het me de politie niet alleen om te doen. Dit bericht is ook gericht aan de potentiele criminelen die zich veilig wanen omdat zogenaamde bullet proof hosters ze iets wijs maken. Dit bericht is ook gericht aan de criminelen die wel iets te verliezen hebben en zich veilig wanen zolang ze de politie maar niet zien. En zo zijn er nog veel meer (potentiële) criminelen waarbij hiermee wel iets bereikt kan worden. Daarbij maakt @Bas_B een terechte opmerking dat denken dat je niets te verliezen hebt niet hetzelfde is als het werkelijk niet hebben. Net zoals criminelen zich misschien vergissen in het risico dat als ze doorgaan ze daar te veel last van hebben (want ik lees niet dat de politie werkelijk alle botnets kan aanpakken) zijn er dus ook criminelen die niet slim genoeg zijn om in te zien dat eigenwijs doen ze in de problemen kan brengen. Het is dus een dooddoener om te doen alsof dit perse een uitdaging is of het verleden daar iets mee te maken zou hebben.
Vooral ook omdat het ‘niets te verliezen hebben’ bestaat uit inkomstenderving, dus ik zou denken dat ze best veel te verliezen hebben. Waar is het criminelen anders om te doen?
Omdat je misschien, 10 jaar later, op vakantie wilt buiten je moederland?
Als je op een lijst staat (interpol, europol, etc), dan maakt dat je bewegingsvrijheid aanmerkelijk lastiger.
Omdat je misschien, 10 jaar later, op vakantie wilt buiten je moederland?
Voor de Rus die het land wilt verlaten zijn er zat Russen die voor het juiste geldbedrag prima in eigen land willen verblijven.
Uit ervaring met Russen rijk of arm, pro- of anti-Putin, bijna iedereen zou de kans grijpen om Rusland te verlaten. Prominente propaganda makers van Putin hebben allemaal wel een woning of datsja ergens in Europa. Hypocrisie is de voertaal.
Alleen in Nederland wonen er al zo'n 30.000....

Verwar "niet durven" niet met "niet willen"....

Er is onderzoek gedaan, en een vijfde van de Russen zou het het wel willen....
Met name diegene die iets willen maken van hun leven.. Het opzetten van een eigen bedrijf of iets dergelijks...
Zeker ook op vakantie😀 die zijn er genoeg ja.
Tjah de enige reden dat die gastarbeiders hierheen kwamen en komen is omdat wij nederlanders vaak te lui of te arrogant zijn om bepaalde taken uit te voeren... Kan je hen niet kwalijk nemen.
Of eerder dat de werkgever de Nederlanders geen hongerloontje meer wilden betalen maar die gastarbeiders (toen Spanjaarden, Italianen, Turken, nu Polen en Bulgaren) daar prima voor willen werken omdat het in hun thuisland een fortuin is.
Bedoel je al die gastarbeiders, die worden uitgebuit omdat Nederlandse werkgevers geen normaal minimumloon willen geven? Vertel wat jij hebt gedaan, behalve hier geboren worden? Waarschijnlijk heb je zelf ook niet veel te bieden... Jij bent zeker zo iemand die "trots is" op NL en dus impliciet al het succes van NL zichzelf toe eigent, maar zodra het gaat over een negatief verleden van NL je kop in het zand steekt. bah..
Jij hebt zeker geen warmtepomp?
https://www.nporadio1.nl/...yware-draait-in-nederland

Zullen ze toch beter moeten uitzoeken waar die servers precies staan.
Wat win je daar nou mee? Het is geen spel.

Als het doel is om zo onopvallend mogelijk zoveel mogelijk geld te verdienen dat zoek je dus een land waar je pakkans het laagst is. Dan kan zelfs een simpel berichtje als dit dat aangeeft dat lokale politie weet wat er speelt je al doen besluiten het even verderop te zoeken. Zie het als een fietsenslot, je fiets hoeft niet onsteelbaar te zijn zolang de fiets die ernaast staat makkelijker te stelen is ontspring je waarschijnlijk al de dans.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 17 februari 2021 15:07]

Als je op een geodriehoek zet dat die onbreekbaar is, dan wordt het plotseling veel leuker om hem te breken. :+
Tenzij die geodriehoek er voor zorgt dat je heel veel geld kan verdienen.
Haha good old times. :+
Het hosten van Botnets, P2P sites, Illegale marketplaces, voor drugs, vuurwerk, account info e.d. is ondanks het geld dat ermee is gemoeid ergens wel een spel waarbij beiden partijen proberen elkaar steeds een zet voor te zijn. Maar gezien de hoeveelheid drugs en vuurwerk op de markt en de overlast van botnets en andere hacks is het vooral de politie die een paar zetten achterloopt.
Achteraf blijken beide fietsen gestolen. ;)
Exact. Je pakt eerst de makkelijke fiets, en daarna komt je nog eens terug voor die mooiere fiets. Nederland is wat connectiviteit betreft toch wel een van de mooiere fietsen.
Dan kan zelfs een simpel berichtje als dit dat aangeeft dat lokale politie weet wat er speelt je al doen besluiten het even verderop te zoeken
Het alternatief is niet om géén berichtje te plaatsen, maar om een bericht te plaatsen waarin niet een duidelijke poging gedaan is om "stoer" over te komen. Als je het mij vraagt doe je daarmee alleen maar afbreuk aan de waarschuwende werking omdat het m.i. juist minder serieus te nemen is én bepaalde mensen uitdaagt om juist dingen te gaan proberen te flikken bij de Nederlandse politie.

Om in jouw analogie te blijven, als je twee fietsen met een slot neerzet bij het station en op één plak je een briefje "deze kun je lekker toch niet stelen" dan verwacht ik dat die het eerste weg is ;)
En zakkenrollers zijn het meest actief op de plek waar een bordje staat "pas op! Zakkenrollers"
Of staan er bordjes "Pas op! Zakkenrollers" op plaatsen waar zakkenrollers het meest actief zijn?
Je stelling van de fiets vind ik niet helemaal kloppen. Een fiets wordt meestal zonder een doelwit van te voren te weten. Dus of even snel geld willen verdienen, geen zin om zelf een fiets te kopen of je ziet onderweg een fiets die je mooi vind/veel waard is. Het is meestal niet van morgen ga ik die specifieke fiets stelen. Ook is het vaak dat de kans van stelen beperkt is. Als jij een fiets ziet bij bijvoorbeeld een zwembad dan staat die er maar een paar uur. Daarna is er een grote kans dat je deze fiets nooit meer zal zien.

Maar het gaat ook om de rede van het stelen. Doe je het alleen om even stoer te doen of even snel een paar euro te verdienen is een oude fiets al goed genoeg. Wil je een paar honderd euro verdienen zal je toch sneller de fiets kiezen met de betere slot ook al is het meer risicovol en de oude fietsen laten staan omdat je dit geld het risico niet waard vind.

Maar deze waarschuwing kan je dan vergelijken met een bordje camera toezicht. Als je dus weet dat er extra beveiliging is kan je daar van te voren op inspelen. Is er camera toezicht dan draag je een masker, neem je een spuitbus verf mee om de lens vol te spuiten of je zoekt bepaalde locaties waar de camera geen tot slecht zicht heeft.

En zo zal het ook wel zijn met dit. Ja er zullen mensen afschrikken doorvde waarschuwing van de politie maar er zullen ook mensen zijn die denken van de beste verstop plek is onder hun neus. Of hun kennen deze methodes dus gebruik ik maar andere voor mijn botnet. Of zijn ze bezig met nieuwe methodes te ontwikkelen.
Dan kan je alle interactie met mogelijke criminelen wel als uitdagen gaan zien en dan is het einde zoek wat de politie nog zou mogen doen.
Dus als je dit geen goed idee lijkt dan heb je vast ook wel een mening waar de grens ligt en wat een betere oplossing is?
Heb je de post die de politie plaatst gelezen? De toon die ze aanslaan is echt wel uitdagend. Opmerkingen als "Iedereen maakt fouten, we wachten gewoon op die van jou", "Wij zijn toch altijd de eersten die van de nieuwste diensten afweten" en "Botnets hosten in Nederland is een verloren zaak" hebben volgens mij minder effect dan een zakelijke post met wat er is gedaan en de mededeling dat er harder op ingezet wordt en zal worden.

Ik kan je niet echt niet vertellen exact wanneer iets te uitdagend is voor de politie, maar I know it when I see it en dit valt daar wat mij betreft duidelijk onder.
Ik lees daar waarschuwingen. De politie wacht nu eenmaal tot een crimineel fouten maakt. Dat lijkt eerder een feit. De politie lijkt inzicht te hebben in de nieuwste diensten, een bewering doen is niet zomaar een uitdaging. Het hosten lijkt me daarbij ook niet zomaar winst terwijl je weet dat de politie regelmatig botnets offline haalt en verdachten oppakt.
Dat jij daar uitdagingen in wil zien zegt misschien meer over jou mening over wanneer je een waarschuwing liever als uitdaging wil opvatten dan als een waarschuwing om iets niet te doen.?
Wat je wilt, ik vind dat daar een pochende, uitdagende toon uit overkomt waar ze niets mee opschieten. Als jij dat niet kunt zien is dat verder aan jou, het is mij dan de eer te na allerlei dingen over je te insinueren.
Het is een serieuze vraag. Dat we het niet eens zijn wil niet zeggen dat een mening dan maar zou kloppen. Daarom geef ik ook aan waarom het op een bepaalde manier gelezen kan worden. Helaas lijkt het er niet op dat jij een soortgelijke onderbouwing kan geven. Als je dan blijft hangen in dat als iets je niet bevalt het aan een ander zou liggen lijkt het me niet onterecht om die vraag te stellen. Taal en tekst is niet alleen een kwestie van iets maar op een bepaalde manier willen opvatten omdat het je goed uitkomt.
Persoonlijk vind ik het ook wel als uitdagende tekst klinken. Het verschil tussen uitdagen een waarschuwing vind ik het stoer doen en bluffen. Zoals deze tekst bij mij overkomt zie ik de politie met borst vooruit en showen van hoe geweldig ze wel niet zijn dat ze die botnet hebben overgenomen en daardoor is er niemand beter als ons dus hou maar op voordat je begint.

Als jij zegt dat je de slimste persoon ben op je werk dan zeg je ook niet van kom maar op met vragen maar mensen zullen wel vragen gaan stellen om je te testen/tegendeel te bewijzen.

Een waarschuwing zou meer zijn van wij hebben deze botnet overgenomen dus onze kennis is groot. Misschien toch maar niet in Nederland hosten dus. Dat klinkt al meer als hopelijk doe je het niet maar we staan klaar om tegen je te strijden
Helaas lijkt het er niet op dat jij een soortgelijke onderbouwing kan geven.
Ik heb die onderbouwing al gegeven in de eerste post die ik aan je richtte, maar ik zal het voor je verduidelijken.

Jij leest "As you know, the Netherlands Police is always the first to see next seasons catalogues" als droge kennisgeving dat de politie op de hoogte is van de nieuwste diensten. Ik vind dat grootspraak omdat ze niet alleen aangeven dat ze op de hoogte zijn, maar dat ze ook altijd als allereerste - dus nog vóór de criminelen - op de hoogte zijn én dat dat algemeen bekend zou zijn.

"Hosting criminal infrastructure in The Netherlands is a lost cause" is een soort claim tot onfeilbaarheid van het systeem, het stelt buiten kijf dat het onmogelijk is om in Nederland criminele activiteiten te hosten en dat categoriseer ik daarom ook als grootspraak.

De opmerking over dat iedereen fouten maakt is misschien iets subtieler, maar in de lijn van het hele bericht lees ik dat ze het als een voldongen feit presenteren dat het wezenlijk al onmogelijk is om iets crimineels te hosten op Nederlandse grond. Dat vind ik grootspraak en dat heeft naar mijn ervaring een uitdagende werking op sommige mensen.
Dat is geen pochende, uitdagende toon. Dat is een waarschuwende toon, met verwijzingen dat het eerder is gelukt. De politie probeert hiermee een trend te doorbreken. Daarnaast geeft het Nederland internationaal een goede naam, ipv de naam die het nu heeft.
De unit "Cybercrime" van de NL politie staat int. goed aangeschreven hoor. (Net als die van de AIVD)
Mee eens, weet ik. Ik doelde op de naam van Nederland (specifiek als hosting land) waar 'alles kan en mag'.
Ja, dat is zeker waar ;)
Dat is geen pochende, uitdagende toon. Dat is een waarschuwende toon, met verwijzingen dat het eerder is gelukt.
Daar ben ik het niet mee eens.
Stel dat je inbreker bent. Ga je dan inbreken bij het huis met het bordje in de tuin dat het huis goed in de gaten wordt gehouden, of loop je voor de zekerheid toch maar door naar het huis daarnaast?
Leuke analogie, maar ik suggereer niet dat de politie niet kenbaar moet maken dat ze bepaalde zaken aanpakken maar dat ze dat niet op deze toon moeten doen. Anders gezegd, als twee huizen vergelijkbare beveiliging hebben maar de eigenaar van één van die huizen schept te pas en te onpas op over hoe een onbegonnen zaak het wel niet is om bij hem in te breken, dan verwacht ik zeker dat ze daar eerder proberen binnen te dringen.
Hoe weet jij dat die beide huizen op vergelijkbare wijze beveiligd zijn? Niet dus. Daarom kies je dan eerder voor een ander huis, waarvan de eigenaar misschien minder of helemaal niet op beveiliging let.

Zo is het met cybersecurity ook. Ga jij juist inbreken op plaatsen waar je weet dat het bewaakt wordt? Of kies je een makkelijke prooi waar de beveiliging ogenschijnlijk weinig aandacht krijgt?

P.S. ja ik weet dat er hackers zijn die inbreken bij het Pentagon als het hoogst haalbare zien, maar dat is een hele kleine minderheid.
Hoe weet jij dat die beide huizen op vergelijkbare wijze beveiligd zijn? Niet dus.
In deze analogie tracht ik twee situaties te vergelijken, namelijk op welke twee manieren de politie kan communiceren; te weten door op deze manier een (m.i.) uitdagende tekst op een forum te plaatsen, of door er eentje te plaatsen die minder uitdagend overkomt. De "beveiliging" waar ik het over had is de inzet van de politie op dit onderwerp in de afgelopen jaren en de verwachte inzet in de toekomst en die staat wat mij betreft buiten kijf.

Wat ik probeer te zeggen is dat als al het andere hetzelfde is, je in dit geval meer opschiet met een serieuze waarschuwende post die aangeeft dat je de afgelopen tijd al meer hebt ingezet, waaruit dit blijkt en dat deze lijn zal worden doorgezet of dat er zo nodig zal worden opgeschaald. Er is niemand mee geholpen om je post dan te voorzien van het soort grootspraak dan nu mijns inziens het geval is. Daar schiet je in het beste geval niks mee op, en in het slechtste geval ondermijn je daarmee je waarschuwing volledig.
Dat ligt aan de situatie eigenlijk. Ben je uit op snelle cash ga je waarschijnlijk naar de volgende huis. Heb je geen haast en wil je een grote slag slaan klinkt de huis met de bord beter. Want zo een bordje en de bijbehorende beveiliging zal er niet staan bij een huis waar weinig te halen valt. Al zal je misschien even tijd nodig hebben om je voor te bereiden en de beveiliging daar leren kennen.

Of je ziet dat de huis ernaast nog een betere beveiliging heeft ook al hebben ze geen bordje in de tuin. Of je ziet geen beveiliging bij het huis en is het bordje maar een bluf.

Dus nee het is niet zo simpel als je het laat klinken. Al zal het wel mensen kunnen afschrikken.
Er zijn meer van dat soort forums met exact dezelfde layout. Een VIP account zal wel nodig zijn om te mogen posten.
Dit is raidforums..
Waarom wordt het Telegram nummer van de politie eigenlijk gecensureerd? Die wil je toch juist openbaar hebben? En iemand die misschien wat meer verstand heeft van cybercriminaliteit - wat is de gedachte achter deze waarschuwing?
Politie heeft blijkbaar ook een VIP account gekocht. Bij sommige forums kan je pas binnen bij bepaalde sub forums na een premium of VIP betaling.
Vermoed dat dat ook het geval is, of dat je pas kunt posten wanneer je betaald voor een VIP lidmaatschap en dat het daardoor nodig is.
Of het VIP account is op een andere manier bemachtigd. Stel dat die status is verkregen door een hack…. Dat zou best een sterke boodschap uitsturen lijkt me…
Of de beheerders zijn met goede argumenten overtuigd. Wederom, best een aardige boodschap naar de ‘gemeenschap’ toe…
Dat denk ik ook, want ik denk niet dat je een VIP account toegekend gaat krijgen als je username NetherlandsPolice heet. Ook als je betaald. Het wordt namelijk in veel gevallen niet geautomatiseerd na een donatie dat je account gelijk een VIP status krijgt.
Politie heeft blijkbaar ook een VIP account gekocht. Bij sommige forums kan je pas binnen bij bepaalde sub forums na een premium of VIP betaling.
Ze zitten zelf waarschijnlijk al lange tijd op die fora rond te snuffelen om bewijsmateriaal te verzamelen.
Overigens apart dat er zwarte balkjes zijn geplaatst in de screendump. Is dat vertrouwelijke informatie ofzo?
Daar dacht ik dus ook aan ... letterlijk een donatie aan het forum :')
Stel je voor dat de politie een schat aan informatie laat lopen omdat ze weigeren te betalen aan een forum. Dat zou pas gek zijn. Die betaling stelt natuurlijk niets voor als je kijkt naar de totale kosten voor het oprollen van een bende cybercriminelen.
Huh? Wat is het verband tussen de donatie en het oprollen van een botnet?
Bij sommige forums kan je pas binnen bij bepaalde sub forums na een premium of VIP betaling.
Betalen om bepaalde informatie in te zien?
Je dacht dat ik serieus suggereerde dat de Nederlandse politie voor de lol geld doneert aan een hackers forum?

Maakt het overigens niet minder waar :X
En bedankt politie! Nu weten de criminelen dat ze hun servers naar een andere lokatie moeten verplaatsen en zo dus meer kans hebben om hun criminele activiteiten door te kunnen zetten. Als ze die in Nederland hadden gehouden had de politie ze wellicht eerder op kunnen pakken.
Dat was ook mijn eerste gedachte. Aan de andere kant, als er veel werk naar gaat om vervolgens de eigenaar van het botnet niet te kunnen berechten (geen uitleveringsverdrag bijvoorbeeld), dan kan die energie/tijd misschien beter besteed worden.
Maar het gaat ook om de schade die het aan kan richten aan bedrijven of instellingen, ook in Nederland natuurlijk of de EU. Zo zijn er bijvoorbeeld ook DDOS of ransomware aanvallen die ook van botnetwerken komen om maar een voorbeeld te noemen.
Desnoods zou men het nog door kunnen geven naar bedrijven die actief botnetwerken offline proberen te halen, zoals bijvoorbeeld Microsoft of anti-virus bedrijven.
Het is anders dweilen met de kraan open. Denk dat er een kosten/baten afweging is gemaakt en dat dit misschien de goedkoopste was.
of de politie is helemaal niet zo zeker dat ze dit goed aan kunnen pakken en proberen daarom afschrikken ipv handhaven.
Als je dat doortrekt moet je ook geen bordjes ophangen dat er ergens cameratoezicht is. Of dat er een waakhond is.

Het doel van deze actie is misschien helemaal niet om boeven te pakken, maar om te zorgen dat die boeven ergens anders heengaan waar "wij" er minder last van hebben.
Hier het reclame spotje van de politie uit 2016 over waarom je vooral wel botnets in Nederland moet hosten:
https://nos.nl/artikel/20...ne-opsporing-politie.html

En vergeet ook niet deze geweldige campagne uit 2018:
https://www.nrc.nl/nieuws...tekort-aan-alles-a1592958

Het is nogal kortzichtig om nu te zeggen tegen criminelen dat jullie ze in de gaten hebben, terwijl jullie de afgelopen jaren kampen met bezuinigingen, personeelstekorten, en dergelijke. Misschien iets minder van de hoge toren blazen?

Trouwens, digitale recherche, mag ik er even kort op wijzen dat Telegram geen E2E beveiliging bevat. Beter posten jullie gewoon een email adres met een gpg key... want anders is het niet ondenkbaar dat de tipgever gaat zwemmen met de vissen.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 17 februari 2021 14:51]

Dus ongeacht of de politie weinig of iets kan doen of doet is jou reactie dat je over ze gaat klagen?
Gelukkig kun je vanuit de app en Mac OS gewoon wel een "Secret Chat" starten.
Wel e2e encrytpion volgens hun site hoor!
We support two layers of secure encryption. Server-client encryption is used in Cloud Chats (private and group chats), Secret Chats use an additional layer of client-client encryption. All data, regardless of type, is encrypted in the same way — be it text, media or files.
Vindt het meer een uitdaging dan een waarschuwing.
Alleen als je denkt dat het een soort spelletje is zonder inzet kan ik me dat wel voorstellen.

Maar een botnet opzetten is niet gratis en kost zeker veel tijd, tijd en geld dat effectief weggegooid is nadat het botnet is opgerold.

Het zijn geen kleine kinderen die nu een tong uit willen steken en lekker toch in NL gaan hosten. Zijn gewoon criminelen die een lage pakkans willen en niet "een uitdaging" zoeken.

Lijkt er een beetje op dat je een wat naïeve kijk hebt op dit soort criminele organisaties.
Klopt, maar ze zitten hier natuurlijk omdat het hier goed vertoeven is en niet omdat ze denken dat de politie hen zoveel in de weg zit. Die jongens weten ook wel welke risico's een lokatie met zich meebrengt. Als de politie hen echt allemaal zo op de hielen zou zitten waren ze allang weg hier. En nee ik denk zeker niet dat ik naïef ben hierin (Nooit zulke oordelen vellen over anderen als je hun verleden en ervaringen niet kent..). Maar net als ikzelf lachen de botnet beheerders om zulke postings, die kijken naar hun eigen ervaringen en de ervaringen van anderen en dan zien ze gewoon dat Nederland nog steeds een fijn land is om te hosten. Goede prijzen, goede infrastructuur, vaak geen uitleveringen of vervolging mogelijk wegens het ontbreken van verdragen hiervoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee