Vlaamse regering gaat 15.000 laptops kopen voor kwetsbare kinderen

De Vlaamse overheid gaat 15.000 laptops uitdelen aan kwetsbare kinderen. Daarvan zijn er binnen een week 4000 beschikbaar. Ook studenten in het hoger onderwijs krijgen laptops en internetaanbieders zouden de komende twee maanden gratis internet gaan aanbieden.

De Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts kondigde het plan op dinsdagochtend aan, schrijft de VRT. Het plan is bedoeld om kwetsbare kinderen te steunen en hen te helpen alsnog onderwijs te volgen. Dat houdt verband met het feit dat er in België sinds een paar weken veel minder contactonderwijs mag plaatsvinden. "De sluiting van scholen treft altijd de meest kwetsbare leerlingen. We moeten er alles aan doen om hen te helpen", zegt Weyts tegen Radio 1.

De minister maakt daarom 15.000 laptops beschikbaar. Het is niet duidelijk wat voor laptops dat precies zijn. Toen de eerste lockdown in het land dit voorjaar begon, werden er ook al 12.000 tweedehands laptops bij elkaar verzameld, al duurde het wel lang voordat die beschikbaar waren. Weyts zegt nu dat de eerste 4000 laptops binnen een week beschikbaar zullen zijn. Het gaat dit keer wel om nieuwe laptops. Duizend daarvan zijn bedoeld voor studenten in het hoger onderwijs. De laptops worden verdeeld door een samenwerking van scholen en onderwijsinstanties. De laptops worden eigendom van de scholen en worden uitgeleend aan leerlingen.

Het plan kost volgens de minister tien miljoen euro. Daarnaast zou er ook worden geïnvesteerd in internetverbindingen. Providers Telenet en Proximus gaan volgens de VRT tot het einde van dit jaar gratis internet aanbieden voor leerlingen die thuis geen internet hebben. Dat gebeurt door middel van een inlogcode voor de publieke hotspots van de providers.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

03-11-2020 • 13:10

142 Linkedin

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (142)

142
123
102
6
0
3
Wijzig sortering
Netjes. Het zou toch van de zotten zijn dat je een les niet kan volgen omdat je geen computer hebt??

Als je gebruik kunt maken van de fysieke schoolomgeving, dan kun je daar natuurlijk heen. Maar als die dicht is, dan moet de school toch nog steeds een omgeving aanbieden voor de leerlingen om de lessen te volgen? Of moeten de ouders voor twee "scholen" gaan betalen? Dat lijkt me niet.

Dus netjes dat dit gedaan wordt, jammer dat het er maar 15000 zijn.
Ik vind het vooral jammer dat er een pandemie moet komen om eindelijk eens op een deftig niveau laptops en internet te voorzien aan kwestbare kinderen.

Dit is een pijnpunt dat al jaren op tafel ligt, maar steeds strategisch genegeerd wordt door alle partijen en instanties.
12000 tweedehands waren beschikbaar sinds eind augustus, daar komen nu 15000 bij. Totaal 27000, een eerste schatting van de nood door de desbetreffende instanties (scholen etc) was 18000, alhoewel ze geen exact cijfer durven geven. Het gaat erom om elk kind, jongere de kans te geven om online les te volgen als de financiële toestand dat thuis niet toelaat, dus het hoeft geen krachtpatser te zijn. En ik zie 666 euro circuleren, miskijk je daar niet op, als 15k laptops ineens besteld worden. Het is ook niet bekend of het allemaal dezelfde zijn voor de verschillende doelgroepen : lagere, middelbare, hoger school.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 3 november 2020 18:49]

Goed initiatief. Ik denk dat het goedkope chromebooks gaan worden en dat is prima voor deze doelgroep.
Een slordige investering van 666 euro per stuk. Ik hoop dat het volledige notebooks worden, de limitatie tot Google lijkt mij niet slim.
Ik zie nergens wat voor bedrag er voor de laptops wordt uitgetrokken. Ik denk niet dat het laptops van € 660,- gaan worden. Voor basisonderwijs is dat ook niet nodig.
Chromebooks kan je voor de helft daarvan al krijgen. Voor bedragen van € 450, € 500 (ex btw) kan je al redelijke basis laptops kopen waarmee je op de basisschool en het middelbaar onderwijs redelijk tot goed mee uit de voeten kunt.
Volgens de reviews: Laptop Best Buy Guide - Oktober 2020

kun je voor ongeveer 500 een laptop hebben die goed genoeg is. We hebben het hier over een laptop voor schoolwerk, dat betekent op internet informatiebronnen kunnen raadplegen, wat werkstukken kunnen maken (tekstverwerken, spreadsheet, presentatiesoftware), en communicatie (iets als Zoom of Teams).

Daar heb je geen monster voor nodig. Maar je wilt kinderen ook weer niet met een 'net-niet' laptop gaan afschuiven. Dat is mijn grootste bezwaar tegen sommige 'tweedehands' programma's. Die lijken er meer op gericht om de gevers van afdankers goed te doen voelen, dan dat de doelgroep er wat aan heeft.

Overigens ook niet onbelangrijk voor kwetsbare kinderen, is dat de waarde van het apparaat ook weer niet te groot moet zijn, want dat stelt hen ook aan gevaar bloot. Als jij in een achterstandswijk woont en men weet dat jij een splinternieuwe Macbook Pro hebt gekregen, dan is er reeele kans dat een onverlaat het in zijn hoofd haalt om dat als makkelijke bijverdienste te zien voor hem.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 3 november 2020 16:04]

Voor € 500 (ex btw, € 620 incl.) kan je gewoon een prima laptop krijgen. Het zal geen gaming-station zijn en voor de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs misschien wat aan de lichte kant, maar wel bruikbaar.
Ik ben vrij zeker dat de gemiddelde 620 euro laptop van nu echt wel beter is dan mijn "gaming systeem" van (pakweg) 20 jaar geleden, zelf voor gespaard als student dus absoluut geen super high end.

Daar moest ik "in de hoogst klassen van het middelbaar onderwijs", en zelfs aan de hoge school, ook mijn huiswerk op maken, dingen opzoeken, nota's ingeven, ... Verder zaten we op MSN/icq, ook met voice en zelfs camera.

Naar mijn mening, zeker met bulk prijzen op deze schaal, zou een 620 euro laptop zwaar overkill zijn, en vaak beter dan wat kinderen waar dit niet voor bedoeld is hebben... Van dat budget zouden toch echt meer laptops gekocht kunnen worden, en meer kinderen geholpen.

Helaas zal dit in de praktijk wel weer een 200euro netbook worden met 420euro administratie, distributie, onderhoud en verzin nog maar wat kosten. Normaal kregen er nog een paar hoge pieten een mooie vakantie van die leverancier die van zijn oude rommel af is, maar ik hoop dat ze, gezien de situatie, met een ander mooi cadeau komen, en de mensen thuis kunnen blijven.
Ik ben ooit nog betrokken geweest bij overheidsopdrachten voor de aankoop van ICT materiaal, en kan gerust stellen dat gelet op het aantal laptops dat hier wordt aangekocht, de prijs van die laptops ook wel heel veel onder de normale winkelprijs zal liggen.
Dit wordt meestal ook niet zomaar aangekocht, maar daar gaat een overheidsopdracht aan vooraf waar verschillende partners dan een offerte kunnen voor indienen.
In de praktijk is het dan ook meestal zo dat er aan bepaalde hardware eisen moet worden voldaan. De prijs in die offerte telt meestal voor minstens 50% mee, waardoor de meeste spelers toch zwaar inzetten op een lage prijs, gezien er een minimum specificatie van de laptops vooropgesteld wordt. Het winstpercentage op een individuele laptop is dan wel kleiner, maar gezien de hoeveelheid bestelde laptops maakt het totaalpakket dat wel weer goed.
Ik wel, bij een investering van 10 miljoen euro in 15.000 laptops ben je ongeveer 666 euro per laptop kwijt. Het is niet duidelijk of de kosten voor het distribueren / managen ook in deze investering / begroting zijn meegenomen.
Kosten voor infrastructuur, distributie etc zitten hier typisch ook inbegrepen als er een kostprijs gesproken wordt bij een plan van de overheid.
gelukkig reken je niet na de komma per toestel of er was helemaal geen geld om onderweg aan de vingers te blijven plakken of in bureaucratie verloren te gaan. Utopia bestaat niet en moest dat wel zo zijn, dan zaten we niet in een pandemie :/
Dat is misschien zo maar, hoeveel kosten bespaar je wel niet met het onderhouden van Chromebooks? En wat hebben deze kinderen nu precies nodig het is niet dat ze dagelijks iets van Photoshop oid moet draaien.
Teams, veel gebruikt in onderwijs heeft lang niet alle opties beschikbaar in de webversie. Zo zullen er wellicht nog wel meer voorbeelden zijn. Hoewel dat vooral bij Hoger onderwijs speelt waar studenten ook zelf meetings en presentaties moet geven en organiseren. Dit kan ook en factor zijn in de keuze welk systeem en OS gekozen wordt.
Ja, Teams helaas wel. Maar je zou hem kunnen porten via de PlayStore. Voor je presentaties en meeting heb ik toch liever de Google omgeving dat kan, heeft en wil meer dan de MS omgeging.

Geef mij toch maar liever de Google omgeving als een systeembeheerder.
Vergeet niet dat het hele project draaien, distributie, service, aansluitingen, randapparatuur ook veel geld kosten.
Je moet het niet zien als 1 globaal project maar iets dat door scholen lokaal wordt afgehandeld.
Nee, die worden voor max 300 het stuk gekocht, en dan maakt iedereen nog steeds winst.
Anders zit je gelimiteerd tot Microsoft of Apple, wat is het verschil? Het lijkt me niet dat ze hier linuxboxen gaan inzetten op school, dat vind men allemaal veels te lastig
Nee, maar een makkelijke manier om een OS te installeren naar wens zou bijvoorbeeld wel leuk zijn. Zie hier wat standaard responses op deze vraag bij het Chromebook forum. Een willekeurige zoektocht laat ook al zien dat het moeilijker is dan je zou willen.
Een "volledige notebook" is een computer waar je een degelijk OS (linux distro / Windows) op kan installeren zodat er geen beperkingen zijn naar softwarekeuze.
Ze zouden beter eerst investeren in materiaal voor hun werknemers (lees leerkrachten). Ik ken geen enkel beroep waar medewerkers verondersteld worden om zelf te voorzien in hun noodzakelijk materiaal.

Weer zo´n verhoog-mijn-populariteitscijfers met een andermans´ geld...
In België is het vooralsnog zo dat de werkgever moet instaan voor het werkmateriaal. Als de werkgever dus verwacht dat de werknemer dingen op de computer doet, moet hij die computer ter beschikking stellen. Verwachten ze dat er ook thuis gewerkt wordt, moet er ook thuis en computer ter beschikking zijn. Dat kan adhv een budget of onkostenvergoeding, maar hoe dan ook is het de werkgever die betaalt.

Maar...blijkt dat leerkrachten vaak thuis prestaties leveren die ze ook op op school kunnen doen - zij het dan met minder comfort. Dat is dan weer niet iets waar de werkgever voor moet opdraaien ;)

Ik ben het met je eens dat de gewoonte wel is dat leerkrachten thuis alles op hun eigen computer doen, maar dat is niet zo omdat de werkgevers dat vragen. De meeste scholen hebben ruime openingstijden (ook tijdens vakanties) waardoor leerkrachten steeds alle materiaal ter beschikking hebben - en budgettaire restricties die cadeautjes voor het gemak bemoeilijken.
Het gaat hier over kansarme gezinnen, ik zou leraren in België niet echt kansarm noemen, buiten de relatief weinige werkuren en de extra ander voordelen (verlof? pensioen?) lijkt me een leraar wel een eigen laptop te hebben, maar het staat je vrij om in de privésfeer een job te zoeken met dan andere voordelen. Beetje laag bij de grond dat je dit initiatief weer uitspeelt voor eigen gewin.
Onderwijs is er juist gekomen om iedereen gelijke kansen te geven en op termijn de kloof arm/rijk te verminderen. Dit initiatief zorgt ervoor dat kansarme kinderen, jongere toch online les kunnen volgen, als contactonderwijs niet meer mogelijk is en zo geen achterstand opbouwen t.ov. de andere.
Mijn vrouw staat in het onderwijs, ikzelf heb een zelfstandig statuut. Wij kunnen dus heel goed vergelijken en door alle vooroordelen heen kijken. Je hebt leerkrachten die er vol voor gaan en meer uren presteren dan een 40-uren week en je hebt bedienden die amper aan 20 werkuren komen op een week (engagement en betrokkenheid heb je overal, in elk statuut en op elk niveau). Pensioen voor ambtenaren wordt berekend op basis van de wedde van laatste 10 jaar, door het loonplafond in het onderwijs maakt die 15% extra geen hemelsbreed verschil. Integendeel zelfs.

Kortom, stap eens uit je ivoren toren en draai eens een weekje mee in een geëngageerde klas. Je zal merken dat er wel wat meer nodig is dan een laptopje om kinderen uit kansarme kinderen een echte toekomst te geven. Wat het onderwijs echt nodig heeft is om gerund te worden vanuit business perspectief en geen lompe politieker die zijn blazoen wil oppoetsen.

PS: Mijn vrouw en ik steunen een leerling uit de derde wereld om onderwijs te volgen en hebben 10 chromebooks gesponsord in haar klas, hou je 'laag bij de grond' dus gerust voor jezelf.
Dus wat ik zei, je misbruikt dit onderwerp om eigen noden te promoten. Ivoren toren ?, in mijn nabije familie zitten 3 in het onderwijs en mijn zus is inspectrice onderwijs , ikzelf heb al in 3 verschillende statuten gewerkt. Ik zei ook relatief, er zijn er die lange uren draaien, maar in privé wordt vaak gemiddeld nog langer gewerkt en heeft men geen + 3 maand verlof. Qua pensioen lees dit er eens op na https://www.knack.be/nieu...ticle-normal-1555997.html. Natuurlijk is er meer nodig, maar dat is geen reden om zulke initiatieven af te schieten.
maar het staat je vrij om in de privésfeer een job te zoeken met dan andere voordelen.
Je weet dat we het hier over een knelpunt beroep hebben?
Leerkrachten die thuis geen internet of pc hebben kunnen normaal wel terecht op de school zoals studenten. Hoewel de meeste leerkrachten toch gewoon eigen materiaal hebben. Beetje zonde om dan een werklaptop te voorzien gewoon omdat het kan..

Daarbij kunnen leerkrachten gewoon hun werkelijke beroepskosten, of een forfaitair bedrag, inbrengen in de personenbelasting.
Anoniem: 894165
@Robby5173 november 2020 14:40
Ik vraag me af of je zit te trollen of je dit echt meent?
Beetje zonde om dan een werklaptop te voorzien gewoon omdat het kan..
Iedereen heeft tegenwoordig internet en wel een ipad of (oude) laptop thuis, moeten bedrijven dit dan maar niet meer verstrekken omdat je op je eigen device wel kan werken, wat de staat er van ook is?

Neemt niet weg dat ik dit soort berichten altijd een beetje dubbel vindt; mijn zoontjes hebben ook van alles en nogwat nodig voor school (laptops, rekenmachines ea. ouderbijdrages) en dat mag ik allemaal uit eigen zak betalen, terwijl dit soort "kwetsbare kinderen" dit dan weer krijgen, waarschijnlijk zonder enige tegenprestatie en waar de toegevoegde waarde van dit hele deug-traject sowieso discutabel is, want deze kinderen hebben vast ook gewoon een mobiele telefoon.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 894165 op 3 november 2020 14:41]

Ik vind het vrij onbeleefd dat je mijn reactie meteen als trollen wegzet. Mijn partner is leerkracht, ik ken de realiteit dus wel.

Een leerkracht in België staat +- 22 lesuren voor de klas en werd altijd al geacht om lesvoorbereidingen te maken. Het is dus een integraal deel van de job waarvoor de overheid ook een belastingaftrek voorziet. Begrijp me niet verkeerd, het mag zeker meer zijn per leerkracht maar de scholen hebben er vaak gewoon het budget niet voor. De meeste gezinnen hebben al een laptop/computer thuis, dus om daar dan sowieso vanuit de school een extra toestel bij te droppen puur omdat het moet lijkt mij echt geen efficiënte besteding van de middelen.

Los van die discussie vind ik jouw verdere opmerkingen enorm laag bij de grond. Je hebt er schijnbaar geen idee van wat een kwetsbare gezin moet voorstellen, als je de situaties eens van dichtbij zou meemaken zou je dit soort veralgemenende uitspraken zeker niet maken. Ik weet zelfs niet waar ik zou moeten beginnen om je van antwoord te voorzien en kan enkel zeggen: prijs jezelf gelukkig.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 3 november 2020 15:06]

Die belastingaftrek (forfaitair bedrag of te bewijzen onkosten) is er in België voor alle werknemers, niet alleen voor leerkrachten. Materiaal voor werkzaamheden die integraal deel uitmaken van de job worden normaal gewoon door de werkgever voorzien. Ik weet dat het onderwijs vol loopt met mensen die hun werk met hart en ziel doen en een pak noodzakelijk materiaal en opleidingen zelf voorzien (tot speelgoed in kleuterklassen), maar eigenlijk vind ik dat toch echt wel aan de werkgever (de Vlaamse overheid voor leerkrachten in Vlaanderen).
Stel je gewoon voor dat we vertegenwoordigers geen auto geven omdat rondrijden een integraal deel is van de job of IT-ers en ingenieurs geen laptop... Dat is toch de wereld op z'n kop?

Eens met je opmerkingen wat betreft kwetsbare gezinnen trouwens. Dat zijn er meer dan je denkt en je kan je alleen maar gelukkig prijzen als je geen idee hebt wat dat betekent. Er zijn uiteraard wat gezinnen waar men geen geld kan beheren, maar er zijn veel kwetsbare gezinnen waar men elke eurocent zorgvuldig behandelt om de schade zoveel mogelijk te beperken. En er zijn genoeg onderzoeken die aangetoond hebben dat investeren in het oplossen van kinderarmoede zich op termijn ruimschoots terugbetaalt, dus zelfs een klootzak die 't puur financieel wil bekijken, is dat de moeite. Ik vind kinderen een menswaardige kindertijd en de mogelijkheid om zich te ontplooien los van de financiële return al onze plicht, maar zelfs als je het daar absoluut niet mee eens bent, is het zinvol.
mijn zoontjes hebben ook van alles en nogwat nodig voor school (laptops, rekenmachines ea. ouderbijdrages) en dat mag ik allemaal uit eigen zak betalen, terwijl dit soort "kwetsbare kinderen" dit dan weer krijgen,
Dus je vind het een goed idee dat jouw kinderen wel een laptop hebben en kinderen van arme ouders niet? Want hoe je het ook beziet daar gaat het kan op neer komen.
terwijl dit soort "kwetsbare kinderen" dit dan weer krijgen, waarschijnlijk zonder enige tegenprestatie en waar de toegevoegde waarde van dit hele deug-traject sowieso discutabel is, want deze kinderen hebben vast ook gewoon een mobiele telefoon.
Dit. Het is een zeer nobel idee, en ik hoop dat die laptops inderdaad bij leergierige kinderen terecht komen in gezinnen waar de ouders niet met een bmw m5 rondrijden.
Dat is het beleid van de scholen zelf. Die kunnen kiezen voor het beschikbaar stellen van materiaal (inclusief een laptop), of een vergoeding geven voor het gebruik van een eigen computer. In de klaslokalen is meestal wel een computer aanwezig, waardoor een eigen laptop niet strikt noodzakelijk is.

Er zijn overigens ook meer dan genoeg bedrijven die volgens het "bring your own" principe werken.
In het geval van mijn vrouw gaat het om gemeenteonderwijs, zij is ook officieel bediende van de gemeente en aangesteld door het schepencollege. Het is de werkgever die moet voorzien in ofwel een toestel ofwel budget (in het byod geval). Op dit moment is er niks voorzien en dat is gewoon jammer. Dergelijke initiatieven van minister Weyts zijn mooi en ook nodig, maar begin bij de basis.
Laptops voor het onderwijzend personeel zijn helaas al even schaars als laptops voor het gemeentepersoneel. Helaas is men veel te traag op de digitale kar gesprongen (digiborden voor de klas zijn er gelukkig wel al)
1. die zijn er genoeg, en dat daar zijn invulvakjes voor in je belanstingsaangifte.
2. ik ken leerkrachten die wel degelijk (tot zelf Apple laptops) deftig apparatuur krijgen.

edit:
spelling :|

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 3 november 2020 13:59]

Een laptop zou al een begin zijn, deze zijn niet voorzien voor leerkrachten.
Scholen hebben vaak enkele vaste desktops, onder meer om te printen of het smartboard aan te sturen, maar geen pc voor personeel om aan te werken, voor te bereiden, digitale oudercontacten te doen, digitaal werk van studenten te verbeteren. Er wordt verwacht dat het personeel dit zelf voorziet.
Die paar desktops kunnen dus niet door het personeel mee naar huis genomen worden.

Er zijn enkele scholen (of scholengroepen) die intussen wel werk maken van een laptop voor het personeel maar dit is eerder ad hoc en zeker niet structureel.

Je vergelijking met bureau, bureaustoel, "volledige" IT-uitrusting is dus onzin. TurnTheLightsOn bedoelt effectief zelfs een eenvoudige laptop.
Voor zover ik weet zijn alle lagere scholen gewoon open, dus thuiswerk is daar niet aan de orde. (Mogelijks zijn er een paar uitzonderingen.)
Middelbare scholen waar nauwelijks computers zijn ken ik niet. Die hebben letterlijk een of meerdere "pc klas".
In normale omstandigheden is er dus geen probleem.

Mijn punt was dat dit geen normale omstandigheden zijn (ik hoop, iedereen denk ik, dat we binnen een paar maanden af zijn van Corona) en dat iedereen zich dus wat moet aanpassen.
Ik verwacht dan ook niet dat mijn werkgever veel speciale dingen voorziet, net zoals dat ik niet verwacht dat de minister nu opeens alle leerkrachten een laptop zou geven.
Als er dan toch geld over zou zijn (wat helemaal niet zo is), ondersteun daar dan de zwaksten mee in de samenleving (zoals dit initiatief) of de zorgsector. Die hebben het veel zwaarder.
Je schiet wel heel snel in een kramp.
Niemand is hier jaloers op leerkrachten. Als ze dat wel zijn is het nu ‘t moment om over te schakelen.

Ik ben deeltijds bediende en deeltijds leerkracht.
Beide jobs zijn uitdagend in hun domein. Beide jobs hebben voordelen die de andere niet hebben.
Verwacht eerder dat het opnieuw om tweedehands refurbs gaat. Is niets mis mee aangezien er organisaties zijn die deze volledig nakijken en zorgen dat ze in orde zijn.
Er staat in het artikel hier, en in het origneel van de VRT, dat het om nieuwe laptops gaat.

[Reactie gewijzigd door Qroqant op 3 november 2020 13:53]

Dan zullen er wel een aantal grote bedrijven moeten zijn die massaal hun laptops gaan vervangen. Het aanbod van tweedehands laptops is in België erg klein geworden na de actie van het voorjaar. Dat drijft de prijs op en dan kan je net zo goed voor nieuw gaan.
10 miljoen / 15000 = 666€ per laptop, dit zal dus wel iets beter zijn dan 2de hands of een chromebook mag ik hopen...
middelbaar onderwijs heeft nog enkele programma's nodig welke niet web-based zijn. Hoop dat dit snel gaat veranderen.
Zal eens aan mijn vriendin vragen. Zijn wel vooral oudere programma's van eerdere jaren (zoals wiskunde berekeningen, interactieve programma's voor bio e.d.) zal wel per school verschillend zijn. Steeds meer gaat naar het web, maar scholen kunnen niet altijd mee wegens hoge druk op de leraren ook (dan wil je niet voor hen ook nog eens alle toetsen, nakijken + het geven van opdrachten allemaal veranderen). In dat geval is een chromebook bijvoorbeeld nog niet zo handig. Maar zal mooi zijn.
Veel zit al in het web, maar heeft dan vaak weer Flash nodig. Dan loop je toch met een Chromebook al snel tegen wat problemen aan.
Als het flash nodig heeft mogen ze de boel wel eens aan vernieuwen, Dat is toch bijna echt EOL.
Zeg dat tegen de grote jongens.

Malmberg is nu pas de vervanger van hun Flash meuk aan het uitrollen. ThiemeMeulenhof is er ook pas dit jaar mee begonnen.

Eigenlijk alleen maar omdat nu na Apple en Google, ook Microsoft de Flash handdoek in de ring gooit.
Veel zit al in het web, maar heeft dan vaak weer Flash nodig. Dan loop je toch met een Chromebook al snel tegen wat problemen aan.
Als je als school een Flash applicatie gebruikt, zou ik toch snel naar iets anders gaan kijken. Dat wordt al jaren uitgefaseerd. Ik mag toch hopen dat er al wat nieuwere oplossingen zijn..
Dat klopt, en dat heet HTML5.
Een mooi project waarmee je interactieve educatieve modules kan maken is Xerte online Toolkits
Deze modules kan je eenvoudig importeren in Moodle

Overigens is het nog niet zo lang geleden dat een, in educatief Nederland behoorlijke dominante speler als Magister de boel op basis van Silverlight had geimplementeerd. Wat resulteerde dat je verplicht Windows moest hebben om het te kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 3 november 2020 14:19]

Met windows ook tegenwoordig gezien flash EOL is en potentieel niet meer gebruikt kan worden met de laaste MS Hotfix
dat is een waslijst waar je U tegen zegt; dat verschilt wel enorm per richting/school
maar flash player kom je nog veel tegen, obscure activex implementaties uit jaar 1993
vaak is er wel een alternatief; maar of boek is duur, lesmethode niet bekend of ondersteund etc.
Bij ons loopt men al stuk op Office op de Chromebooks...de online versie vinden ze ontoereikend.
Aan de andere kant...liever een Chromebook dan een Intel Celeron met Windows 10 (betere specs zullen het niet zijn).
Dit is ronde 2.
De eerste ronde zijn er knappe lenovo's gekocht.

Ik heb in 2 scholen zicht op wat ze er mee doen.
In de ene school gingen die PC's naar het personeel en kregen de leerlingen hun afdankers.
In de andere school staan de meeste PC's nu in de klassen om daar te gebruiken.
Amai, dat is er wel los over...
Deze laptops zouden niet naar het personeel moeten gaan, leerkrachten hebben gemoeg kapitaal om hun eigen laptop aan te schaffen, dit is specifiek bedoeeld voor leerlingen die hun ouders geen laptop kunnen betalen
Anoniem: 696166
@maevian3 november 2020 16:05
waarom zouden leerkrachten zelf laptops moeten kopen als ze die voor het werk nodig hebben?
Indien je voedsel geeft voor pakweg hongersnood in Soedan op te lossen... bij wie wil je dan dat je voedsel terecht komt: de bevolking die honger lijdt, of hun heersers die de hele tijd eten?
Ik denk dat ik het juiste antwoord op je vraag weet, maar wat heeft dat te maken met de stelling "leerkrachten hebben gemoeg (sic.) kapitaal om hun eigen laptop aan te schaffen"?
omdat de laptops die aan die scholen voorzien waren voor de leerlingen in armoede leven, niet voor de leerkrachten die een loon, 13de maand krijgen en een aanschaf kunnen indienen als zijnde beroepsonkosten
dat kunnen die kinderen, of hun ouders, niet
Omdat deze laptops niet voor hun bedoeeld zijn, maar voor kinderen in armoede.
Dat leerkrackten een laptop zouden moeten krijgen voor het uitoefenen van hun beroep ga ik mee akkoord, maar niet ten koste van kinderen die er geen kunnen betalen.
Ik denk eerder dat het een Reburbished Zakelijke notebook is.

Deze heb je al vaak voor rond de 150 euro.

ze hebben dan wel specs van 7 jaar geleden {I5 3***}
maar dat is voor schoolwerk voldoende
Ik denk eerder dat het een Reburbished Zakelijke notebook is.
Hert artikel is toch vrij duidelijk:
Het gaat dit keer wel om nieuwe laptops
De 1e ronde ging wel om refurbished laptops, maar in dit geval gaat het dus om splinternieuwe exemplaren.
AAH,

Ik denk dat de overheid dan een Deal sluit met laptop fabrikanten om het tegen Bodemprijzen te kunnen kopen.
normaal niet want ik heb in het voorjaar ook de oproep gekregen om pc's te doneren indien mogelijk voor kwetsbare jongeren.
Weinig vereisten maar 1 ervan was dat de pc in staat moest zijn om Windows 10 te draaien
geen chromebooks dus ( we gaan er niet van uit dat daarop ook nog eens paralells zou komen )
Dat gaat niet zomaar, want ze krijgen de laptop in bruikleen, het blijft eigendom van de school. Staat ook vrij duidelijk in het artikel.

Het is dus niet dat ze zomaar een laptop krijgen waar ze mee kunnen doen wat ze willen. Ze kunnen hem blijven gebruiken zolang het kind op die school zit. Als die de school verlaat zal de laptop dus ook teruggegeven moeten worden.
Het lijkt me een goede zaak dat de overheid dat doet. Een laptop is voor veel opleidingen onontbeerlijk, zeker in de tijd van thuisonderwijs. Mijn zoon doet een MBO opleiding financiële administratie / receptie en secretariële werkzaamheden. Dan ontkom je niet een een laptop. Vanaf mei wisten de studenten en hun ouders dat ze een laptop nodig hadden. Maar nog steeds hebben alle studenten geen eigen laptop. Soms wordt die gedeeld met andere familieleden. Sommigen wachten nog steeds op het studiefonds of de sociale dienst om er een aan te kunnen schaffen. Al die tijd missen ze de aansluiting met het onderwijs. De leraar kopieert braaf de online lessen voor ze, maar veel van de opleiding is werken op de computer zelf. Dus brieven schrijven, excel sheets, klantenbestanden bewerken, e-mail noem maar op. Leerlingen zonder (eigen) laptop hebben een achterstand vanaf dag 1.
Vraag dan stufi aan zet het voor een maand op maximum en koop daar een laptop van. Ik denk dat het trouwens wel al langer dan mei duidelijk was dat je een laptop nodig had.

Als ik me niet vergis heb je in Nederland (heb zelf in België op school gezeten) best lang vakantie na je eindexamen, als je in die tijd flink was gaan werken heb je als student meer dan genoeg om een laptop te kopen voor administratieve doeleinden.
Als ik me niet vergis heb je in Nederland (heb zelf in België op school gezeten) best lang vakantie na je eindexamen, als je in die tijd flink was gaan werken heb je als student meer dan genoeg om een laptop te kopen voor administratieve doeleinden.

Ja, zeker waar, maar het is maar net waar je prioriteiten liggen. Denk dat dat voor de medeleerlingen van mijn zoon heel anders ligt. Die zijn 16,17 of 18 jaar oud en komen van het VMBO. Als die een baantje hebben bij de AH is het niet om een laptop te kopen. Eerder de nieuwste smartphone, sneakers of sparen voor een scooter.
Ja, zeker waar, maar het is maar net waar je prioriteiten liggen. Denk dat dat voor de medeleerlingen van mijn zoon heel anders ligt. Die zijn 16,17 of 18 jaar oud en komen van het VMBO. Als die een baantje hebben bij de AH is het niet om een laptop te kopen. Eerder de nieuwste smartphone, sneakers of sparen voor een scooter.
Tja en hier sla je dus meteen de spijker op z'n kop. Jouw zoon zet zijn opleiding niet hoger dan een paar schoenen of een smarthphone. Een scooter is een nice to have maar vaak niet nodig omdat je gewoon studentreisproduct krijgt. Maar vervolgens moet de overheid wel bijspringen om die persoon een laptop te geven ? (al dan niet in bruikleen) Ik vind dat zelf te gek, dan heb je het volledig aan je eigen te danken.

Ik ben zelf 18 en in september gestart op de hoge school. Ik studeer HBO-ICT en voor mijn afstudeerrichting heb ik een flinke laptop nodig. Daarom loop ik nu ook met een laptop van 900 euro rond. Had ik liever een scooter gekocht of een leuk cadeau voor mijn vriendin ? Misschien wel ja, maar ik weet waar mijn prioriteiten liggen...

edit: interpunctie

[Reactie gewijzigd door orvintax op 3 november 2020 21:32]

Leuke reactie en to the point. Mooie ingesteldheid
Ik ging in 1990 3 maand in de bouw en tentenverhuur werken tot 12u per dag om bijkomend geld te hebben voor mijn studie (6j lang) Nu klagen ze al als PC of laptop 2000 euro kost ... Betaalde daar destijds makkelijk 4000 euro voor (toen 160k BF)
Had geen tijd om te feesten en heb het mij nooit beklaagd...
Ik ben eigenlijk gaan uitrusten... Even weer ontstressen van alle druk die ik heb ervaren door school😅, maar als je het wat minder ruim hebt, ja, dan zeker doen! Sws is een studie zonder laptop vaak heel lastig te doen, ook zonder corona
Anoniem: 894165
@Eager3 november 2020 14:44
Zou de overheid dat dan niet voor ALLE leerlingen moeten fixen?
Of je past de methode van onderwijzen aan.

Nu alleen de "kwetsbare" kinderen voorzien is mij een beetje té politiek gekleurd.
Ik heb zelf hbo gedaan maar zelfs zonder verplicht thuiswerken had ik daarvoor een laptop nodig, om te kijken wanneer ik les had bv, of om contact met medeleerlingen te hebben.. of om ook maar iets productiefs te kunnen doen op school.. ja er waren wel openbare computers.. een stuk of 500.. maar als je daar met 5000 man tegelijk achter wil vis je meestal achter het net.. en dan kan je weer niet bij elkaar zitten.. dus om mee te kunnen doen moest ik een laptop hebben en deze zelf aanschaffen.. ik begrijp niet waarom dat nu ineens anders moet (al had ik het toen ook wel graag gezien natuurlijk) Laptops waren een 13 jaar geleden ook wel een stuk duurder/trager nog dan ze nu zijn..

Maar voor mijn gevoel heeft het thuiswerken niks verandert aan het feit dat je daarvoor ook al een laptop moest hebben om te kunnen studeren..
En zo duwt Minister Weyts de vlaamse computerhandelaars, of het nu grote of kleinere winkels winkels zijn in het verdomhoekje. Dit zijn 10-15000 laptops die wij dus niet meer gaan verkopen.

De computerwinkels dienen hier gesloten te zijn, op afstand te werken, of enkel op afhaling. Zelfs dat is niet helemaal duidelijk.

Het was misschien beter geweest om met een soort van "laptopvoucher voor de kansarmen" of iets dergelijks te werken. Dit zou de lokale economie veel beter ondersteunen in deze voor de detailhandel moeilijke tijden.
Nu gaat het voor de detailhandel broodnodige geld waarschijnlijk vie enkele grote merken meteen naar het buitenland....
Je moet het niet zien als een gemiste kans om een laptop te verkopen. Ik denk dat die kans sowieso klein was, anders hadden ze er allang een gekocht, omdat er al een paar maanden een noodzaak voor was.

Je moet het meer zien als een opening. Die kinderen hebben nu eindelijk een pc, en worden blootgesteld aan technologie. Nu bestaat er een hogere kans dat ze over een paar een nieuwe laptop gaan kopen, want "het is toch wel verdomde handig" ipv helemaal geen pc te kopen.

Het is natuurlijk lullig dat de detailhandel die laptops niet heeft mogen verkopen, maar je moet het ook weer niet zo duister inzien, en een beetje naar de lange termijn proberen te kijken.
Hier in Nederland vangen gemeentes het over het algemeen op, gratis laptops of in ieder geval met hoge korting. Dan mag je ze zelf halen bij de Media Markt of een andere winkel. Dan zijn ze overigens wel jouw eigendom in plaats van leen.
Anoniem: 235591
@mrtl3 november 2020 13:33
Niet voor kinderen op het basisonderwijs.
Ook scholen die ze ter leen aanbieden aan leerlingen die dat nodig hebben (en vervolgens enkele ouders die dat weigeren omdat ze via de gemeente een laptop willen krijgen).
Ik hoop enkel dat men deze keer wel voorwaarden oplegt aan de scholen. Een half jaar geleden was er ook zo een initiatief met oude laptops en daar vroegen sommige scholen een waarborg van bijna 400€ voor, en/of mogelijke schadeclaims in de voorwaarden die konden oplopen tot de nieuwwaarde van het toestel.
Is inderdaad belachelijk, moesten de ouders de mogelijkheid hebben om even 400 euro te leggen, zouden ze zelf (een tweedehands) laptop kunnen kopen.
Tis hier echt kommer en kwel, en totaal de kar achter de wagen spannen. IN september moesten de kinderen verplicht naar school, scholing thuis was niet mogelijk, ongeacht of de ouders in de kwetsbare catagorie vallen of niet. En nu sluiten ze de scholen voor twee weken om de leraren die ziek worden te ontlasten. Maar er is niet ingezet om thuis onderwijs, tot een niveau op te krikken dat het ingezet kon worden. Mijn zoon heeft een eigen laptop, vorig jaar wilde de school dat ik er een kocht. En nu kan hij er een van school krijgen. .....
Er is een fundameteel probleem in dit land om gestructureerd na te denken over lange termijn oplossingen, alles wordt hier adhoc gedaan.
Niemand die een opmerking maakt over het gratis internet in de vorm van wifi hotspots? Dan doe ik dat wel. Misschien beter dan niets maar ik vraag me af of de kwaliteit van zo'n dienst voldoende is. Ik heb sinds maart zoveel thuiswerkers met wifi problemen gesproken, dat ik niet denk dat die oplossing veel gaat helpen. Alsjeblieft, leer je kinderen dat een kabeltje al die problemen kan oplossen, zodat de volgende generatie IT-ers een makkelijker leven heeft ;) 8)7
Top geregeld door de Vlaamse overheid.
En wat als je geen degelijke verbinding kan leggen met een van deze beide ‘landelijke’ hotspots?
Het plan om kwetsbare gezinnen een goedkoop (5€/mnd) wifi-over-4g abbo aan te bieden ... is nog in test, en bevat slechts 20GB datalimiet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee