Vlaamse scholen krijgen tot 510 euro per leerling voor aanschaf van laptops

De Vlaamse regering geeft scholen tot 510 euro per leerling om te investeren in digitalisering van het onderwijs. Met dit bedrag kunnen de scholen laptops aanschaffen of leasen voor hun leerlingen.

De Vlaamse regering maakte het plan op maandag bekend, schrijft de VRT. De overheid maakte eerder al bekend dat het 375 miljoen euro gaat investeren in de digitalisering van het onderwijs, ten opzichte van het huidige budget van 32 miljoen euro per jaar. Toen was echter nog niet bekend welk bedrag er per leerling beschikbaar zou komen, wat inmiddels is verduidelijkt.

Voor het secundair onderwijs wordt 510 euro beschikbaar gesteld per leerling. In het vijfde- en zesde leerjaar van het lager onderwijs komt 290 euro per leerling beschikbaar. Voor het vierde leerjaar en lager wordt 25 euro per leerling uitgetrokken; voor die groep moet geïnvesteerd worden in gedeelde apparaten in de klas, schrijft De Tijd.

Daarnaast wordt er 50 miljoen euro geïnvesteerd in de IT-infrastructuur, wat neerkomt op 42 euro per leerling. Leerlingen moeten beschikken over leersoftware, een goede, beveiligde internetverbinding en randapparatuur. Ook leraren moeten beter ondersteund worden met ict-materiaal. De regering wil ook de kennis en expertise van cybersecurity bijspijkeren. Het is de bedoeling dat deze 'digitale sprong' vanaf volgend schooljaar wordt ingezet, tot en met het schooljaar 2022-2023.

De plannen voor deze 'digisprong' voor het Vlaamse onderwijs werd eind vorig jaar gepresenteerd. De regering stelde toen dat het Vlaamse onderwijs een achterstand heeft op het gebied van digitalisering, en dat de coronacrisis deze achterstand duidelijker heeft gemaakt. "We grijpen de coronacrisis aan om de toekomst te veranderen", meldde Ben Weyts, de Vlaamse minister van Onderwijs vorig jaar. In november schafte de Vlaamse regering al 15.000 laptops aan voor kwetsbare kinderen, om hen te helpen om onderwijs te volgen tijdens de coronacrisis.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

29-03-2021 • 19:14

214 Linkedin

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (214)

Wijzig sortering
Neem aan dat het een Windows + Office verhaal wordt. Want waarom gratis en open-source als het ook duur en locked-down kan.
Ik ken meer scholen die Chromebooks gebruiken dan scholen die met Windows-devices werken. Meer nog: initieel was de budgettering bepaald op chromebooks. Bron: ik werk als IT-coördinator in een school.

Zoals al gezegd: je moet ook naar de TCO kijken. Ik biedt ondersteuning aan 100 lokalen, 500 PC's en 100 laptops, met in totaal 1000 leerlingen en 300 personeelsleden. Daar zijn mensen bij waar ik letterlijk moet naast zitten om uit te leggen hoe ze op een PC aanmelden. Praktisch gezien is het voor mij ronduit onmogelijk om:
- Een volledige bestaande infrastructuur (AD-deployment-printservers-fileservers-...) om te zetten naar Linux. Webservers draaien trouwens wel onder Linux, op dat vlak ben ik beter thuis in een LAMP-stack dan IIS.
- Een volledige managed cloud-oplossing zoals O365 om te zetten naar een open source alternatief zoals... Ja, goede vraag. Is daar zelfs een alternatief voor
- Alle tooling errond naar accountcreatie/beheer om te zetten naar open source alternatieven
- En dan nog eens 1300 personen op te leiden in een nieuwe omgeving.
- Om dan uiteindelijk leerlingen te scholen in een omgeving die in de praktijk in het bedrijfsleven niet gebruikt wordt. Pedagogische begeleiding raadt trouwens leerkrachten aan om gebruikt te maken van Teams ipv Smartschool waar mogelijk net omdat dat vaardigheden zijn die overzetbaar zijn naar de bedrijfswereld.
- Reken daar dan nog bij dat onderwijs fikse kortingen krijgt, waardoor het al helemaal oninteressant wordt om iets anders te gebruiken dan die MS-stack.

Ik heb niks tegen open source, ik snap je punt trouwens volledig. Maar in dit geval moet ik zeggen dat de realiteit gewoon is dat er niemand zijn vingers aan zal verbranden om naar een open source alternatief over te schakelen.
- Reken daar dan nog bij dat onderwijs fikse kortingen krijgt, waardoor het al helemaal oninteressant wordt om iets anders te gebruiken dan die MS-stack.
Zo ver ik heb begrepen is het gebruik van Microsoft software voor scholen zelfs volledig gratis.
Inderdaad, hele tactische keuze van Microsoft. Wanneer heel de wereld opgeleid wordt met Microsoft, zullen ze het later ook zelf toepassen in het werk.
Sterker nog, in min werk heb ik geen keuze, MS Office staat op de laptop, zonder mogelijkheid om zelf een alternatief te kunnen installeren. Ik denk dat ik daarin niet de enige ben.
Welk alternatief is er? Overleggen gaat in Teams, de documenten op Sharepoint, we kunnen naadloos samenwerken met elkaar vanuit elke willekeurige locatie als er maar internet is. Er blijft weinig over op dat gebied... Of je moet met de Google Suite aan de gang gaan... maar dat is nou niet echt een betere keuze zeg maar.
Dat speelt inderdaad ook mee. Voor een applicatie zoals Word etc. is er wel een alternatief. Excel wordt volgens mij al lastiger en ivm de veiligheid/privacy (dat is natuurlijk ook maar relatief) maken we inderdaad gebruik van Sharepoint en MS teams. Google moet je in dat laatste geval dan denk ik niet hebben....
Met een beetje geluk komt er een een versie voor Linux uit. Ik heb begin vorig jaar screenshots gezien van een Microsoft developer die Office draaide op een Linux machine. Of dit werkelijk uit komt weet ik niet, dat er in ieder geval 1 developer mee bezig was/is, wel.
office online werkt nu al op Linux. Daar gaat alles toch naartoe :)

Teams & Edge chromium zijn al beschikbaar op Linux en werken wel goed.
Ja, maar zolang de functionaliteiten van de online versie niet dezelfde zijn als de lokaal geïnstalleerde versie, blijf je dus op Windows hangen. Ik heb het dan met name over macro's in Excel, hoe ga je die schrijven/doen werken op de online versie...
probleem is dat de echte apps er gewoon uit gaan voor online of windows store versies.
Online is zakelijk voor mij niet interessant.

Teams is wel handig voor vergaderingen, maar echt zeggen dat het goed is, nee. Het verbruikt veels te veel resources voor een simpele chat applicatie.

Dat Edge werkt zou kunnen, dat komt er niet op.
Niet helemaal. Het gros van Office365 wel, de desktop-apps en windows10-edu upgrade rechten niet. Maar inderdaad wel aan schappelijke prijzen.
Google Workspace, vroeger G Suite, ook.
- Een volledige managed cloud-oplossing zoals O365 om te zetten naar een open source alternatief zoals... Ja, goede vraag. Is daar zelfs een alternatief voor.
Nextcloud. Gratis en voor niets. Inclusief collaborative office, video conferencing en de hele rambam.
Ik beheer nextcloud in een professionele omgeving voor 350 mensen.

We draaien die omgeving al van owncloud versie 5. Bij elke major upgrade hebben we al problemen gehad.

Bij documenten waar meerdere mensen op werken hebben we al dataverlies gehad en de snapshot functie van nextcloud kon ons hierbij niet helpen, enkel de snapshots van de storage.

De sync cliënt crasht op file names met speciale karakters. We hebben ook heel lang moeten wachten om te switchen naar sync cliënt 2.6 omdat die gewoon random crashte op Windows en Linux.

Enz.

Ik weet N=1 maar in mijn ogen is nextcloud geen goed alternatief voor o365. Ik ben al 20 jaar Linux en Mac gebruiker. Ik gebruik zoveel mogelijk open source (ook op professioneel vlak), maw ik bash hier niet op nextcloud omdat ik een Microsoft fanboy ben.
Vergelijkbare ervaringen hier. De sync bleek stuk te lopen op te lange bestandsnamen, die sync error werd gelogd. Maar wat NIET gelogd werd, was dat alle bestanden die chronologisch na die error kwamen überhaupt niet gesynced werden...


Microsoft heeft de transitie van lokaal naar cloud based werken gewoon heel erg sterk voor elkaar. Je kunt in office 365 vrijwel volledig werken zoals je dat 10 jaar geleden ook al deed. Je hoeft dus weinig te investeren in trainingen van je personeel. Alleen al zo'n detail kan meer geld schelen dan dat de licenties kosten.
Ja idd ik was zelfs al vergeten dat ie dan ook gewoon stopt met syncen. Horror !

Ik ben blij dat ik niet de enige ben met problemen hiermee

[Reactie gewijzigd door fretnn op 30 maart 2021 10:46]

Ai, Nextcloud! Het mag misschien gratis zijn maar de uren die je kwijt bent om je gebruikers weer op weg te helpen na de zoveelste sync apocalyps maken het toch een ander verhaal.
Ik zou willen dat het een betrouwbaar alternatief is, maar de praktijk is wat weerbarstig.
Ik ken meer scholen die Chromebooks gebruiken dan scholen die met Windows-devices werken. Meer nog: initieel was de budgettering bepaald op chromebooks. Bron: ik werk als IT-coördinator in een school.
Chromebooks is leuk voor de kleine basisscholen, op een beetje serieuze school wil men toch echt werken met volwaardige applicaties. Geen Teams via de browser, maar gewoon als client applicatie.
Ik heb niks tegen open source, ik snap je punt trouwens volledig. Maar in dit geval moet ik zeggen dat de realiteit gewoon is dat er niemand zijn vingers aan zal verbranden om naar een open source alternatief over te schakelen.
Kosten voor applicaties zitten niet enkel in licenties of in de aanschaf, maar ook in het onderhoud. Daarnaast willen de gebruikers simpelweg geen ander OS, de Duitse overheden vonden Linux ook briljant maar het bleek een grote mislukking en toen moesten ze alnog terug naar MS. Open source initiatief heeft uiteindelijk alleen maar meer geld gekost.
Ik zie heel veel middelbare scholen met heel veel chromebooks. Ik vind het 3x niks, maar daar werkt het blijkbaar.

Wat betreft munchen heb je gelijk: 2 x een peperdure transitie met heel veel kosten.

[Reactie gewijzigd door PageFault op 30 maart 2021 13:10]

Had degene die de transitie terug naar MS er door duwde, niet redelijk warme banden met MS?
Geen idee, ik weet dat ze wel heel veel ellende hadden met dat mensen blijkbaar zo star zijn, dat ze niet kunnen wennen aan de nieuwe interface en dat heel erg veel legacy applicaties niet of nauwelijks te porten waren naar Linux, in elk geval veel en veel te duur. Dat zijn vaak ook van die applicaties die miljoenen hebben gekost, niet te gebruiken zijn door eind gebruikers en niet te onderhouden zijn. En het ergste is: het hele bedrijfsproces is er van afhankelijk, dus je komt er nooit meer vanaf. Aaneengeschakelde plak- en prutswerk aan maatwerk.

Office en outlook vervangen door (open source) alternatieven is het minste probleem. Alle andere rommel, dat is altijd een heikel punt.
Veel universiteiten zetten ook Chromebooks in. Waarom zou het een minderwaardig product zijn? Je noemt Teams... maar ja, als dat alles is. Ik ben er ook geen fan van, maar het doet wat het moet doen en is nog best beheersbaar.
In Nederland? Ik kom ze wel heel veel tegen in middelbaar onderwijs, maar op WO heb ik ze nog niet gezien.

Ik vind Google Meet niet zo dramatisch dat er niet mee te werken is hoor, ik vind dat wat overdreven. Ik ben wat meer gewend aan Teams, omdat wij dat binnen het bedrijf gebruiken.
Sowieso de Universiteit Utrecht en Radboud Universiteit zetten ze in bij digitaal toetsen en de virtuele werkplek. Onder medewerkers is het nog niet echt gangbaar, want Microsoft, maar voor onderwijsdoeleinden wordt het al best aardig gebruikt.
Okay, interessant. Dat zijn 2 van de weinige WOs waar ik nooit kom ha ha. Bij de andere universiteiten zou een chromebook nooit passen, vanwege de wildgroei aan applicaties die men gebruikt, zowel medewerker als student.
Wat je ziet is dat een virtuele werkomgeving steeds interessanter lijkt te worden. Geen gedoe meer met koffie over de laptops, geen last van diefstal en je kunt flink bezuinigen op het apparaat wat wordt meegegeven voor thuiswerken. Laptop stuk? Nieuwe over de post en klaar.
Er zijn natuurlijk behoorlijk veel mitsen en maren... Sowieso moet je de cultuur een beetje veranderen. Maar goed... de techniek lijkt steeds minder de beperkende factor te zijn.
Ja met die chromebooks in het onderwijs, zie je dat ze bij IT stapels "nieuwe" chromebooks hebben, voor de leerlingen die er weer een gesloopt hebben.

Feitelijk zag je eenzelfde werkwijze al met Citrix/VDI etc., wat nog steeds bij heel veel bedrijven gebruikt wordt.
Klopt. Wat dat betreft zie je toch wel die beroemde golfbeweging. Maar nu internet (globaal genomen) snel en stabiel genoeg is, de hardware steeds efficiënter en krachtiger wordt, is het best logisch om minder geld te gooien in toch de risicovolle client site.
Beetje terug bij "af", waar vroeger alles op de mainframe draaide met domme terminals :)

Maar wat je zegt: ding gaat stuk of raakt weg, je geeft een nieuwe, inloggen en je kunt meteen verder. Niet eerst 3 dagen de boel op een nieuwe laptop kopieren etc, nee, meteen aan de bak.
Teams is dan wel een slecht voorbeeld, de client applicatie is praktisch hetzelfde als de web versie.
En als je niet meer doet dan werken in office applicaties enzo is een Chromebook een prima apparaat. Pas als je echt grotere applicaties nodig hebt (Photoshop, CAD programma's, etc.) zul je er niet genoeg aan hebben.
De teams web versie is zeker niet hetzelfde qua functionaliteit.
Ik kan er bijvoorbeeld geen 1-op-1 calls mee uitvoeren en ook geen vergadering voorzitten en gasten uitnodigen.
Ik zie geen verschil tussen de 2 versies. Misschien gebruik je een privé account? Want voor zover ik weet zit er verschil in functionaliteit tussen een privé account en een school/werk account.
1 To give and take control of shared content during sharing, both parties must be using the Teams desktop client. Control isn't supported when either party is running Teams in a browser. This is due to a technical limitation that we're planning to fix.

2 Blur my background isn't available when you run Teams in a browser. This feature is only available in the Teams desktop client.

3 Teams meetings on browsers are limited to a single incoming video feed of active speaker.
De rest van de beperkingen kun je vinden op https://docs.microsoft.co...mits-specifications-teams
Je moet ook niet overschakelen. Je kan het er hooguit bij doen. Zet nou eens pop!_OS neer en dan epoptes voor classroom management. Peace of cake. Probeer eens linuxmuster, dan kun je via het netwerk booten met je OS van je keuze. Gaat echt niet op 1 dag alle kosten besparen maar op termijn heb je hopelijk wat perspectief.
Erbij zetten... Je wil zeggen: naast de bestaande stack bijbetalen voor nog een extra stack die ook onderhouden en beheerd moet worden. Dat is nog erger dan omschakelen...
Toch lijkt het gebruik van Chromebooks onder druk komt te staan:
nieuws: Nederlandse overheid doet privacyonderzoek naar intern gebruik van Go...

Zou nog wel eens uit kunnen komen dat het ook een negatief advies wordt voor scholen. Ik moet het nog zien wat er gebeurt, het gemak of de privacy.
everyday problems ...
klinkt heel bekend in de oren ,

ervaring met de chromebooks tot nu toe:
chromebooks zijn werkbaar, maar voor een bepaalde leeftijd ,
bv inloggen , werken met een @ , zoek maar het numeriek 5 in combinatie met shift
de juf van 1e lager , is 15a20 min verder eerdat iedereen is ingelogd , waardoor je lestijd echt bijna gehalveerd wordt.
laten we zeggen van 8 tot 12j kan je hiermee goed bedienen.

natuurlijk hoort daar de gratis Gsuite bij, waar niemand graag mee werkt, alle administratieve medewerkers verkiezen liever office ,want ze kennen en thuis ook gebruiken.

in een bedrijfsomgeving ben ik dit nog niet tegengekomen, dus hoe kan je ze klaarstomen voor de arbeidsmarkt ?

spelletjes om aan te leren vind je genoeg voor android /ios , maar voor voor windows zie ik dit meer en meer op de achtergrond verdwijnen, ofwel doe ik er niet genoeg research naar.

wildgroei aan verschillende toestellen, Ipads , W7 tot W10 , EE pc's, toestellen van 10a15j oud zijn geen uitzondering ...
zolang dat een school individueel kan kiezen en dit niet overkoepelend kan worden afgedwongen gaat dit altijd zo blijven vrees ik ...


nu de belangrijkste vraag .... is dit extra geld?
of is dit geld wat beloofd was voor volgende jaren, wat nu wordt afgesnoept ?
Tja, met Chromebooks bespaar je op je TCO door de gegevens van je scholieren te laten dataminen. Vind ik niet bepaald een ethische ontwikkeling.

Geef op zijn minst de keus aan de leerling/ouders of ze hier in mee willen gaan of een alternatief gebruiken waar je gewoon met geld betaalt.
Doet Microsoft ook. Wat dit betreft is een duurder alternatief geen beter alternatief.
Voor zo ver ik weet zijn de kosten voor Windows + Office voor scholieren momenteel erg goedkoop. Dit omdat Microsoft er op inspeelt dat de studenten wennen aan Office en dergelijke Microsoft-producten. Ben het overigens volledig met je eens dat scholen meer gebruik zouden moeten maken van open source alternatieven, enkel al om de vendor lock-in te verminderen.

Bron: zit zelf op een Hbo-school en heb hier kritische vragen over gesteld.
Lager naar onder, waar het begint: het basisonderwijs.. dat is enkel Chromebook met Google Classroom.
Kinderen hebben geen idee wat Word en Powerpoint is. Wel dat je documenten en presentaties kunt maken met.. jawel.. Documenten en Presentaties (met hoofdletters, want zo eenvoudig heten de applicaties, waarmee je dat spul maakt).
Waarom overstappen naar een alternatief? En dat is wat waar jij als hbo'er de "boot gemist" hebt met Google, en waar de kinderen nu niet beter weten en er mee instappen.. waarschijnlijk ook hun schoolperiode mee eindigen?
Ik vind Google Classroom overigens verschikkelijk.. hopelijk gaan ze het licht ooit zien. De omgeving is een chaotische drama.. de tools op zich functioneren prima.
Er is geen bruikbaar alternatief voor Windows + Office. Vooral niet op scholen waar iedereen toch al jaren bekend is met Windows.
Wat is dat voor onzin?
Linux + LibreOffice kan alles wat men op een lagere of middelbare school moet doen met Windows + Office.
Dus op scholen waar men al jaren profiteerde van de quasi gratis licenties van Microsoft, gaat men hun nog wat meer ondersteunen met verplichte Microsoft software. Want zo is het wel. Ik heb 2 kinderen in middelbare school: het was nog niet verplicht om laptop via de school te kopen (zouden ze eens moeten proberen, voor die overpriced, low spec shit waar je geen 6 jaar mee toekomt), maar Windows + Office moest het zijn.
Ipv eens echt IT aan te leren ipv leren klikken in Office...
Niets mis met Windows en Office. Stel je voor dat je kind later volwassen is en niet overweg kan met de meest gebruikte software in bedrijven. Heb door de jaren voldoende vacatures gezien waarin een degelijke kennis van MS Office gevraagd werd, al gaat men er over het algemeen wel van uit dat je die kennis ook gewoon hebt.

Daarnaast is het voor leerkrachten ook interessant dat zij het systeem ook kennen zodat ze bij problemen toch een minimale basisondersteuning kunnen geven.

En als je gaat beginnen met echt IT leren, moeten we misschien ook eens gaan beginnen met wat andere skills aan te leren eerst in school die vandaag niet meer gegeven worden. IT is een specialisatie waar maar een heel klein deel uiteindelijk in zal terechtkomen. Maar de was en de plas doen bijvoorbeeld, dat is iets wat iedereen zou kunnen. Waarom leren we dat de jongeren niet aan in school?
Er is op zich niets mis mee, maar er is wel iets mis dat men Windows en MS Office kiest omdat de leerkrachten daar vroeger een beetje mee werkten of omdat de school lekker grote korting krijgt (of zelfs gratis) zodat de cyclus zich eindeloos kan herhalen.

Als men dan toch zegt: we leren de kinderen werken met MS Office, dat men dan ook de kinderen echt leert werken met MS Office (stijlen, formules, formatting, ....). Maar dat doet men niet!
In mijn ervaring leren kinderen niet degelijk met MS Office te werken. En dat merk je dan ook in het bedrijfsleven waar men niet goed data kan verwerken in Excel, of een goede template maken in Word.
Men kiest MS Office omdat dat lekker gemakkelijk is, goedkoop voor de school (niet per se voor de ouders) en omdat de leerkrachten weten op welke icoontjes ze moeten klikken om een tekst vet/italic te zetten.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 29 maart 2021 20:23]

Eerst en vooral opmaak en formules zien ze in de ICT les, dus dat zit wel snor.

De gevorde toepassingen , komen aan bod w op de hoge school/universiteit wanneet het deel uitmaakt van het vakgebied.

Maar mijn zoon die vliegtuigtechnieken studeert heeft echt meer aan electronica/mechanica/airodynamoca dan aan excelformules of tekstopmaak.
Geen idee of dat overal zo is, maar op mijn nota bene ict-opleiding (!) was al wat ik in MS Office leerde zó basaal dat ik dat nog met de meest uitgeklede kantoorsoftware had kunnen doen, zoals Abiword en Gnumeric.

Veel succes bij je toekomstige werkgever die deftige Office-ervaring van je verwacht, terwijl je daar niet deftig mee heb leren werken.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 29 maart 2021 20:49]

Ipv eens echt IT aan te leren ipv leren klikken in Office...
Dit klinkt toch vooral als de wens van een IT-er en niet als de wens van iemand die gewoon aan de slag wil met een systeem dat mensen bekend is (daar valt ChromeOS / Google Docs ook onder)

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 29 maart 2021 19:44]

Maar als men het dan deftig zou aanleren, maar nee:
- Word: niet aanleren hoe stijlen, references, ... te gebruiken
- Excel: amper iets met formules, conditional formatting, ...

Dus men leert hen niet hoe ze office programma's juist moet gebruiken (en het maakt me dan weinig uit of dat nu MS Office of LibreOffice is), maar ook niet hoe men moet logisch denken om te programmeren. Wat leert men dan wel? Weinig, heb ik gemerkt.
Ik zat op een kleine middelbare school in België van circa 300 leerlingen. Ze waren (zijn) niet goed met IT, ik kwam ooit de vreemdste dingen tegen. En budget was er ook bijna niet, maar wij kregen wel een aantal jaar informatica waar we werden getoetst op zowel de dingen die jij beschrijft in Word als Excel.

Maw het staat wel in de leerlingplan doelstellingen.
Ik denk dat het dan eerder van de school of van de leerkrachten afhangt.
Want ik merk het niet bij mijn kinderen en ook niet als het ik eens navraag bij jonge collega's of vrienden.
Ik denk dat je @Chris_147 reactie fout interpreteert want hij gaat akkoord met jouw eerdere reactie.

Ben zelf in juni 2020 afgestudeerd van het middelbaar en kan jouw beschrijving van het informatica onderwijs ook beamen. Ik kom zelf van een school met meer dan 2500 leerlingen.

Ik denk dat het voor ons tweakers makkelijk is om te oordelen dat het informaticaniveau in het onderwijs laag ligt maar je moet ook kijken naar andere leerlingen.
In het 3de was de eerste informatica les. Een leerling in mijn klas wist niet hoe een muis werkte :o . De leerling had wel een I-Phone dus weet wel hoe een toetsenbord, sms, facebook, etc. werkt.

Omdat er zo een groot verschil is de informatica kennis zou er een onderscheid moeten gemaakt worden tussen niveaus. Geef de gevorderde leerling iets anders om zelfstandig te leren. Dit zou geen probleem moeten zijn, ze hebben immers zelf ook leren werken met office.

Mijn ervaring met informatica op de middelbare school als gevorderde leerling:
 • Ik verveelde me altijd en nooit in de informatica les. Dan ga een virtualbox instellen zodat je toch admin rechten krijgt. Waarom hebben ze zelfs virtualbox op alle computers?
 • Opdracht: Maak een rode onderlijnde Arial title, je krijgt hier "maar" 30 minuten voor :D
 • Meerkeuzevraag toets: kan dit ... in Excel? Ik antwoord ja. Ik denk dat hebben we niet gezien in de les. Leerkracht FOUT dit kan niet. Naar de leerkracht gaan en tonen dat ze het geavanceerde optiesmenu moet openen 8-) . Als je die vraag op de toets zet kijk dan toch na dat het echt niet kan.
 • Iedereen in de klas noemt je hacker omdat je een pdf bestand kan bewerken.
 • De leerkracht aan het begin van de les inloggen op de computer. Blijkbaar vertrouwen de leerkrachten de hacker van de klas dan toch met hun wachtwoord.
Ik heb daar leren werken met Ik heb de leerkracht daar leren werken met :P :
MS Word, PP: Lettertype, lettergroote, afbeelding invoegen, open, opslaan, titels maken, uitlijning.
MS Excel: Tabel invullen, cellen samenvoegen, formulles met +-*/$, voetnoot.
Scratch: opdracht maak een spel gebruik je curssus voor de uitleg. 2 lessen gehad: eerste les geen stroom, tweede les valt de stroom 2 keer weg waardoor al het werk weer weg was. |:(

[Reactie gewijzigd door MilanMeu op 29 maart 2021 21:53]

Omdat er zo een groot verschil is de informatica kennis zou er een onderscheid moeten gemaakt worden tussen niveaus. Geef de gevorderde leerling iets anders om zelfstandig te leren. Dit zou geen probleem moeten zijn, ze hebben immers zelf ook leren werken met office.
Ik denk dat het moeilijk gaat worden voor veel leerkrachten om goede opdrachten te verzinnen voor leerlingen die meer kennis hebben dan hun.
vind dit toch ondertussen beetje tot de basis kennis behoren vind je niet? dit vond ik 15 jaar geleden al toen het goed begon door te zetten. De jongeren die ik op vandaag op de banenmarkt zie verschijnen binnen mijn vakgebied (procestechniek) hebben amper brood gegeten van een computer, maar krijgen wel de verantwoordelijkheid over een meetkamer waar je bezig bent met aansturen van een fabriek met een computer.
Vind het zelf van de zotte hoe computers nog steeds een onder geschoven kindje zijn in het onderwijs, ze weten tiktok en pornhub te vinden maar om een formule in te vullen in excel is ze teveel. maja zal wel een interesse kwestie zijn....
Ben zelf libreoffice thuisgebruiker. Libre office komt niet eens in de buurt van de featureset van office.
Zeg ik toch ook niet?
Voor gebruik in lagere of middelbare school voldoet dat perfect.
Heck, voor de meeste bedrijfsgebruikers ook.
Daar ben ik het totaal niet mee eens. Cloud integratie? Multi-user? Support? Training voor docenten? En dan vervolgens thuis weer vrolijk verder met office? Ik zie het allemaal niet gebeuren.
Zeg ik toch ook niet?
Voor gebruik in lagere of middelbare school voldoet dat perfect.
Heck, voor de meeste bedrijfsgebruikers ook.
Dat vindt jij Chris, de doorsnee consument en ook student denkt daar duidelijk anders over.
Libre office heeft een heel klein marktaandeel, bij scholen wellicht wat hoger, maar het blijft marginaal.
Kan je LiberOffice ook gehost krijgen zoals Office waardoor je er geen omkijken naar hebt? Zo niet, dan moet je per school een ICT-er in de TCO opnemen.
Kan je LibreOffice ook gehost krijgen zoals Office waardoor je er geen omkijken naar hebt?
Jazeker! Zie mijncloudoffice.nl, als extra optie bij thegoodcloud of zoek een partner van collaboraoffice.
Op geen enkele manier vergelijkbaar met de M365, volledig geïntegreerde, omgeving van Microsoft die ook nog eens speciaal voor het onderwijs gemaakt is (inclusief privacy garanties en leermiddelen)

Ik gebruik graag Linux hoor. Maar het is volledig ongeschikt voor lagere scholen en het merendeel van de middelbare scholen.
Over de bovenstaande alternatieven kan ik niet zeggen maar je moet zeker eens kijken naar Nextcloud.
Volgens deze pagina wordt het o.a. gebruikt door universiteiten. Het is gratis en opensource maar bieden ook betalende ondersteuning.
Ik host het thuis zelf op mijn server. Het is heel vergelijkbaar met MS: je hebt ook een onedrive, teams, agenda en dat allemaal in een interface. Mail, skype, office online kan je makkelijk toevoegen als add-on.
Bekijk zeker de demo eens: https://try.nextcloud.com/ Hier zitten geen extra add-ons bij.
Je moet alleen wennen aan LibreOffice Online maar je kan ook Microsoft Office online instellen als editor in Nextcloud.

[Reactie gewijzigd door MilanMeu op 29 maart 2021 22:16]

Want met Linux + LibreOffice leer je "echt IT" (wat dat ook moge zijn)? Zelf al zou dat zo zijn, wat pertinent onwaar is, dan geef je zelf al de reden dat men het niet zou moeten willen. Niet elke opleiding is een IT opleiding.
Ze zitten op een opleiding geneeskunde, administratief medewerker, logopedie, bedrijfskunde, en noem er zo nog maar 1000 op, echt niet op te wachten om voor alle verschillende OS'en ondersteuning te leveren. Het gros van de (bedrijfs)software wordt voor Windows gemaakt, daar kun je het niet mee eens zijn, maar dat is wel een feit.
Daarnaast is de vijver van systeembeheers om uit te vissen voor Windows vele malen groter dan Linux, plus dat die vaak nog wat betaalbaarder zijn.
"Daarnaast is de vijver van systeembeheers om uit te vissen voor Windows vele malen groter dan Linux, plus dat die vaak nog wat betaalbaarder zijn."

Je hebt gelijk: Linux heeft 90% marktaandeel op servers, maar die hebben geen systeembeheerder nodig want servers zijn onderhoudsvrij. [/sarcasme]

Wat je zegt klopt dus echt niet: er zijn zat Linux-systeembeheerders te vinden, juist omdát Linux op veruit de meeste servers draait.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 29 maart 2021 20:45]

Blijkbaar snap je het verschil niet tussen hoeveelheden systeembeheerders vs hoeveelheden installaties per OS. Nog even afgezien van het feit dat 90% marktaandeel voor server OS'en volgens mij totale onzin is, is het een feit dat Linux servers vaak in een totaal ander soort omgeving draaien en een heel ander soort beheer nodig hebben. Als ik een webhosting heb waarbij ik niks anders doe dan tientallen/honderden Linux servers de lucht in knallen voor webhosting heeft dat een totaal andere beheerlast dan wanneer ik voor een willekeurig bedrijf 20 Windows VM's moet onderhouden met uiteenlopende taken als DC's, file services, SQL, application, etc.
Ik zeg nergens dat Linux onderhoudsvrij is (dus leg mij aub die woorden niet in de mond), maar het is vrij duidelijk dat Linux servers veruit ondervertegenwoordigd zijn in de infrastructuur van bedrijven die niet als core-business hosting op grote schaal hebben. En zo ook dus de ervaringen en specialisaties van systeembeheerders.
Front end servers zijn weliswaar veel vaker Windows en groeiende hoeveelheid backend servers die een Windows NT versie gebruiken, maar de ruime meerderheid van de backend servers (vaak kritieke servers) is onderliggend Linux of *Unix. Gewoon vanwege een bredere toepasbaarheid en door de structuur van zichzelf veiliger indien je het gewoon goed opzet.

Bij kleine bedrijven zal je veel vaker Windows zien, maar het zou me verbazen als bij grote bedrijven en multinationals Windows meer dan 25% van de servermarkt in handen heeft.
En ook daar willen nog wel eens flinke verschillen in zitten.
Ik heb bij meerdere multinationals gewerkt, maar bij de meesten waren de Windows servers toch echt in de meerderheid.
Dat gezegd hebbende, waren de servers die in contact stonden met de buitenwereld (API's voor leveranciers, websites voor klanten etc) wel Linux machines. Ik denk wel dat er voldoende bedrijven zijn waar Unix/Linux de boventoon voert overigens, maar je moet je niet vergissen in het aantal Windows Server installaties binnen bedrijven.
nog betere uitleg :) inderdaad
Als ik zo je reacties bekijk, verwacht je dat ze direct een IT beheer opleiding erbij krijgen.
De PC is een middel, geen doel.

Als de leerlingen een nieuw lesboek krijgen, verwacht je ook geen cursus boekdrukken erbij.
Geen outlook of teams ?
Denk je nou echt dat een bedrijf of zelfs de europese commissie je gaat aannemen alse je perfect Libre Office kent maar nog nooit met die producten hebt gewerkt ?
Ja maar ik kan wel sudo lol.
Linux is te versplinterd geraakt door de jaren heen en alleen geschikt voor specifieke taken niet om een heel kantoor gebouw op te laten draaien.
Als je dat wel wil proberen betaal je je ook scheel aan consultants dus het is lang niet zo gratis en open source als men doet denken.
Outlook of Teams, moet je daar echt mee leren werken?
Ik heb nooit een cursus daarover gekregen hoor.
Misschien dan ook Slack, Zoom, Telegram er ineens bij halen, want mijn vorige projecten waren bij bedrijven die geen MS Office gebruikten (en ja, dat waren ook grote organisaties), maar andere software.
Wat zeg ik: de helft van de bedrijven waar ik de afgelopen 5 jaar gewerkt heb, waren allemaal BYOD. Het enige wat je moest installeren wat Git en Slack. Al de rest was web software (Jira, ...) of eigen keuze (Intellij of Eclipse of andere editors afhankelijk van de programmeertaal)
Ja, daar moeten velen mee leren werken. Ik heb er ook nooit een cursus voor gehad, bij mij komt het ook allemaal redelijk natuurlijk. Maar denk jij dat de gemiddelde gebruiker nog maar weet hoe deze meerdere handtekeningen kan gebruiken in Outlook? Het verschil kent tussen Outbox en Sent Items? Waarom sommige regels wel en sommige regels niet werken op de server? Ik kan een A4tje volschrijven met vragen die ik van gebruikers krijg waarvan ik zelf in eerste instantie denk: zo moeilijk is dat toch niet?

En als je GIT en Slack aan het gebruiken bent, dan zit je al niet meer met de gemiddelde kantoorgebruiker. Dan zit je in de development wereld waarin de mensen over het algemeen wel weten hoe ze met een computer moeten werken. Je zou eens enkele dagen moeten meedraaien op de helpdesk van een bedrijf dat puur administratief werk doet, ik denk dat je versteld gaat staan van de vragen die je daar gaat krijgen.
Maar Office is dan dus duidelijk ook niet de oplossing.
En men leert er dus ook niet goed mee werken op school.
Dus waarom?
Microsoft heeft een ongelooflijk ecosysteem, probeer dat maar een keer bij mekaar te harken (os, office, crm, boekhouding, automatisatie ...)

Wat is dan het makkelijkst/snelst ... juist ja 20euro per maand per gebruiker betalen voor een E3 licentie en klaar.
Ja, daar moeten velen mee leren werken. Ik heb er ook nooit een cursus voor gehad, bij mij komt het ook allemaal redelijk natuurlijk. Maar denk jij dat de gemiddelde gebruiker nog maar weet hoe deze meerdere handtekeningen kan gebruiken in Outlook? Het verschil kent tussen Outbox en Sent Items? Waarom sommige regels wel en sommige regels niet werken op de server? Ik kan een A4tje volschrijven met vragen die ik van gebruikers krijg waarvan ik zelf in eerste instantie denk: zo moeilijk is dat toch niet?

En als je GIT en Slack aan het gebruiken bent, dan zit je al niet meer met de gemiddelde kantoorgebruiker. Dan zit je in de development wereld waarin de mensen over het algemeen wel weten hoe ze met een computer moeten werken. Je zou eens enkele dagen moeten meedraaien op de helpdesk van een bedrijf dat puur administratief werk doet, ik denk dat je versteld gaat staan van de vragen die je daar gaat krijgen.
Zelfs een uitgebreid 'stripverhaal' met plaatjes en pijltjes kan sommigen niet helpen.
Alles valt of staat met de wil van de gebruiker
( been there, doing it today )
Collega's met 18j "ervaring" op dezelfde locatie, die niet eens begrijpen dat je je pc moet vergrendelen / afmelden als je klaar bent, maar wel klagen dat iemand op hun account heeft ingelogd ....

Neen (beide) dumbo's - één moet uitloggen, de ander beter opletten dat hij zelf inlogt.
Maar roep niet dat dat mijn schuld is ;)
Je hebt het niet over mensen die allemaal programmeurs worden he.
Als het bedrijf outlook gebruikt om vergaderingen te plannen agendas en al erop slaat wat heeft linux dan als tegenhanger ?
Ik begrijp je vraag niet goed.
Bedoel je nu in een bedrijf waar men via Outlook inplant en hoe personen met Linux daarop moeten connecteren? Web Outlook of zoveel andere clients die je kan gebruiken.
Of bedoel je wat men in een volledige Linux omgeving zou kunnen gebruiken? Ook duizend en 1 andere suites die grotendeels kunnen wat MS Office kan.
Het is geen vraag het is meer dat jij een statement maakt wat in de praktijk niet uit te voeren is.
Er zijn talloze projecten om over te gaan naar open source compleet gefaald en hebben uiteindelijk meer geld gekost.
Wil je nou echt dat je kind van school komt en alleen met libre office en gimp kan werken ?
Neen, ik wil dat ze de juiste principes leren om met een tekstverwerker en een spreadsheet leren werken. Welke programma's dat zijn, maakt me eigenlijk niet veel uit.
Maar nu betalen we veel geld om dit niet correct te leren in MS Office. Men leert enkel waar de icoontjes staan, maar niet de principes achter deze zaken. Men leert de kinderen enkel wat truukjes in een bepaald programma. Dat stoort me mateloos.
En de achterliggende reden stoort me nog meer: dat scholen enkel aan hun korte termijn denken en voor de gemakkelijke oplossing kiezen. En het van scholen verwacht ik meer.
Want is er fout om enkel met LibreOffice of Gimp te kunnen werken? Op zich niets, het is enkel fout omdat in de grote mensen wereld we nog altijd verankerd zitten in Microsoft.
Mocht ik zelf een kind gehad hebben, dan had ik graag gezien dat dat kind zoveel mogelijk heeft geleerd op school en dat is nu niet zo.
Hangt er vanaf of we het hebben over lokaal of netwerk. Als het om netwerk gaat, kun je ook op Linux met andere programma's werken. Met name Evolution ondersteunt velerlei Outlook- en Exchange-mogelijkheden (ook al is het niet het beste programma, maar hé). En lokaal kun je Outlook prima onder Wine draaien.
Alles kan, ik kan ook mijn programma's in assembly schrijven maar als ik druk ben of naar andere baan gaan wat dan ?
Natuurlijk spelen er meer factoren mee; daarom zei ik ook *niet* dat dit voor iedereen een prima alternatief is. Ik beantwoordde alleen je vorige vraag.
Dan moet jij ook nog even terug om logica te leren
Het is om te leren en niet om IT te leren
En dan leren ze van alles en komen thuis en moeten ze weer Microsoft leren gebruiken
En is het ook niet het meest logische dat men op school leert gebruiken wat het meeste in de wereld gebruikt wordt , je leert tegenwoordig zelfs auto rijden via navigatie wat ik onzin vindt ( want ze weten zelfs 3 straten verder de weg al niet meer)
Jij hebt het zelfde probleem dan mensen met een Apple en of andersom tegen een Android gebruiker doet
Alleen wat jij hebt en doet is goed NOT
Blijkbaar toch wel : https://www.extremetech.c...-as-education-goes-online

Het is dan wel Amerikaans, maar computers kenden +15% groei, en Chromebooks schoten omhoog met 90% groei. Je krijgt er uiteraard cloud opslag bij, samen met Google Docs. Wil je liever office, dat kan ook https://support.microsoft...1a-4579-b973-d4b1d78561ad .

Google heeft die dingen gemaakt voor het onderwijs. Niet alleen zijn ze niet bevattelijk voor virussen, alle opslag van het ding gaat in de cloud, ze zijn goedkoop (niet per se slecht) en ze hebben een accu die een dag mee kan.
En Google kan geen enkele garantie geven dat ze de data niet minen om er profielen van te maken, iets wat absoluut onacceptabel is als het om minderjarigen gaat.

nieuws: Ministerie: gebruik Google in onderwijs levert privacyrisico's op
Ik ga je vertellen dat Microsoft exact hetzelfde doet. Er zit een functie in 365 die alle kanalen doorzoekt. Als jij de code of conduct overtreedt ga je automatisch op rapport.

Het is een beetje een wassen neus om te bedenken dat de tech bedrijven van je data af blijven, dat is het nieuwe goud. Voor Microsoft, google, Facebook en Apple.
Het verschil is alleen dat Microsoft wél toezeggingen doet over wat ze met je data doen waar Google dat níet doet.

Ofwel: Met Microsoft ga je een overeenkomst aan waar heel duidelijk in vermeld staat dat ze met hun klauwen van je data af blijven. Met Google ga je een overeenkomst aan waar heel duidelijk in staat dat Google met jouw data mag doen waar ze zelf zin in hebben.
Blijkbaar toch wel : https://www.extremetech.c...-as-education-goes-online

Het is dan wel Amerikaans, maar computers kenden +15% groei, en Chromebooks schoten omhoog met 90% groei. Je krijgt er uiteraard cloud opslag bij, samen met Google Docs. Wil je liever office, dat kan ook https://support.microsoft...1a-4579-b973-d4b1d78561ad .

Google heeft die dingen gemaakt voor het onderwijs. Niet alleen zijn ze niet bevattelijk voor virussen, alle opslag van het ding gaat in de cloud, ze zijn goedkoop (niet per se slecht) en ze hebben een accu die een dag mee kan.
Je 'krijgt' niets .....

Die cloudopslag kost je gewoon, soms tot wel 15€/m per gebruiker.
Edu krijgt kortingen, net als non-profits, maar daar zit de opslag vaak niet bij ( boven die 15GB )
Er is geen bruikbaar alternatief voor Windows + Office. Vooral niet op scholen waar iedereen toch al jaren bekend is met Windows.
Basisscholen staan afgeladen met chromebooks. Voortgezet schuift ook die kant op - of iPads. Dus ja, er is binnen het onderwijs wel degelijk een alternatief.

Vrijwel alle tools zijn tegenwoordig webapps. Met thuisonderwijs hier hele dagen gezien. Een enkele keer komt er nog een papiertje bij kijken.

Overigens een slechte ontwikkeling, het handschrift zie je achteruit hollen.
Ja, maar laten we realistisch zijn, het enige wat je tegenwoordig nog met een pen moet doen is handtekening zetten. Praktisch alle het andere schrijfwerk wat de meeste mensen nog met een pen doen is een keuze, geen verplichting. Zolang ze met blokletters een formulier kunnen invullen is het goede genoeg. Besteed de tijd liever aan goed leren typen.
Ik weet niet of het voor iedereen zo werkt, maar ik heb tijdens mijn studies en nog steeds in vergaderingen enz de ervaring dat ik dingen veel beter onthoud als ik aantekeningen maak op een papier of iPad en niet via een toetsenbord.

Blijkbaar wordt er wanneer ik schrijf een ander stukje hersenen aangesproken dat meer verbindingen naar het onderwerp maakt dan wanneer ik typ.

Ik meen dat dit ook uit onderzoeken is gebleken, maar ik vind t zo gauw niet terug (waarschijnlijk geen geschreven aantekeningen van gemaakt :P ).

Ik zou daarom zeggen schrijven EN typen leren maar als er gekozen moet worden leet dan goed schrijven in eerste instantie, dat typen pak je later zo op als je t daadwerkelijk nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 29 maart 2021 20:39]

Ik heb schriften vol met aantekeningen en opgaves, en die schrijf ik toch echt met pen ;), net als veel van mijn klasgenoten omdat het anders geen doen is (of op een scherm met een muis of pennetje). En toetsen/tentamens zijn ontzettend onhandig als je in meerdere programma's moet werken, plus fraudegevoelig.
Met schrijven leer je over het algemeen veel makkelijker. Ik zie ook steeds meer kinderen om me heen moeite hebben met bijvoorbeeld spelling, omdat dat gewoon veel lastiger te leren is als je alleen maar dom worden over hoeft te typen etc. Om over handschriften maar te zwijgen
Pardon? Pen en papier is de meest makkelijke en efficiente manier om aantekeningen te maken. Notulen van een vergadering. Even een krabbel naast de telefoon. Of tijdens college. Een notitie in de kantlijn van een document.

Kunnen schrijven in leesbaar handschrift is - voor mij in ieder geval - een vereiste. Het zegt veel over wie je bent en hoe je bent.

Ben er dus ook extra fel op bij mijn kinderen die nu op de basisschool zitten. Zag van de week hoe de leraar in het vriendenboekje van m’n dochter had geschreven... daar ga ik dus wel degelijk vragen over stellen. Want als de leraar het zelf niet kan...
Chromebooks worden vooral gekocht omdat ze goedkoop zijn. Niet omdat ze zo makkelijk zijn in gebruik.
Nee, ze worden gekocht omdat ze prima aansluiten bij de use-case. Dat ze goedkoper zijn is mooi meegenomen. Vooral op gebied van beheer zijn ze ideaal. Geen gedoe met bv virusscanners ofzo.

En qua bediening... als je een browser kan starten kan je hem bedienen.

*ik* ben zeker geen fan van Chromebooks, doe mij maar een “normale” laptop met Linux of een macbook; met Chromebooks kan ik voor mijn gebruik niet prettig uit de voeten. Maar ik zie in het (basis)onderwijs wel degelijk het gemak.
Dat is natuurlijk de grootste onzin, en wel om twee goede redenen:

1. geen alternatief want 'ze gebruiken al Windows en Office'; onzin, ze weten zelf niet eens wat ze gebruiken, kennen nog niet eens 1% van de features van de Office-applicaties of Windows, en wat ze er überhaupt al mee produceren is gewoon van lage kwaliteit, ook in de bedrijfswereld.

2. geen alternatief 'want er is niks anders'; da's net zulke dikke onzin, al was het maar om dat Google Docs bestaat. De meeste mensen komen in hun leven nooit verder dan wat letters op een scherm zetten, misschien de hoofdletters en de punten nog met wat geluk op de juiste plek krijgen en heel soms basiszaken als juist gebruik van dik gedrukte letters e.d.; dan is een veredelde webapplicatie ook al meer dan genoeg; dat geldt overigens ook voor iWork of hoe het nu dan ook heet.
Tsja, dat mag je vinden. Maar in het dagelijks leven gebruikt 99% toch een office applicatie. Ik heb nog nooit bij een bedrijf gewerkt wat iets anders dan office gebruikte. Wel fijn dat je voor mijn reactie argumenten bedenkt en ze dan vervolgens weer zelf weerlegd :)
Tsja, hangt er vanaf waar je werkt lijkt me. We zitten hier met 3k gebruikers waarvan er een kleine 300 excel gebruiken en de rest zit in google docs. Op een andere locatie ook geen office, zijn daar maar 30 gebruikers maar dat is allemaal pages, indesign en libreoffice, behalve een verificatie werkplek waar nog lokaal office 2016 op draait.

Stel dat je in een bedrijf zit waar veel 'opvulfuncties' in zitten waarbij je rigide werkplekken hebt zal je vast nog heel veel klassieke opstellingen tegenkomen met VDI enzo. Daar heb je een hoge kwantiteit van, maar om dat nou kwaliteit representatief te noemen gaat wat ver. Het maakt ook geen zak uit wat je dan op school gebruikt hebt, i.t.t. wat mensen denken krijg je of de vrijheid om te gebruiken wat je wil, en dan kan je dus dat educatieve pakket wat je had niet krijgen want dat is niet beschikbaar voor individuen, of je krijgt door je strot geduwd wat een niet-relevante inkoop afdeling dacht dat leuk staat op de begroting.

Met andere woorden: wat jij 'ziet' kan je ergens anders misschien niet op die manier terugvinden', en in allebei de gevallen kan je dat dus niet verkopen als feiten over alternatieven. Alternatieven bestaan uit feiten, niet uit wat jij toevallig gebruikt of wel of niet leuk vind. Feit is dat het werk prima zonder Microsoft software te doen is, en ook prima zonder gedaan wordt in de praktijk. En een subjectieve representatie van dat feit heb ik dan weer in de praktijk gezien. Dus dat feit, dat staat, en dat jij dat niet gezien hebt en ik wel, dat is dan maar wat je aan moet nemen.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 29 maart 2021 21:12]

Google docs zie ik vooral als iets waar we héél snel vanaf moeten, hoe sneller hoe beter:
https://www.computable.nl...-taboe-voor-overheid.html
Jij wel, ik niet. Bovendien werken de meeste mensen niet voor de overheid en zijn de meeste organisaties geen overheidsorganisaties. Zoals ik al schreef: als je in een rigide oudere organisatie zit zal je nog wel vast zitten aan het klassieke pre-VDI of VDI model met 'wij vertellen wel even hoe iedereen moet werken'. Bovendien is je aangehaalde overheids-angst niet anders als je MS365 er naast legt, of bijv. iets van Oracle om maar wat te noemen. Aan de andere kant is de overheid misschien ook niet het beste voorbeeld gezien hun eigen projecten en de leveranciers waar ze mee in zee gaan (zoals centric, sogeti enz.).

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 29 maart 2021 21:21]

De inhoud van dit artikel gaat niet over 'de overheid' maar de gigantische privacy problemen die komen kijken bij het gebruik van google producten. Als mijn kind perse een chromebook moest gebruiken dan wisselden we van school. Dat stuk spyware met een scherm komt dit huis niet in.
Ja bij een klant van mij gebruiken ze alles van Google. En dat Docs vind ik echt fijn werken, stukken beter dan Word. Maar Sheets heeft teveel beperkingen (of ik ben meer gewend aan excel). Bestandsbeheer in Google Drive vind ik echt een van de slechtste die ik ooit heb gezien, totaal onlogisch, vooral met gedeelde bestanden van anderen.

Het delen van bestanden zelf gaat wel makkelijker als bij Onedrive, ik krijg bij mijn eigen klanten (Onedrive) wel eens meldingen dat ze niet bij de folder kunnen. Maar dan krijg je gmail en dat vind ik echt een draak van een oplossing, ik kom er niet mee weg. Totaal onlogisch :)..
Dat zeg je, maar inmiddels zie ik Google steeds meer groeien. Zeker niet op dezelfde schaal als Microsoft, maar ze hebben prima enterprise oplossingen. Je zult als organisatie wel moeten omdenken op je werkwijze, maar dit kan ook zeker voordelen bieden.
Omdenken op je werkwijze 8)7
Loze termen daargelaten, Google heeft echt andere oplossingen in hun pakket dan Microsoft, en dan kan je dus niet overstappen zonder kritisch te kijken naar de wijze waarop mensen in de organisatie samenwerken.

Zelf denk ik dat je de meeste docenten een stuk beter van dienst bent met Workspace en een paar dure L2/L3 experts op afstand + facilitair voor de hardware, dan met O365 en een on-site kantoor vol L1 + dure consultants. Dat is 'omdenken' (wat is er beschikbaar ipv wat wil ik gebruiken) en resulteert in een andere werkwijze.
Je gaat toch niet productief werken op een Ipad. Kinderen hier hebben beide een Ipad, leuk voor wat Teams, video en een spelletje. Maar toen mijn zoon moest werken aan zijn verslag werkte hij toch liever op een oude netbook dan op zijn Ipad (Ipad met los toetsenbord en muis).

Misschien ken ik niet voldoende mensen, maar ik ken niemand die liever werkt op een Ipad dan op een MacOS, Windows of zelfs een Chromebook. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar het is wel 10 jaar terug in de tijd, qua productiviteit. Oke misschien voor een paar video editors die graag met lumafusion werken en gebruik maken van de snelheid. Maar niet voor Multitasken, bestandsbeheer, Office werkzaamheden etc. Dan zijn er ook vele goedkopere alternatieven, zeker als je een toetsenbord nodig hebt en een beetje een normaal schermformaat zou willen.
Inderdaad, je leest dan zo wel eens van die Apple fanaten die lyrisch doen dat ze hun volledige blog hebben geschreven op een iPad en enkel jaren daarvoor iemand uitlachten die met MS Paint de Mona Lisa had nagetekend. Komt voor mij op hetzelfde neer hoor.
Hahaha de dure uitgaven goedpraten :P ... Je zag ze allemaal op youtube voorbij komen, zo blij dat ze waren dat ze een toetsenbord konden kopen voor 339 euro en dat in combinatie met IOS14 maakte het een echte computer :)

Maar toch doen ze bij Apple wel iets goed. Het gevoel geven dat het kan. Heb het zelf ook allemaal gekocht. Macbook Pro, Iphone, Apple TV, Airpods Pro. Waarna ik daarna erachter kwam dat het eco systeem echt niet zo top is als ze doen geloven. Alleen met de Iphone ben ik zelf echt blij, voor de rest zijn er gewoon betere alternatieven, voor mij persoonlijk dan.
Ik wist niet eens dat dit bestond. Dat zegt genoeg geloof ik :+
Als scholen niet bekend zijn met iets anders dan Windows, dan hebben ze wel een probleem aangezien Chromebooks vorig jaar 90% van de verkopen omvatte: https://www.extremetech.c...-as-education-goes-online
Nee dat staat er niet, de groei was 90%:

"IDC now reports 90 percent growth in Chromebook shipments year-on-year, compared with a 15 percent growth rate in all PCs."

De totale verkopen waren slechts 11 procent:

"Volume-wise, Chromebooks accounted for 11 percent of total PC shipments last quarter."
Oké, maar dat is wel een behoorlijke groei en scholen zullen zich dan toch moeten gaan aanpassen als best wel wat mensen een Chromebook hebben gekocht, bovenop het aantal dat het al had.

En daarnaast hebben ook aardig wat scholen Chromebooks inmiddels, dus ze zullen zich wel móeten aanpassen als ze zelf al Windows de deur uit doen…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 29 maart 2021 21:15]

We zullen zien of die groei aanhoudt. Als dat het geval is, zul je als softwareleverancier op termijn 10-20% van de computergebruikers niet kunnen negeren zonder dief te worden van je eigen portemonnee.
De lagere scholen werken in België steeds vaker met Chromebooks. Met €290/lln in het lager onderwijs gaan niet veel scholen voor Windows toestellen kiezen.
Ouders, zoals ikzelf betalen die laptop gewoon iedere maand nu al. Nergens staat er dat dit bedrag naar hardware voor de leerlingen moet gaan.
Dit kan net zo goed naar ondersteuning gaan, Audio/vidro oplossingen, software, ...
Neem aan dat het een Windows + Office verhaal wordt. Want waarom gratis en open-source als het ook duur en locked-down kan.
Zo'n stelling kan je niet hard maken zonder de TCO van beide opties te berekenen.
Tot je gaat rekenen aan onderhoud, service en specifieke software die dan ook moet kunnen draaien op je open-source platform. Geld besparen met open-source in een grote organisatie is een utopie. Uiteraard kun je wel op basis van andere criteria dan geld voor open-source gaan, maar geld besparen doet het allerminst.
Tsja, bij een ex collega op school zijn het laptops met ubuntu ... Die werken perfect, maar hij krijgt zijn 2 printers van hp niet aan de praat bij hun thuis ... En daar begint het
De meeste ouders kunnen nog wel iets fixen, maar in linux, dan zijn ze verloren. hoezeer ik het ook graag anders zou zien.
Voorbeeldje ik het recent zo een hp neverstop laser gekocht. In linux mint kan ik printen, maar scannen niet. Niet dat ik dat 20x per jaar gebruik ofzo. Maar ik moest iets scannen, en wat blijkt je moet dus gewoon hplip via commandline installen, stekker uittrekken en dan werkt het wel. Maar dat is voor velen dus al een dik probleem. De hp photo printer die hier staat werkt wel out of the box. Voor mij maakt het niet zoveel uit, gebruik al linux sinds 97, maar vele ouders kunnen wel met een windows pc werken en daar werkt het normaliter wel out of the box. Nu dit is al een pak beter geworden door de jaren heen. Maar als het niet werkt, dan tsja dan heb je best toch wel enige kennis achter de hand. En dan zie je dus mensen naar hunzelf mailen om dat document op een andere pc te openen en dan daar te printen. Maar dat is de enige issue die ik echt zie
Anoniem: 310408
@mrtl29 maart 2021 19:46
Neem aan dat het een Windows + Office verhaal wordt. Want waarom gratis en open-source als het ook duur en locked-down kan.
Omdat ik als werkgever mensen nodig heb die met windows en Office kunnen omgaan? Vorige week nog twee trainees die binnen kwamen en gewoon geen idee hadden hoe je een netwerk drive moest koppelen of hoe je een applicaatie met admin rechten moest starten.

Natuurlijk trainen we dat soort mensen maar volgend jaar doen we geen zaken meer met die school omdat iedereen die daarvan komt zegt 'maar op ons chromebook hoeft dat niet'. Een adere school die met Windows applicaties werkt krijgt dan alle 12 stage plaatsen. Bijzonder jammer voor de leerlingen maar het kost al klauwen met geld en ik heb geen zin om te doen wat ik denk de school moet doen, leerlingen opleiden om te kunnen functioneren in een bedrijf.

En als ik pissig klink... klopt. Dit is het derde jaar dat leerlingen van die opleiding binnen komen met vrijwel geen kennis waar we wat aan hebben. Dat is enorm frustrerend voor iedereen. Ze kunnen allemaal heeeeeel snel typen op hun smartphones maar ze klagen dat je files niet kunnen vinden en we moeten ze uitleggen dat je daarvoor de extensies moet tonen en de instellingen moet wijzigen... Als een marketing student het verschil niet weet tussen een doc en een docx....

Zes jaar geleden namen we bijna alle trainees aan die bninnen kwamen. In 2019 drie, in 2020 een (en dat was een Mac fanaat!). Allemaal mensen die met een Chromebook onder de arm binnen kwamen in een bedrijf dat alles op Windows doet. De meest basale dingen kennen ze niet.

Ik de markt waar wij zitten is 90% volledig windows. In de martkt waar wij zitten is 75% van de opleidingen volledig Google. We vechten om de trainees van twee opleidingen omdat niemand de studenten van de andere opleidingen wil.

Daarom mrtl, daarom. Omdat die studenten een baan willen. Omdat niemand in het bedrijfsleven zit te wachten op mensen die een chromebook kunnen resetten en daarna te wachten tot Google alles opgelost heeft.

Nu heb ik een drankje nodig om tot rust te komen. Ben gewoon spinnijdig dat ik geen nieuw personeel kan selecteren uit de 12 trainees die hier nu zijn. Niet een. Allemaal enthousiaste, super aardige en kundige jonge mensen maar ik kan ze gewoon niet gebruiken. Tegenwoordig zijn bijna alle mensen die ik aanneem wat oudere mensen die een IT hobby hadden. Niet trainees die bij de meest basale vraag google starten om een guide te vinden. Vanmorgen liep ik rond en zag ik er een die een 45 minuten durende YT video zat te kijken hoe je een docx als PDF moest opslaan. Toen ik haar liet zien dat 'save as' die optie had kreeg ik een preek over settings en beveiliging. Zeer toepasselijk in sommige omstandigheden maar voor een 'server down for maintenance' message lichtelijk verkeerd. Ik ga morgen lunchen met die jongedame om te zien of ze er maandag nog is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 29 maart 2021 19:52]

1) Je zit een sector die klaarblijkelijk heeft verzaakt opleidingen voor de sector te ondersteunen bij het verzorgen van relevant onderwijs, dat is een kwestie van maatschappelijk verantwoord ondernemen, niet puur een probleem van de onderwijsinstellingen.

2) Eindgebruikers die zelf een netwerkdrive koppelen gebeurt niet in een goed gemanaged omgeving waar IT niet de focus is, maar mogelijk gewoon een slecht voorbeeld?

3) Je hebt gelijk als je klaagt over een gebrek aan IT-zelfredzaamheid, maar in mijn ervaring is nagenoeg iedereen van na ~1995 is een incompetente prutser zodra je verwacht dat ze meer instellingen veranderen dan hun profielfoto of afwezigheidsmelding.

En nu heb ik ook een drankje nodig. Success met je trainees. :P
Misschien zou er dan in die branches over nagedacht moeten worden om applicaties geschikt te maken voor meerdere platformen door bijvoorbeeld web apps te gaan gebruiken. Het lijkt me duidelijk dat er verwacht wordt van de trainees dat ze zich aanpassen, terwijl er andersom geen enkele moeite wordt gedaan om hen tegemoet te komen.

Ik zou als leverancier van software wel weten wat ik moet doen om de nieuwe generatie van leerlingen aan te spreken. Zo gaat dat in de wereld, bedrijven komen en gaan.
Hoeft niet. Chromebooks zijn ook een optie.

Linux is geen optie. Niet iedereen kan met Linux overweg. Maakt niet uit dat het gratis is.

Er zijn maar drie laptop OS'en waar echt iedereen mee overweg kan: Windows, ChromeOS en MacOS.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 29 maart 2021 19:39]

Onze school is anders erg snel weggelopen van Chromebooks.

Zeg over Windows + Office wat je wilt, er kleven ongetwijfeld ook nadelen aan. Maar alle alternatieven leveren veel meer 'gedoe' op waar je als school te weinig middelen en tijd hebt om je mee bezig te moeten houden.

Chromebooks waren voor ons verder gewoon te beperkend was qua beschikbare software. Daar moet ik bij vertellen dat dit wel 5 jaar geleden was.
Maar het lijkt me sterk dat vele nodige software voor onze secundaire aso-school, ondertussen wel beschikbaar is voor Chromebooks. (Denk aan software om sensoren uit te lezen in wetenschapsvakken e.d.)

Als je school niet verder komt dan spreekbeurtjes typen op de laptop is een Chromebook waarschijnlijk toereikend.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 29 maart 2021 19:45]

Er is tegenwoordig een Linux subsystem beschikbaar, dus die sensoren moet wel lukken. Daarnaast zijn er meer mogelijke combinaties dan je nu aanhaalt, zoals een 'gratis' Google Edu Workspace i.p.v. Office licenties zonder je Windows hardware+AD op te geven.
Voor wat betreft die sensoren, dat is hier op de middelbare school waar ik werk dus een echt probleem. Mooie dure sensoren, allemaal in een kast want het werkt niet met de huidige inrichting. Linux is uitgeschakeld op onze beheerde Chromebooks, net als de Play Store. Het is leuk dat het kan met een privé-Chromebook, maar het moet nu juist werken op onze andere school-hardware en schoolaccounts.

Verder ben ik behoorlijk tevreden over de Chromebooks die onze leerlingen gebruiken, maar er zitten dus wel wat haken en ogen aan het koppelen van randapparatuur.
Klinkt niet alsof ChromeOS het probleem is (want ook mijn managed device kan Linux subsystem), maar alsof de software voor de sensoren een beveiligingsrisico oplevert waar vooraf geen rekening mee is gehouden.

VDI met USB passthrough overwogen?
De belangrijkste eis voor de laptops is dat het simpel moet zijn en betrouwbaar moet werken, want onze leerlingen zijn 12 en onze ICT-afdeling heeft het al vrij druk. Een VDI gebruiken puur om een sensor uit te kunnen lezen lijkt me daarom niet ideaal.

Overigens hebben we de software in het verleden wel kunnen installeren vanaf een persoonlijk account, en daarna de sensoren kunnen gebruiken vanaf het schoolaccount. Maar ja...
Daar wordt her er der wel aan getwijfeld. Onder meer door privacybezwaren. Prijs-technisch kan het natuurlijk prima.
Voor 510/jaar en een gemiddelde levensduur van 3 jaar per machine kun je al redelijk grof aankopen. Een Dell Latitude 5510 i3/i5 met 8GB RAM en 256GB SSD komt net onder de EUR 500 voor scholen. Microsoft Software Assurance licentie kost een tientje per licentie per jaar en daar zit alle software, O365 en de instap voor Azure inbegrepen voor het educatieve deel en moet je enkel CAL en server berekenen voor de “administratieve en commerciële” doeleinden van de school.

Ik kan met 500/jaar/persoon weg, dat is beter dan de meeste budgetten dat een ITer in de overheids/publieke sector normaal verkrijgt. Met mijn huidig budget moet ik hardware tot 5 en 7 jaar laten trekken en slechts 2 personen kunnen aannemen voor 500 machines te beheren.
510 per laptop?!

Dat kan veel goedkoper, zeker als je er zoveel tegelijk koopt.


Waarom krijgen de leerlingen dat eigenlijk? Vroeger moesten je ouders toch ook gewoon zorgen voor schriften pennen en potloden en wat niet meer..?

[Reactie gewijzigd door bilbob op 29 maart 2021 19:25]

Omdat budgetten van ouders verschillen. Zo voorkom je dat Pietje geen laptop kan kopen en Jantje met een Alienware M15 de klas in komt.
Persoonlijk vind ik ook dat er veel betere zaken zijn om geld aan uit te geven dan laptops. Ik ben mee dat het nodig is om gezinnen die echt zelf niets kunnen aanschaffen te helpen, maar elke leerling, dat is voor mij hetzelfde als iedereen een uitkering geven omdat sommige mensen werkeloos zijn. Dat geld kan veel nuttiger besteed worden. Dit lijkt voor mij alsof men zonder inspiratie was bij het ministerie en ze hadden budget, dus zullen we het ook maar uitgeven... Ondertussen zitten sommige scholen al jaren te wachten op subsidies voor half-fatsoenlijke faciliteiten...
Ik snap dat wel, maar je kunt ook bedenken dat het gek is als in het basisonderwijs elke leerling eigen boeken, schriften, werkboekjes, pennen, potloden etc moet kopen. De grens tussen medium en instrument is lastig te maken bij laptops/tablets, omdat het gekozen platform en de specs bepalend zijn voor wat er op mogelijk is. Daarnaast heb je nog de beheervraag. Zowel qua onderhoud als in de klas: wil je liever dat school dat doet, dan kost dat geld maar levert het ook op dat er rust en eenduidigheid is. En beheer in de klas betekent ook dat de leerkracht controle heeft over wat er kan op de apparaten.
Dat laatste is een belangrijk punt. Je moet als docent de regie kunnen voeren over die apparaten, want er zijn allerhande sites/diensten/apps die erop gemaakt zijn om een grotere aantrekkingskracht te hebben dan de docent. Je kunt niet van een adolescent verwachten dat die zulke verleidingen kan weerstaan zonder dat je 'm daarbij helpt. Dus vanuit het klaslokaal gezien graag allemaal hetzelfde type apparaat dat zo ingericht is dat we (tijdens de lessen) de regie kunnen voeren. Geen mix van Windows, Chromebooks en MacBooks alsjeblieft...
Nuttiger dan geld besteden aan de komende generaties? Als je dit niet nuttig vindt, bestaat er gewoon niets dat nuttig is volgens jou
Dat zeggen ze al jaren om belastingen te heffen (ik ken die uitspraken al sinds de jaren 90) maar de scholen gaan er niet op voorruit. Hoofdzakelijk het wanhopig slecht integratiebeleid in Europa, moet de klas trager als er iemand geen Nederlands spreekt en gaat het algemeen niveau omlaag. Toen ik kind was moesten zulke mensen meestal een jaar Nederlands leren en speciale klassen volken om immigrante kinderen op te halen naar Europees niveau maar nu is dit racistisch en moet iedereen even traag om uitkomsten gelijk te krijgen tussen “witte” en “bruine” mensen.

Aan de andere kant is er een limiet aan hoeveel leerlingen kunnen leren in een school, vooral in ons westers formaat van droge informatie erin stoppen en een paal maar per jaar kunnen herhalen wat je gehoord hebt om dan prompt alles te vergeten in de zomervakantie. Computers helpen daarbij niet, het enigste dat computers doen is kinderen die al geïnteresseerd zijn in computers aanmoedigen om verder te onderzoeken/spelen, maar voor de kinderen geïnteresseerd in andere dingen doet dit niets.

Je kunt er miljoenen bijstoppen, dat helpt niet als je ouders geen tijd hebben om thuis het een en ander aan te leren of dat de sociale omgeving kinderen niet gewoon zelf laat uitzoeken waar ze geïnteresseerd in zijn.
Je geeft het gelukkig al zelf aan dat je comment racistisch is. Alles begint bij eigenkennis.

Spijtig genoeg heeft je reactie zelfs niets met dit topic te maken
Nee, ik zeg dat mensen zoals jij zeggen dat dit racistisch is. Er is niets racistisch aan, het is echter racistisch om te stellen dat vanwege hun huidskleur of omdat ze Islamitisch zijn of welke 'selectie' je ook gebruikt, die mensen niet zelf hun leven kunnen inrichten en dat ze daarvoor de 'witte' regering nodig hebben om hun problemen op te lossen.

Er is geen redelijke mens die niet weet dat je niet zomaar een kind van de een naar de andere cultuur en taal overbrengt en gewoon in het midden van een schooljaar dumpt zonder verdere hulp. Het is dan nog een extra racistisch om te zeggen dat omdat wij niet willen zien dat ze "dom" worden van de manier waarop wij ze behandelen, dat we gewoon de maatstaf kunnen verlagen.
...en vervolgens wil iedereen vriendjes zijn met Jantje en gaat Pietje opzoek naar andere manieren om aandacht te krijgen wat soms vervelende gewoontes kweekt. In het sociaal aspect speelt dit helaas verder door ."Erbij horen" heeft een grote inpakt in het onderwijs.

Dit kan ik alleen maar toejuichen, zoveel mogelijk gelijken kansen binnen het onderwijs omdat we daar deels onze basis leggen voor een carriere.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 29 maart 2021 20:07]

Mee eens - maar dat geldt ook voor de vervolgopleidingen en daar wordt wel op het budget van de ouders geleund. Het onderwijs systeem gaat dan toch weer richting 'voor de rijkeren'.
Nee 510 euro per leerling voor digitalisering. Dat is niet alleen een laptop maar ook de rand zaken erom heen.

Software bijvoorbeeld, muizen, koptelefoon etc
Exact dit. Vele scholen bezitten namelijk al laptops en toebehoren voor leerlingen en mogen dit bedrag elders investeren zolang het maar binnen IT / digitalisering is.
En opleiding... van de docenten/leerkrachten. Want dat kennisniveau is soms bedroevend.
Digitalisering is veel meer dan een hardware-verhaal. Wat weeral wordt vergeten. Waardoor het een geklooi wordt en/of de hardware stof gaat liggen vergaren.
Toch een hartstikke mooi initiatief dit, niet alle ouders hebben ff een paar honderd euro extra liggen wat ze aan een laptop kunnen uitgeven. Ik zie het probleem niet? Je doet alsof het weggegooid geld is.
veel goedkoper? Weet je hoe er door brugpiepers om gegaan wordt met hun spullen? Je moet zeker 1.5 laptop per kind in budgetteren per jaar :P
510 euro per laptop is niet extreem duur als je een basislaptop koopt met een service level agreement (SLA) eraan vast.

Een organisatie als een school wil geen gezeik hebben met reparaties, updates, garantieclaims etc. dus het is standaard dat ze bij de laptop een onderhoudscontract kopen genaamd een Service Level Agreement (SLA). Ze kopen hier een hoop ellende mee af waar ze anders mensen voor zouden moeten inhuren die ook geld kosten. Goedkoper om dat via HP/Dell of een andere leverancier te doen (het zijn meestal HP en Dell).

@FiXeR.nl Ik heb geen idee wat er in die 510 euro zit; kan best dat de ouders een eigen risico dragen voor eventuele schade veroorzaakt door hun kind. SLAs zijn ook maatwerk.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 29 maart 2021 20:34]

Ja én nee. Gezien het 9 van de 10 keer gebruikersschade betreft heb je niks aan een carepack. Bovendien vinden vendors het vaak niet chill om een carepack op een laptop af te geven die gebruikt gaat worden door leerlingen (of uberhaupt in het onderwijs) waardoor er een dikke risico-opslag op komt. Met 510 euro per leerling ga je het in ieder geval niet redden.
Goede ondersteuning kopen zou ik zeggen, maar ja, die kost geld. De meeste fabrikanten die bijkomende ondersteuning verkopen, bijvoorbeeld volgende dag on-site herstelling, verkopen ook bijkomende dekking voor accidentele schade. Maar het klopt dat je de aankoop en dekking niet zult kunnen betalen van 510 euro. Reken daar maar op het dubbele.
€510 per leerling per jaar? Als de groep groot genoeg is en de leerlingen niet (alleen) uit een grote stad komen is dat volgens mij wel te doen. Veel winst gaan je niet maken, maar bij de service eromheen is 50 miljoen te verdelen.

Probleem lijkt me vooral waar je de (juiste) hardware vandaan gaat halen voor september.
Waar lees jij per jaar?
Zoals @bilbob zei: SLA’s zijn vaak maatwerk. Bij het project dat al liep op onze school is (gebruikers)schade buiten garantie verzekerd/gedekt met een maximumbedrag, alehja noem het franchise.
Ik zie scholen echt niet het geld uittrekken voor een SLA.
Waarom krijgen de leerlingen dat eigenlijk? Vroeger moesten je ouders toch ook gewoon zorgen voor schriften pennen en potloden en wat niet meer..?
Omdat je met pen en papier thuis niet de les kunnen volgen als de fysieke school gesloten is vanwege een uitbraak of dat de Belgische regering de scholen weer sluit.

Ook omdat in de bedrijfsleven alleen via de computer mails en brieven geschreven worden.

Betekent niet dat schrijven met pen en papier afgeschaft moet worden
Vroeger moesten je ouders toch ook gewoon zorgen voor schriften pennen en potloden en wat niet meer..?
Wat bij elkaar wel een stuk goedkoper was. Oké, ook bij laptops is het misschien subjectief omdat je ook goedkopere laptops hebt, maar er zijn echt wel scholen die minimale eisen aan een laptop stellen en dan kom je soms niet onder een laptop van 600+ euro uit, wat best een hoog bedrag is voor sommigen.

En trouwens, ook vroeger (even er vanuit gaande dat we het niet hebben over 1780) waren er regelingen te treffen voor als ouders een bepaalde bijdrage niet konden leveren, zoals de aanschaf van benodigd materiaal. Dus het is zeker niet vreemd om dat door te trekken naar laptops.
Schrift 0,50 bij action. De goedkoopste laptop? Minimaal 300 voor een oke apparaat.
Misschien dat je het niet helemaal door hebt. De *scholen* en niet de leerlingen krijgen dat geld. Het zullen de scholen zijn die de laptops aankopen en voorzien van alle software. De laptops kunnen dan gebruikt worden in dezelfde klas waar andere lessen gegeven worden. In tegenstelling tot desktops die een vaste plaats nodig hebben.

Ja, Het zal dan ook weer Windows worden. Want scholen bereiden leerlingen voor op het bedrijfsleven waar ook grotendeels Windows gebruikt wordt. Scholen kunnen ook volumekortingen krijgen en extra voordelige serverlicenties. En Windows Server is nog altijd het gemakkelijkst in gebruik in combinatie met de Windows Desktop. (https://signpost.be/nl-be/software/academic-software/academic-software-secundair)

Bij de prijs zijn de Windows- en andere licenties mogelijk ook bij gerekend. De leerlingen krijgen niets en dit is gewoon schoolinfrastructuur. Hopelijk denkt men ook aan kasten met sloten en dergelijke, want scholen zijn met regelmaat ook slachtoffer van vandalenstreken.
Want scholen bereiden leerlingen voor op het bedrijfsleven waar ook grotendeels Windows
Toen ik op school was zei men dit ook van Novell NetWare, programmeren in Pascal en OS/2. Windows NT was toen maar even lachen voor serieus werk. Er was toen al discussie over computers in school en of het waard was. Wij hadden een reeks Apple II en wij deden type lessen op een 8088 met MS-DOS te traag om snel te typen terwijl wij thuis al 386 en 486 hadden. Enkel tegen eind jaren 90 kregen we een 256k ISDN voor de hele school, thuis hadden we net kabel gekregen met 10/1.

Scholen en overheden lopen altijd achter, voorbij het basisonderwijs was bijna alles in school dat ik geleerd heb al of sindsdien achterhaald. Het onderwijs zou beter concepten en denkwijzen moeten aanleren, kritisch denken etc niet gewoon informatie erbij stampen die al oud of binnenkort oud zal worden.
Scholen volgen het leerplan dat hen werd opgelegd. Er mag dan een beetje speelruimte zijn, maar dat is wel het concept. U zult uw ongenoegen dus aan uw overheid moeten overbrengen.
Dat zou genoeg geld moeten zijn om Chromebooks + reserves + infrastructuur aan te schaffen voor elke leerling. Naar mijn inziens is dat sowieso al de populairste oplossing voor laptops in schoolomgevingen (uitgezonderd hoger onderwijs natuurlijk).
Ik weet niet hoe het in België zit, maar de Nederlandse Overheid heeft het gebruik van Google producten binnen het onderwijs een tijdje geleden afgeraden omdat de voorwaarde op het gebied van privacy voor problemen zorgt en er na gesprekken met Google (bijna) niets veranderd. Daar zou ik als onderwijsinstelling dus ver van wegblijven.

nieuws: Ministerie: gebruik Google in onderwijs levert privacyrisico's op
Ik weet niet hoe het in België zit, maar de Nederlandse Overheid heeft het gebruik van Google producten binnen het onderwijs een tijdje geleden afgeraden omdat de voorwaarde op het gebied van privacy voor problemen zorgt en er na gesprekken met Google (bijna) niets veranderd. Daar zou ik als onderwijsinstelling dus ver van wegblijven.

nieuws: Ministerie: gebruik Google in onderwijs levert privacyrisico's op
Ja, afgeraden, nadat ze iedereen richting 'meet' hebben gestuurd
De basisscholen in onze gemeente hadden een ICT-infra van bijna nul, of jaren '00
Vrijwel allemaal hadden ze apparatuur gedoneerd door bedrijven uit de omgeving, welke door 'handige' ouders klaargemaakt was voor lessen.

Toen moest er thuisonderwijs gegeven worden, en navraag bij ministerie van onderwijs "google edu" was het advies, allemaal eigen domeintjes op basis van de google cloud omgevingen.

En toen was het ineens niet meer veilig genoeg ...... nadat de investeringen en implementatie al gedaan was.
Denk je werkelijk dat daar nu vanaf gestapt gaat worden ?
De overheid is naar Cisco Webex en Teams overgestapt en raad deze ook aan om te gebruiken, omdat deze 2 partijen wel luisteren. Zo'n beetje elk alternatief wordt afgeraden.
Raar dat ik nooit gehoord heb van webex.
De ministeries gebruiken allemaal Cisco Webex, dit is van hoger op zelfs opgelegd als "de standaard", zodat alle ministeries makkelijk met elkaar kunnen communiceren. De belastingdienst beheert het.
Ben zelf ICT'er op een m
Speciale Middelbare (Secundaire) school voor leerlingen met is gedragsproblemen (tot VWO) en erg te spreken over Chromebooks. €200 euro per device. Daarnaast per leerling paar tientjes voor infra en ELO, LAS etc. 100% van de "grote" methodes draait prima. Voor de uitzonderingen hebben we nog 30 (Windows)laptops. Weinig beheer nodig.
(En nee, maak me om goede reden niet zoveel zorgen over privacy.)
Windows is in dat opzicht is toch wat kostbaarder qua TCO en bewerkelijker qua beheer, is mijn ervaring.
(En nee, maak me om goede reden niet zoveel zorgen over privacy.)
Welke goede reden dan als ik vragen mag?

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 29 maart 2021 21:14]

Meestal kan je de leerstof zelf al op Google vinden. Daar zie ik dus al helemaal geen probleem.
G suite for education staat net zoals de betalende variant in de EU, en met grote kans zelfs in België. Je gratis Gmail kan gebruikt worden om een profiel over je op te bouwen, g suite niet. En indien Google hier zou liegen, ik wens ze veel success want data van kinderen verwerken valt onder strikte regelgeving. Stop ook gewoon geen gevoelige data in het systeem die er niet in hoort te zitten.
Voor een groot deel is dat “Google evil” praatje een verhaal dat Microsoft sales/resellers gebruiken om te zeggen waarom O365 zoveel beter is. “Want je data staat in de EU, en dat moet van GDPR, en die andere doet dat niet.”
Zelfs al was G suite for education 100% privacy vriendelijk, dan zou ik het nog niet in scholen gebruiken.

Als de leerlingen afstuderen gaan ze zelf opzoek moeten naar een mailadres, officepakket, etc.
Ze zullen dan snel bij Microsoft en Google uitkomen want hier zijn ze al mee bekend en ze hebben er zelfs een opleiding over gehad op school. Dan beschermt de privacy wet ze niet meer zoals eerder op school.

Dit is ook het doel van deze bedrijven. Ze bieden de software gratis aan scholieren en daarvoor krijgen ze opegeleide scholieren die later een licentie kopen of betalen met hun privacy.

Het onderwijs zou niet afhankelijk mogen zijn van deze softwarepaketten. Er zijn genoeg alternatieven. Wat mij nog het meeste stoort is de verplichting om als leerling met deze software te moeten werken.
Dat dit door clubs als SIVON en de AP is uitgezocht. En het enige (grote) verschil tussen Google en de concurrentie is dat Google formeel (niet in de praktijk) niet voldoet aan de AVG. (En ja, Apple is beter, maar niet qua prijs/kwaliteit)
Hoe zit dat eigenlijk met de privacy van leerlingen? Dat jij je er gene zorgen om maakt is natuurlijk mooi, maar je moet als beheerder verantwoording afleggen aan de ouders en voogden, dus wat vertel je hen als ze privacy zorgen hebben?
koop maar je eigen laptop? De laptops lijken me een toevoeging voor scholieren waarvan de thuis situatie niet het budget heeft voor dergelijke spullen, kan mij niet verplaatsten dat men geen €230 kan missen voor chromebook maar dat terzijde.
De scholen verzorgen (bruikleen?) laptops om school zaken op te verwerken als hoofd doel, de leerlingen zullen indien de laptop thuis gebruikt gaat worden een formulier van afgifte moeten invullen waar de laptop voor dient en dat ze normaal met apparaat dienen om te gaan etc. op dat formulier staan al persoons gegevens verwerkt die de school nodig heeft privacy wijze. Als de persoon de laptop onderhoud nodig heeft door een IT'er omdat de leerling ding vol duwt met spy/malware vind ik dat de leerling alle recht op privacy verliest.
Man man man, dat komt weeral rijkelijk laat. Die Weyts is van zijn ministerparcours op Onderwijs echt een wedstrijdje zo weinig mogelijk doen aan het maken. Heeft meer aandacht voor dierenwelzijn dan kinderwelzijn.

Een investering als dit was op zijn plaats geweest afgelopen zomer, met uitrol in september 2020. Het was toen al duidelijk genoeg dat er een reëel risico was op het seizoensgebonden zijn van COVID, en het digitale aanbod van lesmateriaal was sowieso al jaren aan een versteviging en professionalisering toe. Maar denk maar niet dat Weyts zelf werk wou maken van online cursusmateriaal of video's of leerplatformen. Het was er niet in 1920 dus in 2020 kon het ook zonder.

En dan zit je plots in een situatie waarin er toch moet gegrepen worden naar afstandsonderwijs; nu is behalve die paar supergemotiveerde leerkrachten die het zelf allemaal uitvissen voor hun eigen lessen, geen enkel school structureel voorbereid om snel te schakelen. Precies of Covid is pas gisteren begonnen. Nul voorbereiding, nul proactiviteit, nul sturing, achter de feiten aanhollen, zijn eigen koppige nukkigheid als de opperste deugd ziend. Het hele schooljaar moesten directies zich met de moed der wanhoop behelpen, en nu het schooljaar bijna achter de rug is en hij de achterstelling van de zwakkere leerlingen door de digitale kloof al een jaar lang ongemoeid heeft laten etteren, nù komt hij af met een initiatiefje om een beetje ongelijkheden weg te werken.

Weyts is goed op weg om de Maarschalk Foch van de Vlaamse regering te worden.
Ik ben het grotendeels met je eens, maar er waren wel degelijk scholen die ‘redelijk’ vlot konden overgaan op afstandsonderwijs.
Vooral de scholen die al op eigen initiatief een 1-op-1 laptopproject hebben lopen met hun leerlingen, zoals de school waar ik werk.

Het lastige voor ons en scholen in hetzelfde schuitje wordt nu:
Wat kunnen we met dit budget qua laptops aanschaffen, qua specificaties maar ook welke garantie / bijkomende service. Op 1300 laptops met adolescente gebruikers durft al eens iets mislopen...
Hoe lang moeten ze (financieel gezien) meegaan? (Komt er een blijvend budget om eens voorzien de te vervangen laptops weer aan te vullen)
En hoe maken we de transitie van het huidige model (huur-koop met onderhoudscontract) naar het nieuwe, nog grote deels onbekende model van de vlaamse overheid. En wanneer (zal het september 2021 wel uitgerold geraken?) en hoe de al dan niet nog resterende kost voor ouders verantwoorden.

Ik ben benieuwd...
Voor vierdejaars lager onderwijs wordt 25 euro per leerling uitgetrokken; voor die groep moet geïnvesteerd worden in gedeelde apparaten in de klas, schrijft .
Het gaat om 25 euro per leerling vanaf het kleuteronderwijs tot en met het vierde leerjaar.
bron: Minister Ben Weyts zelf ;)
Thanks! Ik heb het bij dezen aangepast in de tekst :)
Tijdens mijn hogere studies heb ik altijd als vakantiejob geholpen met migraties en onderhoud in mijn oude middelbare school.
De budgetten zijn echt niet voldoende, en dat weerspiegelt zich ook in het resultaat. Per hoeveelheid leerlingen mag iemand part-time worden aangesteld als ICT team/coordinator. Full time kan niet IIRC. Part time is dus in theorie 19 uur per week. De overige uren geef je meestal les. Mijn ervaring is dat die 19uur die je betaald krijgt meestal een dikke 30uur zijn. En dan moet je nog bijscholing volgen, les voorbereiding, vergaderingen...
Heel veel respect voor zij die dit doen, in de privé verdien je snel het dubbele. De tools die je ter beschikking hebt zijn ook niet altijd de nieuwste.
Voor het netwerk heb ik alles in de richting van mikrotik en ubiquiti gestuurd. Misschien niet de enterprise apparatuur die een betweter je wil opdringen, voor een school ruim voldoende. Gewoon wat reserve houden in het geval iets kapot gaat. Meestal heb je toch voor tijdelijke opstellingen stock nodig anyway.
Die in house ubiquiti setup was initieel met 30 access points. Meestal per vleugel twee AP’s zodat er voor een aantal computers netwerk is. Zeven jaar geleden was dat goed genoeg. Momenteel zijn deze 2.4Ghz-only AP’s niet meer voldoende voor een middelbare school. Ze zijn ook end of life. Dus ondertussen zijn de meeste al vervangen met een recenter model. De originele AP’s hangen nu in de kleuterscholen, daar vroegen ze al lang naar draadloos internet. Voor die paar tablets is dat meer dan genoeg. Zeven jaar later en nog altijd niet afgeschreven en waarde leveren. Met de juiste mensen en voldoende middelen om een strategisch meerjarenplan uit te werken kan je heel veel bereiken. Ik heb een factuur gezien van een andere school waar een fortinet-boer zijn spul had opgedrongen. Vier AP’s. Kostte evenveel als onze ubiquiti setup van 30 AP’s incl. werkuren (berekend over 3j). Er is dus niet nog extra meer geld nodig om deze bloedzuigers te voeden. De juiste mensen, investeer daar vooral in. En geeft ook voldoende middelen aan die mensen, dat moet niet riant zijn, echter wel een pak meer dan wat er vandaag voorhanden is.
Twee jaar geleden heb ik de jobaanbieding gekregen om permanent coordinator te worden, aangezien de school ging fuseren. Via een bepaalde constructie zou ik voltijds aan de slag kunnen en mijn loon zou hetzelfde zijn als bij de consultancy die ik nu werk. Wel een fiets ipv. bedrijfswagen, al zou ik die 1.5km sowieso met de fiets doen. Echter heb ik dit wegens mentale problemen afgewezen. Ik voelde dat ik op een gegeven moment eruit zou vallen voor een tijd, en dat is ook gebeurd. Dat soort werk doe je met een passie. Als ik toen geen problemen had, dan had ik wel getekend.
Nagel op de kop.
Toen ik begon als ict-co hadden we ook een al net te ver gevorderd dossier met ruckus en fortinet lopen. Degelijk materiaal. Maar duur, in vergelijking met hé. En dan nog licentie kosten! En dan enkele jaren later bleek het al onder gedimensioneerd: een laptop (en smartphone) per leerling, en dan AP’s op de gang ... doenbaar, maar niet ideaal.
Toen de lagere school enkele jaren geleden dan ook wat begon te klagen over hun stokoude 802.11g AP’s, zijn we ook voor Ubiquiti gegaan.
Voor de middelbare school gaan we nu ook voor ubiquiti, in de lokalen deze keer.
dat er budget is voor de aanschaf van bepaalde middelen is prima. voor 510 euro kun je een prima chromebook bijv aanschaffen. maar hopelijk kijkt men dan ook verder naar de leeromgeving ansich en kiest het daar niet voor de goedkoopste opties/ondersteuning zodat leraren en leerlingen zich nog in allerlei bochten moeten wringen om iets voor elkaar te krijgen... (hoor dat vooral vanuit de ervaringen van mijn vriendin als docent op een middelbare school).

een paar oortjes met een mic zijn voor 10-15 euro nog wel te vinden.. maar juiste ondersteuning/pakketkeuze veelal niet.. het standaard pakket werkt aardig maar mist ook wat belangrijke essentiele zaken...
Veel te veel geld voor een Windows laptop met een belabberde batterij en een te trage celeron of pentium gold processor. Nee je kan voor 300 euro een goede basis chromebook kopen en je gebruikt je telefoon als hotspot. Beter dan zo’n onbeveiligd WiFi netwerk met matige dekking in een school. Tis er aan te zien dat de overheid niks van kent. Met die 510 euro heb je niks fatsoenlijks.
Nee je kan voor 300 euro een goede basis chromebook kopen en je gebruikt je telefoon als hotspot. Beter dan zo’n onbeveiligd WiFi netwerk met matige dekking in een school.
Wat.
Een.
Zever.

Leuk dat je een 300 euro Chromebookje koopt, maar ga je als school dan ook de GSM en het dataverbruik van je leerlingen bekostigen over 4G?

Overigens heb je voor minder dan 500 euro toch echt wel al mooi acceptabele Windows laptops, zeker voor schoolgebruik.
Onbeperkt 4G is zo 20 euro per maand, lijkt me inderdaad een beetje overbodig. Een oud toestel zou wel prima als hotspot kunnen doen, maar dan moet je dat wel hebben.

En lang niet iedereen heeft het allersnelste nodig, dus die 500 euro is inderdaad prima.
20EUR per maand en de eindfactuur is?
Als een leerling 6j lang op dezelfde school blijft, en hij gebruikt daar een voorbetaalde 4G van 20 per maand, dan gaat dat meer dan 500 kosten. Tuurlijk weten we dat de overheid er niet zoveel van kent. Je kan ook met meerdere mensen verbinden met een hotspot. Dan spreken we van gedeelde kosten. Zou ik wel waarderen.

[Reactie gewijzigd door Ludwig005 op 29 maart 2021 22:49]

Lijkt me alsnog overbodig als er gewoon werkende wifi is 😅. Niet het allersnelste, maar voor schoolzaken prima
Daa rmoet een redelijk leuk laptopje van te kopen zijn. Het enige dat misschien jammer is, is dat 3D tekenen niet echt een ding is op zo'n budget. Maar laten we eerlijk zijn, de meeste leerlingen gaan met een GPU niet 3D tekenen, maar gewoon gamen. Toen ik op het voortgezet onderwijs zat was er überhaupt geen enkel vak waarbij 3D tekenen aan bod kwam.
Dat is jammer. Waarschijnlijk dat editing ook nog aan bod mag komen.
Ja, het zou best in het curriculum mogen komen. Al was het maar optioneel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee