Je vergeet daarbij wel even voor het gemak dat scholen proberen om zo dicht mogelijk bij het bedrijfsleven te blijven zodat de student aan het einde van de studie ook bij bedrijven daadwerkelijk direct aan de slag kan gaan. Het aantal bedrijven welke opensource software gebruiken of Europese alternatieven is redelijk dun bezaaid. Met als gevolg dat een student aan het einde van de studie alsnog bijscholing moet gaan doen om aan te kunnen sluiten bij het bedrijfsleven.
Dat doet mij denken aan mijn tijd op de hts-informatica in 1988: Toen konden we aan het begin van het schooljaar voor een gulden een nette officiële key krijgen voor het gebruik van wordperfect. De floppies mochten we zelf kopiëren.
Een paar maanden later konden we voor een kwartje de sleutel van msWord (toen nog een los product) krijgen.
Met de kerstvakantie was de prijs van de sleutel voor wordperfect gedaald tot een dubbeltje en nog voor pasen kregen wij de sleutel voor msWord en msExcel gratis.
Allemaal redelijk officiëel en omdat we zulke goede studenten informatika waren... ja, amehoela. Wij waren studenten die met computers leren omgaan. De software bedrijven wilden maar wat graag dat wij hun software leerden gebruiken.
En de rest is geschiedenis.
Ondertussen bestaat SurfSpot.nl al jaren en leert ze heel veel studenten voor een habbekrats omgaan met betaalde software zodat ze het leren gebruiken en er in vast roesten.
Daarbij ondersteunen de opensource producten ook lang niet altijd de benodigde onderdelen met als gevolg dat het geen werkbaar alternatief kan zijn.
Dat opensource software niet aan de eisen voldoen is sinds 2010 in de regel veroorzaakt door het opstellen van de eisen. Er wordt niet om een tekstverwerker gevraagd maar om iets dat 99% compatibel is met msWord. Er wordt een office-pakket gevraagd en daar moet dan ook email software in zitten. En zo kan ik nog wel meer voorbeelden geven, als je ook maar aangeeft wat je wel of niet wilt.
Opensource is trouwens niet per definitie goedkoper. Een onderwijsinstelling krijgt forse korting op veel software producten met als resultaat dat je bijvoorbeeld voor het complete office pakket voor studenten helemaal niets betaald. Iedere docent geeft recht op gratis licenties voor 40 studenten.
Definieer goedkoper zoals je het wilt. Gaat het alleen om het geld? Of ook om de privacy? En hoe zit eht met de ondersteuning? En hoe zit het met de leveranciers afhankelijkheid?
En het is op een onderwijs instelling ook de bedoeling dat er iets geleerd wordt. Leer je weg vinden in gereedschap dat je hebt. Ontdekt wat je nodig hebt en ga op zoek naar het gereedschap dat genoeg levert, maar niet te veel.
Daarbij zal lesmateriaal ook opnieuw ontwikkeld moeten worden aangezien het soms gericht op een bepaald software product geschreven is. Of er zijn bepaalde plugin's / modules welke alleen met product "X" functioneren.
Als het gaat om lesmateriaal om de software te gebruiken, dan heb je gelijk. Als het gaat om lesmateriaal om buiten de software zaken te leren, dan blijkt uit de noodzaak van plugins/modules dat er wat te veel is toegewerkt naar afhankelijkheid wat mogelijk niet wenselijk is. Kijk hierin eens terug in de tijd naar het gebruik van flash en java en dergelijke. Ooit werden dergelijke runtime omgevingen bij de installatie van het OS al automatisch bijgeladen. Is het toeval? Maar veel van deze runtime omgevingen zijn ondertussen van Oracle. En bij Apple doen ze er zeer veel aan om die zaken niet meer bruikbaar te maken. Gelukkig heeft Apple in deze iets meer macht en delft Oralce naar mij idee het onderspit. Maar nu dwaal ik waarschijnlijk te veel af.
Je onderschat zwaar de "winst" welke te behalen is met opensource software. Als het al een waardig alternatief kan zijn. Het is niet een kwestie van "even" het ene product door het andere vervangen.
De winst van opensource software is kennis en vooral vaardigheid. Nee, opensource software is niet heilig. Maar er moet wel inzicht gegeven worden dat apple, google en microsoft ook hun nadeel hebben. Ze hebben elk hun eigen nadeel.
Waarom gebruik je apple? Omdat je kwaliteit van hardware en software wenst en bereid bent daar voor te betalen.
Waarom gebruik je google? Omdat het altijd en overal en makkelijk beschikbaar is voor iedereen.
Waarom gebruik je microsoft software? Omdat anderen dat voor jou deden en waarom zou je veranderen.
Waarom gebruik je opensource? Omdat het van jou is en omdat je zelf bepaald hoe en met wie je het deelt.