Fastned gaat Albert Heijn-filialen uitrusten met autoladers

Fastned, een bedrijf dat laadstations voor elektrische auto's bouwt, gaat een pilot starten waarbij drie filialen van de Albert Heijn worden voorzien van autoladers. Mogelijk worden hier later meer aan toegevoegd.

De eerste supermarkten waarbij de autoladers te vinden zullen zijn, zijn Albert Heijn XL-filialen in Eindhoven, Nijmegen en Tilburg. Albert Heijn geeft tegen de NOS aan dat de laadstations vanaf oktober te gebruiken zijn. Bij deze grotere filialen zijn, volgens Fastned-medeoprichter Michiel Langezaal, klanten vaak een half uur in de supermarkt. In die tijd kan een elektrische auto behoorlijk bijladen.

Fastned is al een tijdje bezig om in Nederland een netwerk van oplaadpunten voor Nederlandse auto's te bouwen. Momenteel staan er 66 laadstations in Nederland en het bedrijf kondigde in maart zijn eerste snellaadstation met 350kW-lader in Nederland aan. Hiermee zou in een kwartier tot 500 kilometer aan bereik bijgeladen kunnen worden.

Naast Nederland is het bedrijf ook van plan om in het buitenland te groeien, met het doel om 200 laadstations in Nederland, België, Groot-Brittannië en Duitsland te opereren. Fastned verwacht binnen enkele maanden winstgevend te kunnen worden.

Fastned

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

10-04-2018 • 19:39

231

Reacties (231)

231
224
113
20
0
80
Wijzig sortering
Follow The Money heeft een zeer kritische (en fascinerende) serie over Fastned. Goed leesvoer voor de geïnteresseerden.
Had het al eerder gezegd:

Anoniem: 105188 in 'nieuws: Fastned verliest rechtszaak om plaatsen elektrische laad...

maar FastNed is een wannabe (nog wel) monopolist. Als je bij FastNed wil laden, maar je hebt geen abonnement bij hun lopen, dan betaal je 60 cent per kWh. Als je dan toch een abo neemt bij hun (wat met 10 euro pm al 5x zo duurder is als de duurste concurrent) dan zakt dit terug naar 35 cent. De concurrentie vraag tussen de 6 en 18 cent.

Dan zeg je natuurlijk: "Joh Sizz, wat doe je moeilijk? Dan ga toch lekker naar de concurrent", juist daar zit het probleem. Als je je EV alleen in de stad gebruikt en in de dezelfde regio blijft is er niks aan het handje. Maar als je hem dagelijks gebruikt voor lange afstanden dan ben je redelijk verplicht om een abo bij FastNed te nemen, want langs de snelweg en op premium locaties zit niks anders. Zoals je in het vorige artikel ook kon lezen wil FastNed er alles aan doen zodat dat zo blijft.

Dit alles zal leiden tot een furieuze cyclus. Je moet wel een FastNed abo nemen want je komt af en toe toch bij hun, dus waarom zou je een abo nemen bij een andere? Wat weer betekent dat FastNed alleen maar sterker zal worden en uiteindelijk zijn zij de enige die overblijft want als je ooit buiten de stad rijdt met je EV dan heb je de keus uit of hard genaaid worden of een abo nemen (als nog genaaid worden, maar minder hard).

Laten we eerlijk zijn het was van FastNed een goede zet om aan het begin van de EV boom erbij te zijn. Ten tijde dat niemand heil zag in investeren, investeerde zij wel en dat betaalt nu af. Maar het is nu wel duidelijk dat ze (ondanks de miljoenen subsidies die ze ontvangen) hebben ingezet op de korte termijn. Investeren en dat over de lange termijn terug verdienen, daar is niks mis mee. Maar investeren en ondanks de subsidies die je krijgt je investering zo snel mogelijk terug verdienen en daarna je klanten hard naaien, daar heb ik wel een probleem mee.

Shell gaat de concurrentie aan en daar ben ik zeer blij mee, nu hopen dat er nog een aantal partijen meer bij komen zodat FastNed de pas hard wordt afgesneden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 27 juli 2024 20:28]

Persoonlijk vind ik de prijzen welke Fastned hanteert nog meevallen. En zeker voor het netwerk snelle laders, 50kWh+. Ik mag dan ook hopen dat er een ander tarief wordt gerekend bij de laders op een parkeerplaats.

Ter vergelijking, ik ben afgelopen maand naar München geweest met een EV (BMW i3), daar betaal je bij de snelladers, waar betaald dient te worden, schrikbarende bedragen.

Voor bijvoorbeeld bij Innogy SE 50 minuten was dit €18,50, dit wordt dus afgerekend per minuut. En niet per kWh. Dus zo heel slecht is het bij Fastned mijns inziens nog niet.

Er valt uiteraard nog veel onderling van andere partijen te leren om de steeds grotere vraag van EV snellaadplekken te kunnen opvangen.
In landen als Duitsland betaal je per minuut laden. In Nederland betaal je voor per kWh.
En ja dan is Duitsland duur.
in Nederland betaal je bij Allego ook per minuut.
De prijzen van Fastned zijn helemaal niet zo hoog als je denkt. Ik rijd nu 3 jaar vol-elektrisch, en met een gemiddeld verbruik van 12 kW/100 km is het nog steeds vele malen goedkoper dan rijden op fossiel ;-)
Je rijd nog steeds voor 90% op fossiel hoor maar dan met een 'groen' certificaatje.
Fastned levert uitsluitend groene stroom gegenereerd door zon en wind.
Moet ik dit echt uitleggen? Waar het om gaat is dat je de garantie hebt dat Fastned zon- en windenergie inkoopt. Dus geen fossiele energie die is groengewassen met een GvO-certificaat uit Noorwegen waar ze toch al met waterkracht werken.
Toevallig hebben Fastned-stations ook zelf zonnepanelen op het dak liggen met genoeg vermogen voor enkele laadbeurten per dag. FAQ
Die 32 panelen die op dat dakje liggen? Met meestal nog een verkeerde oriëntatie... Eén enkele serieuze laadbeurt per dag haal je misschien ja...

32 panelen van 400Wp ?? geeft je 12.800kWp. Dat is op jaarbasis 12.800 kWh als ze wel gunstig zouden liggen. Ga uit van 40kW laden (je zit op de snelweg en wil toch wel op tijd bij je volgende afspraak zijn) geeft dat 320 laadbeurten.
Really? Nog steeds op die trein? :O

Ten eerste: elektriciteit kan groen opgewekt worden. Gebeurt inderdaad beperkt maar wel steeds meer. Fossiele brandstoffen kunnen per definitie niet groen opgewekt worden en raken vroeg of laat op.
Uiteindelijk stel ik me zo voor dat veel mensen zonnepanelen of zonnedaken (zoals die van Tesla) afnemen, de opgewekte energie overdag opslaan in een accu of in waterstof en daar in de avond en/of nacht hun auto mee opladen. Behoorlijk groen en op termijn behoorlijk goedkoop voor de kilometervreter.

Ten tweede: de beste dieselmotoren hebben een rendement van pakweg 25%. Een elektriciteitscentrale zo'n 35%, en de elektromotor een ruime 90%; onderaan de streep dus 32%. Een kwart meer rendement dus. Behoorlijk stukje groener dan jouw fossiele wagen.
Zelfs een kernreactor is behoorlijk groen te noemen vanwege het geringe afval. In het beste geval combineer je dat met wind/zon/getijden energie kracht en je hebt een prima stroom voorziening in een land als dat kan.
Hoe gering het afval is maakt niet zo veel uit zolang je niet weet wat je ermee moet doen. Elke proponent zegt dat dat geen probleem is, maar ondertussen stapelen we een grote afvalstroom gewoon op, zelfs op plekken waar dat eigenlijk niet kan.
Klopt, en dat is vooral in Amerika een probleem. Hier binnen Europa gaat het eigenlijk wel goed met die opslag. En als ze nu eens thorium reactors gaan neerzetten kunnen ze dat oude afval weer hergebruiken. Prima dus. Maar we moeten er inderdaad mee opletten, dat is een feit. Maar hier in Europa zijn er geen grote aardbevingen/Tsunamies orkanen om een reactor zoveel schade aan te brengen zoals de vorige rampen. De type's als bijvoorbeeld Tsjernobyl was zijn ook al uit de gratie bij ons. Zo'n ramp kan dus ook al niet meer.
Neuh, we slaan het alleen op naast een kernreactor in een tijdelijke, minder beschermde loods naast de zee. En daarna kost het ons miljarden om het op te ruimen, iets wat even niet is meegenomen in de kosten / batenanalyse van de geleverde producten (goh). Met onze ondiepe kust hebben we inderdaad wel veel minder last van Tsunamis, die worden gedempt voordat ze aankomen (er bestaat zoiets als IJsland, wat toch echt in een rechte lijn te bereiken is).

Van mij mag er best geinvesteerd worden in kern-energie voor onderzoek. Allleen kernreactoren op het oude principe lijken mij uitgesloten, zelfs als het type III reactoren zijn (ja, ik heb me wat ingelezen een tijdje geleden).

[Reactie gewijzigd door uiltje op 27 juli 2024 20:28]

Je vergist je wat betreft de dreiging van tsunami's voor Nederland. Het is wat oude info dus weet de details niet meer precies maar voor de kust van Noorwegen ligt in zee een breuklijn o.i.d. die in Nederland voor 20+ meter hoge tsunami's kan zorgen. De kans dat het gebeurde was klein maar goed, dat spul moet nog 120.000 jaar in die opslag blijven liggen dus de kansberekening word wel wat ongunstig...
edit:
Google gaf vrij snel antwoord. 8200 jaar geleden. Dus ruim binnen dat 120.000 jaar tijdsbestek.
https://www.scientias.nl/...-vijf-meter-hoge-tsunami/

[Reactie gewijzigd door NBK op 27 juli 2024 20:28]

http://www.olino.org/arti...ktrische-volkswagen-e-up/

Volgens de vebruiks tabel in de link hier boven rij jij zelden harder dan 80.

Aardgas en LPG is nog voordeliger dan elektrisch onderaan de streep.
Onzin, die review is 4 jaar oud, inmiddels is Full electric zélfs voor de consument qua TCO voordeliger dan alle andere alternatieven en met de unlimited laadpassen worden de business cases alleen maar beter. Kom daar maar eens om bij de benzinepomp, voor €35 pm zoveel tanken als je wilt. Alleen de 2e hands markt moet nog op gang komen en daarom duurt het even.
Lekker onzin roepen
Je kan gewoon bij elke lease maatschappij zien dat elektrisch nog steeds duurder is.
En over mijn bron, het vebruik van een elektrische auto gaat voor het grooste deel naar het wegduwen van lucht en dat zal weinig veranderd zijn in de laatste 4 jaar.

Wel grappig dat je +2 krijgt van die schapen hier.
Zonder enige bron vermelding of wat dan ook.
Wat praten we over prijzen als je met electrisch gewoon weet dat het milieutechnisch beter is. En daar gaat t gewoon om. Daarbij zal electrisch uiteindelijk zeker wel goedoper zijn dan welke fossiele brandstof ook... En het kan nog goedkoper want electrisch is uiteindelijk de toekomst ook niet maar dat mag kennelijk nog niet....
gemiddeld klopt dat. echter scheur ik ook geregeld met 135 over de snelweg ;-)
Op sommige plekken betaal je beide in Nederland.
Klopt helemaal! Ik heb gemerkt dat er genoeg locaties zijn waar er beide berekent wordt, echter als je binnen 30 minuten de sessie hebt afgesloten, de kosten per minuut niet worden doorbelast. Alleen de afgenomen kW's.
Het punt wat ik probeerde te maken aangaande het betalen per minuut. Rekent niet de factor temperatuur mee. Daar wanneer het koud is je per minuut minder kWh per uur laadt. Waardoor dus relatief betaalformule extra voordelig is voor de aanbieder.

De achterliggende gedachte is waarschijnlijk dat men verwacht dat je dan niet onnodig de laadpaal vasthoudt. Echter is bij eerdergenoemde aanbieder noodzakelijk om van te voren het aantal minuten in te kopen. Hoe weet de consument nu hoe lang de laadtijd is met de huidige temperatuur en staat van de apparatuur waarmee geladen wordt? Dat is toch van de zotte van het gehanteerd verdienmodel?
Om goedkoper in duitsland te snelladen kan ik de Maingau pas adviseren: http://goedkoperrijden.bl...dpas-maingau-energie.html

Tot wel 6 cent per kwh!

Met dank aan @Hachy
Dank voor de tip!

Ik heb overigens gemerkt dat een groot deel van de snelladers langs de Duitse snelwegen gratis zijn. Alleen dien je dat wel goed te plannen met de range van de EV.
Maar dan kun je wel parkeren met laden combineren. Scheelt dus weer wat parkeerkosten =)
Je vergelijkt wel echt appels met peren als je naar de prijzen kijkt zeg.
Een normale laadpaal is gewoon 35ct/kWh in Nederland (in 2,5 jaar nog nooit lager dan 0,25ct gezien bij een commerciële paal) en dit is met een snelheid van 11kW maximaal (laadtijd, 2 uur voor 120km). Fastned biedt een snelheid van 50kW (laadtijd, 0,5 uur voor 120km) en ook nog eens op een premium locatie, nogal wiedes dat het dan duurder is.
Overigens is de grootste concurrent langs de snelweg (Allego) met 79/kWh 69ct/kWh nog duurder dan Fastned (0,59ct/kWh), dus als je ergens niet over kan klagen is het wel de prijs.
[edit: Correctie op mezelf: 50kW is nogal een lage waarde hier, Fastned is nu bezig met 175kW laders plaatsen. 5 Fastned locaties hebben ze al zo uit mijn hoofd.]
Edit 2: De meeste EVs (e.g. Leaf) laden maar 3,7kW op een 11kW laadpaal. Dus de 11kW die ik geef voor normale laadpalen is puur het gunstigste geval. Op snelladers laden de auto's wel gewoon 50kW. Dit heeft met AC/DC te maken. Snelladers zijn DC (gaat direct de accu in) en normale laders (3 fasen) AC.


Het abonnement waar je tegen ageert (De €10 per maand en daarnaast 35ct per kWh) is volledig optioneel en kan je gewoon even een maandje (of langer natuurlijk) aanzetten als je weet dat je daarmee goedkoper uit bent dan met de normale prijs (uit mijn hoofd als je meer dan 40kWh per maand moet laden bij Fastned).

Ze hebben inderdaad verreweg de meeste locaties langs de snelweg en dat Shell laders bij mag plaatsen is voor concurrentie helemaal niet zo slecht. Maar het grooste deel van je aversie tegen Fastned is zover ik lees niet gebaseerd op de harde feiten.

[Reactie gewijzigd door Nivve op 27 juli 2024 20:28]

Allego is al een jaartje gezakt naar 0,69 cent. Met andere pasjes nog veel goedkoper.
Je hebt helemaal gelijk, was die verlaging vergeten, heb het gecorrigeerd _/-\o_

Je hebt wel gelijk dat voor de consument veel verandert afhankelijk van het pasje dat gebruikt wordt. Echter ik laat ze vooral buiten beschouwing omdat het anders wel heel ingewikkeld wordt :Y) .
Bovendien is een pasje een tussenpersoon en verandert het niets aan de prijs tussen verschillende laadpaalaanbieders. Anders is een pas van de zaak opeens ook veel goedkoper, maar er is toch zeker wel iemand die gewoon de 0,59ct/kWh bij Fastned betaald (aangenomen dat de baas geen abonnement heeft).
maar FastNed is een wannabe (nog wel) monopolist. Als je bij FastNed wil laden, maar je hebt geen abonnement bij hun lopen, dan betaal je 60 cent per kWh. Als je dan toch een abo neemt bij hun (wat met 10 euro pm al 5x zo duurder is als de duurste concurrent) dan zakt dit terug naar 35 cent. De concurrentie vraag tussen de 6 en 18 cent.
Hoe kan dat ? Tussen de 6 en 18 cent is onder de kostprijs OF (gedeeltelijk) zonder belasting. kWh's onder de kostprijs of zonder belasting verkopen lijkt mij niet helemaal legaal in een sterk gereguleerde energiemarkt ?
Jij denkt aan de kWh-prijs die je als kleinverbruiker thuis betaalt aan Nuon of Essent. Bedrijven kopen _veeeeeeel_ goedkoper stroom in :)
Daarbij is het belastingtarief op stroom voor elektrische auto's sowieso lager.
Ja, alleen is er maar 1 marktpartij die deze belastingverlaging (deels) heeft doorberekend aan de consument. De Nuon's en Essent's van Nederland hebben deze 6 cent verlaging / kWh gewoon in hun zak gestoken.
Valt mee. Verschillen op kale verkoopprijs zijn kleiner dan je denkt.
Maar vindt de ACM en belastingdienst vast niet goed dat je zonder energiebelasting en btw verkoopt.

Vanaf 1 Jan 2018 is er voor vier jaar wel verlaagde energiebelasting op publiekelijke laadpalen.
Anoniem: 939609 @Grrrrrene10 april 2018 23:42
Ja duh.......Ik ben als klein verbruikende consument toch geen bedrijf.......
Dat zeg je dus terecht, wanneer ik aan de E-pomp sta ben ik nl. nog steeds die kleine verbruiker.
Noem mij dan gek maar de eindgebruiker is dan toch nog steeds een belastingplichtige consument ?
Als in: dus gewoon de volle mep aan belasting op stroom betalen dus grofweg 22 cent ipv 5 cent ?
Tenzij het zakelijk rijden is natuurlijk, geen idee wat je dan voor korting op de belasting krijgt.
Je tesla volladen, en dan thuis je wasmachine eraan hangen ;)
Kan, maar ik denk dat als je een Tesla kan veroorloven dat je energie-rekening voor de wasmachine verwaarloosbaar is ;)
Ik betaal anders 4 cent per kWh ex BTW op mijn bedrijf. Komt nog energie- en milieubelasting bij maar volgens mij waren EV's vrijgesteld.
ow, heb je hier een link voor? Ik ben aan het denken om een EV zakelijke te gaan rijden. Ik ben zelfstandige, dus als ik met belastingvoordeel die 19ct wat ik per kwh betaal omlaag kan brengen naar 4, moet ik m'n excel aanpassen qua wat het me gaat kosten ! ;)
Anoniem: 105188 @Boy11 april 2018 11:09
Dan moet je eens kijken naar de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Dan kan je zakelijk tot 36% van de auto en tot 72% van de laad installatie (wel met panelen) aftrekken.

Ik ben zelf mega groot gebruiker en dan kan je tot 4 cent per kWh zakken excl belastingen zoals ik al zei.

https://www.rijksoverheid...-zelfstandige-aansluiting

/edit:

Ik heb contact gehad met de fiscus en dat je met zakelijk geladen energie prive rijdt zien ze nu nog door de vingers omdat er geen regels voor zijn. Maar het kan zijn dat Den Haag dat in de toekomst verandert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 22 juli 2024 23:00]

Nope. Er is sprake van verlaagde energiebelasting op publiekelijke laadpalen voor 4 jaar vanaf 1 Jan 2018. Dus niet thuis/werk.
Volgens mij zijn die bij Nuon en New Motion nog steeds even duur: 31 - 34 ct per kWh met een New Motion pas. Daarmee is het ongeveer even duur als op diesel rijden met een Volvo V60 PHEV. Met benzine rijden met een Outlander PHEV is nipt duurder.

Erg jammer want een lichte financiële aansporing zou toch wel erg mooi zijn...
Onzin een outlander rijd 1 op 10 op benzine 15.5 cent per km dus, een model x om even eerlijk naja eerlijk outlander 1750kg en model x 2300kg(qua gewicht dan) te vergelijken doet 4km op 1 kw 7.7 cent per km(uitgaande van 1.55 benzineprijs en 0.31 kwh prijs bij openbaar laden-bij thuis laden met groot genoeg zonne installatie daalt de kmprijs naar naar 2.5cent per km)
Excl. Afschrijving en reparatie

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 27 juli 2024 20:28]

hier een outlander rijder. Allereerst rijdt mijn outlander ongeveer 1 op 15. Daarnaast ligt het hem er een beetje aan hoe! Als ik een vrije dag heb en alleen naar de sportvereniging (ligt 15 km ver weg) hen en weer rij, betaal ik alleen maar electriciteit en geen benzine! Overall kom ik rond de 1 op 17 uit gok ik..... Maar als ik jouw 15.5 ct per km aanhou en uItgaande van een afschrijving van 90% in 6 jaar, en verzekering en onderhoud kom ik uit op een bedrag van 7,5K per jaar. Bij 25.000 km wordt dat dan rond de eur. 3875 plus afschrijving wordt dat dan ongeveer 11K per jaar.

Als je een Tesla koopt kost deze 112K. Die schrijf je ook naar 90% af in diezelfde 5 jaar. Kom je ook rond dat bedrag uit... Uitgaande van alleen lafen bij een gratis Tesla laadpunt.

Als ik dan een vergelijk maak met mijn vorige auto, skoda octavia, dan was die een heel stuk goedkoper. 25K aanschaf, en reed 1 op 20 diesel. do the math....

Het enige voordeel is de bijtelling.
Kijk eens voor de gein wat een 100k kostende tesla kost van 5 jaar geleden nu. Nog steeds 45k met 3 ton op de teller. Die outlander zal wel bijna 90% afschrijven in 5 jaar als de wegenbelasting omhoogschiet na 2020 die tesla denk 60%.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 27 juli 2024 20:28]

En wat gebeurt er als je voor een Tesla wegenbelasting gaat betalen? Want dat moment gaat er ook echt wel komen ;)
de electro motor haalt 1 mio kilometers. Batterijen gaan meer dan 500k kiliometers mee (en dit wordt meer en meer). En dan vervang je ze voor een kostprijs.

Electrisch rijden is op zo vele aspecten anders dan rijden met een conventionele motor.

De oudere generatie electrische auto's hebben een lagere marktwaarden door de beperkte actieradius. Omdat Tesla's altijd al een betere actieradius hadden, hebben ze hogere marktwaarde zelfs bij 300k kilometers.
Je krijgt van Elon voor 400kWh gratis laden per jaar; dat is zeg 1600 km. Mits je een Tesla model S of X hebt.

Tesla 3 rijders krijgen helemaal geen gratis kWh's.
Nee de outlander zonder elektra en alleen op bezine @ 100km/per uur slurpt 1 op 10.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 27 juli 2024 20:28]

Dat geloof ik echt niet @ 100 km/h hoor?
Hoogste verbruik bij bijv. Deze gebruiker is 10.86 liter per 100km https://www.autoweek.nl/v...mitsubishi-outlander-2015 maar je hoeft mij niet te geloven google heeft alle informatie een. opel ampera met minder gewicht en betere stroomlijn doet 1 op 16 op alleen benzine. Een bmw i3 met REX maakt het helemaal bont doet 1 op 14 bij 100 en 1 op 10 bij 120. En dat terwijl hij zowat de helft weegt(carbonframe) van een ampera maar dat komt door het onzuinige motorfietsblok van 600cc wat achterin ligt. https://www.egear.be/bmw-i3-test/

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 27 juli 2024 20:28]

Hangt ook erg van je auto en je laadpas af. Daarom ben ik met laadpastop10.nl begonnen. Je kunt in principe snelladen vanaf €0,05 per kWh.
Anoniem: 105188 @xavalon11 april 2018 00:12
Dat zeg ik toch?
Kostprijs zit rond de 4 cent per kWh. Rest is belasting.
Anoniem: 939609 @mat.hi.as10 april 2018 23:46
Dat weet ik en daarom vraag ik er ook naar.....
Er word bij een dergelijke lage kwh prijs dus of geen belasting betaald of onder de kostprijs verkocht.
Wanneer zakelijke rijders kWh's betalen Ex. belasting dan snap ik niet dat heel zakelijk nog niet om is.
Laden met abonnement zal snel verleden tijd zijn. Het idee is bespottelijk: een abonnement nemen om te mógen tanken? Een abonnement om te mógen shoppen bij de AH?

Shell gaat laders uitrollen en andere maatschappijen zullen volgen. Laden zal net zo gewoon worden als tanken.
Totdat je ineens unlimited mag laden met datzelfde abonnement. Dan vinden we het plots niet bespottelijk meer, maar geniaal.
Dat zou wat anders zijn. Let me rephrase: een abonnement om te mogen tanken/laden waarbij je betaalt per liter/kWh vind ik bespottelijk.

Flatrate tanken gaat never gebeuren, flatrate laden hebben we feitelijk al (gehad) bij aankoop van een Tesla model S (de aanschafprijs is mede zo hoog omdat ie gratis en onbeperkt toegang tot de chargers krijgt).
Flatrate laden gaat straks bij alle merken en aanbieders gebeuren. Wen er maar aan. Je koop straks je E-volvo met een onbeperkte laadpas erbij. Wat tesla doet, gaan alle andere automerken ook doen.
Gek, want Tesla stapt er juist vanaf. Iedereen die nu een Mode-S koopt krijgt al geen onbeperkte gratis toegang tot de superchargers meer.

Waarom zouden fabrikanten als Volvo dit doen? Ze geven nu toch ook geen gratis benzine weg? Tesla deed dit puur om zich te vestigen als (premium) merk. Nu dat niet meer nodig is stappen ze er vanaf.
Omdat het zo goedkoop is. Voor Volvo kost het wellicht 3 cent / kWh dus minder dan een cent per kilometer. Dan kan je er makkelijk 10.000 per jaar cadeau doen (300 euro)
10.000 kilometer noem ik niet bepaald flatrate.

En hoe kom je aan die drie cent per kWh?
Het is maar een voorbeeld. Als een autofabrikant grote volumes afneemt dan betalen zij zakelijk maar een paar cent. Waar het om gaat is dat de auto straks als mobiliteitsservice wordt verkocht inclusief ‘brandstof’. We zitten nu nog in een tussenfase.
Hoe kom je aan die paar cent? Heb je een bron?

Ik geloof absoluut niet dat fabrikanten brandstof in welke vorm dan ook all-in gaan meeverkopen. Wat ik al eerder zei: je ziet dat ook Tesla weer van dat model af gestapt is.

Daarbij zou echt onbeperkt de deur openen voor het gebruik van die electra voor je huis en ik zie het simpelweg niet gebeuren dat fabrikanten dat willen gaan financieren. Daarbij: gratis (en dus flatrate) bestaat niet.
Dat zijn gewoon de markt volume prijzen. Vraag een groot bedrijf maar eens om hun energierekening. Terugleveren vanuit je auto is nog niet zo simpel hoor en kan alleen na diverse aanpassingen in auto als laad infra. Ik heb diverse gesprekken met allerlei laad infra providers gehad en die bevestigen dit verhaal. Maargoed je hoeft me niet te geloven verder, time will tell.
Tja, hoe is het anders dan bij Telecom? Waarom zijn Mb's prima met een abonnement maar kWh's niet?
Overigens is het normaal bij Fastned dus gewoon per kWh. Alleen als je het echt wil dan zijn er optionele abonnementen zodat je goedkoper uit kan zijn per maand (dit is dus vooral voor mensen die veel moeten snelladen, bijvoorbeeld mensen zonder laadpaal thuis of op het werk).

Tekst wat duidelijker gemaakt in de edit

[Reactie gewijzigd door Nivve op 27 juli 2024 20:28]

Omdat je bij Telecom een 'aansluiting' op het netwerk hebt. Bij POTS een draadje, bij SIP een SIP account en bij Mobiel een SIM met account. Je bent ten alle tijde te bereiken en legt daarmee beslag op netwerk capaciteit. Overigens kennen we in Telecomland ook het prepaid model zonder Abonnement. Hierin zijn de vastrecht kosten verwerkt in de minuten en Mb prijs.

Bij tanken heb je dat vastrecht iet, zoals dat bij electra en gas en water wel hebt. Tanken is gewoon een dienst die je af hoort te nemen in stuks. 1 brood, 1 euro. 2 brood 2 euro. 3 brood 3 euro. En als je gelukt hebt is er soms een bonus aanbieding :-D

Of zouden we het normaal vinden als je bij de Shell alleen nog maar kan tanken met een abonnement? Ik denk dat Shell in no-time failliet zou gaan.
Op zich leg je ook beslag op het 'netwerk' van een snellader, omdat je ten alle tijde wil kunnen aanschuiven en laden zonder eerst te wachten, net zoals je bij telecom ten alle tijden (zonder wachten) wil aanschuiven voor internet/telefonie. Ik lig niet 24/7 aan de laadpaal nee, maar waarom dat uitmaakt zie ik niet zo. Gevolg is hetzelfde, ze moeten hun netwerk zo inrichten dat ik ten alle tijden plots er gebruik van kan maken. Bij snelladers betekent dat veel extra snelladers (genoeg voor piekmomenten) en voor telecom betekent dat genoeg netwerkcapaciteit (genoeg voor peikmomenten).
Dat we het bij benzine niet hebben komt misschien door regelgeving of gewennig, maar ik zie geen principieel verschil waarom dit niet 'hoort'.

Dat laatste is een beetje misleidend, je suggereert dat het een "of-of" is, terwijl het gewoon een additionele optie kan zijn. Bij Fastned is het ook een extra optie en ben je niet verplicht om een abbo af te nemen.
Ik zou het prima vinden als ik bij Shell de optie had (dus niet verplicht) voor een abonnement, waardoor ik goedkoper uit ben en Shell zekerder van mijn klandizie. Even vanuit de hypothetische situatie dat ik een benzine-auto bezit :P
Ok, dan verschillen we van mening. Ik vind een abonnement voor laden langs de snelweg absurd. Ik zou ook nooit een abonnement bij Shell nemen om benzine te tanken.

Just my two cents, your milage may vary.
Maar als Shell het aanbiedt als alternatief, en jij dus nog steeds per liter kan betalen zoals je nu doet, dan is het toch prima?
Een Shell-tankpas of AirMileskaart is toch in wezen al een soort abonnementsvorm?
In Nederland zijn al circa 30000 laadpalen waarvan velen publiekelijk.
Newmotion (Shell), allego, pitpoint, greenflux, EV box zijn o.a. uitbaters (charge point operators).

Door ondersteuning bepaalde (open) protocollen maakt het niet uit wie je service provider is en je een laadkaart of sleutelhanger verstrekt en tegen welke kosten per maand. Er zijn zeker 16-20 partijen die kaarten uitgeven, en een enkele vraagt éénmalig een paar euro voor de kaart en geen maandelijks bedrag. Die wel een maandelijkse bedrag vragen leveren vaak diensten als achteraf betalen, en een nette maandelijkse nota van al je laadsessies. Denk ook aan fleetowners. Electrische auto’s is vooralsnog een lease market.
Anoniem: 105188 @Odie10 april 2018 23:47
Njah de meeste die maandelijks kosten in rekening brengen doen dat om extra diensten af te vangen. Dat de prijs van een kWh verschilt aan de hand van het abonnement wat je neemt is bespottelijk idd.
Als elektrische auto's een vlucht nemen zal fastnet niet meer aan dit model kunnen vasthouden.
Probleem dat ze hebben is, ze moeten investeren dat kost geld, maar tegelijk met hoge prijzen maken ze de markt aantrekkelijker voor andere aanbieders.
Als de prijzen hoog zijn komen er automatisch meer aanbieder.

Nu men versneld naar elektrisch rijden wil zullen ook andere grote bedrijven zoals een shell en andere ook in deze markt gaan stappen. Of fastned tegen dat geweld op kan is een goede vraag.
Tenzij ze met politieke steun de concurrentie buiten de deur kunnen houden. Kijk naar QPark die dankzij hun politieke connecties bijna alle A-locaties hebben gekocht of van gemeentes hebben gekregen.
Verplichte transparante aanbestedingsprocedures kunnen daar in theorie bij helpen
In fastned kun je investeren en krijg je rendement terug. Probleem is dat er nog te weinig gebruik is van de laadpalen langs de snelweg.

De nieuwere Electrische auto krijgt meer range en is het in Nederland niet nodig dat je onderweg nog bijlaad. Ja paar keer per jaar als je van Maastricht naar Amsterdam en terug rijdt zonder in Amsterdam bij te laden. Niet voor de gemiddelde woon-werkverkeer verkeer van 70 km per dag.
Ik heb eerder het idee dat dit meer gaat lijken op een kabel constructie ala ziggo/kpn. Concurrent krijgt geen kans meer omdat alle logische premium locaties weg zijn, en dat ze slechts op enkele plekken palen neer kunnen zetten, waar 9 van de 10 niet naar toe wil/kan met zijn auto. Ze willen gewoon een compleet eigen infrastructuur opzetten, dulden geen concurrentie, om dan lekker hun tarief hoog te houden.
Neem ik aan dat de EVnet niet bij de concurrentie hoort die 6 tot 18 cent per kwh vragen. Die vragen 29 cent per kwh met een starttarief van 50 cent. Welke concurrenten vragen 6 tot 18 cent als ik vragen mag? Het lijkt me niet logisch aangezien je thuis al 15/16 cent per kwh betaalt.

[Reactie gewijzigd door doemaariets95 op 27 juli 2024 20:28]

Voeg daar de drang van Fastned aan toe om iedereen die wil opladen te dwingen met hun app te werken. Dat doen ze desgevraagd omdat ‘ze hun klanten graag een gepast aanbod willen doen’ op basis van de gegevens van je laadgedrag, locatie en andere gegevens die ze met de app van je telefoon ‘Facebooken’.

Ik walg daar echt van, maar wat al gezegd is - als je wilt laden onderweg ontkom je er niet aan. Ik rij doorgaans liever om, om bij Mister Green te gaan laden dan bij Fastned.
Ik benzelf juist snel gestopt bij Mister Green toen ze misleidende reclame gingen maken met "€0,00 per kWh" 8)7
Zo kunnen we dus vooral kiezen uit verschillende niet optimale oplossingen.

In het buitenland niet anders, ik heb geprobeerd in Zweden en Denemarken zoveel mogelijk te laden, maar daar moet je ook bij elk andere laadstation weer een ander abo hebben. Gewoon met euro's betalen is er niet bij. Soms krijg je als je belt een gratis laadbeurt of mag je met je creditcard een keer opladen.. maar dan is een half uurtje snelladen al snel 15 euro.

We zijn er dus nog lang niet en Fastned levert dan wel grote dekking, maar houdt laden daarmee wel kostbaar en een inbreuk op je privacy.
Helemaal mee eens, ze hebben allemaal wel wat. Had het zelf ook in Duitsland, eindelijk gewoon simpel met Creditcard betalen [edit: Dus zonder aanmelding vooraf of laadpas bestellen], is het wel per uur van te voren. Paal deed het niet en moest nogmaals betalen voor een sessie op de paal ernaast die het wel deed |:(

Wat doet Fastned dan wat inbreuk geeft op je privacy? Op de camera's na weet ik namelijk van niets in die trand.

[Reactie gewijzigd door Nivve op 27 juli 2024 20:28]

Je bent verplicht te laden met een app, gekoppeld aan je telnr. Via Twitter lieten ze me weten dit te gebruiken voor zo’n goed mogelijk klantprofiel mvt de reis- en laadgedrag. Wat ik daar van merk konden ze me niet vertellen.

26 mei dus maar even vragen wat ze nu precies van me bijhouden.
Dat is nieuw voor mij, bedankt voor het melden _/-\o_
Jawel hoor, je kan gewoon laden met de laadpas. De eenmalige registratie is er trouwens helaas nog wel voor nodig. Maar Fastned valt nog wel mee. In Spanje bijvoorbeeld moet je zo'n beetje een halve bankgarantie meesturen voor een laadpas inclusief kopie paspoort etc.
Fastned geen concurrentie? Langs de snelweg misschien niet, maar als je er af gaat en naar een autogrill locatie gaat heb je dat wel. Daar zijn de prijzen identiek, en in de winter zelfs duurder want je auto laad langzamer en bij onze vrienden van allego betaal je per minuut.
Anoniem: 105188 @looyenss11 april 2018 11:13
Dat is volgens mij wat ik zeg. Als je in de stad of in de regio blijft is er genoeg te vinden, maar langs de snelweg en premium locaties heb je vrij weinig. Maar je hebt wel gelijk, ik pak tegenwoordig liever een afslag zodat ik rustig ook een goed bakje koffie en een fatsoenlijk broodje bij de bakker kan pakken.
Precies, niks zo relaxed als de snellader bij de meern ;-)
De concurrentie vraag tussen de 6 en 18 cent.
Welke concurrentie is dat dan? Ik ben het absoluut eens dat Fastned voor incidenteel laden bizar duur is, maar de gemiddelde AC laadpaal op straat vraagt ook rustig 30 tot 35 cent per kWh.
Je schetst hier wel een vrij eenzijdig beeld.

Er zijn inmiddels andere abonnementsvormen van andere laadpasaanbieders waarmee je zonder abonnement bij Fastned toch hele andere tarieven betaalt. Langs snelwegen en premium locaties zit ook nog héél veel anders: https://www.allego.nl/e-r...en/snelladers-van-allego/

De ontwikkelingen gaan razendsnel en Fastned werkt daar open en eerlijk aan mee. Er zijn partijen die een heel stuk minder netjes handelen op de E-mobility markt *kuch, Shell, kuch*
De rechtzaak die Fastned verloor was eigenlijk ook raar dat ze die uberhaupt verloren, is toch te gek voor woorden dat je een vergunning aanvraagt, deze dan in de wachtrij wordt geplaatst vanwege vernieuwing van de snelweg en een concurrent later ook nog aanvraagt en em wel meteen krijgt 8)7
Enige wat ik me op zo'n moment kan indenken is dat de rechter smeergeld heeft gekregen, want dit slaat gewoon nergens op natuurlijk.
Rechter doet het prima. RWS heeft concessies afgegeven alleen is 'vergeten' dat de tankstations een wildcard hebben in hun concessies. Die wildcard maakt dat Shell ook laadpalen mag plaatsen.

Rechter heeft een prima uitspraak gedaan, RWS heeft het gewoon geprutst bij het uitgeven van de concessies.
Anoniem: 105188 @SuperDre10 april 2018 23:28
Lees de details van de rechtszaak nog eens na zou ik zeggen (is allemaal uitgelegd in de link). Wat je nu zegt slaat echt helemaal nergens op. Koninklijke Shell heeft hier niks mee te maken, om eens mee te beginnen. Voor de rest, je mag geloven wat je wil maar FastNed zat daar hard in het onrecht.
Vast maar hierin stonden shell in hun recht en heeft RWS geblundert. Fastned heeft hun licentie en ook al hadden ze voor de A1 iets kunnen krijgen dan nog had shell/Texaco op hun grond een lader kunnen neerzetten.
Zo jammer dat FTM in het eerste artikel verzuimde om Fastned te vragen voor een reactie. Daarmee heeft voor mij FTM echt een doodzonde begaan.
Sindsdien uit teleurstelling hierover geen FTM-lid meer, dus de rest van de serie niet af kunnen lezen jammer genoeg.
Helaas, lid zijn om te lezen, heb ik dus niks aan.
check de paginabron, kun je de tekst gewoon lezen in kale HTML :+
google cache werkt ook vaak
Als je uBlock Origin gebruikt kun je de volgende regel gebruiken om de overlay weg te krijgen en gewoon te lezen zonder account:
||www.ftm.nl$inline-script

Die kun je in de uBlock Origin filters toevoegen :)
Anoniem: 310408 @guysp10 april 2018 20:32
Dat is omzeilen van een paywall. Ik kan me niet voorstellen dat tweakers dat okay vind omdat ze in een concern zitten dat overal paywall heefts.
FTM is zo goed bezig de laatste tijd, dat vrijwel iedere Nederlandse burger veel baat heeft bij de onthullingen die ze doen en de afschrikkende werking die er van uitgaat. FTM houdt de macht eerlijk.

Een lidmaatschap van €8 per maand is een zeer prijzenswaardige investering.
Ik had niet eens door dat er een paywall was. Ik heb gewoon geen script aan. :)

(Ik dacht eigenlijk dat alle paywalls net zoals die van de NRC functioneerden, d.w.z. met cookies, of je nou wel of geen scripts toestaat.)
Je hebt natuurlijk gelijk, maar dan moeten ze niet de volledige pagina sturen als ze er een paywall over zetten.
Check 'm ff incognito of van een andere ip. Meestal krijg je 1 a 2 keer per maand gratis artikelen van FTM
Gewoon Ctrl+A, Ctrl+C en dan plakken in notepad.
Je kan gewoon via "element inspecteren" de styling wat aanpassen. Als je "overflow: hidden" van de body verwijdert en "display: none" toevoegd aan blockOverlay kan je het artikel gewoon in de stijl van de site lezen. Nog makkelijker is de lees-modus van Firefox even aan te vinken.
Precies, daar wilde ik ook net naar verwijzen. Het lijkt nogal een gevalletje drijfzand als je die serie leest...
Dat artikel van FTM is zeer tendentieus en enkel gericht op het creëren van een schandaal waar het niet is. Journalistiek kun je dit nauwelijks noemen.
Kritisch, maar m.i. ook tendentieus. Fastned is altijd bijzonder open geweest over de manier waarop ze zaken aangepakt hebben, zie de boeken van Bart Lubbers.

FTM komt ook met bezwaren tegen het subsidieren van elektrisch rijden (wat vooral ten gunste van 'de rijken' zou komen) die m.i. weinig meer te maken hebben met het originele doel van FTM, dit begint meer op een politiek pamflet te lijken. De objectiviteit raakt daarmee m.i. een beetje verloren.
Anoniem: 310408 10 april 2018 21:02
Opvallend artikel. Niet in Nederland wonende is het me ontgaan dat die nog niet standaard is. In grote delen van Frankrijk hebben alle grote supermarkten gratis laders. Ik gebruik die wekelijks en de boodschappen ritjes zijn daarmee in energiekosten gratis. Bij de lokale supermarkt tank ik 25 km in een half uur zonder enige kosten. Ik zet hem neer met 391 km range en kom terug en zie 420 km.

Niet abnormaal hier. Steeds meer firma's bieden gratis laden aan omdat we blijkbaar goede klanten zijn. Paar weken geleden bood Le Bourget Parking me aan om mijn Tesla 100% opgeladen klaar te hebben staan voor me als ik aankwam. Zolang zij maar de valet mode konden gebruiken zou de auto buiten klaar staan (2 minuten lopen van de aankomstterminal, naast de taxi's), 100% accu en binnen temperatuur op 20 graden. Voor 5 euro. Dat was 350 Km range, met luxe instappen, zonder gekloot met betalen, slagbomen, kaartjes etc voor 5 Euro. En omdat het 4 graden was en regende was het zeer prettig om in een auto te stappen die op temperatuur was. De computer begreep dat ik naar huis wilde en de route was gepland.

Nederland heeft heel veel laadpalen maar snapt niet dat moderne auto's meer zijn dan vervoer. Frankrijk, Estland, en zelfs Spanje heeft dat beter door.
In Nederland hebben we, uitzonderingen daargelaten, niet het concept van de "hypermarche" zoals in Frankrijk. De meeste supermarkten zijn binnen de bebouwde kom, een stuk kleiner en hebben veel minder parkeergelegenheid.

80% van de Nederlanders had in 2010 een supermarkt binnen 1 km afstand. Ik heb geen reden om aan te nemen dat dat de afgelopen 8 jaar veranderd is.

Waar je in de Hypermarche misschien voor meerdere weken gaat inslaan en ook heel veel andere dingen dan alleen de dagelijkse boodschappen hebt, koopt de gemiddelde Nederlander boodschappen hooguit voor 1 week vooruit en bijna exclusief dingen die je dagelijks benodigd.

Kortom: In Nederland rijden mensen minder naar, minder ver tot en verblijven ze korter in de supermarkt. Daarmee is de 'use case' van even de auto opladen bij de supermarkt ook minder aantrekkelijk.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 27 juli 2024 20:28]

Dat zal toch wel meevallen? Zelfs als ik maar voor een dag of twee boodschappen doe, sta ik toch al gauw 20 minuten geparkeerd. Met een snellader is dat toch genoeg om nuttig te zijn?
Als het maar 5-10 minuten rijden is, en je bent binnen 15-20 minuten buiten, dan hebben veel mensen minder zin om ook bij de supermarkt nog te hannessen met een lader, helemaal als de stroom thuis goedkoper is.
Bij supermarkten is het vaak gratis, je ziet het hier in NL ook steeds meer. Lidl bijvoorbeeld, en AH heeft het ook hier en daar al. Fastned zal echter wel geld vragen ga ik vannuit.
Anoniem: 998261 @Mud.Starrr11 april 2018 07:54
Iedereen is over de rooie vanwege het facebook schandaal, maar "gratis" is ondanks dat nog steeds het toverwoord. We zouden ondertussen toch beter moeten weten. Gratis bestaat niet dus betaal je op een andere manier. Prima om gratis te tanken, maar later niet met zn allen zaniken als blijkt dat het toch niet zo gratis was.
Geen idee waar dit op slaat.
Tuurlijk hopen supermarkten dat je bij hun de booschappen komt doen, omdat je daar dan gratis je auto komt opladen. Maar je kunt er zelf voor kiezen om je auto daar te laden en dan naar de Wibra aan de overkant te gaan. Het is dus niet zo dat je 'verplicht' indirect betaald, en al helemaal niet met je privacy. Ik vind dat toch wel heel wat anders, het is een service waarvoor terug ze hopen dat je bij hun boodschappen komt doen (en lijkt mij dan ook wel netjes om dat ook te doen).
Hoe betaal ik op een andere manier dan, bij de gratis laadpunten van E.Leclerc, Auchan en Ikea in Frankrijk? Met m'n privacy? Hoe dan, leg eens uit.
Ja, maar er komen dan wat problemen om de hoek kijken:

- Een supermarkt staat hier vaak in de bebouwde kom, er is dan vrijwel altijd al een gebrek aan parkeerplaatsen. Laat staan dat je nog parkeerplaatsen gaat inrichten voor uitsluitend EVs

- Een supermarkt dankt zijn klanten veelal aan het feit dat hij voor de klant het meest in de buurt is. Het "overhalen" van klanten door gratis laden te bieden levert daardoor amper tot geen nieuwe klandizie op.

- Omdat een supermarkt zo dichtbij is is er eigenlijk geen noodzaak om bij een supermarkt je auto te laden. Bij zo'n hypermarchee die misschien 50km rijden is is dat anders, zeker met de kleine elektrische auto's en kleine accus die 100km bereik hebben.

- De stroom infrastructuur om zeg 20 stuks 50kW laders (= 1 MW) te plaatsen is diep in de bebouwde kom wellicht niet eens leverbaar.

- Ik weet niet hoe het zit in Frankrijk, maar in Belgie kent men nog geen capaciteitstarief zoals we dat hier in NL kennen. Het maakt in Belgie qua kosten dus niet uit hoe zwaar je aansluiting is. Het kostenplaatje ziet er daardoor mogelijk ook nog anders uit.
Allemaal goed en wel, maar daar had ik het niet over. Ik had het alleen over de opmerking dat mem in nl te kort naar de super rijdt, en ook te kort in de super blijft.

Maar als ik uit werk even bij de AH ga shoppen, dan kan het heel nuttig zijn om even te kunnen laden; 20 min is dan erin voldoende met snellader. En mijn AH XL heeft ook ruim voldoende parkeer garage; maar goed die is dan ook net nieuw.
Yep denk dat puur rijden op stroom uit de oplader het niet gaat worden..

Waar denken we zo met 6.000.000 auto's te gaan laden dan ?

Dat wordt dikke ruzies bij de laadpalen..
Dit is al jaren de reden waarom ik denk dat het t niet gaat worden.
Thuis een eigen laadpaal is ook niet altijd een optie etc.
En stel over 5 jaar is het mogelijk om de auto in 15min op te laden, dan is maar de vraag of al die laadpalen die in de tussentijd geplaatst worden wel compatibel zijn hiermee.

Ik geloof nog steeds in waterstof.
Je hoeft je auto niet in 15 minuten op te laden. Dat is een idee uit 1950. Een elektrische auto laadt je niet als de accu leeg is, maar als je tijd over hebt. Hij is in principe altijd vol. Zo lang hij geparkeerd staat kan je laden, bij je voor de deur, bij je werk, bij de supermarkt enz enz. Zeker als dat via een smart grid gaat wordt je auto gewoon geladen als er stroom over is of als hij heel goedkoop is. De meeste mensen rijden minder dan 50 km per dag. Dat kan je in een paar minuten bijladen met een lage stroomsterkte. En dat hoeft dus niet voor iedereen op hetzelfde moment als je 8 uur in de nacht hebt en 8 uur overdag bij je werk. Of als je haast hebt met een iets hogere stroom tegen wat hogere kosten. Dat kan volledig computergestuurd. De lader kan immers direct herkennen welke auto er aan hangt.
Als je uit gaat van elektrisch laden en je kijkt naar 'benzine of diesel' tanken kan je dat laatste omschrijven als: Je moet soms wel kilometers omrijden om ergens in de rij te gaan staan in een stinkende omgeving om in weer in wind met een slang een brandbare en soms heel vettige vloeistof in je auto te pompen. Dan moet je ook nog eens met een pasje of contant geld gaan afrekenen.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 27 juli 2024 20:28]

Zolang al die plekken een laadpaal hebben uiteraard, of niet?
Het hele punt is dat je geen zwaar netwerk nodig hebt. Er zijn nu al bijna 30000 laadpunten. En dat aantal is groeiende. Daar gaat dit artikel dus over.
Dat is meer dan benzine stations, dat zijn er ongeveer 4000 en dat aantal is dalende.
Als je geen snellader nodig hebt heb je niet veel meer nodig dan een verlengsnoer en een slimme regeling om de stroom te verdelen zodat niet iedereen tegelijk alles wil. Voor een benzinestation heb je een complete infrastructuur nodig inclusief milieu maatregelen
Nou je hebt echt wel een zwaar netwerk nodig reken maar is uit als 6miljoen auto's elektra willen maal 11kw gemiddelde laadpaal in het openbaar . Nu zeg ik niet dat dit allemaal tegelijk moet maar deel is door 24uur(dag). Kom je nog steeds op een gigantische load als dit met een smart grid gaat gebeuren. De enige oplossing is hele en hele grote batterijen bij laadpalen die zo het piekvermogen offloaden van het netwerk.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 27 juli 2024 20:28]

Zelfs delen over 24u dan overschat je het erg. De meeste mensen zouden een hele week met een accu (30-50km per dag) en je zou dus al 6.000.000 over 7 dagen kunnen delen. Het stroomnet hoeft dan slechts 1.000.000 auto's (voor het gemak even gedeeld door 6 ipv 7) te laden in een tijdsbestek van 8uur (overdag is beperkt tot 8 uur, 's nachts natuurlijk langer).
Daarnaast is trouwens 11kW per auto helemaal niet nodig; 3,7 kW (1-fase) is prima om overnacht 30-40kWh te laden (150-250km).

edit: Je hebt op zich gelijk over de huidige staat van de laadpalen trouwens hoor; nu is nog bijna niets 'slim' en trek je gewoon 11kW uit de laadpaal (grootste deel van de auto's trekken overigens maar 3,7kW door de beperking van de auto).
Echter als smart grids uit de test fase komen, wat wel gebeurt voor alle 6 miljoen auto's elektrisch zijn (en de wetgeving wordt aangepast, dynamische prijzen mogen nog niet van vadertje nederland) dan wordt de druk op het net veel minder.


Btw, juist bij gewone laadpalen zijn de auto's zelf al de grote batterij die jij voorstelt. De auto's nemen dynamisch af (snel laden bij overschot en langzamer of niets laden bij een tekort) en kunnen juist de pieken opvangen. Als er dus iemand wel sneller wil laden, kunnen de rest van de auto's dit opvanger door iets minder snel te laden. [edit: dit is dus ook na het invoeren van smart grids, wat een veel betere oplossing is dan overal dure batterijen neerzetten terwijl die al aan de paal hangen (incl. 4 wielen)]
De batterijen die je voorstelt zijn wel heel nuttig bij snelladers, en daar worden ze dus ook al voor getest. Bij de A2 (Haarrijn) staat er bijvoorbeeld één. Die laadt continue op aan het net (dus geen piek) en als er iemand komt snelladen dan trekt hij slechts de batterij leeg met een piekvermogen.

[Reactie gewijzigd door Nivve op 27 juli 2024 20:28]

Zo'n zelfde discussie kan je voeren over het feit dat we steeds meer elektrisch gaan koken. En dat doen we juist wel met z'n allen tegelijk. Met de grotere batterijen van de komende jaren is het verloop over de 24h zó groot dat dit zichzelf weer uit-levelt. Smart-grid nog daargelaten, daar kunnen we zelfs die kooktoestellen-inschakel-dip mee opvangen.
Wist je dat waterstof wordt gemaakt via aardgas? Ja dat lees je goed: de state-of-the-art om waterstof te maken op een duurzame manier is ongeveer 50% efficiënt; via aardgas is het ongeveer 70% efficiënt en dus wordt het gewonnen uit aardgas. Niet voor niets wil de fossiele industrie heel graag naar waterstof transformeren. Het past bij hun business model én het past vrij goed bij hun exploitatiemodel. Die efficiëntie zit overigens nagenoeg geen vooruitgang in over de jaren - en dat is niet omdat er niet in geïnvesteerd wordt.

Accu's zijn nu al >95% efficiënt. Bovendien is de infrastructuur eenvoudiger. En er is serieuze vooruitgang in de issues (actieradius, snelheid laden, etc) in de laatste jaren, niet in de minste plaats dankzij Tesla.

Alleen al om die reden gaat waterstof het nooit redden tegenover elektrische auto's. Het KAN gewoon nooit goedkoper worden, zolang de efficiëntiepercentages in deze verhouding liggen. Bovendien is het voor de energietransitie echt een heel slecht plan, omdat we nog een enorm gat hebben van energie die niet duurzaam opgewekt wordt (en dan is weggooien van de helft van je opgewekte energie een Heel Slecht Plan).

In het kader "autonoom rijden" zijn een deel van deze issues wellicht ook helemaal geen issue. Als je auto ergens aan de rand van de stad op afroep staat, zijn die laadtijd en die netwerkverzwaring een stuk minder een issue. Je kunt dan immers gewoon meer auto's neerzetten, die zelf de buffer zijn en vrij lokaal energie opwekken of lokaal het netwerk verzwaren.

Waterstof heeft lange termijn gewoon geen toekomst.

De enige reden die ik kan bedenken waarom waterstof zou kunnen gaan "werken" is als een aantal fossiele giganten (e.g. Shell) er jarenlang flink verlies op gaan maken. Daarmee kunnen ze dan EV uit de markt proberen te drukken, waarna ze reële bedragen kunnen gaan vragen. Ja, ik denk absoluut dat ze dat gaan proberen; het lijkt mij mooi als we hier gewoon niet aan mee doen, want ultimo naaien we dan onszelf eraan.
Of als er een meer efficiente manier komt om waterstofgas te maken uit electriciteit, natuurlijk. Maar dat is voor nu een heel grote ALS. Daar kan je niet vanuit gaan of zelfs mee rekenen.
Anoniem: 310408 @Deadsy10 april 2018 20:39
Ik geloof nog steeds in waterstof.
Met meer dan 24.000 electro laadpunten in Nederland (22 nieuwe per dag) en 49 openbare waterstof pompen (gemiddeld net meer dan een auto per dag) kunnen we je wel een optimist noemen.

Ik typ dit trouwens bij een Tesla Super charger, 1100 km gedaan vandaag, nog 200 te gaan!
Anoniem: 890159 @Deadsy10 april 2018 21:09
Waterstof is vreselijk onhandig omdat het zo licht is: het neemt heel veel ruimte in. De waterstof aanhangers geven ook altijd de verbrandingswaarde per kg, nooit per m^3. Als je al een energiedrager als waterstof hebt kun je er beter ethanol of methanol van maken, dan kun je de bestaande infrastructuur grotendeels blijven gebruiken en hoeven motoren alleen maar iets aangepast te worden.
Waterstof in mierenzuur en het kan toch gewoon via tankstations?
Dit is wel een veilige optie, alleen is hydriet verboden om te kopen/verkopen : https://youtu.be/rfBdPKxk35k
Waterstof is leuk voor grootverbruikers zoals vliegtuigen en boten, gemaakt met hernieuwbare elektriciteit die 'over' is. Niet voor auto's. Waterstof kan je thuis niet tanken. Waterstof kan accijns over geheven worden. EV's zijn 40% efficienter (well to wheel) , de kosten om 1kWh waterstof op te staan zijn iets van 4 kWh aan elektriciteit. Daar kan ik 20km op rijden.
Gelukkig hebben we overal op straat van die palen waar licht uit komt en stroom in zit

Cynisme daargelaten is dit een fantastisch systeem. Met een nieuw afdekplaatje en een veel betere LED lamp (minder licht vervuiling etc) kun je uit elke straatlantaarn best veel stroom aftappen.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 27 juli 2024 20:28]

Heel leuk, maar het stroomnet moet ook berekend zijn op dat zoveel voertuigen ('s nachts) tegelijkertijd opladen. Vergelijk de energie die alle auto's nu per dag in het verkeer gebruiken. Dat moet uiteindelijk door het stroomnet gejaagd worden, als alle auto's elektrisch zouden rijden.

Je kan het opladen van de benodigde energie spreiden door de dag heen, maar uiteindelijk loop je tegen de natuurwetten aan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 20:28]

We zullen zien. Gelukkig bouwt zo'n belasting ook vrij geleidelijk op en hebben we in Nederland echt een goed net.
Je auto is geen mobiele telefoon: het overgrote gedeelte van het wagenpark rijdt maar op 2 momenten van de dag: ochtendspits en avondspits.

Waarom dus alleen 's nachts opladen? Juist een beter plan om ze overdag op te laden (bvb. met zonnepanelen) en dan 's nachts een gedeelte van de capaciteit als reserve te gebruiken, door ze onderdeel te maken van een smart grid.
Het overgrote deel van de auto's rijdt zelfs helemaal niet maar staat meer dan 95% van de tijd geparkeerd. Zelfs bij een monsterspits zijn er van de 8 miljoen auto's maar maximaal 600.000 op de weg. Meer past dus al niet eens.
De nuts-kabels naar de palen zijn niet instaat die hoeveelheid stroom te verwerken.

uit: Documenten_ERBI/DEEL_3_OPENBARE_VERLICHTING.org
KABELBEREKENING
1. Het kabelnet ten behoeve van openbare verlichting in eigendom/beheer bij
provincie Noord-Holland moet een separaat 3-fase voedingsnet zijn. De
aansluiting bedraagt 3x25A.
2. De openbare verlichtingsinstallatie wordt op een TN-S stelsel aangesloten.
3. De smeltveiligheid van de eindgroep moet van het type DII zijn. De eindgroep
wordt 10A afgezekerd.
4. De smeltveiligheid in de lichtmast per armatuur is 2A.
5. De smeltveiligheid in de lichtmast voor een ABRI is 2A.
6. Het aansluiten van de lichtmasten, bewegwijzeringsobjecten, e.d., dient
volgens het in/uit principe plaats te vinden. Het toepassen van kabelmoffen
mag alleen na toestemming van de Beheerder OVL. Indien kabelmoffen
toegepast worden, dan dienen deze waterdicht en van het type spuit7
/wikkelmof te zijn.
7. De toe te passen grondkabel dient halogeenvrij zijn, voorzien van aardscherm
en speciaal voor de openbare verlichting. De aderdiameter bedraagt minimaal
4 mm2 en maximaal 10 mm2.
8. Iedere kabel van de installatie wordt om de 300 m. kabellengte van een
aardelektrode voorzien. De aardverspreidingsweerstand hiervan mag ten
hoogste 1,5 Ohm bedragen. In zandgebieden mag voor de circuitweerstand
ten hoogste 3 Ohm worden aangehouden.
Allemaal mooi, maar wetten en regels kunnen worden aangepast. Net als infrastructuur. De wet en regelgeving is hier nu wellicht niet op voorzien, maar dat kan gewijzigd worden.

Een benzinepomp komt ook niet ineens uit de grond, daar moet ook aardig wat voor gedaan worden qua ondergrondse tanks, vloeistofdichte vloer, milieuaanvragen, etc. Net zoals dat een laadpaal aan elke lantaarnpaal ook wel wat voeten in de aarde zal hebben.
Is toch wel een verschil om een goede kabel naar een benzinestation te leggen en daarmee een laadstation van stroom te voorzien of om overal een dikke 10 25 kV in de stoep te leggen met een aftakking naar een lantaarnpaal.
Die huidige kabeltjes van ca. 15 mm doorsnede, die er nu liggen, kunnen misschien net voor 1 laadpunt in een straat gebruikt worden.

iemand een idee hoe het in Zeist loopt? link
gelukkig bezoeken we niet met zn allen tegelijk een albert heijn
Dat hebben de Polen hier in 't dorp niet begrepen. Die gaan tussen 5 en 6 massaal naar de supermarkten toe :+
Slechte Polen dan, hier gaan ze allemaal op zaterdag, ik denk dat ze van zonsopgang tot zonsondergang werken
Dat hebben de Polen hier in 't dorp niet begrepen. Die gaan tussen 5 en 6 massaal naar de supermarkten toe :+
Tja die "leasen" ook een auto van de baas ( uitzendbureaus ) en krijgen alleen woon-werkverkeer hiervoor
Dus op de terugweg stoppen bij de supermarkt valt daar ook onder.

Hier nl hetzelfde, tussen 17u - 18u geen boodschappen doen bij Dirk of Jumbo, Dirk heeft zelfs speciaal 2 Poolse cassieres daar zitten .. was even vreemd, de man voor mij werd 100% in Pools geholpen, en daarna vlekkeloos Nederlands tegen mij "goedemiddag" :+
Overdag op je werk, met de stroom van de zonnecellen van het dak van je huis.
Hoe meer electrische auto's hoe meer laadpalen er zullen komen.
Over ruzies gesproken... Normaal gesproken zijn EV-rijders vrij beleefd volk, al zeg ik het zelf. Echter rijdt ook taxi-rijdend Amsterdam in een EV, en daar zit nu juist de kneep. Men vond dat ik niet op een leeg plekje mocht gaan staan...

OT: Ik zag onlangs in München het draadloos opladen, dit zou echt een oplossing zijn door zeg x procent van een parkeerterrein hiermee uit te rusten. Scheelt je stekkeren en simpelweg je auto in een vak parkeren.
Waarom zou dat een probleem zijn met EVs en niet met brandstof autos?

We "laden" nu ook 6 miljoen brandstofauto's bij benzine pompen.

Bij EVs kan een aanzienlijk deel thuis laden of op kantoor.
De rest kan snelladen aan een "tankstation"

Ook andere bedrijven plaatsen steeds vaker laadpalen. Denk aan de McDonalds, Ikea, shopping malls, etc, etc.
En maar steeds wijken voor die elektrische auto's en maar aanpassingen doen. Want ja je moet het ongemak niet hebben dat je op de snelweg een lege accu hebt terwijl de auto in de stad nog 50 km aangaf en op de snelweg je resterende afstand nog maar 25 km is en dat je nog moet gaan zoeken naar een laadpaal en weer moet wachten.
5 minuten boodschappen wordt het niet want je kan dan heel rustig aan doen gezien je toch weer moet wachten totdat de auto weer voldoende is opgeladen en dat in deze vlotte tijd.
Sta je straks niet alleen aan de kassa in de rij maar ook bij elektrische laadpalen.
Ik zie alleen maar nadelen. Alles moet maar wijken voor elektrisch rijden en je kan ook nog grofgeld gaan betalen voor het opladen bij zulke punten terwijl je thuis voor "bijna gratis" kan doen. Ook het beleid van de netbeheerder als je een los oplaadpunt laat aanleggen buiten je eigen elektra dat je nog dubbel vastrecht gaat betalen.
Ik zie echt niet de voordelen van volledig elektrisch want hybride is echt super want 5 minuten tanken en ik kan 600 km rijden. Heb ik keer rustig de tijd, laad ik de auto op in 2 uur en rij ik maar 35/45 km elektrisch en in de stad is dat ideaal want waarom ga ik mijn elektra volledig verbruiken op de snelweg? Zonde is dat want dan sta je zoveel uur te laden en verspil je dat even in een paar uur. Dan nog de vakantie's en de laadpunten in het buitenland. Dat is zo minimaal en vooral in de grote steden, echt zonde van je tijd om te gaan zoeken naar een laadpaal (heb al paar steden gehad en heb de handdoek in de ring gegooid omdat het gewoon vaak niet was, niet te vinden of vol was). Ook het oneerlijke in bijvoorbeeld badplaatsen waar je gratis mag parkeren als elektrisch laden maar er zijn maar 2 laadpunten. Dus kan je niet elektrisch laden maar moet je wel, heb je een probleem en mag je ook nog een keer parkeergeld gaan betalen.
Veel,punten die je noemt zijn al op,te lossen. En vergeet ook niet de rijen die er nu al kunnen staan op,de zwarte zaterdagen aan de gewone pomp...

De auto geeft aan en in tesla’s geval kun is het zo dat als je een route inplant hij al rekening houd met je radius en eventueel een laadpunt of meer inrekent.
In het buitenland is het ook prima. Hier in België komen er ook steeds meer, maar als je er enkel doorrijd naar het zuiden hoef je hier eigenlijk niet te laden. Dan kom je in Frankrijk en daar staan er ook al veel. Zeker bij de supermache winkel centra’s Die doorgaan heel goed en snel te bereiken zijn. Vaak ook gratis laden en in die tijd kun je daar iets gaan eten of eens rondkijken. Want na die 400km is een pauze wel zo leuk vind ik.

De eerste auto’s reden met hun gigantische motoren ook geen 100km. Nu inmiddels wel, sommige komen aan de 1200km. Heel tof. Maar de gemiddelde persoon legt maar een 50-70km per dag af. In steden, als iedereen elektrisch zou rijden is dat al goed voor de omgeving daar. Wat is daar mis mee?

Nu ook eindelijk de grote auto merken investeren in die technieken samen met Bosch etc zullen ze daar ook stappen maken.
Ik vind het zo beperkt met elektra. Wil je naar Rusland (even extreem) en je gaat heel afgelegen met elektrische auto. Benzine neem je mee maar elektra? Ga je daar met een zonnepaneel lopen zwaaien in de hoop dat in de donkere uren een beetje zon komt om dan weer 10/20 km te kunnen rijden?
Ik ben er zo klaar mee met dat mooie verhaal met elektra. In 1900 was er al besloten voor fossiele brandstoffen en reden ze al met fossiele brandstoffen zoveel km's en nu zoveel jaren later gaan we weer proberen. Waterstof zie ik niet zo snel opraken en dat lijkt mij een veel beter product.
Ze hadden elektra allang moeten uitrollen en niet eerst het product maken en dan de verpakking. De elektrische auto is gewoon ook nu al veel te duur.

Had eerst met de bussen begonnen om deze elektrisch te maken want steeds nieuwe bussen kopen omdat ze niet aan een euronorm voldoen vind ik wel echt geld verspilling.
Waterstof zie ik niet zo snel opraken en dat lijkt mij een veel beter product.
Waterstof zie je niet zo snel opraken?
Je denkt dat er een natuurlijke bron van waterstof is?
Ja namelijk wind- en zonneenergie, mits je hier genoeg in investeerd.
Dat is inderdaad een extreem voorbeeld wat je normaal niet tegenkomt. Goed iemand hier uit de straat was gek genoeg om met zijn tractor tot aan Rusland te rijden en terug. Maar dat is dan ook zo'n beetje de "dorpsgek".
Voor zo'n afstand doe je ook al niet met elke benzine auto, succes in je renault twingo of fiat 500 :p Nee dan wil ik wel een Luxe auto, bentley/porsche/aston Martin :+
Nee, dat is een beetje een verkeerd argument.
Ik ben er zo klaar mee met dat mooie verhaal met elektra. In 1900 was er al besloten voor fossiele brandstoffen en reden ze al met fossiele brandstoffen zoveel km's en nu zoveel jaren later gaan we weer proberen.
Ja en hoe goed was de opslag toen? De Electrische auto's van nu rijden al veel meer km's en harder dan de brandstof auto's van toen. Dat is totaal niet vergelijkbaar trouwens ;)
De tijden veranderen gelukkig, de auto's van nu hebben ook ABS. TC etc etc etc moeten we dat ook maar terug afschaffen? Best niet.
Nu de Tesla's hebben een goed bereik waarmee je al ver komt. In de pauzes die je neemt in je lange reis sluit je hem aan en laad je dus op. Op je lange pauze, je lunch/diner, plug je hem ook in en gezien je daar toch al snel een klein uurtje zit is je auto zo goed als vol of 80% goed voor weer een 300-400 km. Zeker met kinderen heb je toch iets meer pauzes en dan gaat dat prima. Het is je mindset die je moet veranderen. En in je routeplanner houd, Tesla, al rekening met je range etc. Prima.

Ik kan me herinneren dat er op de zwarte zaterdagen in Frankrijk ook file stond voor elk tankstation op de rechter baan. Alle mensen die daar moesten tanken. Mijn vader had daar een hekel aan en dus reden we rustig binnendoor, zagen zo meer van het landschap en leuke dorpjes. Tankstations hoefde je niet tot nauwelijks te wachten. Maar wij hadden dan ook geen tijdstip dat we ergens moésten zijn. En dat heb ik nu nog altijd niet. Bij de grote supermarché's in Frankrijk kun je al laden en die zijn kwa liggen en bereikbaarheid altijd prima. Daar dan je lunch eten op je gemak, wat rondkijken en verder.
Ik ga op vakantie voor het genot, lopen stressen in de auto tijdens de heenweg is wel het laatste dat ik wil. Gewoon lekker op het gemak :) En dan kom je er en ben je geen gevaar voor anderen omdat je moe bent door te lang rijden zonder pauze, om het even extreem te zeggen ;)

Dan je waterstof. Ja leuk maar totaal onpraktisch. Je moet het opwekken met elektra, opslaan in een tank onder hoge druk etc. Nee voor die kosten heb je een EV al een paar keer opgeladen en is het minder gedoe :p

Over de bussen , meer dan eens :) Of zoals ze ook rijden op waterstof, dat is voor een bus praktischer dan een personenwagen.
Wat ik wil zeggen: we zijn er totaal niet klaar voor want als je kijkt naar bv Noorwegen, elektrisch/hybride auto's mogen over de busbaan, betalen geen tol/belasting, bij flats moeten de helft van de parkeerplaats voorzien zijn van oplaadpalen, er moeten voldoende plekken voor opladen zijn en ga zo maar door.

Als ik kijk naar de VW Golf Cityströmer was dat eigenlijk heel goed opgezet maar ook hierbij de rest liet te wensen over. Met de huidige accu's zou zo'n Golf ongeveer 300/400 km kunnen rijden. Dit is een kleinere auto dan de huidige Golf (verschil van ongeveer 50 cm). De Golf nu rijdt ook ongeveer 300 km dus zijn we in 30 jaar opgeschoten? Nee sorry eerder achteruit en je had nog de lol van schakelen (ok half automaat) en niet de automaat en de auto toen was helemaal niet zo dynamisch.

Tot heden aan toe heeft fossiele brandstof het langste volgehouden want als ik goed weet was er ooit een auto door Shell aangepast naar 1 op 58!!! maar het is allemaal commercieel dus waarom zou je een auto zuiniger laten rijden terwijl dat niet nodig is want dat is allemaal goed voor je portemonnee/overheid en andere partijen.
Naar het uiterste puntje van de wereld zal inderdaad met een EV lastig zijn. Dat zal 70 jaar geleden niet anders zijn geweest met een brandstof auto.

Wat is nu je punt? Dat we in minder ontwikkelde gebieden geen oplaadpunten hebben? Lijkt mij logisch.

Dit is geen argument om niet elektrisch te rijden. Met een Tesla kom jij in heel Europa zonder laadproblematiek. Dat dat in een of ander derdewereldland anders is, ja, prima. Dat is over een aantal jaar ook wel opgelost zodra EV's die wij niet meer willen rijden naar dergelijke landen gaan.
Anoniem: 998261 @itsalex11 april 2018 07:57
En hoe gooi je hybrides vol als de fossiele brandstoffen echt op zijn? Dat duurt weliswaar nog heel lang maar als je nu niet begint met de transitie ben je te laat als het echt nodig is.

En dat dingen veranderen is niet zo vreemd, dat doen we al sinds er mensen Zijn. Voordat er auto's waren hadden we ook geen snelwegen. Die ook maar weer opruimen? Daar moest immers ook veel voor wijken.
Bij de Albert Heijn XL in Purmerend zijn er al een viertal laders voor elektrische auto's. Ik weet echter niet of deze door Fastned worden aangeboden, volgens mij is dit niet het geval. Deze laadpalen worden onder andere via de zonnepanelen op het dak van het winkelcentrum gevoed. Maar helemaal nieuw is het voor Albert Heijn dus niet. Wat je trouwens wel ziet is dat omwonenden hun auto hier vaak dag en nacht laten staan omdat het laden via deze palen gratis is.

[Reactie gewijzigd door oohh op 27 juli 2024 20:28]

Laden gratis? Ik denk dat je gewoon je laadpas erlangs moet halen.
klopt, maar je betaalt niets. Palen zijn trouwens van EV-Box.
Weet ik, omdat mijn auto uit Purmerend komt :)

Overigens 11Kwh volgens mij, dus niet vergelijkbaar met Fastned

[Reactie gewijzigd door John_Otters op 27 juli 2024 20:28]

Dat is hier bij de lidl ook. Gratis laden.
Echter staan er altijd normale auto’s geparkeerd. Krijg wel eens de neiging om mn auto er achter in de lengte te parkeren en dan het snoer tussen de 2 gewone auto’s door in de stekker te hangen. En dan heeeeel langzaam boodschappen doen, zodat ze staan te wachten tot ik weer weg ga. Maar ja ik ben in de praktijk te beleefd voor zoiets.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 27 juli 2024 20:28]

Er zijn meer oplossingen :)
Je zou toch zeggen dat ze daar wat aan zouden moeten kunnen doen... Alleen laden na inchecken met je bonus kaart. Gratis als je met je bonuskaart in het afgelopen uur (er zitten daar ook een paar andere winkels...) wat hebt afgerekend, en anders gewoon lappen?
Anoniem: 105188 @oohh10 april 2018 21:07
De palen zijn van ev-box en zijn 11kW palen.

https://www.oplaadpalen.n...0Purmerend%2C%20Nederland

Iets verder op zitten nog eens 4 palen van Eneco.
Vanwege de kop dacht ik dat men mijn boodschappen voor me naar de auto zouden brengen.
Maar nee.
Zoiets hebben ze dacht ik al, dat je online besteld en dan bij een afhaalpunt je spullen kan krijgen. Of ze het in je auto zetten weet ik niet.
Zoiets hebben ze dacht ik al, dat je online besteld en dan bij een afhaalpunt je spullen kan krijgen.
Ik dacht zelfs dat als je het laat bezorgen, zij het tot in je keuken brengen.
Maar dan maar met je karretje naar de parkeergarage..
Jup, hoeft niet eens uit te stappen hier in het dorp. Ideaal.
Fastned is een pokkeduur systeem, vergeleken met normale laadpalen. Tot wel 6x duurder. En in ruil daarvoor mag je ‘snelladen’. Dat zal het me nooit waard zijn, tenzij in noodgevallen. Voor dat soort geld hoeven ze bij mij bij de super echt geen parkeerplaatsen ‘bezet’ houden.
"snelladen" heb dik anderhalf uur gewacht om van 5% naar 85% te komen.. dan komen de tankstation broodjes wel je neus uit.. nog de vertraging van 90min daargelaten.

Hoop boodschappen kan je doen in 90min.
Alsof je na het bezoek van de supermarkt ineens nog 300km rijden moet.
Opladen is opladen, als je naar de supermarkt moet binnen een straal van 5km (en weer terug) hoef je hem daar ook niet op te laden (gedoe met die stekkers is al irritant genoeg voor 5min opladen)
"Dat zal het me nooit waard zijn, tenzij in noodgevallen"

Dat is ook het hele punt van Fastned, zeggen ze zelf ook. Ze zijn de oplossing voor onderweg en voor de rest laad je gewoon op je werk en thuis ;)
Deze oplossing [edit: Bij de AH dus] is vooral aantrekkelijk met het abonnement (9,99 + 35ct per kWh). Als je elke week dan bij de AH aan de snellader staat is dat heel snel goedkoper dan de normale prijs van Fastned. Dit is dus vooral een optie als mensen geen (openbare) laders hebben thuis of bij het werk. Nu kunnen ze laden tijdens de boodschappen en hebben ze genoeg juice tot de volgende boodschap. Kost idd wel 10 euro per maand meer dan openbare laders (die zijn 35ct per kWh normaal).

[Reactie gewijzigd door Nivve op 27 juli 2024 20:28]

Dan is het nu dus afvragen wie nu weer aangeklaagd zal worden. Wie weet is er wel een stopcontact in de buurt beschikbaar :X

En gezien Fastned stations traditie hebben om ongebruikt te blijven is het te hopen dat deze goed afgelegen bij de AH winkels liggen :+
Fastned verwacht binnen enkele maanden winstgevend te kunnen worden.
Wat een grap 8)7 Het zijn echt meesters in het bedriegen van hun investeerders _/-\o_

Fastned lukt het net om bij een paar laadstations operationeel break-even te draaien. Dat is dus nog zonder de enorme rentelasten en overige algemene kosten. Het bedrijf is niet eens fatsoenlijk genoeg om per kwartaal een fatsoenlijke winst/verlies rekening te publiceren naast het traditionele marketingpraatje wat ze 'kwartaalcijfers' noemen. bron: https://fastned.nl/nl/investor-relations

[Reactie gewijzigd door Rukapul op 27 juli 2024 20:28]

Op de foto ook "toevallig" net een shell-pomp te zien... ;)
Dat is ook een motivatie van Fastned om uit te breiden naar andere systemen; Shell investeert zwaar in oplaadstations en we kunnen ze zeker snel verwachten bij klassieke pompstations. Laat het nou net de mazzel zijn dat een goed deel van de stroom gewoon langs het asfalt ligt en Shell meestal al vrij veel stroom afneemt.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 27 juli 2024 20:28]

je bedoelt vast de Esso ;)
dit is langs de A8 bij Oostzaan
euh, ik weet niet welke foto jij ziet, maar de foto die ik zie heeft geen Shell pompstation maar een total station of avia. Zeker geen Shell ;)

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 27 juli 2024 20:28]

Rechts op de foto wel. En er staat ook een rode concullega bij, dat klopt.
Nope, dat is het gebouwtje wat er bij hoort waar je kunt afrekenen danwel snacks etc. kan kopen.
de Shell is hier niet aanwezig.
Ben benieuwd, hier waar ik woon zijn er 2 appies. Bij 1 van deze is het altijd druk en kan je eigenlijk onmogelijk parkeren (lang wachten op een plekje), als er straks meer laadplekken komen dan kan je er helemaal niet meer parkeren.

Hoe gaan ze dit oplossen/ zo goed mogelijk implementeren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.