Ik weet niet of Fastnet gelijk heeft. Volgens mij proberen ze toch best wel het issue in hun voordeel te vereenvoudigen.
Laten we eerst stellen wat een leraar economie tijdens de eerste les tegen me zei: "Als je een schoenenwinkel wil beginnen, dan moet je dat bij voorkeur doen naast een bestaande schoenwinkel."
Daarmee bedoelde hij niet te zeggen, dat je daarmee de klanten van de eerste moest proberen af te pakken, maar dat het feit dat er twee schoenenwinkels naast elkaar zitten, ervoor zou zorgen dat jullie beiden meer klanten zouden trekken, omdat de kans dat ja als consument slaagt (dus een paar schoenen koopt) groter is dan als er een is. Je kunt als de eerste winkel niets heeft wat je bevalt namelijk makkelijk bij de tweede binnen lopen.
In het geval van snellaadstations, zou het idee dat er twee zijn, ervoor kunnen zorgen dat meer rijders hier gaan kijken, omdat hier de kans dat er een vrije paal is, groter is.
Maar jouw statement dat er naast jouw winkel exact dezelfde winkel wordt geplaatst, klopt al niet. In het geval van Shell is de verkoop van stroom namelijk een bijproduct en niet het hoofdproduct. Als je het breder trekt, zou je zelf kunnen stellen dat de twee "winkels" altijd hetzelfde hebben verkocht, namelijk energie om een auto te laten rijden. In het ene geval gaat het om benzine, diesel en lpg en in het andere geval om elektriciteit voor de accu.
Er zijn meer gevallen bekend, waarbij de ene zaak een activiteit ontplooit als hoofdactiviteit en daar dan aan andere of zwaardere eisen, dan een bedrijf die de betreffende activiteit erbij doet en er slechts een stukje van de tijd dit.
In het artikel stelt Fastnet onder anderen dat zij niet zomaar benzine mogen verkopen. Dat klopt. Dat heeft een aantal redenen. Een ervan is dat als je benzine of diesel verkoopt, je met een aantal regels rekening moet houden. Onder meer moet je een hele andere ondergrond bouwen dan voor een laadstation. Eventueel morsen van benzine moet er namelijk net toe leiden dat de bodem vervuild raakt. Een andere belangrijke regel is dat de tankstations langs de snelweg via een veiling zijn gegund voor een aantal jaar en dat de betreffende pompeigenaar hier veel geld voor heeft betaald en dus het aleenrecht heeft op die plek. Dat FastNet niet heeft voorzien dat anderen ook zoiets zouden willen en het dus niet heeft laten dichtspijkeren, dat is eigenlijk hun issue en niet dat van Shell en ook niet van de overheid.
Dat de bewegwijzering nog niet optimaal is, dat geloof ik. Ik zie dat overigens ook regelmatig bij nieuwe tankstations. Ik zie trouwens ook borden die aangeven dat er een snellaadstation is, dus ik vraag me af hoe groot het probleem daadwerkelijk is.
Ook geven ze aan dat zij geen winkel mogen hebben, terwijl Shell dat wel mag. Ook dat is maar hoe je het bekijkt. Shell is een tankstation en als zodanig is daar rekening gehouden met een winkel. (Deze winkel moet zich overigens ook aan bepaalde regels houden. Zo mag Shell in haar winkel geen alcohol verkopen (voor thuis), terwijl als je bij De Lucht naast de La Place, die ernaast ligt, gaat, je daar wel gewoon je kunt laten vollopen en in de auto stappen. Zelfs de Deli France die in het Shell tankstation mag geen alcohol verkopen. Hier kun je ook al zien dat verschillende regels kunnen gelden voor verschillende uitbaters.) Die FastNet stations liggen wat verder door en wellicht is dat wat problematischer om daar ook een winkel bij te plaatsen.
Dat Shell de overheid is en dat daardoor procederen kansloos is, is je reinste kul. Shell is NIET de overheid. En zelfs als: procederen tegen de overheid is niet per definitie kansloos. Ik krijg zelfs het idee dat de overheid zijn zooi niet goed op orde heeft en er juist wel vaak wat te halen valt. De overheid heeft alleen een troef in handen en dat is dat ze iets op een later moment kunnen "repareren" door de wet te wijzigen.
In je laatste alinea heb je het erover dat je het liefste had gehad, dat de overheid overal een elektrisch netwerk zou uitrollen. Dat staat wel in schril contrast tot je opmerking, dat je vindt dat Shell de overheid is, want dan zouden ze dat dus doen. Maar dit technisch foefje daargelaten: hoe zie je dit voor je? Heb je enig idee hoeveel dat zou kosten? En waarvoor? Het is echt niet zo dat als je nu om de 500 meter een laadpaal hebt, we over twee jaar 20% van ons wagenpark elektrisch hebben rijden. Dat kunnen veel mensen nog lang niet betalen. En als wel, dan kunnen de fabrikanten dat nog lang niet leveren. En als ze dat zelfs wel kunnen, dan is dat een enorme desinvestering in wat we nu al hebben rondrijden. Mensen hebben nu eenmaal op dit moment een auto en als je ze zo snel in een elektrische auto wil stoppen, dan worden de huidige auto's ineens niets meer waard. Mensen hebben die auto gekocht met het idee dat ze daar een bepaalde restwaarde voor terug zouden krijgen. Dat is dan misschien niet zo goed voor het milieu op de korte termijn, maar dat is het afschrijven van een apparaat dat het nog prima doet ook niet. Die auto gaat in het gunstigste geval naar een specialistisch bedrijf die hem recycled, maar kan ook ergens in oost Europa of in Afrika opduiken en daar nog jaren op diezelfde benzine rijden. En in de tussentijd zijn wij allerlei vervuilende centrales aan het open houden, omdat we niet genoeg groene stroom kunnen opwekken.
De elektrische auto heeft nog een lange weg te gaan. En aan het einde van de rit kan het best zijn dat ofwel een andere techniek (zoals waterstof) komt boven drijven of dat accu's zo goed worden dat je eenmaal per week thuis kunt opladen. Dan zou dit allemaal een ontzettende verkwisting van middelen zijn.
[Reactie gewijzigd door feuniks op 22 juli 2024 14:18]