Engie en Jedlix ontwikkelen app voor het slimmer laden van elektrische auto's

Het Belgische energiebedrijf Engie en serviceprovider voor laadoplossingen Jedlix werken samen aan een app die ervoor moet zorgen dat elektrische auto's op de beste momenten worden opgeladen. De app is vanaf juni beschikbaar voor Tesla-rijders; andere automerken volgen later.

Met het gezamenlijke project Slim Laden willen de initiatiefnemers Engie Electrabel en Jedlix meer inzicht krijgen in de ideale voorwaarden en omstandigheden om elektrische voertuigen op te laden. Slim Laden houdt in dat de wagen wordt opgeladen als er voldoende en bij voorkeur hernieuwbare energie beschikbaar is op het elektriciteitsnet. Het betekent ook dat de laadbeurt wordt uitgesteld als de energievraag hoger is dan het aanbod, zodat het elektriciteitsnet in balans blijft.

De Slim Laden-app kan de laadsessies van de auto controleren en vervolgens een optimaal laadplan berekenen. De toepassing houdt daarbij rekening met de wensen van de gebruiker, zoals vertrektijden en afstanden die moeten worden afgelegd. In combinatie met het energiecontract Drive van Engie Electrabel wordt de auto opgeladen met Belgische en duurzame stroom; het energiebedrijf is naar eigen zeggen de grootste producent van groene energie in België.

In eerste instantie is de app uitsluitend beschikbaar voor bezitters van een Tesla, maar in een latere fase kunnen ook eigenaars van andere automerken deelnemen. Het project mikt op duizend deelnemers. Zij krijgen voor hun deelname een vergoeding per kilowattuur die ze, op aangeven van de app, verbruiken voor het opladen van hun elektrische auto.

Geïnteresseerde Tesla-eigenaars in België kunnen zich via deze website alvast inschrijven voor het project, dat een looptijd heeft van minimaal twee jaar. De Slim Laden-app is vanaf juni beschikbaar voor iOS en Android. In Nederland werkt Jedlix overigens al langer samen met energiemaatschappijen, onder meer met OM en met Eneco Groep, waar het een venture van is.

Jedlix

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

30-04-2019 • 11:15

120

Reacties (120)

120
116
53
15
1
53
Wijzig sortering
Mooi initiatief. Ik zag net zoals @JT al een doemscenario waarin we over 20 jaar allemaal om 18:00 thuis komen, de auto aan de lader hangen, het huis gaan verwarmen, gaan koken en gaan douchen. Allemaal elektrisch, omdat we ook nog van het gas af moeten. Kijk alleen al wat een warmtepomp aan energie kost..

Het huidige energienet is hier niet op berekend en slim laden is een manier om het net (tijdelijk) te ontlasten. Ik vraag me alleen af of het genoeg is om ook het stuk verwarming te tackelen, vooral in de winter zal de energievraag enorm zijn.

Ik vraag me zelfs af of het uberhaupt mogelijk is om de benodigde energie enigszins duurzaam op te wekken. Misschien is het helemaal niet zo'n slecht idee om wat nieuwe schone kerncentrales uit de grond te stampen..
Laden in daltarief scheelt mij één euro op 50 kWh. Ik heb mensen voor minder zien omrijden om te brandstof tanken. Dan verplaatst de piek al naar 23:00 tot 6:00 voor het grootste deel van het land en dan is de vraag naar energie erg laag. Bijkomend voordeel is dat je auto laden dan ook vrijwel geen impact heeft op je aansluiting en 3x25A ruim voldoende omdat de andere grootgebruikers (wasmachine, droger, vaatwasser, warmtepomp, ect) dan vaak ook niet vragen. Enkel met een één fase lader in de auto ben je beperkt tot maximaal 24A waardoor je niet red van 0 tot 100 in de 7 uur tijd, dus bijladen ipv leegrijden (Always Be Charging).
Klopt, ik moet met mijn hybride zelf nog met een stekker naar buiten en de boel aansluiten op max 13A waarna hij vier uur zoet is om de 11kW vol te laden. Gelukkig heb ik er een industriële tijdschakelaar tussen hangen die om 23:00 automatisch aanslaat ;-)

Maar dat is met moderne EV's en snelladen niet zo'n issue. Maar dan nog is het de vraag of het stroomnet om 23:00 de piekstroomvraag kan verwerken.

Op 3x25A trek je 16500 Watt uit de meterkast. Doe dat x7000 woningen in een middelgrote wijk en je zit op 115MW. Dat is al meer dan een gemiddelde wijkcentrale nu kan handelen. Er zijn zelfs energiecentrales die dat niet aankunnen...

Dus ook op dat vlak blijven er nog genoeg hordes te nemen
Niet iedereen hoeft max 75a gelijk piek te trekken gewoon uitsmeren over 10 uur is voldoende. Het is van de zotte om gelijk max te gaan rustig aan opbouwen met laden pf gewoon je auto 10a te laden moet voldoende zijn om gemiddeld 37km(40km is ongeveer 10kwh das ong 6-7 uur op 10a) per dag te rijden.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 23 juli 2024 05:36]

Als je 3x25A wilt laden heb je een verzwaarde aansluiting nodig (3x35A) anders blijft er niets over voor je huis, daarvan 7000 in een wijk lijkt mij onrealistisch. Daarnaast zijn er maar weinig auto's die dat aan kunnen, alleen de Tesla S/X en misschien de Zoë denk ik want de 3 doet in ieder geval max 3x16A.

Daarna blijft nog over dat je niet elke dag van leeg naar vol laad en de Tesla API goed gebruikt kan worden om het laden in of uit te schakelen, waarbij je instelt wat de auto minimaal moet laden tot de volgende ochtend.

Zelf begin ik trouwens pas met laden om 0:00 zodat de volledige laadsessie netjes op dezelfde dag wordt bijgehouden ;)
3x25A is echt wel krap voor een warmtepomp + elektrische auto + normaal gebruik hoor.
De warmtepomp verbruikt ~2kW / 8A op 1 fase, je verbruikt met je wasmachine ook 8A en dan nog de auto er bij. Je gaat snel naar die 25A.

Bedenk wel dat je ook moet rekenen op opladen + warmtepomp in de winter, wanneer die warmtepomp vol staat te loeien.
2kW is ongeveer 6 KW (COP van 3) aan warmte en kost bij 24/7 je 1440 kWh per maand. Voor dezelfde energie uit gas (8 kWh/m3) moet je dan 540 kuub verstoken in een maand.

Een hoog bierviltje gehalte maar als dat je verbruik is zou ik beginnen met isolatie!
Niet constant natuurlijk ;)
Maar wel voornamelijk in de avond/nacht.

Mijn warmtepomp heeft overigens 3 fasen nodig.
1 voor de buitenunit, 2000W (cop 4,4)
1 voor de binnenunit, paar 100w (pompen)
1 voor het thermische element / extra warmte in de boiler (oa tegen de salmonella, 60 graden 1x per week).
Dan laat je de warmtepomp overdag zijn werk doen (efficiënter door hogere temperatuur) en ‘s nachts laad je een auto op of bij (die is meestal overdag niet thuis).
Het huis verwarmen zou als huizen steeds beter geïsoleerd worden nauwelijks nog piekmomenten moeten kennen. Een constante temperatuur van je huis wordt nu al vaak geadviseerd. Dus ja, het verbruikt alsnog energie, maar het stoken bij thuiskomst zou je misschien juist kunnen opvangen door (omdat je dan gaat koken of andere dingen doen met elektriciteit) juist vóór thuiskomst een piekje te veroorzaken in de temperatuur en juist tijdens het koken het stoken uit te schakelen of minimaliseren.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 23 juli 2024 05:36]

Dat is de systeemgedachte inderdaad. Maar in de realiteit werkt dat toch anders en zit mijn vriendin constant aan de thermostaat te draaien. Standaard wordt het huis tot 18 graden opgewarmt, op de momenten dat we thuis zijn staat dit ingeprogrammeerd op 20 graden. In de winter zie je dan best wel een piek om die 2 graden bij te verwarmen. Als mijn vriendin het nog koud heeft op 20 graden draait ze hem gewoon omhoog, waardoor de piek hoger en langer wordt.

Al met al gaat de warmtepomp dan, doordeweeks, iedere keer pieken wanneer de zonnepanelen niets meer opwekken, en vaak is dat op de momenten dat we sowieso elders ook veel stroom gaan vragen (kookplaat, oven, wasmachine, vaatwasser, TV, etc). Daarnaast gaan er 2 auto's aan de lader wanneer we thuis komen en moeten deze de volgende dag weer helemaal vol zijn. Ja we zijn grootverbruikers en lopen voor op de muziek, maar dit is wel de realiteit die ons kabinet graag ziet. En in die realiteit zitten er 2 grote pieken: Overdag de opbrengst van de zonnepanelen rond 13 uur, 's Avonds rond 18:00 als we thuis komen en zijn. Opbrengst en gebruik lopen dus, doordeweeks, compleet asynchroon. Een energieneutrale woning bestaat niet, 0 op de meter is een marketingtruc.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 05:36]

Je moet eens proberen je huis constant op 20 graden te verwarmen, je zal zien dat je verbruik slechts heel licht toeneemt en het is het comfort zeker waard
Het verbruik neemt dan substantieel toe en continue 20 graden is ook niet goed voor je gezondheid.
Indien je een warmtepomp hebt,houd je bij voorkeur je huis op 1 constante temperatuur. Zo'n apparaat is gebaat bij verwarmen op een lage temperatuur(bij ons thuis is het verschil tussen de temperatuur van het water waarmee we verwarmen en de vraagtemperatuur slechts 2-3 graden celsius) en dan is goede isolatie een must. het laten stijgen van de temperatuur in huis gaat bij ons met plus minus een graad per dag. We zitten dus eigenlijk nooit aan de thermostaat en dankzij een groot aantal panelen op t dak hebben we kosten van zo'n 80 euro per jaar.

Ook het warme water voor de douche wordt gedurende de dag verwarmt en opgeslagen in een grote ketel. Daarvoor zijn dezelfde uitgangspunten van kracht.

Ook daarvoor kan een dergelijke app worden ingezet, zodat het water in die ketel nog wat hoger wordt opgestookt bij een overvloed aan zonnestroom. Op die manier heb je thuis ook een soort van energiebuffer.
Mooie oplossing! Maar natuurlijk moet je in de kosten van €80,- per jaar de investeringen, onderhoud en degradatie van de panelen meenemen ;-) Pas na de ROI kan je zeggen dat je slechts €80,- per jaar betaalt.

Zelf heb ik een paar jaar geleden voor de keuze gestaan maar ik wacht nog even op een verbetering van efficiëntie en misschien zelfs een verhuizing naar een huis met eigen parkeerplek voor eenvoudiger laden. De auto staat nu voor het huis met een kabel (en kabelmat) over de stoep. Niet de meest chique oplossing..
Dit soort functionaliteit hoort op een warmtepomp thuis. Onze Alpha Innotec warmtepomp houdt al rekening met zonnepanelen, maar het zou nog wat slimmer kunnen door informatie over de werkelijke productie en verbruik van de slimme meter te krijgen.
Ik zie juist in dit initiatief kansen om de door jou opgenoemde problemen het hoofd te bieden. Door niet alleen slim je auto te laden, maar door het hele systeem slim te laden, kun je die piekmomenten misschien zelfs wel opvangen door je auto als energiebron te gebruiken voor die korte momenten dat dat handig is. Stel je komt thuis, zet de oven aan, gaat onder de douche, terwijl je vrouw buiten nog even die laatste boom omzaagt met een elektrische kettingzaag. Voor dat halve uur heeft je auto waarschijnlijk meer dan genoeg prik in de accu en levert die aan het huis. Als je na het eten aan de wijn zit, begint je auto op te laden.
Ik snap dat de energieleverancier hier behoefte aan heeft maar wat is de incentive voor de eindgebruiker?
Via de Tesla app kun je daarnaast zelf al laadtijden instellen dus daar is de behoefte niet zo.
Beter gebruik van groene stroom en minder overproductie. Het effect op de prijs van stroom en CO2 uitstoot zal minimaal zijn. Waarschijnlijk is milieu bewustheid via media aandacht de grootste bijdrage.
Slim laden is maar de helft van het verhaal. Eigenlijk zouden we ook slim moeten kunnen ontladen. (We misbruiken de accu van de auto dan als thuis-accu).
Het initiatief zou dus eigenlijk nog mooier kunnen.. Het probleem is alleen dat het steeds belangrijker wordt je energievraag op korte termijn (1 a 2 dagen, of zo) correct te kunnen voorspellen.
En eigenlijk is ook dat maar de helft van het verhaal. Het is interessant om te onderzoeken hoeveel van de werkende mensen nu precies van 9 tot 5 werken en hoeveel % nu daadwerkelijk voor zijn/haar werkzaamheden naar kantoor moet, achter de pc kruipen om vervolgens weer naar huis te gaan.

Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat we vooral naar ons eigen ingeburgerde gedrag moeten kijken, hier is ook nog veel winst te behalen.
Energie maatschappijen hebben hier al heel goed inzicht in. Door ons gedrag goed te voorspellen kunnen ze de overproductie minimaliseren.

Hier kan je zien wat de huidige netbelasting is.
Een andere oplossing zou zijn om zowel thuis als in de auto een supercondensator te hebben.

De super condensator kan je thuis goedkoop (en langzaam) laden en wanneer het nodig is dmv een (knetterdikke) kabel kunnen ontladen naar de supercondensator in de auto.

Andersom kan ook. De energie die je na je werkdag overhebt in de auto kan ingezet om de stroompiek thuis af te vlakken.

Nu nog even ontwikkelen enzo.. iemand?
Anoniem: 1177518 @360Degreez30 april 2019 14:20
Helemaal eens. Ik snap dat een auto opladen klinkt als doemscenario, maar je kan het ook omdraaien; je hebt een accupack van 60kWh die ongeveer half vol is en die als het even kan over 14 uur vol moet zijn. In de tussentijd mag je op- en ontladen wat je wil, nagenoeg wat het net aan kan. Volgens mij doet een gemiddeld huishouden ~3500kwh per jaar dus 10kwh per dag. Met 1 volle accu zou je dus nu een gemiddeld huishouden 6 dagen aan energie kunnen voorzien. Uiteraard is dit anders in de winter en met warmtepompen e.d.. Echter alles bij elkaar denk ik wel dat de uitdaging een stuk kleiner is dan je zou denken omdat elektrisch rijden eerder een zegen dan een vloek is voor het energienet.

Kort door de bocht is een groot onopgelost issue nog dat productie en consumptie nog gelijktijdig moet geschieden. Dat kom je een heel eind tegemoet met elektrische auto's!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1177518 op 23 juli 2024 05:36]

Ik ben opzoek naar een leverancier of installateur die een V2H charger aan biedt. In Duitsland zijn ze wel te vinden, maar ik heb nog geen aanbieder in Nederland gevonden.

Heeft iemand hier ervaring mee? Kent iemand een installateur of leverancier die V2H chargers aan biedt?

Ik weet dat een V2H charger nog niet kosteneffectief is, maar daar gaat het me ook niet om.
Ik heb er voor mijn vadre naar gekeken, die heeft hetzelfde in z'n hoofd gehaald.

Het probleem is dat het inderdaad niet kosten-effectief is. Elektrische auto's zijn een niche, en dit is een niche van een niche. Het is dus ook niet kosten-effectief voor eventuële producenten. De BMW i3 had het 2 jaar geleden als optie, min of meer toevallig: de toenmalige batterij was bedoeld om na het einde mobiele levensduur ingezet te kunnen worden als thuis-batterij, en de benodigde electronica was al ingebouwd in de batterij. Het was dus min of meer toeval dat je V2H kon doen, terwijl de batterij nog in de auto zat. Bij de recente batterij-upgrade is deze optie echter geschrapt.
Wie denkt dat hij in de toekomst geld gaat besparen om alles electrisch te hebben, gaat van een koude kermis thuiskomen. De schatkist die nu gevuld wordt door de automobilist, wordt over 10 jaar nog steeds door die automobilist gevuld.
Op stroom zit procentueel meer belasting dan op benzine. De misgelopen inkomsten vallen dus wel mee. Hoe meer dit bekend is hoe beter zodat ze in Den Haag dit excuus niet kunnen misbruiken om elektra nog meer te gaan belasten. Overigens staat elektra meer belasten ook haaks op het businessmodel om van het gas af te komen. Het mes snijd aan twee kanten.
Zoveel kost een stukkie laden en ontladen ook niet.
In Nederland heeft Vandebron al een tijdje een slim laden pilot lopen i.s.m. Tennet. Op dit moment ook alleen voor Tesla-rijders. https://vandebron.nl/elektrisch-rijden/slim-laden
Ik heb die app een tijdje gebruikt, maar na vier maanden heb ik mijn deelname beëindigd. Ik zag er namelijk geen enkel voordeel van. Mijn auto begon namelijk iedere keer netjes te laden wanneer ik 'm instak, ongeacht hoe vol de batterij nog was. Ik heb ook in die maanden de laadsessie nooit zien pauzeren of uitgesteld worden, terwijl ik wel de tijdstippen ingesteld had wanneer hij opgeladen moest zijn.

Voorbeeld: ingestoken om 18:00, batterijstatus 60%, ingesteld om om 7:00 op 80% te zijn --> auto begint te laden en om 20:00 wordt 80% bereikt, dus op de meter staat 20kWh tegen hoogtarief.

Verder maakt de app van Vandebron continue verbinding met de auto. Daarmee gaan de MCU en andere delen van de auto nooit in de slaapstand. Daarmee blijft het ding energie verbruiken en dat zie je terug in de range. Hij verloor tijdens de nacht ongeveer 1,05 tot 1,10 km bereik per uur stilstand. Bereik wordt berekend op 210Wh/km, dus dat komt neer op een verbruik van 230W terwijl hij op de oprit staat.

Na uitschakelen van die dienst werkte de standby functie weer en raakt hij op een hele nacht nog maar 1 a 2 km bereik kwijt. In feite kost slim laden daarmee ongeveer een euro per dag, maar het leverde mij (n=1!) 25 cent per week op. Daarnaast dus per dag 5kWh aan nutteloos verbruik, waarmee ik ook 25km had kunnen rijden. Die verspilling was voor mij de druppel om aan de deelname een einde te maken.

Edit: ik weet natuurlijk niet hoe die app van Jedix werkt, maar het feit dat ze in eerste instantie alleen Tesla ondersteunen suggereert dat die app exact hetzelfde doet. Dit soort zaken zouden eigenlijk via het laadpunt geregeld moeten worden. Die kan de lader in de auto bedienen voor alle merken terwijl de rest van de auto netjes in low power mode blijft.

[Reactie gewijzigd door hellfire_ultd op 23 juli 2024 05:36]

De oplossing van Maxem.io met netbeheerder Enexis heeft dat nadeel (auto online) niet én werkt op alle model laders door de toevoer na de lader gewoon verder te beperken (vanuit de meterkast), ik heb deze oplossing nu draaien en haal daarmee;
1. Maximale oplaad snelheid (meestal 3x23A op mijn huis aansluiting van 3x25A) doordat het systeem ook beveiligt tegen overbelasting door te meten wat de zonnepanelen opleveren, wat het huis verbruikt en op basis daarvan de auto laadpaal bij te sturen.
2. Korting op de apparatuur omdat de netbeheerder meebetaald aan het systeem om zo de netstabiliteit te kunnen testen en verbeteren, daarmee kunnen ze de aansturing van de laadpaal via internet beïnvloeden. Hoewel ik dit in de praktijk nog nooit echt gemerkt heb, maar heb de auto dan ook vaak pas op laden staan tussen 21:00 en 06:00.
Leuk concept, maar inmiddels heb ik 1100 kWh geladen en is nog nooit mijn laadsessie onderbroken. Logisch ook want ik laad tussen 0:00 en 6:00 vanwege het daltarief, dat scheelt mij gegarandeerd 2 ct/kWh in plaats van afhankelijk te zijn van Slim Laden voor een vergoeding.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 23 juli 2024 05:36]

Toch zie ik met dit soort oplossingen ook wel potentiele problemen. Je neemt je auto mee naar werk, en je werkt normaal gesproken van 9:00 t/m 17:00 dus dat geef je in die App op.

Echter, om 11:00 's ochtends wordt je gebelt door het kinderdag verblijf dat je kind ziek is (of noem een andere spoed reden dat je echt nu weg moet) en dat je hem moet komen ophalen.

Nu had de App bepaald dat de auto het beste opgeladen kon worden om 13:00 (want hoge energie opbrengst uit hernieuwbare bronnen), dus je auto heeft nog niet opgegeladen en toevallig dat hij nu veel te leeg is om het te redden. Nu moet je dus eerst weer een wijziging in de App opgeven dat je nu wilt laden... en vervolgens mag je wachten...

Of zijn dit geen realistische scenario's? Of begrijp ik de werking niet voldoende?

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 23 juli 2024 05:36]

Jedlix werkt al een tijdje in Nederland via diverse manieren, maar volgens mij gaat hier om een lancering en samenwerking in Belgie. Klinkt logisch want volgens mij heeft het net het harder nodig daar met al die centrales die haperen....
Ik gebruik de app met mijn Tesla en deze houdt in de voorkeuren rekening met dit soort scenario. Bijvoorbeeld door een setting waarbij de auto eerst laadt tot een minimum niveau (voor het geval je vergeten bent of een noodscenario hebt). Met de grote batterijen van tegenwoordig heb ik bijna altijd 150 - 200+ km bereik als ik thuis kom dus eigenlijk heeft deze setting bij mij weinig invloed op het slimme laden.
De app zou zo slim moeten zijn dat hij zou moeten weten, dat hij eerst de afstand naar huis zou moeten laden. (bv 25km + 10% marge)
Dan kan hij om 13:00 de rest in optimale omstandigheden opladen.

Ik denk wel dat je veel kan voorzien eventueel met optie mogelijkheid.
(bv altijd 25% direct laden + de rest op slim laden ik zeg maar iets)
Helaas doet hij dat niet. Slim slaat alleen op netbeheerder. Tis slim voor hun.
Volgens mij is dat inderdaad het idee...

De tarieven voor elektriciteit variëren enorm over de dag. Op piekmomenten betaal je zeg maar de hoofdprijs, terwijl op het moment dat er meer vermogen wordt aangeboden dan afgenomen je min of meer betaald wordt als je elektriciteit verbruikt.

Dat laatste wil de app gaan regelen: als er vermogen moet worden afgenomen en je hebt, zeg, 1000 Tesla's die je allemaal tegelijk met 4 kW kan gaan laden, dan pluk je als energiebedrijf dus 4 MW uit het netwerk.

Ik ken een IoT bedrijf dat iets soortgelijks wil doen met warm water boilers. Als je 100.000 van die boilers bij mensen thuis hebt hangen en ze op afstand aan kan sturen dan heb je een soort buffer om pieken op te vangen. Die boilers hebben vaak genoeg warm water voorraad om niet meteen koud water te leveren, en of je ze nou om 2 uur of om 4 uur opstookt maakt voor de gebruiker weinig uit.

En je verdienmodel? Je verkoopt de kWh aan de consument voor net iets meer dan dat je 't afneemt van de producent, en je delta is je winst...

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 23 juli 2024 05:36]

Snap je punt, maar als zijn tesla voor 80% of meer vol is, lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat dit nodig is. Jou verhaal is denk ik meer van toepassing op oude/kleine EV’s met een zeer beperkte range. Plus even in de supercharger doet ook wonderen. Hebben we het echt over een ‘noodgeval’ dan pak ik direct de taxi. Als je een EV kan betalen is een Taxi ook geen punt. Al met al, zijn er genoeg oplossingen.
Mwoa, genoeg mensen hier die een EV rijden omdat ze dan met 4% bijtelling voor 50 euro per maand netto een auto rijden. Dan is je aanname van EV kunnen betalen = geld hebben niet echt geldig meer :-)
Als je een EV van de zaak krijgt heb je een aardig salaris lijkt mij. Dus mijn reactie is nog steeds accuraat.
Nee, we hebben het hier over young professionals met startsalaris van net iets meer dan minimumloon. Dan vind ik een taxi nemen niet een luxe die je zomaar even neemt omdat je auto niet laadt omdat er zo nodig 'slim' geladen moet worden. Zeker niet als dat relatief net zo duur voor ze is als de hele maand een auto tot beschikking hebben.

Met andere woorden, laat dit 1 keer gebeuren en iedereen stelt zijn vertrektijd in op +1 uur. Poef, weg idee.
Een young professional met een startsalaris dat net boven het minimumloon zit (ofwel: starters op de arbeidsmarkt), krijgt echt geen auto van 30k onder zijn kont hoor. Ook niet als het een Nissan leaf is.
Die mogen het doen met b-klassers op diesel, dus een Peugeot 107/208/VW Polo/Ford Fiesta/Renault Clio enzovoorts. Deze auto's zijn goedkoper in de lease, dus kiest de werkgever gewoon daar voor.
Sorry, noem je me nu een leugenaar?

Om het te verduidelijken, je krijgt hier een budget van 650 euro p/m, en een i3 valt daar precies in.
Dan is je werkgever een van de weinigen die dit doen.
Overigens is 650 euro/maand een aardig budget voor een "young professional met net iets meer dan minimumloon".
Een fiesta is bijvoorbeeld al te leasen voor 425 euro per maand (20.000 km/jaar en 4 jaar lease). Jouw BMW i3 kost dan al snel 150 euro per maand meer.
Dat kan zo zijn. De meeste detacheerders lokken young professionals wel met leuke leaseregelingen.
Een e-Golf auto 5D 100kW Athlon Edition 17 inch lease je vanaf €450,- per maand. Als ik moet kiezen tussen werkgaver A en B, die verder precies hetzelfde aanbieden, behalve de auto. Dan kies ik voor de werkgever die mij de golf met 4% bijtelling aanbiedt ipv de fiesta. Naast de e-Golf zjin er nog meer keuzes. Pak bijvoorbeeld de Hyundai Ioniq, die lease je vanaf €387,52.

En ja, ik weet dat het vanaf is, dus als je 20.000 km per jaar wil kunnen rijden en 4 jaar wil leasen ipv 5 dan wordt het allemaal iets duurder, maargoed, de werkgever heeft met een EV ook iets minder kosten.

Er zijn dus zeker wel Youngh Professionals die nog niet veel verdienen en toch binnen het budget een volledige electrisch aangedreven auto kunnen krijgen.

Daarnaast zijn er ook nog bedrijven die graag willen dat hun medewerkers in een EV rijden omdat de marketing afdeling heeft besloten dat het bedrijf een aanzien van Groen ondernemen moet hebben.
Je kind ophalen zal wel nog lukken hé. Of 't moet zijn dat je op +100km werkt, wat uiteraard kan, maar dan is een EV voorlopig toch niet echt de beste keuze.
't Is niet dat je accu altijd helemaal leeg is als je toekomt op je werk zou ik denken.
Tenzij je bij de ABN Amro werkt.. :Y)
Je zit nog vast in het denkbeeld van benzine tanken, dat je gaat tanken zodra je tank leeg is. Met een elektrische auto doe je dat niet, je gaat laden wanneer je kan laden. Niet wanneer je moet laden omdat je accu leeg is.

Mijn auto thuis hangt altijd 'aan de paal', ook als ik alleen ff naar de winkel ben gereden, 5km heen en terug.

Je accu is dus nooit leeg, je accu is - in een ideale wereld - altijd vol of aan het laden.
Dit zijn realistische scenario's in Amsterdam zijn alle laders al "slim". Ze worden compleet geknepen overdag. In de nacht geven ze wel 100% elektriciteit.

Ik heb een vergelijkbare situatie zoals hierboven al een paar keer meegemaakt.
In de app geef je aan dat je minimaal 50% accu wilt voor noodgevallen. De slimme lader laadt tot 50% gewoon als normaal of misschien wel extra hard. Alles daarboven wordt via algoritmes bepaald wanneer de beste momenten zijn om verder te laden.
Als het wagenpark 10 e-auto's heeft, dan kunnen de auto's die het hardst nodig hebben eerst geladen worden. Auto's die aan de laadpaal zitten, maar eigenlijk geen prio hebben worden langzamer geladen. Zo hoef je niet 10 tegelijk te laden, maar 5.
Dit is eigenlijk een zeer makkelijke casus.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 23 juli 2024 05:36]

Je kan een minimale percentage opgeven die regulier geladen wordt, pas boven dat percentage gaat hij "Slim Laden". Bij mij staat dat percentage overigens op 0. Daarnaast laad ik altijd thuis en laad ik op zodra de accu onder de 35% komt zodat ik vrijwel alle ritjes retour kan maken de volgende dag. In geval van nood is er altijd nog de auto van mijn vrouw.
Ik kan niet namens andere mensen praten maar voor mij is het een non-issue. Ik hou de auto opgeladen voor minimaal 100KM en laad op naar maximaal 80%. Als ik thuiswerk staat hij trouwens niet aan de lader, je moet enkel rekenen op 1km/h energie verlies..
Ik heb hier ook aan gewerkt bij een Nederlands bedrijf wat laadpalen exploiteert. Het gaat nodig zijn om slimmer laadmomenten te kiezen in de toekomst, om te voorkomen dat net na het spitsuur iedereen het elektriciteitsnet gaat overbelasten door 22 kWh te gaan laden.

Aan de andere kant, ik stoor me enorm aan het gebruik van 'slim' laden. Het is namelijk vanuit de gebruiker niet slim. Het is alleen slim voor de netbeheerder. Alleen als je kan plannen dat je laadt op zonne-energie als je thuis panelen hebt liggen, en bij schemer wacht tot het daluur om verder te laden, zou het 'slim' genoemd kunnen worden, maar zo ver zijn we nog lang niet.
Zo ver zijn we al wel, Zappi laders werken perfect samen met je PV en kun je instellen hoeveel je wil laden uit het net ten opzichte van eigen opbrengst! 8-)
Kan die dan ook pas laden uit het net als dat dalurentarief is? Dat is interessant. Enige nadeel van Zappi is dat ze niet zo snel kunnen laden. Dacht op de nieuwe generatie maar 7 kWh. Sta je dan met je 22 kWh-geschikte Tesla. Laat thuis, 's ochtends niet naar werk kunnen.
De oude kon maar 1 fase 32A max, de nieuwe kan 3-fase 22kW :Y)
Daluren weet ik overigens niet zeker, maar je kan iig mooi instellen wat je uit je PV en uit het net wil hebben.
Wellicht een feature request indienen voor instelbare daluren?

Net nagevraagd, het kan met daluren!
Jazeker, u kunt via de smart boost timer precies instellen welke uren er maximaal sterk geladen mag worden.

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 23 juli 2024 05:36]

Super cool! Thanks voor navragen!
tsja, dat is ook een beetje de moeilijkheid, want we zouden in de toekomst eigenlijk alles op elektriciteit moeten doen (koken, autorijden, verwarmen, enz).
Dus dat vraagt sowieso enorme investeringen in het net.
Slimmer omgaan met de tijden is 1 ding, maar ik hoop niet dat er prioriteiten bepaald moeten gaan worden (stel dat er teveel stroom gevraagd gaat worden, gaan ze dan de laadpalen tijdelijk uitzetten?) want ik persoonlijk vind mobiliteit belangrijker dan eten koken of een warm huis (stel er gebeurt wat en je moet stel op sprong naar b.v. het ziekenhuis)...
Lijkt me nog wel een dingetje voor de toekomst...gelukkig ben ik een non-adapter en zal dus pas achteraan in de rij staan om aan de hype van 'alles elektrisch' te voldoen...laat het zich eerst maar eens écht bewijzen ;)
Er moeten een aantal kerncentrales komen in Nederland. Kan niet anders. En gelukkig kan het netjes en veilig tegenwoordig.
Helaas is kernenergie niet meer zo rendabel tegenwoordig. Bedrijven mogen nu al een kerncentrale bouwen in Nederland. Maar zonder staatssteun komt dit er niet.

uit het artikel:

"Het PBL constateerde namelijk ook dat kernenergie in de loop der tijd alleen maar duurder is geworden, waar veel andere technieken juist goedkoper worden. De onderzoekers wezen de extra veiligheidseisen en een langere bouwtijd aan als oorzaken. Een behoorlijke kerncentrale kost tot 10 miljard euro om te bouwen."

[Reactie gewijzigd door japie06 op 23 juli 2024 05:36]

Maar, laten we even eerlijk zijn, zonnepanelen, windenergie en waterkracht zijn geen alternatieven omdat je daar heel nederland van vol moet zetten voordat je genoeg energie opwekt. Wat is dan wel een oplossing? Minder energie gaan we in de toekomst echt niet verbruiken.

Hele goede uitleg van dit hele probleem: https://www.youtube.com/watch?v=YjFWiMJdotM

[Reactie gewijzigd door Travelan op 23 juli 2024 05:36]

Zonnepanelen en windenergie (vooral off-shore) zijn zeker goede alternatieve voor elektriciteitsproductie. In 2030 zal in Nederland 75% van het verwachte elektriciteitsverbruikt duurzaam zijn opgewekt.

Ik weet dat (bijna) iedereen van Arjen Lubach houdt, en hij heeft zeker goede punten. Maar waar hij geen rekening mee heeft gehouden is het financiële aspect. Bedrijven willen nou eenmaal rendement maken. En het potentieel daarvoor met kerncentrales staat op dit moment erg onder druk. Behalve als er een subsidieregeling komt voor kernenergie zal er geen nieuwe kerncentrale worden gebouwd in Nederland.
Uh ja, leuk.

Maar als we het over pecunia's gaan hebben, dan slaat windenergie helemaal nergens op. Een terugverdientijd van 50 jaar voor wind op zee is natuurlijk al helemaal onrealistisch. Er is gewoon geen ander alternatief.

Bron: https://www.climategate.n...windenergie-de-sommetjes/
Climategate is geen betrouwbare bron. Letterlijk alles wat daar wordt geschreven probeert elk klimaatbeleid zonder nuance de grond in te boren. Er worden al windparken gebouwd zonder subsidie.

Hoezo terugverdientijd van 55 jaar? Die bedrijven zijn toch niet gek? Als ze zonder subsidie iets bouwen zijn ze echt wel zeker van hun zaak. Daar gaat zo'n bierviltjesberekening niks aan veranderen.
Dat het een combinatie van zal moeten worden, lijkt me wel duidelijk, maar welk alternatief je ook neemt, het houdt in dat andere sectoren de pineut zijn.
Wind is een leuke energievorm, maar niet te sturen (het waait of niet), zelfde voor zon.
Voor zon is het ook zo dat we voorzichtig moeten zijn met de grond. Volplempen met zonnepanelen is leuk, maar niet op landbouwgrond, want dat is in de toekomst eigenlijk ook niet haalbaar.
Wil je echt 100 % zeker zijn van je energievoorziening, dan heb je simpelweg een alternatief nodig wat ook energie kan opwekken wanneer je wilt in de hoeveelheden die je op dat moment nodig hebt.
Of dat nou via waterstofcentrales, kolencentrales of kernenergie gebeurt, maakt daar niet zoveel voor uit.

Het klimaatbeleid is leuk voor de buhne, maar ik krijg daar toch een vreemde smaak van in mijn mond.
Zo heb ik nog nooit eerder de term 'Nederland van het gas' gehoord VOORDAT de gaskraan in Groningen dicht moest. En zette NL zich niet zelfs op dit moment nog in om 'gastransitieland van Europa' te worden/zijn? Zijn daar niet net miljardeninversteringen voor gedaan?
Dus mijn mening: klimaatbeleid my ass, dit is gewoon weer een grove geldkwestie...
Maar goed, dat terzijde. Ik vind het wel goed dat 'men' op schone energiebronnen aan het insteken is, al was het alleen maar omdat er toch ooit een tijd komt dat de olie en het gas op zijn.
Ik vind wel dat men veel te ver gaat met alternatieven die het niet doen (warmtepompen enz...slaat nergens op)..
Voor het klimaat an sich zie ik de voordelen niet zo heel erg (iets met druppel op een gloeiende plaat, enz).
Het probleem met wind is de schommeling van de leverprijs. Alle windmolens leveren tegelijk energie. Daardoor neemt de terugverdien tijd explosief toe naarmate er meer molens met elkaar concureren. En als het windstil is kan de app uit dit artikel nog zo slim zijn, maar er is dan simpelweg geen vermogen beschikbaar.
Toen ik hoorde dat het ruim 10 jaar duurt voordat een kerncentrale operationeel is was ik overtuigd dat het niet de oplossing is. Het was ooit de oplossing, maar die tijd is geweest. Nu kunnen we beter vol inzetten op wind, zon, opslag en misschien kleinschalig water uit onze rivieren (zonder scheepvaart te belemmeren). Grootste probleem met wind is dat niemand een molen in zijn buurt wilt, maar 100x liever een windmolen dan een kerncentrale.
Wind en zon zijn ook geen optie. Duurt nog veel langer dan 10 jaar voor dat die rendabel worden, plus, de opbrengst per vierkante kilometer van wind en zon is zo laag, dat je niet genoeg plek hebt in Nederland om aan onze eigen vraag te gaan voorzien.

https://www.climategate.n...windenergie-de-sommetjes/
De opbrengst van wind energie per vierkanten kilometer is niet laag, maar juist gigantische hoog. Ik weet niet of je ooit in Flevoland bent geweest, maar het land onder en tussen de windmolens kan prima voor een ander doeleinde worden ingezet.

Daarnaast gaat hij in de berekeningen uit van 2,5 ct/kWh, maar vergeet even dat álle energiebronnen op dat moment voor slechts 2,5ct/kWh kunnen verkopen. Centrales zullen dus uitgeschakeld worden omdat ze niet rendabel zijn waardoor profieleffect wordt verminderd. In het ergste geval is deze 2,5 ct/kWh ideaal voor elektrische auto's met apps zoals in dit nieuwsbericht of warmtepompen die met een groot buffervat werken. Plus voel ik al snel een businesscase opkomen om deze energie tegen 2.5ct/kWh in een accu op te slaan en tegen piek tarief weer te verkopen, zeker als diezelfde EVs hiervoor gebruikt gaan worden.

Maar uiteindelijk is ons probleem gewoon dat we té veel verbruiken.

Edit: Die kerncentrale is na 10 jaar ook niet rendabel, dan is die pas net in productie.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 23 juli 2024 05:36]

Uiteraard is het slim voor de netbeheerder. Maar op het einde van de rit is het even slim voor de gebruiker. Als de netbeheerder namelijk niet meer in staat is om het net gebalanceerd te krijgen, heb jij daar als gebruiker ook last van.
Ja sorry, ik had duidelijker moeten zijn. 'Slim' is gewoon een woord waar ik moe van wordt. Het is gewoon marketing en als je 'slim' laden leest, verwacht je heel wat anders dan 'niet-kunnen-laden-op-bepaalde-tijden-tenzij-je-aan-bepaalde-voorwaarden-voldoet'. 'Dom' laden is dan dus een stuk comfortabeler voor de gebruiker.
Het is namelijk vanuit de gebruiker niet slim. Het is alleen slim voor de netbeheerder.
Dit "Wij vs Zij" denken is natuurlijk gewoon deel van het probleem. Dit zijn onderwerpen waar alle betrokkenen een rol in moeten spelen. Als de netbeheerder flinke investeringen moet doen omdat iedereen om 17 uur gelijktijdig z'n auto wil opladen en gaat koken/wassen/tvkijken, dan betekent dat automatisch dat de gebruiker een deel van die investering gaat ophoesten.
Dat doen we toch al met piek en daluren? Oplossing is er al lang. Misschien moeten we de tijden wat aanpassen en variabel maken maar ik bepaal liever zelf hoe en wat in plaats van zo'n algoritme door m'n strot geduwd krijgen (want daar gaat het wel heen. Bron: niet nader te noemen autoriteit).
Aan de andere kant, ik stoor me enorm aan het gebruik van 'slim' laden. Het is namelijk vanuit de gebruiker niet slim. Het is alleen slim voor de netbeheerder. Alleen als je kan plannen dat je laadt op zonne-energie als je thuis panelen hebt liggen, en bij schemer wacht tot het daluur om verder te laden, zou het 'slim' genoemd kunnen worden, maar zo ver zijn we nog lang niet.
dan moet je wel een powerbank voor je wagen thuis installeren zodat die overdag met zonne-energie gelanden wordt en s'avonds/s'nacht kan die dan je auto opladen.
Enkel dan kan je je eigen energie goed gebruiken.
"En u ontvangt een financiële bonus in ruil voor uw bijdrage. "
Nergens wordt een bedrag vermeld.
Bij Jedlix in Nederland met een Model 3 ontving ik afgelopen maand een vergoeding van ongeveer €6. Geen vetpot maar het is weinig moeite om het eenmalig in te stellen en je hoeft er verder niet naar om te kijken.
https://jedlix.zendesk.co...%ABle-besparing-berekend-

"Op basis van onze analyses en daadwerkelijke laadsessies zien we een gemiddelde besparing van 0.02 Euro/kWh. Er zijn alleen heel veel factoren die invloed hebben op deze prijs. Denk hierbij aan mate van flexibiliteit, laadsnelheid, moment van laden en schommelingen in de markt."
Hoeveel zou die data hun opbrengen? Ze weten wel wanneer en hoeveel jij rijdt, verbruikt , ...
Correctie:
Ze weten hoeveel die auto rijdt, verbruikt,...
Tot op heden is een auto nog steeds geen deel van je lichaam.
Tot op heden is een auto nog steeds geen deel van je lichaam.
Euh, nee. Maar ik veruit de meeste gevallen kan je hele veilige aannames maken over de bestemming van een enkel persoon.
Zeker bij mensen die in de de prijsklasse van de meeste EV's auto's aanschaffen is er vaak wel een auto voor "hem" en voor "haar".
En dan nog heb je maar twee hoofdgebruikers. Het is niet zo dat je verdwijnt in een massa van data.

Een smartphone is ook geen lichaamsdeel, al lijkt dat wel zo bij sommige mensen.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 05:36]

Hier is er ook een "voor mij" (kleine) en een "voor haar" (grote), maar "voor samen" kan ook en eens wisselen gebeurt ook ifv noden.
Vandaar mijn antwoord.
Dat weet elke leasemaatschappij (met tankpas) ook van elke rijder. Dan voer je bij het tanken ook hoeveel je hebt getanked en hoeveel km je hebt gereden.
Krijgen jullie in NL geen 'slimme meter' die je elektriciteitsverbruik in real time afleest en (kan) doorstuurt naar de leverancier?
Hier in BE wordt deze verplicht. Uiteraard tegen meerkost |:(
Jawel, is volgens mij een Europees iets. In Nederland krijg je hem wel "gratis" aangeboden (uiteindelijk betaal je die natuurlijk gewoon via de netbeheer kosten)..
Bij een leasemaatschappij is het belang van die informatie voor het volbrengen van hun dienstverlening ook weinig discutabel.
Dat komt neer op hetzelfde verschil als laden in daltarief, al zou je in principe administratief één tarief kunnen handhaven en vervolgens "Slim Laden" te activeren waardoor het misschien één cent per kWh bespaard.
Omdat dit ontzettend afhankelijk is van de situatie. Jedlix belooft een bepaalde hoeveelheid elektriciteit af te nemen (of te leveren) bij de netbeheerder en dat gebeurt tegen opbod, is afhankelijk van het uur, de dag, week, maand en jaar. Door met de laadmomenten van je accu te spelen kan Jedlix dit doen. Door bijvoorbeeld het laden van je auto te onderbreken leveren ze eigenlijk energie aan de markt of als er meer energie geconsumeerd moet worden zetten ze het laden van de auto's aan. Een deel van wat zij verdienen door de energiemarkt te balanceren geeft Jedlix aan jou, maar die opbrengst is heel erg wisselend.

[Reactie gewijzigd door ormagon op 23 juli 2024 05:36]

Een app met een abonnement zeker. Je kan geen laadpaal kopen zonder dat je meteen 4 euro of meer moet betalen voor de ‘backend’. Of je moet een laad apparaat nemen zinder pasje... maar dan kan elke gek bij je komen tanken...

Ik wil thuis kunnen laden met een pasje ter beveiliging, maar zonder dat daar een of andere verbinding voor nodig is.

[Reactie gewijzigd door mjl op 23 juli 2024 05:36]

Dat is prima mogelijk. Bij een aantal laadpunten kan je wel beveiliging doen met een RFID pas zonder een backend. Uiteraard is er dan ook geen facturatie, maar uit je reactie maak ik op dat vooral de beveiliging je pijnpunt is?
Dat, en anders is een simpele schakelaar ook nog een optie.
(Gewone muur schakelaar, al dan niet middels een relais)
Kan dat niet makkelijk gekoppeld worden aan de sleutel van je wagen? (RFID of zo ? )
Dit is tweakers.net. Gewoon een goedkope 433MHz afstandsbediening inbouwen en je bent klaar, geen gedoe met duurdere RFID oplossingen met evt. abonnement.
contactpunt aan de buitenmuur installeren, en binnen onderbreken met een 2 of 3 of 4 polige schakelaar.
afhankelijk of je mer 2 of 3 fasen wil/kan/mag laden en of je de aarding ook naar buiten wilt brengen en ev. onderbreken.
ik heb hetzelfde gedaan voor en 3 fase zaagtafel buiten, maar dan meer om de 380V beter af te schermen, maar principe is zelfde.
in beide gevallen kan men de stekker uit jouw wagen trekken om "hun" wagen op te laden.
RFid in het contactpunt/ stekker lijkt mij dan veiliger.
Dat kan je misschien voorkomen door op een soort "car killer" (= USB killer artikel) knop te drukken waarna er een hoge stroomstoot volgt die de electronics roostert
Dat gaan ze geen 2 keer proberen }>
In dit geval ging het niet om een Schuko stopcontact, maar om een echte laadpaal (met type 2 stekker neem ik aan). Dan is het beter/handiger de startknop te vervangen door bv. een afstandsbediening, dat lijkt mij beter dan hem iedere keer van de netspanning afhalen, daar zijn ze volgens mij ook niet echt op gebouwd. Dan kan je de stekker ook niet zomaar uit de auto trekken.
Mooi concept, daar problemen met de capaciteit van het netwerk al worden voorzien. Soms is het beter om het te zoeken in slimme oplossingen in plaats van domweg investeren in een grotere infrastructuur als deze grote delen van een dag wellicht maar weinig worden belast.

Ik zie hier al het tegenargument ontstaan "maar dan wil ik straks wegrijden en dan zit er niks in!". Maar dat kun je op diverse wijzen natuurlijk omzeilen. Op basis van historie kan natuurlijk een verwachte reële laadtijd worden aangegeven en een laadtijd in optimale situatie (lees: als je constant 100% kan opladen). Daarnaast zou je wellicht met dal- en piektarieven voor het laden kunnen werken. Als je vrijdagmiddag van werk thuis komt met 30% en je gaat in het weekend lekker in de regio fietsen dan is het natuurlijk prima als je auto in de nacht wordt opgeladen wanneer het electriciteitsnet minder wordt belast en je een daltarief betaald.

Er ontstaat alleen nog de vraag voor mensen met zonnepanelen of je je eigen auto er overdag mee gaat opladen of dat je je groene energie toch afstaat aan het net. Gebruik je zelf je groene energie of ga je rijden op grijs?
mensen met zonnepanelen gaan hun energie afgeven aan het net en dan op het werk die weer opnemen.
in België zal dat er op neer komen dat je 2 keer mag betalen.
enkel als je overdag thuis kan opladen zou het niets mogen kosten.
Huh oud nieuws? Deze App heb ik al maanden. Ik ben er weer mee gestopt, omdat ze niet met Oxxio (mijn huidige leverancier) werken voor de vergoeding, dus dan heb je er niet zoveel aan. Verder een aardig concept, ik vraag me alleen af in hoeverre het nou echt bijdraagt aan grid-balancing...
1 langzaam ladende EV verbruikt zon 11kW, zelfde als de piekopbrengst van 44 panelen. Stel de zonnepanelen vallen van 100% terug naar 60% opbrengst, zou 1 (langzaam) ladende EV dit kunnen opvangen voor zo'n 100 zonnepanelen. Moet je nagaan als er met 150kW geladen wordt..
Jedlix gaat over auto's aan een thuislader of een klein select groepje palen die hun systeem ondersteunen (vrijwel geen enkele paal). We hebben het dan over maximaal type-2, 22 kW.

Geen enkele huisinstallatie laadt met 150 kW, mijn aansluiting is 16A 3fase (11 kW zoals je al zei) en meer dan dat zal je niet zien. In de praktijk ken ik vooral mensen die op 3.6kW laden, ongeveer twee reguliere wasmachines in een huishouden. Dat vermogen hoeven we toch ook niet te balanceren?
Een wasmachine zet niet iedereen tegelijk aan, en ook zeker niet minstens 2 uur op een dag. Een wascyclys gebruikt nog geen 1 kWh en is verdeeld over het wasprogramma (zo'n 2 a 3 uur). Zelfs als iemand 7 wassen per week draait kom je uit op "slechts" 7kWh, daar kun je met een EV slechts 38km mee rijden. Daarnaast gebeurt het laden van een auto toch vaak al "slim" (als in, wordt geregeld en gelogd).
Zelfs als slechts 1% van de volledig elektrisch rijders tegelijk thuis laadt, kun je toch al zo'n 2 à 3MW dynamisch schakelen. Dit lijkt weinig, maar met slechts 500 EV's zit je al op 2 à 3% van het benodigd reservevermogen.
Naarmate EV's een groter deel van het wagenpark in gaan nemen wordt dit natuurlijk enorm interessant.
Hm ok, fair point. Neemt niet weg dat ik weer gestopt ben met de trial omdat de verrekening dus maar via 2 leveranciers kon gebeuren en ik bij een ander zat. En zonder incentive is de overlast die je er van hebt groter (namelijk, je auto begint niet meteen te laden als je hem inplugt en is dus uiterlijk dus pas de volgende ochtend klaar met laden) dus ik zag het niet zitten om er verder mee te gaan.
Helemaal mee eens. Dit moet gewoon een universeel systeem zijn, ongeacht energieleverancier. Uitvoering is dus in dit geval inderdaad dik onvoldoende. Het hele EV-rijden is voor velen (zonder eigen oprit) ook nog helemaal niet interessant. Een gedeelde laadplek die misschien bezet is en waar je na 3 uur je auto moet verplaatsen is voor mij sowieso al een no-go.
Hm ik ben het niet met je eens dat een eigen oprit nodig is. Ik heb hem wel en ik heb ook een eigen 11kW lader maar ik plug m’n auto niet dagelijks in. Je kunt met een 75 kWh accu prima dagenlang woon-werkverkeer verkeer doen (400 km haal ik met gemak), afhankelijk van de afstand naar je werk natuurlijk.

Daarbij zijn er bij mij op kantoor ook 11kW laders. Niet genoeg voor iedereen dus zo rond de lunch moet je soms even wisselen met Eem collega, kleine moeite en meteen weer even de benen strekken. En ik zou ook altijd bij een fastned snellader in de buurt aan de snelweg de accu even flink bijladen.

Je kunt toch ook prima een benzine auto rijden zonder eigen pomp op een eigen oprit?
Ofwel dit is voornamelijk een app die voordelig is voor de energiemaatschappij en niet zo zeer voor de autorijder zelf, dankzij de vergoeding is het nog voordelig voor de autorijder.
Het lijkt me een belangrijk onderwerp: verdelen van de belasting op het netwerk. Probleem is dat je de gewone automobilist daar niet zo heel warm voor krijg, die interesseert die belasting helemaal niets, als hij zijn auto maar op tijd volgeladen heeft. Dus het is noodzakelijk om de automobilist een reden te geven deze app te gebruiken en aangezien de liefde van een automobilist door z'n portemonnee gaat is besparing op de energiekosten een mooi verkoopargument. Niets mis mee.
Anoniem: 120539 30 april 2019 13:42
Bij Renault wordt slim laden (of Smart Charging zoals ze het op zijn goed Frans noemen) al heel lang aangeboden; zie deze pagina voor meer details.
Ook hier komt het er op neer dat het laden pas begint als er veel aanbod is, waarbij rekening wordt gehouden met wanneer je zelf daadwerkelijk weg zou willen.
Je kunt dus instellen dat bijv. om 07:15 de auto altijd vol moet zijn; de software regelt dan i.c.m. de auto en de info van de energieleverancier wanneer er hoeveel geladen wordt.

Er is een iOS app en een Android app.
Ik vind dat er in deze hele discussie iets te weinig aandacht is voor de nieuwe realiteit van car-sharing waarin deze auto's geimplementeerd gaan worden. Voor grote partijen die deelauto's aanbieden is het zinvol om een paar procent te besparen, terwijl veel consumenten daarover hun schouders zullen ophalen. Tevens heb je wat meer flexibiliteit met car-sharing want je pakt gewoon de auto die vol genoeg is. Je zult wel minder onbenutte auto's hebben, waardoor de flexibiliteit enigzins wordt terug gedrongen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.