Google heeft storing bij Gmail, Drive, Docs en Meet - update

Google heeft een storing bij Gmail en bij diverse G Suite-diensten. Er zijn onder andere problemen met Meet, Docs en Drive. Gmail-gebruikers melden onder andere dat ze geen e-mails met bijlagen kunnen versturen en geen bestanden kunnen uploaden naar Drive.

Google meldt op zijn G Suite Status Dashboard dat er bij verschillende diensten een storing is. Sinds half acht 's ochtends Nederlandse tijd is Google op de hoogte van de problemen en onderzoekt het wat er aan de hand is. Het bedrijf zegt om 10:09 uur met een update te komen.

Bij Gmail, Drive, Docs, Groups, Chat, Meet, Keep en Voice zijn er problemen. Niet alle onderdelen van G Suite zijn getroffen, volgens het statusdashboard werken onder andere Google Calendar, Sheets, Slides en Sites probleemloos.

Verzenden van e-mails zonder bijlagen werkt voor sommige gebruikers wel, maar misschien met vertraging. De problemen lijken vooral te maken te hebben met het uploaden van bestanden, zoals bijlagen in Gmail of uploads naar Drive. De toedracht van de storing is onbekend.

Update 09:49: Volgens Google gaat het om problemen met verzending bij Gmail, het maken van opnames bij Meet, het creëren van bestanden in Drive, het plaatsen van berichten in Chat en het uploaden van csv's in Admin Console.

Update 09:53: Google heeft ook een storing bij zijn Cloud-infrastructuur. Misschien zijn de problemen met de andere diensten daaraan gerelateerd.

Update, 13:37: De storing is opgelost, meldt Google.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-08-2020 • 09:41

90 Linkedin

Submitter: disgeae

Reacties (90)

Wijzig sortering
Er zijn issues bij Google Cloud zelf. https://status.cloud.google.com

Dus websites die gebruik maken van de google services kunnen hierdoor ook storing hebben.

Zoals dus WhatsApp backups.
Scherp. Toegevoegd :)
We are experiencing an issue with Google Kubernetes Engine (GKE) clusters using node auto-provisioning becoming stuck during node version upgrades. Node auto-upgrades have been disabled temporarily. User workloads and the GKE control plane continue to be functional.
Meer info https://status.cloud.google.com/incident/zall/20008

[Reactie gewijzigd door djwice op 20 augustus 2020 11:37]

Ah vandaar dat mijn whatsapp backup niet werkte...
Na troubleshooting en uiteindelijk reinstall van Whatsapp werkt het nu uiteindelijk wel, maar niet zo snel aan problemen bij Google Drive gedacht 8)7
Ik heb geleerd dat de beste actie bij mobile apps is gewoon wachten tot het probleem weggaat. Lost vrijwel alles op.
Vandaar dat het me vanochtend niet lukte om een backup te maken.
Dan lijkt het erop dat de oplossing dichtbij is... mijn whatsapp backup wilde ook niet, maar gaat zojuist wel goed.
Hoeft niet per se zo te zijn. Dat het voor jou wel werkt, hoeft niet te betekenen dat het voor een ander ook opgelost is (kan heel ergens anders in de cloud uitkomen bijvoorbeeld) en hoeft een oplossing zeker niet nabij te zijn.
Als het eerst niet werkte en nu wel... dan gaan er duidelijk weer dingen de lucht in. Dat dit niet direct voor iedereen is, logisch.
Niet perse, het kunnen dat je via iets als een load balancer bij je succesvolle poging een andere route hebt verkregen welke misschien wel werkt (ander datacenter/cluster, ik noem maar even wat).
Volgens het dashboard is het nog niet opgelost, maar ik heb nu succesvol een mailtje met bijlage gestuurd, wat vanmorgen nog niet lukte.
Dan kan het alsnog zijn dat je via een andere route gaat. Het is niet zo dat die bij elke poging hetzelfde is.
Ik kon vanmorgen nog wel mailen, mijn collega niet. Nu kunnen we beide niet mailen, dus dat onderbouwd je statement @mjz2cool 😊
Ik was net ingelogd om te kijken waarom die backup maar niet ging. Bedankt.
Vond het al gek dat er geen backup gemaakt werd vanochtend, nu weet ik dus waarom :*)
Ah, vandaar dat de back-up van Whatsapp dus bleef hangen vannacht. Intussen werkt het weer hier.
Laatste nieuws gekregen om 10:14

Updates since last message:
Mitigation work is currently underway by our engineering team.
We do not have an ETA for mitigation at this point.
We will provide more information by Thursday, 2020-08-20 02:15 US/Pacific.


Alsook de volgende melding:
We are experiencing an issue with Google Kubernetes Engine (GKE) clusters using node auto-provisioning becoming stuck during node version upgrades. Node auto-upgrades have been disabled temporarily. User workloads and the GKE control plane continue to be functional.

[Reactie gewijzigd door Ali3nSt0rmz op 20 augustus 2020 10:18]

Alsook de volgende melding:
We are experiencing an issue with Google Kubernetes Engine (GKE) clusters using node auto-provisioning becoming stuck during node version upgrades. Node auto-upgrades have been disabled temporarily. User workloads and the GKE control plane continue to be functional.
Zouden hun eigen servers toevallig ook op die GKE nodes draaien en die dus tijdens een geplande update plat zijn gegaan?
Zoals ik het lees lijkt het idd dat hun eigen servers tijdens auto-upgrades down gegaan zijn
Nee ik draai op GKE, deze melding staat er al een week. Auto upgrades hebben ze om die reden uitgezet.
Dat de storing al zo lang duurt en dat het zoveel aspecten van hun dienstverlening treft is wel een flater van jewelste voor een bedrijf als Google. Kan niet anders dan dat er koppen gaan rollen binnen het bedrijf en dat de schade gigantisch is.
In Google SRE (Site Reliability Engineering) maakt men Blameless Postmortems. Zie https://landing.google.co...pters/postmortem-culture/

Als je niet leert van je fouten, maak je ze opnieuw. Je kunt dus beter een een blameless postmortem cultuur hebben zodat mensen precies vertellen wat er echt gebeurde (en dus hoe je kunt voorkomen dat het nog eens gebeurt).

Andere manier om er tegenaan te kijken: Stel je hebt een outage die $60K heeft gekost. Als je geen blameless postmortems gebruikt, en er dus feiten onder het tapijt geveegd worden, is dat alsof je net $60K aan collegegeld voor het MIT betaald hebt en je gaat niet naar de lessen...

Het omgekeerde: "ass covering" Zie hier: https://lutzky.net/2019/07/12/asscover/

[Reactie gewijzigd door jcvw op 20 augustus 2020 22:54]

Vergelijking met spijbelen gaat niet helemaal op: er is ook een opportunity cost is als je kiest de lessen bij te wonen. Of 60K het waard is hangt af van deze extra leerkosten.
Dat valt wel mee hoor. Als jij op een verkeerd knopje drukt, wil dat niet zeggen dat je direct ontslagen wordt.
Dit soort fouten kunnen nou 1 keer ontstaan. Er is geen enkel bedrijf die 100% uptime garandeert.
Het ligt er uiteraard aan wat precies de oorzaak is. Als uit onderzoek blijft dat dit echt niet voorkomen had kunnen worden dan zal er idd niemand ontslagen worden maar als er een domme incidentele fout is gemaakt of erger; structurele fouten zijn gemaakt dan is het waarschijnlijk einde verhaal voor één of meerdere mensen.

Het feit dat dit zo'n brede impact heeft en zo lang duurt is sowieso al gezichtsverlies voor het imago van een bedrijf als Google. Het geeft de indruk dat ze hun zaakjes niet zo goed op orde hebben en de boel niet zo goed onder controle hebben als dat je misschien zou denken. Om over de legio aan schadeclaims die ze gaan krijgen nog maar te zwijgen.
SLA van Google apps/suite is 99.9%, dat komt neer op een downtime van iets minder dan 9uur per jaar.
De Amerikaanse bazen van ons bedrijf hebben zo'n 2 jaar geleden Outlook door Gmail vervangen. Nu is dat al een klein drama (omdat het web based is en dus basale dingen als mailtjes slepen van de ene mailbox naar de andere niet meer werken), maar nu kunnen wij elkaar onderling soms niet meer mailen door deze storing!

Nu schijnen die Amerikanen volgend jaar ook MS Office door Gsuite te willen vervangen. ;(

(privé gebruik ik Gmail al meer dan 10 jaar en dat gaat gewoon super, maar in een kantooromgeving word ik er niet blij van)
Goeie Imap client geen optie?
Als er bij Gmail meer down is dan de webinterface gaat dat niet helpen, en zo te horen zijn er ook allerlei onderliggende diensten getroffen.

Overigens switchen de bedrijven die bij Microsoft blijven ook vaak naar hosted email in O365, dus als je dan een storing bij Azure hebt ben je net zo ver van huis...
je kan dan wel de berichten die al in je outlook-client waren inzien, berichten versturen en antwoorden op berichten. Zodra alles weer online is wordt dan alles verstuurd. Tuurlijk, het is niet veel, maar berichten inzien of helemaal niks kunnen zien is weldegelijk een groot verschil.
Ik was een beetje offtopic aan het reageren :P en bedoelde dan de opmerking over mailtjes slepen naar andere boxen e.d. Problemen die met een goeie Imap client wel te tackelen zijn. + wat xFeverr hieronder zegt natuurlijk.
Mail slepen van de ene naar de andere box gaat prima is prima mogelijk met GMail-adressen, alleen niet via de webclient of de app. Daar heb je een externe client voor nodig, zoals Outlook of Thunderbird of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 21 augustus 2020 08:24]

Dan gaat het dus niet prima me GMail.
Volgens die redernering dan gaat het met Outlook (de emaildienst) ook niet prima, want daarbij moet voor hetzelfde ook een externe client gebruiken. Gmail is niet alleen een web-interface maar er zit gewoon een complete mail-server onder a la exchange.
Helaas niet via de webinterface, nee. Maar zoals ik al schreef is het niet totaal onmogelijk wanneer je een externe client gebruikt.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 21 augustus 2020 08:21]

Ik heb in de afgelopen tijd nog nooit een storing van GDrive gezien en ik host er mijn server mee dus dat was mij wel opgevallen. Moet zeggen dat ik het een erg stabiele service vind samen met alle GApps eigenlijk.
Exchange Online is ook niet absoluut heilig qua uptime. Lokale servers (Exchange) zijn nog erger...

Maar als je uit een Outlook organisatie komt, dan is alleen Gmail wel even wennen. Er is/was een Outlook plugin voor Gsuite for Business, maar dat was een hel in gebruik en in ondersteuning!

Ansich is Gsuite Docs/Sheets best goed, maar als je specifieke functionaliteit gebruikt in Word/Excel dan red je het niet met die oplossingen.
Want een "lokale" mail server ligt er natuurlijk nooit uit.... 8)7
Tuurlijk wel, maar ik krijg altijd jeuk als een cloud dienst er uit ligt. Je hebt geen idee wat er aan de hand is, geen idee hoe lang het gaat duren, je kunt niemand iets vragen en je bent overgeleverd aan de engineers van Google. Tel daarbij op dat storingen in complexe systemen altijd langer duren. Zo ook deze 5 uur, dat is best wel lang.
Tja, maar eer zo'n clouddienst er volledig uitligt, is er best wel wat mis. Kleinere storingen worden gewoon opgevangen door de redundancy en verkeer wordt gewoon netjes omgeleid. Bij kleinere of lokale(re) set ups heb je die volledige scope van mogelijke uitvallen, waardoor je eerder een volledige outage hebt dan bij clouddiensten. Ook hier, er waren wel "wat problemen" maar al bij al was het geen volledige outage.
Tsjah, ga je naar MS365 en heeft MS een storing in zijn infra heb je daar net hetzelfde. Blijf je on prem en heb je daar een storing heb je ook daar weer issues. Ik ken geen enkele firma waar men nooit eens een storing heeft op kritieke systemen.
On-prem kan je weer snel terugdraaien hier ben je altijd afhankelijk van een 3th party. Ik wou eigenlijk niet naar O365 als bedrijfzijnde. Maar goed de hogere commisie heeft gekozen.
Goedkoper, andere doen het ook dus wij ook. Maar beheer in eigen handen ho maar.

En dan nog van die vage diensten die er bij komen als spam filtering en alles wat voor geen meter werkt.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 20 augustus 2020 12:18]

Moet je wel alle kennis en kunde hebben voor de on-prem omgeving.

Ik heb nog wel eens wat hardware failures gezien, waarmee mail of databases plat gingen. Aicro failures zijn ook een leuke.
Enigzins gelijk heb je wel. Vertrouwen op 3e partijen voor je interne diensten, dan bouw je een kaartenhuis op welke je niet onder controle hebt, oftewel een afhankelijkheid.

Is die afhankelijkheid de beloofde (en hopelijk ook waargemaakte) besparing waard? Dan is Cloud een goede oplossing. Anders niet.

Personen die zulke risico's niet goed kunnen inschatten, die vallen inderdaad in jouw categorie van amateuristische prutsers.

Heb zelf een eigen mail server, DNS server, file server, versie controle server etc. in beheer. Schrik daar ook niet van terug. Personen die dit soort zaken afwempelen op 3e partijen, die geven om niets anders dan kosten. Verlies van kennis op middel- en lange termijn, dat komt in hun gedachtengang niet voor.

Zie dat zelf met jonge werkers. Slim zijn ze zeker, maar ook iets te specialistisch. Staan vaak met handen in het haar als iets omvalt. Ze zijn al helemaal Cloud-centric, maar kunnen zich niet uit een pak warme boter typen als er ergens ook maar iets omvalt. Want dat word amper meer onderwezen, want cloud is toch de oplossing.

Dat is nu nog niet zo'n probleem, omdat er nog genoeg mensen rondlopen die dit soort zaken gemakkelijk en snel kunnen fixen. Maar als de huidige generatie al moeite heeft met de basics, de volgende generatie weet dan bijna niks meer en moeten dan wel op de Cloud en hun personeel met de benodigde kennis/kunde terugvallen.

Het daarbij behorende kostenplaatje, daar weegt de huidige lage prijs van Cloud-oplossingen niet tegen op. Maar wie dan leeft, dan zorgt...
Het is de generatie. In 'mijn' tijd, waren computers nog niet zo algemeen als tegenwoordig, en bedrijven gebruikten ze amper tot niet voor brieven/mail/etc. Ik heb letterlijk in een bedrijf gewerkt waar er nog dames waren die die nieuwerwetse printer wel geinig vonden, maar als er een typefout in een brief zat, draaiden ze 'm alsnog de typemachine in om de fout te corrigeren.

In die tijd waren er geen IT-opleidingen, en moest je alles zelf leren, zelf doen. IT-ers uit die generatie bouwden nog hun eigen computers. Het zijn geen goden, of allesweters, maar ze hebben wél meer feeling met de techniek. Ik heb developers gezien die vers van school af kwamen die nog niet eens een installatie issue op hun eigen PC konden oplossen. Maar wel goed konden developen.

Ik heb de hele reeks aan buzzwords meegemaakt. Van uberhaupt computer, automatisering, naar SGML, XML, webservices, cloud.

We zijn nu zo ver dat veel IT-ers helemaal niet eens meer weten wat 'cloud' nu eigenlijk is. Cloud is niets anders dan een ander woord voor internet. Vroeger tekende men al wolkjes als het over 'het internet' ging, dus is men het cloud gaan noemen. Mensen verwarren cloud-services met cloud.

Hoe dan ook, het probleem is dat er nu zoveel IT is, zoveel bedrijven die IT gebruiken, dat het onmogelijk is geworden zaken nog goed on-premise te doen, omdat je simpelweg geen personeel kunt vinden die het kunnen.

Tsja en als je dán moet kiezen tussen on-premise gerund door mensen die dat eigenlijk niet kunnen, of 'in de cloud', ja dan is de keuze snel gemaakt.

Hoe dan ook, in mijn toko: alles behalve de website is on-premise. Met een goed GFS backup schema wat NIET naar internet gaat, nog ouderwets op tape, en van die tape gaat er elke week 1 naar een kluis bij de bank.

Voor 99% van de bedrijven die 'in de cloud' zitten heeft dat maar één toegevoegde waarde: je hoeft zelf het personeel niet te hebben.

Als je ziet wat voor contracten er soms onder liggen.. ik heb wel eens aan een klant uitgelegd: dus al jouw belangrijke data staat op (undisclosed cloud locatie). Wat gebeurd er als dat bedrijf failliet gaat? Hij had geen idee. Google zal niet snel failliet gaan, maar er zijn ook kleinere partijen waar mensen rucksichtlos hun spul naar toeschuiven, zonder enige vorm van due dilligence om te kijken of data wel in eigendom blijft, of het wel veilig is, backups, en wat er gebeurd in conflictsituaties of bij faillisementen.
Ik dacht dat Gmail ook een functie voor offline-gebruik had in de instellingen?
Een prima keuze !!

Een G-Suite omgeving kan prima werken. Daarnaast zijn de storiingen mbt G-Suite minimaal.
Ik dacht al dat mijn telefoon kuren had vanmorgen maar dit maakt veel duidelijk.
Ik heb net een e-mail verzonden. Maar ik was wel aan het testen met een contactformulier op een website naar een gmail account en daar kwam niks op binnen. Ik dacht dat ik iets fout had gedaan.
Ah dat verklaart misschien waarom mn Whatsapp Backup blijft hangen bij uploaden plots sinds deze nacht... Dan maar afwachten.
Waarom zo'n specifiek uur? Heeft dat een reden?
Ziet er uit als een uur later dan dat de melding is gedaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 332561 op 20 augustus 2020 09:47]

Ah, vandaar dat ik geen foto kon uploaden naar drive. Bleef oneindig uploaden en taak stoppen lukt niet. Althans mij niet. Telefoon uitgezet om er vanaf te komen. :/
Mails met bijlagen sturen gaat momenteel inderdaad niet, zowel via webmail als Outlook en zowel via zakelijke gsuite als prive gmail.

Mails zonder bijlage kunnen wel worden gestuurd. Quick&dirty omweg is dus om bijlagen via andere manieren te delen zoals Wetransfer o.i.d., en alleen de link te mailen.
Zonder bijlage lukt mij ook niet. Na een tijdje in Outbox verdwijnt hij in het niets. Outbox leeg, niet in Verzonden.
Ah! Dan heb ik nu tenminste een mogelijke (lees: waarschijnlijke) verklaring waarom het WhatsApp deze ochtend niet lukt om de dagelijkse backup naar Google Drive te voltooien.

Hier loopt spreekwoordelijk nog geen bloed uit, ziet er voorlopig uit als even wat langer geduld moeten hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee