Larian Studios kondigt Baldur's Gate III voor pc en Google Stadia aan

De Gentse gamestudio Larian heeft Baldur's Gate III aangekondigd. De rpg verschijnt op pc en Googles Stadia-platform maar wanneer is nog niet bekend. Wel is er een cinematische trailer uitgebracht.

Baldur's Gate III heeft inmiddels een Steam-pagina met een tba als verschijningsdatum. In de trailer die Larian Studios publiceert is een lid van de Flaming Fist-organisatie van huurlingen in Balder's Gate te zien, die langzaam verandert in een Mind Flayer-monster, oftewel een Illithid. Gameplaybeelden zijn nog niet te zien en ook overige details over het spel ontbreken nog, behalve dat dit op pc en Google Stadia verschijnt.

De directeur van de Belgische studio Larian Studios, Swen Vincke, vertelt dat hij Dungeons & Dragons-uitgever Wizard of the Coasts benaderde om Baldur's Gate III te maken, maar aanvankelijk afgewezen werd. Na het verschijnen van Larians Divinity: Original Sin 2 nam de uitgever toch contact op met de studio met het aanbod de game te ontwikkelen. Vincke vertelt dat het om de grootste game van de studio tot nu toe gaat en dat zijn bedrijf in omvang moest verdrievoudigen.

Baldur's Gate is een serie van rpg's die plaatsvinden in de Forgotten Realms-fantasiewereld van Dungeons & Dragons. Het eerste spel verscheen in 1998, gemaakt door BioWare, en nadien is Baldur's Gate in twee series opgesplitst: de Bhaalspawn Saga en de Dark Alliance. Al eerder was sprake van een Baldur's Gate III, namelijk The Black Hound , maar dat spel werd in 2003 geschrapt. Een Baldur's Gate III die in 2009 moest verschijnen en die door Obsidian Entertainment gemaakt zou worden kwam er uiteindelijk ook niet.

Larian Studios is in 1996 opgericht door Swen Vincke en heeft zich gespecialiseerd in omvangrijke rpg's. De studio kreeg bekendheid met zijn langlopende Divinity-serie, waarvan Divinity: Original Sin 2 de recentste is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-06-2019 • 21:27

70 Linkedin

Submitter: rlkz

Lees meer

Reacties (70)

70
67
34
4
0
21
Wijzig sortering
Toevallig Divinity: Original Sin 1 & 2 over het hoofd gezien de laatste jaren ? Met voorsprong de beste cRPG's op de markt, overladen met positieve kritieken..
Als er 1 studio is die een fantastische BG3 kan maken, is het Larian wel hoor...
Mee eens. Ik ben niet echt een rpg speler, maar het ooit in een bundle mee opgepikt terwijl het me ergens anders om ging.
Toch maar geïnstalleerd en compleet uitgespeeld, en me van begin tot eind prima vermaakt. Onder de indruk zelfs hoe goed het in elkaar stak en waarom het niet bekender was.
Heb ze gespeeld, maar persoonlijk vond ik ze niet echt pakkend. Ze halen het bij lange na niet bij Baldur's Gate 1 of 2. Niet dat ik ze slecht vond, maar ik vond ze een beetje meh.

Gelukkig gaan ze nu DnD E5 aanhouden, dus dat zal veel schelen om het wat meer een Baldur's Gate gevoel te geven. En Larian stopt er in ieder geval wel een hoop werk in een verhaal en de content.

Maar of ze de kwaliteit van Baldur's Gate echt kunnen halen? Ik moet het nog zien. Maar het zal op z'n minst een redelijk goede game worden.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 6 juni 2019 22:46]

Het aller-aller-aller belangrijkst in BG1 en 2 is de sfeer die gecreëerd wordt door de achtergrond, de geluiden, en natuurlijk de meesterlijke dialogues. Als ze dat vasthouden kan het niet misgaan. Als ze gaan voor kwantiteit boven kwaliteit wordt het niks.

I serve the flaming fist!
Ik ben benieuwd welke kant ze op gaan met de gameplay. Ik had BG1 en 2 nooit gespeeld "vroeger" en heb een paar jaar terug eens de sprong in het diepe gewaagd.

Erg leuke game om te spelen, maar op sommige momenten gigantisch moeilijk. Bijv. een Basilisk die m'n hele party verslaat; ik heb daardoor echt stukken van de game over moeten slaan omdat ik er niet mee verder kwam. Op internet zoeken naar hulp hielp me zelfs niet, de potions die je kunnen helpen tegen een Basilisk waren bij lange na niet krachtig genoeg om zo'n gevecht te overleven.

Ik kan me voorstellen dat voor die-hard fans van de serie zulke uitdagingen erbij horen, maar voor veel meer casual spelers kan dit juist een drempel zijn om verder te gaan.
Serieus? Ik heb BG nooit echt moeilijk gevonden. Divinity Original Sin vond ik bijvoorbeeld moeilijker.

Maar je moet wel je karakters op een slimme manier levellen en op de juiste manier inzetten. Een wizard bijvoorbeeld is prima om crowd control te doen, veel damage te doen, of te interrupten (slaap, etc.) maar kan zelf amper damage verdragen, dus die houd je achter je fighters die juist wel alle klappen op kunnen vangen. Ook moeten je skills en equipment op elkaar afgestemd zijn. Je kunt een gevecht ook altijd tot later uitstellen dacht ik.
BG1 kenmerkte zich (positief) door de moeilijke gevechten op zowel key punten in het verhaal als tijdens het exploren van area's. Meestal kon je de gevechten inderdaad uitstellen.
Wat bij mij nog heel vers in het geheugen ligt is het eerste gevecht bij de Friendly Arm Inn waarbij je tegen een wizard van een stuk hoger level moet, ongeveer de 3e area in de game.
pff, specifieke gevechten kan ik me echt niet meer herinneren. Maar ja, natuurlijk op key punten in het verhaal waren ze moeilijker. Maar dat is normaal, je hebt in andere soorten games ook vaak bosses, e.d.

Maar bij exploren vond ik het over het algemeen niet specifiek moeilijk. Je moest er wel je aandacht bij houden, maar als je je party, gear en skills goed opgebouwd had hoefde je je bij een random gevecht weinig zorgen te maken dat een party member dood ging.

Maar je moet wel de DnD stijl, skills e.d. begrijpen. Misschien is dat juist waarom ik Divinity Original Sin juist moeilijker vond: omdat die stijl en skills me gewoon niet liggen.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 7 juni 2019 11:55]

Dat herken ik deels wel, de 'lagen' aan combat zijn soms beperkt in DoS. Met uitzondering van bepaalde boss fights.
wat ik daarbij jammer vond in BG1 en BG2 (en uitbreidingen etc) dat je gedwongen werd om het verhaal als een good-guy te spelen, echter maakte je je party evil, liep je wel tegen wat moeilijkheden op, echter moest je het als de held zo goed mogelijk zien te finishen. al is het wel even geleden dat ik het spel gespeeld heb, weet dat ik rond mn 18-19 soms 2 nachten achter elkaar door speelde en vervolgens naar werk toe ging. verslavend spelletje, werd niet voor niets op loading screens aangekondigd dat wij wel eten en slaap nodig hadden. =)
In mijn jongere jaren toen ik het nog niet allemaal helemaal begreep duizenden keren moeten reloaden bij dat soort gevechten :)
Dat ja, en de humor en 'epische' verhalen. Maar dat aspect vond ik in Divinity ook best wel goed. Niet even goed als in BG, maar zeker niet slecht. Als ze zich daar op concentreren (inderdaad kwaliteit > kwantiteit, hoewel de 200 speeluren van BG natuurlijk ook een value point zijn) en de originelen erbij houden als leidraad zullen ze het niet slecht doen denk ik.

Maar de gehele manier van spelen vond ik net niet lekker in Divinity. Het zal wel gedeeltelijk zijn wat ik gewend ben, maar ik vind de classes en skills in DnD een veel beter pakket dan wat ze zelf verzonnen hadden. Vooral, denk ik, omdat alles rond hetzelfde thema draaide ook al waren het verschillende classes. Ik kon er niet precies mijn vinger op leggen, maar de game play pakte me gewoon niet.
DoS 2 is zelfs één van de weinige (15) games die een essential score krijgt op Gamespot :) Ik zie de toekomst dus ook wel erg goed in voor een nieuwe Baldurs Gate.
Vind DoS 1/2 zelf ook best goede games, echter heb ik een tijd geleden Pillars of Eternity 2 en recent 1 opgepakt en eigenlijk vind ik die games toch een stuk beter. Ergens had ik denk ik toch liever gezien dat Obsidian de games maakt. Ik denk dat hun RPGs ook dichter bij D&D RPGs in de buurt komen.
Echt een smaakkwestie dan. Ik heb PoE1 ongeveer anderhalf keer doorgespeeld en vond het best een goed spel, maar het kon me nooit echt pakken.

De beste samenvatting die ik kan verzinnen is denk ik:
 • Bij PoE heb ik het idee dat ik een droog wetenschappelijk paper aan het lezen ben. Het paper schetst een interessant idee maar blijkt niet de gewenste diepgang/uitwerking te hebben.
 • Bij DoSII heb ik het idee dat ik een roman aan het lezen ben. Het is een pakkende roman, die een uitgebreide, volle wereld neerzet. Maar de roman had literairder mogen zijn.
Vooral de dialogen in PoE kwamen heel vlak, afstandelijk en gelaten over. Een beetje... nihilistisch zelfs? Terwijl ze wel af en toe heel dramatische dingen probeerden te zeggen. Moeilijk om precies te duiden, maar ik voelde vaak een grote mismatch tussen de inhoud en de stijl.

Ook waren er genoeg onderdelen die niet echt werden uitgediept, waardoor het diepgang leek te missen. Zo kreeg je in de grote stad maar een kleine glimp van de verschillende facties, en voelden die voor mij daardoor een beetje als bordkarton.

Divinity Original Sin II heeft een wat minder diepgaand verhaal (hoewel er eigenlijk best veel overeenkomsten zijn in het verhaal tussen DOSII en PoE), en komt hier en daar wat te zwart-wit over m.b.t. de verschillende facties. Het is allemaal iets minder volwassen. Maar het is niet vlak en afstandelijk. Het is meer soapy dan PoE, maar zeker niet extreem. De conversaties en het verhaal zijn stukken volwassener dan in Divinity Original Sin I en het is niet afstandelijk.
Over PoE I kan ik vrij weinig zeggen, daar heb ik maar een paar uur inzitten terwijl ik PoE II al meer dan tien uur heb gespeeld met mijn huidige playthrough. Ik vind het verhaal tot nu toe best interessant en heb niet echt het idee dat het droog/wetenschappelijk is of diepgang mist. Ik heb het idee dat PoE een veel grimmigere wereld neer zet dan D:OS, wat ik zelf juist zijn charmes vind hebben.

Ik moet wel zeggen dat als ik PoE I speel ik wel heel duidelijk kan zien dat II een flinke verbetering is ten opzichte van I.

Daarnaast heb ik bij D:OS de eerste versie het meest gespeeld en ben ik maar beperkt ver in nummer 2.

Maar "to each his own" :) :P

[Reactie gewijzigd door jerheij op 7 juni 2019 15:14]

Agreed, of Obsidian.. zie Pillars of Eternity en Tyranny.
En tegenwoordig eerder bekend van de goed ontvangen Divinity: Original Sin 1 en 2. Larian is best goed bezig de laatste jaren.
Wat heeft Bioware gedaan na BG2? Juist NWN, deze scoort nu 'mixed' terwijl DD juist 'Mostly Positive' wordt betempeld. Don't get me wrong ik ben een groot D&D fan en heb veel meer NWN gespeeld dan DD of BG, maar als je over naamgeving valt dan moet je geen D&D games spelen. Er is niets vergeten over Forgotten Realms en er is weldegelijk winter in Neverwinter... Larian heeft gewoon zijn eigen ding geprobeerd te doen, iets waar Bioware bijna 10 jaar over heeft gedaan en dat IP wordt helemaal niets meer mee gedaan (Jade Empire). Larian maakt er nog steeds games mee en Original Sin 2 (wat het niet meer original maakt ;-) scoort hedentendagen beter dan alles wat je noemt in je lijstje...

BIS heeft altijd met andere IPs gewerkt, ze waren al bezig aan BG3 en FO3, maar achteraf is het wellicht beter dat het er nooit van is gekomen. De huidige FO3 is beter dan de screenshots ik van BIS heb gezien... ;-)
Dacht je nou echt dat Bioware ooit nog een Baldur's Gate 3 zou gaan maken met EA aan het roer. Dream on. Met het succes van Divinity original Sin lijkt Larian me een uitstekende kandidaat om BG3 te gaan maken.
Ik hoop wel dat ze het waar kunnen maken. Ik heb BG 2 helemaal kapot gespeeld en het blijft een van mijn favoriete games aller tijden. Ook de uitbreiding Throne of Bhaal was subliem.
Nou. Gooi als Beamdog nou even de Enhanced edities eens in de uitverkoopt gooit. Kan ik weer eens spelen. :9
op GOG.com zijn de enhanced editions vandaag spotgoedkoop, 5$ per stuk
Goedkoop ja, maar nog niet beide $5 he ;-)

Goedkoopste dat de enhanced edition van original sin heeft gestaan is €7,99; op dit ogenblik het laagst via via GOG aan €11,99

En divinity original sin 2 is op dit ogenblik op zijn laagst aan €35,99 op Steam (of GOG 10 cent verschil)

https://isthereanydeal.com/ is wel handig om dit in de gaten te houden, inclusief welk platform je voorkeur heeft en je prijsdrempel 8-)
Het gaat om Baldurs Gate I & II, Icewind Dale, Planescape Torment

Beamdog heeft niks te maken met Divinity:OS 8)7
Op Steam zijn die echt om de haverklap voor een habbekrats in te slaan...
Op GOG ook, en dan heb je gewoon een old-school installer zonder DRM. Lekker ouderwets voor deze ouderwetse spellen.
Ik speel de Enhanced versies op mijn mobiel, niet optimaal maar wel erg leuk en doet helemaal niks af van de spel ervaring.
Een nieuw Baldur's Gate spel is echt iets waar ik wel op zit te wachten. Hoop alleen wel dat ze zoals in de eerdere spellen de DnD rules en skills aanhouden, en niet hun eigen versie gaan maken zoals in Divinity.
Jeugd herinneringen komen weer naar boven. Party based game met lekker veel banter en romances. Af en toe beetje knokken.
Ik hoop dat ze een waardige opvolger kunnen maken. Dragon Age Origin was leuk, maar voor mij net niet genoeg.
Go for the eyes Boo. Go for the eyes!!

Echt super nieuws, erg fijn dat Larian dit gaat doen, de studio die ik dit wel zou toevertrouwen. Hier kijk ik echt naar uit.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 6 juni 2019 22:01]

Nu vind ik de Pillars of Eternity games toch een stuk dichter aanleunen bij de BG games dan wat Larian al heeft uitgebracht. Obsidian was in mijn ogen een logischere keuze geweest.
Los daarvan, hou ik toch een serieuze slag om de arm en ben ik er nog niet helemaal uit of ik hier wel op zit te wachten.
Echt leuk om te horen. 5e is ook heel cool. Ben wel benieuwd of het live action wordt zoals al de andere klassieke crpg games of dat het toch turn based wordt. Divinity is turn based, en juist daarom gaf het mij veel meer een D&D gevoel.
Baldur's Gate was stiekem ook gewoon turn based hoor, op basis van initiative. Alleen werden die allemaal achter de schermen gedaan (je kon alle die rolls en zo in je dialog venster voorbij zien scrollen).
Rondes waren onderdeel van de engine zelfs.
Sterker nog, het ondersteunde 'auto pause' op bijv. ronde voorbij. Essentieel voor de gevechten op Core difficulty.
Baldur's gate 2 is mijn favo game ooit. Dat ik dit als ouwe lul nog mag meemaken!
Eens :) BG2 en Throne of Bhaal tot in de eeuwigheid als tiener gespeeld!
Maar de trailer zegt helemaal niets over de gameplay: wordt het een 3d spel zoals Neverwinter Nights of blijft het bij de roots van Baldur's Gate?
Dit ben ik ook nog niet te weten gekomen. Lijkt me wel essentiele informatie maar uiteindelijk zal ik het toch wel gaan spelen.
_/-\o_

Meer hoeft er niet gezegd te worden

P.s. ( misschien in het artikel vermelden dat deze BG de ruleset van d&d 5.0 gaat gebruiken IPV 3.5 zoals de voorgangers!

[Reactie gewijzigd door korenpc op 6 juni 2019 21:35]

De voorgangers (tenminste, BG1 en 2) waren zeker niet 3.5, eerder tussen 2nd edition en 3e in.
De voorgangers gebruikten delen van de AD&D 2.0 ruleset. Er was een optie waarmee je alle dice rolls kon zien tijdens battles. Ik mis thac0 stiekem wel een beetje :P

Ik kan in ieder geval niet wachten tot de release! Ik ben nu toevallig DoS 2 aan het spelen en het is een topper met lekker uitdagende (soms wel erg) gevechten.

Als Larian pas ná de release van DoS 2 is begonnen aan BGIII dan gaat het nog wel even duren voordat we dit spel kunnen spelen...
Precies en dat hij voor de PC uit komt, Google Stadia doet me helemaal niks.

Veel lekkerder dat het op MIJN PC staat, en niet dat de spel straks weer verdwijnt, net als je hebt met Netflix met series en films.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee