Wizards of the Coast wil zeven of acht D&D-games uitbrengen

Uitgever Wizards of the Coast wil in de komende paar jaar zeven of acht Dungeon & Dragons-games uitbrengen. Het gaat om games in verschillende genres, van strategiespellen tot games waarin personages centraal staan.

Na jaren van relatieve stilte keert Dungeons & Dragons nadrukkelijk terug in de gamewereld, schrijft GamesIndustry op basis van een interview met Wizards of the Coast-president Chris Cocks. De topman hield het interview naar aanleiding van de onthulling van een van de komende D&D-games, Dark Alliance, tijdens de Game Awards 2019.

Die game is van studio Tuque Games, dat in oktober werd overgenomen door Wizards of the Coast en Cocks omschrijft het project als 'mid-sized'. Een andere D&D-game waarvan bekend is dat hij in ontwikkeling is, is de rpg Baldur's Gate III van het Belgische Larian Studios.

Er komen onder andere singleplayergames en elke D&D-game krijgt hoe dan ook een singleplayeroptie, aldus Cocks. "We doen een verscheidenheid aan genres. In toekomstige games ontdekken we verschillende richtingen, van omvangrijke strategie en gevechten op het niveau van legers tot intieme weergaven van personages."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-12-2019 • 09:03

68 Linkedin

Reacties (68)

68
61
23
0
0
34
Wijzig sortering
Ik zie graag Neverwinter Nights 3 of een spirituele opvolger met vergelijkbare online mogelijkheden.
Neverwinter Nights was toch al de spirituele opvolger van Baldur's Gate, indertijd ;)
Nee... Neverwinter Nights was de opvolger van Neverwinter Nights. ;-)

Dat het beide D&D games zijn in de Forgotten Realms wereld is een bijkomstigheid.
Ehrm... ik meen me te herinneren dat het in eerste instantie de bedoeling was dat je je karakters uit Baldur's Gate mee zou kunnen nemen naar NWN. Dat dat uiteindelijk niet mogelijk geworden is, is jammer.

Overigens heb ik aan BG (1&2) meer lol gehad dan aan heel NWN, maar dat is natuurlijk volkomen persoonlijk ;)
Baldurs Gate had veel meer sfeer. Komt ook door de 2D interface. Zodra het 3D wordt, tja, dan spreekt het op de een of andere manier niet zo meer aan (bij mij dan). Beetje vergelijkbaar met waarom Diablo II zo goed blijft. En BG zat natuurlijk helemaal propvol met content, echt onvoorstelbaar. Zoveel sidequests, niet te geloven.
De handgetekende maps en meerdere NPCs met persoonlijkheid en banter droegen hier ook aan bij, in geval van Baldur's Gate.
Beiden grijs gespeeld. Man man man wat waren die spellen hun tijd vooruit.
Zo werd het werk gebracht, de aurora toolset was trouwens geniaal. Heb het spel tot 2012 regelmatig online gespeeld met een vaste groep mensen op de PoA persistent world
Compleet mee eens! NwN veel gespeeld, zelfs nog geholpen aan het bouwen van diverse Custom Servers, waaronder een gebaseerd op middle earth. Zo veel mogelijkheden die je had, maar het had ook zo wel zijn nadelen.

Desalniettemin zou het mooi zijn om eenzelfde soort game met ditto mogelijkheden weer te zien, maar dan meer 'hedendaags'.
Hoop dat ze Bioware kunnen krijgen voor ten minste een spel. Ze zijn daarmee begonnen als game bedrijf, en weten een heel goed verhaal met hun spellen te brengen. Dat vindt ik altijd belangrijk.
Oh nee alsjeblieft niet, dan krijgen we weer een DA Inquisition/Andromeda kloon, een RPG met identiteitscrisis en nul komma nul diepgang.

Bioware is niet meer, al enkele jaren niet. Ik ben heel blij dat Larian is gestrikt voor BG3!

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 december 2019 11:52]

Zolang ze maar geen divinity invloeden laten doorbloeden want ik vond die niet leuk om te spelen. (Naar mijn mening was de environment te aanwezig).
Echt niet! BioWare is bij mij al zijn credits verloren.
Idem, sinds de overname van EA is het huilen
Baldur's Gate <3

Epische verhalen!
Na jaren van relatieve stilte keert Dungeons & Dragons nadrukkelijk terug naar de gamewereld, schrijft GamesIndustry op basis van een interview met Wizards of the Coast-president Chris Cocks.
Onder het kopje "Lees meer" zie je al nieuws omtrent Larian Studios staan. Divinity Original Sin 1 en 2 zijn erg goede op DnD gebaseerde RPG's. Zeker in coop erg leuk om te spelen en draait ook goed onder Linux met Steam/Proton.
https://divinity.game
http://www.divinityoriginalsin.com
In welk opzicht zijn DOS1/2 op D&D gebaseerd? Ze hebben er helemaal niets mee te maken, setting, verhaal, personages, ruleset, alles van Larian zelf.
Gebaseerd betekent niet hetzelfde als gekopieerd.
Mijn vraag blijft wel staan, wat is precies de link tussen DOS en D&D? Ik zie hem namelijk niet.

De games hebben net zoveel met D&D te maken als WoW, Dark Souls en Dragon Age bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 16 december 2019 09:59]

Erm... Het hele cRPG genre is gebaseerd op D&D, welke natuurlijk ook weer gebaseerd is op een hoop andere literatuur. Das niet vreemd, pnp D&D is alweer 45 jaar oud.

En vergis je niet, Swen had in 2002 graag een D&D game willen maken, maar een dergelijke licentie krijg je niet zomaar, voor veel ontwikkelaars is het een droom om een D&D game te maken. Larian heeft die mogelijkheid gekregen na hun succes met Original Sin 1 & 2.

Natuurlijk heeft Larian met Divine Divinity hun eigen wereld neergezet, geïnspireerd door verschillende bronnen.
Volgens mij staat het iedereen vrij om een D&D achtige game te maken. Pathfinder Kingmaker is hier bijv op gebaseerd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Game_License

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 december 2019 11:54]

Pathfinder Kingmaker is gebasseerd op het Pathfinder RPG systeem, een 'concurrent' van D&D. Pathfinder Kingmaker heeft dus niet eens zomaar de licentie om het te doen; het is een officiele uitgave onder de naam van Pathfinder.
Aha! Weer wat geleerd. Thx
Dat is dus per definitie niet waar (dat het hele genre erop is gebaseerd). D&D is niet de enige P&P RPG die heeft bestaan, sinds de jaren 70 zijn er tal van verschillende games geweest waar D&D mee concurreerde. Zo heb je bijvoorbeeld GURPS (waar Fallout door is geïnspireerd o.a.), Shadowrun en Vampire.

Kenmerkend voorbeeld is Ultima: Volgens Garriott kwam de serie voort uit zijn D&D campagne uit die tijd (nog voor 2e), maar "gebaseerd op" is het niet echt als je de Ultima games ooit hebt gespeeld (tenzij space shuttles een ding waren in 1e).

Wat mij stoort is eigenlijk dat D&D alle eer in de schoenen geschoven wordt met deze gedachte: "RPG? Ja, zal wel D&D zijn." Kan niet anders, want D&D heeft álles uitgevonden wat maar met RPG's te maken heeft, en álle RPG's die ooit voor de PC of consoles zijn gemaakt móeten op D&D zijn gebaseerd want.... Ja, want?

Is Mass Effect "gebaseerd" op D&D? Alpha Protocol? Fallout: New Vegas? Vampire: Bloodlines?

Mijn punt is alleen dat net zoals niet alle fantasy op LOTR is gebaseerd niet alle CRPG's op D&D zijn gebaseerd. Alles lijkt in bepaalde aspecten op iets anders, dat de één iets meer lijkt op D&D dan de ander betekent niet automatisch "dat het er wel op is gebaseerd".

EDIT: Zoals @Vayra ook al noemde heb je geen licentie nodig om een game met D20 D&D regels te maken. Het enige waar je een licentie voor nodig hebt is het gebruik van de naam/het logo, en van de WotC settings zoals FR, Eberron of Greyhawk en specifieke WotC terminologie.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 16 december 2019 12:30]

Ik zeg dat RPGs zijn gebaseerd op D&D

GURPS 1986
Shadowrun 1989 (heb de 1st edition blauwe hardcover hier in de kast staan die ik bij releases heb gekocht)
Vampire 1991 (heb daar ook nog een hele sloot van in de kast staan.

D&D 1974 (toen was ik niet eens aanwezig in vader's proppenschieter ;-)

D&D was de eerste in het RPG genre zoals we dat nu kennen, stats, classes, experience, etc.

Is het systeem gebaseerd van Mass Effect op D&D, ja. Is de setting direct gebaseerd op D&D, niet echt, maar zeker weer via een omweg D&D => Star Frontiers/Traveller => Mass Effect.

D&D had sci-fi hints en elementen (zie bv. Expedition to the Barrier Peaks).

D20 en OGL licenties zijn twee verschillende zaken, die zeker NIET interchangable zijn en al helemaal niet geheel compatible zijn met computer games. Daarnaast is ook niet alles OGL (de belangrijke voor game mechanics), denk aan experience table, Beholder, Mindflayer, etc.

En Kingmaker (Pathfinder) is gebaseerd op D&D, maar is zeker geen D&D. Divine Divinity is D&D gebaseerd, maar is zeker ook niet D&D.
Gebaseerd op != geïnspireerd door.

Daarnaast: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_role-playing_games

D&D was één van de eerste, maar niet dé eerste: Helaas zijn veel games van die tijd verloren gegaan, dat waren vooral homebrews. Het was wel de eerste echt populaire tabletop RPG, maar zelfs dan had 1E vooral zijn roots in tabeltop wargaming. Het systeem van destijds was ook best vreemd te noemen (Chainmail kan vergeleken worden een boek over quantummechanica tbh).

Veel systemen van daarna zijn juist ontstaan omdat men D&D níet wilde spelen. D6, D10 en D% systemen zoals GURPS of WOD (en later Shadowrun) zijn alleen "gebaseerd op D&D" omdat ze daarna kwamen, en niet omdat ze daadwerkelijk D&D als bron gebruikten.

Net zoals Star Wars niet "gebaseerd" is op Star Trek, puur en alleen omdat Star Trek als eerder was met het concept "ruimteschepen en vele verschillende rassen". Je mag ze rustig los van elkaar zien.

Mijn punt is en blijft dat D&D wellicht een inspiratie vormt voor veel RPG's, maar niet de basis. Dat is toch echt iets anders.
Proppenschieter? Puddingbuks zul je bedoelen...

Heb in mijn jongere jaren veel tijd gestoken in D&D (2e, de enige ware). Kwam echter wel in aanraking met heel veel verschillende spelergroepen en evenementen in regio eindhoven. Een heleboel verschillende speelsystemen mee zitten spelen.

D&D had en heeft nog altijd de meeste "aantrekkingskracht" voor mijzelf. En ik denk dat dit voor een hele grote groep mensen zo is. Niks ten nadele van de andere speelsystemen, die waren over het algemeen ook leuk om te spelen.

In mijn vaste groepen/losse groepen waren een heleboel goede DM's/GM's voorhanden als het ging om D&D. Voor de andere speelsystemen was dat toch altijd minder. Maar goed, dat is mijn beleving.

Daarnaast is het ook zo dat D&D ook heel snel een "slechte" naam had opgebouwd aan de overkant van de oceaan. Dat zal bij rbelerende jongelingen D&D ook populair hebben gemaakt. En D&D als "merknaam" is lekket kort en blijft daardoor ook lang hangen bij ongeruste ouders toendertijd.

Maar het blijkt dus wel dat zoiets als D&D en de (op niets gebaseerde) angst ervoor lang in een cultuur kan blijven voortbestaan.

Ravenloft, dat was een leuke D&D omgeving speelstijl. Forgotten Realms ook, SpellJammer (wat je vell te summier kunt samenvatten als 'D&D in space'), dat was erg interessant.

"Misspent youth..."

Je kon trouwens wel merken dat het moment waarop Magic: The Gathering werd geintroduceerd, het een tijdrovend kaartspel was men daardoor veel speel-sessies werden afgezegd. Dat heb ikzelf altijd erg jammer gevonden. Ben dus niet echt een kaartspel fan.

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 17 december 2019 02:20]

Ik denk dat gamers die nooit echt 'n keer een Pen & Paper RPG gespeeld hebben onderschatten hoe trouw 'n Divinity, NWN of Baldur's Gate game zijn aan 'n echt potje DnD. DOS staat vele malen dichterbij DnD dan WoW of Dark Souls dus die vergelijking slaat echt nergens op IMO.
"Een echt potje D&D" is wel héél subjectief. De ene groep gooit geen enkele dobbelsteen over een hele campagne, de andere is alleen maar bezig met dungeon delving/mini's/combat. Wat is precies "trouw aan D&D"?

WoW en Dark Souls zijn ook RPG's met levels en stats, waar je XP krijgt voor kills en quests, met een uitgebreid verhaal en veel interactie met NPC's. Genoeg campagnes gespeeld die meer op Dark Souls lijken dan op BG of DOS. Waren die campagnes "geen echte D&D" terwijl ze wel met dezelfde regels zijn gespeeld?

Dit hele verhaal gaat ook aan het punt voorbij dat DOS niet *gebaseerd* is op D&D. Geïnspireerd? Ja, waarschijnlijk wel. Gebaseerd? Nee.
Ik bewonder je nutteloze vasthoudendheid en gemuggenzift op de subjectieve interpretatie van de woorden "gebaseerd" en "geïnspireerd".

Het is uiteraard een videogame met het doel een videogame te zijn, met eigen wereld en eigen regels en niet een 100% waarheidsgetrouwe simulatie van DnD.

Maar het leuke aan DOS2 is bijvoorbeeld dat het een Game Master mode heeft. Net zoals een potje DnD. Dit is echt een feature die zó ontzettend geïnspireerd is door Pen&Paper RPG's dat ik zou zeggen dat het woord "gebaseerd" in deze context prima te gebruiken is.
Klopt. Ook die games zijn gebaseerd op DnD. Maar Divinity wat meer dan de rest omdat die het grootste aantal gameplay aspecten combineert.
Zoals anderen al hebben genoemd, "gebaseerd op" is iets anders dan "geïnspireerd door" - Er zijn echter meer P&P RPG's geweest dan alleen D&D. Dat die het meest populair was betekent niet dat al die games direct door D&D zijn beïnvloedt. Dat is iets wat alleen de maker van die games kan noemen.

Je laat het nu klinken alsof bijvoorbeeld GURPS, WoD, Cyperpunk/Shadowrun, Mechwarrior (de originele P&P RPG, niet de PC games) etc nooit hebben bestaan, systemen die allemaal toch écht los van D&D zijn ontwikkeld bijvoorbeeld. Waarom zou DOS specifiek D&D als voorbeeld nemen? Het neemt vrijwel geen enkel aspect van D&D over behalve het concept "levels", en zelfs dat is niet door D&D uitgevonden.
P&P Vampire. Niet de CRPG versies.
Die heb ik nooit gespeeld dus daar kan ik niks over zeggen.
En geïnspireerd door betekent niet hetzelfde als gebaseerd op.
Klopt, die spellen zijn dan ook niet op Dnd gebaseerd. Chromeballz heeft wat dat betreft gewoon gelijk.

Geïnspireerd zou kunnen, maar dat is wat anders.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 16 december 2019 15:16]

Ik denk met name mechanics
Zolang het de wurggreep van ssg (voorheen turbine) doorbreekt en het corrupte management van steelstar& severalin onder druk zit vind ik het best.
De enige 3,5 DnD achtige mmo ervarig is ziek tot het bot.
Hopelijk komt er wat beters.
Ik heb niets met SSG/Turbine management, maar de DDO gaf toch echt wel een imho unieke MMO experience die veel dichter bij de pnp D&D experience lag dan alle andere MMOs, ik zou zelf willen zeggen, in een aantal gevallen beter dan veel D&D computer RPGs...

Het is echter jammer dat het nooit lang mijn aandacht kon houden.
Ja ik vond DDO ook een eye opener wat dat betreft. Het had nogal wat manco's maar de D&D adventure ervaring was zeer zeker in orde en een mooie mix single- en multiplayer opties. Verdienmodel was ook niet heel verschrikkelijk, content unlocken tegen betaling.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 december 2019 11:51]

Als je nu zou kijken naar de endgame meta en hoe het een ranged& casting fps shooter is geworden onder het mom van moeilijkheids graad dan zou je niet meer terug willen. De balans is zo ver heen dat bepaalde speelstijlen helemaal niet meer gespeeld worden in endgame. En laten al die op bouw opties betaalde versies zijn.....
OEHH hell yeah! Ben benieuwd wat ze ervan maken, misschien zit er ook een eigen tabletop-sim in?
Oh jee, dit ziet er toch niet heel veelbelovend uit. Los van het feit dat ik geen idee krijg van gameplay, vind ik dit wel een érg slechte trailer. Drizzt Do'Urden met een selfie stick, lijkt het ;)
Ik hoop echt op een paar spellen van het NWN niveau en dan niet dat online MMORP gedrocht. Wat haat ik online games! Ik hou best van een multiplayer sessie af en toe, maar standaard online met 'echte' mensen bah! Echte mensen spreek ik al genoeg, laat me alsjeblieft eenzaam en alleen, slechts vergezeld van behoorlijk domme companions, hordes NPC's het leven zuur maken.

Elder Scrolls net zo! In Skyrim ren ik slechts gekleed in een ledendoekje en met een veel te grote bijl op veel te kwetsbare draken af en niemand die aan mijn hoofd loopt te zeuren. Heerlijk!

Verder gaat het goed met me, ik ben wel toe aan kerstvakantie merk ik. Lekker op de bank met mijn zoontjes Mario Kart spelen en kerstkransjes verschalken.
Het zal wel compleet off topic zijn.. Maar je zal maar Chris Cocks heten.. :+

Ontopic, baldursgate helemaal grijs gespeeld vroeger maar nu een fulltime baan en 2 kinderen toch echt geen tijd meer voor helaas.. ;(
Ik zat ook al even te lachen bij die achternaam inderdaad 😁
Ik wacht nog steeds op een vervolg op Dark Alliance 2 :'(
Magicka vond ik toch een stuk vermakelijker :y
Voor mij is het Champions of Krynn: https://en.wikipedia.org/wiki/Champions_of_Krynn

Maar ik denk dat veel meer mensen zitten te wachten op een Eye of the Beholder remake...
Nou, ik weet nog wel een paar spellen waar ik graag remakes van zou zien. Ik hou erg van de isometrische DnD spellen. Bij voorkeur turn based - vandaar dat ik ook hoop dat Baldur's Gate 3 net als de Divinity games volledig turn based wordt.

Bijvoorbeeld:
- Dark Sun (heb beide gespeeld - super voor hun tijd)
- Temple of Elemental Evil
Champions of Krynn - ah, dat zijn inderdaad goede herinneringen. Eye of the Beholder (Amiga versie) was ook bijzonder vermakelijk. Might & Magic, voor mijzelf net wat minder minder dan Eye of the Beholder, maar ook erg leuke tijd mee gehad.

Remakes zouden best wel worden gewaardeerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee