Roland integreert Alexa in digitale piano om makkelijker functies te selecteren

Instrumentenbouwer Roland heeft een digitale piano uitgebracht waarin Amazons spraakassistent Alexa is geïntegreerd. De bedoeling is dat muzikanten via spraakopdrachten vlotter een bepaalde instelling of functie van het instrument kunnen selecteren.

Met de Go:Piano with Alexa Built-in hoeven gebruikers volgens Roland minder vaak in de uitgebreide menu’s met instellingen te duiken. Tal van functies kunnen direct met een spraakopdracht worden geactiveerd. Zo is het onder meer mogelijk om een metronoom te starten, het tempo op te voeren of om een keuze te maken uit de veertig verschillende sounds. De Japanse fabrikant stelt dat 'nagenoeg elke menu-instelling via spraak kan worden geselecteerd'.

Via de geïntegreerde stereoluidsprekers kan de gebruiker ook muziek afspelen via de streamingdienst Amazon Music en vervolgens op de piano met de nummers meespelen. Tegelijk functioneert de Go:Piano als een ‘gewone’ smart speaker die tal van opdrachten kan uitvoeren, zoals het beantwoorden van vragen en het bedienen van andere slimme toestellen in huis.

Net als veel instrumenten van Roland werkt de Go:Piano samen met de Piano Partner 2-app voor Android en iOS. Via deze applicatie kunnen gebruikers onder meer hun speelniveau verbeteren of ingespeeld werk online opslaan. Ook een aantal functies van de Piano Partner 2-app kunnen via Alexa worden aangestuurd.

De Go:Piano with Alexa Built-in is voorzien van 61 toetsen en uitgerust met een oplaadbare accu, waardoor het toestel ook portable kan worden gebruikt. Alexa kan evenwel uitsluitend worden aangesproken via een wifiverbinding.

Roland introduceert de Go:Piano eerst op markten waar de spraakassistent van Amazon officieel wordt ondersteund. Nederland en België horen daar nog niet bij. De adviesprijs in Amerika bedraagt 500 dollar. Dat is omgerekend zo’n 449 euro, exclusief btw. Overigens heeft de Japanse fabrikant er bijna een jaar over gedaan om de Go:Piano klaar voor de marktintroductie te maken. Het bedrijf toonde het instrument voor het eerst aan het grote publiek op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, begin 2019.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

16-12-2019 • 10:05

42 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (42)

42
42
25
2
0
11
Wijzig sortering
Ik zet mijn "headless" (dus geen laptop, scherm toetsenbord, muis oid.) digitale piano setup aan/uit met Alexa. Het bestaat uit:
* Master keyboard. ( was een Roland A-88, sinds vorige week een Studiologic SL-88 Grand )
* Asus Tinkerboard. (Raspberry pi 4 was nog niet uit toen ik dit bouwde en de Asus heeft wat meer CPU/Ram dan een Pi 3
* Hifi Berry geluidskaartje voor de Pi.
* Pianoteq software die er een heel acceptabel piano geluid uit perst. Draait headless, dus zonder UI.
* Een Sonoff met esphome.
* Home Assistant.
"On" is gewoon de Sonoff aanzetten zodat de Tinkerboard stroom krijgt. "Off" doet een shutdown naar de Tinkerboard.
Meer dan aa/uit zou in principe best kunnen maar dan zijn de knoppen op het masterklavier echt handiger nu. Ik ga het geheel binnenkort in een oude "echte" piao behuizing bouwen en dan kan Alexa misschien wel wat toevoegen...

[Reactie gewijzigd door SqyD op 16 december 2019 10:44]

Een digitale piano overweegt men vaak omdat er voor een 'echte' (buffet) piano geen ruimte of geld is of omdat deze makkelijker mee te nemen is. Waarvan toch deze keuze? (Aangezien je aangeeft dat je hem in een echte pianobehuizing wilt monteren)

[Reactie gewijzigd door ThaJens op 16 december 2019 16:33]

Voornamelijk om het uiterlijk. Onze woonkamer is de laatste tijd met wat nieuwe kasten wat "nostalgischer" geworden en mijn steriele digitale piano stak daar erg lelijk bij af.

Maar ik omdat ik in de IT werk en al de hele dag naar schermen zit te staren is het ook wel lekker om gewoon een houten klep open te slaan en te gaan spelen zonder eerst een paar minuten te moeten muizen.
Heel leuk maar of het handig is.... Sta je op het podium al schreeuwend door de muziek heen ;)
Ik denk dat dit meer als een leuke gadget wordt gezien voor een hobbyist die toevallig met beide functies wilt beginnen.
Lijkt me inderdaad compleet nutteloos die Alexa toevoeging. Sta je lekker te spelen moet je door je eigen muziek heen schreeuwen om bepaalde functie te activeren. Tegenwoordig hang je de keyboard/Piano toch gewoon aan je laptop/pc? Kun je allerlei shortcuts toevoegen om bepaalde menu's op te roepen.
Spraakassistenten zijn vrij goed in het oppikken van commando's door muziek heen. Ik hoef in ieder geval nauwelijks mijn stem te verheffen als ik muziek aan heb op mijn soundbar met ingebouwde assistent (Sonos One). Daarnaast zullen veel gebruikers toch een koptelefoon op hebben bij een digitale piano.
De meeste muziek wordt niet op een podium gemaakt. En op het podium heb je assistentie van roadies, tech's etc. Prima optie dus voor als je thuis alleen muziek maakt.
Dit is gewoon met een dikke zak geld van Amazon ontwikkeld zodat er wéér een nieuws item over Alexa langs komt. Alexa voor tot achter tot je niet meer beter weet en ook bij jou in de huiskamer een microfoon je hele handel en wandel op gaat nemen.

Pass

Alexa en soortgelijke microfoons komen er hier niet in. Vandaag niet, morgen niet, hoe ze ook verwerkt en geintegreerd zijn en hoe geweldig revolutionair mijn leven erdoor ook zou worden verbeterd. Ik ben nog prima in staat om zelf naar een knopje toe te bewegen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 december 2019 12:28]

als je op het podium nog functies uit diepere menu's nodig hebt, is er sowieso iets mis met je voorbereiding.

maar zoals ook K-arog zegt, de meeste muziek wordt niet op podia gemaakt, en 99% van de mensen die zo'n piano aanschaft doet dat om thuis te oefenen. Daarvoor kan het best praktisch zijn.

Heb zelf onlangs een elektrische piano gekocht (ook een roland, wordt deze week bezorgd :9), maar om eerlijk te zijn, ben ik blij dat die dit niet heeft. Ben niet zo'n fan van apparaten die mijn hele privéleven opnemen voor iets wat in mijn ogen toch niet veel meer is dan een simpele gimmick...
Lijkt mij ook niet bedoeld om op een podium te gebruiken, maar wel erg handig om bijboorbeeld de metronoom tijdens het oefen even aan te passen. Waarom dat dan via een online dienst moet gebeuren is me ook niet duidelijk.
Ook al irriteer ik me mateloos aan het feit dat Alexa overal in wordt geïntegreerd (in verband met privacy), dit is een van de nuttigere toepassingen die ik tegen ben gekomen. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe handig het is voor iemand op lange termijn: uiteindelijk is het beter om te weten waar alle functies zitten voor een daadwerkelijke performance, je wilt namelijk niet op een podium staan en opeens tegen dat ding moeten praten.
Mobieltjes van 20 jaar geleden hadden al voice dailing en voice command, geïntegreerd en offline uiteraard. Dat het nu opeens via eoa online service moet, met alle privacy-implicaties van dien, kan ik alleen maar verklaren uit laksheid en paarse broeken die beweren "we hebben Alexa nodig, want dat kennen mensen".

Voor mij zijn dit soort zaken antifeatures.

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 16 december 2019 10:16]

Onzinnige vergelijking die je maakt met de technologie van 20 jaar geleden. a) het werkte ruk b) als het werkte, werkte het alleen met vastomlijnde instructies, niet met natural speech.
Verschil met 20 jaar geleden is dat de ingebouwde hardware ook veel sneller geworden is en dus eenvoudig in staat zou moeten zijn spraak naar commando's om te zetten.

De reden waarom met die niet doet is omdat het online eenvoudiger is. Daarmee wil ik zeggen de online spraakherkenningsdatabase wordt continue verbeterd. Bij een offline versie zou je dus iedere week, maand een update moeten draaien. Dat laatste zou natuurlijk geen probleem moeten zijn maar bij offline verwerking zal de database online minder data krijgen en dus ook minder snel verder verbeterd worden.
Natuurlijk is het makkelijk en goedkoop (gratis?) om Alexa te integreren. En als je daar vervolgens de blits mee kunt maken, dan is afdeling Marketing helemaal in extase. Maar goh, waaróm zou het toch zo makkelijk en goedkoop zijn?…

Blijkbaar is heeft het apparaat een online functie. Prima hoor, en dat maakt eventuele updates voor offline spraakherkenning ook makkelijk. Bovendien: op een gegeven moment is het goed genoeg.
Ik beweer toch niet dat we de techniek van 20 jaar geleden moeten gebruiken?
Laten ik ,zeg 18 jaar geleden , had ik zo,n 20 onderaannemers en leveranciers in mijn Nokia staan. Om een van hen te bellen in een remoerige bus tijdens het rijden, was de naam noemen van die persoon voldoende om verbinding te maken. Dit ging in 99 van de 100 keer perfect. Dus eigenlijk snap ik met respect, de natural spraak niet wat je daarmee bedoelt. Overigens heb ik ook de ,,onzin,, van Amazon niet nodig in mijn piano.
Je noemt hier 2 totaal verschillende technieken. 20 jaar geleden had je inderdaad voice dialing, maar dat was wel compleet beperkt tot vooraf bepaalde commando's, en een stukje speech to text.
Het moet nu online, omdat je nog niet de benodigde resources in 1 "huis-tuin-en-keuken" apparaat kunt stoppen voor volledig offline gebruik. Het kan dus nog niet anders.
En zo'n piano heeft een onbeperkte feature set? De benodigde resources voor meer flexibiliteit zijn allang beschikbaar. Een RPi is voldoende..
Mobieltjes van 20 jaar geleden hadden al voice dailing en voice command, geïntegreerd en offline uiteraard.
Een belangrijk verschil om te noemen is wel de beperktheid van de functionaliteit van vroeger, zelfs al was het voldoende voor waar het voor bedoeld was.

Voor de rest ben ik het vooral eens met je, dat is ook een enorme reden dat ik in het algemeen tegen zo'n integraties ben.
Ze zouden natuurlijk ook de nodeloos ingewikkelde menustructuur kunnen aanpassen.
metronoom inschakelen, tempo omhoog of omlaag zijn zulke basis functies dat die niet al te diep in het menu mogen zitten, sterker nog.. tempo omhoog/omlaag zijn waarschijnlijk gewoon al fysieke knoppen.

Daarnaast lijkt het me onhandig om tijdens het spelen te moeten roepen "alexa: tempo up" ??
Je moet het niet roepen, Je moet het zingen.
Tot nu toe is elke app die ze uitbrengen voor hun Roland waardeloos en werkt niet.
Ik zou graag zien dat ze eerst is hun huidige arsenaal feilloos laten werken ipv al deze nieuwe gimmicks toe te voegen met 0,0 waarde.

https://play.google.com/s...oland.PianoPartner2&hl=nl

Ik heb ze vaak genoeg gemailed, vaak genoeg geprobeerd te contacten.

Hoe mooi dit ook allemaal door de marketing afdeling verkocht kan worden, hun support is écht om te janken!!
Er wordt een oplossing gevonden voor een probleem dat niet zou moeten bestaan. De digitale piano's van vandaag proberen simpelweg te veel instrumenten en functies te implementeren.

Op mijn eigen Yamaha CLP-340 heb ik uit het hoofd zo'n 14 instrumenten tot mijn beschikking, met ieder hun eigen knop. Snel, overzichtelijk, praktisch.

Als je naar de laatste modellen kijkt, zijn daarop de meeste knoppen verdwenen. Die hebben plaats gemaakt voor een klein display en heen/terug knopjes. Wil je een piano, welke van de 14 types? Wil je een orgel, we hebben er 6. En zo krijg je vanzelf tweehonderd instrumenten in zo'n apparaat, waardoor je een knop per instrument niet meer haalbaar of praktisch is.

En ja, dan kan ik me voorstellen dat je uit moedeloosheid en het niet kunnen vinden van een specifieke functie maar tegen je piano begint aan te praten.

Maar zit men hier echt op te wachten? Het is natuurlijk persoonlijk, maar voor mij een reden om Roland te mijden als de pest.
Dat was al een probleem met de DX7 en D50 in 1986, dat is niet nieuw.
Dat is niet echt een eerlijke vergelijking. De D50 kwam uit in 1987, de DX7 in 1983. In die tijd was digitaal vooral: kleine schermpjes en veel menu's. Ik heb zelf een TX-81Z gehad, dat was ook niet echt een feest om te editten. Een synthesizer is ook wel iets anders dan een digital piano met een beperkt aantal klanken en wat andere instellingen. Mijn Dave Smith Instruments Prophet Rev 2 heeft tig knoppen om direct toegang te bieden tot 'bijna alles'. En zelfs dan blijft er nog een aardig groepje instellingen over dat niet direct per knop te bereiken is (de step sequencer bijvoorbeeld).

Een simpele digitale piano hoeft niet veel meer te hebben dan een aantal preset knoppen en nog wat knoppen voor de extra functies. Als je zo'n soort instrument als MIDI masterkeyboard zou willen gebruiken wordt het al snel een ander verhaal: ga je 16 knoppen neerzetten om aan te geven op welk Midi kanaal je wilt zenden? Splits instellen? Keyboard response curves kiezen?

Zelf denk ik dat Roland hier iets gedaan heeft omdat het kon, niet omdat dit nu per definitie de beste interface is voor dit soort acties.
En de oplossing is natuurlijk ook simpel en veel handiger in gebruik dan spraakbesturing: maak een aantal door de gebruiker te configureren preset-knoppen.
De CLP-230 had 2 instrumenten onder elke knop, ik gok jouw 340 ook :P
Dat is precies waar vooral Roland consequent de plank misslaat. De RD-300NX (slordige €1500 nieuw) kan 10.000 dingen, maar om de leslie van de Hammond fatsoenlijk in te stellen moet je 4 lagen diep het menu in. RD800 kan je de drawbars van de Hammond wel instellen, als je shift-'dat-ene-knopje' indrukt. En op de RD1000 (€2000 nieuw) zitten genoeg schuifjes voor alle drawbars, maar die werken pas als je op 'edit sound' rechts in een hoekje drukt :')
Dat terwijl Nord goede defaults heeft, een makkelijk te leren UI met genoeg fysieke knopjes, en een sound die minstens even goed is als Roland. Niet zo raar dat je die op bijna elk podium op North Sea Jazz ziet staan... Bij Nord heb je geen Alexa nodig om je keyboard in te stellen, en kan je makkelijk live het meeste wijzigen. Met Alexa kan Roland dat nog steeds niet...
Wel een stevige prijs voor een 61 key piano. Bij andere merken vind je voor die prijs al full sized keyboards met aanslaggevoelige toetsen.
Tal van functies kunnen direct met een spraakopdracht worden geactiveerd. Zo is het onder meer mogelijk om een metronoom te starten, het tempo op te voeren of om een keuze te maken uit de veertig verschillende sounds.
Op mijn Casio keyboard had ik daar in 1985 al een supergoed werkende oplossing voor: druktoetsen.
Los van de (nutteloze) toevoeging van Alexa is de GO:PIANO mijns inziens de titel piano onwaardig: vreselijke (toets)aanslag, k**geluid. Plastic fantastic met een prijs die totaal niet in verhouding staat tot het gebodene. Commercieel gezien begrijpelijk, maar de serieuze(re) muzikant zal dit links laten liggen tenzij portabiliteit de doorslag geeft.

Voor het overige heeft Roland echt wel zeer goede instrumenten, zeker in de lagere prijsklassen.
Mocht je serieus een digitale piano aan willen schaffen, doe jezelf dan een plezier en ga dan voor de FP10 of FP30. Qua prijs/kwaliteit onverslaanbaar! Satisfaction guaranteed!
Als semi-pro toetsenist heb ik toch wel een hoop bedenkingen hierbij:
- online dienst alexa; dus wifi on stage? koppelen met 4G?
- praten tegen je keyboard; kun je dus ook alleen doen in een rustige ruimte
- privacy; ja dat weten we nu wel, even blijven herhalen toch maar

Is dit nu een functie die gebruikers hebben gewenst? Roland heeft er de laatste jaren een handje van dat ze niet luisteren naar hun gebruikers. Hun gebruikers roepen al jaren dat ze bepaalde analoge synths opnieuw uitgebracht willen zien. (nee Boutique was niet wat ze wilden) De gebruikersbase is enorm aan het dalen. Waarom blijven ze maar dingen bedenken -zelf- om "vernieuwend" te zijn?
Behringer is een merk dat van origine zich puur bezig hield met betaalbare, eenvoudige audio oplossingen en nu zijn ze begonnen met het namaken en opnieuw uitbrengen van allerlei producten zoals analoge synthesizers en vragen continu wat gebruikers willen en geven daar gehoor aan. Binnen nu en een paar jaar staat dat merk naast de andere grote jongens zoals Korg, Roland en Moog. Dus.. Roland, luister naar je gebruikers, want met dit soort innovaties ga je het niet redden.
Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
Toch mooi voor mensen die niet bij een bandje mogen dat ze toch “TAKE IT TO THE BRIDGE!” kunnen roepen en dat de automatische begeleiding in ieder geval naar de bridge gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee