Larian Studios: Baldur's Gate komt 'misschien' in augustus uit in Early Access

Baldur's Gate 3 verschijnt 'misschien' in augustus in Early Access op Steam en Google Stadia. Larian Studios kwam op zaterdag met de enigszins opvallende boodschap. Volgens Larian-voorman Swen Vincke hangt het onder andere af van of ze de motion capture op tijd klaar hebben.

Door het coronavirus lagen een hoop werkzaamheden tijdelijk stil, zo ook het creëren van animaties met behulp van echte, bewegende mensen. Vincke meldt echter ook dat de graphics, gevechten, camerabewegingen, ruleset-integratie en de vertelstem allemaal verbeterd zijn ten opzichte van voorgaande demo's. Dat alles wordt op 18 juni getoond in een nieuwe gameplaydemo.

Een prijs voor Baldur's Gate 3 is nog niet bekend. Steamprices.com wijst uit dat de de eerste en de tweede game sinds hun releases respectievelijk 39,99 en 44,99 euro kosten, dus het valt te verwachten dat Baldur's Gate 3 ook ergens bij die prijzen in de buurt gaat belanden.

Baldur's Gate is een serie van rpg's die plaatsvinden in de Forgotten Realms-fantasiewereld van Dungeons & Dragons. Het eerste spel verscheen in 1998, gemaakt door BioWare, en nadien is Baldur's Gate in twee series opgesplitst: de Bhaalspawn Saga en de Dark Alliance. Al eerder was sprake van een Baldur's Gate III, namelijk The Black Hound , maar dat spel werd in 2003 geschrapt. Een Baldur's Gate III die in 2009 moest verschijnen en die door Obsidian Entertainment gemaakt zou worden kwam er uiteindelijk ook niet. Larian kondigde een jaar geleden aan te werken aan een nieuw deel drie.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

14-06-2020 • 10:13

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
33
3
0
9
Wijzig sortering
De eerste 2 delen kwamen uit toen ik 3 en 5 was, ik heb ze dus nooit echt een kans gegeven. Larian heeft mij zeker overtuigt met DOSII en ik ben ondertussen ook iets meer bekend met Dungeons and Dragons. Ik zal dit zeker gaan uitproberen.
Wat!? Pak dan minimaal even de Enhanced Editions van BG1/2 mee. Ben je tot begin 2021 wel zoet mee en dan weet je tenminste wat je al die tijd niet wist :) Draait ook lekker en op hoge res. Aan te raden!
Pak dan minimaal even de Enhanced Editions van BG1/2 mee.
Je leest zijn commentaar over DOSII (Divinity Original Sin 2) over het hoofd, DOS 1&2 zijn heel andere games dan de Infinity Engine games (Baldur's Gate, IceWind Dale, Torment). Een betere hedendaagse vergelijking daarmee zou Pillars of Eternity zijn. Veel mensen (ook hier op Tweakers.net) die fan waren van de oude serie knappen af op de DOS games serie en verwachten ook niet veel van BG3, dan is het begrijpbaar dat een jongere generatie gamers niet heel gecharmeerd is van de oude stijl games. Of ga je fans van BG1/2 ook de Eye of the Beholder serie of de klassieke 'Gold Box' games aanraden zoals Pool of Radiance of Champions of Krynn?

Als DOS2 leuk was, speel DOS1 als je die nog niet hebt gespeeld. Daarna worden adviezen lastig...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 14 juni 2020 13:45]

Die verschillen licht ik ook toe.

Meer van hetzelfde aanraden.. tja. We zitten in een BG3 topic, dus ik raad games aan die je daarin kunnen inleiden ;)

Zo leer je nog eens wat nieuws kennen, en soms moet je ook even wennen aan iets nieuws. Dan is enige toelichting soms nuttig.

Ik speel bijvoorbeeld beide, en zie in beide de charme wel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 juni 2020 14:27]

Ik heb Icewind Dale geprobeerd maar het lukt me niet het door te zetten. De UI en alles is zo clunky. Dat komt waarschijnlijk omdat bij mij de nostalgie ontbreekt. Ik heb geen moeite met andere oude spellen die ook verschrikkelijke UI en ergere graphics hebben. Ik heb deze games vroeger ook niet gespeeld.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 14 juni 2020 11:38]

Het is een speelstijl die al gauw gevoelsmatig rommelig overkomt omdat de turn steps niet zo duidelijk zijn als in bijvoorbeeld Divinity OS. Maar in essentie speel je nog steeds een turnbased RPG: maar dan als realtime with pause. Er zijn vaak wel mods en settings te vinden die er meer turn based van maken, je kan de game bijv zelf op verschillende triggers laten pauzeren.

En verder is het vooral de ruleset kennen, denk ik; en 2.5 is niet direct heel gebruiksvriendelijk... THAC0... wtf? :)

Alternatief opwarmertje met meer 'maak je eigen verhaal' en minder pakkende story: Pathfinder Kingmaker. Moderner maar de basis is hetzelfde.

En wil je hardcore clunky waardoor BG en IWD super simpel aanvoelen? Pak dan Neverwinter Nights er eens bij :*)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 juni 2020 12:32]

Of als je heel veel geduld hebt: planescape:torment :D
Hahaha ja maar dat is dan wel weer heel erg cult
Klinkt goed, zal het eens zeker proberen. Ik heb ook Tyranny, maar ook nooit echt een kans gegeven.
Tyranny is véél compacter, misschien interessant om daarmee te beginnen, want de combat lijkt aardig op de rest. Mooi opwarmertje :) Niet de perfecte RPG of zo... maar zonder te spoilen... wel heel uniek.
Aww, jammer om te horen.

Ik heb Icewind Dale volgens mij wel 10x uitgespeeld met verschillende partymembers.

De UI daarvan is toch net zoals Baldur's Gate enzo? Welke oudere spellen die je wel hebt gespeeld en niet zo storend vond speelde je als ik vragen mag?
O.a. Heroes of Might & Magic 3, en bijna alle city builders van Impression Games. Die laatste hebben echt een interface om te huilen. Bij Zeus verdwijnt de minimap als je iets wilt doen omdat ze die ruimte dan voor de extra knoppen gebruiken... maar als ik Zeus of Pharaoh opstart kom ik er zo in en dan stoort het niet meer. Ik denk dat het vooral door de nostalgie komt. Misschien moet ik icewind Dale nog een kans geven op de echte hardware, op mijn retro machine met CRT scherm. Ik heb de discs nog.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 15 juni 2020 09:18]

Alhoewel ik IW:D met plezier gespeeld heb, vond ik BG en BG2 pakkender qua verhaal. De gameplay is net zo "clunky" (alhoewel ik daar geen last van heb, zal wel de nostalgie zijn). Je zou die nog eens kunnen proberen. Anders toch maar wachten op BG3 ;)
Zeker doen als je van RPG's houd :) :)
Als je door de wat oudere graphics heen kunt kijken (al is het isometrisch, met een redelijke houdbaarheid): Ik raad de Baldur's Gate Enhanced Edition Trilogy dan zeer aan. Compleet story-driven, D&D.
Het is een combinatie van alle oude content die je in een stuk kunt spelen.

https://github.com/K4thos/EET
De meeste zijn vooral fan van Baldur's gate 2 maar ik ben vooral fan van Baldur's gate 1 :-). Ik ga het in ieder geval kopen.
Ik deel je mening. Heel goede herinneringen aan BG1.

Ik vond persoonlijk Dragon Age erg goed in de buurt komen, daar heb ik ook echt van genoten. Divinity was niet mijn spel. Ik ben bang dat dit een hoog Divinity gehalte heeft als ik de gevechten zo zie.

Kun je wel een party van 6 hebben? Anders ben ik benieuwd hoe dit ooit kan aanvoelen als een vervolg op BG
Wat vond je niet leuk aan Divinity? Heb zelf alleen BG gespeeld en Dragon Age I (met II ooit begonnen).
In de eerste plaats vond ik de gevechten te veel gericht op de omgeving en 'status effects'. Denk aan zaken zoals het ontbranden van een ton met olie, of stroom op een plas met water zetten. Allemaal leuk, maar ik vond het enorm overheersen waardoor ik niet echt na een gevecht een gevoel had dat ik het gewonnen had door mijn superieur team, maar vaak door toevallige omstandigheden.

Wanneer je de gameplay video bekijkt vanaf minuut 57 zie je precies wat ik bedoel. Ik wordt helemaal zenuwachtig als ik zie wat voor een domme acties hij uitvoert om de val te ontlopen.
https://youtu.be/B9hU6UJX_pc

Ook vond ik de dialogen en story line bij Divinity veel minder Interessant. Moeilijk te zeggen waarom, het pakte mijn interesse gewoon niet, ik denk door de manier van schrijven/vertellen. Bioware krijgt dat op de een of andere manier vaak erg goed voor elkaar (bv ook Mass Effect).

[Reactie gewijzigd door 12345j op 14 juni 2020 17:10]

OK duidelijk, dank voor je omschrijving.
Ik vind t bij 1 altijd zo jammer dat je halverwege het verhaal niet meer verder kan levelen als je veel sidequests doet maar het verhaal van 1 vind ik wel pakkender en overzichtelijker.

Allebei topgames, hoop dat deze die traditie voortzet. Siege of dragonspear dat tussen 1 en 2 gevoegd is vond ik persoonlijk echt helemaal niks dus hopelijk hebben ze mensen die daaraan gewerkt hebben, in elk geval de schrijvers, gauw weggestuurd.
Dit wordt gemaakt door compleet andere toko, dus die hoeven ze niet weg te sturen. Ik heb Siege of Dragonspear nog niet gespeeld, maar las inderdaad veel vergelijkbare commentaren met de jouwe :(
Ik ga hem zeker spelen, de ander versies waren ook flink in orde. Heerlijk dat er weer een vervolg aan vast wordt geregen.
Zou alleen hopen dat ze hem op de een of andere manier kunnen poorten naar de consoles. Dit is nou echt zo'n spelletje voor de pappa's.
Ze hebben PS:T, BG!, BG2, en IW:D ook naar de PS4 gebracht, dus het zou me verbazen als er geen PS variant komt. Hoop wel voor de PS4 en niet alleen voor de PS5 want dat gedrocht hoef ik niet :(
Valt me trouwens op hoe bizar hoog de prijzen zijn voor die oude games op de PS4, 55€ voor BG1+2. Zit al maanden te wachten op een aanbieding maar helaas...
PC, al eens aan gedacht? ;) Kosten ze drie tot vijf euro...
Heb ik al lang joh ;) Maar wil hem ook op de PS4 spelen :P
Steamlink, dan kan je met de controller op je TV spelen met de bluetooth controller van je keuze (ik gebruik m'n switch pro controller). Werkt heel makkelijk en heel vlot
Dit kan wel eens een absurd succesvolle game worden. Larian Studio’s levert ijzersterke games af, Baldurs Gate is een uitstekend merk en Dungeons and Dragons neemt nog steeds enorm in populariteit toe. Als ze die fanbases allemaal aanspreken dan hebben ze goud in handen.
Dit is ongeveer net zon must buy als Cyberpunk 2077.
Wat ik er tot op heden van heb gezien is aardig, hetzelfde geld voor Cyberpunk 2077, maar 'must buy' vind ik altijd zo overdreven. Laten we eerst eens netjes op de release en eerste goede reviews wachten, van preorderen zijn gamers nooit beter geworden...

Daarnaast ben ik bang dat teveel mensen zit blind staren op het IP en/of de uitgever. In het verleden behaalde resultaten geven geen garanties voor de toekomst. Zo hoor ik heel weinig mensen praten over de games voor BG of de games voor DOS...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 14 juni 2020 13:50]

Je hebt op zich natuurlijk gelijk. Maar ik heb het idee dat veel mensen denken dat CD Projekt en Larian nu op de toppen van hun kunnen zijn, en al jaren bijna alleen zeer goede spellen maken. Dat schept toch verwachtingen. Een wat zielloze wereld zoals bij b.v. de nieuwere Fallout of Elder Scrolls ligt dan minder in de verwachting.
Precies dit. Er is een tijd van komen en van gaan. Black Isle is ook niet meer... maar BG2 was toch wel aardig de moeite.

Daarbij heb ik altijd mijn voelsprieten uit voor perverse commerciele bewegingen in een franchise of bij een publisher... en als ik daar ook maar iets van ruik, gaat een release heel snel naar de budgetbak voor mij.

En met dien verstande heb ik nog steeds vol vertrouwen in beide titels.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 juni 2020 08:54]

Ja, voor wie van het genre houdt, denk ik dat er een goede kans is dat deze spellen hem zullen bevallen.
Die trailer ziet er super uit :) :) speler van het 1ste uur Baldurs Gate
was mijn eerste RPG en daarna volgden er nog veel meer :*)
Ben ook benieuwd naar de systeem eisen om alles op ultra te kunnen spelen 8-) 8-)

Anders een goede reden om te upgraden :P

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 14 juni 2020 11:11]

Als je Swen zelf een stuk van BG3 wilt zien spelen:
https://youtu.be/gwYrmp3_6Nc?t=1359
Weet ik, heb de livestream gezien :) maar toch bedankt !
OK! Ik kijk er ook erg naar uit.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 14 juni 2020 16:07]

Goed dat motion capture nog aangepast wordt, dat zag er in wat ik tot nu toe had gezien nog wat houterig uit. Hoop dan ook dat ze echt de tijd nemen om alle puntjes op de i te zetten, heb liever een af spel met hoge replay value, dan zsm releasen.
Ah, early access dus ook op Stadia. Dat wist ik nog niet.
Mooie optie voor gamers die niet de de hardware hebben om het te draaien.

Ben wel benieuwd wat de system specs zullen zijn trouwens.
Ik heb vertrouwen in der visie van Swen en in Larian Studios. Ik heb uit respect voor de serie de EE gekocht voor een prikkie, maar ze nog nooit gespeeld. Groot PoE fan hier.

Ik heb Divitiny Original Sins II geïnstalleerd en ga er vandaag mee aan de slag. Benieuwd hoe Baldurs Gate III Gast aanvoelen. Ik hoop op een mix tussen beide games. Grafisch vind ik het er prachtig uit zien.

En zal deze game niet gewoon 59,99 euro gaan kosten? De franchise is zo groot en de game wordt waarschijnlijk ook enorm. Waarom niet?
Zeker een game waar ik ontzettend naar uit kijk! In de eerste gameplay die ik heb gezien vond ik wel dat er een aardig "DOS II" sausje overheen was gegoten dus ik hoop dat de uiteindelijke versie een wat meer unieke uitstraling krijgt.

Desalniettemin heb ik heel veel vertrouwen in larian en verwacht ik een dijk van een game!
is Baldurs Gate Dark alliance 2 hiermee te vergelijken?
De Dark Alliance games hadden weinig van doen met de "echte" Baldur's Gate spellen - waar Baldurs Gate 1 en 2 klassieke RPG's zijn, met diep verhaal, zijn de Dark Alliance games hack n slash action RPG's

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee