Baldur's Gate 3 komt waarschijnlijk pas volgend jaar officieel uit

Baldur's Gate 3 is sinds oktober 2020 beschikbaar als Early Access-titel op Steam en Stadia en die status lijkt pas volgend jaar te gaan veranderen. Ontwikkelaar Larian Studios zegt te verwachten dat de game pas in 2023 officieel zal uitkomen.

In een bericht op Steam, dat vooral bedoeld is om nieuwe content als de introductie van de nieuwe Barbarian-klasse te bespreken, noemt Larian nog geen concrete releasedatum. De ontwikkelaar zegt dat het interne doel is om de lat hoog te leggen en dat een datum daarvan afhankelijk is. Volgens Larian is in het afgelopen jaar al veel werk verzet om de gewenste kwaliteit te bereiken. Zodra dit is gelukt, wordt een concrete releasedatum bekendgemaakt.

Onlangs zei Swen Vincke, de oprichter van Larian en creative director van Baldur's Gate 3, in een interview met Eurogamer al dat het onwaarschijnlijk was dat de game nog dit jaar zou verschijnen. Volgens Vincke ziet het team wel 'licht aan het einde van de tunnel' en is er waarschijnlijk nog een jaar ontwikkelingstijd nodig. Het gaat mede om het voltooien van het laatste deel van de game; andere delen zijn al grotendeels voltooid. Daarna zal nog een laatste fase volgen waarin bugs worden weggewerkt.

Dinsdag kwam patch 7 uit voor Baldur's Gate 3. Daarmee wordt de Barbarian-klasse toegevoegd. Verder is de gebruikersinterface vernieuwd, kunnen spelers wapens gooien en improviseren door objecten als stoelen in te zetten als wapen. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd in de wijze waarop lichte en donkere omgevingen worden gedetecteerd. De voordelen van vechten in de schaduw zullen nu een preciezer effect hebben. Dit maakt volgens de makers rondsluipen en de gameplay rondom het zoveel mogelijk verborgen blijven veel leuker.

Door Joris Jansen

Redacteur

16-02-2022 • 11:08

72 Linkedin

Reacties (72)

72
70
47
9
0
19
Wijzig sortering
Geweldig nieuws. Ik vreesde al dat ze de ontwikkeling zouden rushen om de lucratieve kerstperiode te halen. Misschien moet EA hen eens bellen om te tips te vragen.

Het spel ziet er op zich fantastisch uit, maar ik hoop toch dat ze de naam Baldur's Gate niet enkel gebruiken om aan te geven dat het spel zich afspeelt in dezelfde setting als de vorige BG's, maar toch ook narratief voldoende connecties heeft. Anders hadden ze het even goed "A Baldur's Gate story" of zoiets kunnen noemen.
Geweldig nieuws. Ik vreesde al dat ze de ontwikkeling zouden rushen om de lucratieve kerstperiode te halen. Misschien moet EA hen eens bellen om te tips te vragen.
"Wees niet beursgenoteerd."

Zodra je beursgenoteerd bent, zijn mensen die spellen spelen niet meer je doelgroep.
Ik zou het tegenovergestelde durven zeggen. Beurtsgenoteerde niche-bedrijven hebben vaak meer slagkracht en wilskracht om op de langetermijn te denken en te handelen door een merk uit te werken en niet voor het die snelle lucratieve game te gaan.

Games lijken tegenwoordig wat op elkaar. Ze proberen gekende lucratieve formules te herhalen en in een nieuw jasje te steken. In de filmindustrie heb/had je dezelfde problematiek. Blockbusters maken aan de hand van voorgekouwde recepten. Dat werd dat gelukkiog deels opgelost door kwalitatieve series waar men kon afwijken van het recept: "bekende acteur/regiseur/hero-storyline" In dat nieuwe business model en film-vorm was er weer plaats voor kwaliteit. Ipv all uw geld te steken un dure acteurs en spetterende 3D graphics lag de focus meer op kwalitiet en het verhaal.

Nintendo is ook een goed voorbeeld. Ze hebben hun ziel alvast nooit verkocht. Mariokart van 1992 en Mariokart van vandaag zijn 1 groot verlengde. Wat Microsoft met Age of Empires 4 heeft gedaan is platte commerce. Ze hebben wel hun ziel verkocht, een resolute stijlbreuk met het verleden.

Ze hadden de kans om de historische game te een nieuw leven te geven, 20 jaar na de eerste editie en ze hebben het gewoon verkracht door het populair worden van cartoneske game die op zoveel mogelijk devices speelbaar moest zijn en een zo groor mogelijk publiek aan te spreken. Helemaal te begrijpen op de korte termijn maar op de long term brengt dat niets op wat je bouwt geen betrouwbaar merk op. De beurs zou zoiets veel harder afstraffen net zoals de beurs Nitendo zou afstraffen indien ze Mariokart zouden verkrachten. Microsoft zit ook op de beurs maar het is geen niche speler en verdienen vooral hun geld met OS licenties, office en cloud services.

Ik ben zeker voorstanders dat Game studio's met een specifieke stijl op de beurs komen als nichespeler. Dit geeft meer kans op kwalitatieve games tegenover dat er een paar investeerders achter zitten.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 16 februari 2022 12:54]

Leuk verhaal, maar vervolgens kom je met een enkel voorbeeld aan van beide categorieën (niche en niet niche) en dan moeten we je verhaal opeens voor waar aannemen?
Los van wat je zegt over Microsoft en Nintendo (kan ik het mee eens zijn), vind ik dit niet meer als een aardige anecdote en niet als overtuigende argument om het tegenovergestelde van wat Zep Man aan te gaan nemen..
(Ik zie graag meer aanwijzingen mochten die er zijn)..
De beurs reageert niet op wat een bedrijf met een IP doet maar op hoeveel omzet er uit het IP komt. Als de klanten het kopen vind de beurs het allemaal prima. Of het nu films, series, video games, kleding of handtasjes zijn.
Idd maar beursgenoteerde bedrijven zijn standvastiger en er heerst meer langetermijnvisie dan privé investeerders die alles op alles zetten om op relatief korte termijn te cashen.

Zie Tesla, dat is echt een verhaal van lange adem. Totaal andere orde maar men punt is dat beursgenoteerd niet per definitie slechter is dan bedrijven met investeerders.

Eer je de beurs opgaat heb je natuurlijk uw pluimen al bewezen. Door het extra kapitaal kan je een langetermijn visie uitwerken dat niet per direct moet renderen in geld. Marktaandeel is ook veel waard.

Je kan dan echt titels uitwerken onderhouden en marktaandeel kweken ipv vr de commerciële blockbuster te gaan die elke keer na 2-4 jaar ontwikkeling zijn geld moet terugverdienen op korte tijd. Ik zeg niet dat het niet kan met privégeld, een beursgang heeft mogelijk iets meer potentieel voor echte blijvers, kwalitatieve games

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 17 februari 2022 00:41]

Ik werk in finance en heb voor zowel prive eigenaren als beurs genoteerde bedrijven gewerk en mijn ervaring is precies andersom. Maar ja, dat is natuurlijk ook geen goede steekproef.
Het gaat om de aandeelhouders met stemrecht en die heb je zowel in een niet beursgenoteerd en in een wel beursgenoteerd bedrijf. Echter de mensen die zo maar aandelen op de beurs kopen, hebben doorgaans geen stemrecht. Het gaat dus om de aandeelhouders met stemrecht die bepalen wat de strategie is, en die heb je ook in een bedrijf wat niet beursgenoteerd is.

Dus eigenlijk moet je zorgen dat de mensen die met een bepaalde passie voor hun product het voor het zeggen hebben binnen het bedrijf en niet investeerders.
Wees niet bang om tegen je activistische aandeelhouders te zeggen dat als het ze niet bevalt ze hun 5% deelname in de toko maar moeten verkopen omdat een product verscheept wordt wanneer deze helemaal compleet is.
Wordt lastig om Baldurs Gate's verhaal aan deel 3 te knopen, omdat in Throne of Bhaal dat verhaal afgesloten was.
Een interessant stukje van het Larian Studios verhaal is dat ze eerder nog bijna bankroet zijn geraakt door verkeerde keuzes, gedoe met publishers en slecht ontvangen games.

Bij Divinity Original Sin met crowdfunding, early access en zelf publiceren hebben ze een grote slag geslagen. Met de release van Divinity Original Sin 2 kwam echter pas het moment dat ze de vruchten konden plukken hiervan.

Swen's blog:
http://www.lar.net/2014/0...-sin-and-what-comes-next/

Swen legt hierin ook uit wat zijn gedachtepatroon is bij het maken van games:
Content is also king when it comes to the game itself. Bad content means players will have no motivation to invest themselves in your game, and if you find yourself for whatever reason with bad content, cull it. Don’t release it, even if it causes extra delays and it brings you to the brink of bankruptcy. Bad is bad and players will recognise bad. Fix your content first. At some undisclosed point in development, we dumped more than half of what we had. It was the best decision ever, even if did tarnish the end result a bit and caused a lot of extra stress.
Ook legt hij uit waarom hij gekozen heeft om zelf te publiceren i.p.v. dit door een bekende publisher te laten doen:
http://www.lar.net/2012/0...ended-up-self-publishing/

Het allermooiste van het hele gebeuren vind ik nog hoe enthousiast Swen is over de spellen die hij maakt samen met zijn team en dat hij ook nooit ontbreekt bij de Live Playthroughs en developer updates.
Qua gameplay lijkt het iig al flink af te wijken (lijkt meer op Divinity dan op Baldur's Gate), dus in dat opzicht kijk ik sowieso even de kat uit de boom. BG3 speelt zich volgens mij ook niet direct af in zelfde periode als BG1/2, ook niet met deels zelfde personages?
Qua gameplay lijkt het iig al flink af te wijken (lijkt meer op Divinity dan op Baldur's Gate),
Hebben we dezelfde gameplay bekeken? Gisteravond heel de stream gekeken en was verbaasd hoe strikt de combat en interacties de 5th edition DnD regels volgen, een stuk strikter dan Baldur's Gate ooit gedaan heeft. Divinity was daar net het omgekeerde van.
Dat is het net, de combat van Baldur's Gate 1/2 week behoorlijk af van DnD regels. Dus Baldur's Gate 3 is méér DnD maar iets minder Baldur's Gate. Voor wie vooral fan was van de BG games en het eerder bijkomstig was dat dat DnD was, kan dat problematisch zijn. Maar ik heb er persoonlijk geen probleem mee, realtime with pause RPG's worden ook nog gemaakt, in andere settings en met andere karakters, maar het verhaal van BG2 was toch wel afgerond en je kunt nu niet doen alsof de wereld 20 jaar stil heeft gestaan.

Anderzijds had Larian ook wel een andere titel binnen de DnD wereld kunnen gebruiken als ze zo zouden afwijken van Baldur's Gate 1/2, ze hadden de kritiek kunnen voorzien.
Anderzijds had Larian ook wel een andere titel binnen de DnD wereld kunnen gebruiken als ze zo zouden afwijken van Baldur's Gate 1/2, ze hadden de kritiek kunnen voorzien.
Ze maken dit in samenwerking met Wizards of the Coast, dus alles wat zij in het spel doen is met goedkeuring van de partij die de naam Baldur's Gate bewaakt. Zij pushen namelijk voor D&D5e in Baldur's Gate 3.....
Created in close collaboration with the Dungeons & Dragons team at Wizards of the Coast, Baldur’s Gate III is based off current D&D mechanics and spells, and is the official new chapter in the legendary series.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 16 februari 2022 13:59]

Zie soortgelijk commentaar wel vaker voorbijkomen op Steam e.d. en daar gaat het meer om de gebruikte kleurenschema binnen het spel, de UI lijkt op dat van DoS2 en dat er wat assets zijn die je ook terugziet in DoS2 zoals bomen o.i.d.

Volgens mij beseft men niet dat dit nog steeds early access is en er nog een hoop aangepast gaat worden, zoals je nu in deze update al ziet is de UI ook al onder de schop gegaan.

Persoonlijk vind ik het muggenziften, als het je echt dwars zit kan je dit vast en zeker met 1 of 2 mods aanpassen. Of in geval van het eerste met shaders de looks and feel aanpassen van het spel.
Volgens mij beseft men niet dat dit nog steeds early access is en er nog een hoop aangepast gaat worden, zoals je nu in deze update al ziet is de UI ook al onder de schop gegaan.
Gisteravond werd die UI inderdaad ook uitgebreid getoond, al denk ik niet dat iemand van de klagers hier effectief gekeken heeft.
Ja, en uw punt is? :) Ik heb ook nergens D&D regels genoemd. Ik zeg enkel dat de gameplay van BG 3 afwijkt van die van Baldur's Gate 1/2. Dat die blijkbaar niet trouw zijn aan D&D regels, dat kan (en daar ben ik me ook van bewust :) ). Ik speelde die games niet vanwege D&D. Sterker nog, pas na het spelen van die games ben ik daar enigszins mee in aanraking gekomen (en kon er nooit echt inkomen helaas).
Klopt, de "Bhaalspawn saga" is afgerond met BG 1, 2, and Throne of Bhaal, dus het is een ander character.
Volgens deze onofficiele BG3 wiki speelt deel 3 +- 100 jaar na de Bhaalspawn saga, maar zouden er wel "meaningfull connections" tussen de gebeurtenissen van de eerdere delen en BG3 zijn.
Thx! Voelt voor mij nog steeds meer als bait, om vooral gebruik te maken van naamsbekendheid.
Ik heb er persoonlijk wel vertrouwen in - er zijn behoorlijk veel partijen die over de jaren sinds BG2 en ToB zijn uitgekomen hebben getracht licentie te krijgen op BG3 te maken (waaronder Larian zelf in het verleden meen ik), maar Wizards heeft deze nooit willen toekennen. Sven en collega's beseffen ook dat de oude BG games een zeer trouwe fanbase hebben (zij horen daar zelf ook bij), en ik verwacht dan ook dat ze er alles aan doen om de reputatieschade op dat gebied te voorkomen
Snap ik, ik impliceer ook niet dat het een slechte game wordt, maar dat de connectie maken met BG 1/2 wellicht meer met marketing te maken heeft, na al die jaren. Vooral het feit dat het BG 3 heet. Had het een reboot gegeven en gewoon Baldur's Gate, huppeldepup genoemd. Nu wekt het bij de meesten echt de suggestie dat het een direct gevolg is (omdat BG 1/2 gewoon 1 verhaallijn was). Niet direct impact op kwaliteit van de game, maar het schept wel verwachtingen. En verhaallijn én gameplay is dermate anders....

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 16 februari 2022 13:03]

Wizards of the Coast heeft jarenlang partijen afgewimpeld die een 3e deel wilden maken van Baldur's Gate, Larian Studios heeft o.a. ook eerder een poging gedaan en is toen afgewezen.

Qua naamsbekendheid denk ik dat het eerder andersom is, zover ik kan terughalen zijn de eerste 2 Baldur's Gate spellen in totaal 4~ miljoen keer verkocht bij elkaar. Als ik Steamspy mag geloven heeft Divinity Original Sin 2 alleen al 5-10 miljoen kopieën verkocht en dat enkel op Steam.

Het eerste verzoek van Larian Studios bij Wizards of the Coast, was voordat zij DoS2 uitbrachten en na het succes hiervan wilt Wizards of the Coast plots wel met ze in zee.

Denk niet dat je een veel betere partij kan vinden die deze franchise kan overnemen, de enige andere namen die redelijk populair zijn: Owlcat Games(Pathfinder) of Obsidian Entertainment (Pillars of Eternity), maar die spellen zijn absoluut niet geoptimaliseerd en qua support kan je weinig van ze verwachten. Er wordt al jaren geklaagd over de load screens in o.a. Pillars of Eternity en daar is vandaag de dag nog geen verandering in gekomen.

Heb een redelijke PC (i9-9900k / 2080TI / 32GB 3200mhz DDR4 RAM / NVME SSD drives) maar dat maakt niet uit, de loading screens variëren van 5-20 seconden, als je een gebouw inloopt met meerdere verdiepingen dan is het een load screen fiësta. Het breekt gewoon de flow van het spel en de immersion daarin, heb het spel nog niet uitgespeeld omdat ik op een gegeven moment eraan begin te ergeren.

Die spellen zijn ook minder populair dan Divinity Original Sin 2 en denk ook wel dat ze meeliften op het succes van dit spel, heb namelijk deze spellen gekocht nadat ik DoS-reeks doorlopen had. Daarvoor had ik nog nooit van die spellen gehoord.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 16 februari 2022 12:54]

Game verkopen toen en nu zijn ook moeilijk vergelijkbaar denk ik, gamen is laatste jaren geëxplodeerd qua populariteit en acceptatie bij de mainstream. 4 miljoen in die tijd is voor mijn gevoel een grotere prestatie dan 5+ miljoen nu.

Het gaat natuurlijk ook om de naamsbekendheid van de franchise, naast die van de developer. Een deel wilt het spelen vanwege naam / D&D historie, een deel zal geïnteresseerd zijn vanwege de developer. Die 2 combineren is natuurlijk nog mooier: een bekende naam en een goede developer.

Uiteindelijk hangt e.e.a ook af van de verwachtingen die je hebt van een titel met naam Baldur's Gate 3. Ik hoop dan eigenlijk ook een game te zien die dicht bij deel 1 en 2 ligt. Dan ligt voor mij de developer van Pillars of Eternity meer voor de hand, gezien die games veel dichter bij Baldur's Gate 1/2 liggen.

Als je meer een game verwacht die dichter bij D&D ligt, is wellicht Larian juist weer fijner.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 16 februari 2022 13:11]

Game verkopen toen en nu zijn ook moeilijk vergelijkbaar denk ik, gamen is laatste jaren geëxplodeerd qua populariteit en acceptatie bij de mainstream. 4 miljoen in die tijd is voor mijn gevoel een grotere prestatie dan 5+ miljoen nu.
Het gaat dan ook meer om het feit dat je in deze tijd nu al minimaal 5-10 miljoen mensen hebt die het spel überhaupt in bezit hebben op Steam alleen, consoles e.d. niet meegerekend en gezien dit op Steam zeer hoge reviews krijgt staat deze ook geruime tijd bovenaan bij de sectie RPG-games.

Een (groot) deel van de mensen die destijds Baldur's Gate speelden, hebben geen tijd meer voor games vanwege andere verplichtingen/interesses of is inmiddels overleden. Het is daarnaast geen 4 miljoen in totaal hè, ze zijn allebei 2 miljoen keer verkocht, dus iemand die deel 1 koopt, heeft ook waarschijnlijk deel 2 gekocht.

Daarnaast zou een echte fan van de reeks het spel vermoedelijk opnieuw gekocht hebben via Steam (Enhanced Edition), zowel BG1/BG2 Enhanced zijn 1-2 miljoen keer verkocht. Dus zelfs in deze tijd zijn ze niet extreem populair, een (groot) deel van de verkopen zal bestaan uit mensen die het spel in het verleden heeft gespeeld.

Bij Baldur's Gate 3 staat de teller nu al op 2-5 miljoen verkochte kopieën.
Uiteindelijk hangt e.e.a ook af van de verwachtingen die je hebt van een titel met naam Baldur's Gate 3. Ik hoop dan eigenlijk ook een game te zien die dicht bij deel 1 en 2 ligt. Dan ligt voor mij de developer van Pillars of Eternity meer voor de hand, gezien die games veel dichter bij Baldur's Gate 1/2 liggen.
Met zoveel tijd tussen het 2e en 3e deel, met alle technologische ontwikkelingen vind ik ook wel dat de die-hard fans zich ook wel wat meer open mogen stellen. Je hebt namelijk al minimaal 2 spellen reeksen die in de stijl zijn van BG1/2, maar daarentegen niet echt laaiend populair zijn.

Persoonlijk vermoed ik dat Wizards of the Coast ook voor Larian Studios gekozen heeft om met de naam van BG3 en de populariteit die DoS2 heeft vergaard, D&D5e te promoten.. gezien dit een toegankelijkere vorm is van D&D en dat kan enkel maar positieve effecten hebben voor de tabletop spellen.

Daarnaast zorgt Larian Studios er wel enigszins voor dat dit soort spellen weer in komen, dus ook al leveren zij niet de gewenste resultaten met BG3, zullen andere game developers inzien dat er een markt is voor dit soort spellen.
Dat is (voor mij) wel even een probleem, baldurs gate staat (voor mij) gelijk aan het Bhaal verhaal wat zich toevallig afspeelt in die regio.

Voor wat ik nu gespeeld heb als beta, komt het me over als een echt wel leuk spel (was ook fan van Divinity), maar geen BG3. Ik was ook redelijk sceptisch toen ze de aankondiging deden en tot nu toe ben ik dat nog steeds.
Qua gameplay lijkt het iig al flink af te wijken (lijkt meer op Divinity dan op Baldur's Gate)
De gameplay van BG3 ligt natuurlijk dichter bij de roots van D&D. 'Real-time with pause' van de Infinity Engine-games was toch vooral omdat het kón en vernieuwend was, niet per se omdat het de beste optie was.

Ik ben in ieder geval erg blij dat echte turn-based in CRPG's weer helemaal bij de tijd is. Real-time with pause voelde voor mij toch nooit echt helemaal lekker aan.
Daar heb je een punt, maar dat verandert voor mij persoonlijk weinig. Ik vind real time with pause gewoon lekkerder spelen. Ik hoef niet elke handeling te micro managen zeg maar.

Maar ieder zijn voorkeur, dus mooi dat jij er wél blij mee bent :)
Je kan je ook afvragen hoe Baldur's Gate 1/2 eruit hadden gezien als deze spellen in de afgelopen 5~ jaar waren uitgekomen. Een hoop spellen die destijds uitgekomen zijn hadden meer technische beperkingen dan in de huidige tijd, het moest namelijk voor de gemiddelde persoon speelbaar zijn op diens computers.
Dat is toch al het geval voor deel 2? Baldur's Gate: Shadows of Amn speelt zich niet eens in het gebied van BG zelf af, maar in een compleet ander land. De enige reden dat het originele spel "Baldur's Gate" heet is omdat je daar het antwoord op je vragen vindt (uiteindelijk).

Als het naamsconsistent had moeten zijn, dan had het Bhaalspawn 1, 2 en 3 moeten heten maar dan had elke AD&D-fan aan de titel kunnen zien waar het spel op voortborduurt (namelijk The Time of Troubles) en wat (waarschijnlijk) het resultaat van de quest gaaat zijn.

Op zich heb je een punt. Ik denk ook dat dit spel een compleet nieuw verhaal is, dat enkel hier en daar naar de oude Baldur's Gate storylinen gaat verwijzen; en daar heb je het dan wel mee gehad. In het beste geval zien we in dit spel (een deel van) Baldur's Gate zelf. Als het spel zich echter niet in hetzelfde tijdsvak afspeelt, maar bijvoorbeeld 50-100 jaar later, dan kunnen er grote verschillen zijn.
De early access is voor fans van de serie echt wel een aanrader. De kwaliteit van de speelbare onderdelen is uitstekend en er volgen heel veel kleine en grote updates. Recent is er nog een grote patch uitgebracht die barbarians als klasse toevoegt.

Je kan je al vele uren vermaken in de delen die beschikbaar zijn gesteld, en gezien de variatie in klassen en speelstijlen, samenstelling van je groep en de keuzes die je in dialogen maakt is geen nieuwe game hetzelfde als een vorige.

Daarnaast luisteren ze onwijs goed naar de feedback en zie je probleempunten aangepast worden.
Waren alle ontwikkelstudio's en uitgevers maar zo betrokken bij hun klanten. O+
Bedankt voor je feedback. Misschien koop ik het wel in early access om het Gentse productiehuis te ondersteunen.
Probleem is wel dat als het spel af is, je waarschijnlijk (weer) opnieuw moet beginnen (ik verwacht niet dat oude savegames compatibel zijn), wat je waarschijnlijk al meerdere keren tijdens de bèta gedaan hebt.

Met andere woorden, het spel wat af is heb je al voor 50(?) procent grondig gespeeld.
Nope, het is alleen het eerste chapter wat je door kan. Al heb je gelijk dat je het misschien niet te vaak moet doen. Maar als het goed is, is dat lang geen 50% van de content.
Heerlijk ook dat een groot deel al beschikbaar is. Dan krijg je niet die bait-en-switch die je bij grote studios soms ziet, veel hype bouwen en dan een product neerplempen dat totaal niet lijkt op de trailers. Maar als je de work-in-progress al aanbied als een soort van speelbare demo dan zien mensen gelijk wat voor vlees ze in de kuip hebben. Dat maakt valse beloftes een stuk lastiger.
Ik snap dat het heel nuttig kan zijn voor een kleinere developer vroegtijdig én feedback krijgen én inkomsten te genereren. Bij dit soort games wil ik echter in het verhaal gezogen worden en in 1 ruk doorspelen. Een half spel is voor mij dus niet voldoende en ik wacht tot de game echt compleet is qua content / verhaal, voor ik er aan begin. Goed dat er anderen zijn die het wel willen doen, maar ikke nie ;).

Los daarvan denk ik ook dat Larian wel een te vertrouwen developer is, maar volgens mij gaat het vaak genoeg fout met die early access titles, die nooit meer een volledige release krijgen...

Dan zit je daar dus met je betaalde beta....
Ik blijf braaf wachten totdat het "echt" uitkomt. Het liefst ook voor de Series X aangezien mijn PC het waarschijnlijk niet meer trekt.
aangezien mijn PC het waarschijnlijk niet meer trekt.
De spellen van Larian Studios werken over het algemeen ook op mindere hardware.
Zoals hier onder ook al gezegd kan ik beamen dat games als Divinity ook erg goed geoptimaliseerd zijn.

Dus mits je GPU niet 10 jaar oud is, best grote kans dat je hem nog aardig kan draaien :)

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 16 februari 2022 11:35]

Ik draai de Early Acces op mijn M1 MacBook Air en daar draait het best vlot op met full HD resolutie.
Als de GPU van mijn Macbook dat kan, dan moet een basic gamepc dit zonder moeite kunnen.
Het is gelukkig ook niet het soort game dat continu en minimaal 60fps nodig heeft.
Ik ben bij dat ze de productie op hun "gemak" doen. Ik heb al een playthrough gedaan maar blijf nu mooi wachten tot de game volledig uitkomt. Ik kan niet wachten tot het spel uitkomt!
Ze hadden het spel ook gewoon op hun gemak kunnen ontwikkelen zonder al zo snel met een early access release te komen.

Spel valt me behoorlijk tegen vergeleken met BG1&2. Het is meer een Divinity met belachelijke environment effects en een soort power ranger schreeuw bij elke actie. Minder dan 6 companions beperkt de dynamiek die je zelf kunt aanbrengen ook enorm. Muziek en sfeer zijn wel goed.
Ja, ik hoorde de omschrijving 'the floor is lava' meer dan eens voorbijkomen...

BG speelde ik iig niet alleen voor het verhaal, maar zeker ook vanwege gameplay. Ik ben gewoon minder fan van compleet turn based, dus ik ben benieuwd hoe het me gaat bevallen...
Groot nadeel van turn based is dat elk gevecht gewoon lang duurt. Bij BG1&2 voelde het lekker om af en toe gewoon je spierballen te laten zien en binnen seconden een groepje willekeurige tegenstanders plat te stampen. Nu maakt het niet uit hoe veel sterker je bent, elk gevecht is traag
Ja, voordeel van real time with pause was dat je de simpele gevechten op een gegeven moment gewoon lekker op autopiloot deed. Nu moet je ook voor de saaie gevechten allerlei repetitieve handelingen verrichten...
Het verschil is dat er dus weinig cannon fodder rondloopt dus er zijn niet echt meer saaie gevechten in mijn ervaring.
Dat zou al wat schelen, good to know. Wat me bijvoorbeeld tegenstond bij Final Fantasy games was die achterlijke hoeveelheid aan random encounters. Dat in combinatie met turn based gameplay deed me vaak al snel afhaken. Het werd echt een vervelend klusje als stofzuigen }:O Daarbij kwam ook nog eens dat de games eigenlijk niet in 1x makkelijk uit te spelen waren zonder die encounters actief op te zoeken. Als je in 1x een gebied door ging, was mijn level op een gegeven moment niet toereikend genoeg om verder te komen. Moest ik weer rondjes gaan lopen op zoek naar random encounters. Laat ik het zo zeggen: ik heb nog nooit een FF game uitgespeeld :+
Oh, dat is zeker zo en de reden dat ik een hekel heb aan Final Fantasy :D Japanse RPG's zijn niet mijn ding.
Ik speel de BG-spellen vaak met een klassenverdeling vergelijkbaar met deze:

- 2x archer / tank
- 2x wizard (waaronder ikzelf)
- 1x cleric
- 1x rogue / archer

Eerst scouten met de rogue. Als ik dan een tegenstander of groep vind, dan kan ik er vaak gewoon volle bak overheen vallen met een wolk van pijlen, 2 fireballs en/of skull traps en een curse van de cleric. Als er dan nog overlevenden zijn, dan begin ik het eigenlijke gevecht met een enorm groot voordeel.

Dit werkt enkel niet bij echt high-level groepen tegen het einde van het spel.
Ik was bang voor de floor is lava omdat ik daar op ben afgeknapt bij Divinity. Maar ik heb er om eerlijk te zijn weinig van gemerkt in BG3 dus ik ben daar wel blij mee.
Nog een jaar... ik ga hem sowieso kopen op Stadia.
Het is maar een geruchte, en Stadia team heeft het weersproken. Dat doen ze normaal gesproken nooit.

Mensen roepen elke jaar dat Stadia gaat stoppen, maar elke jaar krijgt Stadia 100 nieuwe games erbij. En Stadia Pro members krijgen elke jaar minimaal 60 games.

Ik denk dat Stadia volgend jaar de "Xbox Cloud" wordt voor Google's Playstore voor PC. Stadia gaat echt niet weg, ookal willen veel mensen dat Stadia valt voor een of andere reden.
Heb m ook op Stadia, werkt prima. Alleen Co-Op met PC is nog steeds niet werkend (komt later geven ze aan).

Ook raak je je savegame kwijt bij elke grote patch, maar dat is een early access ding

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 16 februari 2022 16:26]

Heb al flink wat uren zitten in BG3. Super tof verhaal tot nu toe en de graphics zijn werkelijk fenomenaal, zeker voor een wereld die je 360° kan draaien, op inzoomen etc. Ik kan alleen niet wennen aan de combat. Er steekt bij mij wat als ik een fireball spell firebolt cantrip richt op een vijand op 2 meter afstand met een 60% hitchance... M.a.w. het 5d gedeelte spreekt mij niet echt aan. Als dit net zo zou zijn als divinity 2 zou het voor mij persoonlijk leuker zijn.

Toch ben ik zeer benieuwd naar het eindresultaat en respect voor Larian om het net zo lang uit te stellen totdat het af is!

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 16 februari 2022 16:55]

Dat was geen fireball spel. Dat is de firebolt cantrip met maar 1 target. Fireball is an AoA spell en kan je niet missen. Daarvoor rollen de NPC's een saving throw voor eventuele half damage.
En als je te kort bij staat, kun je zelfs jezelf in de fik zetten... in elk geval in BG1 en de andere Infinity Engine spellen.
Zoals het hoort. Als je met vuur speelt...moet je het verstandig doen :+
Ik wilde deze al graag kopen maar ben ‘bang’ dat de uiteindelijke ervaring nog beter gaat zijn.. lastig dus maar geduld is sowieso een schone zaak.. als we de releasedatum van 2 bekijken dan kan een jaartje er nog wel bij haha
Ik moet Divinity Original Sin nog uitspelen 😇
Same. Ik moet zelfs The Witcher 3 nog uitspelen en die is al 6.5 jaar oud :X

Ik heb tegenwoordig zo weinig tijd om te gamen.... (en teveel andere hobbies)
Ik ben blij om te horen dat de mensen van Larian zich niet gek laten maken, dat is toch wel een kunst tegenwoordig. Nu hopen voor ze dat Stadia tegen die tijd nog bestaat...
Voor mij zal het waarschijnlijk nog een extra jaartje (of misschien wel 2) wachten betekenen, aangezien ik wacht op de Xbox versie.
Geweldig spel, speel het sinds de eerste beta release, er zijn ondertussen flink wat dingen verbeterd / verandert, grafisch top, en enorm groot, het is nu nog steeds Act 1, ben vooral benieuwd naar hoe Baldurs Gate eruit gaat zien van dichtbij :)
Er zijn natuurlijk nog de nodige bugs en glitches, maar daar moet je doorheen kijken, het is nog steeds work in progress, en inderdaad liever zo, dan een spel gerushed uitbrengen, en jaren lang moeten patchen om het speelbaar te maken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee