Tesla-functie automatisch doorrijden bij groen licht is beschikbaar als bèta

Tesla's kunnen nu automatisch doorrijden vanaf een kruispunt met een groen licht, zonder dat de gebruiker daar invoer voor hoeft te leveren. Dat kunnen de wagens nu nog alleen op kruispunten waar de gebruiker rechtdoor wil rijden.

Tesla is terughoudend met de nieuwe feature. Voorlopig werkt deze alleen wanneer de wagen een kruispunt op rijdt waarbij het licht reeds op groen staat. In die gevallen 'vergt het Traffic Light and Stop Sign Control-systeem mogelijk geen bevestiging meer van de gebruiker', schrijft Tesla in de changelog van update 2020.40.0.1. In de toekomst wordt de functie verder uitgebreid met, bijvoorbeeld, ondersteuning voor links of rechts afslaan op kruisingen.

De functie is mogelijk nog niet beschikbaar in de Benelux; het is vrij gebruikelijk dat Tesla de nieuwste wijzigingen en toevoegingen als eerste in de Verenigde Staten introduceert en dat pas op latere momenten andere landen volgen.

Tegelijkertijd werkt Tesla volgens voorman Elon Musk aan de laatste loodjes van de 'fundamentele herschrijving van de Autopilot-architectuur'. Die moet grote verbeteringen met zich meebrengen die de hoeveelheid acties van de bestuurder verder omlaagbrengt. De verwachting is dat het algemene Amerikaanse publiek daar in december gebruik van kan maken.

Beelden van de bètaversie van Traffic Light and Stop Sign Control - de groene stopstreep op de display signaleert dat de wagen door gaat rijden

Door Mark Hendrikman

Redacteur

03-10-2020 • 13:50

210 Linkedin

Reacties (210)

210
204
162
18
0
18
Wijzig sortering
2020.40 rolt nog niet groot uit in Nederland momenteel, maar ik kan bevestigen dat bij update 2020.36 ook in Nederland alle verkeerslichten correct worden herkent en dat de Tesla opmerkt (met een beep) als het licht op groen springt en je nog geen gas hebt gegeven.

Voor de duidelijkheid: bij update 2020.36 moest je nog bij elk verkeerslicht (rood of groen) bevestigen via hendel of gaspendaal dat je door wilde rijden, vanaf 2020.40 hoeft dat dus niet meer als je met snelheid aan komt bij een groen verkeerslicht.

@Nimac91 ja, alles werkt bij mij hier in Nederland zoals verwacht/in USA.
Wat betreft de upgrade: zorg dat je alvast 2020.36 of volgende week 2020.40 installeert. Na upgrade dien je je WiFi en Bluetooth apparaten opnieuw te koppelen en je wordt teruggezet op een navigatiekaart uit 2018. Je dient dan eerste een HW3.0 Game Update te downloaden, waarnaar je de nieuwe 2019 HW3.0 kaart kan downloaden, die helaas bij de meesten pas bij na nachtje de auto te laten slapen herkent wordt door je Tesla. Maar dat is alles, daarna werkt alles perfect.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 3 oktober 2020 14:12]

Ik weet niet welke versie ik heb maar matrix borden pakt hij bij mij op als stoplichten... Vind autopilot ontzettend slecht werken in Nederland.
De visualatie herkent nog regelmatig matrix borden (die zo niet voorkomen in USA waar de software geschreven is) als verkeerslichten, maar wel als verkeerslichten zonder kleur indicatie, dus AP doet er niets mee qua remmen/gas geven. Tenminste bij mij dan, dus vind het wel best.

Ik heb al bijna 50.000 km op autopilot gereden afgelopen jaar en met name het dagelijkse stuk tussen Utrecht-Amsterdam gaat zonder uitzondering perfect. Ik gebruik sinds week van aankoop een AP buddy (om de nag tegen te gaan) en kan dus daadwerkelijk met de handen losjes om het stuur - mijn natuurlijke rijstijl - dat hele stuk rijden (zonder op een gevaarlijke manier steeds een rukje aan het stuur te hoeven te geven)

[Reactie gewijzigd door Malarky op 3 oktober 2020 14:19]

Anoniem: 310408
@Malarky3 oktober 2020 14:23
Ik gebruik sinds week van aankoop een AP buddy (om de nag tegen te gaan) en kan dus daadwerkelijk met de handen losjes om het stuur - mijn natuurlijke rijstijl - dat hele stuk rijden (zonder op een gevaarlijke manier steeds een rukje aan het stuur te hoeven te geven)
Pas op, Tesla vind dat niet leuk en bij een service zal je dat ook te horen krijgen. Er is ook al een tijd een test versie die dit detecteerd.

Daarnaast, $299 voor een stukje ijzer in wat rubber? Ik gebruik heel soms een sinaasappel, doet preceies hetzelde en is ook nog eens gezond.
Kan toch niet gekker worden dit? Een sinaasappel in je Tesla stuur. Heb je er misschien ooit al eens bij stil gestaan dat de requirement om je handen op het stuur te hebben een reden heeft? What's next, een meloen op je gaspedaal om nog lekkerder te cruisen en een dutje te doen? Te gek voor woorden dit ik hoop dat ik nooit in de buurt kom van jouw rijdende fruitkar.
Lol, terug in de tijd net als dat truckers een baksteen op het gaspedaal legden als cruise control.
Punt met dit soort hulp middelen is, dat de mens niet in staat is om met een tussen oplossing te rijden. Of de bestuurder bestuurd het voertuig. Of het voertuig is autonoom. Half om half is een recipe for disaster
Ik vind beide ronduit belachelijk. De reden dat een tesla steeds vaker moet vragen om confirmatie is dat er door veel mensen te weinig opgelet wordt en er daardoor nog steeds dodelijke ongevallen zijn.

Ik laat zwaartekracht het werk doen (hand op het stuur net uit het midden) en dan kun je ook uren aan een stuk bezig blijven, maar dan heb je iig niet de aansprakelijkheid bij een ongeval. Wees je er van bewust dat je bij een ongeval niet verzekerd bent en bij een meervoudig ongeval aansprakelijk gesteld kan worden en zelfs strafrechtelijk vervolgd wegens nalatigheid en/of gevaarlijk rijgedrag.

Dit is een oplossing voor een probleem wat het zelf verergerd.
[...] maar dan heb je iig niet de aansprakelijkheid bij een ongeval.
Autopilot is, net als Adaptive Cruisecontrol een hulpmiddel. Je blijft aansprakelijk voor het gedrag van je voertuig, of jij nou rijdt, of dat een computer dat voor je doet.
Dat klopt, echter is er wel een probleem als je die functies misbruikt en de boel pats boem knal zegt.

Komt er namelijk dan op neer dat je niet op hebt zitten letten en je moedwillig de veiligheidssystemen hebt omzeild.

Kan je duur komen te staan omdat een verzekeraar dan kan besluiten niet uit te keren wegens nalatigheid.

Zelfde als rijden met ongeschikt schoeisel (hakken, teenslippers). Ben je gewoon niet verzekerd als dat de oorzaak blijkt.
Compleet off-topic, maar wat doe je dan met die sinaasappel? Plak je die aan het stuur vast?
Ik kan uit ervaring vertellen dat dit met een klein flesje water ook perfect werkt (Even 't flesje een klein beetje indeuken en dan klemmen tussen 't stuur!)
Sinasappel werkt (bij mij) niet - niet zwaar genoeg. Een half liter flesje water kun je goed balanceren op het stuur (klemmen in de rechter hoek boven de thumbwheel). Voordeel is dat bij een rem/uitwijk actie deze eraf valt. Heb dus standaard een waterflesje in de deur zitten. Uiteraard goed blijven opletten, een enkele keer gaat AP fout. Bij het nemen van afritten bijvoorbeeld valt het flesje altijd van het stuur (omdat AP vrij fors naar rechts stuurt bij nemen van een afrit).

Een apparaat van 299,- is dan ook niet nodig; een flesje water van 39 cent is voldoende. Enige nadeel is dat hij wel eens op een pijnlijk plekje wil vallen als je pech hebt...
Ik gebruik autopilot zelden, omdat deze zo ontzettend slecht werkt. Als ik hem gebruik, heb ik binnen 5 minuten al wel 1 of 2 phantom breaks te pakken. Stukken waar de limiet 100 is gaat nog redelijk, maar zodra je 130 mag dan is het "op hoop van zegen" dat je niet ineens tegen de voorruit aangeplakt zit.
Meen je dat? Ik rij soms honderd kilometer aan een stuk op de ap. Bevalt me uitstekend.
Ik ben wat naar de live stream van TeslaBjorn aan het kijken en er komen nogal wat "bug report phantom braking" voorbij.

https://www.youtube.com/watch?v=KCG1HqltRlk

@RJee ik heb de start niet gezien. Het is een road trip naar de poolcirkel, gaat niet zozeer over AP, maar hij rijdt wel zoveel mogelijk op AP.

[Reactie gewijzigd door bbc op 3 oktober 2020 16:49]

Is dat dan obv de nieuwe software?
Nee.
Oude phantom braking is foute herkenning van radar beelden, denk aan een brug of bord over de snelweg. Korte niet al te heftige remactie die over is voor je t weet. Gevaar te overzien ook doordat ze voorspelbaar zijn.

Nieuw: Sinds een jaar of zo volgt TACC/AP veranderingen in maximum snelheid. Gaat de max. naar beneden volgens de kaart, dan verlaagt-ie automatisch de huidige ingestelde rijsnelheid tot die max.

Probleem is dat we een nieuwe Europese kaart gekregen hebben waarvan een hele berg snelheidsvlaggen FOUT is. Midden op de snelweg hangt er ineens 30kmh of 60kmh aan een stuk van ca. 50 meter snelweg. Kan zijn dat er een kruisende weg is met die max. snelheid, maar soms ook in the middle of nowhere. De Tesla vind ineens die lage snelheid en BAM noodstop naar die snelheid. Levensgevaarlijk.

Ook zo stom, dat soort kaart ellende kun je volgens mij met een simpel scriptje boven water halen en corrigeren. Je kunt die ingreep ook niet uitzetten en t komt heel vaak voor. Duitsland deze zomer bij de 10e keer binnen 1000km alles uit gezet en dan maar op de hand.
Inderdaad levensgevaarlijk. Had dat laatst ook op de A12 bij terugkeer uit Duitsland. Springt de ingestelde snelheid op de snelweg opeens terug naar 53 kmh. WTF!?
Heb zelfde ervaring als @hiostu. Vooral op dat lange rechte stuk tussen Baarn en Amersfoort op de A1 heb ik heel vaak last van phantom breaks, in beide richtingen. Dacht eerst dat het aan schaduw op de weg, of misschien flares in de lens lag, maar inmiddels met elk soort weer wel gehad en zowel overdag als 's avonds.
Dito hier,de A1, dat stuk phantom breaks
En matrix borden worden soms als stoplichten gezien. Was ook niet heel grappig
Dat heb ik ook een aantal maal gahed. Ik heb zelf geen Tesla maar rijdt er wel in met enige regelmaat. In de stad gebruik ik het sowieso niet maar ook op de snelweg al een paar phantom breaks gehad.Je schrikt je elke keer het leplazarus.

Autonoom lijkt me fantastisch maar dan moet het wel echt autonoom zijn en niet een veroorzaker van hartverzakkingen
Lekker dan. Ik rij voorlopig nog wel even zelf, zo te horen.
Ik rij al een jaar een Model 3 en heb amper last van Phantom Brakes. Dus je kan het beste een proefrit maken op een route die je vaak rijdt en kijken of je er last van hebt ;)
Yup. A50 tussen Veghel en Apeldoorn is dik prima.
Ik kan niet anders dan me bij deze ervaring aansluiten. Het remmen bij schaduwen van b.v. bruggen, viaducten etc. ook ingrijpen op 2-baans wegen met tegenliggers.. tot slot vind ik dat hij op deze wegen ook te dicht aan de binnenzijde van de baan rijdt..
Ik vind vooral het bochtenwerk magertjes. Helaas komt dat ook door wettelijke bepalingen waardoor autopilot maar bepaalde G krachten mag produceren. Te hard door een bocht wil ie dus niet en remmen is vaak al te laat (oprit met scherp bochtje aan het eind zoals a9-a10 bij schiphol richting amsterdam).

Best wel ruk dattie dan “rechtdoor” gaat ipv “dan maar te hoge g kracht maar wel binnen de lijntjes => geen ongeval”.
Ik vind autopilot slecht werken. Veel phanton brakes. Ook als ik met cruise control een rijbaan wil opschuiven dan piept en corrigeert de tesla mij bijna altijd.
De afgelopen 1,5 jaar vind ik AP flink verbeterd - begin vorig jaar wilde deze nog wel eens een stoepje pakken als er een lichte slinger in de weg zat. Dat is tegenwoordig heel zelden het geval. Grootste ergernis blijven de typische Nederlandse 'enkele baan' wegen met een fietspad aan beide kanten van de weg. Deze ziet AP helaas nog altijd als enkele baan (heel soms wil hij rechts aanhouden). Hierdoor ziet AP verkeer vanuit de andere rijrichting wel eens aan als spookrijders en heb je een noodstop. Ook bij gebruik van TACC only. Blijft natuurlijk een lastige inschatting voor zo'n systeem - maar dat voorkomt dat je ook maar enigsinds cruisecontrol kunt gebruiken op dergelijke wegen (of je zit zenuwachtig met je voet bij het gaspedaal om de remactie te kunnen overrulen. WAF factor is iig zeer slecht).

Verder lijkt de herkenning van verkeer in naastgelegen rijbanen op de snelwegen slechter te zijn geworden over het afgelopen jaar; al komt dat wrs. omdat er meer interactie is met verkeer in naastgelegen rijbanen. Het automatisch van rijbaan wisselen is dan wel iets 'zelfverzekerder' geworden sinds begin 2019 - het blijft moeilijk bruikbaar en te 'voorzichtig / onderdanig' voor het overige wegverkeer. Ik hoop dat we in NL ooit automatisch van rijbaan kunnen gaan wisselen zoals in de US...

Oh ja - en mijn ervaring met stoplight stop & go de afgelopen maand is dat hij ook moet worden 'getrained' op NL situaties. Neem als voorbeeld de knipperende (oranje) waarschuwingslampen langs de weg voor bijvoorbeeld een opstaande brug. Dat knipperen zorgt in dezelfde frequentie voor remacties terwijl er nog geen enkele reden is om daar te remmen. Heeft al voor een 'incidentje' roadrage gezorgd bij mij (met beschuldiging van brakechecking).... ouch....

Nog een edit/toevoeging: Niemand die zich kan ergeren aan een optie van 7000,- EU met dermate slechte 'automatic parking' als Tesla? Beschamend gewoon zo slecht. Ook dit lijkt weinig aandacht te krijgen en is over de afgelopen 1,5 jaar alleen maar slechter geworden. Menig merk met auto's van 10/20k goedkoper doen het (vele malen) beter.... (evenals het onbruikbare smart summon hier)

[Reactie gewijzigd door 1-0-Ed op 4 oktober 2020 00:28]

Vreemd, ik gebruik AP honderden kilometers en werkt nagenoeg perfect. Stuk Naarden-Nijmegen rijdt dat ding vrijwel autonoom. Wat ze mijns inziens kunnen verbeteren is het herkennen van een knipperlicht van iemand die wil invoegen, zodat de auto eerder wat ruimte kan geven. Phantom breaks heb ik geen last van. Ben benieuwd of dat aan de hardware ligt. Mijn Tesla Model 3 heeft de HW3 computer.
Ik rij ook alleen maar op autopilot op de snelwegen met mijn Model S. Ook helemaal naar Italië, en ik kan echt niet meer zonder. Die phantom breaks herken ik wel, maar echt een uitzondering.
Vooral bij afslagen gaat mijn AP ineens terug naar 80 tot ik de afslag voorbij ben. Heel vervelend voor mij en andere rijders want het is soms nog steeds flink schrikken.
Ik vind het een ontzettend dom systeem.

Ik zou verwachten dat het rekening houdt met input van andere weggebruikers. Simpel gesteld, een voorganger geeft met een knipperlicht de intentie aan naar links te komen op jouw baan. Een bestuurder zou iets gas minderen aan de hand van die input.
Autopilot rijdt stug door en pas als de radar de auto opmerkt, remt hij (abrupt) af. Ook als de auto redelijk dichtbij is, blijft hij op AP gas geven tot de auto daadwerkelijk op jouw baan komt.

Maar een lange vakantierit maar Italie, ik moet zeker 20 keer ingrijpen zodat hij niet crashed. Simpel voorbeeld, wegwerkzaamheden. Daar kan hij echt niet mee overweg.

Volledig autonoom (level 4 en 5) is ook bij Tesla nog minimaal 5 jaar weg, al betwijfel ik of Musk ooit de ballen zal hebben om vervolgschade door gebruik van een level 4/5 systeem op zich te nemen. Ik denk het namelijk niet. Altijd grootse woorden, maar garanties heeft hij niet.
AP/TACC is nu volledig reactief. Veel te veel radar based en veel te weinig op beeld/zicht en al helemaal niet op video beeld.
Er zit nu geen enkele voorspellende functie in.

De AP/FSD core rewrite die eind van t jaar live moet gaan in de VS zou dat moeten oplossen. Dan kan de vooruitgang die eigenlijk al weer 1-2 jaar min of meer stil staat weer in n stroomversnelling verder.

Tot nu toe levert Musk/Tesla altijd wat er geroepen is, het duurt alleen wel vaak langer dan geroepen...
Bij mij niet helaas.
Ik heb met 20.000km al een gare accu... Die voorsprong zie ik absoluut niet terug.

Vrijdag ook weer, ik laad tot 80%, vervolgens even voorverwarmen, dus ik vertrek met 77%. Vervolgens rijd ik over heel de dag 56km en nog 55% bij terugkomst.

22% verbruikt mer 56km, dan heb ik met mijn LONG RANGE gewoon maar 250km bereik op een 100% lading.

En raad eens... Tesla service zegt dat het allemaal binnen de specificaties valt.

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 5 oktober 2020 09:06]

22% met 56km is 255 km bereik. Dat is wat je haalt als je 200 km/h rijdt op de autobahn.

Of misschien had je sentry mode vergeten uit te zetten na parkeren en heb je die verbruik meegerekend in die 22%?

Met normaal rijden (max 100) zou je makkelijk 450-500 km moeten halen met de Model 3 Long Range. Ik heb zelfs een keer voor de grap door hele tijd achter een vrachtwagen te rijden (max 90 km/h) 700 km gehaald met 1 volle accu, ruim boven de Tesla specificatie.

[Reactie gewijzigd door mohf op 6 oktober 2020 10:42]

Nee de auto sliep na 41 minuten.
Sentry uit dus...

Ja, zeg dat tegen Tesla! Service doet gewoon niet en canceled de afspraak met de opmerking dat alles binnen de specificaties valt.

Op mijn vraag of 250km met een Long Range normaal is, werd letterlijk gezegd: “ja”.

Je begrijpt dat ik hen het liefste door de glazen pui bij hen naar binnen rijd...
Zoals ik het zie:
- of je zit gewoon onzin te kramen.
- of je rijstijl verbruikt het dubbele, dus 300 Wh/km ipv 150 Wh/km
- of je accu capaciteit is de helft van een normale accu (~35 kWh ipv ~70 kWh)

Als je punt 3 claimt, toon dan bewijs want anders heeft het gesprek geen zin. Wat je bijvoorbeeld kan doen: laat de auto leeg lopen tot 0 % en laad hem ononderbroken op tot 100% en kijk dan hoeveel kWh de accu heeft opgenomen (niet vanaf de oplader, maar wat de auto aangeeft; de oplader telt ook de kabelverliezen mee).
Handen losjes aan het stuur gaat bij mij toch echt niet. Ook al heb ik het stuur vast, ik moet alsnog om de haverklap een ruk aan het stuur geven omdat anders alle alarm bellen al gaan. Ik ben heel benieuwd of daar wat aan te doen is?
Zo lang je handen het stuur maar iets uit balans houden werkt het. Het is niet het vasthouden wat gedetecteerd word maar de lichte draaikracht die je handen uitoefenen. Met een enkele hand aan de zijkant vasthouden werkt altijd.
Da's raar. Mijn AP (Model S, FSD Computer) stopt ook voor stoplichten die uit staan. Dat kunnen stoplichten zijn die alleen aan staan als een voetganger wil oversteken, maar hij stopt bijvoorbeeld ook voor een spooroverweg (staan immers ook stoplichten die uit staan).

Wat mij ook hekelt is dat je naar mijn idee net teveel gas moet bijgeven om de auto door te laten rijden. Als ik op AP rij en het is daar bv. 30 km/h, dan gaat de auto in mijn geval 35 rijden. Als ik 'm net ff iets harder wil dan geef ik bv. gas bij tot 40 km/h. Maar dan ziet de auto dat niet als ' gasgeven om door te gaan', dan moet ik het pedaal verder in trappen.

Qua herkenning werkt het allemaal perfect. maar de interactie tussen Autopilot en de bestuurder vind ik nog wel iets dat verbeterd kan worden.
Even de versnellingspook richting D duwen werkt ook als signaal voor doorrijden, wat mij betreft een stuk handiger dan gaspedaal.
Geprobeerd. Maar zodra ik dat doe schiet de auto uit Autopilot en gaat ie naar neutral

[Reactie gewijzigd door Tozz op 6 oktober 2020 21:29]

Dan duw je hem niet ver genoeg door of houd je hem te lang tussen de middenpositie en D. Een hele korte duw zou ruim genoeg moeten zijn. Als dat niet goed werkt even langs het Service Centre.
Ik heb werkelijk alles geprobeerd. Heb jij wellicht een Model 3? Ik een S, misschien zit daar 't verschil.

Ik heb R (naar boven), N (ruststand hendel), en D (naar beneden), hendel staat altijd op N (rustpositie). Ik kan 'm 1 tikje naar D duwen of 2 tikjes. In beide gevallen zet ik 'm daarmee in Neutral en daarmee schakelt AP af.
Ah, op de S is het geloof ik naar je toe trekken van de AP stalk (had er even overheen gelezen dat jij een S rijd). Die in de 3 gaat alleen naar boven en beneden. Voor meer info: https://teslascope.com/teslapedia/software/2020.36.12

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 7 oktober 2020 12:55]

Ik heb regelmatig dat ie afremt naar 80 omdat de parallel weg 80 heeft. Of 90 bij nat wegdek vol in de ankers duikt. Een heuvel op? In de rem. Ik vind het wel handig maar de acc was beter op mijn fiesta...

Overigens, als je je hand rust aan de onderkant van het stuur ran zeurt ap niet.
De visualatie herkent nog regelmatig matrix borden (die zo niet voorkomen in USA waar de software geschreven is) als verkeerslichten, maar wel als verkeerslichten zonder kleur indicatie, dus AP doet er niets mee qua remmen/gas geven. Tenminste bij mij dan, dus vind het wel best.
Matrixborden met pijlen (bijv. bij een open spitsstrook) worden bij mij consequent als groene verkeerslichten weergegeven.

Zou simpelweg het gevolg kunnen zijn van dat ze er nog geen 3d-model voor hebben om het weer te geven, terwijl de functie al wel wordt herkend. Een pijl of kruis is immers vergelijkbaar met groen/rood van een verkeerslicht, dus dat komt er het dichtst bij.
Zolang hij maar niet gaat stilstaan als hij een kruis ziet of denkt te zien.
Als je echt een AP buddy gebruikt ben je echt een $ :( % aso! Met losse handen te rijden is zowel tegen de verkeersregels als tegen de gebruiksvoorwaarden van Tesla, het is levensgevaarlijk en aangezien het leven jou niet uitmaakt, intereseerd het mij die van jou ook niet, maar mij intereseerd wel het leven van je medeweg gebruikers.

Stel dat die k :( smoes van "zonder op een gevaarlijke manier steeds een rukje aan het stuur te hoeven te geven" echt waar is dan raadt ik je aan om naar de dokter te gaan want dan is er iets niet helemaal juist in je motoriek, en dat zou nog een extra reden zijn om vooral niet meer auto te rijden. 8)7
Krijg jij deze functie al werkend in je Tesla in NL? Ik krijg volgende week een AP3.0 en MCU2 upgrade op mijn Model S. Ben benieuwd of ik dit ook krijg.
Die mogen ze voor Model 3 ook wel eens gaan uitrollen. Zit nog op HW 2.5 (een van de eerste 3's in NL). Steeds krijg ik nee te horen, is er nog niet in NL
Ik heb vorige week de HW3.0 upgrade gehad. Mijn model 3 zat in de eerste batch leveringen in NL en heeft vanaf het begin al FSD. Ze rollen uit op VIN maar weet niet wat de logica erachter is.
Ik had nog de EAP optie, FSD optie kwam later (tegen een meerprijs) welke ik genomen heb in een vlaag van verstandverbijstering. Daarbij hoort dus de upgrade naar de nieuwe computer. Anyhow is het goed te lezen dat ze ermee bezig zijn, dan zal het niet meer al te lang duren voor er contact met mij wordt opgenomen.
Ik werd vorig week woensdag gebeld en kon dezelfde dag nog terecht. Upgrade duurde 2.5 uur maar had VR headset meegenomen en gewoon lekker aan het gamen geweest in de lounge.
Klopt komt omdat AP3.0 momenteel geen nieuwe functies bied. De Model S en X eigenaren krijgen voorang. Ik wacht er al 3 jaar op ;) Had het in 2017 al aangevraagd. Zowel de nieuwe MCU die jij al vanaf het begin hebt als AP3.0 wat mij al jaren was belooft. Maar nu zijn ze er dus echt mee bezig.
Ditto. Afspraak staat, werd 1 oktober gebeld: "U bent aan de beurt voor FSD upgrade in Purmerend!" (maar dan onverstaanbaar Engels Nederlands). Eh das nogal ver weg..... "Dan in de app plannen" Done!
Model 3 is een stuk lastiger. De Model S/X is het een component dat met wat stekkertjes los te vervangen is. In de Model 3 heeft de autopilot computer vloeistofkoeling. Het vervangen is daardoor een stuk complexer, omdat je met die vloeistofellende zit dat je moet afsluiten, wellicht ontluchten en bijvullen.
Herkent hij ook stoplichten waar de lichten heel dicht bij elkaar zitten, cq een extra groen licht? Zo heb je b.v. in Duitsland (o.a. een aantal hier vlakbij in Kleve) stoplichten waar direct naast het groene licht een extra groen licht zit met een pijl naar rechts. Het licht staat dan op rood, maar de groene pijl gaat aan als je rechtsaf kunt. Als dan het rode licht uitgaat, dan gaat het reguliere groene licht branden.
Jouw specifieke voorbeeld heb ik nog niet gezien, maar in Nederland heb ik de auto nog geen fouten zien maken wat betreft stoplichtherkenning.
Hij herkent prima stoplichten met pijlen in de lampen, dit laat hij ook in het display zien!
Zulke verkeerslichten ben ik nog niet bewust tegengekomen, wel diverse verkeerspleinen met 6-8 lichten (dicht op elkaar) en Tesla herkent dan van elk licht de juiste realtime rood/oranje/groen status.
Hoe zit de goedkeuring van dit soort software eigenlijk in elkaar?

Een auto heeft een (Europees) typegoedkeuring, maar naar mate we steeds meer naar dit soort autonoom rijden gaan lijkt het mij wel wenselijk dat deze functies eerst grondig bekeken worden door bijv. de RDW voordat het het veld in gepusht wordt.

Waar ik werk moet alles wat ook maar ruikt naar veiligheid eerst met de notified body overlegd worden.
Er komen regels aan die uiteenzetten wat er moet gebeuren bij software updates - zie vooral sectie 8 op pagina 9. Die komen vanuit de UNECE's WP.29, en zullen dan (hoogst waarschijnlijk) ook hun weg vinden naar de Europese type goedkeuringslegislatie (er is al een verwijzing naar de vinden in de General Safety Regulation for motor vehicles die vorig jaar aangenomen is, zie Recital 27.).
Dit is nog niet onderhevig aan hee specifieke prestatie eisen - echter is de fabrikant wel verantwoordelijk voor het adequaat functioneren van het systeem. Schade na aanleiding van een misser kunnen worden verhaald op de fabrikant als bewezen is dat het systeem niet juist handelde (redelijk arbitrair).

OT: tot dusver zie ik een zeer onvolwassen autonome functie. De auto durft enkel zelf de beslissing te nemen om te accelereren als andere auto’s voor hem rijden die ook doorrijden. Dat is gewoon valsspelen. Dit is gewoon meeliften op de interpretatie van de menselijke rijder, en geenszins autonoom zoals dhr Musk loopt te roeptoeteren.

Wanneer Tesla het zelfverzekerd genoeg is om autonomie uit rollen die enkel is gebaseerd op eigen beslissingen, dan kan men pas spreken van autonomie.

[Reactie gewijzigd door kaasboer09 op 3 oktober 2020 17:32]

Curieuze redenering dat een autonome auto niet naar zijn voorliggers zou mogen kijken. Ik neem aan dat jij jezelf ook een autonome bestuurder vind, en jij kijkt toch ook bewust én onbewust naar wat de auto's om je heen doen?
Vergeet vooral ook niet achter je te kijken. Stoplicht op oranje met vrachtwagen vlak achter jij en jij vol op de rem is ook niet altijd een goed idee. Maar goed zulke situaties moet een autonomen auto ook nog leren. Dat zou deze ook moeten kunnen als de auto weet welke auto er achter je zit, de afstand en wat de verwachte remweg van die auto is inclusief reactietijd van de bestuurder. Daarom zou de auto dan ook moeten beslissen wel op niet vol op de rem voor oranje.
Zie mijn reactie op Tonkie_67.
Wat is valsspelen als de Tesla autonomie module het gedrag van autos voor hem meeneemt in de beslissing om wel/niet gas te geven. Wat wil jij? Dat de Tesla zo autonoom is dat hij dan maar dwars door zijn voorganger heen rijdt? Er is genoeg af te dingen over de mate van autonomie, maar om rekening houden met hoe andere autos zich gedragen zien als "gebrek aan autonomie" (of valsspelen in jouw woorden) is grote onzin. [Of ik begrijp je opmerking verkeerd matuurlijk]
Tot op heden houdt AP totaal geen rekening met signalen van andere auto’s. Het systeem heeft mij echt teleur gesteld.

Als ik op de snelweg op AP rijd en een auto voor mij wil naar links komen, geeft dit aan met knipperlicht, doet de Tesla niets. Niet eens vaart minderen. Pas als de radar de auto detecteert in dezelfde baan reageert hij vrij abrupt.

Ik had er veel meer van verwacht persoonlijk, na al die grootspraak van Musk.
Wat ik nog veel irritanter vind is dat de AP en ACC geen rekening houden met mijn acties. Als ik harder rij dan een voorganger en ruim op tijd knipperlicht naar links aan doe en in geval van ACC ook stuurbeweging inzet dan houdt de auto daar totaal geen rekening mee. Deze gaat dan altijd alsnog afremmen. Zelfs met de tussenafstandinstelling op 1 moet je vooral bij vrachtwagens waar snelheidsverschil vooral wanneer je 130 mag best hoog is al ruim 150m van te voren naar links gaan als je niet wilt dat de auto zelf gaat afremmen.

Dat gaat helemaal nergens over. Met 100km/h is 2 seconden tussenstand zo'n 55m, met 130 is het 72m. Zelfs al zou je uitgaan van 100 km/h als basis en dan rekening houden dat remweg relatief gezien in kwadraat van snelheid gaat is het met 130 nog steeds maar 94m. Pas met 164km/h zou het dan 150m worden op die manier.

Zit daardoor met AP/ACC nog steeds regelmatig op m'n gaspedaal. Mis domme CC echt enorm, dat rijdt zoveel rustiger/makkelijker én zuiniger. Als ik zelf lange stukken rij en het niet al te druk is, dan is m'n verbruiksgrafiek vrijwel helemaal vlak. Met AP/ACC lijkt het meer op een hartslag. Ik rij zelf makkelijk 10-15% zuiniger dan ACC, met normale CC is het vaak juist eerder andersom. Dat ding is er gewoon echt niet op gebouwd om een beetje door te rijden.
Ook zoiets inderdaad! Dat doet VW een stuk beter met hun ACC.

Ik zie best wel dat AP voor loopt op de andere systemen, maar de functies die nu worden toegevoegd zijn een soort marketing verhaal, een rookgordijn om de basis van AP (die nog lang niet goed genoeg is) te maskeren.

Want iedereen heeft het nu over “kijk wat mijn Tesla kan”. Ik vind het een zeer slechte zaak.
Feitelijk als iemand richting aangeeft om naar links te komen mag dat pas als er voldoende ruimte is. Als je op je rem moet gaan staan voor die ander betekend dat, dat die ander eigenlijk geen ruimte had.
Iemand die richting aanwijzer naar links op snelweg heeft aanstaan heeft geen voorrang.
Het probleem is natuurlijk dat in de praktijk er genoeg mensen die toch naar links komen.
De vraag voor een autonoom systeem is dan wanneer moet deze reageren.
Als er voldoende ruimte is en systeem ziet richtingaanwijzer hoeft deze niet in te grijpen.
Als er niet voldoende ruimte is en systeem ziet een richtingaanwijzer moet je dan remmen ?
Of moet je pas remmen als het systeem echt detecteert dat de auto over de streep naar links komt.

Dat je meer van musk verwacht heeft eerder met jou verwachtingspatroon te maken. Musk is leuke vent maar marketing is zijn ding. Als iemand 10x iets roept en 10x komt het toch niet uit of te laat uit, vertrouw je dan de 11de keer weer op beloftes of heb je geleerd dat het toch alleen maar mooi verhaaltje is.

Volledig level 5 autonoom zonder ingrijpen van de mens duurt naar mijn mening nog heel veel jaren. Probleem is dat het 99,9999999999% moet werken.
Zelfs als we nu op 99$ zitten is dat niet veilig genoeg.
Geef altijd als voorbeeld laat zo een auto maar eens los in Parijs, Milaan of andere grote steden. Als het systeem daar volledig autonoom werkt dan zijn we er waarschijnlijk.
Ik geef aan dat zelfs als de auto naast knipperlicht naar jouw baan stuurt, de Tesla niet reageert. Hij reageert pas als de auto daadwerkelijk op jouw baan rijdt. Er zit vaan een seconde of 4 tussen het beginnen met bewegen richting jouw baan en het daadwerkelijk to Joden op jouw baan.

In werkelijkheid is het echt een heel “dom” systeem.

We zitten met de Tesla niet eens op 50%.

Feit blijft dat ik zelfstandig g zonder ingrijpen van de auto van hier naar Italie kan rijden, maar AP niet zonder mijn ingrijpen hetzelfde kan doen!

Ik hekel dan ook de reacties dat AP veiliger rijden is dan een mens. Het klopt gewoon niet!
Geef je ook helemaal gelijk hoor. Ga alleen voorbeeld van de moeilijkheid van jou voorbeeld. Als de tesla pas ingrijp als de auto helemaal van baan veranderd is, dan is dat al slecht ingrijpen.

Probleem met dit soort "ondersteundende" functies is dat ze verre van perfect zijn en je dus altijd bij de les moet zijn om in te grijpen.

Of men nu bij 50 60 of 70% zit maakt eigenlijk ook niet uit. Level 5 is wat mij betreft 99.99999999% betrouwbaarheid. Uiteindelijk gaat het bij deze systemen om die laatste procent en zelf tienden van procent. Maar zelf daar zijn we nog niet eens in de buurt zoals je zelf al aangeeft.
Wat mij betreft komt de keiharde voorwaarde aan level 4 en 5, dat de fabrikant volledige verantwoording neemt over gevolgschade.

Dan is dit direct een persoonlijke noot voor Musk. Put your money where you’re mouth is.

Als het zo perfect is, of bijna is, dan neem je ook verantwoording over gevolgschade.

De EU mag dat van mij wel opnemen in wetten.
Ben maar niet bang, uiteindelijk komt alles op verzekeraars aan. Je zal een verzekering moeten hebben. Als volgens verzekeraars de zelfrijdende auto niet 100% werkt zullen ze deze of niet verzekeren of de verzekering zal dermate hoog zijn dat het te duur gaat worden.
Maar de vraag is dan hoe je bij die 99,9999999% gaat komen. Doe je dat door in een lab te blijven zitten en te testen. Of doe je wat Musk doet. Blufpoker spelen zodat er naast data ook nog geld binnenkomt. En hij is slim genoeg om te weten dat hij de bluf net zo lang moet zien vol te houden tot het systeem af is. Lukt dat, is hij de grote held en winnaar. Lukt het niet wordt hij met pek en veren het dorp uitgejaagd.
Blufpoker is een groot woord. Er komt een punt dat level 5 beschikbaar is. Als dat beschikbaar is zal het gewoon moeten werken die 99.99999999999999%. Als je er te ver naast zit, paar dodelijke ongelukken dan heb je toch heel snel een probleem.
Bluffen tot het klaar is, klinkt leuk maar hij en anderen zullen nog zeker paar jaar nodig hebben voordat ze zo ver zijn.
Gaat zeker nog wel even duren.

Maar ik vind de aanpak op zich wel interessant. Niet proberen dit uiterst complexe systeem in 1 keer te bouwen, maar iedere keer een nieuw werkend stukje toevoegen. Net zo lang tot je bij de 99,999999% bent.
Maar is dat zo fout? Ik reageer ook niet als iemand zijn knipperlicht als 'Ga aan de kant, ik kom er aan' gebruikt. Je wacht maar even totdat er plek is om je speciale verrichting te doen. Als iemand gaat, dan neem ik actie.

Het schijnt overigens dat Tesla wel degelijk kijkt naar knipperlichten. Zie:

https://www.reddit.com/r/...=share&utm_medium=ios_app
Dan is die van mij kapot, want die van mij doet zelfs niets als de auto aanstalte maakt van baan te veranderen. Hij remt pas als hij echt over de lijn is.
Zoals je ziet in het filmpje is de auto zelfverzekerd genoeg om zelfstandig het besluit te maken om te accelereer wanneer een auto voor hem ook accelereert. Hier is het in feite de bestuurder van de andere auto die vaststelt of het licht op groen staat of niet. Maar wanneer er géén auto voor hem rijdt, dan vraagt de Tesla om bevestiging van de bestuurder.

Musk claimt spoedig volledige autonomie te leveren. Dat betekent dat de bestuurder feitelijk lekker kan gaan slapen. Wat ik in deze video zie doet mij vermoeden dan Tesla nog niet eens in de buurt komt van volledige autonomie.

Zie ook mijn reactie op Cybje.
Misschien een beetje misleidend, maar het filmpje gaat over een veel oudere versie van de software (nl. 2020.24.6), terwijl het nieuwsartikel gaat over de stand van zaken op versie 2020.40.0.1
Daar zitten ruim 20 versies tussen. :o
Ik heb hele vakantieritten op autopilot gereden en kan je garanderen dat volledig autonoom bij Tesla niet dichtbij is.

Zónder mijn ingrepen zou hij op 1600km naar Toscane zeker 20 keer crashen!

Als Tesla zo zeker van zijn zaak is, waarom nemen ze dan geen vervolgschade op zich? Omdat het er nog lang niet klaar voor is!

Het is een fijn rijhulp systeem, dat wel!

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 4 oktober 2020 01:17]

Exact. Hetzelfde geldt voor de lane-keep assist (automatisch sturen). Ik heb voor werk een jaar in de Model 3 gereden, en ook daar leunde het systeem van Tesla ontzettend zwaar op wat zijn voorganger doet.

Wanneer er een auto voor mij reed, maakte de auto bijna nooit fouten, en volgde meestal keurig de lijnen. Maar de volgende keer dat ik over dezelfde weg reed, en er niemand voor mij reed, faalde het systeem vaak nog hopeloos.

De volledige autonomie waar Musk over rept ligt simpelweg nog zo'n 10 jaar in de toekomst.
Wel opmerkelijk, 4 jaar geleden deed de lane assist op een Skoda Octavia het erg goed!
Beetje onzinnige opmerking natuurlijk. Je hebt geen idee hoe scherp de bochten zijn waarin kaasboer09 de lane-keep assist gebruikte. Of kon jouw Octavia de scherpste bochten die je in Nederland kunt vinden via lane assist aan?
Je hebt ook geen idee waar ik gereden heb. Het is uiteraard gewoon cafépraat waar we beiden onze persoonlijke ervaring delen, erg weinig data aanleveren en bijgevolg helemaal niet representatief is om een conclusie uit te trekken.

Ik was destijds best onder de indruk dat de Skoda in de bochten van de lege ring rond Brussel (R0) goed koers kon houden wanneer ik de handen voorzichtig los liet. En had de verwachting dat een (moderne) Tesla een pak verder zou staan.

[Reactie gewijzigd door bn326160 op 5 oktober 2020 16:18]

let wel op dat wat je live ziet is verre van wat er kan en mogelijk is met de tesla auto pilot.

wat je ziet is wat er momenteel mag binnen de grenzen van autonoome regel geving in bijna alle landen.

Als we die tegels removen en niet om elk ongeluk meteen een rechtzaak en roepen zie je wel dan hebben we volgend jaar autonoom level 5, (Alla hoe men space ship ontwikkeld. )

helaas werkt dat in de wereld niet zo en dat zorgt voor een enorme vertraging tussen productie en ontwikkeling omdat je cycles door de controles etc zo laag liggen.

Kijk maar eens naar de ontwikkel cycles van starship die niet geremd worden en vergelijk dat met bijvoorbeeld een SLS kwa kosten tijd en progress.
Grapjurk/Held.
Je spiegelt een (op dit moment) level 2 systeem aan level 5 eisen en piept dan dat t niet voldoet.... Level 2 is per definitie niet autonoom, maar een ondersteunende dienst.

Wat Tesla KAN is niet hetzelfde als wat Tesla MAG en is ook niet hetzelfde als wat Tesla breed uitrolt.
Het stoppen/meeliften bij groen is al lang weer een gepasseerd station. Dit is gedaan om gekke situaties te detecteren en op te lossen voor t n probleem is.
In de VS is al aangezet dat de auto zelfstandig een kruispunt over mag (alleen nog rechtuit).

Waarheid is dat we geen idee hebben hoever ze zijn. Complete rewrite van t systeem is bijna af, komende maanden uitrol in de VS. Dan wordt t systeem o.a. in staat te voorspellen ipv te reageren. Dan gaan we de volgende grote stappen zien.
Dan heb je niet goed gelezen, dit artikel gaat er juist specifiek over dat Tesla wel autonome beslissingen nu neemt. Zowel bij rode als bij groene verkeerslichten, als bij auto's ervoor.
Zo heb ik dat ook gelezen. In heel Europa geldt de autopilot (ondanks de mooie naam) uitsluitend als rij-hulp. Er moet dus altijd een bevoegde bestuurder achter het stuur zitten. Die is verantwoordelijk voor alles wat de auto doet.
Nederland had ooit grootse plannen om snel te zijn met het aanpassen van de wet zodat autonoom rijden mogelijk zou zijn, maar veel is daar niet van gekomen.
Ik zou mijn Tesla daar gok totaal niet in vertrouwen.
Voorbeeld: snelheid.
Ondanks dat mijn Tesla de borden nu leest, past hij snelheden niet aan.

Bij andere mensen weer wel, zeer inconsistent gedrag.

Om nog naar te vergeten dat je als gebruiker moet ingrijpen, anders crashed hij gewoon!
jouw tesla is dan ook nog niet klaar voor full autonoom en wordt gehinderd door de wetgeving en de situatie op de weg in NL.

Autonoom rijden is een combinatie van aanpassen van de auto, Maar ook zeker de weg. En dat laatste hapert in heel EU nog heel erg omdat de regeringen er niet mee bezig zijn.

Als je kijkt naar de NL infra dan zijn we het juist lastiger aan het maken om autonoom te reiden dan makkelijker met dingen als turbo rotondes, Verkeersborden met meer uitzonderingen sub boarden dan gezag, Domme dingen beborden zoals een autoweg bord met een 100 limitatie bord er bij etc..

En dan hebben we het nog niet een over de situatie waar je 120 bord langs een 130 snelweg met subboard van tussen 19:00 - 6:00 met als overrule een 80 matrix bord.
Een Tesla wordt nog niet gehinderd door de wetgeving. De autopilot is bij lange na nog niet in staat om de auto autonoom te maken. Alleen onder ideale (en Amerikaanse) omstandigheden kan de autopilot behoorlijke stukken zelfstandig afleggen. In alle overige gevallen moet je gewoon zelf opletten als je geen ongeluk of boete wilt.
ja de versie die op jouw auto staat wel ja , maar als je even leest heb ik het over de full versions die bij tesla in ontwikkeling zijn ,
Gaat nog wel even duren voordat Tesla dat voor elkaar heeft. De Nederlandse wetgeving blijft een probleem en als dat opgelost is, dan zit er nog een groot probleem bij de verzekeringen. Wie is verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door een zelf rijdende auto?
Je hebt dus gewoon een auto met ondersteunende functies. Ondersteunend wil zeggen dat jij nog steeds op moet letten, in moet grijpen en moet sturen.

Volledig autonoom, wacht daar nog maar heel wat jaren op. Musk kan wel roepen het duurt niet lang meer maar ja dat roept hij al een tijdje. Volledig autonoom is gewoon nog te complex op dit moment.
mijn punt is juist dat het wordt verkondigd als volledig autonoom, maar dat dit geen bewijs is. Het systeem is nog ontzetten onzeker, en bij lange na niet in staat om level 4/5 autonomie te bewijzen (zie mijn reactie op Cybje).
Juist, een "verkeerslicht", en geen "stoplicht" zoals in de openingszin van dit artikel ;)
Een Tesla kan prima zelf beslissingen maken zonder dat er een voertuig is om te volgen. Als je een rood stoplicht nadert met autopilot ingeschakeld zal hij gewoon zelf afremmen en stil staan bij de stopstreep. Zodra het licht op groen springt geeft de Tesla aan dat je kunt bevestigen dat hij mag rijden door 1 keer de drive/autopilot hendel omlaag te drukken, waarna hij dus zonder voertuig om te volgen het kruispunt oversteekt. Die bevestiging willen ze nu dus laten vervallen.

Zelfde geldt bijvoorbeeld op de snelweg met Navigate on Autopilot. Zodra je bij je afslag bent zal de Tesla zelf richting aangeven en zelf de afslag nemen. Hier hoef je niks voor te doen en het is niet nodig een voertuig voor je te hebben.

Dus hij maakt zeker wel zelf beslissingen en er zijn elke maand wel verbeteringen, naast dat er elke paar maanden nieuwe functionaliteit is die weer een stukje autonomie toevoegt.
Musk beweert dat zijn FSD ($5000) zeer spoedig (lees: nog dit jaar) Level 4/5 autonomie zal kunnen leveren. Dat betekent dat de bestuurder niet meer hoeft op te letten, en hij als het ware in slaap kan vallen. Musk zijn verdediging is dat zijn technologie daarvoor vrijwel gereed is, maar dat de bestuurder moet blijven opletten vanwege wetgeving.

Deze video laat duidelijk zien dat het system nog lang niet zelfverzekerd genoeg is om het groene licht te interpreteren van een zeer simpele verkeerssituatie. Dus veel succes in Amsterdam Centrum....

Volledige autonomie is zeker mogelijk, zoals bedrijven als Waymo laat zien. Maar daarvoor moet elke meter wegdek die wordt bereden voorafgaand met extreem veel detail in kaart worden gebracht. Èn bij elke wegwerkzaamheid moet deze situatie opnieuw in kaart gebracht gaan worden. Het is absoluut niet schaalbaar. Misschien voor enkele grote steden, en wat snelwegen. Maar daar houdt het op.

Mark my words: Musk gaat verkondigen dat Tesla autonoom rijden voor mekaar heeft gekregen, en om te beginnen kunnen àlle Tesla's in San Francisco nu volledig autonoom rijden. De rest van de wereld komt "spoedig". En Jan Worst uit Gorinchem die $5000 heeft neergelegd voor zijn FSD pakketje, mag zo'n 10 jaar wachten tot hij autonoom naar zijn werk kan rijden met zijn auto.
Voor deze specifieke actie, stoplicht op groen licht, maakt hij wel degelijk zelf de beslissing om door te kunnen rijden. Echter omdat het een bèta betreft vraagt de auto om bevestiging van de bestuurder, zodat de beslissing van de software kan worden vergeleken met wat de bestuurder doet. Een erg handige manier om te verifiëren of een functionaliteit goed werkt en eventueel te verbeteren.
Eens. De auto maakt de beslissing. Bij autonomie gaat het nou juist om de 'confidence' van deze beslissing. Ik zeg niet dat het systeem het nog niet kan, maar enkel dat deze video helemaal niet bewijst dat Tesla ook maar een enkele stap dichter bij volledige autonomie is.
Volgens mij bewijst deze video dat juist wel. De bestuurder bevestigt namelijk telkens dat de Tesla de juiste beslissing maakt.
Hier heeft de Tesla het 4 van de 4 keer correct geinterpreteerd. Voor volledige autonomie moet het systeem 999999.9 / 10000000 keer de situatie correct inschatten. En het feit dat de auto vandaag nog bij zulke gemakkelijke kruispunten nog om bevestiging vraagt, maakt mij niet hoopvol dat binnen 5 jaar ik autonoom door Parijs kan cruisen.
Ik merk zelf dat hij het ook altijd goed interpreteerd. En die bevestiging hebben ze voor de zekerheid gedaan, bij letterlijk elk stoplicht. Dus het is een beetje apart om dan af te geven op dat dat nodig is bij zulke gemakkelijke kruispunten, want het zit in de software om dat gewoon simpelweg overal te doen. En de auto wijkt niet af van z'n software natuurlijk.
Ik geloof niet in volledige autonomie bij Tesla binnen 5 jaar.

Het maakt in simpele snelweg situaties nog zo veel fouten.
Deze video is niet de FSD waar musk over praat maar de FSD gehandicaped door alle wetgeving.

Als je Full FSD software activeerd op een auto dan mag hij niet meer de weg op.
Daar ben ik het helemaal mee eens dat rdw eerst weer goedkeuring moet geven.

Ik zou de functie van zelf rijden alleen nooit gebruiken, want dan is het plezier en de ontspanning van het rijden eraf. Dan kan je net zo gied met taxi of openbaarvervoer gaan
Ik moest vandaag o.a. 140 km lang de A1 over en op 100 km/u is dat zo saai, dat het voor mij echt geen toegevoegde waarde heeft om zelf te rijden. Neem me niet verkeerd, ik vind zelf rijden erg leuk, maar geef me dan een mooie bochtige bergweg in Oostenrijk.

Ik ben erg blij met autopilot. Een taxi is geen alternatief, want heel veel duurder dan een eigen auto rijden. En OV is ook geen alternatief, want relatief onveilig ivm Covid-19 en met OV zou de rit van bijna 2 uur van vandaag 3 a 4 uur hebben geduurd (van deur tot deur). Naast dat ook OV duurder is, omdat we vandaag met z'n tweetjes waren. Bij OV betaal je voor iedereen een los ticket, voor de auto betaal je maar eenmaal de kosten zelfs al ben je met meer mensen.
Maar wat doe je dan nu? Of je let niet goed op, of de rit is nog saaier geworden. Zolang de bestuurder nog moet ingrijpen zie ik geen enkel voordeel van een autopilot functie
Jij hebt het nu over de autopilot functie van Tesla, wat wezenlijk anders is dan het 'zelf rijden' waar scorpion_1911 het over heeft. Want zoals je zelf aangeeft, autopilot is inderdaad een functie waarbij je zelf nog moet ingrijpen. Voor mij is de A1 zo saai, dat ik graag zou willen dat de auto zelf kan rijden op dat soort stukken en ik niet meer hoef op te letten.

Maar om alsnog je vraag te beantwoorden: als ik op autopilot rijd kijk ik veel meer om mij heen. Tussen de lijntjes blijven rijden vereist vooral recht vooruit kijken, dus het kunnen uitbesteden van die taak aan de auto is erg prettig. Ik houd natuurlijk wel het stuur vast, dus als ik merk dat de auto iets geks zou doen kan ik direct ingrijpen, maar dat gebeurt op de snelweg eigenlijk nooit meer in de huidige versies. Autopilot reageert in sommige gevallen ook veel sneller dan ik als mens, bijv. als ik achter een vrachtwagen zit en die een noodstop zou maken. Zelfs met 2 sec afstand is achter een vrachtwagen het zicht beperkt, maar de software reageert een stuk eerder als die vrachtwagen afremt. En doordat ik een wat uitgebreider beeld heb van wat alle andere verkeersdeelnemers doen, is anticiperen ook makkelijker.
Eens. Dat roep ik ook al jaren. Als ik bekijk dat mijn lange termijn gemiddelde op 44km/h staat (en dat is exclusife het stilstaan) dan zit ik minimaal 600 uur per jaar in de auto. Zou prachtig zijn als ik die tijd zou kunnen gebruiken om iets anders te doen. Alles nuttiger dan het stuur een beetje vasthouden en langs de zoveelste saaie autoweg te rijden.
De huidige regelgeving is redelijk simpel. De bestuurder is verantwoordelijk voor het besturen van de auto, ongeacht wie de beslissing maakt. Of je nu op de bestuurder, cruisecontrol of autopilot rijdt maakt geen verschil.

Er zijn nog wat details zoals hoe de functie geadverteerd wordt en of het objectief veilig genoeg is.
Volgens mij is dat heel duidelijk vastgelegd. Autonoom 2 is toegestaan. Alles erboven niet.
LEVEL 2 AUTONOOM RIJDEN
Nieuwe auto's met level 2 autonoom rijden - ook wel hands-off genoemd - zijn geen uitzondering meer. De auto kan zowel accelereren, sturen als remmen. Uiteraard blijft de bestuurder verantwoordelijk. Daarom krijgt hij een waarschuwingssignaal als hij het stuur te lang loslaat. Het bijzondere van level 2 autonoom rijden, is dat de systemen de data over de snelheid en de positie van de auto combineren.
https://www.autowereld.co...n-van-level-0-tot-level-5
"Waar ik werk moet alles wat ook maar ruikt naar veiligheid eerst met de notified body overlegd worden."

Mensen die blijven geloven in 100% 8)7 . Dit bestaat niet en is onnodige werk verschaffing imo.
Wel leuk uiteraard om wat aandacht te geven tot een bepaald niveau maar via een omweg is alsnog onveilig. Dikke No No voor veel bedrijven om en daarom ook gewoon de weg op. Nu gaan er weer mensen van alles roepen dat alles maar moet worden doorzocht maar schijnveiligheid is niet de oplossing tot een beter rijdende Tesla.
Waarom zijn onze snelwegen nog zo 'dom'? Waarom niet snelwegen volbouwen met sensoren, zoals bijv. het treinspoor ook heeft, zodat smart-cars het wat makkelijker krijgen? Het is idioot dat elke losse auto volgebakken moet zitten met peperdure equipment (lidars, en met videocamera's, dure cpu's en AI om stoplichten te kunnen uitlezen etc) terwijl dat veel goedkoper en simpeler kan met meer sensoren langs de weg en in stoplichten etc. Een vliegtuig doet de landing ook met behulp van allerlei intelligente beams op de landingsbaan ipv allemaal dure camera's.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 3 oktober 2020 14:04]

Waarom zijn onze snelwegen nog zo 'dom'? Waarom niet snelwegen volbouwen met sensoren, zoals bijv. het treinspoor ook heeft, zodat smart-cars het wat makkelijker krijgen? Het is idioot dat elke losse auto volgebakken moet zitten met peperdure equipment (lidars, en met videocamera's, dure cpu's en AI om stoplichten te kunnen uitlezen etc) terwijl dat veel goedkoper en simpeler kan met meer sensoren langs de weg en in stoplichten etc. Een vliegtuig doet de landing ook met behulp van allerlei intelligente beams op de landingsbaan ipv allemaal dure camera's.
Stel dat alle sensoren etc in de stoplichten worden gebouwd ipv in de auto en de sensoren krijgen een storing in 1 van de stoplichten? de tesla zal door rijden terwijl het stoplicht mogelijk op rood staat
Dat is niet anders dan nu toch? Stel dat een stoplicht nu is uitgevallen dan rijdt de Tesla ook door omdat hij geen oranje of rood licht scant?
Ik mag hopen dat ie bij uitgevallen stoplicht de normale verkeersregels hanteert ipv altijd 'rijdt door want er is geen oranje/rood licht'?

Dus op een kruispunt voorrang verleent aan verkeer van rechts, tenzij er verkeerstekens zijn die iets anders aanduiden.
Als je aan komt rijden en rood gaat uit. Maar groen is kapot, dus die gaat niet aan. Dan weet ik dus toch dat het licht groen is en rij nu ik door.
Ik hoop niet dat een Tesla dan ineens gaat stilstaan omdat er rechts iemand voor rood staat te wachten.
Een kapotte lamp is aanverwant, maar verder wat anders dan een compleet uitgevallen stoplicht.

Bij een kapotte lamp kan je inderdaad beredeneren dat het groen zou moeten zijn, ondanks dat die lamp niet brandt.

Maar als er bijvoorbeeld stroomuitval is, dan gelden toch echt de verkeersregels alsof er geen verkeerslichten zouden zijn.
Een vliegtuig doet de landing ook met behulp van allerlei intelligente beams op de landingsbaan ipv allemaal dure camera's.
Een ILS bestaat gewoon uit twee antenna's die een constant hetzelde signaal utizenden. Heel eenvoudig en op geen enkele manier intelligent.
Waarom zouden simpele systemen niet intelligent kunnen zijn? Waarom moet per se iets complex zijn om intelligent te heten? Mss is een hele simpele oplossing juist meer blijk van een intelligent systeem
Ik zou ILS zeker bestempelen als simpel. En als oplossing is het inderdaad vrij intelligent. Dat wil zeggen, ik vermoed dat er behoorlijk wat intelligentie aan te pas is gekomen om het te bedenken.

Maar ILS op zich vertoont geen enkele intelligentie. Dat willen de fabrikanten ook niet, want zie dat maar is gecertificeerd te krijgen. Het systeem is erg simpel. Het werkt in twee dimensies (glideslope en localizer). Beide zenden twee signalen uit. Per dimensie: Zijn beide signalen even sterk? Dan zit je goed. Is er eentje sterker, dan moet je compenseren.

Simpel, goed bedacht, praktisch, succesvol, maar niet intelligent.
Is natuurlijk ook een heel stuk eenvoudiger. Een vliegtuig houdt geen rekening met andere deelnemers aan het verkeer en staat continue onder toezicht van piloten.
Een auto staat in theorie ook continu onder toezicht van een bestuurder. Dat die bestuurders soms minder intelligent lijken dan de auto is een ander probleem.
Of we doen dingen gewoon nog op eigen inzicht ipv alles te automatiseren.
We zijn toch mensen en gemaakt om dingen zelf te willen doen. Ik ben totaal geen voorstander van dit soort technieken. Noem me ouderwets maar ik doe graag zelf nog dingen ipv alles door machines/software uit te laten voeren.
Ja dat is inderdaad een ouderwetse gedachte. Het doel is niet om je totaal nutteloos te maken. Het doel is om nutteloze taken zoals autorijden nuttig te maken. Het idee is dat je toe komt aan andere dingen ipv asfalt staren. Het doen van dingen valt dus niet weg, je geeft er zelf een betere invulling aan.
Mensen zijn beperkt in hun zintuigen, informatieverwerking, ruimtelijk inzicht, reactietijd en kennis van verkeersregels en techniek. Bovendien zijn mensen vermoeibaar, makkelijk geleid, irrationeel en (al dan niet bewust) onverantwoordelijk.

Met de nodige doorontwikkeling gaan de autopilots het uiteindelijk beter doen dan mensen. En dat is goed want het is in de eerste plaats veiliger en op termijn ook efficiënter. Daarnaast gaan we allemaal profiteren van de verlaagde (maatschappelijke) kosten die gerealiseerd worden met autopilots:
- Minder verkeersdoden en letselschade
- Minder voertuigschade/parkeerschade
- Parkeerplaatsen hoeven niet meer nabij de bestemming te zijn, de auto parkeert zichzelf wel ergens.
- De weg wordt efficiënter gebruikt waardoor file-vorming voorkomen kan worden.
Omdat het vele jaren kost om te bepalen hoe je dit zou willen doen (vooropgesteld dat alle fabrikanten en overheden overeenstemming krijgen) en het daarna nog vele jaren en vele miljarden kost om dit te implementeren. Daarnaast heeft je auto al die techniek alsnog nodig om te kunnen rijden op wegen waar dit niet geïmplementeerd is. (Arme landen zullen dit over 50 jaar nog niet voor elkaar hebben, daar mag je vaak al blij zijn als er iets is wat de naam "weg" mag dragen.) Verder kun je nog zoveel sensoren in de weg stoppen, je zult alsnog als auto al die gegevens moeten kunnen ontvangen en verwerken.
Bij het vliegverkeer is er ook een fail-safe. Als de systemen uitvallen of slecht werken wordt het vliegverkeer direct ingeseind. Daarom was GPS jaren lang niet 'goed genoeg' voor de luchtvaart.
Bij een auto heb je dan ook nog eens veel minder tijd om te reageren. Een vliegtuig blijft wel een paar minuten in de lucht als de systemen uitgeschakeld worden door de piloot. Een auto zit in de vangrail voordat de bestuurder de knop heeft gevonden.
toch gaat het er komen die smart roads.
Ooit in de verre toekomst... Tevens zou het niet nodig zijn als auto's voldoende communiceren en de plaatsbepaling afdoende is. En wat als er een storing is kan dan gelijk half Nederland niet meer rijden? Want op termijn hebben zelfrijzende auto's ook geen stuur e.d. meer. Dus nee, ik denk niet dat dit de manier is.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 3 oktober 2020 14:42]

Waarom zijn onze snelwegen nog zo 'dom'? Waarom niet snelwegen volbouwen met sensoren, zoals bijv. het treinspoor ook heeft, zodat smart-cars het wat makkelijker krijgen?
Omdat wij er als maatschappij niet zoveel zin in hebben de komende jaren enige tientallen miljarden euro's te investeren in een systeem met sensoren dat hopeloos verouderd is op het moment dat de laatste sensor is geplaatst waarna de snelwegen opnieuw met grote regelmaat worden afgesloten om de inmiddels afgeschreven of niet meer met de laatste software werkende sensoren te vervangen.

Tesla- en andere peperdure nieuwe autorijders blij, die auto's worden een stuk goedkoper en alle kosten van aanleg en onderhoud van het systeem wordt afgewenteld op de hele maatschappij. En als bonus: alle (financiele..) verantwoordelijkheid voor eventuele ongelukken als gevolg van het niet goed functioneren zullen de fabrikanten toeschrijven aan slecht beheer/aanleg van systeem en sensoren door de overheid.

Ik denk dat de snelwegen daarom voorlopig nog wel heel 'dom' blijven..
Inderdaad, die kosten worden afgewenteld op de maatschappij. Maar als gevolg daarvan kan iedereen straks een zelfrijdende auto kopen, want die kunnen dan veel goedkoper worden gemaakt. En daardoor gebeuren er veel minder ongelukken, met als gevolg: minder kosten voor de maatschappij en minder leed.

Het andere probleem (veroudering van de bakens) is valide, het kost vermoedelijk een jaar of 10 voordat voor NL een systeem kan worden bedacht om plekken in het verkeer te markeren dat niet veroudert, makkelijk is uit te breiden en betaalbaar is. En dan nog eens 10 jaar om de standaard wereldwijd uit te rollen. Maar dan heb je ook wat...
Omdat je niet wilt dat bij een uitval of hack van dat systeem alle auto's stilstaan wellicht?
Lijkt me een beetje vergezocht. In theorie is het veel interessanter de energie of telefoon of banksector plat te leggen als je echt kwaad wilt.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 3 oktober 2020 14:07]

Er zijn ook genoeg voorbeelden van gewone sites als Tweakers die soms onder vuur liggen en niet beschikbaar zijn.

Voor de rest is het verkeer een heel stuk ingewikkelder dan een landingsbaan waar geen ander verkeer, voetgangers, nooddiensten, pechgevallen ed zijn. Daarbij heeft alsnog elke auto hardware en software nodig. Ook de 20 jaar oude fiat panda van je oma om dit dan te laten werken.
Precies, dus help dan de smart-cars het makkelijker maken ipv alles aan losse auto's zelf overlaten.
Mijn post was juist om je ongelijk te geven :+

Wat zie je dan als voordeel van de hardware en software centraal? Hoe zie je dat voor je. En hoe gaat een auto uit Polen, Duitsland of de uk hiermee communiceren. Of moet ik in mijn oldtimer ook van alles inbouwen om de weg op de mogen straks?

Het spoor werkt trouwens enorm simpel met baan vakken waar maar 1 trein in mag bevinden. Dat krijg je met auto's niet op die manier voor elkaar. Tenzij je elke 10 a 20 seconden 1 auto op de weg toelaat...

[Reactie gewijzigd door jongetje op 3 oktober 2020 14:22]

Simpel met baanvakken? Nooit gehoord van PTC (Positive Train Control)? Dat is tegenwoordig almaar meer in gebruik en staat toe dat treinen dichter op elkaar rijden waarbij geen gebruik wordt gemaakt van baanvakken. Natuurlijk heb je wél gelijk dat dat voor auto's niet zou werken.
Omdat dit alleen maar kan als alle wegen hetzelfde systeem gebruiken en alle auto's met datzelfde systeem kunnen verbinden. Dat is op nationaal niveau al een hele klus, laat staan dat je dat mondiaal voor elkaar krijgt. Het hele idee dat je de auto zelf intelligent maakt het allemaal een heel stuk flexibeler, simpeler en goedkoper.
Waarom niet snelwegen volbouwen met sensoren, zoals bijv. het treinspoor ook heeft, zodat smart-cars het wat makkelijker krijgen?
Omdat dit bakken met geld kost, terwijl het overgrote deel van het verkeer er geen gebruik van zal maken. Voorlopig is het nog zeker niet goedkoper.
Zolang er nog stoplichten zijn die 20 jaar terug dom geprogrammeerd zijn, waar van alles mankeert aan het programma en waar de problemen nooit opgelost zijn (bron: ik kom er iedere week een paar tegen), denk ik niet dat het verslimmen van snelwegen prioriteit heeft.

Laat ze eerst de fouten waarvan we al 20 jaar weten dat ze in de infrastructuur zitten er eens uit halen voor we gaan lopen experimenteren op nationaal niveau en nieuwe fouten inbouwen.
Waarschijnlijk omdat dat een hoop geld kost, en daarnaast compatibiliteit.
Omdat een systeem met sensoren pas functioneert als 100% van de auto's op basis van die sensoren kan rijden. Als je nu afspreekt zo'n systeem te bouwen, en vanaf nu alleen nog maar auto's verkoopt die (ook) op basis van sensoren kunnen rijden, dan ben je nog 10 jaar verder voordat je op zijn vroegst alle andere auto's kan verplichten om niet meer de weg op te gaan zonder verbouwd te zijn. En wat doe je dan als er toch iemand met een niet aangepaste auto de weg op gaat? Of wat doe je als iemand het systeem van de sensoren uit weet te zetten?

Bovenstaande geeft al zoveel kopzorgen, en is al zo lange termijn voor mensen die de besluiten moeten nemen, dat dit nooit gaat gebeuren.
Laten we puur de lidars pakken. Die gebruik je om objecten te vermijden. Waarmee wil je dat vervangen op de snelweg?

Inductie loops die bepalen waar een auto is? Wat als de auto net aan het inhalen is en tussen twee loops rijd? Of wat als we een carbon-fibre auto hebben die niet goed is te detecteren? Nog erger, een motorrijder met carbon-fibre motor? Wat als er een boom omvalt?

Of nog erger, wat als er een loop kapot gaat? Gooien we dan de snelweg dicht om 'm te repareren? Voor een goede resolutie ga je er honderden per km nodig hebben. De kans dat er eentje kapot gaat is erg klein. Maar met honderden per km ben je wekelijks bezig. Gewichtssensoren zijn nog veel kwetsbaarder, dus ook geen optie.

Dus dan maar camera's overal langs de weg? Die moet je weer geregeld schoonmaken. De camera's in jouw Tesla verlaten de snelweg weer na de rit en kun je zo een doekje overheen halen. Daarnaast helpt het ook dat jouw Tesla vaak in beweging is en je daarmee al redelijk wat vuil kwijt raakt. Maar camera's op de snelweg is een heel ander verhaal. Zelfde met IR sensoren, laser systemen, Lidar, enz. Werken op de snelweg is ronduit gevaarlijk. Dus gaan we dan maar weer banen afzetten? Je blijft bezig.

En wat gebeurt er als er iets meer kapot gaat dan één sensor? Zelfs als jouw Tesla straks geen stuur meer heeft, we slepen 'm gemakkelijk van de snelweg af en repareren 'm in de garage. Maar vaste installaties heb je niet zo snel vervangen. Dus dan toch maar weer die snelweg dicht?

Dan kun je zeggen: Nee, want dan nemen de mensen het zelf gewoon over. Dus we laten dat stuur nog even zitten. Tuurlijk, is mogelijk. Maar als iedere auto alsnog een bestuurder en volledige inrichting voor bediening nodig heeft, waarom hebben we het systeem dan aangelegd? Zodat Pietje met een gewichtje aan z'n stuur om de autopilot te 'hacken' z'n Instagram kan updaten?

Daarnaast is er ook nog sabotage / hackers / terrorisme om rekening mee te houden. GPS hijacking kun je uitvoeren met minder dan $1000 aan budget. Telefonie signalen (zij het 1, 2, 3, 4 of 5g) jammen is voor minder dan $100 te doen. En die garagedeuropener van jou kopieer ik met een RPI en $2 aan onderdelen. Ik heb vooralsnog veel liever dat een auto zelf data verzamelt en besluit wat veilig is, in plaats van luisteren naar de 'autoriteit' langs de weg.

[Reactie gewijzigd door Nijn op 4 oktober 2020 10:42]

Waarom zijn onze snelwegen nog zo 'dom'?
Onze wegen zijn super intelligent. Overal zijn de wegen aangepast om menselijk gedrag te corrigeren. Matrix borden om voor files te waarschuwen, drempels om snelheid te verminderen en allerlei optische zaken/weginrichting om maar ervoor te zorgen dat menselijk gedrag niet tot ongelukken lijdt.

Het is dus een kwestie van tijd (en adoptie) voordat wegen ook meer ingericht worden voor autonoom rijden. De kosten daarvan zullen waarschijnlijk wel meevallen. Een set matrixborden met portaal is ook heel kostbaar.

Zodra we de weginrichting echt op autonoom kunnen inrichten krijg je vanzelf veel meer winst. Dan kunnen straten ineens autoluw gemaakt worden, parkeerplaatsen buiten drukke gebieden.
Ik vraag me af wat als iemand gewoon een groen licht aanzet dat erop lijkt (al dan niet express)
Ik vind het spannender wat er gebeurd als een ambulance van links komt en de tesla heeft groen. En de bestuurder vertrouwd op de auto.
Zo heel spannend is dat niet, de ambulance moet (en zal) daar sowieso rekening mee houden. Ook voor voorrangsvoortuigen geldt: voorrang heb je niet, dat moet je krijgen.
En daarom vind ik het veel te vroeg om dit soort functies uit te rollen, er zijn zoveel situaties te bedenken waarvan ik als klant niet zou weten hoe de auto erop reageert dus schakel ik zo'n functie uit. Andere mensen echter zullen zoiets hebben van "boeit mij niet, regelt de auto wel"
Ook al heeft de auto al deze leuke snufjes de bestuurder is en blijft verantwoordelijk. Iedere Tesla bestuurder die door een fout van de software tegen een ambulance knalt zal dus zijn rijbewijs verliezen voor gevaarlijk rijgedrag (blind op de software vertrouwen is gevaarlijk).

Wat mij betreft mogen ook al die mensen met een sinasappel of andere tooltjes op hun stuur het rijbewijs afgepakt worden.
Zo snel verlies je je rijbewijs niet hoor. ;)
Precies.
Erger voor die mensen is dat de verzekering niets vergoed. Dus kun je je (lease) Tesla vergoeden/ben je kwijt want is total loss en ook de schade die je aanricht.
Wacht maar tot het een paar keer goed fout gaat met Tesla en dan is het feest over.

Dit soort Wild West innovatie hoeft mij niet op de snelweg. Sowieso ergens belachelijk dat auto's met een "Beta Auto Piloot" op de snelweg mogen in Nederland.
Ik heb nieuws voor je. Al 15 jaar rijden auto's, nu al nieuwe vanaf 15k, met een cruise control die:
- hard door rijd bij een groen licht
- hard door rijd bij een rood licht
- niet afremd aan de hand van wijziging maximum snelheid aangeven door verkeersbord
- niet eens afremd voor voorganger (non-adaptive cruise control)

En nu Tesla met een sterk verbeterde auto piloot komt is het opeens een probleem?
Verschil is alleen dat die mensen wel gewoon continu opletten en niet vertrouwen op een systeem. Dat is het hele probleem met dit soort systemen. Je moet er op vertrouwen dat het werkt. Ga je continu op zitten letten of alles goed gaat, dan heeft het hele systeem geen nut en is het alleen maar extra vermoeiend.

En daarnaast heb ik nog nooit mijn cruise control aangezet in de bebouwde kom op een weg met stoplichten. Dat gebruik ik op de snelweg of als er langere tijd geen onderbrekingen zijn. En daarnaast als je geen auto pilot hebt ben je normaal gesproken een "actieve" rijder.

En zoals gezegd heb ik geen probleem met Autopilot, maar wel dat auto's/eigenaren zelfs beta software gaan lopen downloaden en installeren die niet door instanties eerst helemaal is doorgelicht.
Verschil is alleen dat die mensen wel gewoon continu opletten en niet vertrouwen op een systeem. Dat is het hele probleem met dit soort systemen. Je moet er op vertrouwen dat het werkt. Ga je continu op zitten letten of alles goed gaat, dan heeft het hele systeem geen nut en is het alleen maar extra vermoeiend.
Dat moet ook nog gewoon hoor. Je mag nog niet andere dingen gaan doen als zo'n autonoom systeem hebt. Je hebt nog steeds je handen aan het stuur te houden en je aandacht bij het verkeer. Juist blindelings vertrouwen dat het 100% goed werkt is gevaarlijk (in elk geval met hoe ver de technologie momenteel is).

[Reactie gewijzigd door Dnomyar96 op 6 oktober 2020 11:53]

Veel hulpdiensten zijn al gekoppeld aan internet (als je Flitsmeister gebruikt merk je dat) dus de regel > Hulpdienst binnen 300 meter = autopilot uit zal er wel komen.
Er is een cartoon die ik lang geleden ergens gezien heb: twee mannen staan bij een druk kruispunt. Eén van hen heeft een doos met auto-onderdelen voor zich staan en de ander roept af en toe keihard: "Groen!".
Ben ik ouderwets als ik dit 'spannend' vind?
Nee, ik heb dat ook. Maar wellicht ben ik dan ook ouderwets. Wat ik het meest spannende vind is dat ze de software blijkbaar opnieuw hebben geschreven. En daarmee introduceer je allerhande bugs die de oude software niet (meer) had. Daarom is vaak software in cruciale processen zo oud, ze zijn "proven technology" en door de tijd genomen stabiel geworden. En de shit die er in zit is bekend. Daarom vind ik het nogal wat dat een zo cruciaal deel van je software architectuur fundamenteel wordt herschreven. Wellicht zit de oude software er nog naast om tegenaan te vergelijken, dat zou wel weer een aardige zijn om fouten te voorkomen.
Als je de oude software helemaal hebt 'gecovered' met (unit)test dan zou je Test Driven de nieuwe software kunnen schrijven. Daarmee vang je dan sowieso de oude bugs ook af omdat je die destijds al in een test verwerkt had. Zodra er fouten optreden schrijf je een zwik aan tests die die bug omvatten vervolgens kun je diezelfde tests dan weer loslaten op je nieuwe stukje software.
Dat cruciale systemen vaak nog op oude software draaien is meer een kostenplaatje vaak. Sowieso is software vaak een ondergeschoven kindje terwijl het wel de basis legt in veel cruciale processen.
Ik hoor wat je zegt, maar helaas werkt het in de praktijk natuurlijk niet zo. De omstandigheden "buiten" zijn elke minuut van de dag anders, met andere woorden, niet alles is te vangen in een unit test die je ooit gemaakt hebt. De meest voor de hand liggende zaken dek je uiteraard af en ik ga er ook van uit dat bestaande use-cases worden gebruikt evenals bestaande test-data met bekende output.

Over de cruciale systemen, uiteraard is dat een kostenplaatje. In de petrochemische industrie zitten uiterst kostbare testtrajecten voor hard- en software. Dat is wat ik ook bedoelde met "proven technology". Een nieuw systeem volledig testen kost vaak heel veel meer dan oude - al geteste - units uitmelken tot op het bot, dat gebeurt alleen maar als het echt niet anders kan. Ik heb het meegemaakt dat brokers op pad werden gestuurd om "ergens op de wereld" bepaalde hardware te vinden om maar zo lang mogelijk spare parts te hebben.

Software, hardware, IT in het algemeen is altijd het ondergeschoven kind. Bij hacks en dat soort dingen heb je het nooit goed gedaan, dan wijzen op het al vele jaren ondermaatste budget maakt je vervolgens een "jankerd". Zelden wordt dat op waarde geschat als onmisbaar onderdeel in een productieketen, altijd ben je maar weer de vervelende kostenpost. Maar goed, dat is niet anders. Daar moeten we maar mee leven :)
Ik vraag me toch af hoe dat nou gaat verlopen als er ineens een ambulance met sirene aan komt denderen dan kun je wel groen licht hebben en doorrijden.. maar wat dan?
Dan moet je als bestuurder (die nog steeds verantwoordelijk is) gewoon op de rem trappen.
En volgens mij heb ik ergens gelezen dat ze al werken aan de detectie van dit soort speciale voertuigen. Dus: "tatuutatuutatuu" AND "blauw" AND "regelmatige flitsen" = stoppen.
En als ze daar niet aan werken, dan gaan ze daar aan werken, want dit is natuurlijk één van de vele voor de hand liggende scenario's waar een autonome auto op moet kunnen reageren.
Dan moet je als bestuurder (die nog steeds verantwoordelijk is) gewoon op de rem trappen.
Echt? Ook als je OP DAT moment hartaanval krijgt?
Ik zie het al gebeuren... een frontaal botsing!

Eigenlijk moeten alle verkeerslichten vervangen worden door smart verkeerslichten die signalen ook aan de auto's sturen dat ze mogen rijden... EN dat het ook een waarschuwingssysteem (bijvoorbeeld oranje knipperlicht (ja dat is echt een lastig punt voor Tesla :P)) moet hebben die ook signalen aan de auto's sturen dat ze beter even opzij moeten gaan.

"kijk ma, zonder handen, Testla auto gaat opzij rijden voor amublance!"
Echt? Ook als je OP DAT moment hartaanval krijgt?
Hoe vaak heb jij al een hartaanval gehad op het moment dat het groen is en er een ambulance van links of rechts aankomt? Dit is spijkers zoeken op laag water :X

Overigens stopt de auto als deze denkt dat er een botsing zal komen. Dus wellicht red de tesla nog je leven als je precies op dat moment een hartaanval krijgt (?) 8)7
Echt? Ook als je OP DAT moment hartaanval krijgt?
Ik zie het al gebeuren... een frontaal botsing!
En wat als je in een "normale" auto een hartaanval krijgt in dezelfde situatie? Dan heb je hetzelfde effect volgens mij (behalve dat de Tesla zelf nog wel gaat proberen het ongeluk te vermijden als hij ziet dat er mogelijk een ongeluk plaatsvind, wat je normale auto niet doet).
Ik vind het zorgelijk. In hoeverre sluit dit aan bij het drukke verkeersbeeld van hier? Wat zijn de risico's in stedelijk gebied als je de bestuurder de controle uit handen geeft? Kruispunten vergen -ook met groen licht- een vorm van terughoudendheid en defensief rijden omdat er veel meer verkeersstromen zijn dan de auto alleen? Wat gebeurt er bij een last minute oranje? Gaat ie dan vol in de ankers?
Wat gebeurt er bij een last minute oranje? Gaat ie dan vol in de ankers?
Een last minute oranje is nooit bedoeld geweest om vol in de ankers te gaan. Dat leert elke weginstructuur je als het goed is aan, dat levert alleen maar gevaarlijke situaties op voor de auto's achter je. Als het oranje wordt als je ongeveer het verkeersportaal passeert is het volstrekt legitiem om door oranje te rijden.

Tesla's naderen kruispunten op gepaste lagere snelheid en reageren op oranje verkeerslichten zolang er nog op een normale/veilige manier gestopt kan worden.
Gepaste snelheid is niet altijd lager. Je moet je juist aan de situatie aanpassen. Tijdens spitsuur moet je gewoon 80 aanhouden als de rest van het verkeer dat ook doet (t.b.v. de doorstroming). Probeer dat maar eens duidelijk te maken aan een AP.
Anoniem: 1463186
3 oktober 2020 13:59
verlaat bètafase
Vind ik wel een bijzondere omschrijving als er letterlijk in de update notes staat: "Beta".
Gebruikers hoeven het niet meer te bevestigen, dat is een nieuwe functie. Maar zelfs Tesla noemt het nog beta. Er staat zelfs niet dat het een feit is dat het nooit meer nodig is, er staat 'may no longer require confirmation'.
Ja. Beetje vreemd inderdaad. Ook omdat de hele AP nog Beta is. Dit staat ook duidelijk op het scherm bij activeren in de auto.
Levensgevaarlijk in mijn ervaring. Ik rij zelf een Tesla Model 3p en heb sinds de update waarbij de auto de stoplichten herkent al vaak meegemaakt dat wanneer de zon vollop schijnt op het stoplicht de Tesla een groen licht ziet terwijl ie op rood staat. Met het menselijk oog was het niet makkelijk te onderscheiden maar bij twijfel is ie rood en niet groen!
Zonde, ik rij ook een Tesla maar de mijne zal deze update nooit krijgen (AP1) ... ben toch een beetje jaloers ondanks de kinderziektes die jij beschrijft. Hopelijk kan Tesla hier gauw verbeteringen op bieden.
Hij moet nog steeds bevestigen. Ik geloof dat dit al zo werkte een hele tijd. Je ziet duidelijk dat bij rood licht de auto stopt maar hij dan vervolgens niet gaat rijden bij groen nog.

Overigens is dit alleen in Amerika. In europa zal er extensief getest moeten worden gezien Europa heel veel unieke situaties kent in vrijwel elk land is er een ander systeem en staan de lichten op een andere plaats. Het leren hiervan kan wellicht in de EU een jaar langer op zich wachten. Tesla probeert wel voor het einde van het jaar in Amerika volledig autonome functies beschikbaar te hebben gezien de belofte voor de taxi fleet vorig jaar was gemaakt met dit als time frame. Ik hoop dat het echter niet de kwaliteit van autopilot verminderd.

Edit: begrijp nu dat het gaat om het niet stoppen bij GROEN licht. Dat is in ieder geval een juiste stap in de richting. Dit is enigzins verwarrend omdat auto's zonder FSD hoe dan ook de lichten negeren en dus altijd door groen en rood rijden. Dus theoretische gezien reed een Tesla altijd door groen maar stoppen ze nu dus voor rood licht.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 3 oktober 2020 14:03]

De update is dan ook dat de auto niet meer automatisch stopt (zonder bevestigen) voor een groen licht. Dat deed de Tesla nog wel bij 2020.36.

Wegrijden vanuit stilstand bij een groen verkeerslicht (tenzij je netjes achter je voorganger aanrijd) is nog wel een keer tikken op de hendel of het gaspedaal. En de beep als je geen gas geeft bij groen werkt eveneens in Nederland.

Dus dit betreft niet alleen Europa, momenteel werkt de Verkeerslicht herkenning en opvolging in Nederland hetzelfde als in USA, mits je uptodate bent met je Tesla (zowel kaarten als firmware zijn een vereiste), FSD hebt en natuurlijk HW3.0.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 3 oktober 2020 14:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee