Slimbook kondigt Linux-laptop aan met AMD Ryzen 7 en Nvidia RTX 3070

De Spaanse fabrikant Grupo Odin heeft een nieuwe Linux-laptop aangekondigd. De Slimbook Titan is uitgerust met een AMD Ryzen 7 5800H-processor en een Nvidia RTX 3070 8GB-videokaart. De laptop is verkrijgbaar vanaf 1750 euro.

De nieuwe Slimbook heeft een QHD-paneel van 15,6" met een resolutie van 2560x1440 pixels met een verversingssnelheid van 165Hz. De laptop heeft een aluminium chassis en weegt volgens de fabrikant 2,2kg.

De Slimbook Titan wordt standaard geleverd met 16GB aan DDR4-geheugen. Tegen een meerprijs kan dit worden uitgebreid tot maximaal 64GB. De opslag is standaard een NVME-ssd van 500GB, maar kan worden uitgebreid met een tweede M.2-ssd. Ook zit er een RTX 3070-gpu met 8GB vram van Nvidia in de laptop.

Verder heeft de Slimbook Titan drie USB 3.0-poorten, een enkele USB-C-poort en een HDMI-poort. Ook is er een 2Gbit/s-ethernetpoort aanwezig.

Grupo Odin levert zijn laptops gratis met een Ubuntu-installatie. Tegen een meerpijs kan de laptop ook worden geleverd met een Windows 10-installatie of een dualboot-optie met zowel Windows 10 als Ubuntu. De fabrikant verwacht in mei 2021 de eerste exemplaren te kunnen leveren voor 1750 euro.

Slimbook Titan

Door Robert Zomers

Redacteur

15-01-2021 • 20:41

74

Submitter: TheVivaldi

Reacties (74)

74
70
32
7
0
31
Wijzig sortering
Ziet er eerder uit als een branded whitelabel waar ze toevallig Linux op meeleveren.

Zo kun je elke laptop wel een linux laptop noemen.

Voor compatibiliteit hoef je het niet te doen, de meeste moderne hardware (of met een minimale inspanning qua uitzoeken) werkt out of the box.

Als je het over een "Linux" laptop begint, zorg dan in ieder geval voor iets van Coreboot en niet een slap aftreksel met een ubuntu usb stikje oid.

[Reactie gewijzigd door Hemingr op 30 juli 2024 19:51]

Het feit dat ze er een nVidia kaart insteken doet mij al afhaken. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen de hardware op zich, het draait als een zonnetje op mijn Windows gaming PC. Echter voor Linux is het altijd weer een welles nietes spelletje met de closed drivers van nVidia.

Imo is dit gewoon een Ubuntu laptop, en als je geen closed source will draaien (toch een beetje het moto van Linux) ben je met deze laptop niets.
Ik snap je punt over de gesloten drivers, ik loop principieel tegen hetzelfde aan. Gelukkig geen issue daar ik niet aan gaming doe dus prima met open drivers uit kan, grafische performance is secundair voor mij.

Overigens is AMD niet heilig, meer open, maar veelal ook meer gezeik. nVidia is dan wel gesloten, maar het werkt voor het overgrote deel van de usecases prima.
Gelukkig geen issue daar ik niet aan gaming doe
Deze laptop lijkt toch met name bedoeld voor gamers, en als je wilt gamen op Linux, dan werkt AMD prettiger. Geen gamer maar wil je iets als Wayland gebruiken? Vergeet Nvidia dan maar. Om nog maar te zwijgen over de lekken die steeds gevonden worden in de Nvidia drivers. Met AMD en Intel GPU heb ik daarentegen 0,0 problemen. Je hebt het over gezeik met AMD. Vertel? Ik heb nergens last van.
Niet om het een of ander, maar lekken worden altijd meer gevonden in iets dat ook meer gebruikt wordt ;)

En Wayland? Ik weet niet of ik dat wil gebruiken. Ik wil gewoon een game spelen. Of ik daar Wayland voor nodig hebt, dat boeit mij als gamer op dat moment totaal niet. Ik wil alleen dat het werkt - *hoe* het werkt, is niet interessant.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 30 juli 2024 19:51]

Niet om het een of ander, maar lekken worden altijd meer gevonden in iets dat ook meer gebruikt wordt ;)
Het feit dat nVidia drivers op linux beter zijn dan die van AMD is ondertussen al járen achterhaald, waardoor al heel wat mensen die linux gebruiken dat doen met een AMD GPU, dus tuurlijk zijn er voldoende mensen die AMD gebruiken in linux om te kunnen stellen dat er minder lekken zijn in plaats van te weinig gebruikers om dat te kunnen zeggen.
Dat er *veel* met zijn met een Linux/AMD combinatie, geloof ik wel, maar of het er *meer* zijn dan met Nvidia, dat durf ik best in twijfel te trekken als je naar de totale verkopen kijkt.
Wayland is de opvolger van Xorg afkomstig van dezelfde ontwikkelaars. Dus hoewel je als gebruiker gewoon je programma's wilt kunnen uitvoeren, moet dat wel mogelijk gemaakt worden door de software van de fabrikant van je GPU.

Nvidia is veel later begonnen met het ondersteunen van Wayland dan AMD en Intel en werkt dus in principe met een verouderde softwarestack. Hoewel ik zelf ook voornamelijk gebruik maak van Nvidia GPU's met de closed source drivers voor CUDA, komt er een moment dat de ondersteuning vanuit ophoudt vanuit het bedrijf.

En dan wil ik ook gewoon zonder gedoe de kaart puur als videokaart kunnen gebruiken met de Nouveau driver en met goede Wayland ondersteuning. Als dat jou niet boeit, dan is dat natuurlijk prima. Maar er zijn ook veel mensen wie dat wel iets kan schelen, omdat ze dan een betere gebruikerservaring hebben.
Met Intel heb ik anders ook problemen op Wayland. En dit is toch een 2,5 jaar oude laptop, dus niet het nieuwste van het nieuwste maal wel nieuw genoeg. Intel is dus ook niet heilig.
Er zijn nog geen nieiwe amd gpus voor laptops uitgebracht.
Hmm, ik had juist meer gezeik met nVidia.

Hij moest per se een bepaalde xorg.conf hebben, mn andere GPUs zeuren daar niet over.
Volgens mij moest ie ook per se zn eigen libGL ofzo hebben, ipv gewoon standaard Mesa, waardoor mn andere GPU weer geen GL kon gebruiken (lang verhaal).
Wilde ik n nieuwe kernel uit git proberen, hadden ze die driver nog niet ge-updatet.
Wilde ik Wayland proberen, werkte ook nog niet (inmiddels wel grotendeels begrijp ik, maar niet zo volledig als anderen).
De console kon alleen in 80x25 textmode, ipv gewoon in fatsoenlijk native 1080p (mss geen probleem als je UEFI hebt).
En tearing issues, al weet ik de details niet meer, ik had iig n hoop workarounds daarvoor.

Al met al voelde het een beetje alsof mn systeem zich maar aan nVidia moest aanpassen, ipv andersom. Dat moest dan maar en lukte ook wel, maar met tegenzin.
Daarna een AMD GPU, die gewoon ootb prima werkt.
Maar dat ligt mss ook aan dat dat al een wat oudere was, waarvoor ze alle bugs al hadden gefixt, en ik mss ook minder eisen heb op andere vlakken.
Nouja, zolang men maar weet dat je het ook anders kan ervaren.

@egnappahz, als ik van GPU wisselde (don't ask), moest ik die xorg.conf aanpassen, omdat het juist (alleen) nVidia was die zijn eigen gepruts in xorg.conf vereiste. Bij andere GPUs kan ie gewoon leeg blijven.
Dat stelt weinig voor, daar was makkelijk omheen te werken, maar wel irritant.
Zou idd fijn zijn als nVidia zou stoppen met iets dat al n decennium niet meer de bedoeling is.
(Of is dat inmiddels opgelost? Mijn GPU vereiste driverversie 390 iig).

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 30 juli 2024 19:51]

xorg.conf? Nu doet xrandr gewoon al het werk? Gewoond de amdgpu driver aanroepen via xorg-xrandr en voor de rest van die xorg.conf afblijven, en laat de opensource driver in de kernel (als je een mainline kernel hebt tenminste) gewoon zijn (intree) werk doen.

Het is al een decenium niet meer de bedoeling dat je in de xorg.conf zit te prutsen hoor...
Nou ja, er wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van include directories die adhv nummer worden geladen.
Niks mis met closed source drivers, als ze maar werken. Of wat, ga jij de source doorkijken dan, of ze zelf compileren, of er zelf aan meeprogrammeren? Dat is voor veruit de meeste mensen (ook linux-gebruikers) helemaal niet interessant.

Het is volgens mij puur een principekwestie om alles open source te willen hebben, en soms moet je je daar maar gewoon even overheen zetten. Niet alles in de wereld - ook niet alles dat jij gebruikt - is opensource. Tenzij je me de source van de firmware van je magnetron en CV-ketel kunt laten zien ;)
Of de source van het infotainsysteem in je auto, of de source van de UEFI in je pc, of de source van bijna alle drivers die je telefoon nodig heeft (om het toch nog bij drivers te houden :))

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 30 juli 2024 19:51]

Voor de meeste gebruikers geldt dat wellicht, maar er zijn ook veel ontwikkelaars van low-level code en die willen inderdaad dat de broncode beschikbaar is, zodat eventuele bugs gevonden en verholpen kunnen worden.

Daar houd jij je misschien niet mee bezig en interesseert je niet echt, maar dat is niet voor iedereen het geval. En we hebben het hier over computerapparatuur voor algemeen gebruik en niet over embedded systemen zoals een magnetron of CV-ketel, waar strikte voorwaarden voor bestaan.

Verder heb je op niet-x86 systemen vaak toegang tot volledig open firmware en drivers, al dan niet gereverse engineered. Er is een groep gebruikers/ontwikkelaars die daar specifiek naar zoekt en om die dan neer te zetten als fanatiek is whataboutism van de bovenste categorie.

Zonder die toegang zouden ze niets kunnen veranderen en verbeteren en zouden bugs jarenlang onopgelost kunnen blijven, totdat de fabrikant besluit om er eindelijk iets aan te doen. Maar dan maak je jezelf volledig afhankelijk.
Voor de meeste gebruikers geldt dat wellicht, maar er zijn ook veel ontwikkelaars van low-level code en die willen inderdaad dat de broncode beschikbaar is, zodat eventuele bugs gevonden en verholpen kunnen worden.
Eens, maar op Windows hoor je niemand klagen over het feit dat een driver closed-source is, terwijl de enthousiastelingen, programmeurs, en hackers daar net zo goed bestaat. In absolute getallen zelfs veel meer, denk ik.
En we hebben het hier over computerapparatuur voor algemeen gebruik en niet over embedded systemen zoals een magnetron of CV-ketel, waar strikte voorwaarden voor bestaan.
Daarom haalde ik ook de drivers van je telefoon erbij ;)
Verder heb je op niet-x86 systemen vaak toegang tot volledig open firmware en drivers, al dan niet gereverse engineered.
Succes met Qualcomm :)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 30 juli 2024 19:51]

Windows draait dan ook niet op tientallen architecturen, terwijl ik exact dezelfde broncode gebruik om kernels te draaien op x86, ARM, POWER en RISC-V en ook inmiddels minder gangbare architecturen zoals MIPS en SPARC. De meeste fabrikanten compileren een driver hooguit voor enkele hiervan, maar dan houdt het ook op.

Qualcomm mijd ik overigens als de pest, dan nog liever Mediatek of Allwinner :).
Nee, je wilt alleen de hardware en daarvoor betalen. En de functionaliteit. En dan "heb" je een computer.

Ik bedoel: het gaat niet om het inkijken van de code, maar om het ecosysteem waar het deel van uitmaakt.
Het feit dat ze er een nVidia kaart insteken doet mij al afhaken. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen de hardware op zich, het draait als een zonnetje op mijn Windows gaming PC. Echter voor Linux is het altijd weer een welles nietes spelletje met de closed drivers van nVidia.
Met een laptop met GTX 1650 i.c.m. Optimus en (Reverse) Prime onder Arch Linux draait alles bij mij als het zonnetje.

Het grootste probleem met Nvidia blijft einde ondersteuning, einde hardware. Intel video van 10 jaar oud werkt nog steeds op de allernieuwste Linux kernel zonder functionaliteit te verliezen. Dat gaat Nvidia niet lukken.
Ik heb in de vroege dagen nog een ati kaart gehad, maar nog nooit probelemen met een nvida kaart gehad. Ok als jij op de dag van de release de nieuwste kaart hebt, dan misschien. Maar na een paar maand is dit eigenlijk geen probleem. Ooit zelfs meer fps in linux gehaald met wine dan dezelfde versie van dat spel onder windows. Mij maakt het niet veel uit dat dit closed source drivers zijn. Het werkt en nog nooit problemen gehad. De enige reden waarom ik nog altijd een dual boot heb is voor gaming en een test af en toe. Battle.net is hier dikwijls de boosdoener. En ik heb al zo weinig tijd, dat ik niet 2 dagen wil lopen uitzoeken wat juist het probleem is na een update. Enja ik,heb wow gespeeld onder linux, ook hearthstone en diablo 3.

[Reactie gewijzigd door cricque op 30 juli 2024 19:51]

Er bestaan geen 'Linux' laptops, wel geforceerde 'Windows' laptops met een Windows key op het toetsenbord (En pre-installed) ;-)

Alle gekheid op een stokje. Laptops en PC's zouden neutraal moeten zijn mbt. het operating system.

Zowel een Linux als 'Geen-linux' laptop is gewoon bullshit natuurlijk.

Maargoed, het blijft altijd schorten aan driver support onder Linux helaas. Daar zijn de fabrikanten (zeker op laptops) deels verantwoordelijk voor. (Fan control, backlight etc)

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 30 juli 2024 19:51]

Als je een laptop zoekt om Linux op te draaien is het gelukkig niet heel moeilijk om daar rekening mee te houden voordat je koopt. Zo heeft bijvoorbeeld mijn Ideapad wel 100% driver support onder Linux, incl. fan control, backlight en alle mogelijke etceteras ;-)
Er bestaan geen 'Linux' laptops, wel geforceerde 'Windows' laptops met een Windows key op het toetsenbord (En pre-installed) ;-)
Er zijn anders genoeg Linux-laptops zonder Windows-toets, zoals de line-up van System76 bijv.
Voor mij zou dan eerder het criterium zijn om Libreboot, U-boot, EDK2 of een andere volledig open firmware mee te leveren op ARM, RISC-V of POWER hardware.

Coreboot op x86 blijft een compromis dat ik de fabrikant van de laptop niet aanreken, vooral als sommigen ook Windows geïnstalleerd willen hebben. Waarschijnlijk hebben ze ook niet het engineering talent om zoiets voor elkaar te krijgen, wat System76 bijvoorbeeld wel heeft.

Jeremy Soller werkt daar aan Pop OS! en ook aan Redox OS, wat een heel andere tak van sport is dan wat Slimbook hier doet. Maar in beginsel is een Linux laptop gewoon een machine waarop Linux werkt en er vanuit de verkoper en de fabrikant ondersteuning geleverd wordt.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 30 juli 2024 19:51]

x86 kan nooit open zijn, daar zorgen ze bij Intel en AMD wel voor. Je kunt zo veel engineering talent hebben als je wil, maar zonder proprietary blobs ga je x86 niet kunnen booten.

Probleem van de architectuur, niet de implementatie.
Pop!OS met de ingebouwde nvidia driver. Geen gekut. En lekker die window tiling, je kan niet meer terug.
Ziet er eerder uit als een branded whitelabel waar ze toevallig Linux op meeleveren.
En ze hebben zo te zien niet eens de moeite genomen om een toetsenbord zonder Windows logo te leveren. Dan koop je een Linux laptop en zit je te kijken naar het logo van een ander OS op je toetsenbord.
En ondersteuning? Lenovo doet dat wel, maar stel nu dat je een MSI-laptop koopt, geven ze dan ondersteuning als je er Linux op installeert? Want dat doet Slimbook (en Lenovo dus ook) namelijk wel. Ik wil maar zeggen dat niet alle fabrikanten Linux ondersteunen als je het er zelf opzet en dan is het fijn als je een fabrikant hebt die je wél ondersteuning geeft.
Nou; op die out-of-the-box opmerking wil ik nog wel in inhaken. Dat is met Ubuntu niet altijd het geval.

Ik schaf ongeveer eens per jaar een nieuwe laptop aan. Vrij eenvoudige zakelijke notebooks zijn het altijd. Meestal een Zenbook of een Thinkpad.

Er is altijd wel iets dat niet werkt. Goed de camera en de wifi doen het altijd wel; maar powermanagement is eigenlijk altijd een probleem zonder extra tools en handmatige wijzigingen. Out of the box zit je met een accuduur van 2 uur; wat eigenlijk een uur of 10 hoort te zijn.

Daarnaast moet ik vaak een nieuwere kernel installeren dan standaard met de nieuwste ubuntu meegeleverd wordt omdat anders sommige toetsen niet werken. Zoals FN-Lock.

Dus het kan allemaal wel en het is nog nooit niet gelukt; maar echt out-of-the-box wil ik het niet noemen.

ter aanvulling: Ubuntu 20 kwam met kernel 5.4.0 terwijl ik 5.9.8 nodig had voordat alle hardware ondersteund werd.

[Reactie gewijzigd door Grakist op 30 juli 2024 19:51]

Gewaagde kans om met Linux te leveren, meerdere bekende fabrikanten hebben het geprobeerd maar het sloeg niet aan.

Overgrote deel van de games draait het beste onder Windows, Linux is een beetje de ondergeschoven kindje kwa software support.

Ik ken linux maar als desktop omgeving zou ik het niet snel gebruiken, wel werkt het super in server omgeving.

btw jammer van de 2 gbit lan, doe of 1 gbit of meteen 5 of 10 gbit, 2 gbit voegt niks toe jammer dat die standaard er überhaupt is gekomen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 30 juli 2024 19:51]

Als alle andere fabrikanten al machines met Windows leveren, kun je differentiëren door Linux te ondersteunen. Dat doet Lenovo tegenwoordig trouwens ook op vrijwel alle modellen, dus zo vreemd is het niet.

Wat betreft Linux op de desktop, is er tegenwoordig meer vraag naar verschillende besturingssystemen. Zo zijn Chromebooks enorm in opkomst, dus ik zou niet weten waarom Linux dat ook niet zou moeten kunnen. Ik gebruik het al 20 jaar op mijn eigen machines en voor het Windows gebeuren heb ik dan een virtuele machine.
Idd mijn Lenovo heeft (of eigenlijk had) dat ook. Had zelf alleen een Linux variant gekozen omdat ik niet extra wilde betalen voor een Windows 10 OEM licentie terwijl ik al een retail licentie had liggen. Ik vraag mij dan ook af hoeveel mensen van deze laptop niet of een dual boot systeem maken of gewoon Linux er gewoon afgooien. Linux en gamen is anna nu toch ‘nog’ altijd niet echt een super combinatie te noemen.
Linux slaat niet aan bij consumenten, het is al meerdere keren geprobeerd in de winkel men kent het gewoon niet, de enige wat in de buurt komt is Chromebook of Apple omdat men dat kent van de smartphone,s.

Alleen de "power users" zetten linux op hun laptop, het gros van de lui niet waaronder ik gebruik geen linux op de laptop omdat voor mij ook alles op Windows prima werkt, het OS waarbij de meeste functionaliteiten werken zonder rompslomp komt erop en dat is Windows bij mij.
Ook gezien ik zo af en toe nog eens game en support bij Windows is toch net even wat beter.

Mocht ik een -1 krijgen dan zijn hier veel linux fanboys.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 30 juli 2024 19:51]

Linux slaat niet aan bij jou en jij beïnvloedt weer veel andere mensen, maar ik ken genoeg mensen die wel gebruik kunnen maken van Linux. Het enige wat er hoeft te gebeuren is het voor te installeren zoals Slimbook en Lenovo tegenwoordig doen. Daar heeft het heel lang aan ontbroken en daar begint nu verandering in te komen met veel meer partijen die Linux voorinstalleren.

Ik zie mensen ook niet snel Windows installeren, maar dat komt meestal voorgeïnstalleerd. Bovendien raken steeds meer mensen Windows zat en dan is het goed om alternatieven te hebben. Apple Macs en Chromebooks zijn uiteraard ook prima keuzes en zo is voorgeïnstalleerde Linux er ook een. Ik vind aan Windows helemaal niets intuïtief of gemakkelijk, maar dat is waarschijnlijk ook een kwestie van wat je gewend bent.

Mocht je een -1 krijgen, dan komt dat vooral, doordat mensen je onwetendheid en onkunde niet op prijs stellen.
Ik werk op een school zo hier en daar zitten er mensen tussen met linux en vragen dan aan mij direct al of ik er Windows op wil zetten...

Gewoon omdat functionaliteiten niet werken onder linux, simpel voorbeeld het MS office pakket is op linux veel anders dan op Windows met name de uitgebreidere functies dan kun je weer niet meedoen met de les.
Ms office is gemaakt voor Windows en om eerlijk te zijn ik gebruik het al jaren niet meer thuis. Openoffice of andere varianten werken ook. Het enige wat echt ontbreekt is een outlook clone. Evolution heeft nog altijd bugs zoals 15jaar geleden, op een gegeven moment zalje van elke mail een dubbeltje zien als niet gelezen. Thunderbird is wat ik nu gebruik, maar daar is de agenda niks. Maar voor huis tuin en keukengebruik is openoffice en een browser genoeg hoor. En als je dat even toont waar de dingen staan die ze altijd gebruiken, maakt het voor 90% vn de gebruikers echt niet uit. Als iemand mij iets vraagt van een pc dan zeg ik gewoon dat ik dit niet meer doe. Als het een linux os heeft dan zal ik nog helpen, maar anders zoek je het zelf maar uit waarom er iets mis is
Linux slaat niet aan bij consumenten, het is al meerdere keren geprobeerd in de winkel men kent het gewoon niet, de enige wat in de buurt komt is Chromebook of Apple omdat men dat kent van de smartphone,s.
Welke smartphone draait er ChromeOS? Ik heb er nog geen een gezien.

En ChromeOS is trouwens ook gewoon Linux. Dat was het al, maar nu dat je er native Linux-apps op kunt draaien is het helemaal een Linux-distro geworden.
Android smartphone heeft heel veel weg van ChromeOS / Chromebook.
Beide maken gebruik van de appstore, en de interface lijkt veel op elkaar.

Iemand met een smartphone op android begrijpt ook meteen een Chromebook.

Linux en Windows zijn nog steeds een wereld van verschil, Linux is met de jaren wel gebruiksvriendelijker geworden.

Consumenten kiezen gewoon de makkelijkste weg en dat is nog steeds Windows, gewoon aanklikken en klaar net als bij Chromebook.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 30 juli 2024 19:51]

Ik heb anders al diverse mensen gehoord die ChromeOS te veel vonden afwijken van Android en het daarom niet snapten. Dat ervaarde ik ook toen ik ChromeOS gebruikte.

Ze gebruiken trouwens niet allebei dezelfde appwinkels: ChromeOS heeft de eigen Chrome Web Store en daarnaast nog de Play Store en Linux-pakketbeheer.
Ik gebruik linux op de desktop al een paar jaar naar volle tevredenheid. Ik heb gewoon geaccepteerd dat bepaalde software dan maar niet beschikbaar is. En als ik echt niet anders kan (bv als ik een telefoon moet flashen of een ebike wil programmeren) start ik de dual boot Windows op die door het weinige gebruik in een oneindige update loop zit.

Ik gebruik Mint met Cinnamon en ondertussen vind in de UI beter gepolijst dan die van Windows.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 30 juli 2024 19:51]

Welke telefoons flash jij? Want er zijn ook Linux-programma's om telefoons te flashen.
Als er wat mis gaat met een Xiaomi moet je wel eens terug vallen op de Xiaomi windows tools. :+
Mint met Cinnamon is ideaal als je van Windows naar Linux gaat. Ondertussen gebruik ik al enkele jaren Manjaro met Cinnamon.
btw jammer van de 2 gbit lan, doe of 1 gbit of meteen 5 of 10 gbit, 2 gbit voegt niks toe jammer dat die standaard er überhaupt is gekomen.
Het is 2,5 Gbps, en die standaard is onlosmakelijk verbonden met de standaard voor 5 Gbps.

Sowieso zijn 2,5 Gbps en 5 Gbps lapmiddelen totdat 10 Gbps betaalbaar wordt, want die standaard staat al sinds 2006 klaar.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 juli 2024 19:51]

Helaas weer de zoveelste laptop met numerieke pad zonder standaard insert-delete-home-end-page-up/down eiland. [x] ongeschikt
Je kan, als je numlock uitzet, home/end/pgup/pgdown vanuit je numpad bedienen. Num7 is bijvoorbeeld Home.
Mooi, goede vooruitgang.
Alleen jammer dat er geen AMD Gpu in zit dan..
Het mooie wel is dat ook gamen onder linux erg goed gaat en veel games ook meer FPS halen onder linux.
Wel dikke laptop :9
Weights at 2.2Kg.
Het is maar wat je 'slim' noemt.

Jammer dat ze niet voor een AMD GPU zijn gegaan. Werkt veel prettiger met Linux. Met 165 Hz refresh rate zullen ze wel op gamers mikken.

Zijn dit trouwens geen rebrands van iets als Clevo?
Ik weet niet of AMD al bezig is met chips leveren voor gebruik in laptops? Anders wel jammer inderdaad. Ooit heb ik een Nvidia kaart gekocht omdat destijds AMD bijna onbruikbaar was op Linux, maar dat was nog in de fglrx tijd. Die driver was gewoon ruk. Later hebben de nog een overgangsperiode gehad waarna ze in de huidige situatie zijn geraakt, waar ze best heel prima zijn op Linux. Wellicht heeft Nvidia op een paar puntjes een streepje voor, maar tegelijk heb je bij AMD beter geïntegreerde drivers en Wayland support. Nvidia drivers waren het altijd net niet, en dat is nu nog steeds zo. AMD drivers zijn er ook nog net niet helemaal, maar bij hen zie je nog dat ze de juiste richting op gaan. Beiden moeten nog net dat laatste stapje, maar bij AMD zie je nog dat ze de juiste richting op gaan. Nvidia is een en al onwil.
Slim staat voor dun lijkt me, niet voor gewicht. M'n 13" Razer Stealth 2020 is ook behoorlijk dun/klein maar toch aardig zwaar.
Volgens mij hebben ze ook modellen met AMD graphics. Ik zie dit dan ook eerder als een machine voor mensen die met CUDA software willen kunnen ontwikkelen. Ik weet niet hoe goed AMD's ROCm stack tegenwoordig werkt.
Ja, weet vrij zeker dat dit een Clevo is, hij lijkt 1-op-1 op die laptops van BTO.
Exact qua schermbezel, puntjes op achterkant/onderaan het scherm, aansluitingen achterop.
NOUUUUU nee.

ik heb een dell xps 15 7590: enige manier om dat goed werkend te krijgen was OF: heel lang eikelen met zowel de FOSS als proprietary drivers, of pop_os met proprietary drivers. met mijn AMD gpu (rx460) was het een kwestie van op elke willekeurige distro opensource amd gpu drivers downloaden en klaar.
NOUUUUU nee.

ik heb een dell xps 15 7590: enige manier om dat goed werkend te krijgen was OF: heel lang eikelen met zowel de FOSS als proprietary drivers, of pop_os met proprietary drivers.
Ik heb zelf ervaring met een ThinkPad X1 Extreme Gen2, een tegenhanger van Lenovo. De GTX 1650 draait daarop perfect onder Arch Linux, ook in hybride mode (alle grafische processing gedaan door Intel, tenzij het expliciet voor een specifieke applicatie wordt overgezet naar de Nvidia videokaart).
met mijn AMD gpu (rx460) was het een kwestie van op elke willekeurige distro opensource amd gpu drivers downloaden en klaar.
Klopt, en waarschijnlijk blijft die langer ondersteund dan de GTX 1650. Het is het nadeel van gesloten drivers en de daarbij behorende geplande veroudering.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 juli 2024 19:51]

"werkt perfect"

ja, ook batterij? en weet je zeker dat de nvidia gpu überhaupt word gebruikt? want anders heb jij zeker een aantal proprietary drivers zelf moeten downloaden. of je hebt de nouveau drivers, maar die zijn ook zeer matig
"werkt perfect"

ja, ook batterij?
Ja. Als je het goed configureert in hybrid mode, dan kost de Nvidia videokaart niet extra energie als die niet gebruikt wordt.
en weet je zeker dat de nvidia gpu überhaupt word gebruikt?
Ik speel games onder Steam en kan doormiddel van Prime expliciet de Nvidia videokaart wel of niet gebruiken. Dat verschil zie je daadwerkelijk, want zonder Nvidia videokaart draait alles natuurlijk hakkerig.
want anders heb jij zeker een aantal proprietary drivers zelf moeten downloaden.
Onder Arch Linux installeer je gewoon het juiste package uit de repository. Eén keer geïnstalleerd en het wordt automatisch bijgehouden.

Lees eens de documentatie van Nvidia door, en je vindt allemaal features die je helpen om het energieverbruik van een moderne Nvidia GPU tot 0 te reduceren wanneer je hem niet gebruikt, maar wel klaar hebt staan om hem te gebruiken. Voor een samenvatting die voor jouw notebook van toepassing is, lees over configuration 1 op deze pagina.
of je hebt de nouveau drivers, maar die zijn ook zeer matig
Nouveau gebruik ik niet.

Zoals genoemd werkt voor mij alles, maar ik weet dat de levensduur van dit beperkt is doordat Nvidia op een dag de stekker eruit trekt.

[edit]
Met 'reverse' PRIME heb ik ook gewoon de outputs van de Nvidia GPU beschikbaar in hybride mode. Dat werkte niet in het begin, maar werd met een driver update van Nvidia toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 juli 2024 19:51]

ah, jij hebt dus idd de properietary drivers. zelf heb ik pop_os die dit voor mij doet, maar ik wist niet dat dit zo gemakkelijk ging onder arch linux. zelf ooit arch gebruiker geweest, maar toen toch overgestapt op void om de systemd bloatware weg te hebben. onder void ging het niet zo makkelijk helaas.

fijn te horen!

ik zal de nvidia documentatie even doorlezen, dankjewel!

[Reactie gewijzigd door dec0de op 30 juli 2024 19:51]

ik zal de nvidia documentatie even doorlezen, dankjewel!
Lees eerst die van optimus-manager door. Die legt goed de context uit, en is redelijk kort. Pak daarna de README van de betreffende NVIDIA driver versie, en specifiek dat hoofdstuk waar de optimus-manager documentatie naar refereert.

[edit]
Deze pagina van optimus-manager is ook belangrijk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 juli 2024 19:51]

Beter misschien niet, maar ze zitten wel aardig in de buurt. En AMD zie je nog stappen in de juiste richting zitten. Nvidia is het gewoon net niet, en dat is altijd al zo geweest. Die zijn te koppig en onwillig om dat laatste beetje verder te gaan. AMD is het ook net niet, maar die zie je tenminste nog verbeteren.

Als ik nu een videokaart kon kopen, zou ik toch serieus naar AMD gaan kijken. Tuurlijk zijn er nog een paar minpunten ten opzichte van Nvidia, maar dat geld andersom ook. Daarentegen mag je van AMD nog wel verwachten dat ze verbeteringen gaan treffen, waar Nvidia het allemaal wel goed genoeg vindt.
Totdat je afhankelijk bent van Nvidia voor bepaalde zaken (betere hardware video encoder(s), CUDA, etc.).
De zoveelste Clevo/TongFang barebone? 3x in een Clevo/Compal 'ingetrapt' - hoe mooi de hardware mag lijken, is de rest echt inferieur aan een merklaptop van MSI of ASUS - weinig tot geen support of garantie en de behuizingen zijn beduidend minder dan van een A-merk laptop, ook al ogen ze bijna hetzelfde.
Persoonlijk vind ik de support bij BTO niet heel slecht.
Een aantal toetsen van het toetsenbord deden het niet meer, die is prima onder garantie vervangen.
En zou daarnaast heel eenvoudig zelf vervangen kunnen worden.

Ik zag laatst wel dat het plastic dat boven over de laadpoort heen gaat (dun stukje) gebroken was en d'r kleine puntjes in de 'lak' zitten, maar ik heb 'm ook al een paar jaar.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 30 juli 2024 19:51]

Met de huidige markt kan dat ding nog best concurreren met een nieuwe game pc ook. Ik zie dat ding nog wel gescalpt worden. Want waarom zou je een scalper veel te veel voor een videokaart betalen als je een laptop kan kopen die net zo duur is als een desktop met dezelfde specs? Als ze die laptop niet ook wegscalpen is dat niet goed voor hun opbrengsten.
Top dat Linux weer een extra push krijgt!

Ik draai Manjaro op een laptop met een gtx 1080 en een zware ml ontwikkel pc met een 2080 super. Beiden 100% stabiel op alle hardware componenten. Ok, 99,9%, Bluetooth en koptelefoons zijn jarenlang instabiel geweest tot de laatste grote december upgrade, dat werkt nu ook goed.

[Reactie gewijzigd door blackSP op 30 juli 2024 19:51]

Is het nou zo dat de Ryzen 5000 laptops met RTX 30 serie allemaal pas rond die tijd gaan uitkomen? Hetzelfde was zo met de 4000 series, ze beloofden honderden modellen door het hele jaar, maar het zijn er misschien tientallen geworden en nauwelijks beschikbaar geweest. Als dat het geval is kan ik beter voor een goed uitgeruste 4000 series laptop gaan zoals de Legion 5, die op zowat alle punten als beste uit de bus komt. Ik zou supergraag een 5000 series willen hebben, maar als de verkrijgbaarheid hetzelfde is als de 4000 van vorig jaar dan skip ik deze, want eigenlijk worden de 4000 series laptops nu pas écht beschikbaar. En ik zie al Maart en Mei genoemd worden, maar dat zegt dus helemaal niks. Ik weet dat het weinig met deze laptop te maken heeft, maar vraag het toch maar.
Dat is nogal afhankelijk van wat je nu hebt en of je daar nog een tijdje mee door kunt.
Bij het gamen is de kans klein dat je het verschil tussen '4600H en 5600H' of '4800H en 5800H' ooit gaat merken, v.w.b. de videokaart zal dat waarschijnlijk meer verschil maken afhankelijk van je specifieke scenario. Blijft een lastige beslissing zolang de situatie is zoals hij is...
Dat is nogal afhankelijk van wat je nu hebt en of je daar nog een tijdje mee door kunt.
Bij het gamen is de kans klein dat je het verschil tussen '4600H en 5600H' of '4800H en 5800H' ooit gaat merken, v.w.b. de videokaart zal dat waarschijnlijk meer verschil maken afhankelijk van je specifieke scenario. Blijft een lastige beslissing zolang de situatie is zoals hij is...
Het gaat me ten eerste om de CPU kracht voor videobewerking. En als ik het correct heb gelezen ergens is de 5800H 30% sneller dan een 4800H. Waar ik het heb gelezen weet ik niet meer, er zat wel voldoende bewijs bij door screenshots van enkele bemchmarks. Nu zegt dat nu nog weinig dat ik niks weet van de rest van de config. Maar mocht kloppen is het wel aadrig wat. En op dit moment heb ik geen laptop en een oudere desktop (4770K) die nog word vervangen door een 5900X die hier al ligt, maar door gebrek aan tijd en omstandigheden ik er maar niet aan toe kom om hem te bouwen. Daarnaast is gamen een leuke bijkomstigheid maar niet super belangrijk. Als vandaag een model zou kopen zou ik voldoende hebben aan 1660Ti of 2060 om toch zo nu en dan toch eens te gamen. Maar hoofdzakelijk heb ik daar gewoon een PS5 voor. Maar omdat ik nog een waslijst aan spellen heb op Steam en Epic o.a. kan ik daar ook eens wat mee. En het is gewoon fijn om een veel zuinigere maar toch krachtige laptop heb die het werk ook aankan dan altijd de PC aan te hebben staan die het veelvuldige gebruikt qua elektro.
Videobewerking heb je het niet over gehad hierboven, maar dan nog...
Die +/- 30% is single core, multicore is het verschil 'maar' +/- 15%, je videobewerking is 99,99% zeker multicore dus is het verschil wel aanwezig maar niet enorm.
Blijft dus nog steeds lastig! ;)
Waar ik niemand over hoor:

De prijs en die is voor hegeen je krijgt erg mooi denk ik zo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.