Slimbook-laptop met Linux krijgt Core i3-1005G1 en startprijs van 499 euro

De Spaanse fabrikant Grupo Odín heeft een nieuwe Linux-laptop in zijn Slimbook-lijn aangekondigd. Het bedrijf adverteert met de Slimbook Essential als ultrabooks met Linux, met een startprijs van 499 euro.

De Slimbook Essential 14 en 15 zijn, zoals de namen al aangeven, laptops met respectievelijk 14"- en 15,6"-scherm. Beide hebben een mat scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. De behuizing is van aluminium en heeft een dikte van nog geen 20mm. De 14"-laptop heeft een toetsenbord met witte achtergrondverlichting, de 15,6"-variant een rgb-backlight.

De goedkoopste versie van de Essential 14 bevat een Intel Core i3-1005G1, 8GB ram en een nvme-ssd van 250GB. De prijs van dit model is 499 euro. De Essential 15 is met een beginprijs van 549 euro niet veel duurder. Voor dat bedrag krijgen kopers een model met Intel Core i3-10110 en eveneens 8GB en ssd van 250GB. Grupo Odín biedt de mogelijkheid verschillende onderdelen voor een meerprijs aan te passen.

De Slimbooks zijn zonder extra kosten met verschillende Linux-distributies te leveren. Tegen een meerprijs rust de maker deze uit met Windows 10 of een dualbootoptie met Windows 10. Grupo Odín maakt de laptops niet zelf. Dit soort fabrikant maakt gebruik van zogenoemde build-to-order-modellen van bijvoorbeeld Clevo.

Slimbook EssentialSlimbook Essential

Specificaties

Model

Essential 14 "

Essential15 "
Cpu

Intel i3-1005G1
Intel i5-1035G1
Intel i7-1065G7

Intel i3-10110
Intel i5-10210
Intel i7-10510
scherm

14-inch 1920
x 1080 FullHD mat scherm

15,6-inch 1920
x 1080 FullHD mat scherm

Toetsenbord

Witte achtergrondverlichting.
Spaans en andere Europese talen om uit te kiezen.

RGB-achtergrondverlichting.
Numeriek blok.
Spaans en andere Europese talen om uit te kiezen.
Ram

2 DDR4 2666Mhz-slots tot 32GB

Hdd

Ultrasnelle
250 GB, 500 GB of 1 TB NVMe- schijven

Grafische kaart

Intel Iris Plus

Intel UHD
USB

1 x USB 3.2 Gen 2-poort (Type A)
1 x USB 3.2 Gen 2-poort (Type C)
1 x USB 2.0 (Type A)

1 x USB 3.1 Gen 2-poort (Type A)
1 x USB 3.1 Gen 2-poort (Type C)
2 x USB 2.0 (Type A)
Video-uitgangen

1x HDMI (met HDCP)

Garantie

2 jaar premium garantie in Spanje

OS

Om te kiezen: Windows, Linux of beide

Behuizing

Aluminium en ABS titanium kleur

draadloze LAN

Intel 9560AC
Intel AX200

Bluetooth

Bluetooth 5.0

RJ45-netwerk

10/100 / 1000Mb Base-TX

4G LTE-simkaart

Niet beschikbaar

Optionele simkaartmodule

Webcam

HD 720p (1280 x 960)

Audio

Stereoluidsprekers, interne microfoon, hoofdtelefoon- en microfoonaansluitingen
5.1-kanaals HD-geluid via HDMI

Gewicht

1,34 ~ kg

1,63 ~ kg
Accu

49 WH lithiumbatterij
Geschatte gebruiksduur van 5 tot 7 uur

Kaartlezer

MicroSD-kaartlezer

Grootte

324,9 x 219,5 x 18,95 mm

360,4 x 239,3 x 19,7 mm
Oplader

100 ~ 240V, 50 ~ 60Hz, DC-uitgang 19V 2.1A, 40W

Cd-rom / dvd

Optionele lezer / schrijver

Inhoud doos

1 laptop, 1 oplader

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-09-2020 • 19:35

119

Submitter: TheVivaldi

Reacties (119)

119
114
64
8
0
32
Wijzig sortering
@mr_evil08 Verwacht niet dat iedereen op een plotselinge lentedag in een keer overschakelt op Linux. Het is onder Linux gebruikers een running gag dat 'eindelijk dit jaar Linux doorbreekt'. Gewoon zonder voorbereiding overstappen is ook een recept voor tegenspoed: zorg eerst dat je open (de jure) standaarden gebruikt en software die crossplatform werkt. Zie o.a. m'n advies nummer vijf.

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 22 juli 2024 19:18]

Ik werk op een grote school heel zelden kom je iemand met linux tegen en vrij snel is die laptop de deur uit gegaan of is er toch maar Windows op gezet, Apples of Chromebooks zie je wel veel.

Waarom zou jezelf gaan martelen door stug Linux te gebruiken en overal constant alternatieven moeten zoeken ipv Windows, Linux is een prima OS maar blijft voorlopig nog wel voor de fanatiekelingen of techneuten die er bewust voor kiezen.

De eindgebruiker heeft gewoon geen zin om moeilijk te gaan doen, die wil gewoon zijn werk snel en makkelijk doen zonder gedoe.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 19:18]

Het wordt ook niet bepaald gestimuleerd. Mijn zoon is nu naar de middelbare en krijgt dag 1 een chromebook in zijn handen geduwd, "gratis" 5 licenties MS Office en kortingen op handige software (lees Adobe, Microsoft, het bekende rijtje antivirus-software, etc). Over open alternatieven, die niets kosten, wordt nergens gerept. Daarnaast bijna voor alles een app, zelfs voor gym; kortom, de kids worden door de commercie prima klaargestoomd voor de toekomst.
Juist een school zou een plek moeten zijn waar men met alternatieven in aanraking komt.
De eindgebruiker heeft gewoon geen zin om moeilijk te gaan doen, die wil gewoon zijn werk snel en makkelijk doen zonder gedoe.
Dat gaat uitstekend op Linux. Op onze privé-laptops is vrijwel geen stukje closed software te vinden en we kunnen prima uit de voeten op school en werk. En nee, dat kun je prima inrichten zonder consessies. De consessies die er zijn liggen meestal bij mensen die gesloten software of geen open standaarden gebruiken waarmee je je spullen moet delen en daar heeft Linux/ de open source gemeenschap vaak ook prima antwoorden op.
En ja, natuurlijk, hoe exotischer het wordt hoe meer uitzonderingen er zijn (moest laatst een acces-database in LibreOffice laden, had wat voeten in aarde, maar is wel gelukt).

Punt is, als niemand de kans krijgt om met iets in aanraking te komen dan blijft het "moeilijk", "onvriendelijk" en "gedoe". Het is mooi om te zien dat er meer van dit soort laptops komen en ik denk dat dit zijn doelgroep wel gaat vinden. En dat gaan echt niet alleen de tech-nerds zijn...
Op school heb je nou eenmaal ook minder keuze omdat het toch wel handig is als je bepaalde programma's kan draaien...

Je kan wel alternatieven hebben, en dat gaat vaak genoeg ook goed, maar bij sommige scholen maak je je het jezelf alleen maar moeilijk als je een ander systeem kiest. Op mijn middelbare school heb ik 1 specifiek.programma voor Windows gehad, dus je kan daar ook prima Linus of MacOS draaien, maar bij een studie kan je wel tegen grotere dingen aanlopen... Ze doen hun best om zo veel mogelijk mensen te bedienen, maar sommige programma's hebben alleen maar slechtere alternatieven, moet je dan met zn allen gaan werken met een slechter programma omdat 5% van de mensen op een ander besturingssysteem werkt?

Toen ik nog op de uni zat, hoorde ik van mensen die tot laat daar moesten blijven doordeweeks, omdat ze in het weekend het huiswerk niet konden doen op hun eigen computer omdat die het programma noet kon draaien... Lijkt me toch niet helemaal de bedoeling ;).

Zou wel een leuke extra zijn, om leren gaan met besturingssystemen. Met Linux kan ik bijvoorbeeld helemaal niks, wat ik best jammer vind. Met MacOS kan ik een beetje werken, maar ik vind dat een vreselijk besturingssysteem. ChromeOS is ook wel werkbaar vind ik zelf, maar zo beperkt voor mijn gevoel. Eigenlijk zou je moeten kunnen kiezen mits je niet tegen problemen aan gaat lopen en zou het onderwijs er rekening mee moeten houden (binnen bepaalde grenzen uiteraard!)
"omdat die het programma niet kon draaien... "
Dat kan aan het operating system liggen - Windows dingen op Linux draaien is niet altijd makkelijk, maar het kan ook een licentie probleem zijn - niet alles valt onder de campus licenties.
Nee, het was echt het besturingssysteem. Iedereen heeft gewoon een licentie, maar alleen mensen op Windows konden het draaien omdat het programma gewoon niet bestaat voor iets anders dan Windows
Ik ben het aan de ene kant compleet met je eens maar ik ben wel op de hoogte van hoe veel mensen hiernaar kijken. Men is makkelijk en Linux is relatief onbekend onder het grote volk. De uitspraak 'wat de boer niet kent, vreet hij niet' is ook van toepassing met betrekking op OS'en. Voor een deel van de populatie zijn computers zelfs een soort van eng en denken dat ze met één verkeerde druk op de knop de gehele computer kapot maken. Ook op de basisschool van mijn dochtertje merk ik dat het met de computervaardigheden echt bedroefd gesteld is bij leerkrachten. De computer is misschien het medium maar niet 'het doel' van het onderwijs. Open standaarden blijven dan ook verwacht ik een niche.
Top dat je Linux bij jullie thuis geïntroduceerd hebt en dat het voor jullie goed werkt. Feit is dat jij er handig mee bent en je andere gezinsleden er mee kunt helpen. In de praktijk is de computervaardigheid in gezinnen een stuk minder ontwikkeld en is men allang blij dat ze een pc en software hebben die min of meer doet wat noodzakelijk is, zonder al te veel problemen. En dan wordt toch meestal de standaard door school aangeboden / ondersteunde hard- en software gebruikt.
Tja, ik werk in de software engineering en ben omringd door mensen met Linux en Mac OS X. Windows nagenoeg afwezig. Het zijn paar Windows-mensen die moeten zoeken naar alternatieven / work-arounds voor dingen die op Unix-achtigen gewoon werken. Het is maar net waar je je mee bezig houdt, is maar wat ik wil zeggen.
Alleen mensen die op Linux werken voor hun werk hebben hoogstwaarschijnlijk ook Linux thuis, die gaan thuis lekker verder rommelen. Ja misschien hebben sommige nog een Pi, en spelen daar wat mee maar verder echt niet en ik zie ook voorlopig echt geen groei voor Linux thuis. In principe hebben de meesten er zeker wel genoeg aan, beetje browsen en mail versturen. Maar waarom dat boven W10 kiezen? Licenties van W10 kosten ook niks meer en dat is bij iedereen bekend en denk ik tegenwoordig gebruikersvriendelijker dan Linux.

Persoonlijk zie ik geen voordeel om Linux te gebruiken, gebruik zelf MacOS en heb zo'n beetje alle andere apparatuur van Apple, heerlijk hoe dat samenwerkt. Heb ook nog wel een W10 machine, maar voor games. En ja 2 Pi 4's en een Syno.
Maar misschien voor de budget klasse, ik vind het een lelijk dik ding maar goed wat wil je voor dat geld.
Anoniem: 1330988 @epo17 september 2020 21:48
Verder rommelen? Ik gebruik een Linux distro al zeker 5 jaar als daily driver. Geen dual boot en ik rommel echt niet aan. Tenminste zo voelt het niet. :+

Linux desktops zijn voor het overgrote deel van de computergebruikers al jaren meer dan bruikbaar. Mensen zijn alleen maar wijsgemaakt dat ze Windows nodig hebben en dat al het andere te moeilijk is. Jij gebruikt MacOS, dat werkt prima voor jou. Maar als je denkt dat je op een Linux-systeem niet verder komt dan "alleen een beetje browsen" dan kom je bedrogen uit. Ik heb werkelijk een heel scala aan productie- en ontwikkeltools tot mijn beschikking. Het gros daarvan is open source en ontwikkeld voor Linux en later ook naar Windows geport. Genoeg andere software is van begin af aan cross platform.

En als je denkt dat mensen Linux gebruiken om op licentiekosten te besparen, haha nou dan heb je echt geen idee wat de werkelijke kracht is van een open source platform en de zowel technische als juridische vrijheden die daarmee gepaard gaan.

Gamen is nog zo ongeveer de enige bezigheid waarbij Windows heer en meester is maar dat wordt kunstmatig in stand gehouden door met name de hardwarefabrikanten die geen fatsoenlijke drivers voor Linux willen schrijven, en de game producenten die vervolgens weigeren om cross platform te gaan. Maar dat is voor mij geen enkel probleem. Als ik tzt weer een gamesysteem bouw dan is dat toch op geheel andere hardware want het is totaal onzinnig om een dure, nieuwe nvidia kaart in een kantoor-pc te stoppen. Daar mag dan best Windows op draaien bij hoge uitzondering. Maar denk maar niet dat ik daar enig belangrijk werk of bankzaken op zal doen. Ik ben niet gek. Dat OS is zo lek als een mandje, al was het maar vanwege de ingebouwde key logger die zgn nodig is om het systeem te 'optimaliseren'.
Anno 2020 zit ik nog steeds te klungelen met dual monitor setup. De hele ultrawide 2k resolutie en 144hz staat niet eens in het lijstje. Dan mag je weer kloten met scriptjes die bij boot mogen runnen.
Of dat je laptopscherm niet meer aangaat na het (ont)koppelen van je HDMI kabel of dockingstation.

In Kubuntu kon ik laats note bene niet eens mijn mouse sensitivity aanpassen want die hele optie was afwezig.
Dan heb ik het nog niet eens over Nvidia drivers want dan kan je Wayland weer vergeten.
Een tijdje geleden sloot ik mijn laptop aan op TV, kreeg geen geluid. Mag ik weer lopen kloten met de geluidsprofielen. Vervolgens weer handmatig alles terugzetten als ik de kabel ontkoppel.

Mijn bluetooth Sony headset die heeft opeens lage kwaliteit geluid nadat de laptop wakker wordt van standby. Onverklaarbare reden.

Linux is verre van geschikt voor thuisgebruik. En dit zeg ik als developer waarbij ik 10+ jaar zowel met servers als dagelijks als workstation werk.

Voor development werk is het perfect, maar thuisgebruik en integratie met randapparatuur is waardeloos.
Ik werk op dit moment op OSX en dat is weer een ideale combinatie met Unix en Microsoft producten.

[Reactie gewijzigd door com2,1ghz op 22 juli 2024 19:18]

Vreemd, ik gebruik Kubuntu en herken deze problemen in de verste verte niet. Dual monitor werkt feilloos (hoewel ik een jaar geleden ben overgestapt naar een enkele 4k monitor). HDMI werkt op 2 laptops met Kubuntu ook prima als ik deze bijv op een tv aansluit en daarna weer ontkoppel. Mouse sensitivity klinkt als iets voor gamers. Daar is Kubuntu inderdaad niet zo geschikt voor, om allerlei redenen. M'n JBL speaker is helaas een paar maanden geleden overleden maar die heeft zowel met m'n Intel NUC als m'n laptop een paar jaar lang prima gefunctioneerd. Ik moest alleen een keer aanvinken dat bij koppelen het geluid automatisch overging. Overigens werkt dit ook prima bij 2 vrienden en redelijke digibeten die ik na stevige malware op de laptop ook aan Kubuntu heb geholpen. Na een korte gewennigsperiode hebben zij geen problemen gerapporteerd en als ik ernaar vraag dan werkt alles naar tevredenheid. Eentje wil absoluut niet meer naar Windows, met name vanwege het in zijn ogen veel betere update-systeem. M'n telefoon praat met m'n PC dankzij KDE Connect en kan feilloos en rechtstreeks via lokaal netwerk allerlei data uitwisselen. Ik heb in feite vrijwel 0 problemen met randapparatuur. Zelfs de all in one printer bij een van de inmiddels 5 systemen die ik van Kubuntu heb voorzien werkte out of the box volledig via wifi, zonder ook maar iets met commando's te hoeven doen.

Ik ben door de jaren heen zelf wel steeds meer met commando's gaan doen omdat dat sneller werkt dan grafisch. Maar in de meeste gevallen hoeft dat dus niet. Klooien in config-bestanden is inderdaad vaak minder handig maar met de laatste paar kernel en OS generaties kom ik daar nog amper mee in aanraking. Ik heb inmiddels 5 mensen aan Kubuntu geholpen op hun systeem en ik krijg 0 klachten terug. De feedback is vrijwel alleen maar positief en 3 van deze mensen hebben aangegeven absoluut niet meer naar Windows terug te willen (waaronder dus die ene maat van mij). Natuurlijk kun je hier statistisch gezien geen conclusies aan verbinden maar als subjectieve gebruiker leef ik in de veronderstelling dat Linux wel degelijk prima geschikt is voor doorsnee gebruikers die gewoon een computer nodig hebben voor de alledaagse zaken die jij ook beschrijft.

1 laptop had destijds problemen met Kubuntu 18.04. Dat is een AMD-systeem met een afwijkende controller voor de touch pad. Die deed het dus niet en dat heeft bijna een jaar geduurd omdat de driver voor deze controller ge-reverse-engineered moest worden. Daar heeft dan ook langere tijd een issue voor opengestaan bij de communities van verschillende distro's. Na een upgrade naar ik meen Kubuntu 19.04 was dat probleem verholpen en kwam er plotseling leven in de mouse pad. Maar goed, dat is in feite hetzelfde driverprobleem waardoor gamen op Linux nog niet zo goed gaat.

*Toevoeging*

Je ziet overigens bij Linux distro's ook wel dat het na zoveel upgrades soms goed is om met een schoon systeem te beginnen als je bepaalde issues hebt. Soms is de .kde map in /home leegmaken al voldoende maar er leven natuurlijk nog tig andere legacy config bestanden in het systeem na allerlei upgrades die roet in het eten kunnen gooien. Dan is opnieuw beginnen soms gewoon het makkelijkst. En er blijft helaas bepaalde wat meer exotische hardware bestaan die prima functioneert onder Windows en waar Linux zich op stuk blijft bijten. Dat is gewoon pech hebben als je een willekeurig systeem over wilt zetten. Maar waar Windows updates soms gewoon ellendig traag installeren en er door de tijd heen ook de nodige reboots nodig zijn, ben ik daar met Linux zo ongelofelijk veel minder tijd aan kwijt en leveren updates ook zoveel minder problemen op dat ik onderaan de streep veel productiever kan zijn op een Linux-systeem. De veel betere security is dan een mooie bonus natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1330988 op 22 juli 2024 19:18]

Ik bedoel niet dat jij rommelt, meer de mensen die werken met Linux spelen thuis lekker verder spelen met hun Linux OS. Mensen die op Linux werken dan is meestal dat thuis een hobby, dat probeerde ik te zeggen. Rommelen is idd niet een goed gekozen woord.

En ik heb verder ook niks met W10, moet het helaas gebruiken voor werk, gelukkig dan wel als VDI op mijn Mac. Maar het werkt verder best ok zolang je maar niet die standaard handel van Microsoft gebruikt..
Anoniem: 579177 @epo18 september 2020 21:49
Alleen mensen die op Linux werken voor hun werk hebben hoogstwaarschijnlijk ook Linux thuis, die gaan thuis lekker verder rommelen.
Wat een hardnekkige en rare misvatting. Ik verdien mijn geld met Windows 'op mijn werk' maar thuis gebruik ik net als IINUKS al járen Linux. Ook mijn vrouw kan er bijvoorbeeld ook prima mee werken.
Maar waarom dat boven W10 kiezen? Licenties van W10 kosten ook niks meer en dat is bij iedereen bekend en denk ik tegenwoordig gebruikersvriendelijker dan Linux.
Kosten ook niks meer? Een brakke Home versie voor EUR 103 en een Pro versie voor EUR 133?

Gebruiksvriendelijker dan Linux? Nu is Linux natuurlijk een breed begrip met 100+ distro's. Daartussen zitten zeker een aantal distro's voor de meer techies onder ons. Maar er zijn er ook zat voor mij, jou en de buurvrouw, zoals Kubuntu of Linux Mint.
Er zijn voor mij zoveel argumenten om (in mijn geval) Kubuntu te gebruiken:
  • Privacy; niet alles wat je zoekt of doet op de PC wordt doorgestuurd naar Microsoft.
  • Veiligheid; ik heb geen anti-virus programma nodig, mijn home space is standaard encrypted dus als mijn laptop of desktop wordt gejat (of wanneer ik hem wegdoe) maak ik me geen zorgen over (toegang tot) mijn bestanden. Vanwege een (Windows) probleem bootte ik laatst de laptop van mijn zoon met een Linux live stick en liet hem even zien hoe makkelijk ik bij al zijn documenten kon, zijn browser historie, etc. Het is m.i. gewoon belachelijk dat je in de Home editie je schijf niet kunt encrypten met Bitlocker. Daar heb je dus de Pro editie voor nodig. Encryptie is 'zelfs' standaard bij elke Android telefoon vanaf Android 7 of 8!
  • Intuïtief. Vrijwel alles in Kubuntu heeft dezelfde user interface. Ik vind Kubuntu 18/20 zeer gebruiksvriendelijk. Windows 10 bevat 3 verschillende UI concepten, W10, W8 en nog steeds dialoogjes uit XP en NT. Ik zoek me regelmatig het ongans naar iets in Windows 10.
  • Updates eenvoudig en zonder reboots. Ook met een image of een oude versie van (k)ubuntu. De updates na installatie gaat in één keer binnen 10 minuten. Windows 10 is daar al wat beter in maar met Windows 7 was je je hele zondag aan het installeren en rebooten.
  • Performance. Mijn Kubuntu 20.04 LTS start binnen een paar seconden en verbruikt daarna ca 600 MB aan geheugen en de 4 CPU cores zitten in rust allemaal onder de 5%. Wanneer ik dezelfde laptop boot in Windows 10 verstookt deze in rust al 3500 MB (!) en zijn alle CPU's vaak nerveus aan het spiken tot 25-50%. WTH? Ik doe niets, Windows is geheel up-to-date dus waarom?
  • Etc.
Nu is Linux/Kubuntu ook niet de holy grail natuurlijk. Ook Linux/Kubuntu kent issues. Maar in aantal minder en minder vervelend dan in Windows in mijn beleving. Soms mis ik wel eens bepaalde software voor Linux die wel beschikbaar is voor Windows. Aan de ene kant kunt je dit een voordeel van Windows noemen, aan de andere kant is (was) dit een keuze van de developers die er (vaak al 10+ jaar geleden) voor gekozen hebben hun programma uit te brengen op Windows. Gelukkig wordt er steeds meer cross-platform software ontwikkeld die ook beschikbaar is op Linux.
Op de grijze markt zijn de licenties goedkoper te krijgen. Ik zeg grijs, maar resellen OEM licentie is legaal.
Ik werk dagelijks met Linux maar zit gewoon op een Windows desktop omdat ik daar soms op game (maar ook hierop MobaXterm en wellicht later WSL2). Ik erger me rot aan die geforceerde Windows feature updates die weer van alles slopen en mijn settings weer verprutsen. Daarnaast vind ik het raar om te moeten betalen voor een licentie van een stuk software wat out of the box gelijk staat aan spyware.
Draai wel een NAS (FreeNAS), want daar wil je gewoon geen Windows voor gebruiken (zelfde voor servers).

Het moment dat 90% van de games die ik speel op Linux werkt gaat Windows eraf.
Ik zou denken dat die 90% van de games wel zou werken op Linux via Steam.
EA is bijvoorbeeld pas terug begonnen met het aanbieden van games op Steam.
Zelf heb ik ook ondertussen een EA play abonnement via Steam kunnen kopen, maar 25€/jaar
En door de prachtige tool Proton, ontwikkeld door Steam hebben we nu de mogelijkheid op Linux om zowat elke Windows-only game gewoon op een fatsoenlijke manier op Linux te spelen. Werkt echt super goed in mijn ervaring.
Misschien is het de moeite om dat toch nog eens terug te bekijken.
Ik heb van de week na een boot naar windows (die ik even nodig had voor mijn werk (dual boot)) de accu uit mijn laptop getrokken omdat ik gewoon niet kon rebooten of de laptop uit kon zetten om terug te gaan naar Linux zonder eerst een windows update te doen.

Ik haat dat echt.
Linux wordt denk ik steeds groter op de desktop. Er zijn genoeg distros die ontzettend gebruiksvriendelijk zijn. Een stuk gebruiksvriendelijker dan W10. Maar natuurlijk is 99% van de bevolking opgegroeid met Windows en staat het voorgeinstalleerd op zowat elke PC/laptop.

Plus dat er steeds meer dingen erg goed werken tegenwoordig op Linux.
Zoals bijvoorbeeld hoe telefoon/laptop/pc samen werken. Volledige controle over je pc vanaf je smartphone en andersom.
Ook het beheren van een NAS/RPi's gaat een stuk makkelijker met Linux.

En uiteraard staat W10 ook geïnstalleerd maar veel games draaien tegenwoordig ook op Linux.
Ook het beheren van een NAS/RPi's gaat een stuk makkelijker met Linux.
Hoe? Zowel W10 als Linux hebben een browser én de OpenSSH client.
Je zegt het al genoeg distros en daar begint het dan zo veel distros met zo veel verschillen.
Er zijn te veel distros en de ondersteuning van hardware is na twintig jaar nog steeds onvoldoende.
Er zijn gewoon te veel dingen die niet plug en play werken. Fabrikanten zijn te lui om drivers te maken dus ben je afhankelijk van goed bedoelende hobbyisten voor wie het niet perfect hoeft te werken..
En door wie denk je dat het komt dat de ondersteuning na al die jaren nog niet zo goed is... De fabrikanten! Die verdommen het om een kernel driver te schrijven of de specs openbaar te maken zodat de community een driver kan maken. Propriëtaire drivers zijn er voldoende maar wil wie die nu gebruiken als je hele os bestaat uit open source onderdelen.
Daar spelen kip en ei hun spelletjes: het is niet (altijd) plug en play, dus het aantal gebruikers blijft beperkt, er is een beperkt marktaandeel dus waarom drivers porten voor die paar procent?
De bulk aan Linux systemen zit in de server hoek en die hebben al helemaal geen behoefte aan drivers voor obscure webcams, muizen, beeldschermen of andere afwijkende hardware.
De 'gewone man' kiest niet principieel voor open source, zolang het maar werkt zonder problemen.
Wat helaas nog niet goed werkt onder Linux zijn de accessibility tools. Denk maar eens aan vergrotingen spraak en spraakherkenning onder Windows zijn die dingen tegenwoordig redelijk goed zelfs de ingebakken Microsoft stemmen zijn tegenwoordig van redelijke kwaliteit maar stemmen van bijvoorbeeld nuance zijn rond uit geweldig helaas werken deze stemmen niet of nauwelijks onder Linux voor sommige pakketten zijn er weliswaar server essenties maar die zijn bijvoorbeeld meer bedoeld voor partijen zoals de omroep bij de NS en niet voor het voorlezen van het meest recente e-boek van Harry Potter En zelfs als je die enkele aanbieder van professionele tekst te speech in beschouwing neemt dan werken die alleen in het Engels Spaans en Chinees en misschien nog twee andere talen maar zeker niet in het Nederlands dan blijf je dus over met alternatieven als espeak en festifal Waar simpelweg niet mee te werken valt
Accessability tools onder Windows die lekker werken? Valt vies tegen hoor.. Mijn vriendin is blind, maar moet op Windows nogaltijd een extra stukje software(Bijv. Jaws of Supernova) draaien, dat vervolgens enorm in de weg zit bij alle dingen die je wilt doen op die computer. Echt niet ideaal of zo.

Op de Macbook is het beter, alhoewel ik vind dat je dan schandalig veel geld betaald voor een laptop voor de dingen die ze erop doet(mail, office, internet). Op Linux heb ik het nog nooit geprobeerd, maar als iemand een goed idee heeft (en uit ervaring weet dat het echt werkt!) hoor ik het graag!
Tja. Ik gebruik Linux niet omdat het gebruikersvriendelijker is, maar omdat ik het volledig zo in kan richten dat het voor mij top-efficient werkt. Met als gevolg dat de meeste anderen hoogstwaarschijnlijk weinig met mijn laptop / desktop kunnen, ik doe alles met custom shortcuts. Het gevolg is dat als ik op Windows of Mac OS X zit ik me mateloos inefficiënt voel omdat ik alles opeens met de muis moet gaan doen en ik niet direct toegang heb tot de functies die ik gebruik.

Ik kan er eerlijk gezegd niet wakker van liggen of anderen Linux gebruiken. Die strijd heb ik jaren geleden al opgegeven. Voor mij werkt het perfect. En duidelijk voor veel van mijn collega's werkt het ook beter dan Windows.

En de mensen die beetje browsen en mail versturen die kiezen niet voor Windows 10. Ook niet voor Linux overigens. Die hebben gewoon een apparaat en dat moet werken. Ongeacht welk besturingssysteem erop staat. Tja, dan is dat dus meestal Windows. En allen doen dat dan eigenlijk ook even goed. Mensen die ofwel Mac ofwel Linux draaien hebben daar 9 van de 10 keer wel bewust voor gekozen.
Tsja, dat gebruiksvriendelijke argument geloof ik ook niet zo in. Nadat ik in de 3e klas mijn eerste pc had gekocht (jaartje of 10 geleden) was het leuk om er een beetje mee om te klooien en heb ik er Linux op gezet. Sindsdien werk ik eigenlijk alleen daarmee en heb een eigen specifieke workflow met custom shortcuts. Ik vind het heerlijk dat ik de meeste dingen makkelijk in text files kan configureren, dat dependencies opgelost worden en dat ik niet beschikbare software makkelijk kan compileren. Ik ben verder geen programeur, studeer biologie, maar ook voor 'normale' mensen is Linux prima werkbaar, het is maar net wat je gewend bent.
Ik vind het heerlijk dat ik de meeste dingen makkelijk in text files kan configureren, dat dependencies opgelost worden en dat ik niet beschikbare software makkelijk kan compileren. Ik ben verder geen programmeur, studeer biologie, maar ook voor 'normale' mensen is Linux prima werkbaar, het is maar net wat je gewend bent.
Ik vind het dan weer jammer dat als je de boot volgorde in GRUB wilt veranderen, je daarvoor in je systeem moet gaan zoeken in welke text file je moet gaan rommelen, i.p.v. dat je dat gewoon in GRUB zelf kunt instellen. Wat je bedoelt met het oplossen van dependencies weet ik niet, maar ik moest laatst tijdens de installatie van een distro aangeven of ik de PGP key van een of andere Stepano wel vertrouwde, weet ik veel. Het compileren heb ik nog niet gedaan, maar ben er wel achter gekomen dat je installaties beter via de command line kunt doen omdat app stores normaliter niet naar behoren werken.

Verder vind ik het jammer dat ik over een tijdspanne van zo' n 10 jaar zo'n 15 distro's (voornamelijk de instap distro's van de Debian, Red hat, SUSE en Arch familie, of derivaten daarvan) heb geprobeerd, een cursus gevolgd heb waar 40 uur voor staat en er meer tijd in heb gestoken dan menig 6 EC vak op de uni of hogeschool, maar toch iedere keer weer teleurgesteld terug ga naar Windows na de zoveelste kernel panic, of pakketinstallatie die niet lukt.
Na een korte Google toch vond ik toch echt een GUI programma om grub te kunnen aanpassen, maar dat terzijde.

Zoals ik al aangaf zijn dit dingen waaraan ik gewend ben geraakt en die ik makkelijker vindt werken. De problemen die je noemt, liggen vaak aan een slecht geconfigureerd/onderhouden systeem. Ik merk vaak dat mensen overstappen van Windows en denken dat GNU/Linux voor ze het zelfde gaat werken (of net anders) maar dan gratis. Dat is natuurlijk niet het geval.

Voor mij voelt de manier hoe Windows werkt onnatuurlijk en omslachtig, zoals ik al zei, het is maar net wat je gewend bent.
'rommelen' is op een Windows machine een virusscanner, firewall moeten installeren omdat de basis onveilig is. En dan is na een jaar je machine niet meer vooruit te branden en moet je in de weer met cleaners of liever gewoon herinstalleren.

Als je gaat zoeken naar een oplossing voor een probleem krijg je alleen maar noobi 'oplossingen' van pubers. Die menen te weten hoe het werkt omdat ze zelf ooit met een hamer een oplossing voor een probleem hebben ontdekt.

Iedereen zijn hobby hoor, een Windows machine onderhouden zie ik echt niet zitten. Een Ubuntu installatie is in een kwartiertje gedaan en daarna heb je er eigenlijk nooit meer gedoe mee. Kosten voor Ubuntu zijn 0, en is tegenwoordig een stuk gebruikersvriendelijker dan voorheen.
'Rommelen' is op een Windows machine een virusscanner, firewall moeten installeren omdat de basis onveilig is. En dan is na een jaar je machine niet meer vooruit te branden en moet je in de weer met cleaners of liever gewoon herinstalleren.
Het is geen 1995 meer...
Ik ben geen Windows fan, verre van, maar W10 werkt eigenlijk best goed. Ik gebruik persoonlijk daar geen virusscanner en niet nodig gehad. Firewall zit ingebouwd? En Ziggo levert b.v. een virusscanner? Dat is toch meer dan zat voor jan en alleman?

W10 kost drie tientjes?

Maar mooi toch dat jij er blij mee bent, maar de grootste gedeelte van de PC gebruikers snapt totaal niet hoe iets werkt, laat staan een Ubuntu installatie uitvoeren :)
30 tientjes voor een nep licentie (bulk keys, die zijn alleen voor enterprise en mogen absoluut niet voor andere doeleinden worden gebruikt, ze kunnen ook worden terug getrokken). 120 euro voor een echte windows licentie, en 220 voor win 10 pro
Sterker nog 15 euro voor een OEM licentie.
Hoorde dat ze al voor 6 euro te vinden ziijn na goed zoeken. Ben het eens met dec0de dat het nep is.
Niet dat ik de illusie heb dat velen daar zich veel van aantrekken. :'(
> Het zijn paar Windows-mensen die moeten zoeken naar alternatieven / work-arounds voor dingen die op Unix-achtigen gewoon werken.

WSL2 is intussen de oplossing voor die mensen. Ik kan mij enkel maar lovend uitspreken over WSL2 + Docker for Windows + Visual Studio Code.

Het voelt aan alsof je op een Mac/Linux Distro zit te werken maar moet toegang tot al de Windows spulletjes.

Jaren zat ik hier te "kloten" met dozijn Linux distro's ( Debian, Ubuntu, Mint, Manjaro, Elementary, Arch, deepin ... ) maar je loopt altijd aan op het punt van :

* Toegang tot specifieke Windows Tools
* Office ( niets leuker als word documenten te krijgen, je edit iets in LibreOffice en de persoon aan de nadere kant klaagt dat de layout naar de hell is ) ...
* En de games natuurlijk ( ondanks de enorme verbeteringen is de game ervaring nog altijd meer werk op Linux, dan de puur klik en play op Windows ).

En dan moest je VM's draaien op Linux dat niet deftig integreerde ( omgekeerd had je vroeger ook dat probleem op Windows + Linux VM's ).

WSL2 ( Debian ) draait hier op de achtergrond en de integratie is gewoon top. De noodzaak voor Linus Distro's te vinden dat men aanstaan is gewoon verdwenen. De drang om een PC op te zetten met PCIe passthrough om de beste van beide werelden te hebben, is weg ( laat staan de hogere kost van hardware ).

Ik zie ook meer en meer collega's dat op puur VM's werkte, omswitchen naar WSL2. Ja, het zal niet op 1 dag gebeuren maar sommige van men collega's zitten idd de optie te bekijken om terug te gaan van Mac's naar Windows. Het verschil in laptop kostprijzen ( met een Ryzen 4000 = uitstekend voor compile werk ) en Windows + WSL2 is tempting voor hun. Het feit dat die Ryzen 47/800U's ook een vrij goede iGPU hebben is een bonus voor thuis een vlug game te spelen ( wat beter werkt op Windows dan Linux ). Hun grootste probleem is dat de 8 Core versies constant uitverkocht zijn. *lol*...

Zal je snel een verandering zien. Nee ... maar over tijd als mensen hun laptops willen omwisselen, vooral de Mac gebruikers, zal Windows+WSL2 wel eens een interessante alternatief zijn. Zeker nu dat Apple de koerst ingezet heeft naar puur ARM gebaseerde laptops.
Grappig dat je het over office documenten hebt

Je klaagt dat libre office documenten sloopt maar dat doet ms office ook open in office 2017 en recent docxje en poef daar gaat je werk open het op een mac of in de browser en data is permanent verloren

Libre office werkt op alle 3 hetzelfde en via LO-online gaat het oook steeds beter

Enige wat jammer is
De makers van onlyoffice hebben de verkeerde keuze gemaakt
Anders was de beste online office nóg beter en méér compatibel geweest

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 19:18]

Dus je collega's en hun werk omgeving is gericht op Unix-achtigen. Dan loopt het inderdaad zo dat de andere op zoek moeten naar eventuele alternatieven.

Echter @mr_evil08 heeft het over consumenten omgeving en daarin heeft hij gelijk met zijn punten.
Ok, ik ben beslist geen gemiddelde gebruiker. Dat geef ik meteen toe. Brand mij er niet op af dat ik niet voor de normale gebruikers praat.

Maar ik gebruik ze beiden op één laptop op school. De laptop draait fysiek op Debian en Windows 10 via QEMU/KVM. Windows 10 draait dan full screen op een externe monitor, broederlijk naast het laptopscherm van Debian. QEMU/KVM zorgt ervoor dat ook Windows 10 soepel en vlot draait. Bovendien is bij een fout bij Windows het simpel een kwestie van het QEMU bestand terugzetten van de externe schijf. Voorkomt herinstallatie ellende.
Moet zeggen dat dit heel soepel werkt, geen gedoe met conflicten. Alle bestanden staan in de cloud en zowel Linux als Windows kunnen erbij. Voor bepaalde zaken zoals Office 365 (als ik dat per se moet gebruiken, want ook op QEMU Windows 10 staat Libreoffice), SharePoint en Onedrive (scans gaan o.a. via Onedrive) gebruik ik Windows 10.
Voor al het overige gebruik ik Debian. Kan daar veel flexibeler mee werken en alles inrichten zoals ik dat wil.

Ik wil maar zeggen, met een stuk creativiteit kom je heel ver.

En op bovengenoemde laptops zou mijn werksituatie goed uit de voeten kunnen.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 22 juli 2024 19:18]

Anoniem: 532949 @WOteB218 september 2020 00:05
klinkt als een mooie setup. Zou u misschien een keer een korte guide kunnen schrijven over hoe je iets degelijks kan opzetten en waar de valkuilen liggen etc? Dat zo voor mij, een student die voornamelijk bezig is met data science, wat web development (en gaming wanneer daar tijd voor is), wel eens handig kunnen zijn.
Je zou om te beginnen op Google kunnen zoeken op qemu/kvm chris titus. Dan zie je drie video's van Chris Titus. Heldere uitleg. Chris is een van oorsprong Windows beheerder die is overgestapt op Linux. Van deze man heb ik veel kunnen leren.
Als je deze video's hebt bekeken kun je voor jezelf bekijken of je dat ziet zitten.
Dan wil ik jou wel verder helpen. Moet even pas op de plaats maken want ik ben op dit moment flink ziek.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 22 juli 2024 19:18]

Maakt u gebruik van solus hiervoor? ik geloof dat er 2 grafische kaarten benodigd was zodat je linux en windows via QEMU/KVM kan runnen.
Ik draai deze setup op een HP 250 G6 met 8 GB RAM. Daar zit een VGA en HDMI poort op. Hoofdbesturingssysteem is Debian Buster.
Het mooie is dat je bij de info van Windows 10 ook de processor, grafische kaart enz. terugziet. Bij Virtualbox en VMware is alles geëmuleerd.
jezelf gaan martelen door stug Linux te gebruiken
Dat is nogal gekleurd woordgebruik zeg. Maar ik kan me voorstellen dat op een grote (middelbare) school dat inderdaad het gevoel is dat je krijgt. Als ik terugdenk aan mijn middelbare schooltijd (waar ik tijdens de informaticales uitgelegd kreeg hoe ik met het Microsoft office pakket moest werken) zou ik ook in eerste instantie naar een windows laptop hebben gegrepen.
Op de informaticafaculteit ging dat echter heel anders. Daar kreeg je een 0 voor een project dat je in een propretair formaat aanleverde. Daar zag je dan ook zelden studenten die Windows draaiden.
Het ligt er dus maar net aan in welke situatie je werkt/studeert en in hoeverre je daar vastzit aan het gebruik van bepaalde software paketten.
Op dit moment zit ik door werk zelfs vast aan macOS, en zou een switch naar Windows juist een vorm van zelfkastijding zijn.
De eindgebruiker heeft gewoon geen zin om moeilijk te gaan doen, die wil gewoon zijn werk snel en makkelijk doen zonder gedoe.
Laatst een gesprek met een Windows en MS Office gebruikende collega gevoerd. Die vond het helemaal niet zo leuk dat verschillende versies van Office niet goed met elkaars bestanden overweg kunnen.
Wat mijn collega thuis maakt en opstuurt naar de cloud ziet er op mijn werk anders opgemaakt uit.

Ik vertelde dat ik daar met Libreoffice (Linux en Windows versie) totaal geen last van het, zelfs oudere versies van Libreoffice kunnen met mijn bestanden overweg.

Windows 10 werkt best redelijk goed, gebruik het voor mijn (school) werk ook. Valt echt niet tegen i.t.t. Windows XP t/m 7 (8 heb ik niet gebruikt). Maar beheerstaken zoals updates gaat toch echt lastiger dan bij Linix (Debian in mijn geval). Bij Debian een zelfgemaakt update script uitvoeren, of via Synaptic als je het per se grafisch wil doen, en alles wordt bijgewerkt, ook Libreoffice, Gimp enz. Bij Windows duurt dat veel langer en alleen Windows en MS Office programma's. Als ik dan VLC, Firefox e.d. opstart 'even wachten, wordt geüpgrade'.
Ik werk op een grote school heel zelden kom je iemand met linux tegen en vrij snel is die laptop de deur uit gegaan of is er toch maar Windows op gezet, Apples of Chromebooks zie je wel veel.
Het zegt ook veel over jullie school. Kennelijk is het niet mogelijk om zonder Windows-Only software jullie schoolprogramma te doorlopen.
"Waarom zou je jezelf gaan martelen door stug Windows te gebruiken en overal constant alternatieven moeten zoeken ipv Linux, Windows is een prima OS maar blijft voorlopig nog wel voor de gamers en oudere mensen die er bewust voor kiezen."

FTFY

Windows is er in de loop der jaren niet beter op geworden. Ze hebben nog steeds geen fatsoenlijk update systeem (sterker nog, het update systeem is slechter geworden), applicaties moet je veelal met de hand installeren en handmatig bijhouden. Veel applicaties werken er niet op of werken half. Ik moet er af en toe mee werken op mijn werk (95% is Linux maar ik raak wel eens een Windows machine aan) en ik vind het echt heel omslachtig allemaal. Voor basale dingen doen moet je allemaal trucjes uithalen.

Als mijn gepensioneerde ouders zelf Linux kunnen installeren op een computer, zelf applicaties kunnen installeren, zelf printers kunnen installeren en al hun problemen zelf op kunnen lossen, is dat absoluut geen "moeilijk doen". Geen van beide is technisch opgeleid.
Je praat wel een hoop voor ‘de eindgebruiker’

Maar bij een lokaal initiatief voor computers voor de armen is er lang discussie geweest

Ubuntu of Windows 10

De conclusie was. Windows daagt uit meuk te piraten en dan is betaalde antivir nodig

Linux en vooral ubuntu werkt vaak erg goed op verouderde hardwareen ondersteund die langer dan Windows

Zolang je het als noob gebruikt en alleen software uit de appstore haalt

Heb je een systeem met de voordelen van chomeOS wbt simpliciteit Met meer applicaties
De gebruikservaring van een iMac al is de software vaak of bijna altijd minder compleet en de support moeilijk of nauwelijks beschikbaar

Maar de kosten en de performance zijn vaak beter dan die van Windows en alle andere opties


Zelfs een dual-core athlon64 met ddr3 komt nog prima mee met de huidige i3 laptopjes
Waarom zou jezelf gaan martelen door stug Linux te gebruiken ...
Zie eerlijk gezegd geen verschil, vooral niet als er chromebooks in de handen worden geduwd.
Ik werk op een grote school heel zelden kom je iemand met linux tegen en vrij snel is die laptop de deur uit gegaan of is er toch maar Windows op gezet, Apples of Chromebooks zie je wel veel.
Chromebooks hebben ook Linux. Ik weet dat er nogal een strijd is om wat er nu wel en niet Linux is en bij Android wil ik best toegeven dat het meer een fork is dan echt Linux, maar ChromeOS is wel degelijk echt Linux.
Waarom zou je nog een gesloten platform als MS Windows gebruiken? Heeft geen enkel voordeel en houdt zich niet aan open standaards. Helaas worden we in de praktijk vaak gedwongen om Windows te gebruiken; zit voorgeïnstalleerd op bijna elke laptop. (Zelfs bij een voorgeïnstalleerde Windows moet je nog door een heel proces- om het werkend te krijgen en bloatware te verwijderen)

Binnen mijn familie wordt al sinds jaar en dag Linux en open broncode gebruikt. Geen enkel probleem, ook niet op school.
Waarom zou je nog een gesloten platform als MS Windows gebruiken?
Dat doe ik zelf (privé) al meer dan vijftien jaar niet meer. Maar ik kan me goed voorstellen dat je niet in één dag of week overgestapt bent als je tot nu toe alles van het Windows platform gebruikt. Neem daarom kleine stappen, kies ervoor om telkens een open programma zoals LibreOffice, Firefox, Inkscape te leren gebruiken en zodra je dat onder de knie hebt kies je het volgende programma. Tot je geheel over kan stappen en afscheid kan nemen van de propriatiery spullen.
Ik heb leerlingen van onze school proberen te laten wennen aan Linux. Dat ene systeem werd in een mum van tijd de meest gemeden pc van de hele school.

Nu staat er weer Windows op. Het is wel de bedoeling dat een pc gebruikt wordt...
Vandaar ook mijn advies om eerst te zorgen dat men open source software als gebruikelijk ziet, ongeacht het gebruikte operating systeem: waarom zou je anderen moeten uitsluiten met closed source licenties? En ik zie helaas dat er veel focus is op het 'bedienen van de knoppen' maar dat men nauwelijks toegang heeft en/of geeft tot de informatie hoe de techniek echt werkt.
Ook het idee dat je leert met zijn allen samen te werken lijkt me een zinvolle bijdrage voor de leerlingen. Wikipedia is wel het duidelijkste voorbeeld hiervan: het is nooit af, en en er is altijd discussie, maar in zijn totaliteit zou ik het niet meer willen missen.
Om het de drempel om zelf iets ontwikkelen wat te verlagen is LibreLogo een hele fraaie aanvulling. En het zit al ingebouwd in LibreOffice.
Leuke presentatie, maar verander "betekend" op pagina 7 even in "betekent" (etc etc). En "Overschakeld" hierboven even in "overschakelt". Ziet er gewoon zo veel professioneler uit zonder deze basisschoolfoutjes.
Ik zal wel overspoeld worden met minnetjes, maar je presentatie staat werkelijk boordevol dt-fouten
En spelfouten algemeen, ik kreeg er ook de kriebels van.
Bepalend voor dit verhaal is niet eens zo zeer de gebruiker. Het gaat om de werkomgeving, school, gezin, etc. - Want ik doel op compatibiliteit. Het komt gewoon voor dat je vast zit aan bepaalde zaken:
- specifieke software die alleen onder windows draait.
- specifieke formats die vooral windows based zijn
- bepaalde (security) requirements waardoor alles afvalt omdat dit niet voor non-windows wordt ingeregeld

Ik zit zelf in de detachering en wil het liefst of linux of dan maar een mac gebruiken. 9/10x kan ik niet al mijn werkzaamheden uitvoeren bij zo'n bedrijf omdat er specifiek voor een Windows environment is gekozen. Dan zijn er bepaalde workarounds maar je loopt altijd tegen zaken aan en support wordt er voor non-windows niet gegeven.

Hetzelfde zie ik nu bij mijn vriendin die een extra HBO-opleiding gaat doen. De requirements zijn zo krom opgesteld dat het in feitelijk onmogelijk wordt gemaakt om een ander OS maar zelfs ook bepaalde software keuzes te maken.

Nu kan je een lijst aan argumenten verzinnen "hoe het wel kan werken" - en dat is wel zo. Echter dat is niet de manier voor adoptie richting een nieuw platform. Juist bedrijven, overheid, scholen, etc. moeten die eerste stappen gaan zetten voor een cross-platform manier van werken met mooie (open) standaarden. Bijvoorbeeld niet de requirement: "Ik wil je documenten als docx" maar accepteer dan gewoon PDF's.
Het is onder Linux gebruikers een running gag dat 'eindelijk dit jaar Linux doorbreekt'.
Volgens mij is dat juist een running gag onder windows gebruikers.
Al ruim 25 jaar lang worden die bestookt met dezelfde fantastische verhalen over Linux terwijl in de praktijk het aantal gebruikers zeer beperkt is vergeleken met Windows.
Jammer trouwens, de basis is erg goed maar de eindeloze en zinloze versnippering van groepen en groepjes, fork na fork die allemaal zelf het wiel willen uitvinden ( want hun wiel draait veel beter) voorkwam brede en simpele acceptatie.

Chromebook en Apple weten dat met vrijwel dezelfde basis veel beter te doen.
De doorsnee gebruiker wil niet weten hoeveel liter olie er in zijn motor zit en dat 4w10 geschikter is dan 20w50 etc... die wil gewoon auto rijden.
Een chromebook zet je aan en je begint een Apple zet je aan (nadat je de portefeuille leeggemaakt hebt) en je begint een Windows machine idem.
Linux... welke distro heb je, welke gui draait er, welk packaging systeem heb je etc...etc..
Jammer.
Ubuntu en Mint zijn niet voor niets de meest populaire distros ( maar alweer twee op dezelfde basis!) wat een verspilling.
Toch even een kleine waarschuwing bij deze partij. Deze partij is absoluut niet transparant met betrekking tot levering. Ik heb, net als een vriend van me, 7 weken geleden een laptop met 2-3 weken levertijd besteld, maar tot dus ver niets ontvangen. Dit kan gebeuren natuurlijk maar ze houden de klant niet proactief op de hoogte en hebben tot op heden geen reactie gegeven op mijn nette status vragen per e-mail. De out of office replies op feestdagen ontvang ik wel van ze. Ik vertrouw er op dat het alsnog geleverd wordt, maar houdt rekening met een bijzondere support en levering ervaring.
Dit gaat om de KDE laptop met AMD?
Yes, de Slimbook KDE en een Slimbook Pro, beide met AMD Ryzen 4800H CPU. Ik heb ondertussen een verzendbevestiging binnen en kan de laptop woensdag verwachten. Nadat ik ze gewezen had op het feit dat ik anderen ben gaan informeren over de suboptimale gang van zaken, reageerden ze op eens op elke mail. In de ene mail was de cpu het probleem in de andere was het toetsenbord niet leverbaar. Nou vertrouwen op hun woord is lastig, maar ik ben blij dat er wat deze kant op komt.

30/07 order
21/09 assembling
24/09 testing
25/09 shipping
30/09 expected arrival
Ik vind het een goede ontwikkeling.
Een maatje en in zijn wat meer naar Linux als desktop aan het kijken omdat we gewoon het gezeik met Windows, updates, resetten van instellen e.d. beetje zat zijn.
Alleen tjsa, gamen onder linux, dat was altijd de bottelnek..

Tot nu dan.. want de laaste ubuntu 20.04 en steam is een zeer goede stap vooruit geweest.
Nu gebruiken wij Mint 20.04 en me maatje liet me vandaag weten dat hij eigenlijk alles netjes aan de werkende heeft. Hij draait op een i5-9600k, m2, 16gb, recente pc dus. Als een speer zegt hij.
En sommige games die crashen onder windows, crashen niet meer onder linux, ook spellen die met wine werken gaan gewoon beter.

Ik heb wat meer naar de office kant gekeken, oudere laptop. 10jaar, wel i7 met 6gb en ssd.
installeren, alles werkt gewoon. ik kijk dan ook meer naar de exchange achtige opties, voor mail dan.

Dus, ja, de tijds is rijp vind ik.
Linux is nu qua desktop volwassen genoeg om over te stappen.
Tuurlijk even wennen aan ander programma namen voor sommige, maar dat went wel.
Exchange kan in zowel Thunderbird (met extensie die al wordt voorgesteld bij instellen account, wel 10 euro per jaar) en evolution, moet je alleen wel evolution-ews extra installeren. Daarnaast bij de server even de juiste server opzoeken, bij mij staat altijd de verkeerde maar de handleiding hieronder werkt altijd voor me (eerste resultaat bij Qwant met zoekterm "evolution office 365").

https://kb.wisc.edu/helpdesk/page.php?id=28462
Ik vind Shadow persoonlijk een erg fijne 'oplossing'. Zéker als je nog geen game PC hebt staan - dan kan het ook nog wel eens wat goedkoper zijn. Mocht je het niet kennen, het is een cloud-platform voor gaming. In tegenstelling tot de andere aanbieders krijg je een volledige Windows desktop.

Ze hebben een client voor Linux gebruikers en vanuit de community zijn er zelfs LiveCDs beschikbaar :)
Garantie

2 jaar premium garantie in Spanje

- Wat houdt "premium" in? Ik veronderstel een On-Site?
- Wat houdt dit in voor toestellen in BE/NL?

[Reactie gewijzigd door RRV op 22 juli 2024 19:18]

Als je even doorklikt kan je dat gewoon lezen:
Our products come with 2 year warranty insitu in Spain, this means that if you have a manufacturing defect, we pick it up at your house for free (in Spain).

We have our own technical service in Spain, with is more than enough experienced with this laptop's electronics, and has also been authorized service for other top brands.

For Europe customers, the warranty would work like this: You'd send us the laptop, we'd proceed to repair it and send it back covering the cost for this last shipment.

At last, for outside Europe, the customer has to cover both shipments.
Aha, goed om te weten. Bedankt.

Ik zou dit persoonlijk niet zozeer als "premium" bestempelen, gezien je toch enkele dagen zonder toestel zit.

Verder lijken het wel fijne toestellen te zijn!
Heb je wel eens geprobeerd garantie op een MSI laptop te claimen? Ik wel en dat was zo moeilijk dat ik hem zelf maar heb gerepareerd.
Als ik mijn Lenovo moet laten repareren, komen ze hem niet bij mijn huis ophalen. Dus ja, ik vind dit van Slimbook wel degelijk premium.
Knap dat er optioneel nog een dvd speler wordt aangeboden, bij een dikte van 20 mm!

Verder mooie specs voor het geld. En je kunt achteraf altijd zelf een Win10 licentie aanschaffen...
Mischien een portable DVD speler op USB ?
Achteraf WIN10 licensie aanschaffen ben je altijd fors duurder uit want je betaald minimaal 100 euro, de paar euro licensies zijn net zo illegaal als je het van thepiratebay zou halen maar gezien er niet op gehandhaafd wordt kom je ermee weg en denken mensen dat het legaal is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 19:18]

je kan ook gewoon zonder key draaien tegenwoordig afaik
Ja en dat is illegaal, dat kan alleen als er een OEM key in die laptop zit, ik ken de smerige trukjes ook wel maar legaal is het niet dus kortom exact hetzelfde als van tpb downloaden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 19:18]

Is dat zo? naar mijn weten leggen ze dan een paar beperkingen op, zoals een watermark, waar je verder weinig last van heb

https://answers.microsoft...d7-490a-862f-2c0d6febd0bd
Ja, je kan het gebruiken met restricties, maar volgens de EULA is dat dus eigenlijk niet toegestaan;
You are authorized to use this software only if you are properly licensed and the software has been properly activated with a genuine product key or by other authorized method.
Deze EULA os niet geldig in ons land daar dese in onze taal moet worden aangeboden.

Wat er staat zal ook hier werken, maar zoek even de EULA die afgegeven is voor ons land.
Er zijn wel meer beperkingen zoals themes/achtergrond niet meer mogen aanpassen en je pc reboot op x minuten/uren geforceerd en steeds de melding dat Windows niet geactiveerd is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 19:18]

Genoeg second hand licenties te koop voor weinig geld. Software licenties mag je gewoon doorverkopen binnen de EU.
Op zich is het prima dat er bedrijven zijn die Clevo-laptops met Linux verkopen. De nieuwswaarde vind ik wel zeer beperkt. Nieuwe Clevo-modellen zouden prima nieuws zijn. Maar zo kunnen we dezelfde laptop steeds wel in het nieuws gaan krijgen bij BTO, Grupo Odin, Sager of een van de vele andere bedrijven die er een ander stickertje op plakken.
BTO kende ik, maar wist niet dat er meer bedrijven zijn die dezelfde hardware leveren.

Wie is de daadwerkelijke producten van de behuizingen?
Clevo is de fabrikant van white-label laptops. Die worden door zeer veel resellers verkocht. Sommigen bouwen er een merk omheen zoals BTO en Sager. Er zijn ook tientallen kleine PC-boeren die Clevo-laptops als zodanig verkopen zonder de moeite te doen om het te verhullen.

System76 heeft dit ook tijden gedaan, maar ik krijg de indruk dat ze er met de nieuwe modellen vanaf gestapt zijn al weet ik dit niet zeker. Ik heb bij de recentere modellen in ieder geval geen identiek Clevo-model meer kunnen vinden.
Compal, denk aan Dell,Toshiba,HP en Acer.
https://www.compal.com/our-services/#industry-pc

Quanta, Acer en Apple Macbook Pro. Quanta maakt iets van 1/3e van de laptops ter wereld.
Of TongFang, zoals bij die Linux-laptops van Tuxedo.
Dus je betaalt 50 euro meer voor de 15" versie en daarvoor krijg je een oudere cpu in de plaats? Of is het de extra USB-poort en het RGB-toetsenbord die het de meerprijs waard maken? RGB is uiteraard "essentieel" voor een zo goedkoop mogelijke laptop (NOT).
Had ze liever gezien met ryzen 4500u 4700u 4800u in. Prijs zou beter zijn en performance ook ...
Een dikte van nog geen 20mm is 2 cm dik. Dat is best een aardig pantser.
Mmmm. Leuk al die discussies over Linux en Windows. Maar wat nu over de laptop. Is het wat ? Zijn de specs een beetje ok ?
Als je geen hoge eisen hebt qua graphics, zijn dit prima specificaties. Ik zou alleen wel voor de Core i5/i7 versies kiezen, omdat de 2 cores van de Core i3 versies niet meer van deze tijd zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.