Framework kondigt modulaire Chromebook aan vanaf 999 dollar

Framework heeft samen met Google een modulaire Chromebook-laptop onthuld. De laptop bevat onder meer een Intel Core i5-1240P-processor. Het apparaat kan gereserveerd worden in de VS en Canada vanaf 999 dollar. Wanneer de Chromebook voor de Europese markt verschijnt, is niet bekend.

De Framework Chromebook Edition lijkt in grote lijnen op de Framework Laptop, die eerder dit jaar voor de Europese markt verscheen. Het scherm van de Chromebook heeft een resolutie van 2256x1504 pixels en een 3:2-beeldverhouding. De laptop heeft DDR4-geheugen, een aluminium behuizing en weegt 1,3 kilogram. De processor is een Intel Core i5-1240P en heeft een continu opgenomen vermogen van 30 watt. De laptop draait op Chrome OS en ondersteunt het downloaden van Android-apps via Google Play. Ook kan de Linux-client worden gedraaid via Crostini en kunnen pc-games worden gespeeld via Steam op Chrome OS Alpha.

Op de Chromebook kunnen USB-C-, USB-A-, HDMI- en DisplayPort- en ethernet-modules worden aangesloten. Het voorgeconfigureerde model wordt met 8GB geheugen en 256GB opslag geleverd. Het geheugen en de opslag kunnen worden uitgebreid tot maximaal 64GB en 1 TB. De losse ssd's van 250GB en 1TB die Framework verkoopt, werken ook bij de Chromebook. Net als bij de Framework Laptop staat op of bij onderdelen van de Chromebook een QR-code, die naar de voor dat onderdeel specifieke reparatiehandleiding op de site van Framework leidt.

Framework Chromebook EditionFramework Chromebook EditionFramework Chromebook EditionFramework Chromebook Edition

Door Loïs Franx

Redacteur

21-09-2022 • 20:22

39

Submitter: Xtuv

Reacties (39)

39
39
28
2
0
9
Wijzig sortering
Algemene vraag over Chromebooks: Wat maakt een Chromebook een Chromebook behalve dat er ChromeOS op draait? Ik zie ze altijd met een (volgensmij) standaard X86 CPU, dus wat let je om hier toch nog Windows of Linux op te draaien?
Een Chromebook heeft geen BIOS of UEFI, maar Coreboot. Dat is voor Linux niet bepaald een barrière, de meeste Chromebooks hebben een developermode waarmee je een Linuxinstallatie kunt starten vanaf USB-stick. Windows ondersteunt evenwel geen Coreboot. Het internet staat vol met oplossingen daarvoor, van BIOS-emulaties tot alternatieve firmwares die het apparaat UEFI geven.

Chromebooks zijn vaak uitstekende stukjes Linuxhardware, vanwege het feit dat ChromeOS Linux is en de fabrikant dus Linuxcompatibele componenten heeft moeten gebruiken.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 26 juli 2024 13:44]

Let wel op dat bij nieuwere Chromebooks gebruik gemaakt word van Intel's on-board audio (en/of DSP volgens mij?), van welke geen firmware/drivers beschikbaar lijken te zijn voor nieuwere Linux kernels. Dit maakt het werkend krijgen van on-board audio nogal een soepzooitje (de firmware is te extraheren uit de CrOS recovery images, maar zie het dan maar in een nieuwere install te shoe-hornen, en werkend te krijgen).

Zo kan ik prima Arch en Ubuntu draaien op mijn Acer CP713-1WN; maar heb ik na vele uren gerommel on-board audio, suspend/resume, en de ingebouwde Wacom ESR digitizer nooit werkend gekregen.

Ookal word GalliumOS niet meer actief onderhouden, geeft hun wiki pagina wel een redelijke indicatie of on-board audio (en wellicht suspend/resume) werkend krijgen een worsteling zou zijn: https://wiki.galliumos.org/Hardware_Compatibility

[Reactie gewijzigd door ThatOneCheetah op 26 juli 2024 13:44]

Ah dat klinkt als de "Smart Sound Technology". Gelukkig kan ik op mijn laptop de interne speakers uitschakelen en die rommel omzeilen.
Een Chromebook heeft geen BIOS of UEFI, maar Coreboot.
Heb je voor Coreboot dan andere hardware nodig of is dit gewoon een kwestie van Coreboot op de 'BIOS' chip flashen in plaats van UEFI?
Het laatste, Coreboot is bedoeld als een open alternatief voor het BIOS en heeft geen andere hardware nodig. Net als een BIOS moet de fabrikant Coreboot voor de hardware aanpassen, dus je kunt niet eventjes Coreboot op een willekeurige PC installeren.
Dan zou Framework gewoon een Coreboot image en een UEFI image kunnen ondersteunen zodat de gebruiker gewoon kan kiezen.. heb je geen aparte Chromebook nodig.
Ik denk dat dat ook min of meer de kern is van wat hier aangekondigd wordt. Naast Coreboot wellicht een componentenkeuze gericht op de systeemeisen van ChromeOS, maar in de basis denk ik dat de laptop niet zal verschillen van de gewone laptop.
Blijkbaar is Windows 11 wel draaiende te krijgen op Coreboot
https://twitter.com/dwizzzleMSFT/status/1483113004979814403
EDK II bovenop Coreboot. Zoals ik schreef: Het internet staat vol met receptjes om eromheen te werken, maar Windows zelf ondersteunt geen Coreboot, je hebt een UEFI- of BIOS-compatibiliteitslaag nodig.
Er zijn ook chromebooks met ARM. Nog steeds geen probleem voor alternatieve OSen natuurlijk. Verder het toetsenbord wat afwijkt en de firmware die er op staat. In feite is een MacBook ook gewoon een laptop zoals alle andere. Er zit een toesenbord, muis, processor, scherm en nog een hoop meer in, waar on principe elk ander OS ook op zou kunnen draaien. Mits er drivers, licenties en ondersteuning vanuit Apple voor is.
Niets, behalve dat je deze high-end chromebook over het algemeen koopt omdat je juist chrome-os wilt
Chromebooks zijn over het algemeen juist enorm goedkoop, toch? $999 lijkt mij wel erg veel voor een Chromebook. En zijn de mogelijke upgrades met iets als een Chromebook ook niet enorm gelimiteerd?
Chromebook heb je in alle vormen en smaken.
De "enorm goedkope" zijn een soort doorontwikkeling van de netbooks en net krachtig genoeg om chrome te openen. Soms is dat niet genoeg.
Het grote prijsverschil tussen apple hardware, windows hardware, chrome hardware en zo is vooral de ondersteuning van goedkope hardware en weinig resources nodig hebben zodat het op nog voordeligere hardware kan draaien.

Er wordt vaak verteld dat apple hardware duur is. Maar als ik hardware in een vergelijkbare kwaliteit en uitstraling koop voor msWindows of Chrome, dan is de prijs daar van ook al snel vergelijkbaar. Het is dat apple haar os niet op andere (voordeligere) hardware laat draaien.

Het is aan ChromeOS dat ze nog redelijk draait op hardware resources waarmee msWindows niet meer genoeg aan heeft. Maar als je echt vooruit wilt en eisen stelt aan de bouw kwaliteit en hardware uitstraling dan kom je uiteindelijk op vergelijkbare hardware uit.
Niet om super off-topic te gaan met een Apple debat, maar het is toch wel meer dan vaak genoeg bewezen dat je identieke hardware aan Apple's hardware kon kopen voor een aanzienlijk lagere prijs.

Dan ging je naar de configurator en koos je b.v. 4 cores ipv 2 cores, voor een meerprijs van 400 euro terwijl de hele 4 core processor überhaupt maar 230 euro was. Dit is geen concreet voorbeeld maar even uit de geheugendoos. Apple is wel beter geworden met hun prijzen in latere jaren, overigens. En nu met hun eigen silicon lopen prijsvergelijkingen natuurlijk helemaal scheef, dus is dit gewoon niet meer te doen.

Weer on topic;

Puntje bij paaltje moet de hardware passen bij je doel. Een vergelijkbare prijs windows/linux PC tegenover b.v. Apple, zal toch écht heel veel krachtiger zijn in gaming (en heel veel andere gpu-gerelateerde zaken) --- even de nieuwste zooi niet meegerekend ---. Over die doelen gesproken, is naar mijn ervaring het doel van een (goedkopere) Chrome OS laptop juist om geld te besparen en tóch een vloeiende ervaring te hebben op deze goedkopere hardware, juist omdat Chrome OS zo lightweight is tegenover b.v. Windows.

Er zijn wat uitzonderingen, maar in de regel doen mensen geen zware taken op Chromebooks. Basically heb je om deze reden gewoon zelden krachtige hardware nodig voor said Chromebook. Ik ben geen enorme Apple fan, maar als het om deze prijzen gaat neem ik vele malen liever een macbook (air) dan een Chrome OS prulletje van dezelfde prijs. Chrome OS is gewoon geen volwaardig/volwassen OS zoals Windows en Mac OS. Ik zie gewoon de general usecase niet. Ik kan mij gewoon echt niet inbeelden dat dit enorm veel zal verkopen en als start-up (zoals Framework is) moet je toch wel even stilstaan waar je in investeert in je opstartjaren. Uiteindelijk zijn veruit de meeste Chromebook verkopen tenslotte aan scholen en andere instanties waar ze simpelweg geld willen besparen.
We hebben bij ons op werk bij wijze van test een framework besteld. Hoewel het concept, het design en alles eromheen klopt geeft de laptop bij ons helaas vaak onverwachte bluescreens waardoor we ze nog niet als productiedevices zouden durven inzetten.
Kan natuurlijk ook gewoon net even pech zijn geweest. Is hier contact over opgenomen met framework? Service zou natuurlijk ook een onderdeel van deze test moeten zijn.
Moet ik even nagaan. Altijd goed onderdeel van een test om de support aan de tand te voelen.
Verder is de build en het hele bestel proces erg goed geregeld. En ze nemen nog geen grote orders aan.
Als je denkt te weten waar het vandaan komt ( de ram blokjes die niet goed vast geklikt zitten of je ssd module die niet goed vast geklikt zit bvb) kan je altijd de boel opendraaien en nakijken of de kabeltjes goed vast zitten op je mb.
Of anders de qr codes scannen van de onderdelen op je mb voor meer info of om eventuele nieuwe onderdelen te bestellen.
Klinkt meer als een klein probleem maar je kan het Windows logboek nakijken waar de error doorkomt en daarna pas de boel opdraaien ;)
leuke werkgever :) lijkt me lastig om BSODs te herleiden!
Buiten het toetsenbord en de Titan C security chip zie ik niet zo veel verschil met de gewone Framework laptop. Vind ook niet 1, 2, 3 terug wat de juiste verschillen zijn.
Ik vind ook nog dit op hun site:
The Chromebook Edition has built-in hardware to give you control over your privacy. Hardware privacy switches cut power from the camera and microphones, disabling any access.
Is ook zo op de normale laptops
Iedereen vraagt om een framework laptop met een AMD chip, maar nee hoor, een chromebook voor 999 dollar.
Of een formaat waar je fatsoenlijk op kan werken in plaats van dit bijna-tablet formaat. Dan neem ik eenderwelke CPU wel voor lief, en ook dat enkele programma's niet gaan werken met de scaling die nodig is om iets te kunnen lezen op deze resolutie (28 van de 30 dagen werk ik toch op een extern scherm).

Ik zing het momenteel uit met mijn huidige ideapad (=miskoop) en hoopte dat frame.work met een bruikbaar formaat zou komen: meer ruimte op 15.6" betekent meer scherm, ruimte voor numpad, ruimte voor warmteafvoer wat bij laptops nu de limiterende performance-factor is, eventueel ruimte voor een tweede hdd/ssd/dvdr enz. Beste move die ze kunnen maken naar mijn idee. Nu brengen ze een versie uit met een versimpeld OS, is dit nou waar de afgelopen maanden aan ontwikkeltijd in is gaan zitten? Ik geef toe dat we als community de lat hoog leggen, maar ze waren zó lekker bezig dat ik nu wel teleurgesteld ben.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 26 juli 2024 13:44]

Een high-end Chromebook, met ChromeOS, waarmee je, in tegenstelling tot ChromeOS Flex, wel Android Apps kan draaien. Maar geen touchscreen... |:(

[Reactie gewijzigd door Johny58 op 26 juli 2024 13:44]

Precies mijn gedachte, waar naar mijn idee ook geen markt voor is.

Toevallig heb ik gister ChromeOS Flex geinstalleerd op een "slim" computer omdat de gebruikers eisen gewoon toegang tot het web was zonder poespas en waar zo min mogelijk technische ondersteuning wenselijk is. De gedachte kwam niet eens bij mij op dat Android apps mogelijk was die machine.

Dit is mijn conclusie wat ChromeOS is, en dat draait prima op de goedkoopste modellen. Koop dan voor die 1000 Euro (en ja, vaak vertaald dat hetzelfde) een smartphone die zoiets als Samsung Dex ondersteund.
Iets verder gedacht voor een markt: Veel bedrijven bieden het personeel als thuiswerkplek een remote-desktop, citrix-workspace of een vdi: De hele desktop draait in het rekencentrum en alleen het scherm trek je naar je toe. Dat kan heel goed werken op kiosk-pc-s en chromebooks.
Interessant, hebben wij ook gedaan (eentje 11e en eentje 12e generatie). Vooralsnog geen bsod's. Wel is de fan wat luid onder belasting (in Teams bijvoorbeeld) en is de accuduur gemiddeld. We overwegen - vanuit duurzaamheidsoogpunt - om dit als standaard Windows laptops uit te rollen. Wellicht moeten we de pilot nog even doorzetten voordat we de knoop doorhakken.
Is het bekend of er ook gaming editions uitkomen die een stuk betere koeling en grafische kaart hebben? Het idee klinkt goed en maakt het een stuk gemakkelijker dan een upgrade van een videokaart bij een Clevo laptop. Chrome eraf en Linux (Steam werkt redelijk goed) erop en je zou dan een best prima gaming apparaat krijgen.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 26 juli 2024 13:44]

Maar ChromeOS is verzonnen om het voor iedereen toegankelijk te maken tegen een acceptabele prijs en eenvoud.
Wat heeft dan zo’n dure prijs voor een laptop voor zin, ja hij is modulair maar in principe is iedere laptop dat.
Laptops zijn alles behalve modulair.
Je kunt geheugen uitbreiden en een nieuwe ssd plaatsen maar dan houd het op. Framework is een nieuw concept, waar onderdelen vervangen kunnen worden of kan aanpassen op het gebruik.

Het is een niche markt en daar betaal je voor.
Chrome OS is software dat kan draaien op elk apparaat wat ondersteund wordt. Goedkoop of duur dit is aan de gebruiker.
De enige reden waarom ze Chromebooks goedkoop kan aanbieden is, omdat ze al geld verdienen met je data.
Nah, het valt wel mee met hoe goedkoop het is. Dan zou je een prijs van 100 euro of lager verwachten zoals ze wel meer apparaten aanbieden die data verzamelen. Ze zijn er wel goedkoper, maar meestal beginnen de interessante Chromebooks tussen de 200-300 euro en de betere zitten al snel op een prijs tussen de 300-400 euro. Meer is het ook niet waard en voor die prijs scoor je ook een normale laptop met die hardware - je zal misschien alleen iets minder licentiekosten voelen. Het verschil is natuurlijk dat ChromeOS veel lichter draait en daardoor een stuk sneller aanvoelt (en met de Linux/Android-apps hoeft het ook geen beperking meer te zijn).

Je hebt geen ongelijk hoor, ze verdienen enorm met je data want dit is natuurlijk gewoon een Google-systeem waar je ingelogd staat met je Google-account en allerlei Google diensten automatisch gebruikt worden en aanstaan. Maar echt voelen in de prijs doe je het niet wat mij betreft. Laptops die duurder zijn hebben vaak ook gewoon geschikte hardware om bv Windows soepel te draaien, dus die zijn niet te vergelijken met de goedkopere Chromebooks. Ook in de begintijd was dit al zo.

Verschil met deze specifieke Chromebook is natuurlijk wat in de titel staat: hij is modulair, dat zie je eigenlijk nooit bij Chromebooks en ook niet vaak bij normale laptops. Maar de prijs is wel extreem.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 26 juli 2024 13:44]

Voor hardware leveranciers maakt het technisch niet zo veel uit of de hardware voor msWindows, linux of ChromeOS is. Er zijn wat kleine verschillen met de bios/efi/ueft/... en de benodigde security chips maar dat maakt voor de hardware prijs niet zo veel uit.

De verwachte markt bepaalt hoe de ontwerp en ontwikkel kosten over de verkochte hardware verdeeld wordt. Als je dat creatief doet door de hardware zo gelijk mogelijk te houden, dan maakt dat in de prijs ook niet zo heel veel uit.

Blijft de licentie prijs van het mee geleverde OS toch nog relevant:
Linux is gratis maar geeft voor de leverancier wel werk, met name in de ondersteuning. Eventueel is er nog een issue met drivers maar dat zou zomaar opgelost kunnen worden.
msWindows kost formeel toch al snel €100,- maar ik kan mij niet voorstellen dat de grotere oem-leveranciers het voor meer dan €10,- per machine inkopen. Er zijn zelfs geruchten dat microsoft betaald om er juist mswindows op te zetten. Daarbij moet de leverancier opletten dat een OEM licentie ze de zelfde plichten qua onderhoud geeft als ook voor linux gelden...
ChromeOS is dan ongeveer het zelfde als de bovenstaande. Waarbij aangetekend dat google het Chrome platform, inclusief ChromeOS, vooral als winkelmandje ziet: Zij doen er veel aan om het mee te leveren en ook werkend te houden. Overigens voor de eindgebruiker inclusief de grote omhelzing van het google platform en omstreken.

Daarmee: Bij de meeste hardware betaal je vooral de hardware en de support. Bij ChromeOS is de kans groot dat je minder financieel en meer met je privacy betaald.
Gutsy move van framework !
Ik vraag me wel ten zeerste af of het nu een verstandige move is geweest.
De ( potentiele ) markt voor chromebooks is niet zo heel groot imho en de meeste verkoop zit toch aan de onderkant omdat prijs vaak de bepalende factor is.
De tijd zal het leren of er behoefte is aan een kostbaar chromebook...
Vanuit de hardware leverancier zie ik de ondersteuning van en door google met ChromeOS vooral als opstap naar een linux ondersteuning. Linux is immers de basis voor ChromeOS. Waarbij google ongetwijfeld helpt en ondersteunt bij ChromeOS leveringen, iets wat een hardware leverancier allemaal zelf moet uitzoeken als het om linux gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.