Google introduceert Chromebook Plus-merk voor snellere ChromeOS-laptops

Google introduceert zijn Chromebook Plus-merk. Chromebook Plus-laptops zijn voorzien van snellere hardware en krijgen als eerste nieuwe functionaliteit. Google noemt 'AI-functionaliteit', die deels op het systeem zelf en deels in de cloud draait.

Chromebook Plus-laptops moeten voldoen aan een reeks specifieke hardware-eisen. Er moet een Core i3-processor van minimaal de twaalfde generatie aanwezig zijn of een AMD Ryzen 3-processor van de 7000-serie. Core i3-processors met enkel E-cores, zoals de N300 en N305, tellen ook mee.

Daarnaast moet er minstens 8GB werkgeheugen in de Chromebooks zitten en 128GB opslag. Er moet een 1080p-camera met ondersteuning voor temporal noise reduction in zitten. De resolutie van het scherm moet ook minstens 1920x1080 pixels zijn en het moet een ips-paneel of beter zijn. Verder zijn de hardware-eisen die Google aan alle andere Chromebooks stelt, eveneens van toepassing. Zo moet er minstens Wi-Fi 6 aanwezig zijn, moet de USB-C-aansluiting multifunctioneel zijn en moet de accuduur, in Googles eigen test, minstens tien uur bedragen. Oudere Chromebooks die op basis van de eisen aan het Plus-label voldoen, krijgen ook de functionaliteit die de nieuwe Plus-laptops krijgen.

Google AI generative wallpaperGoogle AI writing assistanceGoogle AI magic eraser

Wat de functionaliteit voor de Chromebook Plus-laptops precies inhoudt, is minder concreet dan de hardware-eisen. Google voegt bijvoorbeeld de magic eraser toe aan de Google Photos-app, waardoor je makkelijk elementen uit een afbeelding kunt verwijderen of op basis van prompts dingen met behulp van AI kunt toevoegen. De magic eraser maakt gebruik van Googles rekenkracht in de cloud, maar daar 'waar het zinvol is', wil Google de functionaliteit lokaal laten draaien. Daar blijft het niet bij, want Google zal AI-functionaliteit blijven toevoegen.

Als voorbeeld toonde Google dez mogelijkheid om AI stukjes te laten schrijven, zoals een post op sociale media. Je zult daarnaast op basis van prompts wallpapers kunnen genereren die je als achtergrondafbeelding op de desktop kunt gebruiken, maar ook als achtergrondafbeelding tijdens videobellen. Google liet weten dat de nieuwe AI-functionaliteit 'voorlopig' exclusief is voor Chromebook Plus-laptops, maar dat deze later ook naar non-Plus Chromebooks kan komen.

Chromebook Plus laptopsChromebook Plus laptopsChromebook Plus laptopsChromebook Plus laptopsChromebook Plus laptopsChromebook Plus laptopsChromebook Plus laptopsChromebook Plus laptops

Acer, ASUS, HP en Lenovo gaan Chromebook Plus-laptops uitbrengen. Vanaf 8 oktober komen de meeste van die Chromebooks in de Benelux beschikbaar voor prijzen vanaf 450 euro. Alleen de Chromebooks van Lenovo volgen later.

Door Jelle Stuip

Redacteur

02-10-2023 • 15:00

60

Reacties (60)

60
59
34
2
0
20
Wijzig sortering
Dus de Samsung Chromebook Plus met Intel Celeron Processor 3965Y, 4GB LPDDR3 en 32GB eMMC heeft nu een illegale naam? :+

Maar in alle serieusheid, en ongeacht van ik van Chromebook in z'n algemeenheid vind, denk ik dat dit een goed incentive is om niet de bottom-of-the-barrel parts die nog ergens in een warenhuis liggen te verfstoffen te pakken. Uiteindelijk tast dat de reputatie van het hele ecosysteem aan.

Hier nog eens de eisen (uit de blog):
  • CPU: Intel Core i3 12th Gen or above, or AMD Ryzen 3 7000 series or above
  • RAM: 8GB+
  • Storage: 128GB+
  • Webcamera: 1080p+ with Temporal Noise Reduction
  • Display: Full HD IPS or better display
Ik denk dat dit hele realistisch eisen zijn, stuk voor stuk. Met deze specs is het moeilijk nog een slechte Chromebook te maken. Wel had ik graag nog een eis gezien aan het opslaggeheugen, met name een bepaalde minimale levensduur en random lees/schrijf snelheid.

Verder vraag lijkt het alsof de CPU-eisen nog een beetje in het voordeel van AMD liggen. AMD Ryzen 3 7000-serie kent ook de AMD Ryzen 3 7320U, een quad-core Zen 2 "Mendocino" chip met slechts twee graphics CUs. Die chip is echt niet beter dan een quad-core Tiger Lake-chip, zoals de nog veel gebruikte Core i5-1135G7. Sterker nog, die Core i5-1135G7 is sneller dan de Ryzen 5 7520U.

Verder ben ik benieuwd of Arm-chips op een gegeven moment ook mee mogen doen. MediaTek heeft bijvoorbeeld de Kompanio-chips speciaal voor Chromebooks. De meeste zijn vrij underpowered, maar de Kompanio 1200 en 1380 presteren redelijk, beide met 4x Cortex-A78 en 4x Cortex-A55 kernen. Qualcomm's Snapdragon 7c+ Gen 3 leek ook een prima platform, maar lijkt helaas cancelled.

Maar wat je eigenlijk wilt is een modern ARMv9 platform met 64-bits only Cortex-715 of -720 high-end cores, misschien een enkele Cortex-X-core, en een moderne Mali Valhall (4rd gen of nieuwer) GPU. Ben benieuwd welke fabrikant dat als eerste lukt.

Als we deze eisen in de Pricewatch selecteren, nog zonder processor en webcam, komen we uit op deze selectie van een kleine 20 Chromebooks uit, beginnend vanaf €549.
Wordt dit niet al gouw een standaard netbook met een lading missende software-functionaliteiten? Het charme van Chromebooks was in mijn ogen juist dat voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken gebruiker een laptop van boven de 500 euro veel te duur gaat worden en deze vaak veel van de full-fletched Windows functionaliteiten niet echt nodig hebben en het daarom veel goedkoper en lichter kan. Als het prijskaartje nu even hoog wordt of zelfs hoger dan de equivalente Windows laptops zie ik de meerwaarde van een Chromebook niet echt meer.
Een "gemiddelde huis-tuin-en-keuken gebruiker" kan dan nog altijd een "gewone" Chromebook kopen.
Die dingen presteren voor iedereen die geen extreme dingen wil of bijzondere toepassingen draait uitstekend.
Klopt maar de gemiddelde-huis-tuin-keuken-gebruiker heeft ook wel nood aan labels die hun in staat stellen te oordelen of een laptop minimaal de basis aankan.

Minimaal i3, full hd, wifi6,128gb etc moet wat mij betreft kunnen als ‘chrome book plus’ label in 2023 zonder de prijs te laten escaleren?

Het geld dat je bespaard voor 4Gb ram, 64Gb ssd etc staat wat mij betreft niet in verhouding tot de meerwaarde/prijs van de ‘plus’ versie als je van plan bent uw goedkope laptop jaren te gebruiken.

Een miskoop kan ook een duurkoop zijn. Zolang de labels eerlijk en oprecht zijn zie ik het nut om miskopen te voorkomen.

Dit staat natuurlijk los van de discussie of een Chromebook een goede optie is. Daar ben ik niet zeker van maar heb te weinig kennis om daar over de oordelen. Wat denken jullie?

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 14:54]

Er zijn vast gebruikers die vast zitten in het Google eco-systeem, die geen Windows willen, en die wel een fatsoenlijke laptop willen hebben. Ik heb geen idee of je ook de standaard Windows laptop kunt omtoveren tot Chromebook, maar dan betaal je toch de MS-tax.
Ja je kan gewoon Chrome OS installeren eventueel via een VM. Maar zou niet weten waarom. Je bent ineens kreupel qua software, dus Chrome OS op een bestaande Windows laptop is compleet idioot naar mijn idee.
Ja want Windows is niet kreupel ofzo :+ ?
Bedenk dat dit niet de ondergrens voor een chromebook is, maar de ondergrens voor een PLUS-chromebook. Bedenk dat je met zo'n apparaat naast ChromeOS ook Android apps kan en mag draaien. En dat werkt. Voor de tweakers: je kan en mag er ook linux op draaien. Betrekkelijk snel uit de doos krijg je dus ook nog een debian systeem.

Mijn chromebook is helaas ongeveer de helft van deze spec maar was dan ook ongeveer de helft van het geld: uitvoering: Lenovo IdeaPad Flex 3 CB 11IGL05 (82BB0012MH) . En daarmee heb ik een zeer positieve ervaring opgedaan en dat doe ik nog steeds.

De vergelijking met de netbook systemen van al weer 10 jaar geleden gaat hier niet echt op. Die netbooks van toen hadden de onder-specificatie van de toenmalige msWindows wat toen ook al niet vooruit te branden was. De specs die hier staan zijn naar mijn idee beter dan een werkbaar minimum, ook voor msWindows en linux. Mijn minimum idee: 4GB geheugen, multi-core 64 bits cpu, 60 tot 100 GB ssd-opslag.
Ok Begriip- die Chromebooks niet zo: ik geloof best dat het allemal wat beter is als vroeger, maar voor hetzelfde geld krijg je een Windows laptop die wel “alle” programma”s draait.
Hele familie over op Chromebooks dit ging van dagen lang updates draaien, drivers zoeken en troubleshooten naar gewoon een bakkie doen en gezellig praatje maken.

Use case varriert van een beetje shoppen online, Android games en cloud gamen, boeken laden op de Kobo, facturen/offertes maken, licht fotobewerken en ga zo maar door.

Buiten lokaal GPU werk is een Chromebook voor 99% van de mensen voldoende en zoveel gebruiksvriendelijker dan Windows/macOS.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1974312 op 22 juli 2024 14:54]

Ik denk dat er een groep mensen is die een laptop willen hebben die veilig is zonder ernaar om te hoeven kijken. Ze gebruiken alleen Office en Chrome en Gmail, Instagram en Tiktok, en that's it. Af en toe een foto bewerken of een video editen (knippen en plakken) moet ook kunnen, maar veel hoeft dat niet voor te stellen.
Sommige mensen willen geen computer die "alle" (wat is dat?) programma's draait, maar die willen een computer die doet wat zij willen.
Zonder gedoe. Tegen aanvaardbare kosten. Zonder zich zorgen te hoeven te maken over backups. En met de mogelijkheid om makkelijk documenten te bewerken op telefoon, tablet en laptop.
Chromebooks kosten vaak ergens tussen de 200 en 300 euro. Daar zijn Windows laptops voor te scoren, maar vaak met weinig opslag en een lage performance. Omdat ChromeOS zo licht is draait alles zo snel als op een veel duurdere laptop wanneer je Windows zou draaien. Veel idealer dus, als je op Windows ook alleen Chrome zou gebruiken (en dat zijn tegenwoordig vrij veel mensen).

Daarnaast komen er nu ook apps speciaal voor Chromebooks uit in de Play Store en als je met Linux overweg kan mis je helemaal niets meer. Dat laatste is alleen niet voor de doorsnee gebruiker, al kom je dan wel in de buurt van dat je hogere specs nodig hebt. Met die prijs draait het meeste nog steeds lichter dan dat je er Windows op zou zetten, al is 450 inderdaad wel aan de rand van wat ik voor een Chromebook zou willen geven - of zelfs net erover.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 14:54]

Ik denk dat juist velen voor een Chromebook kiezen juist omdat ChromeOS niet veel van de hardwae eist en daardoor Chromebooks goedkoop zijn. Daarom snap ik niet helemaal het nut van Chromebook Plus met hardware die je helemaal niet nodig hebt om met ChromeOS te kunnen werken. Enigste wat voor mij dan wel een punt zou zijn is dat er een IPS panel in zit en het scherm goed is.
De weg richting concurrentie met Microsoft en Apple laptops.

Stap 1. Verzin een commerciëel succesvol product. Liefst zo jong mogelijke doelgroep want in de toekomst heb je iets waarmee de mensen zijn opgegroeid
Stap 2. Maak het leuk voor je doelgroep (Android games)
Stap 3. Verbreed je doelgroep (Linux applicaties)
Stap 4. Verbreed je doelgroep richting bejaarden
Stap 5. Ga stapje voor stapje de meer casual user je systeem intrekken en pak daarbij steeds meer powerusers
De weg richting concurrentie met Microsoft en Apple laptops.
Als het een eigen Google product zou zijn dan ja oke, maar dit is gewoon een soort van Google certificaat wat fabrikanten dan op hun Chromebooks kunnen plakken als ze aan bepaalde ( Google ) eisen voldoen.
Verzin een commerciëel succesvol product. Liefst zo jong mogelijke doelgroep want in de toekomst heb je iets waarmee de mensen zijn opgegroeid
Nou of Chromebooks nou zo'n succes geworden is betwijfel ik en het eerder puur de prijs was van Chromebooks. Maar als de prijzen voor Chromebooks gelijk zijn aan Windows of Apple laptops denk ik dat het grootste deel toch voor Windows of Apple kiest.
Prijs speelt zeker een grote rol, maar een succes is het wel. Zeker op scholen en binnen bepaalde bedrijven, en voor thuisgebruik ook. Overigens kun je tegenwoordig meer met Chromebooks dan in 2015 en zijn er wel scenario's waarin je meer van de hardware vraagt, maar een Chromebook voor basisgebruik heeft inderdaad geen premium specs nodig.
Zeker op scholen en binnen bepaalde bedrijven, en voor thuisgebruik ook.
Bij scholen is het net vooral puur vanwege de lage prijs van Chromebooks in combinatie dan met hoe kinderen vaak omgaan met tablets en laptops. Om een Chromebook te vervangen is qua prijs een stuk lager dan b.v. een iPad of gewone laptop. En tja, thuisgebruik, hooguit dan als 2de of 3de laptopje voor af en toe op de bank maar niet als serieuze vervanger voor een Windows pc of Apple pc.
kun je tegenwoordig meer met Chromebooks dan in 2015 en zijn er wel scenario's waarin je meer van de hardware vraagt
De hedendaagse zelfs budget hardware kan je dan ook niet meer vergelijken met de budget hardware van 2015.
Bij scholen is het net vooral puur vanwege de lage prijs van Chromebooks in combinatie dan met hoe kinderen vaak omgaan met tablets en laptops.
Klopt niet, niet in alle gevallen. Speelt zeker een rol zoals gezegd, maar ook het feit dat het straight-forward is, eenduidig, er vaak alleen nog met webinterfaces wordt gewerkt en vooral dat het makkelijk te managen is (denk aan updates etc) speelt ook een grote rol. Wij hebben tal van Windows laptops staan die nog ingezet kunnen worden, maar kiezen er vrijwillig voor de Chromebooks in te zetten voor cursussen en projecten. Op dat moment heeft dat niets meer met budget te maken, want de in jouw ogen 'betere alternatieven' zijn al aanwezig.
En tja, thuisgebruik, hooguit dan als 2de of 3de laptopje voor af en toe op de bank maar niet als serieuze vervanger voor een Windows pc of Apple pc.
Ik ken zelf meerdere mensen die enkel nog een Chromebook hebben, thuis. Ook dat is dus zeer persoonlijk. Het zijn alleen geen veel-gebruikers, op mijn moeder na, maar die deed op een Windows-laptop dus ook niets anders dan browsen dus die mist niets.
maar kiezen er vrijwillig voor de Chromebooks in te zetten voor cursussen en projecten
Dat is dan ook een vrij specifieke toepassing waarbij dan inderdaad niet uitmaakt of je Windows of ChromeOS gebruikt. Vooral dan bij projecten waarbij meerderen samenwerken kan ik mij het nut wel voorstellen van een Chromebook.
Ik ken zelf meerdere mensen die enkel nog een Chromebook hebben, thuis
Die ken ik ook maar de meesten van hen zijn uiteindelijk toch richting Windows laptop gegaan nadat ze iets meer vaardigheid kregen. Dit vooral vanwege de beperkingen op een aantal gebieden.
Vertel? Ik heb gelukkig het windows tijdperk achter mij gelaten een paar jaar geleden. Mis niet de updates, blauwe schermen, virussen, drivers en al het andere ongemak. Nee ik speel geen games , deed dat ook niet met Windows. Nee ik bewerk geen video's (overigens heeft Adobe inmiddels photoshop ook in de cloud). En ja ik kies ervoor om een high spec chromebook te hebben. Al mijn kinderen hebben chromebooks, voor zowel universiteit als middelbare school. Alle applicaties verdwijnen naar de cloud. Meest veilige besturingssysteem, langste accuduur, lichtste laptops, goedkoopste. Heb ik vaardigheid in IT?Ja. Heb voor die 1x per jaar nog een WIndows PC waar ik via VM op inlog
Alle applicaties verdwijnen naar de cloud.
Dat vind ik dus een groot nadeel en ben er niet kapot van om in een cloud te werken omdat je dan veel te zeer afhankelijk bent van internet. Sterker nog dat ik mijn backups niet in een cloud heb staan maar nog gewoon hier op een lokale externe harddisk/ssd.
Meest veilige besturingssysteem,
Die mening deel ik niet met je want je bent en blijft evenzogoed afhankelijk van Google en daarnaast vind ik een cloud nu ook zeker niet het aller veiligste. Uiteindelijk worden clouds ook weer beheerd door externe bedrijven en je nooit weet hoe zij met veiligheid omspringen.

Ander punt wat ik tegen clouds heb is die grote serverparken waar ik dus zeer zeker geen voorstander van ben, maar goed, dat is een heel andere discussie.
Buiten jouw wantrouwen naar derde partijen toe waarmee je te maken hebt, wordt in die reactie hierboven vooral bedoelt dat je een enorm kleine kans hebt op iets als virussen etc, in tegenstelling tot Windows. Eigenlijk kan ik me zo enkel malafide browserextensies als risico bedenken, maar die heb je op ieder systeem/browser.

Zoals in een van de reacties hierboven al benoemd, het werken in de cloud is geen verplichting op een Chromebook. Heb je eigenlijk zelf wel eens met zo'n apparaat gewerkt, of heb je alles van horen zeggen (en daarmee wss vooral verouderde info verzameld, want Chromebooks van 4/5 jaar geleden zijn compleet anders dan de Chromebooks van vandaag)? Bestandsopslag is anno 2023 groot genoeg om lokaal te werken, veel webapps werken offline, en mocht je geen clouddiensten willen gebruiken dan kun je gewoon lokale apps installeren via de Linux omgeving of de Play Store. Overigens maken de meeste mensen ook op Windows gebruik van allerlei cloudapps in de browser. Om nog maar te zwijgen over dat de meeste mensen op Windows ook gewoon de Chrome browser draaien.

Prima als je zelf iets tegen clouddiensten hebt, maar ook dat is een andere discussie en heeft ook niets met de populariteit te maken. Je persoonlijke kijk op de dingen doet er dus niet echt toe in die discussie, ik bekijk dit over een grotere groep gebruikers. Maar bedankt voor het delen. Ook in cijfers is de populariteit trouwens gewoon terug te zien, zo versloeg de Chromebook in meerdere jaren de verkopen van een belangrijke concurrent, de Macbooks, en begint het toch echt een steady naam te worden in de marketshare grafieken.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 14:54]

Het lijkt nu een beetje op een discussie tussen Windows fanboys en ChromeOS fanboys te worden wat zeker niet mijn bedoeling was. Prima toch als jij heel tevreden bent met een Chromebook maar ChromeOS blijft in mijn ogen te beperkt, althans voor hetgeen ik wil en doe met een pc of laptop.
Dat zie je fout. Althans, zo'n discussie is het niet aan mijn kant - jij lijkt wel iets te hebben tegen ChromeOS. Ik heb zelf Windows niet afgezworen, ik gebruik zo'n beetje alle OS'en naast elkaar om de laatste versies van alles te blijven kennen, dat is handig in mijn werk. Het gaat alleen niet over mij. Ik benoem enkel de feiten rond populariteit en beweegredenen om Chromebooks in te zetten, aanhakend op dat Chromebooks geen succes zouden zijn. Het is inderdaad beperkter dan Windows, en in veel omgevingen wil je wél gewoon Windows draaien, maar dat veranderd helemaal niets aan het feit dat Chromebooks ook op grote schaal worden ingezet - en dat is waar ik het over wilde hebben. ;)

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 14:54]

Althans, zo'n discussie is het niet aan mijn kant - jij lijkt wel iets te hebben tegen ChromeOS.
Nou, laat ik het anders zeggen dat ik dus geen fan ben van Google producten in zijn algemeenheid, waar dan ook ChromeOS onder valt. Evenzogoed heb ik een Android smartphone dus in die zin wil dat niet zeggen dat ik werkelijk iets tegen Google of ChromeOS zou hebben. Sterker nog, naast de Android smartphone gebruik ik ook een iPad Pro met dan iPadOS, dus ja.
Ik benoem enkel de feiten rond populariteit en beweegredenen om Chromebooks in te zetten, aanhakend op dat Chromebooks geen succes zouden zijn.
Mwah, dat zie ik dan anders want ChromeOS is uiteindelijk op de markt gekomen als goedkoop alternatief en het dit nog steeds deels is. Je bent het hoop ik met mij eens dat als je een goedkoop notebook wilt dat dan eigenlijk alleen ChromeOS de enigste keuze is als kant en klaar pakket dan. En ja zeker, in dat segment ben ik het wel met je eens dat Google goed gescoord heeft. Alleen of ChromeOS an sich nu een succes is geworden, daar zet ik dan mijn vraagtekens bij.
Veilig ja, want het gaat om principe van sandboxing. Ook bij Chromebooks heb je premium modellen. Voor bedrijven die O365 gebruiken (niet de desktopversies..) is IT beheer 10x goedkoper als je de traditionele laptops vervangt door chromebooks. Chrome OS een suc? Kijk eens naar de USA zou ik zo zeggen... Voor mij is het gebruikersgemak een hele grote plus. En nee ik ben geen beginner, kan developen in alle moderne talen...
Grappig.
Mijn "vaardigheid", zoals jij het noemt, op computergebied omspant computerbeheer en vooral programmeren (in Pascal, C, C++) gedurende GLOBAAL 40 jaar.
Eerst circa 15 jaar binnen DOS/CPM-achtige omgevingen.
Dan circa 10 jaar Windows.
Daarna ruim 15 jaar Linux (een verademing) and counting...

De laatste paar jaar nemen de Chromebooks hier echter de boel over, wegens inmiddels oudere casual gebruiker(s). :)
Dus praat alsjeblieft niet over "Windows gaan gebruiken nadat ze iets meer vaardigheid kregen".

Op een Chromebook kan je alles wat je op een stevig Debian Linux systeem ook kan. No problem.
Raar dat cpus mey alleen e-cores ook mogen. De 5xxx en 6xxx cpus van AMD lopen daar rondjes omheen. Waarschijnlijk de oudere ook nog, maar dan moet ik benchmarks opzoeken.
Cpu snelheid is dus eigenlijk geen factor.
Ik kan enkel positief staan tegenover dit soort programma's. Hopelijk komt Microsoft ook ooit met iets vergelijkbaars waar ze bijvoorbeeld 16GB RAM vereisen. Fijn voor de gebruiker en ontwikkelaars.
Fijn voor de gebruiker en ontwikkelaars.
Kunnen we nog meer Javascript draaien!
Dat is bijvoorbeeld een goede optie inderdaad. Werkgeheugen is nou eenmaal vrij goedkoop.
we zijn dus eigenlijk weer een beetje terug bij de 'netbook' (A netbook is a small and inexpensive laptop designed primarily as a means of accessing the Internet.), daar zat ook iets meer oomph in dan een tablet maar toch eigenlijk weer niet genoeg voor een heel OS volgens huidige standaarden?

Mijn grootste vraag is echter dan: Waarom niet gewoon Windows dan draaien?
Daarom draait het gros van de wereld ook Windows, Android of macOS/iOS - maar er is inmiddels toch wel een duidelijke niche voor ChromeOS in het onderwijs waar een dichtgetimmerd OS waar je alles in de browser (of met webapps) doet bijzonder welkom is.

Ik moet zeggen, ik vind het opmerkelijk dat Google, dat toch bekend staat dat ze allerlei productlijnen rap bij het grof vuil kieperen, maar stug al 13 jaar blijft doorgaan met ChromeOS met maar marginaal (2-3%) marktaandeel. Op zich snap ik wel dat ChromeOS waarschijnlijk geen heel duur project is (Linux kernel met Chrome erop, hoeveel werk is dat?), maar toch...
Ik vond dat een aantal jaren geleden ook "opmerkelijk". :)
Maar na een jaar of tien Windows en een jaar of 15 Linux, snap ik steeds beter dat ChromeOS een blijvertje is. Voor mij wel in elk geval.

Als je een dagje ouder wordt en je hebt belangrijke documenten te delen met je partner, dan wil je niet tobben over de locatie van bestanden, update van programma's, het bijhouden van een backupschema, het onderhouden en beheren van een server en meer van dat soort dingen die "o zo handig" zijn als je jong bent en overeenkomstig jong van geest.

Met een Chromebook: uitpakken, een paar standaardinstellingen, inloggen in je Google account en doorgaan waar je was gebleven.
Op je telefoon of tablet idem.

ChromeOS: Perfect systeem; voor wie het past. :)
dat is natuurlijk omdat het een hook is in het Google ecosysteem, zodat gebruikers de producten blijven gebruiken en daarvoor betalen.

Net zo goed dat Microsoft langdurig Windows 10/11 gratis beschikbaar maakte als update. Het gaat inmiddels minder om verdiensten op het OS, maar veel meer op Office producten.
10 jaar terug had je gelijk gehad, maar de laatste 5 jaar is dat beeld toch al behoorlijk aan het veranderen. Met standaard ondersteuning voor PWA's, Android Apps en Linux Apps, kun je niet meer stellen dat het gewoon maar een veredelde browser of neetbook is.
Leuk dingen.Jammer dat er alleen chrome op draaid..Met windows zou ik er wel interesse in hebben,maar chromebooks zelf,nee.
De meeste chromebooks draaien naast chrome ook android apps en voor de tweakers ook een debian-linux omgeving. Voor de android apps moet je dan vooral kijken naar het gebruik in de tablet mode al kan je per app kiezen of ze als tablet of als telefoon de app moet draaien. Voor sommige android apps is een chromebook zelfs beter dan een tablet.
En daarnaast worden er inmiddels ook gewoon apps uitgebracht in de Play Store die speciaal voor Chromebooks zijn ontworpen, of speciale Chromebook varianten van bestaande apps. En als je overweg kan met Linux, mist er eigenlijk niets meer wat je ook op een normale laptop zou kunnen, iets omslachtiger misschien maar ook vaak voor een hele mooie prijs.

En tja, die prijs, de performance die je ervoor krijgt blijft toch echt ideaal voor mensen die op Windows of Mac ook alleen hun Chrome browser zouden openen. En dat zijn tegenwoordig best veel mensen.
Ben beetje klaar met Chromebook. Sinds die 'Coral' kon ik niet meer inloggen. Op geen enkele manier. Ja .... maar dan wel met het verlies van al je lokaal opgeslagen content, omdat ik als enige gebruiker niet bekend ben. En dat is dus gebeurd. Volgende laptop wordt gewoon weer Windows. Mooi, al die updates maar het moet ook werkbaar blijven. Zéker als het om de basis gaat van het inloggen.
Ik ben blij dat ze Power Delivery als eis stellen, idem Wifi 6. Al dit soort electronica moet USB-powered worden.
ik begrijp niet goed waarom deze chromebook plus vrijwel allemaal 200-300 gram zwaarder zijn dan we van chromebooks gewend zijn, 13-14" en 1,1-1,3 kg was toch normaal, nu lijkt alles veel zwaarder op een enkele extreem dure na, komt dat door de 10uur batterij of is chrome zwaarder geworden want 6-8 uur was normaal en chips worden zuiniger en sneller
hermapping van design om de verkoop wederom aan te zwengelen? doelgroep is er zeker.

positieve is dat ze de support cycle gaan aanpassen, want iedereen kan deze devices langer gebruiken dan de originele korte support.

Helaas worden devices die via scholen aangeboden worden niet altijd van de beste configs/systemen voorzien en verplicht te leasen in BE.


grappig die 3* -1 score... kwestie van moderatie op niveau zal ik dan maar zeggen, zeer kwetsend mijn topic blijkbaar of heel erg flaimbate en kwetsend

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 14:54]

Chromebooks doen het erg goed. Maar de meest verkochte zitten aan de onderkant van de markt dus weinig marge.Duurdere chromebooks brengen meer op.
Chromebooks doen het erg goed. Maar de meest verkochte zitten aan de onderkant van de markt dus weinig marge.Duurdere chromebooks brengen meer op.
Leuk als vervanging van een tablet (touch versie en simpel tekstverwerken. Maar qua apps valt het allemaal wel tegen, had er een voor een jaar (uitvoering: Asus Chromebook Flip C434TA-E10013). Maar het was voor mij toch te beperkt, je merkt dat je toch dat je voor die prijs een complete Windows laptop kan hebben met zelfde batterij duur en veel betere functies.
Ik zie dan ook een chromebook als iets voor kinderen, die van mij (6 en 4 jaar oud) kunnen er prima mee overweg. Voor zo een 180 euro gescoord op marktplaats en geplande updates tot ergens eind 2030... Wat wil je nog meer ?
Ook voor ouderen zeer overzichtelijk in gebruik - incl simpel update beleid.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 22 juli 2024 14:54]

Absoluut mee eens.
Zeker als je aan de gevaarlijke kant van de 60 bent aangeland, dan heb je wel eens iets anders aan je hoofd dan updates te installeren of backups te maken.
Iedereen die beweert dat dat niet zo is, die spreek ik later nog wel. Hoewel... ik ben er dan zelf waarschijnlijk niet meer. :)
Ik denk dat het heel persoonlijk is. Kijk ik naar wat ik gemiddeld genomen gebruik (Teams, Outlook, Office, Jira, Trello, Confluence, Bitbucket, Docker, Filezilla, Python) dan kom ik tot de conclusie dat ik dit allemaal op een Chromebook had kunnen doen.
Vooral sinds je op een Chromebook een volwaardige implementatie van Debian Linux kan activeren.
En dan onder Linux met Lazarus een programma schrijven in Delphi/Pascal voor een Windows machine. Op je Chromebook!
Hardstikke leuk toch?! :)
Je krijgt voor weinig geld een relatief snelle laptop, met een aantal beperkingen.Als je zoals ik, vooral cloud based applicaties draait is dit ideaal.
Apart. Ikzelf heb de C434TA-AI0362; en deze is (zover ik snel kan zien in de vergelijker) vrijwel identiek qua specs maar deze is regelmatig voor sub-500 euro te koop geweest. En voor dat bedrag (ikzelf heb er 350 voor betaald) vond ik het juist weer een sterke deal.
Een IT student bij mijn vorige opleiding kocht een Chromebook voor zijn opleiding. Kan je vertellen die stuurde hij snel terug. Wel erg handig als je inderdaad aan de onderkant van de markt zit en het vooral gaat om gebruiksvriendelijkheid.
Ze zijn enorm gebruiksvriendelijk, maar je moet moet weten waar ze voor bedoelt zijn en ook welke beperkingen ze hebben. Een IT student zal er inderdaad niet veel aan hebben, dus vraag me of hij wel goed nagedacht heeft over wat hij nodig heeft?
Waarschijnlijk enkel naar de prijs gekeken.
Het ligt er maar net aan welke IT studie je doet en welke faciliteiten er in de Cloud/servers van de opleider geboden worden.
Mijn zoon studeerde t/m juli van dit jaar Data Science aan te de TU/e en kon alles met zijn "instap"-Chromebook met een Intel Pentium N5030 4GB/64GB . Sterker nog: bij bepaalde data analyses heb je vaak tekort aan een sterke Desktop PC.
Kortom; zijn Chromebook is gewoon een simpele "terminal" net als bij mij studie 40jr geleden :) :+
De afgelopen jaren heeft daar ook een enorme verschuiving in plaats gevonden. In 2015, toen de Chromebooks hier een beetje aan populariteit begonnen te winnen, was dat allemaal nog niet zo. Dan werkte je vaak nog met 10 lokale VM's etc. Tegenwoordig gebeurt dat inderdaad op de meeste opleidingen in cloudomgevingen en heb je die kracht zelf helemaal niet meer nodig.

Komt dan bij dat die omgevingen vaak webinterfaces hebben, maar daar houdt het niet op: met de speciale Chromebook apps in de Play Store en vooral de Linux omgeving zou je inmiddels echt wel uit de voeten moeten kunnen op een Chromebook zoals je zelf geen enorme kracht nodig hebt en je op een strict budget leeft. Zelfs programmeren etc gaat er tegenwoordig op, met Linux apps mis je echt niets meer - maar lokale virtualisatie blijft wel echt een ding. Dat kan eigenlijk gewoon niet.
Het grote voordeel ChromeOS is het hufterproof dichttimmeren zodat je er maar weinig mee kan buiten de webbrowser, oftewel bij scholen. Als het je eigen systeem is, dan wil je dat juist liever niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.