Gerucht: Google wil ChromeOS volledig samenvoegen met Android

Google wil ChromeOS mogelijk volledig overzetten naar Android, meldt een bron aan Android Authority. Met de stap zou Google beter willen concurreren met de iPad. Google zei eerder dat ChromeOS 'meer op Android gaat lijken', maar sprak toen niet over een volledige overstap.

Volgens Android Authority werkt Google aan 'een meerjarenproject om ChromeOS volledig om te vormen tot Android'. Het bedrijf zou zijn twee besturingssystemen willen samenvoegen om zijn technische middelen effectiever in te zetten. Google wil daarmee ook beter concurreren op de tabletmarkt, schrijft Android Authority.

Daarbij zou ChromeOS dus komen te vervallen. De techgigant zou volgens het techmedium 'toekomstige Chromebooks' willen uitbrengen op basis van het Android-besturingssysteem, hoewel niet bekend is of de Chromebook-merknaam na de overstap behouden blijft. Eerder deze week gingen al geruchten rond dat Google werkt aan een Pixel-laptop; mogelijk maakt die dan ook gebruik van Android.

Google heeft de stap zelf nog niet bevestigd. Het bedrijf zei in juni wel dat ChromeOS in de toekomst meer gaat lijken op Android. Eerstgenoemde OS, dat voornamelijk wordt gebruikt in laptops, zou 'delen van de Android-stack omarmen', zoals de Android-Linux-kernel en Android-frameworks, als 'onderdeel van de fundering van ChromeOS'. Er gingen ook geruchten rond dat Google werkt aan een Android-versie van Chrome met ondersteuning voor extensies, naast een terminal om Linux-apps te draaien op Android, schrijft Android Authority.

Het is niet bekend wanneer de vermeende overstap moet plaatsvinden. Google heeft ook nog niet gereageerd op het bericht van Android Authority. Het bedrijf laat aan Tweakers weten dat het 'nooit reageert op speculatie en geruchten'.

ChromeOS preannouncements
ChromeOS

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

18-11-2024 • 21:25

79

Lees meer

Reacties (79)

79
76
54
1
0
21
Wijzig sortering
Ik ben vooral benieuwd naar een echte desktopmodus in Android. Net zoals dex nu is. Nu veel mobieltjes en tablets zoveel krachtiger worden, snap ik niet waarom we nog laptops meezeulen. Helemaal niet voor de mensen in vm-ware omgevingen of remote desktop sessies.

Zodra een mobiel 2 schermen kan aansturen zou het wel snel kunnen gaan.

[Reactie gewijzigd door GurbieV op 18 november 2024 21:56]

Ik vermoed dat een (groter) scherm, keyboard, muis, trackpad,.. daar nog wel mee te maken kunnen hebben. Je mag dan nog de kracht van een lichte laptop in je broekzak zitten hebben, voor langere tijd gemakkelijk en comfortabel werken zonder bovenstaande lijkt me dat ook niet echt.
Nu staat op mn bureau op mn werk ook 2 schermen, een muis en een toetsenbord. Die sluit ik op mn laptop aan middels 1 usb-c kabel.

Waarom werkt het (nog) niet goed als ik mn mobiel daarop aansluit?

Toetsenbord en muis zouden ook nog via bluetooth kunnen zelfs.
Allemaal leuk als je nog een goed uitgeruste werkplek hebt, maar velen hebben enkel hun laptop om mee te werken thuis op de keukentafel.
Dan is deze optie niets voor die groep.

Maar deze optie is wel een optie voor de groep die elke dag zijn laptop aansluit op het docking station op het werk. Of op het docking station thuis, op de thuiswerkplek.

Zowel op het werk als thuis sluit ik met een USB kabel mijn laptop aan op twee schermen, toetsenbord en muis en voeding…
Ik doe hetzelfde, laptop thuis en op kantoor constant docken. Vervelend maar ik hou mijn smartphone toch graag vrij. Ik hou die dingen graag gescheiden.

Bovendien, wat je ook vergeet is dat veel mensen een laptop van de zaak krijgen tegenwoordig. Helemaal dichtgetimmerd met always on vpn en allerlei toeters en bellen. Vaak ook voorzien van software via Intune/sccm.

Een telefoon zou in principe enkel als een soort domme terminal kunnen dienen en een rdp of Citrix sessie op kunnen zetten en dan heb je het wel gehad. En de trend is toch dat bedrijven weer meer naar laptops gaan en lokale software. Vraag me niet waarom maar dat is wat ik zie.
Bovendien, wat je ook vergeet is dat veel mensen een laptop van de zaak krijgen tegenwoordig.
Ik denk dat ook veel mensen een telefoon van de zaak (kunnen) krijgen. Die kun je ook behoorlijk dicht timmeren en managen. Nu wil ik die niet, geen zin in nog een apparaat. Maar als deze de laptops vervangt: graag.

Ik verwacht echter dat software compilen voorlopig prettiger is op een laptop of desktop.
Toch niet veel hoor, kantoorpersoneel krijgt echt geen telefoon. Bijv boekhouders of administratief personeel. Maar ze krijgen wel een laptop of terminal of PC. Eigenlijk vind ik voor zulke mensen domme terminals het meest praktische, hoeven ze ook niet met een laptop te zeulen.

Maar je kunt moeilijk iedereen een telefoon geven met een abo etc. Dat kost bakken met geld.

Bovendien wordt het ook weer gezien als voordeel aller aard (hier in Belgie). Dus niet iedereen wil er dan ook een van de zaak.
Misschien in Belgie. Bijna alle bedrijven waar ik tot nu toe heb gewerkt, heeft iedereen een telefoon van de zaak en een laptop van de zaak. Bij mijn huidige werkgever is schoonmaak ingehuurd, dus die krijgen het niet, maar de rest van het personeel heeft allemaal een laptop en een telefoon. Bij een vorige werkgever kreeg zelfs iedereen, van schoonmaak tot directie, een leaseauto. Iedereen (bij huidige werkgever duizenden medewerkers) krijgt bij ons standaard een iPhone. Ik heb em direct teruggegeven want ik heb een Android met dual-sim optie, maar 1 mailtje en ik heb een nieuwe iPhone.
Veelal alleen het budget, mag je zelf een telefoon uitzoeken. Als je dan business apps er op zet, gaat er wel een beveiling overheen. Dat wil ook niet iedereen.
Sluit me aan bij @ArawnofAnnwn , elk bedrijf waar ik heb gewerkt waar communicatie belangrijk is, alsin, je moet bereikbaar zijn, dan krijg je telefoon van de zaak. Je krijgt zelfs op je donder als je dan nog je persoonlijke telefoon op kantoor gebruikt (en al helemaal voor communicatie), dus daar heb je niet eens een keuze in. Ik ken zat mensen die 2 telefoons rondzeulen, omdat ze bereikbaar moeten zijn voor de zaak. En een vriend van mij die telefoon repair doet, de grootste en meest terugkerende klanten zijn juist de bedrijven die honderden iphones en ipads in hun beheer hebben voor hun werknemers.

Dus imo, is je betoog iets te anekdotisch (dat ben ik hier uiteraard ook).
"geen zin in nog een apparaat'' Inderdaad. Er zijn er bij ons genoeg die met twee telefoons rondsjouwen. Ik weiger dit. Het is ook fijn om geen zakelijke mail op eender welke telefoon binnen te krijgen. Mocht ik toch "moeten" dan blijft ie fijn op kantoor liggen als ik er niet ben.
Ok, maar waarom dan niet een usb scherm, keyboard en muis? Werkt veel beter en is praktisch net zo portable. Zou ook gelijk een stuk beter zijn voor de werkhouding, zelf als ze nog steeds aan de keukentafel zitten.

En als het echt moet kun je ook een laptop zonder eigen processing maken, dus eigenlijk gewoon een usb scherm met ingebouwd keyboard en touchpad. Dat kan dan ook een stuk lichter zijn. Dat soort dingen zijn al eerder geprobeerd maar de software was er nog niet klaar voor.
Asus Transformer vibes?
Ok, maar waarom dan niet een usb scherm, keyboard en muis?
Simpel: Ruimte.

Niet iedereen wil of kan een kantoor (of zelfs enkel een bureau) thuis inrichten.
Werkt veel beter en is praktisch net zo portable
Dus elke keer dat spulletje in de kast leggen en er weer uithalen wanneer nodig? Praktisch net zo portable ben ik het totaal niet mee eens. Een laptop kan je nog wel op de keukentafel laten liggen of opzij schuiven als er gegeten moet worden, dat losse scherm en toetsenbord zit dan echt wel in de weg.

Buitenom software, ik denk dat gewoon erg weinig mensen (behalve tech enthousiasten) er interesse in hebben.
Dat mag van de arbo niet. Je moet een goede werkplek hebben en je werkgever moet daar voor zorgen en het controleren. Mijn werkgevers gaven daar ook best veel aandacht aan, kleinbedrijf en grootbedrijf. De werkgever kan namelijk erg in de problemen komen als blijft dat iemand bijvoorbeeld RSI ontwikkeld omdat de werkgever geen fatsoenlijke werkplek heeft gegeven.

Het zal vast voorkomen dat er werkgevers zijn die dat minder doen maar om nou te doen of dat standaard of gewenst is.
Dat is natuurlijk Nederlands recht, geen idee of die ook gaat over home-working ?
De werkgever is ook verantwoordelijk voor een eventuele thuiswerkplek als zijn/haar werknemer is overeengekomen om (een deel) thuis te werken voor deze werkgever.
Waarom werkt het (nog) niet goed als ik mn mobiel daarop aansluit?
Goede vraag, iets wat ik me overigens al jaren afvraag. Samsung Dex komt er heel dicht bij in de buurt, maar de applicaties zelf zijn vaak niet heel geschikt voor desktop gebruik.
Continuum is nooit een succes geworden en deed precies wat jij omschrijft.
Dat werkt prima als je een Motorola met ReadyFor hebt. Extern scherm, toetsenbord en muis - telefoon wordt een trackpad. Gebruik dat regelmatig op kantoor.

Moet bij een HP-scherm alleen even de camera in de monitor inklappen, heb ik vorige week geleerd, anders herkent de telefoon de setup niet.

[Reactie gewijzigd door GroteVoet459 op 19 november 2024 11:20]

Maar Dex kan het, volgens mij kon vroeger mijn Windows telefoon het ook. Punt is wel een beetje, hoeveel worden die features echt gebruikt? Ze zijn er vast, maar het is geen grote groep mensen die op hun Samsung telefoon met Dex alles doen.
Ik gebruik dex met een monitor regelmatig als ik veel op een remote desktop of ssh moet doen. Dat werkt super fijn.
Je had in 2013 eens Ubuntu Convergence moeten proberen :) Ik draaide toen Ubuntu op mn Samsung Galaxy note 3 en ik had gewoon Bluefish als code editor draaien inclusief Apache en een MySQL server. Ik kon toen volledige websites bouwen met php.

Mooie tijd, mooie tijd. Vrijwel de gehele Ubuntu store werkte echt fantastisch.
Ik had rond 2012 eens een website gehost op een gerootte android-tablet. Een combinatie van apache2, PHP en MySQL services die draaien binnen een android-APK. Ik mocht van mijn ouders nooit een computer 24/7 aanlaten, dus dan maar een tablet hiervoor gebruiken ;) . Het was niet de beste combinatie om te gaan Port Forwarden en ook nog op een onstabiel 2.4 GHZ netwerk te zitten. Maar goed het werkte en je had een webservertje draaien.
Dit is toch gewoon Tweakers level cool 😎
Dex is gelimiteerd tot de Galaxy Sxx serie. De Axx toestellen ondersteunen het niet - da's natuurlijk een kunstmatige beperking om de A serie niet te interessant te maken, maar Windows Phone kon het bij mijn weten ook al.
Dex is leuk voor relatief simpele zaken, maar voor wat meer processor intensief werk is het minder geschikt.
Ik gebruik remote desktop een heel enkele keer vanaf mijn Fold 5, maar dat is zwaar behelpen. Met een tablet zal het gemakkelijker gaan, maar eigenlijk heb je dan wel minimaal een 12" tablet nodig.

Ik zeul liever mijn laptop mee. Daarmee kan ik zonder remote desktop tenminste ook nog vrij veel doen. Ik zit namelijk vaak in gebieden waar geen internet beschikbaar is.
Mja maar wat doe je echt dat processor intensief is? Ik vind het voor een beetje internetten, chatten, teams meetingen enz prima. Zelfs office werkt aardig in DeX (Microsoft heeft het er speciaal voor aangepast). Ik vergeet wel eens mijn laptop als ik naar kantoor ga, en dan kom ik prima de hele dag door met mijn telefoon in DeX mode <3 Ik heb ook toegang tot een VDI waar ik mee kan verbinden via remote desktop maar eigenlijk gebruik ik die nooit als ik in DeX zit.

Als ik op reis ga naar bijv. Nederland (Ik woon er niet) is het zo fijn dat ik geen hele laptop mee hoef te sjouwen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 19 november 2024 01:58]

Ik ben een data-science man. Als ik al met Excel werk zit dat vaak vol met formules en dat trekt een telefoon nauwelijks. Database apps zijn er niet eens.
Ik woon nu nog in Nederland en daar is overal goed internet aanwezig. Volgende week verhuis ik weer voor vier maanden naar Nieuw Zeeland en daar is internet niet vanzelfsprekend. Thuis heb ik daar geen internet, of mobiel bereik maar dat zal wel snel een Starlink installeren. Zowel daar als hier ben ik regelmatig op pad en neem ik liever een laptop mee dan via remote op een fold te werken. De grootte van het scherm is dan de voornaamste rede.

Als jij met Dex goed uit de voeten kan, dan is dat heel fijn en scheelt dat inderdaad een kilootje of twee en een onhandige tas om mee te slepen.
Helemaal mee eens. Dit is iets wat ik mij allang afvraag. We doen meer en meer met onze mobiel. Zeker een monitor met USB-c dock zou je gewoon het zo moeten kunnen inpluggen en als een volwaardige pc kunnen gebruiken. Maar helaas blijft het in een vorm van mobiel desktop hybride variant. Je mist daar vooral in fatsoenlijke multi windows. Maar dat zou tegenwoordig prima moeten kunnen voor ‘reguliere’ gebruikers. Wellicht nog iets als een externe CPU/GPU optie voor meer vermogen.
Anoniem: 454358 @SRI18 november 2024 22:52
samsung verkoopt je natuurlijk liever en een telefoon en een laptop :+
Voordeel van een laptop is natuurlijk dat je die ook op de trein en op vakantie kunt gebruiken. Je hebt niet overal een dock waar je je gsm op aan kunt sluiten.
Dan is daar wellicht een markt voor een ‘enclosure’ die bestaat uit een scherm, toetsenbord en accu? Alleen je telefoon aan verbinden (bedraad of draadloos) en typen maar.
Precies wat ik dacht. Vind het raar dat het nog niet gemeengoed is nu steeds meer mensen alleen een telefoon als pc hebben of budget computer kopen.
Zou je ook nog laptops kunnen verkopen die alleen een scherm met toetsenbord en telefoon dock zijn.
Geeft ook weer incentive om krachtigere telefoons te kopen.

Het is dat ik een workstation nodig heb anders was dex op mijn samsung prima.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 18 november 2024 22:17]

Zou je ook nog laptops kunnen verkopen die alleen een scherm met toetsenbord en telefoon dock zijn.
Ja zoiets dus: https://www.kickstarter.c...g-your-device-as-a-laptop

Overigens bestaat het concept al veel langer. Motorola begon er al in 2011 mee met de Atrix Dock: https://www.cnet.com/reviews/motorola-laptop-dock-review/ . Deze heb ik hier ook liggen, ik gebruik hem als KMM (Keyboard Mouse Monitor) voor mijn servers.
Asus heeft ook meerdere phone/tablet hybrides uitgebracht, o.a. de Padphone

Zelfs ééntje die zowel Windows als Android kon draaien, maar dat waren twee onafhankelijke OS'en op één device, je kon nauwelijks data delen tussen Windows en Android.

Denk dat de HP Elite x3 met z'n Continuum de beste phone+desktop ervaring ooit gegeven heeft. Als je voor je werk voornamelijk in MS 365 zit (wat voor zat mensen het geval is), kon je met die telefoon eigenlijk alles. Kennelijk was het geen grote toegevoegde waarde, ding verkocht slecht.
De meeste android toestellen die ik heb getest met meer dan 1 scherm kunnen dat redelijk goed aansturen. Zelfs ooit met android 4 en een mobieltje met eenstekker voor een extra scherm (samsung S2 geloof ik) kon aardig de (hd) tv als extra scherm gebruiken. Muis en toetsenbord via bluetooth en de rest is aan de apps die mee willen werken.
Kan wel een hoop bedenken, misschien zit ik hier en daar mis want ben niet bekend met tablets. Gebonden aan apps in plaats van "echte" programma's, geen fysiek toetsenbord, weinig tot geen aansluitmogelijkheden (usb, ethernet, audio), beperkte opslagruimte. En zie mijzelf nog geen dingen als videobewerking doen op een klein scherm.
Ja helaas is Samsung flink in DeX aan het snijden. De "nieuwe" DeX is lang niet zo goed meer als de DeX "Classic". Meer een tablet interface dan een echte vervanging voor een computer (waar ik het zelf voor gebruik).

Ik gebruik het heel vaak, ik vind het veel prettiger dan een laptop meenemen. Ik heb overal waar ik vaak ben een DeX dock staan.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 19 november 2024 01:52]

Welke onderdelen of functies zijn er dan uit gehaald? Ik heb weinig ervaring met DeX, dus ben oprecht benieuwd. Zorgen die veranderingen ook dat het bijvoorbeeld minder interessant is geworden om vaak te gebruiken als werkomgeving? Of is dat wel verbeterd?
Een ChromeOS/Android 'desktop' omgeving kan nog zoveel functies bevatten die leuk zijn, als men het niet gaat gebruiken omdat het te complex of juist beperkt is zal het een eenzame dood sterven (en we kennen Google in dat opzicht)

[Reactie gewijzigd door You119 op 19 november 2024 07:44]

Geef mij Windows for ARM in een VM die op Android kan draaien en voldoende x86 performance in die Windows VM en dan wil ik zakelijk wel meedoen. Maar ik denk dat dat pas een succes wordt als een dergelijke setup ook makkelijk te beheren is in grotere organisaties. Want vaak is dat de reden dat nieuwe setups niet mainstream worden. Het is dezelfde reden waarom Linux for desktop zo achter blijft lopen. Puur functioneel is dat allang een evenknie voor Windows maar organisaties die vaak vooral op Windows gericht zijn, kunnen er weinig mee richting hun eindgebruikers. Als je het niet kunt beheren dan kun je er in feite weinig mee en haal je er alleen maar problemen mee op de hals. Zelfs het gros van de tweakers hier vindt Linux veel te spannend of eng of raar of onbekend dus laat staan de mainstream gebruiker. ;)

Beheersystemen zijn doorgaans niet platform onafhankelijk om het zo maar te noemen. Misschien wordt het tijd voor een ISO-standaard zodat je als IT-beheer laptops, tablets en telefoons in 1 omgeving kunt hangen. Beheertools zouden eigenlijk OS-agnostisch moeten zijn richting de beheerder. Als we dat bereiken dan kunnen we misschien eindelijk die Windows-verslaving in de wereld langzaam loslaten en andere platforms inzetten voor productiviteit.
Als ik onderweg ben en in het station moet wachten of op de trein mijn plaatsje heb kan ik best nog heel wat werk verzetten op mijn laptop, wat ik totaal niet kan op een smartphone. Want dat is prutswerk zonder keyboard en deftig scherm voor je. Dat is dan ook nog eens de reden dat ik een laptop meezeul met een 17" scherm, omdat ik dit iets grotere scherm nu eenmaal makkelijker werken vind.

Met Samsung DeX heb je nog steeds een host nodig als desktop (of laptop), dus een volwaardige computer om op die manier hetgeen op je Samsung Galaxy wordt weergegeven, op je 27" beeldscherm te tonen.
Net voor de lol net even mijn iPad Pro aangesloten op mijn dockingstation. Het werkt maar is helaas geen laptop vervanger. Toch is de hardware waarschijnlijk krachtiger dan die van mijn laptop.
Eens, zeker als werkplekken dan gewoon zijn uitgerust met een scherm met daaraan een toetsenbord en muis en dan gewoon met een enkele usb-c naar je telefoon. Zou zeker wel een uitkomst kunnen zijn voor velen.
Dat kon al met een Nokia 930/950 met Windows er op!
De mobieltjes zijn nog steeds niets vergeleken met laptops met een ryzen7 of core i7...
Sommige mensen doen meer met de laptop dan emailen.
Apple heeft met hun ARM cpus wel aangetoond dat er een markt is voor laptops met telefoon processortjes dus ik denk dat een desktop variant van Android ook wel aan zal slaan inderdaad.
Eigenlijk verbaasd dit bericht me niet. Vooral als je je bedenkt dat de gebruiker het meest in de chrome browser zal werken, en het op dit moment al mogelijk is om android apps te draaien op chrome os.
Onderstaande quote doet me nou net vernoeden dat mensen meer willen als alleen een browser. Voor Android zijn al heel veel apps. En dankzij bijvoorbeeld Dex zijn er ook al wat apps geoptimaliseerd voor desktop weergave.
Daarbij zou ChromeOS dus komen te vervallen
Ik snap je punt, maar dat haal ik niet per se uit de quote. Kan ook een typisch gevalletje zijn van "Google doet wat het zelf wil". Op zich kun je met mobiele browsers ook al heel veel tegenwoordig. Zelf merk ik dat vaak de limitatie meer zit in de schermgrootte en niet altijd even lekker werken met touchscreen ipv muis. Vraag me alleen af hoe het gaat lopen met extensies. Of die ondersteuning gaat wegvallen omdat men op de laptop de Android versie van Chrome moet gaan gebruiken, of ze gaan de desktop versie porten naar deze "laptop" versie van Android.
Volgens mij heb jij geen praktische ervaring met android apps onder chromeOs. Daar is veel ruimte voor verbetering.
Wacht even met chrome kun je toch niets iets opslaan en gaat alles via de cloud voornamelijk. Dit was het probleem met de kids toen ze op school werkte en dan geen usb stick mee konden nemen met de bestand. Die moesten ze dan in de cloud zetten en via mijn windows pc er op zetten.

Ik ga er toch niet vanuit dat het allemaal chromeos wordt ...bah
Je kunt prima dingen in de download folder weg zetten, en op usb wegschrijven, of van usb kopieeren. Maar je moet bv een google document dan wel exporteren etc. Het is meer een gebrek aan technische kennis die dit veroorzaakt. Maar goed veel mensen denken dat ze alles al weten... En nooit een nieuwe manier hoeven te leren.
Het mag dan een nieuwe manier zijn, is de nieuwe manier een verbetering ten opzixhte van de oude(re) manier?

Nu mag jij dat misschien denken, maar ik vind Android een regelrecht drama als het gaat over bestandsbeheer. Nu werk ik dagelijks met Windows, Linux, BSD en zeer occasioneel MacOS, via GUI en GUI-loze omgevingen. En had ook een Windows Phone toen deze net uitkwamen. Waarmee ik aan wil geven dat het wisselen tussen (zeer) verschillende interfaces me goed af gaat.

Er is letterlijk niks zo vervelend als bestandsbeheer in Android. Daar wordt ik kriebelig van. Nu heb ik misschien 2 keer een iPhone aangeraakt. De GUI van iOS bevalt me helemaal niet, dus daar ga ik verder niets meer over zeggen.

Wat ik wel aan kan en wil geven is dat Android (en het bestandsbeheer daarin) helemaal geen verbetering zijn t.o.v. wat jij misschien beschouwt als ouderwets. Objectief gezien is Android geen verbetering en daarom beschouw ik je opmerking van "je hebt maar een nieuwe manier te leren" dus als behoorlijk onzinnig.

Als het nou een verbetering zou zijn, dan graag. Maar aangezien dat het dus geen verbetering is, waarom zou ik me dan bezig houden met knulligheden? Puur omdat jij van mening bent dat het ouderwets is?

Dan ben ik helaas wel verplicht jouw opmerking te bagetelliseren met deze opmerking: "Ga vooral braaf verder spelen in je zandbak en laat de grote mensen met rust."
Er zijn meer dan genoeg alternatieven en betere file managers op Android. Maar ik reageer op een bepaalde reactie, en jij ziet dingen dan wel weer heel out of context. Ik heb het dus over file beheer in Chrome os... Net als de reactie waarop ik reageer..

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 19 november 2024 07:16]

Zou een mooie stap zijn. Als ze dan het direct mogelijk maken om de gehele Google Drive map lokaal op te slaan. Een soort Dex achtige modus en dan ook nog een Icloud app, dan kan mijn Ipad de deur uit, maar kan ik wel mijn Iphone en Macbook behouden.

Maar die icloud app zal er helaas wel nooit komen.. :(
Onder ChromeOS is de google-driver beschikbaar zoals onder linux en msWindows.
Toegegeven, voor de android apps zijn ze toeganklijk zoals op de telefoon/tablet. En dat is (helaas) niet direct gekoppeld maar een eigen/extra cache voor android.
In de linux omgeving heb ik de google-drive nog niet gevonden.
https://itsfoss.com/use-google-drive-linux/ voor de verschillende opties voor google drive op linux.
Zelf had ik goede hoop dat de drives van de chrome-omgeving 1 op 1 worden doorgezet in de linux omgeving of daar eventueel als mountpunt beschikbaar komen. De linux omgeving is immers gewoon een container waar dat soort zaken gekoppeld kunnen worden.

Dat die route in de andriod omgeving niet gebruikt wordt, is vooral omdat de apps onder android een vaste constructie hebben om naar de google drive te komen en dat moet vooral werken.
Ik denk dat het zowel voordelen als nadelen heeft. Maar ik zou zeggen dat het positief is, want hierdoor worden tablets en laptops ook volwaardiger. Maar we zien wel wat de toekomst met zich doet!
Laptops met Android als een smartphone/tablet OS zullen niet "volwaardig" zijn, maar ze zullen out-of-the-box meer kunnen dan ChromeOS.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 november 2024 22:47]

Geen vreemde keuze maar toch heb ik wat bedenkingen.
Waar Android echt een mobiel platform is, is ChromeOS echt een desktop platform.
De Chromebrowser van ChromeOS werkt net als Chrome in Windows. Dat geldt o.a ook voor Google Drive.
De mobiele versies hebben toch beperkingen.
Om deze reden gebruik ik vrijwel nooit een tablet maar wel mijn ChromeBook (dagelijks).
gezien de volgende pixel tablet ook gewoon een toetsenbord optie krijgt is een combinatie wel logisch

of het een succes wordt hangt af van of ze het sterkste punt van de ipad (apps ervoor) kunnen evenaren en de zwakste (toetsenbord gebruik) kunnen omzeilen
Wat is er gebeurt met Fuchsia os? Ik dacht dat dat de toekomst zou zijn, of is dit nu iets waar niks mee gebeurt?
Ik las ergens dat het op de Nest-apparaten geinstalleerd staat, https://www.howtogeek.com...p-with-googles-secret-os/
Voorlopig is het nog geen vervanger van Android of ChromeOS
Ik heb bedenkingen: een tablet, laptop en telefoon zijn verschillende apparaten met verschillende gebruiksscenarios. Ze kunnen elkaar aanvullen, maar zijn niet echt vergelijkbaar. Een tablet met toetsenbord is niet opeens een laptop. Ze zijn echt anders ontworpen.

Ze hebben er vast goed over nagedacht, ik ben benieuwd wat het gaat doen. Maar ik denk dat het niet levensvatbaar zal zijn.
Zelf erg benieuwd wat er met ChromeOS gaat gebeuren, want juist daar zijn de ontwikkelingen nu in volle gang. Er word op een Chromebook steeds meer beschikbaar en zal straks (niet voor iedereen) een laptop kunnen vervangen, tegen normaal gesproken een lagere prijs.
Het volgende is puur een eigen mening, maar ik betwijfel of Google de concurrentie wil aangaan met iOS.
Afgezien van de mensen die een iPhone hebben om ermee te pronken, heb je natuurlijk vooral de mensen die het prettig vinden dat Apple zoveel mogelijk apparatuur probleemloos met elkaar laat communiceren. En als er een apparaat aan vervanging toe is, wordt er weer iets van Apple aangeschaft, want dat is waarvoor al gekozen is om de genoemde reden.
Volgens mij wil Google de concurrentie aangaan met Microsoft door een infrastructuur te ontwerpen zoals Apple heeft en wat Microsoft in het verleden ook geprobeerd heeft met hun smartphones.
Het huidige nadeel van ChromeOS is dat er in de cloud gewerkt moet worden met diverse nadelen. Een belangrijk nadeel is dat je altijd een internetverbinding moet hebben en over de privacy wil ik het al helemaal niet hebben. Ik denk om dat probleem te omzeilen Google gaat kiezen voor de keuze om lokaal te werken of in de cloud.
Als ik gelijk heb, dan kun je beter zo snel mogelijk je Microsoft-aandelen verkopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.