ChromeOS krijgt Android-kernel en -frameworks

Google gaat ChromeOS voorzien van de Linux-kernel van Android en frameworks uit zijn mobiele besturingssysteem. Dat moet het makkelijker maken om onder meer nieuwe functies te bouwen en telefoons en laptops beter te laten samenwerken.

Dat begint al met het invoegen van de bluetoothstack vanaf ChromeOS 122, zegt Google. De stap moet bovendien de ontwikkeling voor ChromeOS eenvoudiger maken en daarnaast 'AI-functies' makkelijker maken.

Google begint nu met het werk, maar zegt dat ze pas over een tijd beschikbaar zullen zijn voor klanten en gebruikers. Het bedrijf belooft een 'naadloze overgang' van de huidige kernel en frameworks naar die op basis van Android. Wanneer dat precies zal gebeuren, is vooralsnog onbekend.

ChromeOS Task integration

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-06-2024 • 09:38

31

Reacties (31)

31
31
15
5
0
15
Wijzig sortering
Dit lijkt me vooral een kostenbesparing, een apart ChromeOS blijven onderhouden zal een stuk meer werk voor Google zijn dan standaard Android + enkel een desktop browser erbovenop.

Op deze manier gaat ChromeOS meer richting iets als Samsung DeX. Niks mis mee overigens - en het opent ook de deur om makkelijker ChromeOS mee te bundelen met Android tablets/telefoons zodat je die kan docken als desktop.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:45]

Het verbaast me eigenlijk meer dat ze niet voor Fuchsia gaan.
Misschien lijkt het eenvoudiger maar uiteindelijk is het net zo veel werk en misschien komen er wel conflicten boven die het juist weer moeilijker maken of anders negatieve resultaten leveren.

Bedenk dat een android kernel op een telefoon en op een tablet in het verleden al zoveel verschil gaf dat er aparte android versies nodig waren. Nu is er hier een 'generieke' computer die ook een 'android' kernel gaat krijgen. Gezien de verschillende soorten hardware in een telefoon, tablet en chromebook wordt het een uitdaging om daar 1 kernel voor te bakken.

Voor zover ik weet is de ChromeOS kernel gebaseerd op GenToo. Naar mijn idee houdt dat in dat er mogelijk heel veel verschillende kernels gebakken kunnen worden gebaseerd op de configuratie in de gentoo-bouw-bestanden. Allemaal lean-and-mean kernels voor specifieke hardware combinaties. Daar 1 grote kernel voor bouwen (eventueel met genoeg diverse modules) is op zich al een uitdaging.

Wel kan ik mij voorstellen dat de applicatie interface die de kernel biedt voor android kernels anders is dan voor gnu/linux. En dat ChromeOS tot nu to de gnu/linux applicatie interface biedt en dat de android/linux applicatie interface gebruikt gaat worden. En vooral dat mogelijk gnu/linux specifieke zaken die in android/linux niet gebruikt worden ook uit de ChromeOS kernel gehaald gaan worden.

Uiteindelijk hoop ik dat ChromeOS wel de debian/linux omgeving gaat blijven aanbeiden. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, daar zit nog een laag tussen die zaken kan oplossen.

[extra]:Nu ik er wat langer over na denk: ChromeOS biedt zowel een linux als ook een android omgeving. Waarschijnlijk gaat met deze aanpassing de android omgeving beter werken, helaas mogelijk wel ten koste van de linux omgeving. Wel verklaarbaar omdat de Android apps onder ChromeOS ongetwijfeld meer gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 14:45]

Chromebooks hebben meestal ARM chips die ook in telefoons en tablets zitten, het lijkt me dat Android gebruiken de boel alleen maar simpeler maakt.
Toegegeven, ik zit niet diep in de materie, maar ik ben nu toch wel wat verbaasd dat er een blijkbaar zo groot verschil onder de motorkap zit.
Anders dan de kernel zelf, die natuurlijk gewoon Linux is, is er veel verschil tussen "normale Linux" en Android.
Vanaf de init (de boot "script" van Linux) tot aan de grafische laag, vrijwel alles is anders.

De overeenkomsten waren eigenlijk alleen de kernel en bijbehorende drivers, de bestandssysteem opbouw en POSIX compabiliteit (semi, afhankelijk van de implementatie van de telefoon fabrikant).
Waren ze (ook) niet bezig met hun eigen kernel?
Ja, en daarnaast ook weer een compleet OS, het OS heet Fuchsia en de kernel Zircon:

Over Fuchsia: Wikipedia: Fuchsia (operating system)

Kernel source: https://fuchsia.googlesource.com/fuchsia/+/master/zircon
Januari 2024: Google heeft niet langer de ambitie om de Chrome-browserervaring naar zijn Fuchsia-besturingssysteem te brengen. In 2022 was het nog wel de bedoeling dat Chromium (de open-source-only variant van Chrome) zou gaan draaien op het OS.

Fuchsia is een project dat al vaker de ambities heeft verlegd. Ooit zou het OS Android en Chrome OS moeten vervangen op zowel desktop als mobiel. Fuchsia werd voor het eerst getoond op Googles Pixelbook-hardware. Op dit moment draait het alleen op Nest Hub smart displays.
En dat blijft voorlopig ook zo. De stopzetting van de ontwikkeling van Chrome voor Fuchsia bevestigt dat Google niet van plan is om in de nabije toekomst een desktop/mobiel apparaat uit te brengen dat rechtstreeks door Fuchsia wordt aangedreven.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 22 juli 2024 14:45]

Thx voor de toevoeging :)
Ook de drivers zijn grotendeels anders dan de desktop hoor. Zo _kun_ je wel Mesa draaien op Android, maar in principe worden er proprietary blobs direct van de fabrikant gebruikt en specifiek is gemaakt voor Android. Daarom zijn drivers in Mesa zoals Freedreno voor Adreno GPU's compleet reverse engineerd, er was behalve de blob van Android niks beschikbaar.
Voor grafische dingen wel, maar dat heeft meer met de techniek achter de grafische interface te maken (Surfaceflinger ipv X11 of Wayland) dan met de kernel.

Drivers voor apparaten zoals WiFi, processoren, USB apparaten en andere dingen zijn gewoon een-op-een over te zetten naar Android. (Die zijn exact hetzelfde)
De Android kernel is niet gelijk aan de mainline Linux kernel. De Android kernel heeft extra aanpassingen voor energie beheer, grafische aanpassingen, wake locks en ondersteunt bepaalde standaard Linux functionaliteiten ook niet.

Google heeft wel plannen om Android te laten draaien op een mainline Linux kernel, maar ik ken nog geen telefoon die dat daadwerkelijk doet.
Correct, maar de Android kernel is wel grotendeels gebaseerd op de mainline Linux kernel en loopt ook (ongeveer) met de releases mee. De wijzigingen die Android aanbrengt in de kernel zijn overigens ook goed te backporten naar de normale Linux kernel (al zijn sommige dingen natuurlijk niet helemaal nuttig, zoals grafische dingen en wake-locks, aangezien Linux geen Surfaceflinger gebruikt).
Heeft Google die plannen nog wel? Fuchsia is toch de gedoodverfde opvolger?
Ik ben bang voor wat dit gaat betekenen voor algemene Linux support voor specifiek de ARM Chromebooks. Android Kernel distributies hebben in het verleden nooit veel gedaan voor de mainline versie van de kernel terwijl de ChromeOS apparaten tot nu toe vrij netjes werden toegevoegd (in verschillende mate van functioneren).
Bedoel je GNU/Linux op Chromebooks bare metal draaien? Vergeet het nu al maar.
Huh? Een groot deel van deze lijst werkt veelal prima zoals de status nu upstream is. Zowel met "GNU/" als zonder ;)

Android apparaten krijgen deze behandeling niet...
Ik wou al zeggen: ik heb toch ook Chromebooks gehad waarop ik andere distro's had gezet. Werkte perfect.
Er zitten welgeteld twee interessante supported modellen tussen, uit 2014.

PS: oh die Google lijst zijn niet louter refference boards… Dat neem ik dus terug ;)

[Reactie gewijzigd door Some12 op 22 juli 2024 14:45]

PS: oh die Google lijst zijn niet louter refference boards… Dat neem ik dus terug ;)
Yep, het grootste deel van de uitgegeven apparaten zijn gebaseerd op de referentieborden. Die specifieke apparaten staan of onder de gelinkte pagina of onder de pagina van de referentie borden.
Als het gaat om ChromeBook hardware waar een gnu/linux distiributie op gebruikt kan worden: Dat wordt hierdoor niet aangepast: Daarvoor is de hardware specificatie nodig. Zodra je die hebt, kan je daar zelf een linux voor bakken, bijvoorbeeld gebaseerd op Gentoo.
[toevoeging]: Natuurlijk moet je er zelf voor zorgen dat je door de boot-omgeving heen kan komen. Veel Chromebooks staan op slot en zal je moeten 'rooten' of zo iets. In dat opzicht is ChromeOS anders dan ChromiumOS/ChromOS-flex.

Als het gaat om de (debian) linux die in ChromeOS wordt aangeboden: Daar zit nu ook al een smeer-laag tussen die van ChromeOS (gebaseerd op GenToo) een Debian-linux maakt. Die 'development' omgeving zal voorlopig wel beschikbaar blijven.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 14:45]

Oh ja, ik ben er best bekend mee. Het probleem is alleen dat de stuurprogramma's, voor de hardware die er in zit, ergens vandaan moet komen. Voorheen was het bij de op ARM gebaseerde ChromeOS apparaten zo dat de SoC makers hun SoC drivers netjes in mainline linux deden opleveren. Ik ben bang dat het met de kernel opzet verandering, zoals deze nu wordt doorgezet, gaat veranderen in het model zoals het bij Android gebeurt. Hierbij hoeven ze over het algemeen niks in upstream Linux terecht te laten komen en moet de community het oplossen.

Dan kun je geen variant van Linux meer bare-metal installeren installeren, omdat die ondersteuning er gewoon niet is.

[Reactie gewijzigd door jja2000 op 22 juli 2024 14:45]

Ik snap niet veel van het artikel en de blogpost van Google zelf.

Gaan ze nu de huidige kernel vervangen door die van Android? Of gaan ze deze samenvoegen/mergen met elkaar? Beide kunnen namelijk, ze lijken redelijk wat op elkaar, alleen zitten sommige modules niet in de huidige ChromeOS kernel.

De Bluetooth stack is ook redelijk hetzelfde, alleen zullen de aanroepingen verschillen.

Het is nogal een vaag bericht, wat je wel verwacht bij Google, want ze weten het soms zelf ook niet meer.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 14:45]

we’ll be embracing portions of the Android stack, like the Android Linux kernel and Android frameworks, as part of the foundation of ChromeOS. (...)

Bringing the Android-based tech stack into ChromeOS will allow us to accelerate the pace of AI innovation at the core of ChromeOS, simplify engineering efforts, and help different devices like phones and accessories work better together with Chromebooks.
Voor mij klinkt dit redelijk duidelijk. Chrome OS gaat gewoon een aantal onderdelen van Android, zoals de kernel, gebruiken. Ik verwacht weinig aanpassingen aan de Android kernel specifiek voor Chrome OS.
Maar dat betekent dan toch mergen? ChromeOS is al de Linux-kernel, ze delen ook ontzettend veel stack dat er al is op Linux. Maar niet alles zit in de Android based Linux-kernel en visa-versa.
Mergen houdt in dat er dingen vanuit de Chrome OS kernel aan de Android kernel worden toegevoegd, dat lees ik hier niet.
Maar niet alles zit in de Android based Linux-kernel
Ben wel benieuwd wat de Android kernel mist dat chrome os wel nodig heeft.
Zou dat dan ook willen zeggen dat Chromebooks (nog) langere ondersteuning gaan krijgen?
Die is ondertussen al 10 jaar, dus dat lijkt mij voorlopig genoeg. Is dan ook heel vergelijkbaar met hoelang windows actief word ondersteunt. nieuws: Google gaat Chromebooks tien jaar lang van updates voorzien
Klopt. Maar mijn chromebook van ondertussen 6j oud werkt nog altijd als nieuw dus langer mag altijd :)
Lijkt voor mij een beetje(er zullen verschillen zijn) wat Microsoft een aantal jaren geleden gepoogd heeft te bereiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.