Chrome krijgt leesmodus in zijbalk

Browser Google Chrome krijgt een leesmodus in de zijbalk van de browser. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Andere browsers hebben dat al jaren, maar dat werkt in vrijwel alle gevallen fullscreen.

Google kondigt de leesmodus aan als onderdeel van een serie aankondigingen voor het onderwijs. De leesmodus stript afbeeldingen en video's en laat gebruikers daardoor alleen de tekst lezen. De originele pagina blijft wel in beeld, maar de tekstversie verschijnt in de zijbalk. Gebruikers hebben daar opties om tekstgrootte en lettertype te kiezen.

Volgens Google moet de functie het makkelijker maken voor mensen die op een andere manier tekst en beelden verwerken om een webpagina goed te doorgronden. Dat moet het kunnen concentreren op de pagina makkelijker maken. Het is onduidelijk hoe dat werkt, omdat de originele pagina aan de linkerkant in beeld lijkt te blijven. Andere browsers hebben een leesmodus die fullscreen opent.

De leesmodus zal zitten in de M114-release van Chrome, die over een maand uitkomt voor ChromeOS. Het is onbekend of en wanneer de functie in de reguliere versie van Chrome zal komen te zitten. Google hield de functie tot nu toe tegen, vermoedelijk omdat het openen van de pagina in leesmodus in fullscreen ook de advertenties verbergt. Google verdient veel van zijn geld met online advertenties.

Google Chrome Reading Mode
Google Chrome-leesmodus

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-03-2023 • 08:25

37

Reacties (37)

37
36
20
2
0
12
Wijzig sortering
Edge heeft al sinds introductie (ook de originele niet-chromium versie) een leesmodus, f9 of het knopje in je adresbalk. Het vervangt je pagina ipv een zijbalk te laten zien.
@IIIIIIIIIIII @WoutervOorschot en zelfs meer dan dat! Bij Edge heet dit "Insluitende lezer" waarbij de functionaliteit veel meer is dan enkel een reading mode. Zo kan je o.a.:

- de tekst laten voorlezen
- werkwoorden, bijwoorden etc. laten markeren
- woorden opsplitsen in lettergrepen
- de achtergrondkleur, lettertype en grote aanpassen

Enorm handig (zeker bij ons in het onderwijs).
Werkt niet op bijv de frontpage van tweakers helaas.
Maar wel op die artikelen die de ad-blocker detecteren. Heerlijk. Alleen al daarom gebruik ik Tweakers in Safari.
Voor mij mogen 90% van mijn webpaginas in reading mode zijn, dat scheelt wat doorscrollen van foto's uit archieven dit in feite niets met het artikel zelf te maken hebben, reclame banners, video's die toch eerst reclame afspelen maar pauzeren als je er voorbij scrollt,...

Moet ik even onderzoeken hoe ik dit default instel.
Een nadeel is dat reading modus het niet zo duidelijk maakt wanneer (een deel van) een artikel gesponsorde content is. Vaak zijn dat soort dingen met kleuren aan te geven, en zijn er niet de screen reader tags beschikbaar om dat ook in beperkte weergave duidelijk te maken.
Zitten die dingen doorgaans niet in een apart DIVje, en kan een reader ze dan niet als zodanig onderscheiden van de rest van de tekst? Technisch lijkt het me geen probleem. Of Google het wíl is een tweede natuurlijk, kan me voorstellen dat ze alsnog getoond worden, maar wettelijk lijkt me (onderbuik) dat ze dan alsnog aangeduid moeten worden als advertorial.
Als er geen gestandaardiseerde tags gebruikt worden dan wordt het hoe dan ook lastig, en ik weet uit ervaring dat er veel websites zijn die dit niet netjes hebben geïmplementeerd.

Als overal aria-attributen gebruikt worden icm de juiste semantische HTML-tag dan komt het denk ik wel goed, maar ieder ander smaakje van zelfgeknutselde identificatie is een beetje 50/50. Als je gewoon een "sponsor" class hebt zal het bijvoorbeeld nog wel goed komen, maar als die "betaald_stukje_tekst" heet en iedere paragraaf in je artikel een eigen <p> of <div> is dan kun je niet echt verwachten dat die te onderscheiden gaat zijn.
crisp Senior Developer @Oon29 maart 2023 09:27
Er zijn geen gestandaardiseerde tags of aria-attributes die een stuk content als promotional of advertisement aanduiden. En het nadeel van 'logische' attributen zoals een class="sponsor" maken dat je zeker weet dat een bannerblocker er korte metten mee maakt - wat je als publisher liever niet hebt ;)

Overigens is het wel good practice om dergelijke content niet alleen met een afwijkende kleur te duiden, maar ook met een label.

[Reactie gewijzigd door crisp op 23 juli 2024 08:30]

Klopt, een divje als "banner" aanduiden, omdat het daadwerkelijk een logo banner van de website bevat, is een slecht idee, menig adblocker gooit dat er al uit en mis je dus een stuk layout. Zo zitten dev's constant rond dat soort dingen te dansen en dat zal zeer zeker niet ten goede gaan van accessibility dingen.

In mijn ervaring wordt accessibility eigenlijk alleen rekening mee gehouden als daar specifiek om gevraagd wordt (overheids website, of informatie site voor slechtzienden etc) maar anders is het over het algemeen form over function: als de site er maar mooi uit ziet.
Nee klopt, eens met beide, ik denk dan ook dat het vooral gaat om het herkennen van de kerntekst, niet het los herkennen van ads. Kan me voorstellen dat hier nog de nodige machine learning tegenaan gegooid gaat worden. Waar weer de nodige ChatGPT tegenaan gegooid gaat worden om context-aware onderscheid tegen te gaan. Wordt nog een mooie battle :-).
Op een gegeven moment kunnen we al die reading mode paginas bundelen in een soort bundel en maandelijks per abonnement met de post versturen zodat we minder voor schermen rondhangen :-D
Dit lijkt me niet enkel een toegankelijkheidsoptie. Ik zie mezelf dat ook wel gebruiken om niet langer de korte stukjes tekst tussen al de banners, ads en foto's uit te moeten zoeken na eindeloos scrollen. Of bestaan daar nu al add-ons voor?
Ik zie mezelf dat ook wel gebruiken om niet langer de korte stukjes tekst tussen al de banners, ads en foto's uit te moeten zoeken na eindeloos scrollen. Of bestaan daar nu al add-ons voor?
Zoals al in het artikel staat, er zijn browsers voor. Maar als je een browser gebruikt die gemaakt wordt door een advertentieplatform, dan heb je waarschijnlijk geen behoefte aan deze functionaliteit.
Ik vind die zij-balk in Chrome juist irritant. Met zoekopdrachten toont Chrome die nu ook in een zijbalk (wanneer je van een reeds geooende pagine iets selecteert en dan 'zoeke op <selectie>' kiest), is dat uit te zetten? Nu sluit ik af en toe de tab van de pagina waar ik op zit en dat is juist niet de bedoeling vaak.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 08:30]

chrome://flags/#search-web-in-side-panel

Deze op Disabled zetten.
Top! Bedankt, jammer dat het in de flags verstopt zit...
Kan het alleen toejuichen. Vooral bij schermlezers (Windows Verteller, NVDA, fusion ...) is het een zegen om die ballast op een artikel te lozen. Sommige van die pakketten hebben al een website filter on de bruikbare inhoud eruit te halen.

Iedereen die wel eens een Tweakers artikel met zo'n pakket probeert te lezen weet precies wat ik bedoel (item 1 van 79, item 2 van 79, item 3 van 79...).
Wave geeft inderdaad wel wat suggesties voor het verbeteren van de toegankelijkheid. Gebruiken jullie (@arnoudwokke) dit ook tijdens het ontwikkelen van tweakers.net?
Ik vermoed dat Tweakers "vast zit" in hun website template. Dat lijkt mij niet "even" aanpasbaar.

Benieuwd hoe ze dit gaan oplossen als de wet "digitale toegankelijkheid" ooit voor Tweakers van kracht wordt. Maar dat is weer een andere discussie (hint Tweakers jurist die hier artikelen schrijft?).
Anoniem: 1839988 29 maart 2023 09:01
Fijn als een soort van high performance mode.
Volgens Google moet de functie het makkelijker maken voor mensen die op een andere manier tekst en beelden verwerken om een webpagina goed te doorgronden. Dat moet het kunnen concentreren op de pagina makkelijker maken.
Toch wel ironisch. Als je nagaat wat de rol van google zelf is geweest in het ondoorgrondelijk maken van het web, onder andere door advertenties en SEO.
Daar zal een caveat aan zitten; Google's verdienmodel is advertenties, en de Chrome browser was origineel gebouwd vanwege performance, maar onderliggend was de theorie dat sneller browsen = meer websites bezoeken = meer advertentie-impressies = meer inkomsten.

MAW, ik denk dat dit een reader modus is die de advertenties behoud. Daarom is het ook een zijpaneel, dan kunnen ze de advertenties alsnog zichtbaar houden (als de reader mode de advertenties niet toont).
Die laatste zin klopt zeker. Google ziet nu natuurlijk zijn Chrome-aandeel flink lager worden door de concurrentie. Hierdoor zijn ze wel gedwongen nuttige features toe te voegen, ookal gaat dit ten koste van hun reclame inkomsten. Wanneer mensen naar een andere browser overstappen verliezen zij dit toch wel, dus if you can't beat them...

Dit is concurrentie in optima forma.
Is dat zo? Moet je funtionaliteit toevoegen om je klant te houden? Persoonlijk heb ik liever een efficiënte rappe browser, zoals Chrome jaaaaren geleden was, dan een grote logge memory+cpu hog met talloze nutteloze functies 'om maar functies te hebben'.
Ik snap wel wat je bedoeld, maar nee, ik ben er evengoed geen voorstander van. Chrome is log genoeg zoals 't is. Als er nu een nieuwe speler in de markt springt met een rappe, functionele browser, en met de marketing van Google destijds (ze hadden hier zelfs posters in de bushokjes hangen om Chrome te promoten) dan komt er (hoop ik) pas écht concurrentie. Ik begin stilletjes aan een beetje de hoop te hebben dat bedrijven zelf ook inzien dat hun bloated apps niet meer de toekomst zijn, en flink wat mensen liever een snellere lite versie gebruiken. Zie bv MS die nu een soort Teams Lite uitbrengt.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 08:30]

Ik ben het volledig met je eens op een punt na.

Ja, je moet wel inderdaad. Mensen hechten waarde aan functies. Niet jij en ik, maar anderen wel.

Ter voorbeeld. Net als ik anti-facebook ben, maar vele mensen hierbij zweren. Ik ben hierin in de minderheid denk ik.

Nu ben ik ook van mening dat deze per feature aan- of uitgezet moeten kunnen worden om hiermee cpu en geheugen te besparen.
Brave had al een reader modus maar het is daar erg jammer dat je hem niet naar hartelust kan aanpassen. Heeft iemand alternatieve extensions?
Ik gebruik Postlight reader, werkt meestal goed en is aan te passen op een paar onderdelen zoals tekstgrootte en achtergrondkleur

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.