Google gaat typefouten in URL's van Chrome detecteren en verbeteren

Google heeft een aantal toegankelijkheidsopties aangekondigd voor zijn diensten. Zo moet de Chrome-browser nu typefouten bij het invoeren van URL's gaan detecteren en suggesties voor correcties geven.

Google laat niet weten hoe deze functie precies werkt, maar vermoedelijk komen de suggesties onder de adresbalk te staan. Ook is onduidelijk of het mogelijk is bij websites die de gebruiker nog nooit heeft bezocht, omdat Google schrijft dat 'het hiermee makkelijker moet worden om bij eerder bezochte websites te komen'. De functie moet meteen beschikbaar zijn in de desktopversie, al lijkt het te gaan om een geleidelijke uitrol. 'In de komende maanden' moet de functie naar de telefoonapp komen.

Daarnaast wordt de 'Live ondertiteling'-functie voor telefoongesprekken toegevoegd aan meer Android-apparaten, 'zoals de Pixel 5, Pixel 4 en bepaalde Samsung Galaxy-telefoons'. Deze functie is al beschikbaar voor de nieuwste Pixels. Er wordt bovendien ondersteuning toegevoegd voor meer talen, waaronder Duits en Frans, maar geen Nederlands.

Tot slot wordt nu voor iedereen op Google Maps getoond of een locatie rolstoelvriendelijk is. Voorheen werd deze informatie alleen getoond aan gebruikers die de 'Toegankelijke plaatsen'-functie hadden ingeschakeld.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

19-05-2023 • 16:25

51

Reacties (51)

51
50
25
2
0
14
Wijzig sortering
De Edge browser heeft hier al heel lang een policy voor: TyposquattingCheckerEnabled
Deze maakt onderdeel uit van de MS Security Baseline van Edge. Dacht eigenlijk dat het een standaard Chromium flag was, maar blijkbaar zat deze implementatie dus nog niet in Chrome.
De Edge browser heeft hier al heel lang een policy voor: TyposquattingCheckerEnabled
Deze maakt onderdeel uit van de MS Security Baseline van Edge. Dacht eigenlijk dat het een standaard Chromium flag was, maar blijkbaar zat deze implementatie dus nog niet in Chrome.
D'r zit iig al iets in want ik werd gisteren door Chrome bij een typosquatter gevraagd of ik niet de echte website bedoelde.
Wie beslist dat eigenlijk? Ik kan namelijk wel wat legitieme redenen verzinnen om een bedrijf of vereniging namen als amanoz, anazon of amazom te geven😬
Ik kreeg dus advertisers suggesties.. heel vervelend. Om eerlijk te zijn begint google steeds slechter te worden
Wat een monster van een pagina (ik weet dat mijn laptop niet de snelste is, maar een minuut aan rendertijd nodig voordat de tekst zichtbaar wordt met hun custom font of css oid? Interessant), staat helaas niet meer informatie op dan de naam al prijsgeeft. Ben wel benieuwd hoe, en hoe goed, dat dan werkt. Heb jij zelf ervaring ermee?

Dit vond ik wel grappig op de pagina:
Supported versions: On Windows and macOS since 96 or later
Wist niet dat Windows 96 bestond :P
Ik neem aan dat ze bedoelen dat het sinds Edge versie 96 ondersteund wordt op Windows en MacOS.
Oh ik nam aan dat het om macOS 96 moest gaan, ben er verder niet bekend mee. Dat is ook een mogelijke uitleg inderdaad!
Ik kwam er net al achter, voor ik dit artikel zag. Enorm vervelend, want het werkt niet vlekkeloos.
Ik typ erg snel en maakt vrijwel nooit fouten in de zoekbalk, maar krijg nu verkeerde suggesties terwijl ik al op enter heb gedrukt. Ben benieuwd waar ik dit kan UITschakelen.
heb je een voorbeeld ?
Ik typte net in de zoekbalk letterlijk "can you consume alcohol in your own house in the UAE". Nadat ik op enter had gedrukt, zag ik de zoekterm automatisch veranderen in 'USA'. Stomme Google opties waar werkelijk niemand op zit te wachten.
Maar dat is geen autocorrect op de URL, maar op de zoekopdracht. Dat is niet wat hierboven geadverteerd wordt.
True, als voorbeeld zou je tweekers.net of tweakerss.net kunnen nemen, dat zou dan moeten veranderen naar tweakers.net
Tsja, maar tweekers.net is daadwerkelijk een bestaand domein. Is het wenselijk dat het op die manier gebruikers van "verkeerde" naar "juiste" websites gaat doorverwijzen?
Die site met "ee" in de naam geeft mij alleen maar een volledige lege pagina.
Zal waarschijnlijk wel vol staan met reclames als verdienmodel.
Het ging meer om het voorbeeld. Er zullen vast domeinnamen zijn die op elkaar lijken, maar niet hetzelfde zijn en nu door Chrome worden aangemerkt met “Bedoelde je die ander?”.
Dit is precies waar ik zelf ook voor vrees.
Zolang het een unobtrusive optie is waar je opt-in op moet klikken om naar de suggestie te gaan in plaats van wat je daadwerkelijk typte dan vind ik het nog wel acceptabel.. maar als Google ed. gaan beslissen wat 'de juiste website' voor ons is dan vind ik dat toch echt een stap te ver.

Het is al erg genoeg vandaag de dag om door alle propaganda en extreem links/rechts politiek getinte 'informatie' heen te kijken..

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 26 juli 2024 18:38]

Precies, er kan natuurlijk gewoon iemand zijn met een blog die Tweaker.net heet. Natuurlijk zullen veel mensen eigenlijk opzoek zijn naar Tweakers.net, maar erg leuk is het niet voor de bloghouder.

Dat gezegd hebbende, Google doet dit nu ook al met hun zoekmachine, en dan zelfs nog meer geforceerd. Regelmatig zoek ik naar termen, bijvoorbeeld een eigen merknaam, en mijn zoekopdracht wordt gewoon aangepast naar wat Google denkt wat ik wil zien. Ter voorbeeld, zoek op Google eens naar 'twekers'. Dan krijg je gewoon de resultaten voor het trefwoord 'tweakers', want Google denkt zonder te vragen dat je dat bedoelt. Je moet dan echt doorklikken op 'Zoek in plaats daarvan naar twekers'. Hopelijk gaat het niet die kant op met de adresbalk, want in de Google zoekmachine is dit al een beperking om gevonden te worden, laat staan als je domeinnamen letterlijk door de browser worden afgeschilderd als 'niet wat je moet hebben'.
Tweekers.net is inderdaad momenteel een placeholder domain dat te koop is. Maar dat maakt het niet per definitie een "ongeldige" website!

Neem bijvoorbeeld https://www.nissan.com/, wat jarenlang de website was van het computerbedrijf van Uzi Nissan. Het autobedrijf is te vinden op https://www.nissanusa.com/ - maar ze hebben er heel veel moeite voor gedaan om dat domein te pakken te krijgen. Een vergelijkbaar probleem was er met mikerowesoft.com. En in Nederland heb je natuurlijk HM Architecten op https://hm.nl/ in plaats van de kledingmultinational.

Verbeteringen geven als je naar een nietbestaand domein gaat of een domein waar geen website achter hangt, is één ding. Maar nu is Chrome dus bewust bepaalde websites aan het "voortrekken", waardoor ze dus in essentie de websites van onschuldige mensen en bedrijven onbereikbaar maken alleen maar omdat er een grotere website zit op een domeinnaam die er toevallig op lijkt!
De enigste suggestie die ik tot nu toe heb gezien, is dat wanneer ik naar formulad.com ga om het schema of de standings wil bekijken, dat hij vraagt of ik formula1.com bedoelde.
Klinkt alsof je over moet stappen naar óf een andere Chromium browser, of Firefox
Klinkt alsof je over moet stappen naar óf een andere Chromium browser, of Firefox
Ehm .. ik héb Chrome.
Chromium != Chrome
Dat is Edge ook, zal dus dezelfde aanvoelen
Een kleine lijst van Chromium gebaseerde browsers: Microsoft Edge, Google Chrome, Vivaldi, Brave, Opera (Neon & GX), Torch, Comodo Dragon
In het artikel staat suggestie maar als ik het zo bij jou lees is dat het niet meer, maar meer word er een keuze voor je gemaakt.
Firefox vind ik niet fijn.
Ook is onduidelijk of het mogelijk is bij websites die de gebruiker nog nooit heeft bezocht, omdat Google schrijft dat 'het hiermee makkelijker moet worden om bij eerder bezochte websites te komen'.
Call me stupid, maar hier heb je de History toch al voor? Daar is toch geen suggestie voor nodig ofzo, je kan gewoon je History open klappen en op de bezochte link klikken?
Tot slot wordt nu voor iedereen op Google Maps getoond of een locatie rolstoelvriendelijk is.
Dit vind ik dan weer wél een goede toevoeging. Ik ken iemand in een rolstoel, en dat is soms toch lastig omdat je in een entry op Maps niet kunt zien of die lokatie toegankelijk is. Dan moet je al naar de eigen website (en hopen dat het daar wel op staat...), wat het nut van Maps (alles op één plek kunnen zien) weer een beetje teniet doet.
Rolstoeltoegang icoontje vind ik een hele goede toevoeging. Echter was het beter geweest een niet rolstoelvriendelijk icoontje te hebben.

Nu weet je niet of het rolstoeltoegankelijk is of nog niet beoordeeld. Daarbij, wat is rolstoelvriendelijk? Puur de ingang, of ook wat je er kunt doen.

Zo was ik vandaag bij de Namsam toren in Seoul waar zo'n icoontje staat. Het klopt dat ze voor rolstoelen een opritje gemaakt hebben. Alleen wel jammer dat dit gemaakt is nadat je 100 treden omhoog klimt. En ja, ivm lastig traplopen heb ik gezocht naar toegankelijke routes.
Maar stel je komt vanaf Edge wat in principe het zelfde is ;( en je dus geen export import heb gedaan. En je wilt direct iets opzoeken. Dan heb je nog geen historische zoekopdracht, maar een hedendaagse zoekopdracht. Wat dan? Hoe zie jij dit voor je.

Google zou in principe voor jou moeten nadenken wat wilt Wildhagen nou echt opzoeken.
"This increases accessibility for people with dyslexia, language learners, and anyone who makes typos by making it easier to get to previously visited websites despite spelling errors. "

Dus extra functionaliteit die er in de huidige versie van Chrome nog niet in zat.
[...]

Dit vind ik dan weer wél een goede toevoeging. Ik ken iemand in een rolstoel, en dat is soms toch lastig omdat je in een entry op Maps niet kunt zien of die lokatie toegankelijk is. Dan moet je al naar de eigen website (en hopen dat het daar wel op staat...), wat het nut van Maps (alles op één plek kunnen zien) weer een beetje teniet doet.
Het is nu al te activeren voor gebruikers voor wie het nuttig is. Door het aan iedereen te tonen maak je de gegeven informatie alleen maar drukker en onoverzichtelijker, terwijl het voor de meeste mensen totaal niet relevant is
Hoe Google dit gaat doen is wel heel essentieel. Gaat Google ook een check uitvoeren op de lokale resolver? Zo nee, dan is deze functie in de meeste corporate omgevingen nutteloos. En daarnaast ook wel nuttig om te weten of Google al die foutief ingetoetste urls gaat bewaren op hun systemen om er misschien “slimmer” van te worden?
Volgens mij is dit gewoon een volgende iteratie op "safe browsing" waarbij je url gechecked wordt tegen een database van schadelijke domeinen.
Edge doet dat ook en daar is dat op dit moment uit te schakelen.
Maar stel dat ik tweakerrs.net typ en we doen even of die site bestaat, en toevallig is dat géén schadelijke site, maar gewoon een site over het tweaken van je auto. Maar nu wil Google per se dat ik naar tweakers.net ga, wat dan? Niet alles wat op een typfout lijkt ís ook een typfout.

En wat te doen met extensies? hoogvliet.nl: “We denken dat je naar de website van de supermarkt Hoogvliet wilt gaan, maar dat is hoogvliet.com”. Dat is geen typfout, maar gewoon een andere domeinnaam van een andere site met verder hetzelfde adres. En beide zijn niet schadelijk, want hoogvliet.nl is van het Rotterdamse Hoogvliet.
We zullen het merken en I get your point. De scheidslijn tussen goed bedoeld helpen en een soort van censuur is hier dun.
Ja precies. Het checken op schadelijke domeinen moet wel uitgeschakeld kunnen worden, want ik neem aan dat de opslag van deze queries inclusief de database met schadelijke domeinen niet op je apparaat geïnstalleerd is.
Het zal wel iets naast 'Safe browsing' worden, dat je apart uit zult moeten zetten wanneer je er geen gebruik van wilt maken. Zo krijgen ze van mensen die het niet zo'n goed idee vinden dat de browser maker gaat controleren of je site wel kosher is, maar een soort spellchecker wel een handig idee vinden toch hun browse-history binnen.
Default en dus bij de meeste gebruikers is de uri/url balk de zelfde als de zoekbalk. Daarmee wordt in veel gevallen al een zoekopdracht gestart in plaats van direct naar het adres te gaan. In dat geval is er niet zo heel veel verschil.

Het is dan alleen nog voor die gebruikers die zelf expliciet een volledige url in tikken: https://tweakers.net/ bijvoorbeeld. Het is nu dus opletten dat er nog meer url-s die je bewust zelf intikt 'automatisch' worden aangepast.
dan worden toch alle url's die je bezoekt doorgezonden naar google ter controle ook? Denk niet dat iedereen dit wil...
Elke weg zonder veel helling is op zich rolstoelvriendelijk, alleen zijn de medeweggebruikers het niet.
"Locatie" slaat niet alleen op een weg natuurlijk. Er staan ook restaurants, bioscopen, winkels en noem het maar op op Maps. Daar wordt dus op gedoeld.

En ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat lang niet elke lokatie rolstoelvriendelijk is. Sommigen zijn zelfs expliciet rolstoel-onvriendelijk en simpelweg niet of nauwelijks toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
"Locatie" slaat niet alleen op een weg natuurlijk. Er staan ook restaurants, bioscopen, winkels en noem het maar op op Maps. Daar wordt dus op gedoeld.

En ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat lang niet elke lokatie rolstoelvriendelijk is. Sommigen zijn zelfs expliciet rolstoel-onvriendelijk en simpelweg niet of nauwelijks toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
Dat weet ik uiteraard allemaal. Maar zelfs op de openbare weg ...
Andersom is dat ook zo. Hoe vaak ik wel niet bijna omver gereden wordt door iemand in een scootmobiel die over de stoep sjeest… Nu is dat niet helemaal hetzelfde als een rolstoel, maar het is wel hetzelfde doel: een apparaat voor iemand die slecht ter been is.
En uit solidariteit een ander ook slecht ter been maakt?
Oh irritant, net zoals dat zoek suggesties automatisch veranderen naar andere teksten, terwijl je wel iets juist intypt.
Zolang ze het niet doen voor IP adressen die je in de URLbalk intypt is het mij allemaal goed.
Je maakt een grapje? Als ik 192.168. typ krijg ik nu al 192.168.l.l. What does that even mean 🙈
\Ironie on
Laat me raden, als je bing.com intoetst wordt dat naar google.com gecorrigeerd :+ :+ :+
\ironie off

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.