Google-topman: 'We gaan ChromeOS en Android combineren tot één platform'

Googles president van het Android-ecosysteem bevestigt dat ChromeOS en Android samengevoegd worden tot één platform. Daar gingen eind vorig jaar al geruchten over. Het is niet duidelijk wat de samenvoeging in de praktijk gaat betekenen.

"Wij gaan ChromeOS en Android combineren tot een enkel platform", zegt Googles president van het Android-ecosysteem Sameer Samat tegen TechRadar. Daarbij heeft hij interesse in hoe de interviewer, die Apple-producten gebruikt, apps gebruikt op zijn laptop en hoe die diensten samenwerken met zijn smartphone en smartwatch.

Het interview gaat verder niet over ChromeOS, dus er wordt niet nader verduidelijkt wat Googles plannen zijn met deze samenvoeging. Het is echter wel een bevestiging van een gerucht van eind vorig jaar. Toen berichtte Android Authority dat Google aan een 'meerjarenproject' zou werken om ChromeOS 'volledig om te vormen tot Android'. Met de samenvoeging zou het bedrijf de technische middelen effectiever kunnen inzetten en ook beter kunnen concurreren op de tabletmarkt. ChromeOS gebruikt sinds vorig jaar wel de Linux-kernel van Android en Android-frameworks.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-07-2025 • 12:52

92

Submitter: MoonRaven

Reacties (92)

92
92
27
0
0
62
Wijzig sortering
Een potentieel voordeel wat dit op zou kunnen leveren is het stukje Desktop Experience vanaf je telefoon. Ik denk dat in heel veel situaties onze telefoons prima als primaire werkplek kunnen dienen.
Dit is al zo'n oude discussie dat het eigenlijk niet leuk meer is. Dat concept is al meer dan een decennium gewoon voor consumenten beschikbaar en het wordt amper gebruikt. Waarom? Voor een desktop experience heb je een groot scherm, muis en toetsenbord nodig. Dat zit al geconsolideerd op een laptop en dus gebruiken mensen gewoon laatstgenoemde. Samsung DeX werkt prima op pak 'm beet 1 miljard (?) telefoons maar wordt in de praktijk amper gebruikt. Met Windows 10 mobile kon dit ook al en dat was notabene nog soort van echte Windows ook en ook dat werd geen ding. Android krijgt een native versie van DeX (in samenwerking met Samsung) en dan nog zie ik het niet mainstream worden. Sowieso kun je met Android ook zonder DeX allang je apps windowed gebruiken via de pop-up functie vanuit de lijst met actieve apps. Werkt ook prima op grotere tablets. Dus niks nieuws onder de zon. Android wordt *nooit" een OS voor productiviteit, ChromeOS blijft altijd een niche product en de combinatie van de twee wordt nooit meer dan de som der delen.
Ik heb Samsung DeX heel vaak gebruikt op het werk met citrix client. Ideaal geen zware laptop mee op de fiets aansluiten op scherm en keyboard en je kunt inloggen op virtuele desktop. Jammer dat ik nu ergens werk waar ze nog vasthouden aan managed device.
Klopt, alleen heb je voor dex een samsung nodig. Als google al 99% daarvan oplost in android zelf zou dat een hele verademing zijn. Dat is weer de oude discussie.
Dat komt er aan, de volgende update van Android 16 bevat een nieuwe desktop modus die in samenwerking met samsung is ontwikkeld.
https://www.engadget.com/mobile/smartphones/android-16-includes-a-desktop-interface-google-built-from-samsung-dex-213611668.html

Dus alle telefoons die deze update van Android krijgen en display over USB-C ondersteunen gaan het kunnen gebruiken :-). Vanaf die update zal het meer en meer mainstream worden.

Helaas heeft de nieuwe fairphone 6 geen video out over usb-c terwijl de 5 dit wel nog had. Jammer dat ze die keuze op dit moment hebben gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Attixx op 14 juli 2025 15:26]

ChromeOS laptop als Thinclient functioneert prima en gebruiken enkele grote bedrijven al. Je start het op en praktisch direct start Citrix op de achtergrond op en log je in op je bedrijfsomgeving.

Zo een Chrome OS laptop zijn vaak stukken goedkoper ook en hebben (veel) minder specs nodig dan een Windows laptop. Ze vereisen ook minder configuratie dan bijv een puur linux laptop (die niet/nauwelijks verkrijgaar zijn out of the box).
Wat je hier zegt geldt voor alle thin clients, niet specifiek Chrome OS.
Het enige wat je er niet bij zegt is dat thin clients alleen maar zin hebben als je een ander systeem wil benaderen. Je verruilt lokaal systeembeheer voor remote systeembeheer en er zal ook altijd verbinding moeten zijn.
Het klopt dat het voor alle thin clients geldt, maar het mooie van Chrome OS is dat zo een laptop goedkoper is en minder specs nodig heeft dan een windows (of MAC) laptop.

Grote instanties, ziekenhuizen bijv of overheidsinstanties, werken met virtualisatie. Voor systeembeheerders is remote beheer stukken fijner ook (beheersbaarder).

Dat er altijd een verbinding nodig is klopt ook. Dat geldt echter al of we lokaal werken of niet gezien meeste producten al SaaS producten zijn en je dus een verbinding nodig hebt om erin te kunnen werken.
Ligt er aan welke specs je belangrijk vindt. Veel ChromeOS laptops zijn gewoon uitgeknepen Windows laptops met onscherp scherm, beroerd toetsenbord en een trage CPU. De enige 'premium' Chromebook die Google zelf ondertussen ook al weer van de markt heeft gehaald kwam behoorlijk richting MacBook qua prijs.

Tuurlijk is het leuk voor de afdeling systeembeheer dat ze alles in de hand kunnen houden. Maar dan moet er wel een afdeling systeembeheer zijn. Mijn punt is dat het geen algemene oplossing voor iedereen is.
Ik weet dat het al bestaat, de reden dat mijn klanten het niet of nauwelijks gebruiken is dat het niet goed genoeg werkt en je er specifieke telefoons voor nodig hebt. De enige acceptabele variant is Samsung DeX inderdaad. Maar ook daar zitten nog veel haken en ogen aan.

Veel van mijn klanten kijken er al jaren naar, maar de oplossing werkt nog niet afdoende om er iemand, die technisch minder onderlegd is, er zijn werk mee te kunnen laten doen. Zeker als je regelmatig van docked/undocked schakelt dan krijg je zeer ongewenst gedrag.

Als Google in dit gat kan springen en deze 2 werelden dichter bij elkaar kan brengen en daarmee het gedrag van alle devices vergelijkbaar kan maken. Dan zie ik daar wel degelijk kansen bij een aantal van mijn klanten.
Mijn werkgever heeft geen enkele klant meer met alleen maar vaste werkplekken. Het meeste is flex plek bij onze klanten. USB-C kabel in je telefoon en gaan.
Mja volgensmij bestonden laptops met een docksysteem ook al jaren sinds de Windows 1995 dagen, maar toch waren desktops tot circa 2015 het werkpaard van de meeste bedrijven, pas toen werden massaal desktops vervangen door laptops, al helemaal toen USB-C docks mainstream werden.

Ik denk dat we over een jaar of 20 gewoon onze telefoons gebruiken aan een USB-C dock (of draadloos), en als we ergens heen moeten dat we een een soort laptop huls hebben waar we onze smartphone in kunnen klikken.om op afstand te werken, Soms vraag ik me wel eens af waarom ik een laptop moet meesleuren gezien ik hem of thuis in het dock steek, of op mijn werk in het dock steek.

Dus geef het wat tijd, en we gaan vanzelf wel zien of smartphones de laptops volledig gaan vervangen.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 14 juli 2025 16:24]

Inderdaad! Ik heb een simpele Chromebook die ik zeer regelmatig voor mijn werk gebruik, en er zijn geen werkzaamheden die ik niet op een smartphone met desktop-mogelijkheid zou kunnen draaien. Behalve dat de laptop-form factor soms echt een uitkomst is uiteraard, in tegenstelling tot de combinatie telefoon/scherm/muis/toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 14 juli 2025 13:04]

Ik geloof dat ik dat al kon met mn ouwe samsung galaxy s3 van 2013 :Y) , inclusief muis en keyboard .
T probleem echter is dat Android en de android apps niet goed op formaat waren, toen der tijd.
Ik weet niet of het nu nog is (ben over gestapt naar IOS ), maar het zou fijn zijn als Google met een design-language komt , dat apps op telefoons/tablets en desktops hetzelfde zou moeten werken.
Als je telefoon dan ook zo'n USB C aansluiting heeft. Verbazend genoeg worden er telefoons zelfs in 2025 uitgebracht zonder USB C poort die daar support voor heeft. Zoals de Fairphone 6.
Mijn FPh5 heeft wat issues met drivers. De displayport gebaseerde dock hier op mijn buro wil als extra scherm niet meewerken. Een beeldscherm met ingebouwde usbc-dock werkt wel iets beter (maar is nu bezet). Muis en toetsenbord via usb (of bt) werken al jaren onder android. Ook de google pixel telefoons schijnen er al lang mee te kunnen werken.

Een paar jaar geleden heb ik een lichte ChromeOS laptop/convertable gekocht naast een tablet met vergelijkbare scherm, cpu en geheugen maatvoering. Daarbij heb ik zelf veel meer de voorkeur voor het ChromeOS systeem. En daar binnen vaker niet voor de android apps maar wel de web-app of website.
Het enige wat ik me afvraag, stel we gaan allemaal onze (werk)telefoon gebruiken als Desktop ipv een laptop bijvoorbeeld, hoe lang gaan die batterijen van die telefoons dan mee na een jaar gebruik?
Tegenwoordig heeft iedere smartphone een instelling om tot 80% op te laden. Als je 's ochtend bij je bureau aankomt en het laden stopt bij 80% dan zal dat vast goed gaan.
Nee dat snap ik wel, en ook dat je telefoon natuurlijk gedocked zit als Desktop, maar ik bedoel meer, tegenwoordig gaat een batterij al maar een paar jaar mee bij telefoon gebruik en dan wordt hij beduidend minder na een paar jaar, als we de telefoons straks ook nog als Desktop client gaan gebruiken, dan gaat dat batterijverval nog sneller gok ik.
Naar ik aanneem hang je de telefoon gewoon aan netstroom als je hem in desktop mode gebruikt, en dan werkt het verder precies als bij een laptop, als een druppel lader dus. Batterij verval komt vooral door diepe laad/ontlaad cycles en de warmte ontwikkeling in de batterij als je hem in een hele korte tijd vol laadt. Bij druppel laden is dit niet echt een probleem.
Samsung Dex Gebruiker hier (S24 Ultra).

Aangesloten op een 24" Philips 100Hz IPS scherm met USB C PD 65Watt.

Toetsenbord + Muis en LAN gebruik ik samen met de monitor, monitor heeft een KVM switch.

Dus voor films, youtube, Android Games en af en toe wat typen gebruik ik voor 80% Dex, Voor gaming een Desktop PC. Toetsenbord en muis gebruik ik dus voor zowel PC als Dex.

Zover ik kan zeggen werken telefoons nagenoeg als ze eenmaal opgeladen zijn onafhankelijk van de accu en puur op USB C power? Accu is hier kern gezond na dagen opeen aan USB C te hangen.
Dit is waar ik al jaren voor vrees eigenlijk. Android is een praktisch gesloten OS, waar iedere applicatie zich aan Google's censuur moet houden. Want alle gebruikers downloaden alleen maar apps via de Play Store.

Als dit de PC markt in komt kan dat nog weleens heel veel schade gaan doen aan het vrije PC ecosysteem. De enige plek waar ontwikkelaars nog kunnen kiezen waar ze applicaties distribueren.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 14 juli 2025 13:52]

Op android is het prima mogelijk om alternatieve appstores te installeren of zelfs losse apk.


Zonder google controle
Ik gebruik zelf Samsung DEX, Geweldig.. 5 watt verbruiken waar ik voorheen 70-100 watt voor verbruikte. (Ex monitor) Dat is voor dezelfde use case, een gigantische stap in efficiëntie. En kan eigenlijk niet wachten tot een standaard variant van een desktop ervaring op een ARM gebaseerde toestel. En een smartphone heb je toch altijd al bij je.

En dan uiteraard weer lekker tweaken zoals vroeger, dus zonder gapps, een custom rom, custom recovery. Magisk om gewoon de noodzakelijke apps te kunnen blijven gebruiken.

Maar ik vraag me af, wat zal het dan doen met alle computer verkopen.

En dat is natuurlijk een marktontwikkeling. maar zal dat niet een merkbare ontwikkeling zijn in verkoopaantallen van reguliere apparaten zoals laptops, Desktops... B.T.W./B.B.P. Smartphone + Desktop/Laptop is natuurlijk anders dan alleen Smartphone. En ik denk dat H.P. en Dell er ook niet echt op zitten te wachten. maar dat is mijn eigen mening/redenering. Technisch gezien is het allang al haalbaar...
Een potentieel voordeel wat dit op zou kunnen leveren is het stukje Desktop Experience vanaf je telefoon. Ik denk dat in heel veel situaties onze telefoons prima als primaire werkplek kunnen dienen.
Dat het kan maakt het niet noodzakelijk gewild of een goed idee. Het levert wel overhead op: om een desktop experience te bieden moeten telefoons om kunnen gaan met grotere schermen met hoge resolutie, andere invoerapparaten, etc. Dat gaat allemaal geld kosten om te bouwen en stabiel te maken. Hoeveel extra zou je daar voor over hebben?
De resolutie van het gemiddelde beeldscherm is weinig of niet hoger dan de schermen van telefoons. Die houd je een stuk dichter bij je hoofd, dus is hoge resolutie het waard, maar dezelfde resolutie is een ander verhaal op grotere afstand. Elke moderne soc kan full hd/2k/4k aansturen, dat is echt het probleem niet.
Moderne GUIs doen compositing dus als je veel (overlappende) vensters open hebt kost dat meer geheugen. Daarnaast is het op zo'n klein scherm niet mogelijk individuele pixels te zien en dus ook niet nodig om trucs uit te halen om tekst en lijnen er minder jaggy uit te laten zien (denk cleartype etc). Dat zal dus wel nodig zijn op grote externe schermen als je vergelijkbaar beeld met desktop OSen wil hebben.

Maar het belangrijkste is dat het domweg veel tijd kost om apps te (blijven) testen op diverse schermresoluties en verhoudingen en problemen te fixen. Dat kost domweg extra geld wat wel ergens aan terugverdiend moet worden.
Moderne games vragen echt makkelijk vergelijkbare hoeveelheden VRAM. Cleartype/subpixel math voor fonts, maar ook games, zowel 2d als 3d zijn beiden in veelvuldig gebruik op mobiel. Je zou het verschil direct merken. Het is gewoon geen hardware issue, en ook geen driver/OS/API support issue. Software suppliers zullen wel moeten overwegen of ze alle platforms/categorieën gaan ondersteunen, dat klopt. Mogelijk wil je daar een apart filter of een aparte store voor.
En denk je dat genoeg gebruikers over gaan als software leveranciers de moeite niet nemen? Of dat software leveranciers de moeite (dus kosten) nemen als er geen gebruikers zijn?
Moderne GUIs doen compositing dus als je veel (overlappende) vensters open hebt kost dat meer geheugen. Daarnaast is het op zo'n klein scherm niet mogelijk individuele pixels te zien en dus ook niet nodig om trucs uit te halen om tekst en lijnen er minder jaggy uit te laten zien (denk cleartype etc).
Surfaceflinger is een compositor, ook gebruikt android antialiasing voor tekst.
Sure, maar huidige mobiele OSen swappen inactieve app heel snel uit wat niet gaat als ze allemaal actief op een scherm moeten blijven staan.
Zijn we de doelpalen aan het verzetten?
Maak je er een wedstrijd van?
Ik zou het wel cool vinden als dit betekent dat desktop mode ondersteuning voor Android redelijk standaard wordt en basically de ChromeOS ervaring wordt, inclusief de mogelijkheid om Linux apps te draaien. Lijkt me leuk om gewoon mijn telefoon ergens in te kunnen pluggen en er KiCad en andere dingen die eigenlijk niet echt voor smartphone gebruikt bedoeld zijn vanaf te draaien lol.
Of andersom; Android/ChromeOS op bijvoorbeeld een Surface en Android apps kunnen draaien zonder allerlei kunstgrepen.
Windows 11 heeft lange tijd native Android-ondersteuning gehad, dus het kon! Alleen zijn ze daar weer van af gestapt, helaas. Was een kwestie van de Amazon-app store downloaden en dan kon je zo Android-apps vinden en starten. In Europa moest je wel even zorgen dat Windows dacht dat je Amerikaans was, omdat er een regiorestrictie op zat, maar dat was ook niet zo heel moeilijk.

Het was zo'n populaire feature dat hij sinds 5 maart niet meer beschikbaar was. :+
Daarbij kan ik mij voorstellen dat er een paar grote concurenten achter zaten die de ontwikkeling voor hen de verkeerde kant op zagen gaan. Om te beginnen ging het om de Amazon app store en niet de Google app store. Tussen Android en ChromeOS is het aan beide kanten Google en heeft de rest het nakijken.

Tel daarbij dat de W11 android draaide op een wintel-architectuur en de apps in de android/amazon app store daar dan ook voor gecompileerd moesten zijn, wat voor de meeste android apps niet echt het geval is: "Sorry, deze app is voor dit platform niet beschikbaar..."
Het zit al een aardige tijd in Android, alleen is de standaardervaring behoorlijk matig. Komt niet in de buurt van Samsung DeX, plus je moet er ontwikkelaarsinstellingen voor aanzetten die de meeste fabrikanten niet testen. De ervaring wordt langzaam wel beter, maar helemaal is het er nog niet voor de meeste telefoons.

Als je een wat duurdere Samsung-telefoon hebt, is dat anders. Dex kan in mijn ervaring makkelijk de huis- tuin- en keukencomputer vervangen.

Samsung heeft een tijdje getest met een volwaardige Ubuntu-installatie die bij Dex activeert, maar dat is inmiddels weer gestopt.
Zou leuk zijn als de gratis variant (ChromeOS Flex) dan ook ondersteuning krijgt voor de Play Store.

ChromeOS Flex is een leuk besturingssysteem om een oude laptop nieuw leven mee in te blazen. Het draait daar verrassend soepel op is mijn ervaring.
Dat hoop ik ook!

Vooral nu Windows 10 update's gaan stoppen. Zat een beetje te kijken hoe dat gaat. Je zou met wat handelingen moeten doen om ook ChromeOS er op te kunnen krijgen en dat je dan wel de app store hebt. Iets van CPU gen en bepaalde ChromeOS. Gelukkig is het zomervakantie om het uit te zoeken.

Maar veel fijner is dat het out of de box zou werken.
ChromeOS Flex kun je downloaden en installeren op de meeste computers. Kwestie van op een USB-stick zetten, vanaf de stick opstarten, en op "next" klikken tot je klaar bent.

Play-ondersteuning op ChromeOS is verbonden aan specifieke modellen, en ChromeOS Flex heeft dat helaas niet. Je kunt het wel voor elkaar krijgen (zul je een alternatieve Linux-kernel moeten compilen en hopen dat GPU-versnelling werkt voor jouw GPU).

Dat betekent niet dat je een oude PC geen nieuw leven kan inblazen met ChromeOS op die manier. Met ChromeOS alleen kom je al een aardig eind.
Dat klopt dat ChromeOS Flex geen store heeft, maar het is wel mogelijk via een omweg ChromeOS op een computer te krijgen en dat je dan wel de store. Je moet dan wel wat stappen doorlopen en dan is het nog niet helemaal zeker dat het gaat werken of in de toekomst nog werkt.
Misschien gooi ik iets te veel op 1 hoop: Bij ChromeOS flex is de linux omgeving op veel laptops wel beschikbaar maar helaas lang niet op allemaal.
En helaas heeft ChromiumOS-Flex ook best veel hardware achter zich gelaten. Gelukkig is er met FydeOS nog een versie beschikbaar voor oudere hardware maar helaas werkt de linux omgeving daar binnen ook niet. En sommige gebruikers kunnen het een probleem vinden dat FydeOS een Chineese ontwikkeling is.
Toen berichtte Android Authority dat Google aan een 'meerjarenproject' zou werken om ChromeOS 'volledig om te vormen tot Android'.
Dit is de manier zoals ik het zou verwachten. Android kan al veel en is het flexibelste platform dat op meer verschillende soorten apparaten draait. Daarom is het logisch dat de functionaliteit die Android mist en die ChromeOS wel heeft aan Android wordt toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 juli 2025 12:58]

Ik kan niets bedenken... Noem eens 3 handige dingen die ChromeOS heeft en Android niet?
Belangrijk verschil is dat Android ontwikkeld is gericht op aanraakschermen, formaat telefoon, en een beetje tablet (al is dat de laatste jaren beter geworden. Android is daarbij gericht op het consumeren van informatie en media.

ChromeOS is daarbij gericht op laptops (Chromebooks), met een muis en toetsenbord bediening, bedoeld om content te creëren. Maar ook voor een integratie voor centraal beheer in scholen en bedrijven door systeembeheerders op afstand die het hele apparaat controleren.

Door de verschillen zie je dat app ontwikkelaars daar rekening mee houden. Er zijn weinig Android apps die een goede muis/toetsenbord bediening ondersteunen bijvoorbeeld.

Dit kun je thuis prima ervaren. Scoor een oude laptop ergens, en zet er Android op. Ga nu eens presentaties maken, spreadsheets vullen, grafische afbeeldingen bewerken, met alleen een muis en toetsenbord bediening.

Herhaal die actie vervolgens door ChromeOS op die laptop te zetten. En je ziet dan dat Android nog stappen te zetten heeft om op hetzelfde niveau te komen als ChromeOS op het gebied van content creatie.
Linux apps. Meer processing power. Goede desktop modus.
Niet geheel toevallig komt er binnenkort ook een officiële desktopmodus voor Android-telefoons (DeX-like). Denk dat het een logische richting is om ChromeOS te absorberen in Android.
Ik hoop dat die dan ook zo compleet is als de DEX variant. Dat is de enige reden waarom ik een Samsung toestel heb. Voor de DEX ondersteuning.
hopelijk gaat dat nog lang duren, zie de meerwaarde (vooralsnog) niet. chromeos is me toch partijtje solide en degelijk OS geworden. Weet dat alles behalve populair is onder tweakers, maar dat is best kortzichtig.
zeker voor de eindgebruiker werk het zo veel sneller, stabieler en eenvoudiger dan een windows omgeving. (sterk afhankelijk van het applicatielandschap)
Zowel Chrome os als osx hebben beide gemeen dat je geen Games en 3D moddeling applicaties kan draaien als solidworks of solid Edge of autodesk. Kan het allemaal nog zo geweldig en snel zijn. Zolang die applicaties er niet zijn is mijn Tablet van Samsung S7 voor docs of wat surfen en media meer dan zat.
Logische stap en direct een extra selling point voor Android telefoons. Hoe tof zou het zijn om je telefoon aan te sluiten met een USB-C kabel aan een monitor en deze dan kan gebruiken als computer. Veel telefoons zullen krachtig genoeg zijn om wat te surfen, videos af te spelen en social media. Zorg ervoor dat tekst editors goed werken en je hebt het grootste gedeelte van het publiek te pakken.

Ik moedig deze stap zeer aan! Zal nog wel wat werk zijn voor sommige apps om ook een desktop variant te supporten. Vraag gaat wel zijn, hoeveel procent van de consumenten gaat dit daadwerkelijk gebruiken of moeten we het vooral op zakelijk gebied zoeken?
Zoals een iPhone met USB aansluiting?
Werkt alleen maar voor videospelers of presentatie apps.
Ik zie de zakelijke markt ook nog niet warm lopen. Laptops gaan zo een jaar of 5 mee terwijl telefoons gemiddeld misschien 3-4 jaar gaan maar ook nogal eens voortijdig sneuvelen.
Ook beeldschermen worden tot het bot gebruikt, kom nog regelmatig dingen tegen met bv prehistorische DVI connectors. Bedrijven hikken tegen de kosten van 'even' alle werkplekken afschrijven en spul vervangen. En dan is de vraag nog hoe lang telefoonfabrikanten dit soort 'oplossingen' aan gaan bieden. Google heeft er helaas gewoonte van gemaakt de bijl te zetten in minder goed lopende initiatieven wat investeren in dit soort opzet ook een risico maakt.
Dus dit begint meer te lijken op HarmonyOS. Ik kan het alleen maar toejuichen.
Ik snap sowieso niet waarom dit in het begin al gescheiden platforms waren.
Android draait op telefoons en tablets.
ChromeOS draait op Chromebooks.
Een Chromebook is niet veel meer dan een tablet met een toetsenbord eraan vast.
Normale tablets kan je al pairen met draadloze toetsenborden en sommige tablets worden standaard geleverd met toetsenbord, zoals bijvoorbeeld de oude Asus Transformer of sommige Samsung tablets.

Wat maakt dan het verschil tussen Android en ChromseOS?
Het verschil komt voort uit de verschillende technische mogelijkheden, doelstellingen en platforms. Ofte anders gezegd: ChromeOS is/was gefocused op een desktopervaring op bescheiden (ook x86) hardware, Android is gestart als telefoonbesturingsysteem en later ook voor tablets met (dus) hypercompacte (niet x86) hardware.
De technologie heeft sinds niet stilgestaan en beiden zijn doorgeëvolueerd, net zoals de hardware. De scheiding op OS vlak is nu niet meer zo logisch en evident als 15 jaar geleden...
Recent kocht ik een Teclast P30 T tablet, met uitgebreid accessoirepakket, w.o. draadloos toetsenbord, draadloze muis, smart case en standaard. Kan prima als laptop dienen, Android kan dan als desktop ingesteld worden. Niet onlogisch de integratie van Android en Chrome OS.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn