Gerucht: Google werkt aan een Pixel-laptop

Google werkt mogelijk aan een laptop in de Pixel-serie. Dat claimt Android Headlines op basis van een interne e-mail van Google. De laptop zou intern vergeleken worden met high-end laptops als de MacBook Pro, Dells XPS-serie, Microsofts Surface Laptop en de Samsung Galaxy Chromebook.

Volgens Android Headlines heeft Google het project inmiddels goedgekeurd, waarmee de laptop voorbij de conceptfase moet zijn. De techwebsite zegt dat een toegewijd team aan de laptop werkt. Google zou de laptop richten op het high-end segment van de laptopmarkt en moet daarmee een 'premium ontwerp' krijgen. De laptop zal 'waarschijnlijk' ChromeOS draaien, hoewel dat volgens Android Headlines nog niet helemaal zeker is.

Het zou niet de eerste Pixel-laptop van Google worden. Het bedrijf bracht in 2013 al een Chromebook uit in de Pixel-serie. Die werd toen ook gericht op de relatieve high-end markt en had bij release een adviesprijs van 1299 dollar. Het bedrijf kwam in 2015 met een bijgewerkte versie van de Chromebook Pixel, gevolgd door goedkopere Chromebooks als de PixelBook en PixelBook Go. Laatstgenoemde verscheen in 2019 en was de laatste Pixel-laptop die Google op de markt bracht.

Google Chromebook Pixel
De Chromebook Pixel die Google in 2013 uitbracht.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

18-11-2024 • 19:54

30

Lees meer

Reacties (30)

30
30
23
0
0
7
Wijzig sortering
Klinkt een beetje als een contradictio in terminis. Chromebook OS en high-end. Waarom zou je dat willen?
Omdat Chrome OS geweldig werkt, het is niet meer zo gelimiteerd in het gebruik als vroeger, mede dankzij de groei van web apps. Op ons kantoor gaat alles via de cloud en web apps en kan je dus alles via een Chromebook doen. Alleen prefereren wij een verfijndere ervaring en hebben we dus allemaal MacBooks deployed. Een pixelbook return zou echt wel gewaardeerd worden bij ons hier.
Maar dan hoeft het high-end gedeelte dus niet in de compute te zitten (bv. games, lokale LLM ontwikkeling, videobewerking) maar kan wel prima voor scherm, case en input?
Een rappe single core is zeker wel gewenst hoor, dat merk je namelijk ook in web apps. Je hebt inderdaad geen decadente multi core snelheden nodig.

Dus in Apple's chips sprekende, M4 ja, M4 Pro/Max, nee.

Ik hoop daarom ook dat deze nieuwe Pixelbook op een rappe ARM chip zal draaien
Ligt er aan wat voor jou high end is, voor veel kantoorlui is dat een fijn scherm, toetsenbord, niet te zwaar en goede accuduur, qua specs heeft zeker ChromeOS niet zo veel nodig en veel werk word tegenwoordig in web apps gedaan.
Zal deze gaan zoals de Chromebook? Want dan is deze duur bij verkoop en direct daarna 20 euro
Goede suggestie, even wachten en niet voor de introductieprijs gaan. Benieuwd hoe Windows 11 erop draait, zou wel dual-boot zijn dan, wil echt wel eens experimenteren met het OS van Google.
Ik heb numereus veel chromebook in mijn handen gehad, en ze zijn vrijwel allemaal hetzelfde; fool proof laptopjes waarop je weinig kunt aanpassen.

Ja, je kan met wat moeite UEFI flashen en vrijwel alle OS'en die je wilt installeren, maar je kunt dan beter ChromeOS flex op je laptop dual booten als je nu al een laptop hebt.

ChromeOS is gewoon een veredelde webbrowser en het stelt echt niks voor. Je kunt op de recentere modellen wel wat apps installeren mocht je dat willen.

Het is interessant als hij flink in prijs daalt inderdaad. Chromebooks stellen zo weinig voor dat (in mijn optiek dan) 100 euro de prijs nog niet waard is

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 18 november 2024 20:37]

ChromeOS is gewoon een veredelde webbrowser en het stelt echt niks voor. Je kunt op de recentere modellen wel wat apps installeren mocht je dat willen
Daar ben ik het zeker niet mee eens, je kan behalve PWA’s ook alle apps van de Playstore installeren en als je de ingebouwde Linux container installeert heb je toegang tot alle Linux programma’s via bijv. Flatpacks.

Ik denk dat de meeste mensen die nu op kantoor Windows als Os gebruiken ook prima uit de voeten kunnen met een ChromeOS installatie.
Wanneer je een Android telefoon gebruikt (met Google account) kan je die nog perfect koppelen ook.

En met wat Microsoft tegenwoordig allemaal van je bij houd hoef je je ook geen zorgen meer te maken om wat Google verzameld.
Je hebt gelijk, maar waarom zou je dan niet een laptop met Linux nemen? Dat draait ook op oude afdankertjes maar je hebt wel meer controle over en mogelijkheden op je PC. En Progressive Web Apps zie ik niet als een functie van een Chromebook. Een PWA draait bijna overal wel op.

Ik heb zelf ook wel een Chromebook, het werkt wel fijn en ik kan het scherm omklappen zodat ik een tablet heb. Maar hij ligt eigenlijk gewoon te verstoffen omdat het apparaat (bij mij in ieder geval) overal een beetje tussenin valt.
PWA’s zijn natuurlijk geen argument om een Chromebook te kopen want dat kan elke andere os + browser inderdaad ook, het was voor mij om aan te geven dat ChromeOS tegenwoordig meer is dan een browser.

Zelf heb ik een tijdje een Chromebook gebruikt en die update ik nog elke keer om te kijken wat er “verbeterd” is maar gebruik inderdaad enkel Linux en MacOS.

Wij denken inderdaad “waarom niet gewoon Linux” maar wanneer iemand in mijn kennissenkring gaat kijken voor een laptop/pc weten ze niet verder te komen dan wat er in de Mediamarkt te koop staat en helaas kom je dan dus niet verder dan (heeel veeel) Windows, tegenwoordig een apart vak met Chormebooks en wat Macbooks.

Linux zal op deze manier nooit mainstream worden….
De belangrijkste reden dat Linux niet doorbreekt is het ontbreken van support. Functioneel kan het allang prima mee met de andere OS'en voor PC. Alleen krijg je het zakelijk amper of niet geintegreerd in je laptop-beheer en dan houdt het snel op.

Maar zeg nooit nooit. GNU Linux zit al op ruim 4% marktaandeel. Dat lijkt weinig maar het is een orde van grootte meer dan 10 jaar geleden. Als je de lijn doortrekt en je neemt ook even mee dat Microsoft intern steeds meer naar Linux beweegt dan kan een echte doorbraak op de PC wel eens goed echt om de hoek staan.
Chromebooks zijn denk ik een jaar of 10 al niet meer interresant om te modden. Tegenwoordig allemaal met dichtgetimmerde firmware, een mini flashgeheugen en niet-upgradebare componenten.
Werkmatig werk ik met een Chromebook voor beheer hardware alsook software, daarnaast heb ik ook een Windows laptop ter beschikking voor het werk en waarop ik altijd werkte.

Omdat eigenlijk alles wat wij werkmatig gebruiken online plaatsvindt heb ik langere tijd geleden besloten in principe alleen op de Chromebook te werken en daarmee te kijken of ik alles kan doen wat ik moet kunnen om mijn werk goed uit te voeren. De Windows laptop heb ik maar 1 keer nodig gehad, dat was voor Acrobat Pro waarbij ik een beveiligd pdf bestand moest omzetten. Voor de rest mis is eigenlijk de Windows laptop niet.

Het voordeel van de Chromebook is dat die sowieso razendsnel is en bliijft, er meer dan voldoende apps beschikbaar zijn via de Playstore en daarnaast meer dan voldoende web-apps die erop gezet kunnen worden mocht je iets missen. Qua beheer is ChromeOS apparatuur perfect, wij kunnen de Chromebooks die worden gebruikt volledig inrichten zoals wij willen.

Ik vergelijk het wel eens met auto's; Chromebook is een auto die van A naar B kan en omgekeerd, rijdt lekker, loopt goed en verbruikt ook weinig. Maar er zijn zeker momenten dat je misschien wat groters moet vervoeren, dan is een Windows laptop of Macbook misschien een betere oplossing.

Windows laptops en Macbooks zijn prima apparaten om te gebruiken (worden ook gebruikt op het werk bij ons) en gebruik die ook vooral mocht dat wenselijk zijn maar als er eigenlijk alleen maar webbased wordt gewerkt is dan is een Chromebook ook een prima apparaat om mee te werken.
Ligt er aan wat voor werk je doet. Ik gebruik mijn laptop vooral om apparaten in bedrijf te stellen, programmeren en te onderhouden. En geen 1 programma die ik daar bij gebruik werkt op chrome.
Dat is dan uiteraard prima toch :-) Je geeft dan precies aan waarom jij voor jouw werk een Windows laptop nodig hebt en een Chromebook niet geschikt is. Dat is ook steeds mijn uitgangspunt als ik eindgebruikers vraag waarop ze willen werken. Gebruik het apparaat waar je het beste op kan werken om je werk gedaan te krijgen.

En soms 'duw' ik wel een iets, onbekend maakt ook onbemind. Dus ook qua apparatuur waarop je werkt, sluit nooit op voorhand iets uit of zeg dat het niet kan, probeer het uit en werkt het niet (goed) dan is dat dus niet het geschikte apparaat. Werk je veel via de Cloud dan is ChromeOS perfect in mijn optiek.
Anoniem: 1872794 18 november 2024 20:23
Ben benieuwd of ze eindelijk de technologie hebben ontdekt van laptop batterijen bevestigen zonder lijm. Spannend!
Op zich geen probleem: als ze hier ook een Tensor in duwen dan is het een kwestie van Android Auto opstarten, dan smelt de lijm vanzelf :)
Wat mij verwart is dat er in de openings alinea de MacBook Pro in 1 adem genoemd wordt met een Chromebook. Lijkt mij verschillende doelgroepen en dus segmenten, of heb ik het mis?
Wanneer de doelgroep hippe managers of vertegenwoordigers zijn die vooral een sleeke laptop willen en voor wie elke budget laptop van tien jaar oud nog voldoende performance biedt, dan valt het allemaal in dezelfde categorie.
Goed punt. De gek betaalt.
Een Pixel Laptop zou ik alleen halen als Google ook investeert in creatieve creatieve programmas en misschien een Chrome OS Pro heeft waar dus wel programmas geïnstalleerd kunnen worden.

Als ze nou eens native programmas maken zoals een soort Final Cut Pro, Adobe Photoshop, een soort uitgebreide Google docs, makkelijk schakeling tussen google drive en je computer.

Nu ik erover nadenk heb ik dat al met Windows..
Vorig jaar op BF via de Duitse Amazon een mooie Asus Chromebook Pro gekocht. Fijn snel ding voor een mooie prijs en 10 jaar lang support. Zou mooi zijn als Google ook zoiets maakt.

Ben erg tevreden met mn Pixel telefoon.
Die laptop zou ik dan Megapixel noemen ;)
Ik heb meerdere Chromebooks gehad en ze werken prima. Je kunt Linux-programma’s installeren, hebt toegang tot de Google Play Store en PWA’s. Toch blijft het beperkt en mis je vaak de bekende software die je op andere systemen wél hebt.

Wat hardware betreft is er op dit moment ook weinig dat echt premium is. In het verleden was er de Pixelbook, maar die is helaas nooit officieel in Nederland door Google verkocht. Ik ben dan ook verbaasd om te lezen dat Google mogelijk weer een nieuwe Pixelbook wil gaan ontwikkelen.

Ik vroeg me onlangs nog af wat Google nu eigenlijk van plan is met Chrome OS. Het lijkt wat stuurloos, zeker nu ook Parallels gaat stoppen met hun ondersteuning voor Chrome OS. Met hun software konden zakelijke gebruikers Windows-programma’s draaien, wat een grote meerwaarde bood.

Ik ben erg benieuwd wat de toekomst brengt voor Chrome OS. Google heeft helaas geen geweldige trackrecord.

Mijn daily driver is op dit moment een Macbook Air en een Ipad Air…
Zou het echt super vinden als er een high-end Chromebook komt! 95% van alle applicaties draaien op web technieken en doen het super snel op een Chromebook. Voor de overige apps zou ik een Linux VM op kunnen spinnen. Zit hier al een paar jaar naar te kijken, maar helaas komen de goedgespecte Chromebooks niet echt beschikbaar in de EU. Of eigenlijk NL doordat de markt toch nog zo ge segmenteerd is. Ik zou er meteen voor gaan!

Ik doe DevOps en Software Engineering Consultancy en zou er prima mee uit de voeten kunnen, waarbij ik nu Linux op mijn laptop draai.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.